Top
()

Όταν κάποιος έρχεται πρώτη φορά στην Αθήνα το πρώτο και πιο σημαντικό μνημείο που επιβάλλεται να επισκεφθεί είναι η Ακρόπολη. Είναι ο Ιερός βράχος που στην κορυφή του δεσπόζει ο Παρθενώνας, σύμβολο όχι μόνο της πόλης των Αθηνών αλλά ολόκληρης της Ελλάδας. Η λέξη ακρόπολη σημαίνει την άκρη της πόλης και το πιο ψηλό της σημείο. Παντού στην Ελλάδα υπάρχουν πολλές ακροπόλεις οι οποίες χρησίμευαν σαν καταφύγιο των κατοίκων από τις επιδρομές αλλά και τα τείχη στα οποία οχυρώνονταν για να πολεμήσουν τους εχθρούς. Γενικά όμως, όταν στην Ελλάδα μιλάμε για Ακρόπολη πάντα αναφερόμαστε σε αυτή των Αθηνών.

Μπορεί ακόμα να σε ενδιαφέρει: Δωρεάν Είσοδος σε Μουσεία & Αρχαιολογικούς Χώρους

Η ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΣΤΗΝ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

Κατά την μυθολογία ο ιδρυτής της Αθήνας ήταν ο βασιλιάς Κέκροπας ο οποίος είχε γεννηθεί από την γη και ήταν μισός άνθρωπος και μισός φίδι. Αυτός ήταν ο κριτής για το ποιος από τους θεούς θα γινόταν ο προστάτης της πόλης. Οι υποψήφιοι ήταν ο θεός Ποσειδώνας και η θεά Αθηνά. Οι δυο τους αναμετρήθηκαν για το ποιoς θα προσέφερε το πολυτιμότερο δώρο στην πόλη. Έτσι ο Ποσειδώνας χτύπησε το έδαφος της Ακρόπολης με την τρίαινα του και ανάβλυσε μια πηγή από την οποία ανάβλυζε νερό.
Όταν όμως οι κάτοικοι πήγαν να πιούν ανακάλυψαν πως το νερό ήταν αλμυρό, μια και ο Ποσειδώνας ήταν ο θεός της θάλασσας. Η Αθηνά πάλι άγγιξε το έδαφος και σε αυτό φύτρωσε μια ελιά με τους καρπούς της. Τότε ο Κέκροπας σκέφτηκε πως η ελιά θα γινόταν τροφή αλλά και φάρμακο για τους Αθηναίους με τους καρπούς και το λάδι που προσέφερε. Έτσι έδωσε την πρωτιά στην Αθηνά η οποία έγινε η προστάτιδα και η πόλη πήρε το όνομα της.

ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΣ ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ

Μπορείς να φτάσεις στην Ακρόπολη είτε περπατώντας μέσα από την Πλάκα ή με το μετρό.

Με την γραμμή 2 του μετρό θα κατέβεις στην στάση “Ακρόπολη” αλλιώς με την γραμμή 1 ή 3 θα κατέβεις στην στάση “Μοναστηράκι”.

Mπορείς να δεις τις 2 διαδρομές πατώντας πάνω στον χάρτη ή εδώ

ΤΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ

ΤΑ ΕΙΔΗ ΤΩΝ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

Για την είσοδο στην Ακρόπολη υπάρχουν δυο είδη εισιτηρίων.

1. Το Απλό εισιτήριο

Το απλό εισιτήριο σου επιτρέπει την είσοδο αποκλειστικά στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης και στοιχίζει:

Καλοκαίρι: Ολόκληρο 20€ – Μειωμένο 10€
Χειμώνα:
Ολόκληρο 10€ – Μειωμένο 5€

2. Το Ενιαίο εισιτήριο

Το ενιαίο εισιτήριο κοστίζει 30€, έχει ισχύ πέντε ημερών και σου επιτρέπει την επίσκεψη στην Ακρόπολη, την Αρχαία Αγορά, το Αρχαιολογικό Μουσείο Κεραμεικού, τον Αρχαιολογικό Χώρο Λυκείου, την Βιβλιοθήκη Αδριανού, το Μουσείο Αρχαίας Αγοράς Αθηνών, το Ολυμπιείο και την Ρωμαϊκή Αγορά Αθηνών.

*Στο ενιαίο εισιτήριο δεν περιλαμβάνεται το Μουσείο της Ακρόπολης για το οποίο πρέπει να βγάλεις ξεχωριστό εισιτήριο το οποίο κοστίζει 10€ το καλοκαίρι και 5€ τον χειμώνα.

Εν τούτοις αυτή η επιλογή συμφέρει περισσότερο αν πρόκειται να επισκεφθείς τουλάχιστον δυο από τους αρχαιολογικούς χώρους γιατί εξοικονομείς χρήματα και θα αποφύγεις την αναμονή στην ουρά κάθε φορά.

Μπορεί ακόμα να σε ενδιαφέρει: Aθήνα, 10 Σημαντικά Αξιοθέατα σε μια Μέρα

ΑΠΟ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΙΣ ΤΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ ΣΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ

Ο πιο απλός και γρήγορος τρόπος για να βγάλεις το εισιτήριο σου είναι να το κάνεις online (https://etickets.tap.gr/) διαφορετικά μπορείς να το προμηθευτείς από τα εκδοτήρια των εισιτηρίων τα οποία υπάρχουν στις δυο εισόδους της Ακρόπολης. Εν τούτοις συνιστάται η online αγορά καθώς, κυρίως το καλοκαίρι, η ουρά στα εκδοτήρια είναι πολύ μεγάλη.

Μειωμένο Εισιτήριο:

 • Δικαιούνται τα άτομα άνω των 65

Δωρεάν Είσοδος στην Ακρόπολη:

 • Δικαιούνται οι Ευρωπαίοι πολίτες κάτω των 18
 • Φοιτητές Πανεπιστημίου
 • Τα άτομα με αναπηρία και οι συνοδοί τους

Ημέρες Ελεύθερης Εισόδου στον χώρο της Ακροπόλεως:

 • 6 Mαρτίου – μνήμη Μελίνας Μερκούρη
 • 18 Απριλίου – Διεθνής Ημέρα Μνημείων
 • 18 Μαϊου – Διεθνής Ημέρα Μουσείων
 • Το τελευταίο Σαββατοκύριακο Σεπτεμβρίου – Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς
 • 28 Οκτωβρίου
 • Την πρώτη Κυριακή του μήνα από 1η Νοεμβρίου έως 31 Μαρτίου

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

1 Απριλίου έως 31 Οκτωβρίου08:00 – 19:30
1 Νοεμβρίου έως 31 Μαρτίου08:30 – 15:00

Ο Αρχαιολογικός χώρος της Ακρόπολης παραμένει κλειστός στις μεγάλες γιορτές και επετείους όπως:

 • 1η Ιανουαρίου
 • 25η Μαρτίου
 • Μεγάλη Παρασκευή (μέχρι το μεσημέρι)
 • Κυριακή του Πάσχα
 • 1η Μαϊου
 • 25 Δεκεμβρίου
 • 26 Δεκεμβρίου

Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΓΙΑ ΑμεΑ

Στην βόρεια κλιτύ του Ιερού βράχου υπάρχει ανελκυστήρας για άτομα με κινητικά προβλήματα. Είναι όμως προτιμότερο να καλέσεις προηγουμένως στο τηλέφωνο 210 3214172 ή 210 3214173 ώστε να βεβαιωθείς πως ο ανελκυστήρας λειτουργεί και είναι διαθέσιμος.

ΟΙ ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΩ

 • Ξενάγηση στη Ακρόπολη και το Μουσείο. Απόλαυσε μια ξενάγηση στην Ακρόπολη και το Μουσείο Ακροπόλεως με προπληρωμένα τα εισιτήρια σου έτσι ώστε να αποφύγεις κάθε καθυστέρηση. Τα εισιτήρια θα σου σταλούν στο email σου όπως και στην προηγούμενη περίπτωση και στο κινητό σου θα έχεις οδηγίες για την περιήγηση σου. Δες εδώ περισσότερες πληροφορίες. Δες εδώ για περισσότερες πληροφορίες.

ΤΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ

Photo Credits

ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ

Ανεβαίνοντας τον Ιερό βράχο της Ακρόπολης το πρώτο κτίσμα που θα συναντήσεις είναι τα Προπύλαια. Χτίστηκαν από τον Μνησικλή κατά την περίοδο του Χρυσού Αιώνα του Περικλή, το 435 π.Χ. και χρησιμοποιήθηκε γι’ αυτόν τον σκοπό ολόλευκο μάρμαρο Πεντέλης σε συνδυασμό με μάρμαρο από την Ελευσίνα. Η πρόσοψη του μνημείου έχε 6 Δωρικούς κίονες ενώ οι εσωτερικοί κίονες είναι Ιωνικού ρυθμού και ανάμεσα τους περνά ο ιερός δρόμος που οδηγούσε στην Ακρόπολη. Δυστυχώς τρία χρόνια μετά το ξεκίνημα των εργασιών για το χτίσιμο των Προπυλαίων ξεκίνησε ο Πελοποννησιακός πόλεμος οπότε οι εργασίες σταμάτησαν και το έργο έμεινε ανολοκλήρωτο.

ΝΑΟΣ ΑΘΗΝΑΣ ΝΙΚΗΣ

Ο ναός της Αθηνάς ή ναός της Απτέρου νίκης είναι το μικρότερο από τα κτίσματα της Ακρόπολης. Είναι Ιωνικού ρυθμού και χτίστηκε με σχέδια του αρχιτέκτονα Καλλικράτη το 426-421 π.Χ. από Πεντελικό μάρμαρο. Στον ναό αυτό λατρευόταν η θεά Αθηνά η οποία ήταν η συμπαραστάτρια και βοηθός των Αθηναίων στους πολέμους.

ΠΑΡΘΕΝΩΝΑΣ

Είναι το πιο εμβληματικό και περισσότερο φωτογραφημένο μνημείο της Ακρόπολης. Χτίστηκε γύρω στο 432 π.Χ. προς τιμήν της θεάς Αθηνάς από τον Ικτίνο και τον Καλλικράτη, ενώ ο Φειδίας επιμελήθηκε την διακόσμηση και τα αγάλματα που κοσμούσαν τον χώρο. Αρχικά ονομαζόταν Μεγάλος Ναός όμως στην συνέχεια ονομάστηκε Παρθενών από έναν θάλαμο του ναού στον οποίο συγκεντρώνονταν οι παρθένες οι οποίες είχαν καθήκον να υπηρετούν την θεά Αθηνά. Για να ολοκληρωθεί το έργο χρειάστηκαν συνολικά 15 χρόνια.

Το 500 μ.Χ. ο Παρθενώνας μετατράπηκε σε χριστιανική εκκλησία κάνοντας, ευτυχώς, ελάχιστες αλλαγές στο εσωτερικό του. Το 1456 οι Τούρκοι τον μετέτρεψαν σε τζαμί χτίζοντας και έναν μιναρέ στην νοτιοδυτική του πλευρά. Το 1687 οι Ενετοί τον χρησιμοποίησαν σαν αποθήκη πυρομαχικών με αποτέλεσμα να ανατιναχθεί από μια οβίδα που έπεσε και να γίνουν μεγάλες ζημιές. Το 1801 ο Άγγλος πρεσβευτής στην Πόλη Έλγιν ζήτησε την άδεια από τις Τουρκικές αρχές και αφαίρεσε όσα γλυπτά είχαν μείνει. Τα μετάφερε στην πατρίδα του, ονομάστηκαν Ελγίνεια και σήμερα βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο.

ΕΡΕΧΘΕΙΟ

Το Ερέχθειο βρίσκεται στην βόρεια πλευρά της Ακρόπολης και ήταν ναός αφιερωμένος στην Αθηνά και τον Ποσειδώνα. Χτίστηκε μεταξύ 421-406 π.Χ. και είναι Ιωνικού ρυθμού. Πρόκειται για έναν πολλαπλό ναό στον οποίο συστεγάστηκαν παλιότερες και νεώτερες θρησκείες. Εκεί φυλάσσονταν τα Ιερά Μαρτύρια, τα ίχνη της τρίαινας του Ποσειδώνα και η ελιά που δώρισε η Αθηνά στην πόλη των Αθηνών.

Στο νότιο προστέγασμα του ναού υπάρχουν οι γνωστές Καρυάτιδες. Είναι έξι αγάλματα κορών τα οποία στηρίζουν την οροφή αντί για κίονες. Η μια από τις Καρυάτιδες αφαιρέθηκε από τον Λόρδο Έλγιν και βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο.

*Aκολούθησε το LoveForTravel στο FaceBook, το Ιnstagram και το Pinterest

PIN IT!

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating / 5. Vote count:

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Travel-blogger, Writer, Editor, Photographer, Traveler, Happy Mom, Proud Grandma, Dreamer

post a comment