Top
()

Σπέτσες, κοσμοπολίτικες αλλά και γραφικές, με μια διάχυτη ρομαντική ατμόσφαιρα και παράλληλα τόσο κοντά στην Αθήνα αποτελούν δημοφιλή προορισμό για τα Σαββατοκύριακα αλλά και τις καλοκαιρινές μας διακοπές. Νησί καπεταναίων κυρίως, πήρε το όνομα του από τους Ενετούς που το ονόμασαν Ιζόλα ντι Σπέτζια που σημαίνει “το νησί των αρωμάτων” λόγω των πολλών λουλουδιών και των αρωματικών φυτών που υπήρχαν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΣΠΕΤΣΕΣ

Νομίζω πως όλοι μάθαμε τις Σπέτσες μέσα από τα μαθητικά μας βιβλία και τον πολύ σημαντικό ρόλο που έπαιξε τον νησί στην Ελληνική Επανάσταση του 1821. Τον Απρίλιο του 1821 οι Σπετσιώτες ύψωσαν την σημαία της επανάστασης μέσα σε μια μεγάλη τελετή η οποία συνοδεύτηκε από κανονιοβολισμούς. Η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, ο Ανδρέας Μιαούλης, ο Χατζηγιάννης Μέξης και ο Κοσμάς Μπαρμπάτσης είναι οι γνωστοί σε όλους μας ήρωες που συνέβαλαν ο καθένας με τον δικό του τρόπο στον αγώνα για την απελευθέρωση της Ελλάδας από τους Τούρκους.

Μπορεί ακόμα να σε ενδιαφέρει: Oι 10 Καλύτερες Παραλίες της Μάνης

Οι Σπέτσες είναι καταπράσινες και τα πεύκα σε πολλές από τις παραλίες φτάνουν μέχρι την θάλασσα. Έχουν περίπου 3500-4000 μόνιμους κάτοικους οι οποίοι στην πλειοψηφία τους ασχολούνται με τον τουρισμό. Στο νησί απαγορεύεται η κυκλοφορία των αυτοκινήτων και οι μετακινήσεις γίνονται με μοτοσυκλέτες, ποδήλατα, ταξί, λεωφορεία και άμαξες.

ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΣ ΣΤΙΣ ΣΠΕΤΣΕΣ

ΜΕ FLYING Ή ΜΕ ΚΑΤΑΜΑΡΑΝ

Οι Σπέτσες απέχουν από τον Πειραιά γύρω στις 2,5 ώρες και υπάρχουν καθημερινά δρομολόγια τα οποία γίνονται μέχρι αργά το βράδυ το καλοκαίρι, ενώ τον χειμώνα μέχρι το απόγευμα.

ΜΕ ΤΟ ΚΤΕΛ

Στις Σπέτσες όμως μπορείς να πας και με υπεραστικό λεωφορείο καθώς γίνονται τακτικά δρομολόγια προς την Κόστα. Από εκεί μπορείς θα περάσεις εύκολα στο νησί με φέρυ, καϊκι ή με θαλάσσιο ταξί τα οποία είναι διαθέσιμα όλο το εικοσιτετράωρο. Περισσότερες πληροφορίες θα βρεις στο site: www.ktelbus.com.

ΤΙ ΝΑ ΔΕΙΣ ΣΤΙΣ ΣΠΕΤΣΕΣ – ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Οι Σπέτσες είναι ένα πανέμορφο και αρχοντικό νησί που σίγουρα θα σε ενθουσιάσει. Αν μάλιστα αγαπάς την ποδηλασία τότε σίγουρα θα το λατρέψεις. Όμως οι Σπέτσες προσφέρονται και για μεγάλους περιπάτους από την μια άκρη τους ως την άλλη. Κοσμοπολίτικα εστιατόρια, μπαράκια, αλλά και ταβερνάκια δίπλα στο κύμα καλύπτουν κάθε γούστο και κάθε βαλάντιο. Και παρ’ όλο που είναι ένα μικρό σχετικά νησί έχει πολλά ενδιαφέροντα για να δει ο επισκέπτης.

ΤΟ ΣΠΙΤΙ – ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑΣ

Το αρχοντικό της Μπουμπουλίνας λειτουργεί σαν μουσείο από το 1992 με ιδιωτική πρωτοβουλία των απογόνων της Μπουμπουλίνας και συντηρείται άριστα. Η ξενάγηση γίνεται από καταρτισμένους ξεναγούς και διαρκεί 35-40 λεπτά. Κειμήλια του αγώνα, προσωπικά αντικείμεντα της μεγάλης ηρωίδας όπως η χρυσοκέντητη μαντήλα της και άλλα πολύ ενδιαφέροντα εκθέματα θα σου κρατήσουν ζωηρό το ενδιαφέρον καθ’ όλη την διάρκεια της επίσκεψης σου. Το μουσείο μένει κλειστό τους χειμερινούς μήνες, εκτός από το τριήμερο της Καθαρής Δευτέρας που είναι ανοιχτό. Η λειτουργία του ξεκινά από την 25η Μαρτίου μέχρι και την 28η Οκτωβρίου.

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

ΔευτέραΚλειστά
Τρίτη – Κυριακή08.30 – 14.00

ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΠΕΤΣΩΝ – ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗ ΜΕΞΗ

Το μουσείο των Σπετσών στεγάζεται στο υπέροχο αρχοντικό του 18ου αιώνα το οποίο ανήκε στον Χατζηγιάννη Μέξη ο οποίος ήταν μέλος της Φιλικής Εταιρείας και έπαιξε σημαντικό ρόλο στην επανάσταση του 1821 συμμετέχοντας με 4 πλοία του στον αγώνα. Το μουσείο είναι χτισμένο σε σχήμα Π και έχει ανακηρυχθεί διατηρητέο μνημείο από το 1924. Αποτελείται από το ισόγειο και δυο ορόφους και περιλαμβάνει αρκετά ενδιαφέροντα εκθέματα από αρχαία ευρήματα μέχρι την σημαία της Επανάστασης και τα οστά της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας τα οποία φυλάσσονται σε ειδικό χώρο.

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

ΔευτέραΚλειστά
Tρίτη – Κυριακή08.30 – 14.00

Mπορεί ακόμα να σε ενδιαφέρει: Διακοπές στην Χαλκιδική, Τα Καλύτερα Μέρη & Παραλίες

ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΟ

Το Poseidonion Grand Hotel άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες του το 1914 και έναν αιώνα τώρα αποτελεί το σημείο αναφοράς των Σπετσών. Πελάτες του υπήρξαν τα μέλη της βασιλικής οικογένειας και πλούσιοι Αθηναίοι. Όλο το κτίριο είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό γι’ αυτό και αποτελεί ένα από τα αξιοθέατα του νησιού.

ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΣΩΤΗΡΙΟΥ ΑΝΑΡΓΥΡΟΥ

Πρόκειται για ένα υπέροχο αρχοντικό των αρχών του 20ου αιώνα (1903) με πολύ ενδιαφέροντα νεοκλασσικά στοιχεία. Είναι χτισμένο στην μέση ενός μεγάλου κήπου με διαδρόμους από βότσαλο, περιστερώνα, ορνιθώνα, τρεις δεξαμενές και φούρνο. Σήμερα στεγάζεται εκεί η Αναργύρειος Κοργιαλένειος Σχολή των Σπετσών. Αποτελεί ένα εξαίρετο δείγμα της αρχιτεκτονικής του 20ου αιώνα και γι’ αυτό έχει χαρακτηριστεί σαν διατηρητέο μνημείο. Στην διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής στο αρχοντικό στεγαζόταν το Δημαρχείο Σπετσών.

ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΣΠΕΤΣΩΝ

Το Δημαρχείο Σπετσών στεγάζεται σε ένα παραδοσιακό διατηρητέο κτίριο το οποίο ήταν η κατοικία του Ανδρέα Κυριακού που διετέλεσε δήμαρχος του νησιού. Σε αυτό το καπετανόσπιτο είχε φιλοξενηθεί πολλά καλοκαίρια ο Οδυσσέας Ελύτης.

ΦΑΡΟΣ ΣΠΕΤΣΩΝ

Στην άκρη του παλιού λιμανιού των Σπετσών βρίσκεται ο ένας από τους δυο παλαιότερους φάρους της Ελλάδας, ο δεύτερος βρίσκεται στην Τζιά. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1831 και αρχικά λειτουργούσε με πετρέλαιο. Βρίσκεται πάνω σε έναν μικρό λόφο και έχει ύψος 11 μέτρα ενώ το συνολικό του ύψος πάνω από την θάλασσα είναι 27 μέτρα.

Η ΣΠΗΛΙΑ ΤΟΥ ΜΠΕΚΙΡΗ

Η σπηλιά του Μπεκίρη είναι ένα φυσικό αξιοθέατο των Σπετσών. Είναι προσβάσιμη τόσο από την στεριά όσο και από την θάλασσα, ενώ στο εσωτερικό της υπάρχουν εντυπωσιακοί σταλαγμίτες. Κατά την επανάσταση υπήρξε αποθήκη όπου έκρυβαν πυρομαχικά και χρησιμοποιήθηκε σαν καταφύγιο για τα γυναικόπαιδα σε περιπτώσεις επιδρομών. Η σπηλιά έγινε περισσότερο γνωστή από τα γυρίσματα της κινηματογραφικής ταινίας Τζένη Τζένη όταν ο Ανδρέας Μπάρκουλης και η Τζένη Καρέζη βρέθηκαν εκεί κολυμπώντας.

ΑΡΜΑΤΑ

pyrotechnimata

Η Αρμάτα είναι το σύνολο των εκδηλώσεων που οργανώνονται κάθε χρόνο τον Σεπτέμβρη στο νησί και οι οποίες διαρκούν μια εβδομάδα. Με συναυλίες, παραδοσιακούς χορούς, θεατρικές παραστάσεις και κανονιοβολισμούς οι κάτοικοι αλλά και πλήθος επισκεπτών, γιορτάζουν και τιμούν την ναυμαχία των Σπετσών. Το δεύτερο Σάββατο του Σεπτεμβρίου γίνεται η αναπαράσταση της ιστορικής ναυμαχίας με την πυρπόληση της Τούρκικης ναυαρχίδας, πυροτεχνήματα και βεγγαλικά.

Η ναυμαχία των Σπετσών έγινε στις 8 Σεπτεμβρίου του 1822 και ήταν από τα πιο σημαντικά γεγονότα της Επανάστασης. Οι Σπετσιώτες αφιέρωσαν την νίκη τους στην Παναγία η οποία τους προστάτεψε και τους βοήθησε να νικήσουν τους Τούρκους, γι’ αυτό έχτισαν ένα εκκλησάκι το οποίο αφιέρωσαν στην Χάρη Της και το ονόμασαν Παναγία Αρμάτα.

ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΣΤΙΣ ΣΠΕΤΣΕΣ

Στις Σπέτσες θα βρεις πολλές όμορφες παραλίες για να απολαύσεις το μπάνιο σου. Οι περισσότερες από αυτές είναι οργανωμένες και φυσικά έχουν πεντακάθαρα νερά.

Mπορεί ακόμα να σε ενδιαφέρει: Άνδρος, οι 10 Καλύτερες Παραλίες

ΑΓΙΟΣ ΜΑΜΑΣ

Η παραλία του Αγίου Μάμα βρίσκεται δεξιά από το λιμάνι και είναι μεγάλη με άμμο και βότσαλο. Είναι εύκολα προσβάσιμη και για άτομα με κινητικά προβλήματα καθώς υπάρχει ειδική ράμπα.

 ΠΑΡΑΛΙΑ ΚΑΪΚΙ

Πρόκειται για μια από τις δημοφιλείς παραλίες του νησιού. Είναι αρκετά μεγάλη, οργανωμένη και βρίσκεται απέναντι από την Αναργύρειο Σχολή. Είναι προσβάσιμη με τα μεταφορικά μέσα που είναι διαθέσιμα στο νησί αλλά μπορείς να φτάσεις ως εκεί κάνοντας έναν μικρό περίπατο.

ΠΑΡΑΛΙΑ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ

Η παραλία των Αγίων Αναργύρων είναι η μεγαλύτερη των Σπετσών, όμορφη βοτσαλωτή και με αμμώδη βυθό. Απέχει περίπου 10 χιλιόμετρα από το λιμάνι και μπορείς να έρθεις ως εδώ με το λεωφορείο το οποίο κάνει στάση στην είσοδο της παραλίας. Είναι οργανωμένη, προσφέρει θαλάσσια σπορ και εδώ θα βρεις και εστιατόριο το οποίο λειτουργεί όλη την τουριστική περίοδο.

paralia-damouchari

ΠΑΡΑΛΙΑ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Πολλοί θεωρούν την παραλία της Αγίας Παρασκευής σαν την ωραιότερη ολόκληρου του νησιού. Έχει χοντρό βότσαλο και κρυστάλλινα νερά. Μπορείς να φτάσεις ως εδώ με το λεωφορείο. Την τουριστική περίοδο επίσης λειτουργεί και ένα μπαράκι.

ΠΑΡΑΛΙΑ ΖΩΓΕΡΙΑ

Στον μικρό όρμο της Ζωγεριάς θα βρεις άλλη μια πανέμορφη παραλία με πεντακάθαρα κρυστάλλινα νερά. Είναι οργανωμένη και κατά την τουριστική περίοδο λειτουργεί και ένα εστιατόριο. Οι ντόπιοι υποστηρίζουν πως στην Ζωγεριά θα βρεις τα καλύτερα νερά για κολύμπι στις Σπέτσες.

ΠΑΡΑΛΙΑ ΒΡΕΛΛΟΥ

Η παραλία του Βρέλλου ήταν κάποτε η πιο απομακρυσμένη και απόμερη παραλία του νησιού. Σήμερα μπορείς να πάρεις το λεωφορείο και να πας άνετα ως εκεί. Περιβάλλεται από πεύκα, έχει λευκό βότσαλο, βραχώδη βυθό και τα νερά είναι πεντακάθαρα.

ΠΑΡΑΛΙΑ ΞΥΛΟΚΕΡΙΖΑ

Είναι μια μεγάλη παραλία με βότσαλο, απομακρυσμένη αλλά εύκολα προσβάσιμη με το λεωφορείο. Βρίσκεται μέσα σε έναν πολύ όμορφο φυσικό κόλπο στην νότια πλευρά του νησιού και είναι οργανωμένη. Μπορείς να φτάσεις ως εδώ και με κάποιο καϊκι από αυτά που οργανώνουν ημερήσιες εκδρομές.

ΠΟΥ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙΣ ΣΤΙΣ ΣΠΕΤΣΕΣ

Ένα κοσμοπολίτικο νησί όπως είναι οι Σπέτσες δεν γίνεται να υστερεί σε καταλύματα. Θα βρεις υπέροχα ξενοδοχεία και ξενώνες για την διαμονή σου τα οποία σίγουρα θα σε ικανοποιήσουν στο έπακρο. Μπορείς να δεις όλες τις επιλογές που υπάρχουν και να διαλέξεις εκείνη που ταιριάζει στα δικά σου “θέλω”.

*Aκολούθησε το LoveForTravel στο FaceBook, το Ιnstagram και το Pinterest

PIN IT!

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating / 5. Vote count:

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Travel-blogger, Writer, Editor, Photographer, Traveler, Happy Mom, Proud Grandma, Dreamer

post a comment