Ασία

10 Top Εμπειρίες Που Πρέπει Να Ζήσεις Στην Κωνσταντινούπολη

Η Κωνσταντινούπολη, η “Πόλη” των Ελλήνων και αγαπημένος προορισμός τους, έχει μια συναρπαστική ιστορία αιώνων παραμένοντας ένα από τα πιο ενδιαφέροντα μέρη που μπορεί κάποιος να επισκεφθεί.

Με κτίρια που το κάθε ένα διηγείται και μια ιστορία, με δρόμους γεμάτους από τον απόηχο του παρελθόντος και ένα ιδιαίτερο σμίξιμο του παλιού με το νέο, δύσκολα θα βρεις κάτι παρόμοιο σε ολόκληρο τον πλανήτη.


Είναι η μόνη πόλη στον κόσμο που διασχίζει δυο ηπείρους καθώς η μισή βρίσκεται στην Ασία και η άλλη μισή στην Ευρώπη, έχοντας τον Βόσπορο να χωρίζει τα δυο μέρη.

Εκτός από τα σημαντικά αξιοθέατα που πρέπει να δει κανείς στην Κωνσταντινούπολη, θα πρέπει να βιώσει και κάποιες μοναδικές εμπειρίες που μόνο εκεί θα τις βρει. Πάμε να δούμε λοιπόν 10 προτάσεις που σου έχω.

Αποποίηση Ευθύνης: Αυτό το άρθρο μπορεί να περιέχει affiliate links. Αυτό σημαίνει πως αν αγοράσεις κάτι από τους εξωτερικούς συνδέσμους εγώ θα λάβω μια μικρή προμήθεια. Δεν υπάρχει κανένα επιπλέον κόστος για σένα όμως αυτό συμβάλλει στα έξοδα συντήρησης αυτής της ιστοσελίδας. Ευχαριστώ πολύ.


Γρήγορος Οδηγός για την Κωνσταντινούπολη


10 Μοναδικές Εμπειρίες στην Κωνσταντινούπολη

1. Χαλάρωσε σε Ένα Χαμάμ

Το τελετουργικό του χαμάμ είναι μια ανεπανάληπτη εμπειρία για κάθε επισκέπτη της Κωνσταντινούπολης. Η χαλάρωση επάνω στην ζεστή μαρμάρινη πλάκα, τα σύννεφα του αφρού που σε τυλίγουν, η απολέπιση του σώματος και τέλος το αναζωογονητικό μασάζ θα δώσουν την υπέρτατη αξία σε κάθε ευρώ που θα διαθέσεις.

Η Κωνσταντινούπολη έχει περισσότερα από εξήντα χαμάμ για να διαλέξεις τα περισσότερα από τα οποία στεγάζονται σε ιστορικά κτίρια με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική. Και φυσικά οι Τούρκοι είναι εξπέρ στο να σε περιποιούνται και να σε χαλαρώνουν.



2. Απόλαυσε ένα Κιουνεφέ

Φτιαγμένο με σιροπιασμένο φύλλο καταϊφιού, γεμάτο από ανάλατο “λαστιχένιο” τυρί και πασπαλισμένο με φιστίκια είναι μια γαστρονομική απόλαυση που θα απογειώσει τον ουρανίσκο σου. Σερβίρεται ζεστό και χάρη στο ελαφρύ σιρόπι ζάχαρης δεν είναι τόσο γλυκό ώστε να σε λιγώσει.

Η ιστορία αυτού του γλυκού ξεκινά από τον 10ο αιώνα και παραδοσιακά τρώγεται στην διάρκεια του Ραμαζανιού. Φτιάχνεται από τυρί hatay που μοιάζει με την μοτσαρέλα και ουσιαστικά είναι όλη η ουσία που κάνει την διαφορά.

Υπάρχει και μια άλλη παραλλαγή η οποία αντί για τυρί περιλαμβάνει καρύδια όμως επιμένω να δοκιμάσεις την αυθεντική συνταγή με το τυρί. Προσωπικά έφαγα το καλύτερο künefe στο ζαχαροπλαστείο Mado. Βρίσκεται λίγο πιο πέρα από την Αγιά Σοφιά και μπορείς να δεις την ακριβή τοποθεσία εδώ. Μην φύγεις από την Πόλη αν δεν το δοκιμάσεις.

3. Περπάτησε στο Φανάρι

To Φανάρι (Fener) είναι η γειτονιά που οι Έλληνες έχτισαν παραδοσιακά ξύλινα σπίτια, για να ακολουθήσουν πολλοί Εβραίοι αλλά και Μουσουλμάνοι από την Ισπανία. Έτσι η περιοχή συγκεντρώνει στοιχεία όλων των πολιτισμών τα οποία καθρεφτίζονται σε κάθε κτίριο που θα συναντήσεις.

Και φυσικά εδώ στεγάζεται το ορθόδοξο Οικουμενικό Πατριαρχείο, ο ιστορικός Ναός του Αγίου Γεωργίου, η Παναγία η Μουχλιώτισσα, ο Ναός του Αγίου Στεφάνου αλλά και το αρχιτεκτονικό αριστούργημα της Μεγάλης του Γένους Σχολής.

Παρόλο που τώρα πια είναι μια από τις φτωχικές γειτονιές το Φανάρι είναι μια γειτονιά σύμβολο για εμάς τους Έλληνες και μια βόλτα στα σοκάκια του είναι σίγουρο πως θα μιλήσει στην ψυχή σου.

4. Εξερεύνησε την Γειτονιά του Balat

Δρόμος στο Balat

Αν ρωτήσεις κάποιον Τούρκο θα σου αναφέρει τις δυο γειτονιές σαν μια, δηλαδή σαν “Fener Balat”. Κι αυτό γιατί καθώς βρίσκονται η μια δίπλα στην άλλη, δύσκολα μπορεί να οριστεί ένα σύνορο μεταξύ τους.

Οι περισσότεροι επισκέπτες, ντόπιοι και τουρίστες, έρχονται για να δουν από κοντά τις πολύχρωμες σειρές από σπίτια. Πολλά από αυτά έχουν ανανεώσει τις προσόψεις τους με την υποστήριξη της UNESCO, η οποία αναγνωρίζει την πολιτιστική σημασία όλης της περιοχής.

Εδώ λοιπόν θα τραβήξεις μερικές από τις πιο εντυπωσιακές φωτογραφίες του ταξιδιού σου και σίγουρα δεν θέλεις να χάσεις αυτήν την εμπειρία.

5. Κάνε Βόλτα με το Παλιό Τραμ

Η Istiklal Caddesi (Λεωφόρος Ανεξαρτησίας) είναι ένας πεζόδρομος δυο χιλιομέτρων ο οποίος συνδέει την πλατεία Ταξίμ με την περιοχή του Γαλατά. Αξίζει να εξερευνήσεις όλη την περιοχή και δεν μιλάω μόνο για τον πεζόδρομο, αλλά και για τα δεκάδες σοκάκια που τον περιβάλλουν.

Ωστόσο μια βόλτα με το ιστορικό, μικρό, κόκκινο τραμ “Taksim-Tünel” εμπεριέχει μια νότα νοσταλγίας για τον παλιό εκείνο καιρό, που αν έχει σημασία για σένα, δεν θα πρέπει να χάσεις την ευκαιρία.

Το τραμ διασχίζει την διαδρομή χωρίς βιασύνη και ο οδηγός του χτυπάει συχνά ένα κουδούνι για να προειδοποιεί τους πεζούς. Παράλληλα σβέλτοι πιτσιρικάδες κρέμονται σαν σταφύλια από το βαγόνι για να μην πληρώσουν εισιτήριο. Σίγουρα θέλεις να χάσεις την εμπειρία να κάνεις μια βόλτα με αυτό;

6. Απόλαυσε τον Χορό των Περιστρεφόμενων Δερβίσηδων

Οι Περιστρεφόμενοι Δερβίσηδες ανήκουν στην θρησκευτική τάξη των Σούφι και αποτελούν μέρος μιας μακράς πολιτιστικής και πνευματικής παράδοσης η παρακολούθηση της οποίας είναι μια απίστευτα μοναδική εμπειρία.

Πρόκειται για μια τελετή λατρείας και διαλογισμού μέσω της οποίας στόχο έχουν να φτάσουν στην πηγή της θείας υπόστασης. Η περιστροφή του Δερβίση σε επαναλαμβανόμενους κύκλους γύρω από τον εαυτό του θεωρείται η συμβολική μίμηση των πλανητών γύρω από τον ήλιο.



7. Πάρε το “Tünel”

Tünel

Το τελεφερίκ που συνδέει το Karaköy με την Tünel Square ξεκίνησε να λειτουργεί πρώτη φορά το 1875. Εκείνη την εποχή οι άνθρωποι εργάζονταν στον Γαλατά όπου ήταν το κέντρο του εμπορίου, των τελωνείων και του χρηματιστηρίου αλλά ζούσαν στο ανηφορικό Πέραν.

Η κατασκευή του λοιπόν σκοπό είχε να προσφέρει στους εμπόρους της περιοχής έναν ταχύτερο τρόπο μεταφοράς στον απότομο λόφο. Πρόκειται για τρίτο το παλαιότερο υπόγειο τρένο στον κόσμο, μετά από το μετρό του Λονδίνου και της Νέας Υόρκης.

Θα φτάσεις στον σταθμό μέσω της υπόγειας διάβασης η οποία βρίσκεται στο τέλος της γέφυρας του Γαλατά. Το Tünel λειτουργεί από τις 07:00 έως τις 21:00 και δεν θα περιμένεις περισσότερο από δυο λεπτά. Δες εδώ την ακριβή τοποθεσία.

8. Πιες Καφέ στο “Πέρα Παλάς”

Pera Palas

Αυτό το ιστορικό ξενοδοχείο χτίστηκε το 1892 με μοναδικό σκοπό την εξυπηρέτηση των επιβατών του Orient Express. Έχει φιλοξενήσει μια εκπληκτική λίστα επισκεπτών στην οποία περιλαμβάνεται και ο Κεμάλ Ατατούρκ. Το 101 δωμάτιο έχει διατηρηθεί όπως ακριβώς ήταν την τελευταία φορά που έμεινε εκεί πριν από τον θάνατο του.

Η Αγκάθα Κρίστι έμεινε επίσης αρκετές φορές μεταξύ του 1926 και 1932 για να γράψει το περίφημο “Φόνος στο Οριάν Εξπρές”. Οι επισκέπτες μπορούν να δουν από κοντά το δωμάτιο 411 όπου έμενε. Η Γκρέτα Γκάρμπο, η Μάτα Χάρι, ο βασιλιάς Εδουάρδος VIII της Αγγλίας και πολλοί ακόμα ήταν μερικοί από τους διάσημους πελάτες του ξενοδοχείου.

Αξίζει να πας για έναν καφέ ή ένα ποτό στο μπαρ του επιβλητικού “Πέρα Παλάς” και να ζήσεις για λίγο την ατμόσφαιρα μιας ΄άλλης εποχής. Δες εδώ την ακριβή τοποθεσία.

9. Κάνε μια Κρουαζιέρα στον Βόσπορο

Μια κρουαζιέρα με σκάφος στον Βόσπορο είναι μοναδική εμπειρία για να δεις τα αξιοθέατα της Κωνσταντινούπολης από άλλη οπτική. Θα περάσεις από μεγαλοπρεπείς μιναρέδες, τζαμιά και εντυπωσιακά παλάτια. Φρόντισε να έχεις τον νου σου όταν το σκάφος θα διασχίσει την εμβληματική γέφυρα του Βόσπορου.

Υπάρχουν πολλών ειδών κρουαζιέρες που καλύπτουν όλα τα γούστα. Από πολυτελή ιδιωτική περιήγηση με γιοτ μέχρι νυχτερινή κρουαζιέρα με δείπνο. Όποια και αν επιλέξεις σίγουρα η εμπειρία θα σου μείνει αξέχαστη.



10. Δοκίμασε ένα Balik Ekmek

Το Balik ekmek είναι παραδοσιακό street food της Κωνσταντινούπολης και ουσιαστικά πρόκειται για σάντουιτς με ψητό ψάρι. Προσωπικά το δοκίμασα σε ένα από τα εστιατόρια που βρίσκονται κάτω από την γέφυρα του Γαλατά και σε βεβαιώνω πως είναι νοστιμότατο, όμως θα δεις να το πουλάνε και στον δρόμο.

Είναι ένα χορταστικό και απολαυστικό γεύμα οποιαδήποτε ώρα της μέρας νιώσεις πείνα. Αν και τα ψάρια δεν προέρχονται πια από τον Βόσπορο αλλά εισάγονται από την Νορμανδία, το balık ekmek αποτελεί θεσμό για την Κωνσταντινούπολη και αγαπημένο street food μικρών και μεγάλων.


Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο ίσως μπορείς να το μοιραστείς με τους φίλους σου. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε πολλά για μένα! Bεβαιώσου πως με ακολουθείς στο Facebook και το Instagram για να μαθαίνεις ταξιδιωτικά tips και να βλέπεις ακόμη περισσότερες φωτογραφίες! Αν δεν θέλεις να χάνεις κάθε νέα δημοσίευση κάνε εγγραφή στο Newsletter.



Tzina Varotsi

Travel Writer - Blogger - Editor - Photographer - Traveler - Happy Mom - Proud Grandma - Dreamer

Πρόσφατα άρθρα

Ταγγέρη: 10 Αξιοθέατα της Μαγευτικής Πόλης

Η Ταγγέρη είναι η πόλη των αντιθέσεων με μια συναρπαστική ιστορία διαμορφωμένη στην διάρκεια των… Διαβάστε περισσότερα

πριν από %

Καπαλί Τσαρσί, Μεγάλο Παζάρι στην Κωνσταντινούπολη

Αν  έχεις επισκεφθεί την Κωνσταντινούπολη τότε γνωρίζεις ήδη πως δεν γίνεται να μην πας στο… Διαβάστε περισσότερα

πριν από %

Μπέργκαμο: 10 Λόγοι για να το Επισκεφτείς

Σκαρφαλωμένο στους πρόποδες των Άλπεων, το Μπέργκαμο είναι μια γοητευτική πόλη που μαγνητίζει τους ταξιδιώτες… Διαβάστε περισσότερα

πριν από %

Πάρκο Keukenhof, ένας Επίγειος Παράδεισος

Εκείνο που κυριολεκτικά με μάγεψε στο Άμστερνταμ ήταν το πάρκο με τις τουλίπες ή αλλιώς… Διαβάστε περισσότερα

πριν από %

Κουάλα Λουμπούρ: 20 Must-Do Εμπειρίες για να την Ανακαλύψεις

Η Κουάλα Λουμπούρ, πρωτεύουσα της Μαλαισίας, σαγηνεύει τους ταξιδιώτες με την κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα, τον συνδυασμό… Διαβάστε περισσότερα

πριν από %

Ιωάννινα, τα Πιο Σημαντικά Αξιοθέατα

Ιωάννινα, πρώτα στις τέχνες, στα γρόσια και στα γράμματα! Δεν συνοδεύει άδικα αυτό το ρητό… Διαβάστε περισσότερα

πριν από %