Top

Το Επιβλητικό Κάστρο των Ιωαννίνων & τα Αξιοθέατα του

5
(4)

Το επιβλητικό Κάστρο των Ιωαννίνων είναι μια ολοζώντανη πολιτεία με παλμό, κίνηση και ζωή. Χτισμένο στο νοτιοανατολικό άκρο της πόλης περιλαμβάνει, εκτός από τα σπίτια τα οποία κατοικούνται και εξαιρετικής ιστορικής σημασίας κτίρια και μνημεία.

Μέσα στο Κάστρο των Ιωαννίνων αναπτύχθηκαν τα ελληνικά γράμματα και οι τέχνες. Εκεί σπούδασαν την τέχνη του πολέμου μεγάλοι οπλαρχηγοί του έθνους, εκεί δίδαξαν μεγάλοι δάσκαλοι του Γένους, εκεί έζησε και ο Αλή Πασάς τον μεγάλο του έρωτα με την κυρά Βασιλική.

Το Κάστρο αποτελείται από τέσσερα τμήματα. Από τον εξωτερικό περίβολο, την Β.Δ. ακρόπολη με το Ασλάν Τζαμί, την Ν.Α. ακρόπολη με το Ιτς Καλέ και την Παλιά Πόλη των Ιωαννίνων, την Καστροπολιτεία. Έχει περίμετρο περίπου δυο χιλιομέτρων και η έκταση του μέσα στα τείχη είναι περίπου διακόσια στρέματα.

Μπορεί ακόμα να σε ενδιαφέρει: Το Μουσείο του Αλή Πασά στο Νησάκι Ιωαννίνων

Αποποίηση Ευθύνης: Αυτό το άρθρο μπορεί να περιέχει affiliate links. Αυτό σημαίνει πως αν αγοράσεις κάτι από τους εξωτερικούς συνδέσμους εγώ θα λάβω μια μικρή προμήθεια. Δεν υπάρχει κανένα επιπλέον κόστος για σένα όμως αυτό συμβάλλει στα έξοδα συντήρησης αυτής της ιστοσελίδας. Ευχαριστώ πολύ.


Οργάνωσε Εύκολα το Ταξίδι σου

  • Βρες οικονομικές πτήσεις: Πάντοτε συγκρίνω τις τιμές των πτήσεων για να βρω την πιο συμφέρουσα, γι’ αυτόν τον λόγο χρησιμοποιώ την Skyscanner
  • Κλείσε εισιτήριο για το πλοίο: Για να μάθω τις ώρες των δρομολογίων και τις τιμές στα εισιτήρια των πλοίων χρησιμοποιώ πάντα την Ferryhopper
  • Έλεγξε εύκολα και γρήγορα αν χρειάζεσαι βίζα για το ταξίδι σου: Κλικ εδώ για έλεγχο και παραγγελία online
  • Κλείσε τη διαμονή σου: Υπάρχουν πολλές διαφορετικές πλατφόρμες διαμονής, αλλά καμία από αυτές δεν έχει τα πλεονεκτήματα της Booking
  • Ιδιωτική μεταφορά: Για να με περιμένει ο οδηγός στο αεροδρόμιο ή το λιμάνι και να με μεταφέρει με άνεση και ασφάλεια στον προορισμό μου, κάνω online κράτηση με την Welcome Pickups
  • Κλείσε online τις ξεναγήσεις σου: Οι περιηγήσεις από έμπειρους ξεναγούς απογειώνουν την εμπειρία του ταξιδιού, γι’ αυτό χρησιμοποιώ πάντα την GetYourGuide
  • Ενοικίαση αυτοκινήτου: Ο καλύτερος τρόπος για να νοικιάσεις ένα αυτοκίνητο σε προσιτή τιμή είναι να χρησιμοποιήσεις μια μηχανή αναζήτησης που να συγκρίνει τις τιμές από όλες τις εταιρείες ενοικίασης στην αγορά. Προσωπικά χρησιμοποιώ την Skyscanner
  • Πες αντίο στην ακριβή περιαγωγή, τις φυσικές κάρτες SIM και το αναξιόπιστο Wi-Fi: Ενεργοποίησε εδώ μια Airalo eSIΜ σε προσιτή τιμή
  • Ταξίδεψε ξέγνοιαστα: Κλείσε μια ταξιδιωτική ασφάλεια

Πως θα Πας στο Κάστρο Ιωαννίνων

Οι αποστάσεις μέσα στην πόλη των Ιωαννίνων δεν είναι μεγάλες και μπορείς άνετα από το κέντρο της πόλης να πας μέχρι το κάστρο περπατώντας. Αν παρ’ όλα αυτά προτιμάς το αυτοκίνητο θα πρέπει να γνωρίζεις πως η στάθμευση είναι σχετικά δύσκολη στην πόλη.

Τα Ιωάννινα διαθέτουν αρκετά καλή αστική συγκοινωνία αλλά μπορείς να μετακινηθείς άνετα και γρήγορα και με κάποιο από τα ταξί της πόλης.

Το Κάστρο έχει τέσσερις πύλες – εισόδους. Οι δυο βρίσκονται στον κεντρικό δρόμο Καραμανλή ο οποίος καταλήγει στην λίμνη και οι άλλες δυο βρίσκονται στον παραλίμνιο δρόμο.

Η Ιστορία του Κάστρου

Κάστρο Ιωαννίνων

Το Κάστρο των Ιωαννίνων δημιουργήθηκε στην Μεσοβυζαντινή περίοδο. Παλαιότερα υπήρχε η θεωρία πως το Κάστρο χτίστηκε αρχικά από τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό όμως γρήγορα αποδείχθηκε πως αυτή η θεωρία ήταν ανακριβής.

Η πρώτη ιστορική αναφορά για την πόλη των Ιωαννίνων υπάρχει στα πρακτικά της Συνόδου της Κωνσταντινούπολης (879-880). Το 1082 την πόλη κατέλαβε ο Νορμανδός Βοημούνδος ο οποίος ενίσχυσε την οχύρωση και έχτισε μια δεύτερη ακρόπολη.

Τον 13ο αιώνα ο Μιχαήλ Α’ Κομνημός Δούκας εγκατέστησε στο Κάστρο οικογένειες αριστοκρατών οι οποίες είχαν φύγει από την Κωνσταντινούπολη μετά την άλωση από τους Φράγκους. Το 1430 η πόλη των Ιωαννίνων παραδόθηκε στους Οθωμανούς.

Από το 1789, που έγινε πασάς στα Γιάννενα ο Αλή πασάς Τεπελενλής και μέχρι το θάνατο του το 1822 η πόλη έζησε την πιο ταραχώδη περίοδο αλλά και την απόλυτη ακμή της. Ο Αλή Πασάς με διάφορα έργα στο εσωτερικό του άλλαξε κατά πολύ την μορφή του Κάστρου.

Το 1913 η πόλη των Ιωαννίνων παραδόθηκε στον Ελληνικό στρατό και το Κάστρο μετατράπηκε σε στρατόπεδο. Από το 1978 ο χώρος του Κάστρου έχει περάσει στην δικαιοδοσία του Υπουργείου Πολιτισμού.

Mπορεί ακόμα να σε ενδιαφέρει: Το Εντυπωσιακό Σπήλαιο Ανεμότρυπα στα Τζουμέρκα

Τι να Δεις στο Κάστρο Ιωαννίνων – Αξιοθέατα

Πως να χρησιμοποιήσεις τον χάρτη: Κάνε κλικ επάνω του ή εδώ για να ανοίξει ο χάρτης. Κάνε κλικ σε κάθε εικονίδιο για περισσότερες πληροφορίες. Για να τον προσθέσεις στους Χάρτες Google του δικού σου λογαριασμού κάνε κλικ στο αστέρι δίπλα από τον τίτλο του χάρτη. Στην συνέχεια άνοιξε το κινητό ή τον υπολογιστή σου πήγαινε στους Χάρτες Google κάνε κλικ στο κουμπί μενού και θα τον βρεις στην ενότητα “Τα μέρη σας” / “Χάρτες”.

Λένε πως αν ο επισκέπτης δεν περπατήσει το Κάστρο και δεν ανέβει στο πιο ψηλό του σημείο για να απολαύσει την θέα της πόλης από εκεί ψηλά, τότε δεν έχει δει τίποτα από τα Ιωάννινα. Μαζί με έναν περίπατο στα σοκάκια του ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να θαυμάσει πολλά σημαντικά και ιστορικά κτίρια.

1. Μουσείο Αργυροτεχνίας

Η τέχνη της αργυροχρυσοχοϊας είναι άρρηκτα δεμένη με την πόλη των Ιωαννίνων. Το μουσείο Αργυροτεχνίας στεγάζεται στον δυτικό προμαχώνα της νοτιοανατολικής ακρόπολης του Κάστρου και αναπτύσσεται σε δυο επίπεδα.

Στο πρώτο επίπεδο ο επισκέπτης μαθαίνει για τις τεχνικές διακόσμησης και την τεχνική που ακολουθείται από το αρχικό μέχρι το τελικό στάδιο δημιουργίας ενός αντικειμένου. Στο δεύτερο επίπεδο εκτίθεται μεγάλη συλλογή έργων Ηπειρώτικης αργυροχρυσοχοϊας από τον 18ο μέχρι και τον 20ο αιώνα.

Στον χώρο του μουσείου υπάρχουν ακόμα διαδραστικά ψηφιακά παιχνίδια, ενώ στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων φιλοξενούνται κατά καιρούς διάφορες εκθέσεις και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Ώρες Εισόδου

Το Μουσείο παραμένει κλειστό στις 17 Ιανουαρίου (τοπική εορτή), την Μ. Παρασκευή έως τις 12:00 μ.μ., την Κυριακή του Πάσχα, την Πρωτομαγιά, στις 15 Αυγούστου και στις 25-26 Δεκεμβρίου.

2. Βυζαντινό Μουσείο

Το Βυζαντινό Μουσείο βρίσκεται στο νοτιοανατολικό σημείο της ακρόπολης Ίτς Καλέ του Κάστρου των Ιωαννίνων και εγκαινιάστηκε το 1995. Πρόκειται για ένα διώροφο κτίριο στο οποίο φιλοξενείται η κύρια συλλογή του μουσείου η οποία περιλαμβάνει εκθέματα από τον 4ο μέχρι και τον 19ο αιώνα.

Το Μουσείο διαθέτει ακόμα εργαστήριο συντήρησης κεραμεικής και τοιχογραφίας καθώς επίσης και αποθηκευτικό χώρο υποδοχής των ανασκαφικών ευρημάτων. Στόχος του μουσείου είναι η προβολή και μελέτη έργων τέχνης και αντικειμένων από τον 4ο μέχρι και τον 19ο αιώνα.

Ώρες Εισόδου

Το Μουσείο παραμένει κλειστό την 25η Μαρτίου, 1η Μαϊου, Κυριακή του Πάσχα, 25 & 26 Δεκεμβρίου.

Mπορεί ακόμα να σε ενδιαφέρει: Μονή Κηπίνας & Μονή Βύλιζας, τα Ωραιότερα Μοναστήρια στα Τζουμέρκα

3. Φετιχιέ Τζαμί

Στο πιο ψηλό σημείο της ακρόπολης Ίτς Καλέ του Κάστρου Ιωαννίνων βρίσκεται το Φετιχιέ Τζαμί. Χτίστηκε το 1430 και αρχικά ήταν ένα ξύλινο τζαμί το οποίο στην συνέχεια (1611) έγινε πέτρινο.

Το Φετιχιέ Τζαμί χτίστηκε στην θέση της Βυζαντινής Μητρόπολης των Ιωαννίνων, του ναού του Ταξιάρχη Μιχαήλ, εξ ου και η ονομασία “φετιχιέ” που σημαίνει “κατάκτηση”. Αποτελείται από την αίθουσα της προσευχής και την ανοιχτή στοά.

Πήρε την σημερινή του μορφή το 1795 από τον Αλή Πασά. Ακριβώς δίπλα από το Φετιχιέ Τζαμί βρίσκεται και ο οικογενειακός τάφος του Αλή Πασά όπου είναι θαμμένο το ακέφαλο σώμα του και η γυναίκα του Εμινέ η οποία πέθανε το 1809.

Ώρες Εισόδου

4. Πύργος Βοημούνδου

Στο κέντρο περίπου της νοτιοανατολικής ακρόπολης του Κάστρου των Ιωαννίνων υψώνεται ο κυκλικός πύργος του Βοημούνδου. Ο πύργος έχει ύψος 12,5 μέτρα και διάμετρο 7,75 μέτρα.

Χτίστηκε πιθανότατα το 1082 από τον Νορμανδό Βοημούνδο ο οποίος κατέκτησε την πόλη των Ιωαννίνων. Η Ήπειρος έμεινε στην κυριαρχία των Νορμανδών μέχρι το 1108 όταν απελευθερώθηκε από τον αυτοκράτορα του Βυζαντίου Αλέξιο Α’ τον Κομνηνό.

Mπορεί ακόμα να σε ενδιαφέρει: Ήπειρος, 10 Κορυφαία Αξιοθέατα

5. Εβραϊκή Συναγωγή

Η συναγωγή αποτελούσε το κέντρο της εβραϊκής κοινότητας στα Ιωάννινα, είναι μάλιστα από τα μεγαλύτερα και παλαιότερα αντίστοιχα κτίρια που βρίσκονται στον Ελλαδικό χώρο.

Η ακριβής ημερομηνία της οικοδόμησης της δεν είναι γνωστή, ξέρουμε όμως πως τεκμήρια για την παρουσία των Εβραίων στην πόλη υπάρχουν από το 1319, την εποχή του Βυζαντινού αυτοκράτορα Ανδρόνικου Β’.

Η εβραϊκή κοινότητα ήταν ελληνόφωνη καθώς τα παιδιά διδάσκονταν απαραίτητα την ελληνική γλώσσα στα σχολεία τους και ιδιαίτερα ενεργή.

Στις 25 Μαρτίου του 1944 τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής συγκέντρωσαν 1800 εβραίους με προορισμό αρχικά την Λάρισα και από εκεί κατέληξαν στα στρατόπεδα του Άουσβιτς στην Πολωνία.

6. Τούρκικη Βιβλιοθήκη

Στο κτίριο της Τούρκικης Βιβλιοθήκης, σύμφωνα με μαρτυρίες, φυλάσσονταν επίσημα έγγραφα και βιβλία του μενδρεσέ (ιεροδιδασκαλείου) του τζαμιού Ασλάν Πασά το οποίο βρίσκεται σε κοντινή απόσταση.

Η βιβλιοθήκη στεγάζεται σε λιθόκτιστο κτίριο με τοξωτό πυλώνα, έχει σχήμα Π και αποτελείται από μια μεγάλη τετράγωνη αίθουσα και άλλα δυο δωμάτια.

Με τις φωτιές που προκλήθηκαν από τα σουστανικά στρετεύματα το 1822 το κτίριο υπέστη σοβαρές καταστροφές. Η βιβλιοθήκη αναστηλώθηκε από την Αρχαιολογική Υπηρεσία.

Mπορεί ακόμα να σε ενδιαφέρει: Ιωάννινα, τα πιο Σημαντικά Αξιοθέατα

7. Δημοτικό Εθνογραφικό Μουσείο – Τζαμί Ασλάν Πασά

Το Δημοτικό Εθνογραφικό μουσείο στεγάζεται στο κτίριο που ήταν το τζαμί του Ασλάν Πασά το οποίο θεωρείται το πιο σημαντικό και καλύτερα διατηρημένο τζαμί της πόλης.

Χτίστηκε τον 17ο αιώνα από τον Ασλάν Πασά ο οποίος κυριάρχησε στα Γιάννενα την περίοδο 1600-1612. Σύμφωνα με την παράδοση στο σημείο που χτίστηκε υπήρχε προηγουμένως ο ναός του Αγίου Ιωάννη.

Το Δημοτικό Εθνογραφικό μουσείο φιλοξενεί τρεις αντιπροσωπευτικές συλλογές, χριστιανική, εβραϊκή και μουσουλμανική. Τα αντικείμενα είναι δωρεές οικογενειών και χρονολογούνται από τον 18ο-20ο αιώνα και περιλαμβάνουν φορεσιές, εκκλησιαστικά σκεύη, βιβλία, ανατολίτικα υφάσματα και έπιπλα από ξύλο και φίλντισι.

Ώρες Εισόδου

8. Σουφαρί Σαράϊ

Το Σουφαρί Σαράϊ (παλάτι των ιππέων) ήταν η σχολή ιππικού που χτίστηκε την εποχή που στα Ιωάννινα κυριαρχούσε ο Αλή Πασάς. Μέσα σε αυτό το κτίριο μεγάλοι μετέπειτα οπλαρχηγοί της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 διδάχτηκαν την τέχνη του πολέμου.

Μεταξύ αυτών ήταν ο Γεώργιος Καραϊσκάκης, ο Οδυσσέας Ανδρούτσος, ο Μάρκος Μπότσαρης, ο Αθανάσιος Διάκος και πολλοί ακόμα.

Το κτίριο είναι λιθόκτιστο και έχει έκταση 2000 τετραγωνικά μέτρα και περισσότερα από 50 παράθυρα. Μετά από την απελευθέρωση των Ιωαννίνων στο κτίριο στεγάστηκαν κατά διαστήματα τμήματα του Ελληνικού στρατού. Σήμερα στεγάζει τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (παράρτημα Ιωαννίνων).


Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο ίσως μπορείς να το μοιραστείς με τους φίλους σου. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε πολλά για μένα! Bεβαιώσου πως με ακολουθείς στο FaceBook και το Instagram για να μαθαίνεις ταξιδιωτικά tips και να βλέπεις ακόμη περισσότερες φωτογραφίες! Αν δεν θέλεις να χάνεις κάθε νέα δημοσίευση κάνε εγγραφή στο Newsletter

Πόσο Χρήσιμο ήταν Αυτό το Άρθρο για Σένα;

Βαθμολόγησε από το 1 έως το 5!

Μέση βαθμολογία 5 / 5. Αριθμός Ψήφων 4

Χωρίς ψήφους μέχρι στιγμής. Γίνε εσύ ο πρώτος που θα το ψηφίσει!

Αφού βρήκες αυτό το άρθρο χρήσιμο..

Ίσως μπορείς να με ακολουθήσεις στα social media!

Λυπάμαι πραγματικά που το άρθρο δεν ήταν χρήσιμο για σένα!

Βοήθησε με να το Βελτιώσουμε!

post a comment

error: Content is protected !!