Ελλάδα

Μυστράς: η Ωραιότερη Βυζαντινή Καστροπολιτεία

Ο Μυστράς βρίσκεται μόλις 5 χιλιόμετρα από την Σπάρτη, στους πρόποδες του Ταΰγετου και θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους ιστορικούς τόπους της Πελοποννήσου. Από τον 13ο έως τον 19ο αιώνα υπήρξε σημαντικό πολιτιστικό, ακαδημαϊκό και θρησκευτικό κέντρο με σπουδαία ανάπτυξη και καλλιτεχνική δημιουργία.

Ακόμα και σήμερα σώζονται πολλά από τα κτίσματα προσελκύοντας κάθε χρόνο εκατομμύρια επισκέπτες από όλον τον κόσμο. Η Καστροπολιτεία του Μυστρά έχει συμπεριληφθεί από την UNESCO στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από το 1989.

Αποποίηση Ευθύνης: Αυτό το άρθρο μπορεί να περιέχει affiliate links. Αυτό σημαίνει πως αν αγοράσεις κάτι από τους εξωτερικούς συνδέσμους εγώ θα λάβω μια μικρή προμήθεια. Δεν υπάρχει κανένα επιπλέον κόστος για σένα όμως αυτό συμβάλλει στα έξοδα συντήρησης αυτής της ιστοσελίδας. Ευχαριστώ πολύ.

Πως να χρησιμοποιήσεις τον χάρτη: Κάνε κλικ επάνω του ή εδώ για να ανοίξει ο χάρτης. Κάνε κλικ σε κάθε εικονίδιο για περισσότερες πληροφορίες. Για να τον προσθέσεις στους Χάρτες Google του δικού σου λογαριασμού κάνε κλικ στο αστέρι δίπλα από τον τίτλο του χάρτη. Στην συνέχεια άνοιξε το κινητό ή τον υπολογιστή σου πήγαινε στους Χάρτες Google κάνε κλικ στο κουμπί μενού και θα τον βρεις στην ενότητα “Τα μέρη σας” / “Χάρτες”.

Μητρόπολη Αγίου Δημητρίου

Οργάνωσε Εύκολα το Ταξίδι σου

  • Βρες οικονομικές πτήσεις: Πάντοτε συγκρίνω τις τιμές των πτήσεων για να βρω την πιο συμφέρουσα, γι’ αυτόν τον λόγο χρησιμοποιώ την Skyscanner
  • Κλείσε εισιτήριο για το πλοίο: Για να μάθω τις ώρες των δρομολογίων και τις τιμές στα εισιτήρια των πλοίων χρησιμοποιώ πάντα την Ferryhopper
  • Έλεγξε εύκολα και γρήγορα αν χρειάζεσαι βίζα για το ταξίδι σου: Κλικ εδώ για έλεγχο και παραγγελία online
  • Κλείσε τη διαμονή σου: Υπάρχουν πολλές διαφορετικές πλατφόρμες διαμονής, αλλά καμία από αυτές δεν έχει τα πλεονεκτήματα της Booking
  • Ιδιωτική μεταφορά: Για να με περιμένει ο οδηγός στο αεροδρόμιο ή το λιμάνι και να με μεταφέρει με άνεση και ασφάλεια στον προορισμό μου, κάνω online κράτηση με την Welcome Pickups
  • Κλείσε online τις ξεναγήσεις σου: Οι περιηγήσεις από έμπειρους ξεναγούς απογειώνουν την εμπειρία του ταξιδιού, γι’ αυτό χρησιμοποιώ πάντα την GetYourGuide
  • Ενοικίαση αυτοκινήτου: Ο καλύτερος τρόπος για να νοικιάσεις ένα αυτοκίνητο σε προσιτή τιμή είναι να χρησιμοποιήσεις μια μηχανή αναζήτησης που να συγκρίνει τις τιμές από όλες τις εταιρείες ενοικίασης στην αγορά. Προσωπικά χρησιμοποιώ την Skyscanner
  • Πες αντίο στην ακριβή περιαγωγή, τις φυσικές κάρτες SIM και το αναξιόπιστο Wi-Fi: Ενεργοποίησε εδώ μια Airalo eSIΜ σε προσιτή τιμή
  • Ταξίδεψε ξέγνοιαστα: Κλείσε μια ταξιδιωτική ασφάλεια

Επίσκεψη στον Μυστρά – Οδηγός

Χρήσιμες Πληροφορίες

Η Καστροπολιτεία του Μυστρά έχει δυο εισόδους, η πρώτη βρίσκεται στην κάτω πλευρά του αρχαιολογικού χώρου και η δεύτερη στην επάνω πλευρά. Επίσης ο χώρος είναι μεγάλος και εκτείνεται πάνω στην πλαγιά ενός λόφου γεγονός που κάνει την περιήγηση αρκετά κουραστική.

Είναι καλύτερα να ξεκινήσεις από την κάτω πλευρά να δεις την Κάτω Χώρα (μέχρι το σημείο 7 στον χάρτη) και μετά να επιστρέψεις στο πάρκινγκ, να πάρεις το αυτοκίνητο και να πας στην επάνω πύλη για να δεις την Άνω Χώρα.

Κάθε μια από τις εισόδους διαθέτει χώρο στάθμευσης.

Το εισιτήριο είναι το ίδιο και για τις δυο εισόδους και ισχύει για 24 ώρες.

Φρόντισε να φοράς άνετα ρούχα και παπούτσια και οπωσδήποτε καπέλο, αντιηλιακό και φυσικά να έχεις μαζί σου άφθονο νερό.

Αν μπορείς να αποφύγεις τους καλοκαιρινούς μήνες που η θερμοκρασίες είναι υψηλές και ο ήλιος καίει, θα είναι ιδανικό για την επίσκεψη σου.

• Θα χρειαστείς, ανάλογα και με τον ρυθμό που θα κινηθείς, 2-3 ώρες για να δεις την Καστροπολιτεία.

• Ο Μυστράς είναι κατ’ εξαίρεση κλειστός την 1η Ιανουαρίου, την 25η Μαρτίου, την Πρωτομαγιά, την Κυριακή του Πάσχα, στις 25 και 26 Δεκεμβρίου.

Εισιτήρια

Ολόκληρο 12€, Μειωμένο 6€

Ώρες Εισόδου

Ημέρες Ελεύθερης Εισόδου

6 Μαρτίου
18 Απριλίου
18 Μαΐου
Το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου
28 Οκτωβρίου
Κάθε πρώτη Κυριακή από 1 Νοεμβρίου έως 31 Μαρτίου

Η Ιστορία της Καστροπολιτείας του Μυστρά

Η ιστορία του Μυστρά ξεκινά από τα μέσα του 13ου αιώνα όταν η Πελοπόννησος κατακτήθηκε από τους Φράγκους. Το 1249 ο Γουλιέλμος Β’ Βιλλεαρδουίνος έχτισε στην ανατολική πλευρά του Ταΰγετου και στην κορυφή ενός υψώματος, κάστρο με ισχυρό τείχος το οποίο λεγόταν Μυστράς ή Μυζηθράς.

Το 1259 οι Φράγκοι ηττήθηκαν και ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Μιχαήλ Η’ Παλαιολόγος συνέλαβε τον Γουλιέλμο Β’ Βιλλεαρδουίνο. Εκείνος για να τους πείσει να τον ελευθερώσουν παραχώρησε στο Βυζάντιο μεταξύ άλλων και τον Μυστρά.

Από τότε ξεκίνησε μια μεγάλη περίοδος ανάπτυξης στην διάρκεια της οποίας οι άνθρωποι άρχισαν να χτίζουν τα σπίτια τους γύρω από το κάστρο ώστε να προστατεύονται από τις επιδρομές. Έτσι δημιουργήθηκε η Χώρα και στην συνέχεια, εξαιτίας της συνεχούς αύξησης του πληθυσμού δημιουργήθηκε και η Κάτω Χώρα. Και οι δυο περιβάλλονταν από ισχυρά τείχη.

Εκείνη την περίοδο ο Μυστράς ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας μετά την Κωνσταντινούπολη. Τον 14ο αιώνα όμως κατακτήθηκε από τους Οθωμανούς. Μεταξύ 1687 – 1715 τον κατέκτησαν οι Ενετοί, στην συνέχεια πέρασε για λίγο στα χέρια των Ρώσων, για να επιστρέψει στο τέλος ξανά στα χέρια των Τούρκων.

Στην διάρκεια της ελληνικής επανα΄στασης του 1821 ο Μυστράς καταστράφηκε και εγκαταλείφθηκε και έγινε η Σπάρτη η νέα τοπική διοικητική πρωτεύουσα.

Το 1989, τα ερείπια της πόλης του Μυστρά χαρακτηρίστηκαν ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Σήμερα, ο αρχαιολογικός χώρος είναι ένα από τα κορυφαία τουριστικά αξιοθέατα της Πελοποννήσου.

Πως θα Πας στον Μυστρά

Ο Μυστράς απέχει περίπου 5 χιλιόμετρα από την Σπάρτη και 220 χιλιόμετρα από την Αθήνα. Αν είσαι στην Μονεμβασιά τότε θα κάνεις περίπου 1,5 ώρα μέχρι τον Μυστρά, ενώ από το Γύθειο 45 λεπτά. Τέλος από το Ναύπλιο ο Μυστράς απέχει περίπου 125 χιλιόμετρα.

Που να Μείνεις στον Μυστρά

Τι να Δεις στον Μυστρά

1. Αρχαιολογικό Μουσείο

Το Αρχαιολογικό Μουσείο του Μυστρά ιδρύθηκε το 1952. Στεγάζεται σε κτίριο το οποίο βρίσκεται στην αυλή της Μητρόπολης του Αγίου Δημητρίου. Φιλοξενεί μια ενδιαφέρουσα συλλογή αρχαιοτήτων από την αρχαία πόλη του Μυστρά και την γύρω περιοχή. Αντικείμενα όπως κεραμικά, εικόνες, αγάλματα, κοσμήματα και άλλα ευρήματα αναδεικνύουν την καθημερινή ζωή, τη θρησκεία και την τέχνη εκείνης της εποχής.

Από τα πιο σημαντικά εκθέματα είναι ένα μαρμάρινο προσκυνητάρι του 15ου αιώνα, ένα χάλκινο θυμιατήρι του 14ου – 15ου αιώνα, εικόνες και τέλος κομμάτια μεταξωτού υφάσματος και μια πλεξούδα που θα πρέπει να ανήκαν σε κάποια αρχόντισσα του Μυστρά.

2. Μητρόπολη Αγίου Δημητρίου

Η Μητρόπολη του Αγίου Δημητρίου ιδρύθηκε το 1292 και είναι από τις σημαντικότερες και παλαιότερες εκκλησίες του Μυστρά. Αρχικά είχε την όψη τρίκλιτης βασιλικής, στην πορεία των χρόνων όμως διάφορες μετατροπές ΄έδωσαν στον ναό μορφή σταυροειδή εγγεγραμμένου με πέντε τρούλους, δείγμα μεταβυζαντινού ρυθμού.

Το εσωτερικό του ναού έχει εξαιρετικές τοιχογραφίες ενώ στο δάπεδο υπάρχει μαρμάρινο ανάγλυφο με το οικόσημο των Παλαιολόγων. Στην Μητρόπολη του Αγίου Δημητρίου το 1449 έγινε η στέψη του τελευταίου αυτοκράτορα του Βυζαντίου Κωνσταντίνου Παλαιολόγου.

3. Ναός Ευαγγελιστρίας

Ο Ναός της Ευαγγελίστριας είναι μικρός σε μέγεθος και ιδρύθηκε μεταξύ 1390 και 1410 σε δίστηλο σταυρικό ρυθμό. Αντιγράφει σε μικρότερη κλίμακα την αρχιτεκτονική της Περιβλέπτου και της Αγίας Σοφίας.

Εσωτερικά ο ναός έχει χτιστό τέμπλο και πλούσιο γλυπτό διάκοσμο. Υπάρχουν ελάχιστα ίχνη από τις παλιές τοιχογραφίες. Ο περίβολος του ναού χρησίμευε σαν νεκροταφείο, ενώ κατά την διάρκεια της Τουρκοκρατίας η εκκλησία δεν μετατράπηκε σε τζαμί.

4. Ναός Αγίων Θεοδώρων

Οι Άγιοι Θεόδωροι είναι οκταγωνικός ναός με τέσσερα παρεκκλήσια. Χτίστηκε μεταξύ 1290 και 1296 από τον μοναχό Δανιήλ και τον ηγούμενο Παχώμιο ο οποίος είχε έρθει από την Κωνσταντινούπολη.

Τα δυο από τα παρεκκλήσια τα οποία βρίσκονται ανατολικά του ναού είχαν ταφικό χαρακτήρα. Στο ένα από αυτά βρίσκεται ο τάφος του Αυτοκράτορα Μανουήλ Παλαιολόγου ο οποίος αναπαριστάται να γονατίζει μπροστά στην Παναγία την Βρεφοκρατούσα.

Στο εσωτερικό του ναού υπάρχουν τμήματα τοιχογραφιών οι οποίες χρονολογούνται από τον 13ο αιώνα και απεικονίζουν στρατιωτικούς αγίους. Ο τρούλος, ο οποίος στο παρελθόν είχε καταρρεύσει, έχει πια αναστηλωθεί.

5. Παναγία Οδηγήτρια ή “Αφεντικό”

Ο ναός της Παναγίας Οδηγήτριας ή Αφεντικό είναι το καθολικό της Μονής Βροντοχίου και χτίστηκε το 1310 από τον ηγούμενο Παχώμιο. Σε αυτόν τον ναό εφαρμόστηκε για πρώτη φορά η μορφή του “μικτού” τύπου.

Ο μικτός τύπος αποτελείται από δυο ορόφους. Στο ισόγειο έχει την διάταξη τρίκλιτης βασιλικής και στον όροφο του πεντάτρουλου σύνθετου σταυροειδούς εγγεγραμμένου ναού.

Την περίοδο της Τουρκοκρατίας ο ναός μετατράπηκε σε τζαμί και αργότερα εγκαταλείφθηκε. Στο εσωτερικό διατηρούνται τοιχογραφίες του 14ου αιώνα με ευαγγελικές σκηνές, αλλά και μεμονωμένες μορφές από την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη.

6. Ιερά Μονή Παντάνασσας

Η Ιερά Μονή Παντάνασσας είναι ορατή σχεδόν από όλα τα σημεία της Καστροπολιτείας και αποτελεί το τελευταίο βυζαντινό κτίσμα που οικοδομήθηκε. Στο εσωτερικό του αριστουργηματικού καθολικού της υπάρχει επιγραφή όπου αναφέρεται πως ιδρύθηκε το 1428 από τον Ιωάννη Φραγκόπουλο.

Ο Ιωάννης Φραγκόπουλος ήταν ένα είδος πρωθυπουργού του Μυστρά και γόνος εξέχουσας οικογένειας του 15ου αιώνα. Ο ναός έχει χτιστεί με πρότυπο τον ναό της Οδηγήτριας και έχει δυο ορόφους. Περιλαμβάνει εξαιρετικές τοιχογραφίες με έντονα και ζωντανά χρώματα.

Κατά την Τουρκοκρατία ο ναός μετατράπηκε σε τζαμί για να εγκαταληφθεί γύρω στο 1770 – 1822. Σήμερα είναι το μοναδικό γυναικείο μοναστήρι που λειτουργεί στον Μυστρά.

7. Παναγία Περίβλεπτος

Η Μονή της Περιβλέπτου είναι φωλιασμένη στην πλαγιά ενός βράχου και διακοσμημένη με τοιχογραφίες του 14ου αιώνα. Βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τα κυριότερα αξιοθέατα της Καστροπολιτείας.

Πιθανότατα χτίστηκε από τον πρώτο Δεσπότη του Μυστρά τον Μανουήλ Καντακουζηνό και την σύζυγο του. Ανήκει στον αρχιτεκτονικό τύπο του δίστυλου σταυροειδούς εγγεγραμμένου ναού. Οι τοιχογραφίες του ναού αποτελούν ένα από τα σπουδαιότερα ζωγραφικά σύνολα της υστεροβυζαντινής εποχής.

8. Ακρόπολη Μυστρά

Η Ακρόπολη του Μυστρά βρίσκεται στην κορυφή του λόφου και είναι το μέρος από όπου θα ξεκινήσεις την περιήγηση σου στην Άνω Χώρα. Σε αυτό το σημείο υπάρχουν δυο οχυρωματικοί περίβολοι που αποτελούσαν την τελική γραμμή άμυνας από τις εχθρικές επιδρομές.

Στον εσωτερικό περίβολο υπάρχει η κατοικία του στρατιωτικού διοικητή της φρουράς (φρουραρχείο), ενώ για την εξασφάλιση πόσιμου νερού υπήρχαν δυο μεγάλες κινστέρνες όπου συγκέντρωναν τα νερά της βροχής. Από εδώ ψηλά η θέα είναι εκπληκτική και αξίζει τον κόπο η ανηφόρα και η κούραση που πρέπει να υποστείς για να φτάσεις.

9. Ναός Αγίας Σοφίας

Ο συγκεκριμμένος ναός χρησίμευε σαν εκκλησία του παλατιού και χτίστηκε το 1365 από τον Μανουήλ Καντακουζηνό τον πρώτο Δεσπότη του Μυστρά. Αρχικά ο ναός ήταν αφιερωμένος στον Ζωοδότη Χριστό ενώ την ονομασία Αγία Σοφία την πήρε μετά από την άλωση της Κωνσταντινούπολης.

Δίπλα από τον ναό ορθώνεται ψηλό τριώροφο καμπαναριό ενώ παράλληλα ο ναός ήταν και χώρος ενταφιασμού μελών της άρχουσας τάξης του Μυστρά. Μάλιστα σε τάφο βρέθηκε μεταξωτό γυναικείο φόρεμα του 15ου αιώνα το οποίο εκτίθεται στο Μουσείο. Κατά την Τουρκοκρατία ο ναός της Αγίας Σοφίας μετατράπηκε σε τζαμί.

10. Συγκρότημα των Παλατιών

Πρόκειται για πέντε οικοδομήματα τα οποία άρχισαν να χτίζονται αμέσως μόλις ιδρύθηκε το κάστρο και οι εργασίες ολοκληρώθηκαν τον 15ο αιώνα. Το συγκρότημα αποτελείται από διώροφα και τριώροφα κτίρια με στοές και εξώστες.

Υπήρξαν η έδρα και κατοικία του εκάστοτε Δεσπότη του Μυστρά και της οικογένειας του, ενώ τα κτίσματα που υπάρχουν τριγύρω πιθανόν να ήταν κατοικίες αρχόντων. Το πιο σημαντικό από τα κτίσματα είναι η πτέρυγα των Παλαιολόγων η οποία χτίστηκε από τον Δεσπότη Μανουήλ Καντακουζηνό.

Το συγκρότημα αποτελείται από το ισόγειο το οποίο περιλάμβανε αποθηκευτικούς χώρους, τον πρώτο όροφο όπου υπήρχαν οκτώ διαμερίσματα και τον δεύτερο όροφο όπου ήταν η αίθουσα του θρόνου. Μπροστά από τα παλάτια υπάρχει πλατεία στην οποία γίνονταν δημόσιες συγκεντρώσεις ενώ κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας χρησίμευε σαν αγορά.

11. Τα Αρχοντικά & οι Οικίες του Μυστρά

Στην περιπλάνηση σου στην Καστροπολιτεία θα συναντήσεις πολλά κτίσματα τα οποία ήσαν σπίτια και αρχοντικά των κατοίκων της όλα χτισμένα από τον 13ο μέχρι τον 15ο αιώνα.

Ανάμεσα τους στην Κάτω Χώρα ξεχωρίζουν το αρχοντικό Λάσκαρη μια διώροφη κατοικία και το αρχοντικό του Φραγκόπουλου το οποίο περιλάμβανε και υπόγεια στέρνα.


Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο ίσως μπορείς να το μοιραστείς με τους φίλους σου. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε πολλά για μένα! Bεβαιώσου πως με ακολουθείς στο Facebook και το Instagram για να μαθαίνεις ταξιδιωτικά tips και να βλέπεις ακόμη περισσότερες φωτογραφίες! Αν δεν θέλεις να χάνεις κάθε νέα δημοσίευση κάνε εγγραφή στο Newsletter.



Tzina Varotsi

Travel Writer - Blogger - Editor - Photographer - Traveler - Happy Mom - Proud Grandma - Dreamer

Πρόσφατα άρθρα

Κουάλα Λουμπούρ: 20 Must-Do Εμπειρίες για να την Ανακαλύψεις

Η Κουάλα Λουμπούρ, πρωτεύουσα της Μαλαισίας, σαγηνεύει τους ταξιδιώτες με την κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα, τον συνδυασμό… Διαβάστε περισσότερα

πριν από %

Ιωάννινα, τα Πιο Σημαντικά Αξιοθέατα

Ιωάννινα, πρώτα στις τέχνες, στα γρόσια και στα γράμματα! Δεν συνοδεύει άδικα αυτό το ρητό… Διαβάστε περισσότερα

πριν από %

Άφυτος Χαλκιδικής, το Χωριό των Καλλιτεχνών

Η Άφυτος Χαλκιδικής, ή Άθυτος, είναι πολύ περισσότερα από ένα απλό χωριό. Είναι ένας ολόκληρος… Διαβάστε περισσότερα

πριν από %

Ψώνια στο Λονδίνο: Οδηγός για τις Γειτονιές και τα Εμπορικά Κέντρα

Το Λονδίνο αποτελεί έναν κόσμο αγορών που καλύπτει κάθε προτίμηση και γούστο. Από τις παραδοσιακές… Διαβάστε περισσότερα

πριν από %

Ταξίδι στην Όμορφη Μπρατισλάβα, Αξιοθέατα

Η Μπρατισλάβα ήταν ένας προορισμός έκπληξη! Η αλήθεια είναι πως δεν την περίμενα τόσο όμορφη… Διαβάστε περισσότερα

πριν από %

Κάντιθ: 10 Λόγοι για να το Επισκεφθείς

Το Κάντιθ είναι μια πανέμορφη πόλη που εκτείνεται πάνω σε χερσόνησο στον Ατλαντικό ωκεανό στην… Διαβάστε περισσότερα

πριν από %