Δωδεκάνησα

Ταξίδι στην Πανέμορφη Σύμη, Αξιοθέατα

Καθώς το πλοίο μπαίνει στο λιμάνι της Σύμης, δεκάδες χρωματιστά σπίτια “σκαρφαλωμένα” αμφιθεατρικά στις γύρω πλαγιές μοιάζουν σαν να σκύβουν για να σε καλωσορίσουν. Η Σύμη συστήνεται στον επισκέπτη της προβάλλοντας το πιο δυνατό της χαρτί, το λιμάνι της και καταφέρνει να εντυπωσιάσει.

Σύμφωνα με την μυθολογία στο νησί γεννήθηκαν οι τρεις Χάριτες ενώ η Σύμη ήταν η νύμφη που ζευγάρωσε με τον θεό Ποσειδώνα. Οι πρώτοι κάτοικοι του νησιού ήταν οι Κάρες και οι Λέλεγες οι οποίοι ήρθαν από τις γειτονικές Μικρασιατικές ακτές. Ο Όμηρος μάλιστα αναφέρει πως ο βασιλιάς της Σύμης έστειλε στην Τροία τρία πλοία.

Το 1309 η Σύμη κατακτήθηκε από το Τάγμα των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη, ενώ το 1522 το νησί κατέλαβαν οι Τούρκοι. Το 1912 πέρασε στην κατοχή των Ιταλών μέχρι το 1943, ενώ ενώθηκε οριστικά με την Ελλάδα το 1948 μαζί με τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα.

Αποποίηση Ευθύνης: Αυτό το άρθρο μπορεί να περιέχει affiliate links. Αυτό σημαίνει πως αν αγοράσεις κάτι από τους εξωτερικούς συνδέσμους εγώ θα λάβω μια μικρή προμήθεια. Δεν υπάρχει κανένα επιπλέον κόστος για σένα όμως αυτό συμβάλλει στα έξοδα συντήρησης αυτής της ιστοσελίδας. Ευχαριστώ πολύ.

Πως να χρησιμοποιήσεις τον χάρτη: Κάνε κλικ επάνω του ή εδώ για να ανοίξει ο χάρτης. Κάνε κλικ σε κάθε εικονίδιο για περισσότερες πληροφορίες. Για να τον προσθέσεις στους Χάρτες Google του δικού σου λογαριασμού κάνε κλικ στο αστέρι δίπλα από τον τίτλο του χάρτη. Στην συνέχεια άνοιξε το κινητό ή τον υπολογιστή σου πήγαινε στους Χάρτες Google κάνε κλικ στο κουμπί μενού και θα τον βρεις στην ενότητα “Τα μέρη σας” / “Χάρτες”.


Οργάνωσε Εύκολα το Ταξίδι σου

  • Βρες οικονομικές πτήσεις: Πάντοτε συγκρίνω τις τιμές των πτήσεων για να βρω την πιο συμφέρουσα, γι’ αυτόν τον λόγο χρησιμοποιώ την Skyscanner
  • Κλείσε εισιτήριο για το πλοίο: Για να μάθω τις ώρες των δρομολογίων και τις τιμές στα εισιτήρια των πλοίων χρησιμοποιώ πάντα την Ferryhopper
  • Έλεγξε εύκολα και γρήγορα αν χρειάζεσαι βίζα για το ταξίδι σου: Κλικ εδώ για έλεγχο και παραγγελία online
  • Κλείσε τη διαμονή σου: Υπάρχουν πολλές διαφορετικές πλατφόρμες διαμονής, αλλά καμία από αυτές δεν έχει τα πλεονεκτήματα της Booking
  • Ιδιωτική μεταφορά: Για να με περιμένει ο οδηγός στο αεροδρόμιο ή το λιμάνι και να με μεταφέρει με άνεση και ασφάλεια στον προορισμό μου, κάνω online κράτηση με την Welcome Pickups
  • Κλείσε online τις ξεναγήσεις σου: Οι περιηγήσεις από έμπειρους ξεναγούς απογειώνουν την εμπειρία του ταξιδιού, γι’ αυτό χρησιμοποιώ πάντα την GetYourGuide
  • Ενοικίαση αυτοκινήτου: Ο καλύτερος τρόπος για να νοικιάσεις ένα αυτοκίνητο σε προσιτή τιμή είναι να χρησιμοποιήσεις μια μηχανή αναζήτησης που να συγκρίνει τις τιμές από όλες τις εταιρείες ενοικίασης στην αγορά. Προσωπικά χρησιμοποιώ την Skyscanner
  • Πες αντίο στην ακριβή περιαγωγή, τις φυσικές κάρτες SIM και το αναξιόπιστο Wi-Fi: Ενεργοποίησε εδώ μια Airalo eSIΜ σε προσιτή τιμή
  • Ταξίδεψε ξέγνοιαστα: Κλείσε μια ταξιδιωτική ασφάλεια

Πως θα Πας στην Σύμη

Με Αεροπλάνο

Η Σύμη δεν έχει αεροδρόμιο, βρίσκεται όμως πολύ κοντά στην Ρόδο το αεροδρόμιο της οποίας έχει ανταποκρίσεις με όλα τα αεροδρόμια της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού.

Έτσι αν θέλεις να φτάσεις γρήγορα στο νησί μπορείς να πας μέχρι την Ρόδο αεροπορικώς και από εκεί με το πλοίο στην Σύμη. Τα δρομολόγια είναι καθημερινά και η διάρκεια του ταξιδιού μόλις μια ώρα.

Μπορεί ακόμα να σε ενδιαφέρει: Παραλίες Σύμης, πού να Κολυμπήσεις

Με Πλοίο

Αν δεν έχεις λόγο να βιάζεσαι τα πλοία από τον Πειραιά κάνουν το δρομολόγιο Πειραιάς – Σύμη δυο με τρεις φορές την εβδομάδα με το ταξίδι να διαρκεί περίπου 16-18 ώρες.

Όπως είναι φυσικό η συχνότητα των δρομολογίων διαφοροποιείται ανάλογα με την εποχή. Τον χειμώνα τα δρομολόγια είναι αραιά ενώ το καλοκαίρι συχνότερα.

Οι Οικισμοί της Σύμης

Γιαλός & Άνω Σύμη

Οι κυριότεροι οικισμοί της Σύμης είναι ο Γιαλός δηλ. το λιμάνι της και το Χωριό ή Άνω Σύμη όπως είναι γνωστή. Αυτοί οι δυο οικισμοί αποτελούν και την Χώρα του νησιού.

Παλαιότερος από τους δυο είναι ο οικισμός της Άνω Σύμης ο οποίος είναι χτισμένος πάνω σε λόφους και περιβάλλεται από το κάστρο.

Όταν εξαλείφθηκε ο κίνδυνος των πειρατών το Χωριό επεκτάθηκε μέχρι κάτω την θάλασσα κι έτσι δημιουργήθηκε ο δεύτερος σημαντικός οικισμός ο Γιαλός. Εδώ έχτισαν τα αρχοντικά τους οι καπεταναίοι αλλά και οι έμποροι της Σύμης.

Οι δυο οικισμοί ενώνονται μεταξύ τους από την Καλή Στράτα, έναν δρόμο με 500 φαρδιά σκαλοπάτια. Στο παρελθόν αυτός ήταν ο εμπορικός δρόμος της Σύμης και περπατώντας τον θα έχεις την ευκαιρία να δεις υπέροχα αρχοντικά σπίτια χτισμένα και στις δυο πλευρές του.

Ολόκληρη η Χώρα δηλαδή ο Γιαλός και η Άνω Σύμη, έχει χαρακτηριστεί σαν διατηρητέος οικισμός και φυσικά ένας μόνο περίπατος δεν φτάνει.


Τip: Προτίμησε αντί να ανέβεις στο Χωριό από τα σκαλοπάτια να πας ως εκεί με το λεωφορείο. Θα μπορέσεις να περιπλανηθείς στα στενά του δρομάκια, να δεις το αρχαιολογικό μουσείο, το κάστρο, το παλιό φαρμακείο, την πλατεία και να απολαύσεις την απίστευτη θέα. Στην συνέχεια θα κατηφορίσεις προς το λιμάνι από την Καλή Στράτα απολαμβάνοντας τα υπέροχα αρχοντικά. Με αυτόν τον τρόπο η περιήγηση σου θα γίνει πιο ξεκούραστη και θα αποφύγεις την εξοντωτική ανηφόρα.

Μπορεί ακόμα να σε ενδιαφέρει: 20+1 από τις Καλύτερες Παραλίες της Νάξου

Εμπορειός

Ο Εμπορειός ή Νημποριός είναι από τα πρώτα λιμάνια που χρησιμοποιήθηκαν στην Σύμη και βρίσκεται στην δυτική πλευρά του νησιού. Υπήρξε η αρχαία πρωτεύουσα της Σύμης και το μέρος στο οποίο ζούσε ο βασιλιάς Νιρέας.

Τα σπίτια του Εμπορειού είναι κτισμένα σχεδόν πάνω στην θάλασσα ενώ έχει χαρακτηριστεί σαν παραδοσιακός οικισμός. Στον Εμπορειό μπορείς να φτάσεις εύκολα με τα πόδια κάνοντας περίπατο από τον Γιαλό.

Μαραθούντα

Ο οικισμός Μαραθούντα βρίσκεται στα νότια της Σύμης σε έναν ήσυχο μικρό κολπίσκο με γαλαζοπράσινα νερά. Απέχει περίπου 18 χιλιόμετρα από το λιμάνι της Σύμης και διαθέτει όμορφη βοτσαλωτή παραλία από τις ελάχιστες στο νησί που είναι προσβάσιμες με αυτοκίνητο.

Πέδι

Το Πέδι είναι ένας γραφικός παραθαλάσσιος οικισμός ο οποίος απέχει μόλις 2 χιλιόμετρα από την Χώρα. Είναι χτισμένο γύρω από τον ομώνυμο κόλπο και έχει πολύ όμορφη παραλία.

Όλη η περιοχή είναι καταπράσινη με ελιές και οπωροφόρα δέντρα. Εδώ υπάρχει και η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου με το εντυπωσιακό επιχρυσωμένο τέμπλο.

Τι να Δεις στην Σύμη – Αξιοθέατα

Κάνοντας περίπατο στον Γιαλό και τον παραλιακό δρόμο της Σύμης θα έχεις την ευκαιρία, εκτός από τα πανέμορφα αρχοντικά, να δεις το άγαλμα του μικρού ψαρά, το ρολόι του 1881, το τελωνείο, το πέτρινο γεφύρι, την ψαραγορά και τον παλιό ταρσανά στο Χαράνι.

Μπορεί ακόμα να σε ενδιαφέρει: Διακοπές στην Κάσο, Αξιοθέατα, Παραλίες, Διαμονή, Φαγητό

Μνημείο Γιαλού

Το Μνημείο του Γιαλού είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό καθώς είναι αντίγραφο της τριήρους της Λίνδου και είναι σκαλισμένο πάνω στα βράχια. Θα το δεις κάνοντας τον περίπατο σου στην παραλία της Σύμης.

Δημιουργήθηκε σε ανάμνηση του Πρωτοκόλλου παράδοσης των Δωδεκανήσων στους Συμμάχους το 1945 και κάθε χρόνο στις 8 Μαϊου πραγματοποιείται μαθητική και στρατιωτική παρέλαση με κατάθεση στεφάνων σε ανάμνηση εκείνης της ημέρας.

Αρχαιολογικό Μουσείο Σύμης

Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Σύμης βρίσκεται στο Χωριό (Άνω Σύμη) και πρόκειται για ένα σύμπλεγμα κτιρίων με τις αυλές και τους κήπους τους προσφορά Συμιακών κατοίκων.

Στην είσοδο του αρχοντικού υπάρχει βοτσαλωτή αυλή εξαιρετικής τέχνης και οι συλλογές καλύπτουν ευρήματα από την Ελληνιστική, την Ρωμαϊκή και την Βυζαντινή περίοδο.

Παράλληλα προβάλλονται και λαογραφικά εκθέματα των περασμένων χρόνων με παραδοσιακές ενδυμασίες αλλά και αντικείμενα από την καθημερινή ζωή των κατοίκων του νησιού.

Ώρες Εισόδου

Το Κάστρο

Το Κάστρο στην Άνω Σύμη υπήρχε από την αρχαιότητα για λόγους προστασίας των κατοίκων από επιδρομές των εχθρών. Το 1407 οι Ιωαννίτες ιππότες του τάγματος του Αγίου Ιωάννη έκτισαν πάνω στα αρχαία τείχη ένα δικό τους κάστρο.

Από τον 17ο αιώνα και μετά άρχισε σταδιακά η επέκταση της Χώρας προς την θάλασσα. Από εκεί ψηλά θα απολαύσεις μοναδικές εικόνες προς όλες τις πλευρές της Σύμης.

Μεγάλη Παναγιά του Κάστρου

Στο Κάστρο της Άνω Σύμης δεσπόζει η μεγάλη κατάλευκη εκκλησία της Μεγάλης Παναγιάς ή Παναγίας του Κάστρου με την πανοραμική θέα. Η εκκλησία μετονομάστηκε σε Μεγάλη Παναγιά μετά την απελευθέρωση λόγω του βομβαρδισμού της από τους Γερμανούς.

Ποντικόκαστρο

Το Ποντικόκαστρο βρίσκεται στην Άνω Σύμη και πρόκειται για ένα κυκλικό πέτρινο κτίσμα του οποίου την ηλικία οι αρχαιολόγοι δεν έχουν καταφέρει ακόμα να προσδιορίσουν.

Διάφορες θεωρίες μιλάνε για τύμβο ή κάποιο ταφικό μνημείο χωρίς όμως η αρχαιολογική και επιστημονική έρευνα να έχει ακόμα ολοκληρωθεί. Έτσι, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει ακριβής άποψη για το τι ακριβώς πρόκειται.

Μπορεί ακόμα να σε ενδιαφέρει: Ερμούπολη Σύρου, Αξιοθέατα, Φαγητό, Διαμονή

Η Καλή Στράτα

Περίπου 500 φαρδιά σκαλοπάτια, τα οποία ξεκινούν από τον Γιαλό και ανηφορίζουν ενώνοντας τον με την Άνω Σύμη, αποτελούν την Καλή Στράτα. Παλιά αυτός ήταν ο κεντρικός εμπορικός δρόμος ο οποίος ένωνε το Χωριό με το λιμάνι.

Και στις δυο του πλευρές υπάρχουν πανέμορφα αρχοντικά και είναι ένας πραγματικά απολαυστικός περίπατος που μπορείς να ξεκινήσεις από την επάνω του πλευρά ώστε να αποφύγεις την έντονη κούραση της ανηφόρας.

Μοναστήρι Ταξιάρχη Μιχαήλ (Πανορμίτης)

Το μοναστήρι του Πανορμίτη βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο του νησιού και θεωρείται, μαζί με αυτό της Πάτμου, από το πιο σημαντικά μοναστήρια στα Δωδεκάνησα. Υπάρχουν γραπτές αναφορές για το μοναστήρι οι οποίες χρονολογούνται από τον 15ο αιώνα.

Έχει υπέροχη βοτσαλωτή αυλή, εντυπωσιακό καμπαναριό και ο ναός κοσμείται από υπέροχες αγιογραφίες και ξυλόγλυπτο τέμπλο. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το εκκλησιαστικό μουσείο το οποίο στεγάζεται στην μονή καθώς και η αίθουσα με τα εκατοντάδες τάματα.

Πρόκειται για μπουκάλια που ρίχνουν στην θάλασσα πιστοί από όλα τα μέρη του κόσμου με σημειώματα υπέρ υγείας και έχουν για παραλήπτη τον Άγιο. Λένε λοιπόν πως από όποιο μέρος του κόσμου και αν ρίξει το μπουκάλι με το τάμα κάποιος που πιστεύει βαθιά, τότε αυτό με κάποιο ανεξήγητο τρόπο θα καταλήξει πάντα στον Πανορμίτη της Σύμης.

Οι Παραλίες της Σύμης

Η Σύμη έχει πολύ όμορφες παραλίες οι οποίες είναι στην πλειοψηφία τους βοτσαλωτές και προσβάσιμες με βάρκα ή καϊκι.

Παραλία Νος

Η παραλία Νος, γνωστή και σαν Paradise Beach, είναι η πιο κοντινή στον Γιαλό και προσβάσιμη ακόμα και με τα πόδια.

Είναι οργανωμένη παραλία με χρυσή αμμουδιά και ψιλό βοτσαλάκι και προσφέρει ντους, ξαπλώστρες, ομπρέλες καθώς και εστιατόριο για φαγητό.

Μπορεί ακόμα να σε ενδιαφέρει: Χώρα Νάξου, Αξιοθέατα, Φαγητό, Διαμονή

Παραλία Πέδι

Η παραλία στο Πέδι είναι προσβάσιμη με αυτοκίνητο, λεωφορείο ή ταξί. Είναι αρκετά δημοφιλής παραλία τόσο στους ντόπιους όσο και στους επισκέπτες της Σύμης. Είναι μια πλήρως οργανωμένη παραλία με πεντακάθαρα κρυστάλλινα νερά.

Παραλία Νανού

Η παραλία Νανού βρίσκεται σε μια κατάφυτη περιοχή η οποία είναι προσβάσιμη μόνο με σκάφος διαφορετικά χρειάζεται να περπατήσεις αρκετά για να την προσεγγίσεις.

Έχει μεγάλα βότσαλα, είναι οργανωμένη, ήσυχη και υπάρχει μια ταβέρνα η οποία προσφέρει φαγητό, σνακ και αναψυκτικά.

Παραλία Νημποριό

Είναι η παραλία στον ομώνυμο γραφικό οικισμό προσβάσιμη με το αυτοκίνητο. Έχει ψιλό βοτσαλάκι και καθαρά κρυστάλλινα νερά. Βρίσκεται κοντά στο λιμάνι της Σύμης και μπορείς να φτάσεις ως εκεί ακόμα και περπατώντας.

Παραλία Μαραθούντα

Η παραλία στην Μαραθούντα βρίσκεται μέσα σε ένα μικρό όρμο με πεντακάθαρα νερά. Είναι προσβάσιμη με σκάφος αλλά και από τον δρόμο. Υπάρχει και μια ταβέρνα για φαγητό ή σνακς. Είναι ιδανική και για οικογένειες με μικρά παιδιά.

Παραλία Άγιος Γεώργιος Δυσάλωνας

Η παραλία του Αγίου Γεωργίου Δυσάλωνα είναι από τις πιο εντυπωσιακές της Σύμης καθώς την σκιάζει ένας επιβλητικός κάθετος βράχος ύψους 300 μέτρων.

Έχει πεντακάθαρα νερά, δεν είναι οργανωμένη οπότε θα πρέπει να έχεις μαζί σου όλα τα απαραίτητα και είναι προσβάσιμη μόνο με σκάφος από την θάλασσα.

Μπορεί ακόμα να σε ενδιαφέρει: Διακοπές στην Ιθάκη, τα πιο Σημαντικά Αξιοθέατα

Που να Μείνεις στην Σύμη – Διαμονή

Στην Σύμη θα βρεις ξενοδοχεία στεγασμένα σε όμορφα αρχοντικά, παραδοσιακούς ξενώνες και καταλύματα τα οποία προσφέρουν όλες τις ανέσεις.

Τι να Φας στην Σύμη

Στην Σύμη θα βρεις πολλά εστιατόρια και παραδοσιακές ταβέρνες με ντόπιες νοστιμιές και θαλασσινούς μεζέδες. Μην παραλείψεις να δοκιμάσεις το πασίγνωστο συμιακό γαριδάκι, μια σπάνια ποικιλία γαρίδας πολύ μικρού μεγέθους που ζει στην θάλασσα της περιοχής.

Δοκίμασε επίσης γαλεόπιτα, είναι η ντόπια πίτα που γίνεται με φρέσκια αθερίνα καθώς επίσης και τεμπελογιαπράκια, τα συμιακά ντολμαδάκια από φακές.

Από γλυκά πρέπει να δοκιμάσεις τα παραδοσιακά ακούμια που μοιάζουν με τους λουκουμάδες, τα κατιμέρια που είναι τηγανιτά αλευροπιτάκια περιχυμένα με πετιμέζι και τις πάστες Σύμης, τα τραγανά δηλαδή παραδοσιακά μπισκότα με άρωμα πορτοκάλι ή βανίλια.


Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο ίσως μπορείς να το μοιραστείς με τους φίλους σου. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε πολλά για μένα! Bεβαιώσου πως με ακολουθείς στο FaceBook και το Instagram για να μαθαίνεις ταξιδιωτικά tips και να βλέπεις ακόμη περισσότερες φωτογραφίες! Αν δεν θέλεις να χάνεις κάθε νέα δημοσίευση κάνε εγγραφή στο Newsletter

Tzina Varotsi

Travel Writer - Blogger - Editor - Photographer - Traveler - Happy Mom - Proud Grandma - Dreamer

Πρόσφατα άρθρα

Ταξίδι στο Παλέρμο, Αξιοθέατα, Διαμονή, Φαγητό

Το Παλέρμο είναι μια πόλη που συνδυάζει μοναδικά αρχιτεκτονικά μνημεία, μαγική θέα στην θάλασσα, καλό… Διαβάστε περισσότερα

πριν από %

Ταγγέρη: 10 Αξιοθέατα της Μαγευτικής Πόλης

Η Ταγγέρη είναι η πόλη των αντιθέσεων με μια συναρπαστική ιστορία διαμορφωμένη στην διάρκεια των… Διαβάστε περισσότερα

πριν από %

Καπαλί Τσαρσί, Μεγάλο Παζάρι στην Κωνσταντινούπολη

Αν  έχεις επισκεφθεί την Κωνσταντινούπολη τότε γνωρίζεις ήδη πως δεν γίνεται να μην πας στο… Διαβάστε περισσότερα

πριν από %

Μπέργκαμο: 10 Λόγοι για να το Επισκεφτείς

Σκαρφαλωμένο στους πρόποδες των Άλπεων, το Μπέργκαμο είναι μια γοητευτική πόλη που μαγνητίζει τους ταξιδιώτες… Διαβάστε περισσότερα

πριν από %

Πάρκο Keukenhof, ένας Επίγειος Παράδεισος

Εκείνο που κυριολεκτικά με μάγεψε στο Άμστερνταμ ήταν το πάρκο με τις τουλίπες ή αλλιώς… Διαβάστε περισσότερα

πριν από %

Κουάλα Λουμπούρ: 20 Must-Do Εμπειρίες για να την Ανακαλύψεις

Η Κουάλα Λουμπούρ, πρωτεύουσα της Μαλαισίας, σαγηνεύει τους ταξιδιώτες με την κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα, τον συνδυασμό… Διαβάστε περισσότερα

πριν από %