Top

Κωνσταντινούπολη: Αξιοθέατα που Δεν Πρέπει να Χάσεις

5
(5)

Η Κωνσταντινούπολη, αγαπημένος προορισμός για μας τους Έλληνες, είναι σίγουρο πως θα σε μαγέψει με τις ομορφιές της και πάρα πολλές φορές θα σε κάνει ακόμα και να συγκινηθείς.

Η Πόλη των παζαριών, των χαμάμ, των αρωμάτων και των αναμνήσεων. Η Πόλη που έχει τον Βόσπορο να της σιγοτραγουδά και που σε ξελογιάζει με τις γεύσεις και τις μυρωδιές της.

Έχει χαρακτηριστεί “σταυροδρόμι” ανατολής και δύσης μιας και απλώνεται ανάμεσα σε δύο ηπείρους. Μοιάζει μάλιστα σαν να στέκει εκεί αναποφάσιστη λες και δεν ξέρει αν θέλει να ανήκει ολοκληρωτικά σε κάποια από τις δυο.

Αποποίηση Ευθύνης: Αυτό το άρθρο μπορεί να περιέχει affiliate links. Αυτό σημαίνει πως αν αγοράσεις κάτι από τους εξωτερικούς συνδέσμους εγώ θα λάβω μια μικρή προμήθεια. Δεν υπάρχει κανένα επιπλέον κόστος για σένα όμως αυτό συμβάλλει στα έξοδα συντήρησης αυτής της ιστοσελίδας. Ευχαριστώ πολύ.

Πως να χρησιμοποιήσεις τον χάρτη: Κάνε κλικ επάνω του ή εδώ για να ανοίξει ο χάρτης. Κάνε κλικ σε κάθε εικονίδιο για περισσότερες πληροφορίες. Για να τον προσθέσεις στους Χάρτες Google του δικού σου λογαριασμού κάνε κλικ στο αστέρι δίπλα από τον τίτλο του χάρτη. Στην συνέχεια άνοιξε το κινητό ή τον υπολογιστή σου πήγαινε στους Χάρτες Google κάνε κλικ στο κουμπί μενού και θα τον βρεις στην ενότητα “Τα μέρη σας” / “Χάρτες”.


Γρήγορος Οδηγός για την Κωνσταντινούπολη



Τι να Δεις στην Κωνσταντινούπολη

1. Τοπ Καπί

Κωνσταντινούπολη

Η ανέγερση του Τοπ Καπί ξεκίνησε έξι χρόνια μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης και ήταν η επίσημη κατοικία των σουλτάνων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας μέχρι την κατασκευή του Ντολμά Μπαχτσέ. Είναι χτισμένο πάνω σε λόφο και περιβάλλεται από τείχη.

Λειτούργησε σαν κέντρο διοίκησης και κατοικίας των Οθωμανών Σουλτάνων μέχρι τον 19ο αιώνα, όταν η πρωτεύουσα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας μεταφέρθηκε στην Άγκυρα.

Οντάς, Τοπ Καπί - Κωνσταντινούπολη

Το παλάτι παραμένει ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά μνημεία της Κωνσταντινούπολης και είναι καταχωρημένο στη λίστα των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Στο θησαυροφυλάκιο φυλάσσονται όλοι οι θησαυροί των Σουλτάνων ενώ το πιο ιερό κειμήλιο είναι ο μανδύας του Προφήτη Μωάμεθ.

Στάση Μετρό: Aksaray – Γραμμή M1A

Ώρες Εισόδου


ΜΠΟΡΕΙ ΑΚΟΜΑ ΝΑ ΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ:

Κωνσταντινούπολη Φαγητό, Τι να Φας και Που

Αγία Σοφία Κωνσταντινούπολη: Όσα Πρέπει να Γνωρίζεις

Ψώνια στην Κωνσταντινούπολη Τι Αξίζει να Αγοράσεις

Εκδρομή στα Πριγκηπόνησα με Κόστος όσο ένα Εισιτήριο

Καπαλί Τσαρσί, το Μεγάλο Παζάρι

Φανάρι και Οικουμενικό Πατριαρχείο: Βόλτα στα Σοκάκια του


2. Αγία Σοφία

Agia Sofia - Konstantinoupolis

Η Αγία Σοφία βρίσκεται στην περιοχή του Sultanahmet και στο πέρασμα των αιώνων έχει υποστεί πολλές καταστροφές. Παρά την μετατροπή της σε τζαμί εξακολουθεί να παραμένει το πιο σημαντικό σύμβολο του χριστιανισμού και της παγκόσμιας  πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο της είναι ο τρούλος. ‘Εχει εσωτερική διάμετρο 31 μέτρα και απέχει από το πάτωμα 54 μέτρα. Λένε πως αν έβαζαν το άγαλμα της Ελευθερίας μέσα στην Αγία Σοφία ο πυρσός ίσα που θα ακουμπούσε την οροφή του τρούλου!

Χτίστηκε τον 6ο αιώνα μ.Χ. από τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό Α’ και χρησιμοποιήθηκε σαν εκκλησία για περίπου 900 χρόνια. Το 1453, με την Άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς, η Αγία Σοφία μετατράπηκε σε τζαμί.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου εκείνης, προστέθηκαν μιναρέδες και άλλα χαρακτηριστικά της οθωμανικής αρχιτεκτονικής. Η Αγία Σοφία χρησιμοποιήθηκε ως τζαμί για περίπου 500 χρόνια. Την 1η Ιουλίου 1935, με απόφαση του Τουρκικού Κοινοβουλίου και του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, η Αγία Σοφία μετατράπηκε σε μουσείο με σκοπό την προώθηση της κοσμικότητας της νέας τουρκικής κρατικής ταυτότητας.

Δυστυχώς σήμερα χρησιμοποιείται ξανά σαν τζαμί μετά από με μια προκλητική απόφαση του Ερντογάν. Όλα τα ιερά σύμβολα είναι καλυμμένα ενώ για να μπεις θα πρέπει να βγάλεις τα παπούτσια σου και οι γυναίκες να έχουν σκεπασμένο το κεφάλι τους με μαντήλι.

Στάση Μετρό: Aksaray – Γραμμή M1A



3. Βασιλική Κινστέρνα

Είναι γνωστή πια σαν Γερεμπατάν Σαράι. Πρόκειται για την μεγαλύτερη υπόγεια δεξαμενή νερού που κατασκευάστηκε στην Κωνσταντινούπολη κι ένα εξαίρετο δείγμα Βυζαντινής μηχανικής.

Η είσοδος βρίσκεται απέναντι από την Αγιά Σοφιά. Η οροφή της στηρίζεται σε 336 κολώνες κυρίως ιωνικού ή κορινθιακού ρυθμού με μήκος 9 μέτρα η κάθε μία. Δύο από τις κολόνες έχουν σαν βάση το κεφάλι μιας μέδουσας.

Η ανακάλυψη της το 1545 οφείλεται στον Γάλλο περιηγητή και τοπογράφο Peter Gyllius, ο οποίος καθώς ερευνούσε τις βυζαντινές αρχαιότητες στην πόλη, παρατήρησε ότι οι άνθρωποι στη γειτονιά έβρισκαν νερό απλώς κατεβάζοντας κουβάδες μέσα από τρύπες στα υπόγεια τους. Μάλιστα μερικές φορές έπιαναν και ψάρια με αυτόν τον τρόπο.

Ο συνολικός χώρος καλύπτει 9.800 τετραγωνικά μέτρα τα οποία ήσαν αποκλειστικά για την αποθήκευση νερού. Είναι από τα πιο δημοφιλή τουριστικά σημεία της Πόλης και γίνονται σε αυτήν πολλά μουσικά κονσέρτα λόγω της εξαίρετης ακουστικής του χώρου.

Στάση Μετρό: Aksaray – Γραμμή M1A

Ώρες Εισόδου

4. Μπλε Τζαμί

Μπλε Τζαμί - Κωνσταντινούπολη, Τι να Δεις

Το Μπλε Τζαμί χτίστηκε μεταξύ 1609-1616 ακριβώς απέναντι από την Αγιά Σοφιά και η θέση του δεν ήταν τυχαία. Ο σουλτάνος Αχμέτ Α’ έδωσε την εντολή να μην λυπηθούν κανένα έξοδο προκειμένου το μπλε τζαμί να ξεπεράσει σε λαμπρότητα την Αγία Σοφία.

Το εσωτερικό του κοσμούν πάνω από 20.000 μπλε πλακίδια ιζνίκ στα οποία οφείλει και το όνομα του. Θεωρείται από τα μεγαλύτερα αριστουργήματα της Ισλαμικής αρχιτεκτονικής.

Μπλε Τζαμί εσωτερικό - Κωνσταντινούπολη

Δεν υπάρχει εισιτήριο για την είσοδο αρκεί οι γυναίκες να έχουν καλύψει το κεφάλι τους με ένα μαντήλι και φυσικά όλοι αφήνουν τα παπούτσια τους έξω από το τζαμί.

Ώρες Λειτουργίας: Καθημερινά εκτός από τις ώρες της προσευχής οπότε και απαγορεύονται οι φωτογραφίες.

Στάση Μετρό: Aksaray – Γραμμή M1A

5. Μεγάλο Παζάρι – Καπαλί Τσαρσί

Μεγάλο Παζάρι - Αξιοθέατα Κωνσταντινούπολη

Το Μεγάλο Παζάρι ή Καπαλί Τσαρσί βρίσκεται μέσα σε ένα εντυπωσιακό κτίριο με πολλά μικρά καταστήματα και περίπου 60 διαδρόμους, που σχηματίζουν έναν πραγματικό λαβύρινθο. Είναι από τις παλαιότερες και μεγαλύτερες κλειστές αγορές του κόσμου.

Ιδρύθηκε τον 15ο αιώνα από τον σουλτάνο Μεχμέτ Β’ και αρχικά χρησιμοποιούνταν για την εμπορία κεραμικών και πορσελάνης. Με την πάροδο του χρόνου όμως διευρύνθηκε και πλέον μπορείς να βρεις σχεδόν τα πάντα εκεί. Από κοσμήματα, ρούχα, παπούτσια, μέχρι μπαχαρικά, τσάι και πολλά άλλα.

Έχοντας περισσότερα από 4.000 καταστήματα σε μια έκταση που καλύπτει περίπου 30.700 τετραγωνικά μέτρα, καταλαβαίνεις πως μόνο ένα μικρό μέρος του θα μπορέσεις να δεις. Σίγουρα όμως αξίζει μια επίσκεψη γιατί θα έχεις την ευκαιρία να ζήσεις την αυθεντική εμπειρία της παραδοσιακής αγοράς.

Στάση Μετρό: Aksaray – Γραμμή M1A

Ώρες Εισόδου

6. Φανάρι

Πατριαρχείο Φανάρι - Κωνσταντινούπολη, Αξιοθέατα
Oικία του Οικουμενικού Πατριάρχη

Το Φανάρι, γνωστό και ως Φανάρι του Προκοπίου, είναι μια σημαντική περιοχή της Κωνσταντινούπολης. Συγκεκριμένα, αποτελεί το πατριαρχικό κέντρο της Ορθόδοξης Οικουμενικής Πατριαρχείας και εκεί βρίσκεται η κατοικία του Οικουμενικού Πατριάρχη της Ορθοδοξίας.

Ο όρος “Φανάρι” προέρχεται από τον ελληνικό όρο “φανός”, που σημαίνει λάμπα ή φανάρι. Η περιοχή πήρε το όνομα της από έναν μικρό φανό που τοποθετήθηκε στο παρεκκλήσι του Άγιου Γεωργίου κοντά στο οποίο στεγάζεται το πατριαρχικό παλάτι και η οικία του πατριάρχη.

Δρόμος στο Φανάρι - Αξιοθέατα Κωνσταντινούπολη

Αποτελεί ένα σημαντικό πολιτιστικό και θρησκευτικό κέντρο και είναι γνωστό για τα παραδοσιακά σοκάκια του, την οθωμανική αρχιτεκτονική, και τους πανέμορφους χριστιανικούς ναούς της περιοχής. Πολλοί προσκυνητές και τουρίστες επισκέπτονται το Φανάρι για να εξερευνήσουν τον πλούσιο πολιτισμό και την ιστορία που συνδέονται με αυτόν τον τόπο.

Για να πας ως εκεί θα πάρεις από την περιοχή Sultanahmet το λεωφορείο ΤΒ1 και θα κατεβείς στην στάση Fener.

7. Μεγάλη του Γένους Σχολή

Η Μεγάλη του Γένους Σχολή - Κωνσταντινούπολη, Τι να Δεις

Είναι λίγα μέτρα πιο πέρα από το Οικουμενικό Πατριαρχείο και εντυπωσιάζει τόσο λόγω της θέσης της που είναι ψηλά πάνω σε ύψωμα, όσο και από το ίδιο το “κόκκινο” κτίριο στο οποίο στεγάζεται.

Η Μεγάλη του Γένους Σχολή ιδρύθηκε αμέσως μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης και λειτουργούσε πάντα υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Άλλαξε πολλές φορές θέση μέχρι το 1881 που εγκαταστάθηκε μόνιμα στο σημείο στο οποίο βρίσκεται μέχρι σήμερα.

*Χρωστάμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στον ευγενικό καθηγητή που όταν μας βρήκε έξω από την μεγάλη πόρτα εισόδου μας κάλεσε να περάσουμε μέσα. Έτσι είχαμε την τιμή και την μεγάλη χαρά να δούμε και στο εσωτερικό του το ιστορικό αυτό κτίριο.

8. Πύργος του Γαλατά

Πύργος του Γαλατά - Κωνσταντινούπολη Αξιοθέατα

Ο Πύργος του Γαλατά είναι διάσημος ιστορικός πύργος που χτίστηκε αρχικά τον 14ο αιώνα και έχει υποστεί αρκετές ανακατασκευές στην διάρκεια της ιστορίας του.

Το ύψος του φτάνει περίπου τα 67 μέτρα (220 πόδια). Ο πύργος έχει μια κυκλική πλατφόρμα παρατήρησης στην κορυφή που προσφέρει εκπληκτική θέα προς όλες τις κατευθύνσεις της πόλης.

H θέα από τον Πύργο του Γαλατά

Από εκεί ψηλά, μπορεί κανείς να απολαύσει εκπληκτικές εικόνες του Βόσπορου, της ευρύτερης περιοχής της Κωνσταντινούπολης και των γειτονικών περιοχών. Επίσης, ο πύργος αποτελεί ένα αγαπημένο σημείο για τους τουρίστες και τους ντόπιους, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του ηλιοβασιλέματος.

Στάση ΜετρόŞişhane – Γραμμή M2

9. Ανάκτορο Ντολμά Μπαχτσέ

Είναι το ανάκτορο στο οποίο κατοικούσαν οι σουλτάνοι και το κόστος για την ανέγερση του βούλιαξε κυριολεκτικά τον κρατικό προϋπολογισμό της Τουρκίας.

Είναι χτισμένο στις όχθες του Βόσπορου και εξωτερικά το στολίζουν υπέροχοι κήποι και συντριβάνια. Εσωτερικά αμέτρητα πολυτελή δωμάτια και βασιλικά διαμερίσματα καθώς και χωριστά κτίρια τα οποία ήταν για την διαμονή των εργαζομένων σε αυτό αλλά και του χαρεμιού.

Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1843 και ολοκληρώθηκε το 1856. Μένεις έκθαμβος στη θέα του μεγαλύτερου πολυέλαιου στον κόσμο που ζυγίζει 4,5 τόνους και έχει 750 κρύσταλλα.

Κολώνες διακοσμημένες με κομμάτια χρυσού, εσωτερικές σκάλες με κουπαστές από καλογυαλισμένο μαόνι και χρυσοποίκιλτα τζάκια. Εδώ υπάρχει και το διαμέρισμα που ζούσε ο Ατατούρκ μέχρι τον θάνατο του. (Όλα τα ρολόγια του παλατιού είναι σταματημένα στην ώρα θανάτου του Αττατούρκ.)

Δυστυχώς οι φωτογραφίες απαγορεύονται σε όλους τους εσωτερικούς χώρους του παλατιού.



Πως θα Πας: Mε το τραμ Τ1 από το Sultanahmet και θα κατέβεις στην στάση Kabataş Tramvay istasyonu.

Ώρες Εισόδου

Πως θα Πας από/προς το Αεροδρόμιο

Το νέο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης απέχει γύρω στα 50 χιλιόμετρα από το Sultanahmet, το ιστορικό κέντρο της Πόλης και ο χρόνος μεταφοράς ανάλογα με το μέσον που θα χρησιμοποιήσεις κυμαίνεται μεταξύ 30 – 90 λεπτών.

Με Λεωφορείο

Η στάση του λεωφορείου βρίσκεται έξω από την αίθουσα των αφίξεων και ο καλύτερος τρόπος για να πας από το Νέο Αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης προς το κέντρο (πλατεία Ταξίμ) είναι μέσω της γραμμής H2 προς το σταθμό Şişli-Mecidiyeköyis.

Από το σταθμό του μετρό Şişli-Mecidiyeköy μπορείς να πάρεις την γραμμή M2 που θα σε μεταφέρει στο Taksim και Sultanahmet.

Με Ταξί

H διαδρομή με το ταξί από το αεροδρόμιο στο κέντρο της παλιάς πόλης θα διαρκέσει, ανάλογα και την κίνηση στους δρόμους, περίπου μια ώρα.

Μπορείς να βρεις ταξί έξω από τον χώρο του αεροδρομίου. Πες στον οδηγό τον προορισμό σου στα αγγλικά (city center ή Taksim Square) ανάλογα με το πού ακριβώς θέλεις να πας και εκείνος θα σε μεταφέρει.

Με Ιδιωτική Μεταφορά

Η Welcome Pickups είναι η υπηρεσία που σου επιτρέπει να κλείσεις online την μεταφορά σου από το αεροδρόμιο προς οποιοδήποτε σημείο της πόλης. Ο οδηγός θα περιμένει να σε παραλάβει στην αίθουσα αφίξεων του αεροδρομίου κρατώντας ένα ταμπελάκι με το όνομα σου. Με αυτόν τον τρόπο με ασφάλεια και χωρίς καμμία ταλαιπωρία θα φτάσεις μέχρι το ξενοδοχείο σου. Το κόστος είναι ίδιο με ενός συμβατικού ταξί.


Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο ίσως μπορείς να το μοιραστείς με τους φίλους σου. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε πολλά για μένα! Bεβαιώσου πως με ακολουθείς στο Facebook και το Instagram για να μαθαίνεις ταξιδιωτικά tips και να βλέπεις ακόμη περισσότερες φωτογραφίες! Αν δεν θέλεις να χάνεις κάθε νέα δημοσίευση κάνε εγγραφή στο Newsletter.

Πόσο Χρήσιμο ήταν Αυτό το Άρθρο για Σένα;

Βαθμολόγησε από το 1 έως το 5!

Μέση βαθμολογία 5 / 5. Αριθμός Ψήφων 5

Χωρίς ψήφους μέχρι στιγμής. Γίνε εσύ ο πρώτος που θα το ψηφίσει!

Αφού βρήκες αυτό το άρθρο χρήσιμο..

Ίσως μπορείς να με ακολουθήσεις στα social media!

Λυπάμαι πραγματικά που το άρθρο δεν ήταν χρήσιμο για σένα!

Βοήθησε με να το Βελτιώσουμε!

Comments:

  • 04/11/2019

    Πήγα πριν λίγα χρόνια στην Πόλη και … είμαι ακόμα εκει!!! Το ονειρό μου ειναι να ξαναπαω και να κατσω περισσότερες μερες και να κανω περισσότερα πράγματα πιο χαλαρα τωρα που εχω δει τα περισσότερα αξιοθέατα! Λατρεύω Βόσπορο!!!

    reply...

post a comment

error: Content is protected !!