Ελλάδα

Πάργα: η Όμορφη της Ηπείρου, Αξιοθέατα – Παραλίες

Aν νομίζεις πως η Ήπειρος έχει μόνο ορεινά χωριά, φαράγγια, ποτάμια και τοξωτά γεφύρια γελιέσαι. Γιατί σε αυτήν την εκπληκτική γη θα βρεις πανέμορφα παραθαλάσσια μέρη όπως είναι η Πάργα και οι μοναδικές της παραλίες.

Χτισμένη αμφιθεατρικά πάνω σε λόφο, με σπίτια πολύχρωμα, μοναδική θέα στο Ιόνιο και γραφικά δρομάκια στολισμένα με ανθισμένες μπουκαμβίλιες, η Πάργα έχει μια ξεκάθαρα νησιώτικη ατμόσφαιρα.

Είναι μια πόλη γεμάτη ζωή που εκπέμπει μια ιδιαίτερη γοητεία. Με την παλιά πόλη, το κάστρο, δαιδαλώδη σοκάκια και το μικρό νησάκι της Παναγίας μπροστά ακριβώς από το λιμάνι, δημιουργεί ένα μαγικό σκηνικό και εντυπωσιάζει.

Τους καλοκαιρινούς μήνες η Πάργα “βουλιάζει” κυριολεκτικά από κόσμο οπότε θα πρέπει έγκαιρα να έχεις κάνει κράτηση για δωμάτιο. Για να βρεις κατάλυμα και να δεις τις τιμές, ρίξε μια ματιά εδώ.

Αποποίηση Ευθύνης: Αυτό το άρθρο μπορεί να περιέχει affiliate links. Αυτό σημαίνει πως αν αγοράσεις κάτι από τους εξωτερικούς συνδέσμους εγώ θα λάβω μια μικρή προμήθεια. Δεν υπάρχει κανένα επιπλέον κόστος για σένα όμως αυτό συμβάλλει στα έξοδα συντήρησης αυτής της ιστοσελίδας. Ευχαριστώ πολύ.

Πως να χρησιμοποιήσεις τον χάρτη: Κάνε κλικ επάνω του ή εδώ για να ανοίξει ο χάρτης. Κάνε κλικ σε κάθε εικονίδιο για περισσότερες πληροφορίες. Για να τον προσθέσεις στους Χάρτες Google του δικού σου λογαριασμού κάνε κλικ στο αστέρι δίπλα από τον τίτλο του χάρτη. Στην συνέχεια άνοιξε το κινητό ή τον υπολογιστή σου πήγαινε στους Χάρτες Google κάνε κλικ στο κουμπί μενού και θα τον βρεις στην ενότητα “Τα μέρη σας” / “Χάρτες”.


Οργάνωσε Εύκολα το Ταξίδι σου

  • Βρες οικονομικές πτήσεις: Πάντοτε συγκρίνω τις τιμές των πτήσεων για να βρω την πιο συμφέρουσα, γι’ αυτόν τον λόγο χρησιμοποιώ την Skyscanner
  • Κλείσε εισιτήριο για το πλοίο: Για να μάθω τις ώρες των δρομολογίων και τις τιμές στα εισιτήρια των πλοίων χρησιμοποιώ πάντα την Ferryhopper
  • Έλεγξε εύκολα και γρήγορα αν χρειάζεσαι βίζα για το ταξίδι σου: Κλικ εδώ για έλεγχο και παραγγελία online
  • Κλείσε τη διαμονή σου: Υπάρχουν πολλές διαφορετικές πλατφόρμες διαμονής, αλλά καμία από αυτές δεν έχει τα πλεονεκτήματα της Booking
  • Ιδιωτική μεταφορά: Για να με περιμένει ο οδηγός στο αεροδρόμιο ή το λιμάνι και να με μεταφέρει με άνεση και ασφάλεια στον προορισμό μου, κάνω online κράτηση με την Welcome Pickups
  • Κλείσε online τις ξεναγήσεις σου: Οι περιηγήσεις από έμπειρους ξεναγούς απογειώνουν την εμπειρία του ταξιδιού, γι’ αυτό χρησιμοποιώ πάντα την GetYourGuide
  • Ενοικίαση αυτοκινήτου: Ο καλύτερος τρόπος για να νοικιάσεις ένα αυτοκίνητο σε προσιτή τιμή είναι να χρησιμοποιήσεις μια μηχανή αναζήτησης που να συγκρίνει τις τιμές από όλες τις εταιρείες ενοικίασης στην αγορά. Προσωπικά χρησιμοποιώ την Skyscanner
  • Πες αντίο στην ακριβή περιαγωγή, τις φυσικές κάρτες SIM και το αναξιόπιστο Wi-Fi: Ενεργοποίησε εδώ μια Airalo eSIΜ σε προσιτή τιμή
  • Ταξίδεψε ξέγνοιαστα: Κλείσε μια ταξιδιωτική ασφάλεια

Τι να Δεις στην Πάργα – Αξιοθέατα

Η Πόλη της Πάργας

Η πόλη της Πάργας με τα πλακόστρωτα σοκάκια, την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, τα όμορφα σπίτια και τις εκκλησιές είναι σίγουρα από μόνη της ένα από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα.

Χαλάρωσε και περιπλανήσου στα δρομάκια της και “ρούφηξε” τις ομορφιές που θα παρουσιάζονται μπροστά από τα μάτια σου σε κάθε σου βήμα. Η αρχιτεκτονική της είναι σίγουρα επηρεασμένη από αυτήν των νησιών του Ιονίου.

Πανέμορφα διώροφα αρχοντικά, πολύχρωμα λουλούδια που στολίζουν τα μπαλκόνια και τις αυλές μέσα στα στενά καντούνια δίνουν έναν αρχοντικό αέρα στην πόλη και μαγεύουν πραγματικά τον επισκέπτη.

Ενετικό Κάστρο Πάργας

Το εντυπωσιακό Κάστρο της Πάργας, χτισμένο το 1792, έμεινε απόρθητο μέχρι και το 1819 και αντιστάθηκε σθεναρά στις επιδρομές του Αλή Πασά.

Θα φτάσεις σε αυτό περπατώντας μέσα από τα στενά δρομάκια που ξεκινούν από το λιμάνι της Πάργας. Εντυπωσιάζει με τους θολωτούς διαδρόμους, τα πυροβολεία και τους προμαχώνες του.

Στον κεντρικό χώρο του Κάστρου υπάρχουν δυο κτίρια που χρησιμοποιούνται για πολιτιστικές εκδηλώσεις, θεατρικές παραστάσεις και εκθέσεις.

Κάστρο Αλή Πασά (Ανθούσα)

Εκτός όμως από το Κάστρο που δεσπόζει στην παλιά πόλη υπάρχει και το Κάστρο του Αλή Πασά στην περιοχή Ανθούσα.

Χτίστηκε από τον Αλή Πασά το 1814 για να μπορεί από εκείνο το σημείο να επιτηρεί αλλά και να πολιορκεί την Πάργα. Γι’ αυτό και η θέα από εκεί ψηλά είναι πανοραμική. Εντυπωσιάζει το πάχος των τοιχωμάτων που είναι 4 μέτρα.

Αρχιτέκτονας του κάστρου υπήρξε ο Ιταλός Don Santo di Monteleone ο οποίος ήταν αξιωματικός στον στρατό του Αλή Πασά. Λέγεται πως δεν είχε κτίσει ξανά αλλά ούτε και μετέπειτα έκτισε άλλο κάστρο!

Ποταμός Αχέροντας

Ο Αχέροντας είναι ποτάμι μήκους 50 περίπου χιλιομέτρων και οι αρχαίοι πίστευαν πως ήταν ο δρόμος για τον κάτω κόσμο και τον Άδη.

Είναι διάσημος για την εκπληκτική φυσική ομορφιά του τοπίου του ενώ συγκεντρώνει πολλούς επισκέπτες που έρχονται ως επί το πλείστον για πεζοπορία στην φύση.

Πελώρια επιβλητικά βράχια και ο ήχος από την ροή του νερού δημιουργούν ένα μαγικό σκηνικό.

Νεκρομαντείο Αχέροντα

Το Νεκρομαντείο του Αχέροντα βρίσκεται στο χωριό Μεσοπόταμος 20 περίπου χιλιόμετρα από την πόλη της Πάργας.

Η πιο παλιά αναφορά σε αυτό γίνεται στην Οδύσσεια του Ομήρου όταν η Κίρκη συμβουλεύει τονν Οδυσσέα να συναντήσει στον κάτω κόσμο τον μάντη Τειρεσία για να του δώσει χρησμό για την επιστροφή του στην Ιθάκη.

Το κυρίως ιερό του νεκρομαντείου χωρίζεται σε τρεις αίθουσες όπου θα διαπιστώσεις πως υπάρχει εκπληκτική ακουστική.

Νησάκι Παναγίας

Είναι ένα όμορφο καταπράσινο νησάκι που βρίσκεται μπροστά ακριβώς από το λιμάνι της Πάργας. Το μικρό εκκλησάκι που βρίσκεται πάνω σε αυτό χτίστηκε το 1808 από τους Γάλλους με σκοπό να ελέγχουν το πέρασμα.

Μπορείς να νοικιάσεις κάποιο καϊκι που θα σε μεταφέρει από το λιμάνι στο νησάκι της Παναγίας. Το νησί αποτελεί πόλο έλξης των επισκεπτών και καθώς είναι κατάφυτο δημιουργεί ένα πανέμορφο σκηνικό.

Αυτό το παραμυθένιο μέρος επιλέγουν πολλά νέα ζευγάρια για να κάνουν εκεί τον γάμο τους ή την βάφτιση του παιδιού τους με τους καλεσμένουν να μεταφέρονται ως εκεί με καϊκια.

Οι Παραλίες της Πάργας

Οι παραλίες της Πάργας είναι εντυπωσιακές και χαρακτηρίζονται από απέραντο γαλάζιο και κρυστάλλινα πεντακάθαρα νερά. Ας δούμε λίγες μόνο από τις πιο δημοφιλείς και αγαπημένες των ντόπιων αλλά και των επισκεπτών.

Παραλία Βάλτος

Η εντυπωσιακή παραλία Βάλτος είναι η μεγαλύτερη σε έκταση της Πάργας με μήκος περίπου 3 χιλιόμετρα. Πολυσύχναστη και πλήρως οργανωμένη με αρκετά beach bar όπου παρέχονται ομπρέλες, ξαπλώστρες και η δυνατότητα πολλών θαλάσσιων σπορ.

Είναι σε κοντινή απόσταση από το κέντρο της Πάργας και έχεις για θέα το Κάστρο. Έχει ωραία γαλανά και καθαρά νερά που βαθαίνουν σταδιακά και γι’ αυτό ενδείκνυται και σε οικογένειες με μικρά παιδιά.

Σε άλλα σημεία είναι αμμώδης ενώ σε κάποια άλλα είναι στρωμένη με ψιλό βοτσαλάκι. Τα περισσότερα από τα beach bar δεν χρεώνουν χωριστά τις ξαπλώστρες παρά μόνο ό,τι παραγγείλεις.

Παραλία Πίσω Κρυονέρι

Η παραλία Πίσω Κρυονέρι βρίσκεται στο κέντρο σχεδόν της Πάργας και γι’ αυτό συγκεντρώνει αρκετό κόσμο. Είναι και αυτή οργανωμένη όμως υπάρχει χώρος για να απλώσεις την δική σου πετσέτα.

Τα νερά είναι πεντακάθαρα και η ακτή είναι στρωμένη με άμμο και ψιλό βότσαλο. Το τοπίο ολόγυρα είναι πολύ γραφικό και όμορφο και σίγουρα θα απολαύσεις το μπάνιο σου. Αν η αίσθηση των βότσαλων δεν σου είναι ευχάριστη φρόντισε να έχεις μαζί σου πλαστικά παπούτσια για την θάλασσα.

Παραλία Σαρακήνικο

Θεωρείται από τις ωραιότερες παραλίες της Πάργας και απέχει σχεδόν 10 χιλιόμετρα από το κέντρο της. Ο δρόμος που οδηγεί ως εκεί θέλει λίγο προσοχή καθώς υπάρχουν 1-2 απότομες στροφές.

Το τοπίο είναι καταπράσινο καθώς περιβάλλεται από δέντρα και βράχια στις άκρες της. Προσφέρει τις ανέσεις της οργανωμένης παραλίας όπως ομπρέλες, ξαπλώστρες και θαλάσσιες δραστηριότητες.

Στα αρνητικά της είναι πως συγκεντρώνει πολύ κόσμο, οπότε αν θέλεις να απολαύσεις το τοπίο, να κολυμπήσεις και να βρεις άνετα πάρκινγκ θα πρέπει να βρίσκεσαι εκεί πολύ πριν τις 12 το μεσημέρι.

Παραλία Άι Γιαννάκης

Απέχει από την Πάργα περίπου 2,5 χιλιόμετρα και βρίσκεται μέσα σε υπέροχο καταπράσινο τοπίο με καθαρά κρυστάλινα νερά. Είναι μικρή σε έκταση και δεν είναι οργανωμένη. Υπάρχει μόνο μια καντίνα η οποία προσφέρει καφέ, κρύα αναψυκτικά, μπύρες και σουβλάκια.

Είναι στρωμένη με βότσαλο και ο βυθός της προσφέρεται για εξερεύνηση οπότε μην παραλείψεις να έχεις μαζί σου μάσκα και αναπνευστήρα. Επίσης καλό θα ήταν να έχεις μαζί σου ομπρέλα για να προστατευτείς από τον ήλιο καθώς όπως ανέφερα ήδη ο Άι Γιαννάκης δεν είναι οργανωμένη παραλία.

Διάβασε Ακόμα
——
Πρέβεζα, οι Εντυπωσιακές Παραλίες της
Το Επιβλητικό Κάστρο Ιωαννίνων και τα Αξιοθέατα του
Μονή Κηπίνας & Μονή Βύλιζας, τα Ωραιότερα Μοναστήρια στα Τζουμέρκα
Ήπειρος, 10 Κορυφαία Αξιοθέατα
Μέτσοβο, Αξιοθέατα & Ομορφιές


Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο ίσως μπορείς να το μοιραστείς με τους φίλους σου. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε πολλά για μένα! Bεβαιώσου πως με ακολουθείς στο FaceBook και το Instagram για να μαθαίνεις ταξιδιωτικά tips και να βλέπεις ακόμη περισσότερες φωτογραφίες! Αν δεν θέλεις να χάνεις κάθε νέα δημοσίευση κάνε εγγραφή στο Newsletter

Tzina Varotsi

Travel Writer - Blogger - Editor - Photographer - Traveler - Happy Mom - Proud Grandma - Dreamer

Πρόσφατα άρθρα

Ταγγέρη: 10 Αξιοθέατα της Μαγευτικής Πόλης

Η Ταγγέρη είναι η πόλη των αντιθέσεων με μια συναρπαστική ιστορία διαμορφωμένη στην διάρκεια των… Διαβάστε περισσότερα

πριν από %

Καπαλί Τσαρσί, Μεγάλο Παζάρι στην Κωνσταντινούπολη

Αν  έχεις επισκεφθεί την Κωνσταντινούπολη τότε γνωρίζεις ήδη πως δεν γίνεται να μην πας στο… Διαβάστε περισσότερα

πριν από %

Μπέργκαμο: 10 Λόγοι για να το Επισκεφτείς

Σκαρφαλωμένο στους πρόποδες των Άλπεων, το Μπέργκαμο είναι μια γοητευτική πόλη που μαγνητίζει τους ταξιδιώτες… Διαβάστε περισσότερα

πριν από %

Πάρκο Keukenhof, ένας Επίγειος Παράδεισος

Εκείνο που κυριολεκτικά με μάγεψε στο Άμστερνταμ ήταν το πάρκο με τις τουλίπες ή αλλιώς… Διαβάστε περισσότερα

πριν από %

Κουάλα Λουμπούρ: 20 Must-Do Εμπειρίες για να την Ανακαλύψεις

Η Κουάλα Λουμπούρ, πρωτεύουσα της Μαλαισίας, σαγηνεύει τους ταξιδιώτες με την κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα, τον συνδυασμό… Διαβάστε περισσότερα

πριν από %

Ιωάννινα, τα Πιο Σημαντικά Αξιοθέατα

Ιωάννινα, πρώτα στις τέχνες, στα γρόσια και στα γράμματα! Δεν συνοδεύει άδικα αυτό το ρητό… Διαβάστε περισσότερα

πριν από %