Top
  >  ΑΘΗΝΑ   >  ΑΘΗΝΑ: 10 ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΣΕ ΜΙΑ ΜΕΡΑ
()

Η Αθήνα είναι μια πόλη που έχει άπειρα σημεία ενδιαφέροντος. Τα μουσεία, οι αρχαιολογικοί χώροι, τα ιστορικά της μνημεία και πολλοί ακόμα θησαυροί που κρύβει από την μια άκρη της ως την άλλη, χρειάζονται πολλές μέρες για να τα δει κάποιος και να τα επισκεφθεί. Έχοντας καταγεγραμμένη ιστορία που ξεκινά από το 3200 π.Χ έχει “γεννήσει” στην πορεία των αιώνων πληθώρα από φιλόσοφους, ποιητές, γλύπτες και συγγραφείς. Δεν κατέχει λοιπόν τυχαία τον τίτλο της πιο ιστορικής πρωτεύουσας της Ευρώπης.

Για όλους όσους την επισκέπτονται πρώτη φορά θα προτείνω μια διαδρομή η οποία περιλαμβάνει 10 από τα πιο σημαντικά της αξιοθέατα. Εκτός όμως από τους επισκέπτες, υπάρχουν και πάρα πολλοί οι οποίοι ζούμε σε αυτή και δυστυχώς γνωρίζουμε ελάχιστα γι’ αυτήν την πόλη για την οποία μιλά όλος ο κόσμος. Κάνοντας λοιπόν έναν πολύ όμορφο περίπατο στην πρωτεύουσα θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε και να γνωρίσουμε τα πιο ιστορικά και σημαντικά ιστορικά της σημεία.

ΤΑ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Μπορείς να δεις τον χάρτη και εδώ

1. ΣΥΝΤΑΓΜΑ & ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ

Μια περιήγηση σε οποιαδήποτε πόλη ξεκινά πάντα από το κέντρο της. Έτσι και στην περίπτωση της Αθήνας θα ξεκινήσουμε αυτήν την μεγάλη βόλτα από την πλατεία Συντάγματος. Η μεγάλη κεντρική και ιστορική πλατεία πήρε το όνομα της από το σύνταγμα που αναγκάστηκε να παραχωρήσει ο Όθωνας. Το 1843 ο ξεσηκωμένος λαός συγκεντρώθηκε έξω από τα τότε βασιλικά ανάκτορα για να απαιτήσει την σύσταση συντάγματος από τον βασιλιά.

Σήμερα στην θέση των ανακτόρων στεγάζεται η Βουλή των Ελλήνων και δίπλα της ακριβώς βρίσκεται ο Εθνικός Κήπος (τότε Βασιλικός Κήπος). Είναι ο κήπος που έφτιαξε η βασίλισσα Αμαλία δείχνοντας προσωπικό ενδιαφέρον, φύτεψε μάλιστα η ίδια τις Ουασινγκτόνιες οι οποίες υπάρχουν μέχρι σήμερα στην είσοδο της Λεωφόρου Αμαλίας.

Μπορεί ακόμα να σε ενδιαφέρει: Εθνικός Κήπος Ανάσα στο Κέντρο της Πόλης

2. ΝΑΟΣ ΟΛΥΜΠΙΟΥ ΔΙΟΣ

Αφήνοντας το Σύνταγμα αμέσως μετά το Ζάππειο θα συναντήσεις τον ναό του Ολυμπίου Διός. Ο ναός του Ολυμπίου Διός που συχνότερα τον αναφέρουμε σαν οι Στύλοι του Ολυμπίου Διός, ξεκίνησε να κατασκευάζεται τον 6ο π.Χ αιώνα για να ολοκληρωθεί από τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Αδριανό τον 2ο μ.Χ αιώνα. Ήταν ο μεγαλύτερος ναός στην αρχαιότητα, μεγαλύτερος ακόμα και από τον Παρθενώνα και ήταν αφιερωμένος στον θεό Δία.

Κατασκευάστηκε από Πεντελικό μάρμαρο και σήμερα παραμένουν όρθιες μόνο 15 από τις 104 κολώνες του. Μπροστά ακριβώς από τον ναό χτίστηκε η Πύλη του Αδριανού. Πάνω σε αυτή και από την πλευρά της Ακρόπολης υπάρχει η επιγραφή “Αυτή είναι η Αθήνα η πόλη του Θησέα” και από την αντίθετη πλευρά η επιγραφή γράφει “Αυτή είναι η πόλη του Αδριανού και όχι του Θησέα”. Η είσοδος στον Αρχαιολογικό χώρο γίνεται από την Λεωφόρο Βασιλίσσης Όλγας.

ΩΡΕΣ ΕΙΣΟΔΟΥ

1 Απριλίου – 31 ΟκτωβρίουΔευτέρα – Κυριακή 08:00 – 20:00
1 Νοεμβρίου – 31 Μαρτίου Δευτέρα – Κυριακή 08:00 – 15:00

3. ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ

Photo Credits

Πρόκειται για ένα από τα σπουδαιότερα μουσεία σε όλον τον κόσμο και σαν Έλληνες δεν μπορούμε παρά να είμαστε περήφανοι γι’ αυτό. Το Μουσείο της Ακρόπολης φτιάχτηκε για να στεγάσει τα γλυπτά του Παρθενώνα και τους θησαυρούς της Ακρόπολης. Ο χώρος επιλέχτηκε έτσι ώστε οι επισκέπτες στην περιήγηση τους να έχουν θέα προς τον Ιερό βράχο της Ακρόπολης. Το μουσείο έχει συνολική έκταση 25.000 τετραγωνικά μέτρα και περιλαμβάνει περισσότερα από 4500 εκθέματα. Είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τον Αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης και τις εργασίες που γίνονται σε αυτόν.

Παράλληλα με τον εκθεσιακό χώρο οργανώνονται και διάφορες θεματικές παρουσιάσεις, εκδηλώσεις και δράσεις. Επίσης στο Μουσείο λειτουργεί και καφέ-εστιατόριο στο οποίο κατά την διάρκεια της μέρας μπορείς να απολαύσεις κάποιο ρόφημα ή ένα ελαφρύ γεύμα και το βράδυ δείπνο με μουσική και θέα τον φωτισμένο βράχο της Ακρόπολης. Περισσότερες πληροφορίες για τις ώρες λειτουργίας, τα εισιτήρια και τις εκδηλώσεις μπορείς να πάρεις από την επίσημη ιστοσελίδα του Μουσείου κάνοντας κλικ εδώ.

Μπορεί ακόμα να σε ενδιαφέρει: Δωρεάν Είσοδος σε Μουσεία & Αρχαιολογικούς Χώρους

4. ΘΕΑΤΡΟ ΔΙΟΝΥΣΟΥ

Στο κάτω της μέρος της Ακρόπολης και πριν ανέβεις στον Ιερό Βράχο υπάρχει το θέατρο του Διονύσου. Θεωρείται το πρώτο θέατρο του κόσμου καθώς θεμελιώθηκε τον 6ο π.Χ αιώνα και υπήρξε ο σημαντικότερος υπαίθριος θεατρικός χώρος στην αρχαία Αθήνα. Φιλοξενούσε τα Μεγάλα Διονύσια που τελούνταν στις αρχές της άνοιξης. Από τον εκστατικό χορό των λατρευτών του Διονύσου αυτής της μεγάλης γιορτής γεννήθηκε το αρχαίο Ελληνικό θέατρο. Το θέατρο του Διονύσου υπολογίζεται πως χωρούσε 15000-16000 θεατές.

Ο Αριστοφάνης, ο Ευριπίδης, ο Σοφοκλής κα ο Αισχύλος παρουσίασαν για πρώτη φορά τα έργα τους σε αυτόν τον χώρο. Το κοίλον και το προσκήνιο (η σκηνή) αρχικά ήταν κατασκευασμένα από ξύλο για να κατασκευαστούν ξανά τον 4ο π.Χ. αιώνα από μάρμαρο αυτήν την φορά. Η τραγωδία “Πέρσες” του Αισχύλου κέρδισε το πρώτο βραβείο στους θεατρικούς αγώνες των Διονυσίων το 472 π.Χ.

5. ΠΑΡΘΕΝΩΝΑΣ

Οι πιο σημαντικοί και σπουδαίοι αρχιτέκτονες του 5ου π.Χ. αιώνα, Ικτίνος και Καλλικράτης και ο γλύπτης Φειδίας συνεργάστηκαν για την δημιουργία αυτού του εκθαμβωτικού μνημείου που έμελλε να γίνει το σύμβολο της πόλης των Αθηνών ανά τους αιώνες. Χτίστηκε προς τιμήν της θεάς Αθηνάς που ήταν η προστάτιδα της πόλης της Αθήνας. Στο ίδιο σημείο υπήρχε προηγούμενος ναός της Αθηνάς ο οποίος καταστράφηκε κατά την διάρκεια των Περσικών Πολέμων. Τον 5ο αιώνα ο Παρθενώνας μετατράπηκε σε χριστιανική εκκλησία και το 1460 σε τούρκικο τέμενος.

Στον Παρθενώνα υπήρχαν δυο κολοσσιαία αγάλματα της θεάς Αθηνάς έργα του Φειδία. Το ένα ήταν στο εσωτερικό του ναού, είχε ύψος εννέα μέτρα και ήταν φτιαγμένο από ελεφαντόδοντο και χρυσό. Το δεύτερο ήταν στο εξωτερικό του ναού και ήταν φτιαγμένο από χαλκό. Επίσης θα πρέπει να γνωρίζεις πως με το ίδιο εισιτήριο μπορείς να επισκεφθείς ακόμα την Αρχαία Αγορά, την Ρωμαϊκή Αγορά, τον Κεραμεικό και το Ολυμπιείο.

ΩΡΕΣ ΕΙΣΟΔΟΥ

ΔΕΥΤΕΡΑ – ΚΥΡΙΑΚΗ08:00 – 17:00

Μπορεί ακόμα να σε ενδιαφέρει: Περίπατος στο Αισθητικό Δάσος & την Μονή Καισαριανής

6. ΡΩΜΑΪΚΗ ΑΓΟΡΑ ΑΘΗΝΩΝ

Η Ρωμαϊκή αγορά χτίστηκε μεταξύ 19 -11 π.Χ. και ήταν η κεντρική αγορά στους Ρωμαϊκούς χρόνους και ο χώρος στον οποίο γίνονταν όλες οι εμπορικές συναλλαγές και οι συγκεντρώσεις. Οι Ρωμαίοι δεν την έφτιαξαν τυχαία στην συγκεκριμμένη θέση αλλά την επέλεξαν επίτηδες θεωρώντας το σημείο στρατηγικής σημασίας μιας και βρίσκεται ανάμεσα στην Ακρόπολη και την Αρχαία Αγορά. Οι δυο αγορές συνδέονταν μεταξύ τους με έναν δρόμο. Ο χώρος της αγοράς ήταν ένα μεγάλο τετράγωνο αίθριο το οποίο στην ανατολική του πλευρά είχε τα διάφορα καταστήματα και περιβαλλόταν από κίονες Ιωνικού ρυθμού.

7. ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΔΡΙΑΝΟΥ

Η βιβλιοθήκη του Αδριανού χτίστηκε το 132 μ.Χ. και πήρε το όνομα της από τον αυτοκράτορα Αδριανό ο οποίος την ίδρυσε. Θα την βρεις φεύγοντας από την Ρωμαϊκή αγορά και προχωρώντας προς την πλατεία στο Μοναστηράκι. Η βιβλιοθήκη είχε διαστάσεις 119 χ 89 μέτρα και διέθετε εσωτερική αυλή με περιστύλιο από 100 κίονες. Για να χτιστεί χρειάστηκε να κατεδαφιστούν περίπου 25 οικοδομικά τετράγωνα με σπίτια τα οποία απαλλοτριώθηκαν.

Το κεντρικό κτίριο της βιβλιοθήκης είχε δυο αίθουσες όπου οι επισκέπτες διάβαζαν ή παρακολουθούσαν διαλέξεις. Στην ανατολική της πλευρά υπήρχαν οι αίθουσες με τους πάπυρους και τα αμφιθέατρα ενώ υπήρχαν και μικρότερες αίθουσες που χρησίμευαν σαν αναγνωστήρια. Στην βόρεια και νότια πλευρά της υπήρχαν εξέδρες οι οποίες πιθανώς χρησίμευαν για διαλέξεις.

8. ΣΤΟΑ ΑΤΤΑΛΟΥ

stoa-tou-attalou

Η Στοά του Αττάλου χτίστηκε από τον βασιλιά Άτταλο Β’ προς τιμήν του δασκάλου του Καρνεάδου και των Αθηναίων τον 2ο αιώνα π.Χ. Ήταν τόπος περίπατου αλλά και το εμπορικό κέντρο της αρχαίας Αθήνας. Έχει μήκος 116 μέτρα και υπάρχουν κίονες οι οποίοι στο ισόγειο είναι δωρικού ρυθμού ενώ στον όροφο είναι ιωνικού ρυθμού. Την δεκαετία του 1950 η στοά του Αττάλου αναστυλώθηκε από την Αμερικάνικη Αρχαιολογική Σχολή.

Eδώ στεγάζεται το μουσείο της αρχαίας αγοράς ενώ από τα εκθέματα ο επισκέπτης παίρνει μια αντιπροσωπευτική εικόνα για την λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος της Αθήνας. Η Στοά του Αττάλου βρίσκεται στον ίδιο χώρο με την Αρχαία Αγορά και τον ναό του Ηφαίστου.

ΩΡΕΣ ΕΙΣΟΔΟΥ

Δευτέρα – Κυριακή08:00 – 16:00

Μπορεί ακόμα να σε ενδιαφέρει: Περίπατος στην Στοά του Αττάλου

9. ΑΡΧΑΙΑ ΑΓΟΡΑ ΑΘΗΝΩΝ

Η Αρχαία Αγορά ήταν το εμπορικό, πολιτικό και κοινωνικό κέντρο και το επίκεντρο του δημόσιου βίου στην αρχαία Αθήνα. Σε αυτόν τον χώρο οι αρχαίοι Αθηναίοι συγκεντρώνονταν σε κάθε ευκαιρία. Εδώ γίνονταν οι εκλογές, το εμπόριο, φιλοσοφικές συζητήσεις, δίκες, τελετές και αθλητικοί αγώνες ενώ βωμοί, ναοί, ιερά και κρήνες κοσμούσαν τον χώρο. Όλοι οι μεγάλοι πολιτικοί και φιλόσοφοι έδρασαν στον χώρο της αρχαίας αγοράς.

Η ιστορία της αρχαίας Αγοράς ξεκινά από τους νεολιθικούς χρόνους ενώ τα μνημεία που την στολίζουν ανήκουν σε διαφορετικές ιστορικές περιόδους από τους κλασικούς χρόνους μέχρι και τον 11ο μ.Χ. αιώνα με αντιπροσωπευτικό δείγμα την εκκλησία των Αγίων Αποστόλων. Στο πέρασμα των αιώνων η αρχαία αγορά λεηλατήθηκε και καταστράφηκε πολλές φορές.

10. ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΥ

Ο Κεραμεικός ήταν ένας από τους μεγαλύτερους Δήμους της αρχαίας Αθήνας και παραποτάμια περιοχή η οποία πολύ συχνά πλημμύριζε. Γι’ αυτό και σταδιακά από κατοικημένη περιοχή άρχισε να χρησιμοποιείται σαν χώρος ταφής για να γίνει στο τέλος το μεγαλύτερο νεκροταφείο της αρχαίας Αθήνας. Σύμφωνα με κάποιους πήρε το όνομα της από τον ήρωα Κέραμο ενώ κατά άλλους από τους τεχνίτες κεραμείς (αγγειοπλάστες) που είχαν εδώ τα εργαστήρια τους.

Το μουσείο του Κεραμεικού στεγάζεται μέσα στον αρχαιολογικό χώρο σε ένα παραλληλόγραμμο νεοκλασικό κτίσμα. Η είσοδος του είναι από τον πεζόδρομο της Ερμού στην συμβολή της με την οδό Πειραιώς. Σχεδιάστηκε από τον H.Johannes και χτίστηκε το 1937. Φιλοξενεί εκθέματα από τις ανασκαφές στον Κεραμεικό τα οποία είναι αποκλειστικά σχεδόν ταφικού χαρακτήρα.

ΩΡΕΣ ΕΙΣΟΔΟΥ

Δευτέρα – Κυριακή08:00 – 17:00

PIN IT!

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating / 5. Vote count:

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Travel-blogger, Writer, Editor, Photographer, Traveler, Happy Mom, Proud Grandma, Dreamer

post a comment