Top

Φανάρι & Οικουμενικό Πατριαρχείο, Βόλτα στα Σοκάκια του

5
(2)

Το Φανάρι είναι η συνοικία της Κωνσταντινούπολης στην οποία εδρεύει το Οικουμενικό Πατριαρχείο από το 1601. Γύρω από αυτό αναπτύχθηκε η Ελληνική συνοικία από επιφανείς άρχοντες της τότε εποχής. Σήμερα τίποτα δεν θυμίζει πια εκείνα τα χρόνια της δόξας. Τώρα πια η περιοχή κατοικείται κυρίως από μετανάστες και Κούρδους.

Για μας τους Έλληνες όμως μια επίσκεψη σε αυτή την γειτονιά που φιλοξενεί δυο από τα κυριότερα σύμβολα του Ελληνισμού, το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Μεγάλη του Γένους Σχολή είναι σχεδόν επιβεβλημένη.

Και πιστεύω πως δεν υπάρχει Έλληνας που να επισκέφτηκε την Πόλη και να μη πήγε στο Φανάρι!  Είναι σαν να πας στην Κωνσταντινούπολη και να μην επισκεφθείς την Αγία Σοφία!


Αποποίηση Ευθύνης: Αυτό το άρθρο μπορεί να περιέχει affiliate links. Αυτό σημαίνει πως αν αγοράσεις κάτι από τους εξωτερικούς συνδέσμους εγώ θα λάβω μια μικρή προμήθεια. Δεν υπάρχει κανένα επιπλέον κόστος για σένα όμως αυτό συμβάλλει στα έξοδα συντήρησης αυτής της ιστοσελίδας. Ευχαριστώ πολύ.


Οργάνωσε Εύκολα το Ταξίδι σου

  • Βρες οικονομικές πτήσεις: Πάντοτε συγκρίνω τις τιμές των πτήσεων για να βρω την πιο συμφέρουσα, γι’ αυτόν τον λόγο χρησιμοποιώ την Skyscanner
  • Κλείσε εισιτήριο για το πλοίο: Για να μάθω τις ώρες των δρομολογίων και τις τιμές στα εισιτήρια των πλοίων χρησιμοποιώ πάντα την Ferryhopper
  • Έλεγξε εύκολα και γρήγορα αν χρειάζεσαι βίζα για το ταξίδι σου: Κλικ εδώ για έλεγχο και παραγγελία online
  • Κλείσε τη διαμονή σου: Υπάρχουν πολλές διαφορετικές πλατφόρμες διαμονής, αλλά καμία από αυτές δεν έχει τα πλεονεκτήματα της Booking
  • Ιδιωτική μεταφορά: Για να με περιμένει ο οδηγός στο αεροδρόμιο ή το λιμάνι και να με μεταφέρει με άνεση και ασφάλεια στον προορισμό μου, κάνω online κράτηση με την Welcome Pickups
  • Κλείσε online τις ξεναγήσεις σου: Οι περιηγήσεις από έμπειρους ξεναγούς απογειώνουν την εμπειρία του ταξιδιού, γι’ αυτό χρησιμοποιώ πάντα την GetYourGuide
  • Ενοικίαση αυτοκινήτου: Ο καλύτερος τρόπος για να νοικιάσεις ένα αυτοκίνητο σε προσιτή τιμή είναι να χρησιμοποιήσεις μια μηχανή αναζήτησης που να συγκρίνει τις τιμές από όλες τις εταιρείες ενοικίασης στην αγορά. Προσωπικά χρησιμοποιώ την Skyscanner
  • Πες αντίο στην ακριβή περιαγωγή, τις φυσικές κάρτες SIM και το αναξιόπιστο Wi-Fi: Ενεργοποίησε εδώ μια Airalo eSIΜ σε προσιτή τιμή
  • Ταξίδεψε ξέγνοιαστα: Κλείσε μια ταξιδιωτική ασφάλεια

Πως θα Πας στο Φανάρι

Φανάρι

Δεν είναι καθόλου δύσκολο να πας στο Φανάρι με την δημόσια συγκοινωνία.  Mάλιστα υπάρχουν  τρία σημεία από όπου μπορείς να πάρεις το λεωφορείο που θα σε πάει ως εκεί.

Το ένα είναι στην περιοχή του Sultanahmet, δίπλα από το πάρκο με το συντριβάνι το οποίο βρίσκεται μπροστά από την Αγιά Σοφιά. Εκεί είναι η αφετηρία του ΤΒ1 λεωφορείου το οποίο θα πάρεις και θα κατέβεις στην στάση Fener.

To δεύτερο σημείο βρίσκεται στην περιοχή του Eminonu και αριστερά από την γέφυρα του Γαλατά. Από εκεί μπορείς να πάρεις ένα από τα λεωφορεία 44Β, 48Ε, 99, 99Α, 399Β και 399C. Και το τρίτο είναι στην περιοχή του Ταξίμ από όπου θα πρέπει να πάρεις το λεωφορείο 55Τ.

Τι να Δεις στο Φανάρι & το Οικουμενικό Πατριαρχείο

Απόλαυσε μια βόλτα στα Στενά Σοκάκια

Μια βόλτα στα στενά του Φαναριού είναι σίγουρο πως θα σε κάνουν να συγκινηθείς και ίσως η καρδιά σου να “σφιχτεί” και να πονέσει. Γιατί θα δεις σπίτια  εγκαταλειμμένα, λαβωμένα, το καθένα με την δική του ιδιαίτερη ιστορία.

Σπίτια που την πόρτα τους την διπλομανταλώνουν βαριές αλυσίδες και λουκέτα.Τα κοιτάς κι ο νους γυρίζει σε χρόνια περασμένα. Τότε που αυτή η ίδια γειτονιά έσφυζε από ζωή. Τότε που τα παιδιά γέμιζαν τα στενά δρομάκια με φωνές και παιχνίδια.

Πολλά από αυτά τα σπίτια είναι ανακατασκευασμένα και φροντισμένα γιατί προφανώς κάποιοι ζουν μέσα σε αυτά. Και τότε δεν γίνεται να μην τα θαυμάσεις.. να μην τα καμαρώσεις!

Πολύ συχνά θα δεις επιγραφές με ημερομηνίες ή τα ονόματα των παλιών ιδιοκτητών να φιγουράρουν πάνω από τις κεντρικές πόρτες των κτιρίων.

Θαύμασε την Μεγάλη του Γένους Σχολή

Ξεπροβάλλει σχεδόν αναπάντεχα μπροστά σου καθώς τριγυρίζεις στα δρομάκια της γειτονιάς του Φαναρίου.

Το σκουροκόκκινο επιβλητικό κτίριο είναι το αρχαιότερο εκπαιδευτικό ίδρυμα της Κωνσταντινούπολης. Ιδρύθηκε το 1454 όταν ο Πατριάρχης Γενάδιος κάλεσε τον φιλόσοφο Ματθαίο Καμαριώτη να ανασυγκροτήσει την Πατριαρχική Ακαδημία που είχε διαλυθεί τις παραμονές της άλωσης.

Αυτό υπήρξε και ο πρόδρομος της Μεγάλης του Γένους Σχολής. Στην διάρκεια των χρόνων άλλαξε πολλές φορές θέση μέχρι το 1881, επί Πατριάρχη Ιωακείμ Γ΄, όταν χάρη στις γενναίες προσφορές των ομογενών χτίστηκε το εκπληκτικό «κόκκινο κτήριο», που υπάρχει μέχρι σήμερα και κόβει την ανάσα με τον όγκο και την ομορφιά του.

Βρήκαμε την βαριά σιδερένια πόρτα του κλειστή, όμως σαν από θαύμα εκείνη τη στιγμή σταμάτησε ένα ταξί και ένας άντρας που κατέβηκε  πλησίασε στην πόρτα και  την άνοιξε. Ήταν  Έλληνας καθηγητής της Σχολής. Μας καλωσόρισε και μας κάλεσε να μπούμε.

Ανεβήκαμε τα σκαλοπάτια και σταθήκαμε για λίγο να δούμε την θέα από κει ψηλά.

Κάποιοι μαθητές έπαιζαν μπάσκετ στο γήπεδο (να παίζεις μπάλα με θέα τον Βόσπορο. (αξία ανεκτίμητη!) Και μετά όταν έσπρωξα την πόρτα, ένιωσα σαν να μεταφέρθηκα από τη μια στιγμή στην άλλη πίσω στην Ελλάδα. Έτσι, απλά,  με μια κίνηση.

Με το πέρασμα από το κατώφλι στο εσωτερικό.

Άκουγα να μου μιλούν ελληνικά, να με καλημερίζουν,  να με καλωσορίζουν κι ήταν σαν να ήμουν χρόνια στην ξενιτειά και να γύρισα στην πατρίδα.

Ήταν ώρα διαλείμματος  έτσι μπόρεσα να μπω σε μια τάξη και να φωτογραφίσω τα παιδιά που εκείνη την ώρα κουβέντιαζαν για κάποιο ποδοσφαιρικό αγώνα.

Κάποτε η Μεγάλη του Γένους Σχολή έσφυζε από μαθητές και στις τάξεις της σπούδασαν πολλοί επιφανείς άνθρωποι των γραμμάτων. Σήμερα οι μαθητές που σπουδάζουν εδώ είναι πια ελάχιστοι όμως το επίπεδο σπουδών παραμένει υψηλό.

Ανάμεσα στους λίγους Έλληνες μαθητές της Σχολής υπάρχουν και αρκετοί Αραβικής καταγωγής, οι οποίοι όμως είναι Ορθόδοξοι στο θρήσκευμα.

Αυτοί οι μαθητές ήταν η αιτία που απομακρύνθηκε ο κίνδυνος αφανισμού της Σχολής, γιατί υπάρχει ένας Τούρκικος νόμος που αναφέρει πως όταν κάποιο σχολείο παύει να λειτουργεί λόγω έλλειψης μαθητών τότε το κτίριο δημεύεται από το κράτος.

Στην Σχολή διδάσκουν Έλληνες και Τούρκοι καθηγητές ενώ οι απόφοιτοι έχουν το δικαίωμα εισαγωγής στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Τουρκίας και της Ελλάδας.  Η Σχολή διοικείται από τη σχολική εφορεία και από τον διευθυντή.

Κάνε μια Επίσκεψη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

Η ιστορία του ξεκινά μαζί με την ίδρυση της Κωνσταντινούπολης και υπήρξε το κέντρο για όλους τους Ορθόδοξους λαούς μέχρι και σήμερα. Κέντρο και σύμβολο ολόκληρης της Ορθοδοξίας συνέβαλε στην επιβίωση του Ελληνισμού τα δύσκολα χρόνια της δουλείας του.

Ανέκαθεν ο  Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως εξέφραζε τη μαρτυρία όλων των τάξεων του εκκλησιαστικού σώματος.  Ο χαρακτηρισμός «Οικουμενικός» για τον Πατριάρχη Κων/πόλεως ισχύει από τις αρχές του 6ου αιώνα. 

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ασκούσε ουσιαστικές δικαιοδοσίες στην ανάδειξη του αυτοκράτορα, τόσο στο θέμα της στέψης του στο Ναό της Αγίας Σοφίας, όσο και με τον έλεγχο της ασκήσεως της βασιλικής εξουσίας σύμφωνα με το θείο θέλημα.

Προσκύνησε στον Ιστορικό Ναό του Αγίου Γεωργίου

Η επίσκεψη στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου κρύβει κι αυτή από μόνη της πολλή συγκίνηση.

Εδώ υπάρχουν λείψανα των Αγίων Γρηγορίου του Θεολόγου και Ιωάννου του Χρυσοστόμου, ο Πατριαρχικός θρόνος ο οποίος χρονολογείται από τον 5ο αιώνα, η κολώνα που φραγγελώθηκε ο Χριστός και σπάνιες ψηφιδωτές εικόνες.

Ο ναός του Αγίου Γεωργίου είναι μια σχετικά μικρή εκκλησία αυτό όμως μπορεί να εξηγηθεί από τους ισλαμικούς νόμους που ορίζουν ότι όλα τα μη-ισλαμικά κτίρια πρέπει να είναι μικρότερα και πιο ταπεινά από τα αντίστοιχα Ισλαμικά.

Η εκκλησία είναι ανοιχτή για το κοινό από τις 8:30 π.μ. έως τις 4 μ.μ., αλλά υπάρχει αυστηρός έλεγχος ασφαλείας. Την επισκέπτονται πολλοί προσκυνητές από την Ελλάδα και άλλες ορθόδοξες χώρες.

Πίσω από την εκκλησία βρίσκονται τα γραφεία του Πατριαρχείου και της Πατριαρχικής Βιβλιοθήκης.

Η εκκλησία, η οποία κατά την παράδοση ήταν καθολικό γυναικείας μονής πριν γίνει η έδρα του Πατριάρχη, εξωτερικά δεν είναι εντυπωσιακή, αλλά το εσωτερικό της είναι πλούσια διακοσμημένο με το στυλ που συνηθίζεται στους Ορθόδοξους Ελληνικούς ναούς και που αγαπούν οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί.

Φανάρι, Οικουμενικό Πατριαρχείο και Αγιά Σοφιά (όχι απαραίτητα με αυτήν την σειρά) κλείνουν  μέσα τους όλη την Ελλάδα και αποτελούν τόπο προσκυνήματος για τους Έλληνες επισκέπτες της Πόλης. Συμφωνείς;


Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο ίσως μπορείς να το μοιραστείς με τους φίλους σου. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε πολλά για μένα! Bεβαιώσου πως με ακολουθείς στο Facebook και το Instagram για να μαθαίνεις ταξιδιωτικά tips και να βλέπεις ακόμη περισσότερες φωτογραφίες! Αν δεν θέλεις να χάνεις κάθε νέα δημοσίευση κάνε εγγραφή στο Newsletter

Πόσο Χρήσιμο ήταν Αυτό το Άρθρο για Σένα;

Βαθμολόγησε από το 1 έως το 5!

Μέση βαθμολογία 5 / 5. Αριθμός Ψήφων 2

Χωρίς ψήφους μέχρι στιγμής. Γίνε εσύ ο πρώτος που θα το ψηφίσει!

Αφού βρήκες αυτό το άρθρο χρήσιμο..

Ίσως μπορείς να με ακολουθήσεις στα social media!

Λυπάμαι πραγματικά που το άρθρο δεν ήταν χρήσιμο για σένα!

Βοήθησε με να το Βελτιώσουμε!

post a comment

error: Content is protected !!