Top
()

Αν έχεις όρεξη για μια βόλτα στην φύση αλλά δεν μπορείς, ή δεν έχεις τον χρόνο, να φύγεις κάπου μακριά τότε έλα μαζί μου να πάμε μέχρι τον Λόφο του Φιλοπάππου. Χωρίς να απομακρυνθούμε από την Αθήνα θα κατευθυνθούμε στο κέντρο της για να βρεθούμε από την μια στιγμή στην άλλη σε ένα πανέμορφο και καταπράσινο χώρο που θα γεμίσει τα μάτια και την ψυχή μας με όμορφες εικόνες.

Μέσα σε εκείνο το μαγικό τοπίο θα ξεχάσουμε πως βρισκόμαστε στην καρδιά της μεγαλούπολης. Στα μονοπάτια του θα συναντήσουμε αρχαίους φιλόσοφους και ρήτορες και από εκεί ψηλά θα απολαύσουμε την πιο μαγική εικόνα της Αθήνας αλλά και του Ιερού βράχου της Ακρόπολης.

Mπορεί ακόμα να σε ενδιαφέρει: Αθήνα 10 Σημαντικά Αξιοθέατα σε Μια Μέρα

Ο λόφος του Φιλοπάππου, ή αλλιώς “λόφος των μουσών” όπως τον έλεγαν οι αρχαίοι Έλληνες, βρίσκεται απέναντι από την Ακρόπολη και στην κορυφή του δεσπόζει το μνημείο του Φιλοπάππου. Λέγεται πως ήταν η πρώτη επιλογή για να κτιστεί εδώ η Ακρόπολη όμως στην συνέχεια τα σχέδια άλλαξαν και προτιμήθηκε ο απέναντι λόφος γι’ αυτόν τον σκοπό. Από εδώ μπορεί να απολαύσει κανείς μοναδική θέα προς τον Παρθενώνα και υπέροχα ηλιοβασιλέματα στον Σαρωνικό. Γι’ αυτό και τον έχουν αποκαλέσει “το μπαλκόνι της Αθήνας”.

Στον λόφο του Φιλοπάππου συγκεντρώνονται παραδοσιακά οι Αθηναίοι κάθε χρόνο την Καθαρά Δευτέρα για να γιορτάσουν τα κούλουμα και να πετάξουν τον χαρταετό. Επίσης είναι σταθερή επιλογή για τα ραντεβού των ερωτευμένων κάθε γενιάς που κάνουν τον περίπατο τους, αν όχι μέχρι ψηλά, σίγουρα όμως μέχρι το μικρό εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου του Λουμπαδιάρη.

ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΣ ΣΤΟΝ ΛΟΦΟ ΤΟΥ ΦΙΛΟΠΑΠΠΟΥ

Για να δεις τον χάρτη κάνε κλικ επάνω του ή εδώ

Δεν χρειάζεται να πάρεις αυτοκίνητο γιατί στον λόφο του Φιλοπάππου μπορείς να φτάσεις γρήγορα και απλά με το μετρό. Οι πιο κοντινές στάσεις είναι της Ακρόπολης (Γραμμή 2) και του Θησείου (Γραμμή 1). Σε οποιαδήποτε από τις δυο στάσεις και να κατέβεις θα φτάσεις στου Φιλοπάππου με ένα χαλαρό περπάτημα σε περίπου ένα τέταρτο της ώρας. Φρόντισε μόνο να φοράς χαμηλά και άνετα παπούτσια για να απολαύσεις τον περίπατο σου.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΣΤΟΝ ΛΟΦΟ ΤΟΥ ΦΙΛΟΠΑΠΠΟΥ

Εκτός όμως από μια βόλτα που θα σε χαλαρώσει, την θέα και το όμορφο τοπίο που θα απολαύσεις, ο λόφος του Φιλοπάππου είναι διάσπαρτος με αξιόλογα ιστορικά μνημεία. Αν στρίψεις δεξιά αμέσως μετά το εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου του Λουμπαδιάρη το μονοπάτι εκείνο θα σε οδηγήσει στην Πνύκα ενώ στην απέναντι πλευρά μπορείς να δεις το Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Mπορεί ακόμα να σε ενδιαφέρει: Επίσκεψη στην Ακρόπολη Αθηνών

1. ΤΟ ΠΛΑΚΟΣΤΡΩΤΟ ΤΟΥ ΠΙΚΙΩΝΗ

Το λιθόστρωτο μονοπάτι που οδηγεί στον Λόφο του Φιλοπάππου όπως και ο περίπατος που περικλείει την Ακρόπολη είναι έργα του σπουδαίου και εμπνευσμένου αρχιτέκτονα Δημήτρη Πικιώνη. Ο Πικιώνης (1887-1968) αγαπούσε την με πάθος την ζωγραφική και την λαϊκή παράδοση, ίσως περισσότερο και από την επιστήμη του.

Έτσι συγκέντρωσε τους καλύτερους τεχνίτες της Αθήνας και δημιούργησε, αυτοσχεδιάζοντας περισσότερο παρά έχοντας ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, ένα χειροτέχνημα. Έργα του Πικιώνη είναι πολλά σπίτια και σχολεία, όπως το δημοτικό σχολείο στα Πευκάκια Λυκαβηττού, όμως τα έργα του γύρω από την Ακρόπολη και τον Λόφο του Φιλοπάππου τον κατέταξαν στον πάνθεον των μεγάλων αρχιτεκτόνων.

2. ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΛΟΥΜΠΑΡΔΙΑΡΗΣ

To μικρό εκκλησάκι βρίσκεται στους πρόποδες του λόφου του Φιλοπάππου και το αρχικό οικοδόμημα υπολογίζεται πως έγινε κατά τον 9ο μ.Χ. αιώνα ενώ κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας υπήρξαν πολλές παρεμβάσεις σε αυτό. Ονομάστηκε Λουμπαρδιάρης γιατί σύμφωνα με την παράδοση το 1658 ο Τούρκος φρούραρχος της Ακρόπολης σκόπευε την παραμονή της γιορτής του Αγίου Δημητρίου να χτυπήσει από τα Προπύλαια της Ακρόπολης την εκκλησία και τους συγκεντρωμένους πιστούς με μια λουμπάρδα, ένα μεγάλο δηλαδή πυροβόλο.

Την επόμενη μέρα όμως ξέσπασε ξαφνικά καταιγίδα και ένας κεραυνός έπεσε πάνω στην πυριτιδαποθήκη στην Ακρόπολη, με συνέπεια αυτή να ανατιναχθεί και να σκοτωθεί ο Τούρκος και όλη η οικογένεια του. Από αυτό το γεγονός λοιπόν της απόπειρας να ανατιναχθεί η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου με λουμπάρδα η εκκλησία ονομάστηκε Λουμπαρδιάρης.

3. ΟΔΟΣ ΚΟΙΛΗΣ

Ο αρχαίος Δήμος Κοίλης ήταν από τους σημαντικότερος και πιο πολυπληθείς δήμους στην αρχαία Αθήνα. Η θέση του βρισκόταν ανάμεσα στους λόφους του Φιλοπάππου, της Πνύκας και του Αστεροσκοπείου. Ανάμεσα σε αυτούς τους τρίτους λόφους περνούσε και η γνωστή από τον Ηρόδοτο, Κοίλη Οδός.

Ήταν ένα σημαντικός οδικός άξονας, εμπορικός αλλά και στρατηγικός γιατί ένωνε την πόλη των Αθηνών με το λιμάνι του Πειραιά. Τα χνάρια αυτού του δρόμου είναι εμφανή και θα τα ανακαλύψεις περπατώντας στον λόφο του Φιλοπάππου. Σε όλο το μήκος της οδού υπήρχαν τείχη και γι’ αυτό ήταν ο πιο ασφαλής δρόμος για την μεταφορά προμηθειών και εμπορευμάτων.

Μπορεί ακόμα να σε ενδιαφέρει: Eθνικός Κήπος, Ανάσα στο Κέντρο της Πόλης

4. ΚΙΜΩΝΕΙΑ ΜΝΗΜΑΤΑ

Αυτό το ταφικό μνημείο είναι λαξευμένο μέσα σε βράχο και η παράδοση λέει πως ήταν ο τάφος του Ολυμπιονίκη Κίμωνα, πατέρα του στρατηγού Μιλτιάδη. Παρ’ όλα αυτά υπάρχει χαραγμένη επιγραφή πάνω από την είσοδο η οποία χρονολογείται από τον 3ο μ.Χ. αιώνα και αναφέρει ότι ο τάφος ανήκε σε κάποιον με το όνομα Ζωσιμιανός.

5. ΦΥΛΑΚΗ ΤΟΥ ΣΩΚΡΑΤΗ

Photo Credits

Στην ανατολική πλευρά του λόφου θα βρεθείς μπροστά στα ερείπια μιας λαξευτής κατασκευής μέσα στον βράχο. Έχουν πει ότι πρόκειται για την φυλακή στην οποία έκλεισαν τον Σωκράτη όμως παρ’ όλο που οι ερευνητές το έχουν αποκλείσει συνεχίζουν να την ονομάζουν έτσι. Το πιθανότερο είναι να πρόκειται για κατάλοιπα κατοικίας του 4ου π.Χ. αιώνα γιατί όλη αυτή η περιοχή που σήμερα είναι έρημη, στην αρχαιότητα αποτελούσε μέρος της πόλης με πολλά σπίτια κτισμένα το ένα δίπλα στο άλλο.

Τα ανοίγματα που υπάρχουν στην πρόσοψη και είναι ίδιου μεγέθους, θα πρέπει να ήταν για τις δοκούς οι οποίες προφανώς στήριζαν έναν δεύτερο όροφο. Αυτό επιβεβαιώνεται και από μια μικρή σκάλα που υπάρχει λαξευμένη στο εσωτερικό του κτιρίου. Το σίγουρο είναι πως κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και την Γερμανική Κατοχή τα τρία αυτά δωμάτια καλύφθηκαν με ένα τοίχο από μπετόν πίσω από τον οποίο κρύφτηκαν πολλά σημαντικά εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου για να τα προφυλάξουν από την αρπαγή.

6. ΜΝΗΜΕΙΟ ΦΙΛΟΠΑΠΠΟΥ

Το μνημείο του Φιλοπάππου δεσπόζει στην κορυφή του λόφου και κτίστηκε τον 2ο αιώνα μ.Χ. ενώ για την κατασκευή του χρησιμοποιήθηκε Πεντελικό μάρμαρο όπως ακριβώς και για τον Παρθενώνα. Ο Γάιος Ιούλιος Αντίοχος Φιλόπαππος ήταν διάδοχος της Κομμαγηνής, ενός μικρού βασιλείου στα σύνορα μεταξύ Συρίας και Τουρκίας. Όταν οι Ρωμαίοι αποφάσισαν να προσαρτήσουν ολόκληρη εκείνη την περιοχή στην επαρχία της Συρίας έδιωξαν την βασιλική οικογένεια από εκείνα τα μέρη, όμως τιμής ένεκεν, τους εγκατέστησαν στην Ρώμη παρέχοντας τους και όλα όσα χρειάζονταν για να ζουν πλουσιοπάροχα.

Χρόνια αργότερα ο νεαρός Φιλόπαππος εγκαταστάθηκε στην Αθήνα και μάλιστα κατάφερε να γίνει αποδεκτός από την πνευματική ελίτ της εποχής και να γίνει Αθηναίος πολίτης ένα προνόμιο που σπάνια δινόταν σε ξένους. Ανέλαβε διάφορα δημόσια αξιώματα και μετά τον θάνατο του τάφηκε στην κορυφή του λόφου όπου και ανεγέρθηκε μνημείο προς τιμήν του. Πιθανολογείται πως το εν λόγω μνημείο το έφτιαξε η αδελφή του Βάλβιλλα η οποία πέθανε πολλά χρόνια μετά από τον Φιλόπαππο.

7. ΠΝΥΚΑ

Ήταν ο χώρος στον οποίο συγκεντρώνονταν οι Αθηναίοι για να συνεδριάσουν και να πάρουν αποφάσεις, κάτι σαν την σημερινή βουλή. Από αυτόν εδώ τον τόπο στον οποίο γεννήθηκε η δημοκρατία, θα απολαύσεις μοναδική θέα προς τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης. Λένε μάλιστα πως αρχικά οι Αθηναίοι δεν πρόσεχαν τι έλεγε ο εκάστοτε ομιλητής γιατί παρασύρονταν από την θέα της Ακρόπολης η οποία βρισκόταν ακριβώς πίσω του. Έτσι άλλαξαν την θέση του ομιλητή ώστε το ακροατήριο να έχει “πλάτη” το μνημείο της Ακρόπολης. Ο χώρος μπορούσε να περιλάβει 18.000 καθιστούς και γύρω στις 25.000 όρθιους ακροατές. Εξ ου και το όνομα πνυξ που σημαίνει “πυκνός, στριμωγμένος, ο ένας πάνω στον άλλον”.

Μπορεί ακόμα να σε ενδιαφέρει: Περίπατος στην Στοά Αττάλου

8. ΒΩΜΟΣ ΑΓΟΡΑΙΟΥ ΔΙΟΣ

Ο χώρος της Πνύκας ήταν αφιερωμένος στον θεό Δία και υπήρχε και βωμός προς τιμήν του, ο βωμός του Αγοραίου Διός. Ανακαλύφθηκε το 1803 από ανασκαφές που έκανε ο λόρδος Αlberdeen και βρίσκεται κοντά στο βήμα της Πνύκας. Έχει διατηρηθεί μέχρι σήμερα το δάπεδο του ιερού, τα σκαλοπάτια και επάνω στον βράχο μπορείς να διακρίνεις κάποιες κόγχες.

9. ΘΕΑΤΡΟ ΔΟΡΑΣ ΣΤΡΑΤΟΥ

Στην πίσω πλευρά του λόφου του Φιλοπάππου βρίσκεται το θέατρο της Δόρας Στράτου. Ο ίδιος ο Κάρολος Κουν βοήθησε σημαντικά στην ίδρυση αυτού του θεάτρου που ήταν μια προσπάθεια της Δόρας Στράτου να καταγράψει τον πλούτο της Ελληνικής παραδοσιακής μουσικής. Το θέατρο κατασκευάστηκε με εντολή του Κωνσταντίνου Καραμανλή και ήσαν πολλοί οι άνθρωποι της τέχνης που βοήθησαν να υλοποιηθεί αυτό το έργο. Ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Οδυσσέας Ελύτης, ο Γιάννης Τσαρούχης, ο Γιάννης Μόραλης και τέλος ο ζωγράφος Σπύρος Βασιλείου ο οποίος έκανε τα σκηνικά.

Η Δόρα Στράτου (1903-1988) είχε σπουδάσει μουσική, χορό και θέατρο και αφορμή γι’ αυτό της το επίτευγμα ήταν ένα Γιουγκοσλάβικο συγκρότημα παραδοσιακών χορών που είχε έρθει στην Ελλάδα περιοδεία. Σκέφτηκε τότε πως στην Ελλάδα δεν υπήρχε κάτι ανάλογο, οπότε άρχισε να γυρίζει την χώρα ψάχνοντας και επιλέγοντας τους καλύτερους οργανοπαίχτες, λαϊκές παραδοσιακές φορεσιές, τραγούδια και χορευτές. Έτσι μετά τα εγκαίνια που έγιναν το 1965 άρχισαν οι παραστάσεις στο θέατρο και αργότερα και οι περιοδείες.

*Aκολούθησε το LoveForTravel στο FaceBook, το Ιnstagram και το Pinterest

PIN IT!

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating / 5. Vote count:

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Travel-blogger, Writer, Editor, Photographer, Traveler, Happy Mom, Proud Grandma, Dreamer

post a comment