Top

Αθήνα: 10 Σημαντικά Αξιοθέατα σε μια Μέρα

4.7
(3)

Η Αθήνα είναι μια πόλη που έχει άπειρα σημεία ενδιαφέροντος. Τα μουσεία, οι αρχαιολογικοί χώροι, τα ιστορικά της μνημεία και πολλοί ακόμα θησαυροί που κρύβει από την μια άκρη της ως την άλλη, χρειάζονται πολλές μέρες για να τα δει κάποιος και να τα επισκεφθεί.

Έχοντας καταγεγραμμένη ιστορία που ξεκινά από το 3200 π.Χ έχει “γεννήσει” στην πορεία των αιώνων πληθώρα από φιλόσοφους, ποιητές, γλύπτες και συγγραφείς. Δεν κατέχει λοιπόν τυχαία τον τίτλο της πιο ιστορικής πρωτεύουσας της Ευρώπης.

Αποποίηση Ευθύνης: Αυτό το άρθρο μπορεί να περιέχει affiliate links. Αυτό σημαίνει πως αν αγοράσεις κάτι από τους εξωτερικούς συνδέσμους εγώ θα λάβω μια μικρή προμήθεια. Δεν υπάρχει κανένα επιπλέον κόστος για σένα όμως αυτό συμβάλλει στα έξοδα συντήρησης αυτής της ιστοσελίδας. Ευχαριστώ πολύ.

Πως να χρησιμοποιήσεις τον χάρτη: Κάνε κλικ επάνω του ή εδώ για να ανοίξει ο χάρτης. Κάνε κλικ σε κάθε εικονίδιο για περισσότερες πληροφορίες. Για να τον προσθέσεις στους Χάρτες Google του δικού σου λογαριασμού κάνε κλικ στο αστέρι δίπλα από τον τίτλο του χάρτη. Στην συνέχεια άνοιξε το κινητό ή τον υπολογιστή σου πήγαινε στους Χάρτες Google κάνε κλικ στο κουμπί μενού και θα τον βρεις στην ενότητα “Τα μέρη σας” / “Χάρτες”.


Γρήγορος Οδηγός για την Αθήνα


Για όσους την επισκέπτονται πρώτη φορά θα προτείνω μια διαδρομή η οποία περιλαμβάνει 10 από τα πιο σημαντικά της αξιοθέατα. Το άρθρο όμως αφορά και όλους όσοι ζούμε στην Αθήνα και δυστυχώς γνωρίζουμε ελάχιστα για την πόλη για την οποία μιλά ολόκληρος ο κόσμος.

Κάνοντας λοιπόν έναν πολύ όμορφο περίπατο στην πρωτεύουσα θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε και να γνωρίσουμε τα πιο ιστορικά και σημαντικά ιστορικά της σημεία.

Πως θα Πας από το Αεροδρόμιο στο Κέντρο

Αν έρθεις αεροπορικώς θα πρέπει να ξέρεις πως υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί τρόποι για να φτάσεις από το αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος” στο κέντρο της Αθήνας.

Με Λεωφορείο

Το λεωφορείο είναι ο φθηνότερος τρόπος για να πας από το αεροδρόμιο στο κέντρο και υπάρχουν γι’ αυτό τέσσερις διαφορετικές διαδρομές.

Χ95: ξεκινά από το αεροδρόμιο και καταλήγει στην καρδιά της Αθήνας την πλατεία Συντάγματος. Εξυπηρετεί τέλεια αν ο προορισμός σου είναι στο κέντρο της πόλης.
Χ96: είναι το λεωφορείο που συνδέει το αεροδρόμιο με το λιμάνι του Πειραιά. Εξυπηρετεί αν πρόκειται να συνεχίσεις το ταξίδι σου προς κάποιο νησί.
Χ93: συνδέει το αεροδρόμιο με τον Σταθμό των ΚΤΕΛ στην Λεωφόρο Κηφισού. Αφορά όσους πρόκειται να συνεχίσουν το ταξίδι τους με το ΚΤΕΛ.
Χ97: αναχωρεί από το αεροδρόμιο και έχει για τελικό προορισμό το Ελληνικό. Εξυπηρετεί αν ο προορισμός σου είναι τα νότια προάστια.

Με Μετρό

Ακολουθώντας τις πινακίδες από την περιοχή των αφίξεων του αεροδρομίου που γράφουν “Προς μετρό και προαστιακό” θα περάσεις απέναντι τον δρόμο και θα καταλήξεις εύκολα στον σταθμό του μετρό. Εκεί υπάρχουν αυτόματα μηχανήματα όπως και κισέ για να προμηθευτείς το εισιτήριο σου.

Το εισιτήριο κοστίζει 10 ευρώ αλλά εάν είστε ζευγάρι η τιμή διαμορφώνεται στα 18 ευρώ και για τρία άτομα στα 24 ευρώ. Τα δρομολόγια είναι ανά 30 λεπτά από τις 06:30 έως τις 23:30

Με Ταξί

Μόλις βγεις από το αεροδρόμιο υπάρχει πιάτσα ταξί. Είναι ο πιο γρήγορος και άμεσος τρόπος για να μετακινηθείς προς τον προορισμό σου. Υπάρχει περίπτωση η ουρά των επιβατών που περιμένουν να είναι μεγάλη οπότε θα χρειαστεί να περιμένεις.

Με Welcome Pickups

Η υπηρεσία Welcome Pickups είναι ο πιο άνετος και εύκολος τρόπος για την μεταφορά σου. Το κόστος είναι το ίδιο με ένα συμβατικό ταξί όμως έχοντας κάνει κράτηση από πριν online ο οδηγός θα σε περιμένει στην αίθουσα των αφίξεων.

Θα σε βοηθήσει με τις αποσκευές σου και θα σε μεταφέρει με άνεση και ασφάλεια μέχρι την πόρτα του ξενοδοχείου σου. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγεις τις ουρές, την αναμονή και την ταλαιπωρία. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα ακύρωσης εφόσον κάτι αλλάξει στα σχέδια σου.

Για να κλείσεις την ιδιωτική σου μεταφορά κάνε κλικ εδώ

Τα Πιο Σημαντικά Αξιοθέατα της Αθήνας

1. Σύνταγμα & Εθνικός Κήπος

Αθήνα Εθνικός Κήπος

Μια περιήγηση σε οποιαδήποτε πόλη ξεκινά πάντα από το κέντρο της. Έτσι και στην περίπτωση της Αθήνας θα ξεκινήσουμε αυτήν την μεγάλη βόλτα από την πλατεία Συντάγματος. Η μεγάλη κεντρική και ιστορική πλατεία πήρε το όνομα της από το σύνταγμα που αναγκάστηκε να παραχωρήσει ο Όθωνας.

Το 1843 ο ξεσηκωμένος λαός συγκεντρώθηκε έξω από τα τότε βασιλικά ανάκτορα για να απαιτήσει την σύσταση συντάγματος από τον βασιλιά.

Σήμερα στην θέση των ανακτόρων στεγάζεται η Βουλή των Ελλήνων και δίπλα της ακριβώς βρίσκεται ο Εθνικός Κήπος (πρώην Βασιλικός Κήπος). Είναι ο κήπος που έφτιαξε η βασίλισσα Αμαλία δείχνοντας προσωπικό ενδιαφέρον, φύτεψε μάλιστα η ίδια τις Ουασινγκτόνιες οι οποίες υπάρχουν μέχρι σήμερα στην είσοδο της Λεωφόρου Αμαλίας.

Μπορεί ακόμα να σε ενδιαφέρει: Αθήνα, 10 Μουσεία που πρέπει να επισκεφθείς

2. Ναός Ολυμπίου Διός

Αφήνοντας το Σύνταγμα αμέσως μετά το Ζάππειο θα συναντήσεις τον ναό του Ολυμπίου Διός. Συχνότερα τον αναφέρουμε σαν “οι Στύλοι του Ολυμπίου Διός” και ξεκίνησε να κατασκευάζεται τον 6ο π.Χ αιώνα για να ολοκληρωθεί από τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Αδριανό τον 2ο μ.Χ αιώνα. Ήταν ο μεγαλύτερος ναός στην αρχαιότητα, μεγαλύτερος ακόμα και από τον Παρθενώνα και ήταν αφιερωμένος στον θεό Δία.

Κατασκευάστηκε από Πεντελικό μάρμαρο και σήμερα παραμένουν όρθιες μόνο 15 από τις 104 κολόνες του. Μπροστά ακριβώς από τον ναό χτίστηκε η Πύλη του Αδριανού. Πάνω σε αυτή και από την πλευρά της Ακρόπολης υπάρχει η επιγραφή “Αυτή είναι η Αθήνα η πόλη του Θησέα” και από την αντίθετη πλευρά η επιγραφή γράφει “Αυτή είναι η πόλη του Αδριανού και όχι του Θησέα”. Η είσοδος στον Αρχαιολογικό χώρο γίνεται από την Λεωφόρο Βασιλίσσης Όλγας.

Ώρες Εισόδου

3. Μουσείο Ακρόπολης

Πρόκειται για ένα από τα σπουδαιότερα μουσεία σε όλον τον κόσμο και σαν Έλληνες δεν μπορούμε παρά να είμαστε περήφανοι γι’ αυτό. Το Μουσείο της Ακρόπολης φτιάχτηκε για να στεγάσει τα γλυπτά του Παρθενώνα και τους θησαυρούς της Ακρόπολης.

Ο χώρος επιλέχτηκε έτσι ώστε οι επισκέπτες στην περιήγηση τους να έχουν θέα προς τον Ιερό βράχο της Ακρόπολης. Το μουσείο έχει συνολική έκταση 25.000 τετραγωνικά μέτρα και περιλαμβάνει περισσότερα από 4500 εκθέματα. Είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τον Αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης και τις εργασίες που γίνονται σε αυτόν.

Παράλληλα με τον εκθεσιακό χώρο οργανώνονται και διάφορες θεματικές παρουσιάσεις, εκδηλώσεις και δράσεις. Επίσης στο Μουσείο λειτουργεί και καφέ-εστιατόριο στο οποίο κατά την διάρκεια της μέρας μπορείς να απολαύσεις κάποιο ρόφημα ή ένα ελαφρύ γεύμα και το βράδυ δείπνο με μουσική και θέα τον φωτισμένο βράχο της Ακρόπολης. Περισσότερες πληροφορίες για τις ώρες λειτουργίας, τα εισιτήρια και τις εκδηλώσεις μπορείς να πάρεις από την επίσημη ιστοσελίδα του Μουσείου κάνοντας κλικ εδώ.

Μπορεί ακόμα να σε ενδιαφέρει: Δωρεάν Είσοδος σε Μουσεία & Αρχαιολογικούς Χώρους

4. Θέατρο Διονύσου

Στο κάτω της μέρος της Ακρόπολης και πριν ανέβεις στον Ιερό Βράχο υπάρχει το θέατρο του Διονύσου. Θεωρείται το πρώτο θέατρο του κόσμου καθώς θεμελιώθηκε τον 6ο π.Χ αιώνα και υπήρξε ο σημαντικότερος υπαίθριος θεατρικός χώρος στην αρχαία Αθήνα. Φιλοξενούσε τα Μεγάλα Διονύσια που τελούνταν στις αρχές της άνοιξης.

Από τον εκστατικό χορό των λατρευτών του Διονύσου αυτής της μεγάλης γιορτής γεννήθηκε το αρχαίο Ελληνικό θέατρο. Το θέατρο του Διονύσου υπολογίζεται πως χωρούσε 15.000 – 16.000 θεατές.

Ο Αριστοφάνης, ο Ευριπίδης, ο Σοφοκλής κα ο Αισχύλος παρουσίασαν για πρώτη φορά τα έργα τους σε αυτόν τον χώρο. Το κοίλον και το προσκήνιο (η σκηνή) αρχικά ήταν κατασκευασμένα από ξύλο για να κατασκευαστούν εκ νέου τον 4ο π.Χ. αιώνα από μάρμαρο αυτήν την φορά. Η τραγωδία “Πέρσες” του Αισχύλου κέρδισε το πρώτο βραβείο στους θεατρικούς αγώνες των Διονυσίων το 472 π.Χ.

5. Παρθενώνας

Οι πιο σημαντικοί και σπουδαίοι αρχιτέκτονες του 5ου π.Χ. αιώνα, Ικτίνος και Καλλικράτης και ο γλύπτης Φειδίας συνεργάστηκαν για την δημιουργία αυτού του εκθαμβωτικού μνημείου που έμελλε να γίνει το σύμβολο της πόλης των Αθηνών ανά τους αιώνες. Χτίστηκε προς τιμήν της θεάς Αθηνάς που ήταν η προστάτιδα της πόλης της Αθήνας.

Στο ίδιο σημείο υπήρχε προηγούμενος ναός της Αθηνάς ο οποίος καταστράφηκε κατά την διάρκεια των Περσικών Πολέμων. Τον 5ο αιώνα ο Παρθενώνας μετατράπηκε σε χριστιανική εκκλησία και το 1460 σε τούρκικο τέμενος.

Στον Παρθενώνα υπήρχαν δυο κολοσσιαία αγάλματα της θεάς Αθηνάς έργα του Φειδία. Το ένα ήταν στο εσωτερικό του ναού, είχε ύψος εννέα μέτρα και ήταν φτιαγμένο από ελεφαντόδοντο και χρυσό. Το δεύτερο ήταν στο εξωτερικό του ναού και ήταν φτιαγμένο από χαλκό.

Tip: με το ίδιο εισιτήριο μπορείς να επισκεφθείς την Αρχαία Αγορά, την Ρωμαϊκή Αγορά, τον Κεραμεικό και το Ολυμπιείο

Ώρες Εισόδου

Μπορεί ακόμα να σε ενδιαφέρει: Περίπατος στο Αισθητικό Δάσος & την Μονή Καισαριανής

6. Ρωμαική Αγορά Αθηνών

Η Ρωμαϊκή αγορά χτίστηκε μεταξύ 19 – 11 π.Χ. και ήταν η κεντρική αγορά στους Ρωμαϊκούς χρόνους καθώς επίσης και ο χώρος στον οποίο γίνονταν όλες οι εμπορικές συναλλαγές και οι συγκεντρώσεις.

Οι Ρωμαίοι δεν την έφτιαξαν τυχαία στην συγκεκριμμένη θέση αλλά την επέλεξαν επίτηδες θεωρώντας το σημείο στρατηγικής σημασίας μιας και βρίσκεται ανάμεσα στην Ακρόπολη και την Αρχαία Αγορά.

Οι δυο αγορές συνδέονταν μεταξύ τους με έναν δρόμο. Ο χώρος της αγοράς ήταν ένα μεγάλο τετράγωνο αίθριο το οποίο στην ανατολική του πλευρά είχε τα διάφορα καταστήματα και περιβαλλόταν από κίονες Ιωνικού ρυθμού.

7. Βιβλιοθήκη Αδριανού

Η βιβλιοθήκη του Αδριανού χτίστηκε το 132 μ.Χ. και πήρε το όνομα της από τον αυτοκράτορα Αδριανό ο οποίος την ίδρυσε. Θα την συναντήσεις φεύγοντας από την Ρωμαϊκή αγορά και προχωρώντας προς την πλατεία στο Μοναστηράκι.

Η βιβλιοθήκη είχε διαστάσεις 119χ89 μέτρα και διέθετε εσωτερική αυλή με περιστύλιο από 100 κίονες. Για να χτιστεί χρειάστηκε να κατεδαφιστούν περίπου 25 οικοδομικά τετράγωνα με σπίτια τα οποία απαλλοτριώθηκαν.

Το κεντρικό κτίριο της βιβλιοθήκης είχε δυο αίθουσες όπου οι επισκέπτες διάβαζαν ή παρακολουθούσαν διαλέξεις. Στην ανατολική της πλευρά υπήρχαν οι αίθουσες με τους πάπυρους και τα αμφιθέατρα ενώ υπήρχαν και μικρότερες αίθουσες που χρησίμευαν σαν αναγνωστήρια. Στην βόρεια και νότια πλευρά της υπήρχαν εξέδρες οι οποίες πιθανώς χρησίμευαν για διαλέξεις.

8. Στοά Αττάλου

Η Στοά του Αττάλου χτίστηκε από τον βασιλιά Άτταλο Β’ προς τιμήν του δασκάλου του Καρνεάδου και των Αθηναίων τον 2ο αιώνα π.Χ. Ήταν τόπος περίπατου αλλά και το εμπορικό κέντρο της αρχαίας Αθήνας. Έχει μήκος 116 μέτρα και υπάρχουν κίονες οι οποίοι στο ισόγειο είναι δωρικού ρυθμού ενώ στον όροφο είναι ιωνικού ρυθμού. Την δεκαετία του 1950 η στοά του Αττάλου αναστυλώθηκε από την Αμερικάνικη Αρχαιολογική Σχολή.

Σε αυτήν στεγάζεται το μουσείο της αρχαίας αγοράς ενώ από τα εκθέματα ο επισκέπτης παίρνει μια αντιπροσωπευτική εικόνα για την λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος της Αθήνας. Η Στοά του Αττάλου βρίσκεται στον ίδιο χώρο με την Αρχαία Αγορά και τον ναό του Ηφαίστου.

Ώρες Εισόδου

Μπορεί ακόμα να σε ενδιαφέρει: Περίπατος στην Στοά του Αττάλου

9. Αρχαία Αγορά Αθηνών

Η Αρχαία Αγορά ήταν το εμπορικό, πολιτικό και κοινωνικό κέντρο και το επίκεντρο του δημόσιου βίου στην αρχαία Αθήνα. Σε αυτόν τον χώρο οι αρχαίοι Αθηναίοι συγκεντρώνονταν σε κάθε ευκαιρία.

Εδώ γίνονταν οι εκλογές, το εμπόριο, φιλοσοφικές συζητήσεις, δίκες, τελετές και αθλητικοί αγώνες ενώ βωμοί, ναοί, ιερά και κρήνες κοσμούσαν τον χώρο. Όλοι οι μεγάλοι πολιτικοί και φιλόσοφοι έδρασαν στον χώρο της αρχαίας αγοράς.

Η ιστορία της αρχαίας Αγοράς ξεκινά από τους νεολιθικούς χρόνους ενώ τα μνημεία που την στολίζουν ανήκουν σε διαφορετικές ιστορικές περιόδους. Καλύπτουν μια περίοδο που ξεκινά από τους κλασικούς χρόνους μέχρι και τον 11ο αιώνα μ.Χ. με αντιπροσωπευτικό δείγμα την εκκλησία των Αγίων Αποστόλων. Στο πέρασμα των αιώνων η αρχαία αγορά λεηλατήθηκε και καταστράφηκε πολλές φορές.

10. Νεκροταφείο Κεραμεικού

Ο Κεραμεικός αρχικά ήταν ένας από τους μεγαλύτερους Δήμους της αρχαίας Αθήνας και παραποτάμια περιοχή η οποία πολύ συχνά πλημμύριζε. Γι’ αυτό σταδιακά από κατοικημένη περιοχή άρχισε να χρησιμοποιείται σαν χώρος ταφής για να γίνει στο τέλος το μεγαλύτερο νεκροταφείο της αρχαίας Αθήνας.

Σύμφωνα με κάποιους πήρε το όνομα της από τον ήρωα Κέραμο ενώ κατά άλλους από τους τεχνίτες κεραμείς (αγγειοπλάστες) που είχαν εδώ τα εργαστήρια τους.

Το μουσείο του Κεραμεικού στεγάζεται μέσα στον αρχαιολογικό χώρο σε ένα παραλληλόγραμμο νεοκλασικό κτίσμα. Η είσοδος του είναι από τον πεζόδρομο της Ερμού στην συμβολή της με την οδό Πειραιώς. Σχεδιάστηκε από τον H.Johannes και χτίστηκε το 1937. Φιλοξενεί εκθέματα από τις ανασκαφές στον Κεραμεικό τα οποία είναι αποκλειστικά σχεδόν ταφικού χαρακτήρα.

Ώρες Εισόδου

Που να Μείνεις στην Αθήνα


Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο ίσως μπορείς να το μοιραστείς με τους φίλους σου. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε πολλά για μένα! Bεβαιώσου πως με ακολουθείς στο Facebook και το Instagram για να μαθαίνεις ταξιδιωτικά tips και να βλέπεις ακόμη περισσότερες φωτογραφίες! Αν δεν θέλεις να χάνεις κάθε νέα δημοσίευση κάνε εγγραφή στο Newsletter.

Booking.com

Πόσο Χρήσιμο ήταν Αυτό το Άρθρο για Σένα;

Βαθμολόγησε από το 1 έως το 5!

Μέση βαθμολογία 4.7 / 5. Αριθμός Ψήφων 3

Χωρίς ψήφους μέχρι στιγμής. Γίνε εσύ ο πρώτος που θα το ψηφίσει!

Αφού βρήκες αυτό το άρθρο χρήσιμο..

Ίσως μπορείς να με ακολουθήσεις στα social media!

Λυπάμαι πραγματικά που το άρθρο δεν ήταν χρήσιμο για σένα!

Βοήθησε με να το Βελτιώσουμε!

post a comment

error: Content is protected !!