Top

Ταξίδι στο Μαρόκο, τι Πρέπει να Γνωρίζεις

5
(1)

To Μαρόκο είναι μια χώρα συναρπαστική που σίγουρα θα ανυπομονείς να την γνωρίσεις από κοντά. Η κουλτούρα της χώρας είναι μοναδική, η αρχιτεκτονική εντυπωσιακή και η ντόπια κουζίνα ενθουσιάζει.

Οι άνθρωποι είναι πολύ ευγενικοί, χαμογελαστοί και πρόθυμοι να βοηθήσουν. Φυσικά υπάρχουν πάντα οι εξαιρέσεις όμως δεν αποτελούν τον κανόνα και αυτό είναι το σημαντικό.

Παρακάτω θα βρεις όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις πριν την επίσκεψη σου στην μαγική αυτή χώρα. Μπορεί ο προγραμματισμός για ένα τέτοιο ταξίδι να είναι λίγο τρομακτικός, όμως γνωρίζοντας από πριν κάποια πράγματα σίγουρα θα τον απλουστεύσει και θα σου δώσει την ηρεμία που χρειάζεσαι για να απολαύσεις το ταξίδι.


ταξίδι στο Μαρόκο

Αποποίηση Ευθύνης: Αυτό το άρθρο μπορεί να περιέχει affiliate links. Αυτό σημαίνει πως αν αγοράσεις κάτι από τους εξωτερικούς συνδέσμους εγώ θα λάβω μια μικρή προμήθεια. Δεν υπάρχει κανένα επιπλέον κόστος για σένα όμως αυτό συμβάλλει στα έξοδα συντήρησης αυτής της ιστοσελίδας. Ευχαριστώ πολύ.


Οργάνωσε Εύκολα το Ταξίδι σου

  • Βρες οικονομικές πτήσεις: Πάντοτε συγκρίνω τις τιμές των πτήσεων για να βρω την πιο συμφέρουσα, γι’ αυτόν τον λόγο χρησιμοποιώ την Skyscanner
  • Κλείσε εισιτήριο για το πλοίο: Για να μάθω τις ώρες των δρομολογίων και τις τιμές στα εισιτήρια των πλοίων χρησιμοποιώ πάντα την Ferryhopper
  • Έλεγξε εύκολα και γρήγορα αν χρειάζεσαι βίζα για το ταξίδι σου: Κλικ εδώ για έλεγχο και παραγγελία online
  • Κλείσε τη διαμονή σου: Υπάρχουν πολλές διαφορετικές πλατφόρμες διαμονής, αλλά καμία από αυτές δεν έχει τα πλεονεκτήματα της Booking
  • Ιδιωτική μεταφορά: Για να με περιμένει ο οδηγός στο αεροδρόμιο ή το λιμάνι και να με μεταφέρει με άνεση και ασφάλεια στον προορισμό μου, κάνω online κράτηση με την Welcome Pickups
  • Κλείσε online τις ξεναγήσεις σου: Οι περιηγήσεις από έμπειρους ξεναγούς απογειώνουν την εμπειρία του ταξιδιού, γι’ αυτό χρησιμοποιώ πάντα την GetYourGuide
  • Ενοικίαση αυτοκινήτου: Ο καλύτερος τρόπος για να νοικιάσεις ένα αυτοκίνητο σε προσιτή τιμή είναι να χρησιμοποιήσεις μια μηχανή αναζήτησης που να συγκρίνει τις τιμές από όλες τις εταιρείες ενοικίασης στην αγορά. Προσωπικά χρησιμοποιώ την Skyscanner
  • Πες αντίο στην ακριβή περιαγωγή, τις φυσικές κάρτες SIM και το αναξιόπιστο Wi-Fi: Ενεργοποίησε εδώ μια Airalo eSIΜ σε προσιτή τιμή
  • Ταξίδεψε ξέγνοιαστα: Κλείσε μια ταξιδιωτική ασφάλεια

17 Πράγματα που Πρέπει να Ξέρεις για το Μαρόκο

1. Τουριστική Βίζα Μαρόκου

Για να ταξιδέψεις στο Μαρόκο θα χρειαστεί να έχεις διαβατήριο με (τουλάχιστον) εξάμηνη ισχύ, ενώ αντίθετα δεν χρειάζεται βίζα. Η χώρα τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται τουριστικά και θέλοντας να προωθήσουν τον τουρισμό κάνουν σχετικά εύκολη την επίσκεψη.

Παρόλα αυτά φτάνοντας θα σε περιμένουν μεγάλες ουρές στο τελωνείο για τον έλεγχο του διαβατηρίου και την είσοδο σου στην χώρα. Συνήθως ρωτούν το όνομα του καταλύματος που πρόκειται να μείνεις, γι’ αυτό θα σου φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο να έχεις σημειωμένα σε ένα χαρτί το όνομα του ξενοδοχείου και την διεύθυνση του.

Κατά την αναχώρηση σου πάλι από την χώρα θα πρέπει να περάσεις από το γκισέ της αεροπορικής εταιρείας με την οποία θα πετάξεις για να σου εκδώσουν την κάρτα επιβίβασης. Αυτό ισχύει ακόμα και αν έχεις κάνει online check-in.

2. Μουσουλμανικός Πολιτισμός & Συνήθειες

• Το Μαρόκο είναι μουσουλμανική χώρα και στα περισσότερα τζαμιά δεν επιτρέπουν την είσοδο σε μη μουσουλμάνους, γι’ αυτό κάνε έρευνα προτού επισκεφθείς κάποιο. Το εντυπωσιακό τζαμί Hassan II στην Καζαμπλάνκα είναι από τα πιο γνωστά τζαμιά που επιτρέπει την είσοδο σε όλους τους τουρίστες.

• Οι Παρασκευές θεωρούνται ιερή μέρα (κάτι σαν την δική μας Κυριακή) οπότε τα περισσότερα καταστήματα και εστιατόρια είτε είναι κλειστά είτε έχουν περιορισμένο ωράριο.

• Το αλκοόλ απαγορεύεται στην μουσουλμανική θρησκεία και δεν σερβίρεται πουθενά. Θα βρεις μόνο στα μεγάλα ευρωπαϊκά ξενοδοχεία και σε κάποια μπαρ στα οποία θα σε σερβίρουν στον εσωτερικό χώρο και ποτέ στα τραπέζια που ίσως υπάρχουν απ’ έξω.

• Αν η επίσκεψη στο Μαρόκο συμπέσει με την περίοδο του ραμαζανιού τότε θα πρέπει να είσαι προετοιμασμένος πως τα περισσότερα εστιατόρια θα είναι κλειστά τουλάχιστον μέχρι την δύση του ήλιου.

3. Συνάλλαγμα

To νόμισμα του Μαρόκου είναι το Ντιρχάμ και η αναλογία είναι περίπου 1 ευρώ προς 10 ντιρχάμ. Ένας απλός τρόπος για να υπολογίζεις γρήγορα πόσο κοστίζει κάτι σε ευρώ είναι να αφαιρείς ένα μηδενικό από την τιμή που σου λένε. Δηλαδή αν κάτι κοστίζει 200 Ντιρχάμ τότε η τιμή του είναι περίπου 20 ευρώ.

Γενικά στο Μαρόκο θα χρειαστείς μετρητά ενώ οι κάρτες γίνονται δεκτές σε λίγα μόνο μέρη. Ιδιαίτερα στα souks και τις τοπικές αγορές τα μετρητά βασιλεύουν. Γι’ αυτό θα χρειαστεί οπωσδήποτε να ανταλλάξεις ευρώ στο τοπικό νόμισμα.

Συνιστώ να αποφύγεις να το κάνεις στο αεροδρόμιο όπου δεν θα βρεις την καλύτερη συναλλαγματική ισοτιμία. Προτίμησε τα ανταλλακτήρια στην πόλη ή ρώτησε στην ρεσεψιόν του ξενοδοχείου. Τα περισσότερα ξενοδοχεία ανταλλάσσουν ευρώ με τοπικό νόμισμα.

4. Κάρτα Sim

Αν θέλεις να συνεχίσεις να χρησιμοποιείς το τηλέφωνο σου στο Μαρόκο για να κάνεις και να δέχεσαι κλήσεις αλλά και για να έχεις πρόσβαση στους χάρτες της Google, τότε θα πρέπει να προμηθευτείς μια τοπική κάρτα sim. Διαφορετικά οι χρεώσεις είναι τεράστιες και σίγουρα θα σου χαλάσουν την διάθεση επιστρέφοντας από το ταξίδι.

O πλέον απλός τρόπος είναι να ενεργοποιήσεις μια Airalo eSim που θα σε απαλλάξει από την ακριβή περιαγωγή και το “άνοιξε-κλείσε” του κινητού για να τοποθετήσεις μια φυσική κάρτα Sim. Απλά κατέβασε την εφαρμογή στο κινητό σου.

Η Airalo διαθέτει μικρά και μεγαλύτερα πακέτα δεδομένων προσαρμοσμένα στις ανάγκες του κάθε ταξιδιώτη, ενώ μπορείς να ανανεώσεις εύκολα και γρήγορα το υπόλοιπο σου. Θυμήσου πως πρέπει να απενεργοποιήσεις τα δεδομένα της κύρια κάρτας σου και να ενεργοποιήσεις τα δεδομένα για την κάρτα Airalo. Τέλος θα πρέπει να απενεργοποιήσεις την επιλογή “να επιτρέπεται η εναλλαγή δεδομένων κινητού δικτύου”.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Airalo eSim και για να δεις όλα τα πακέτα δεδομένων ρίξε μια ματιά εδώ

5. Τιμές & Φιλοδωρήματα στο Μαρόκο

To Μαρόκο δεν είναι ένας φθηνός προορισμός. Προσωπικά διαπίστωσα σε πολλές περιπτώσεις πως οι τιμές στην αγορά δεν διαφέρουν από εκείνες της Ελλάδας. Στα εστιατόρια όμως και γενικά το φαγητό είναι αρκετά φτηνό.

Το φιλοδώρημα στο Μαρόκο δεν είναι υποχρεωτικό εκτιμάται όμως ιδιαίτερα γι’ αυτό και θα δεις να κάνουν τα πάντα για να σου προσφέρουν την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση. Συχνά είναι αρκετή η στρογγυλοποίηση του ποσού. Φρόντισε όμως να έχεις πάντα ψιλά γιατί στις τουαλέτες συνηθίζεται να αφήνεις ένα μικρό αντίτιμο.

6. Απαγορεύονται τα Drones

Θα πρέπει να ξέρεις πως τα drones (οποιουδήποτε μεγέθους) απαγορεύονται στο Μαρόκο. Οπότε μην μπεις στον κόπο να το πάρεις μαζί σου. Ήδη από το αεροδρόμιο θα δεις πως υπάρχουν ενημερωτικές ταμπέλες και προειδοποιήσεις.

Οπότε για να αποφύγεις δυσάρεστες καταστάσεις, όπως π.χ. μια πιθανότατη κατάσχεση, είναι καλύτερα να το αφήσεις στο σπίτι.

7. Πρίζες στο Μαρόκο

Οι πρίζες στο Μαρόκο είναι παρόμοιες με αυτές στην Ελλάδα και λειτουργούν με τάση 220 V ακριβώς όπως και στην χώρα μας. Οπότε δεν θα χρειαστείς κάποιον μετατροπέα.

8. Παζάρια στο Μαρόκο

Το παζάρεμα της τιμής είναι “must” στο Μαρόκο. Μάθε λοιπόν να παζαρεύεις και διασκέδασε το. Κατέβασε στα μισά την τιμή που θα σου πουν αρχικά και είναι σίγουρο πως “πες ο ένας, πες ο άλλος” θα τα βρείτε λίγο ψηλότερα.

Συχνά θα σε προσεγγίζουν στον δρόμο για να σου πουλήσουν διάφορα πράγματα. Αν δεν ενδιαφέρεσαι φρόντισε να το κάνεις ξεκάθαρο από την αρχή λέγοντας ευγενικά “λα σουκράν” (όχι ευχαριστώ). Διαφορετικά θα τους έχεις να σε ακολουθούν για αρκετή ώρα και πίστεψε με δεν είναι και τόσο ευχάριστο.

9. Γλώσσα στο Μαρόκο

Η επίσημη γλώσσα στο Μαρόκο είναι τα αραβικά όμως όλοι οι ντόπιοι μιλούν και τα γαλλικά καθώς είναι η δευτερεύουσα γλώσσα που σπουδάζουν στο σχολείο.

Οπότε αν έχεις κάποιες γνώσεις γαλλικών φρόντισε να τις ξεσκονίσεις πριν την επίσκεψη σου γιατί θα σε βοηθήσουν πολύ στην επικοινωνία σου με τους ντόπιους.

10. Ο Καιρός στο Μαρόκο

Οι πιο ζεστοί μήνες στο Μαρόκο είναι ο Ιούνιος, ο Ιούλιος και ο Αύγουστος. Η Σαχάρα είναι εξαιρετικά ζεστή αυτήν την περίοδο με την θερμοκρασία σε πολλές περιπτώσεις να ξεπερνά τους 45°C. Αρκετά ζεστές είναι επίσης και οι μεγάλες πόλεις με εξαίρεση τις παραλιακές περιοχές όπου φυσάει το αεράκι από τον ωκεανό και δίνει κάποιες ανάσες δροσιάς.

Τον χειμώνα πάλι έχει αρκετό κρύο ιδιαίτερα στα ορεινα΄. Στις πόλεις κατά την διάρκεια της μέρας μπορεί να είναι ηλιόλουστα όμως το βράδυ η θερμοκρασία πέφτει και το κρύο είναι έντονο.

Το διάστημα από τον Νοέμβριο μέχρι τον Ιανουάριο περιλαμβάνει αρκετές βροχές ιδιαίτερα στο βόρειο τμήμα της χώρας. Τον Απρίλιο πάλι λόγω ισχυρών ανέμων μπορεί να υπάρξουν αμμοθύελλες.

Η άνοιξη θεωρείται η καλύτερη περίοδος για να επισκεφθείς το Μαρόκο γιατί έχει ηλιόλουστες ημέρες και ευχάριστες θερμοκρασίες που δεν “σκαρφαλώνουν” σε απαγορευτικά επίπεδα.

11. Ασφάλεια στο Μαρόκο

Περπατήσαμε βράδυ μόνο γυναίκες στο Μαρακές (αλλά και άλλες πόλεις του Μαρόκου) και δεν νιώσαμε ούτε στιγμή ανασφαλείς. Θα πρέπει όμως να έχεις υπόψιν πως, επειδή είναι μια συντηρητική μουσουλμανική χώρα, καλό είναι να μην προκαλείς με το ντύσιμο σου. Απέφυγε τα σορτς, τα πολύ κοντά φορέματα καθώς και τα εξώπλατα.

Όπως κάθε άλλος τουριστικός προορισμός όμως, έτσι και εδώ υπάρχουν οι συνηθισμένοι πορτοφολάδες. Θα πρέπει λοιπόν να είσαι ιδιαίτερα προσεκτικός στα μέρη όπου συγκεντρώνεται πολύς κόσμος, όπως τα souks και οι μεντίνες.

Μπορεί ακόμα να σε ενδιαφέρει: 10 Τρόποι για να Ταξιδεύεις με Ασφάλεια

Μοίρασε τα χρήματα σου σε διαφορετικά σημεία και απέφυγε να τα έχεις συγκεντρωμένα σε ένα πορτοφόλι. Ιδιαίτερα μέσα στα souks κράτησε μπροστά σου το σακίδιο πλάτης και την τσάντα σου φροντίζοντας πάντα να τα καλύπτεις με τα χέρια σου.

Θα σου πρότεινα μάλιστα, όχι μόνο για τον συγκεκριμμένο προορισμό αλλά γενικότερα, να κάνεις πάντα μια ταξιδιωτική ασφάλεια. Έτσι θα απολαμβάνεις ξέγνοιαστα το ταξίδι σου δίχως περιττές έγνοιες.

Περισσότερες πληροφορίες για την Ταξιδιωτική Ασφάλεια θα βρεις εδώ

12. Φαγητό στο Μαρόκο

Το φαγητό στο Μαρόκο είναι εκπληκτικό, οι μερίδες μεγάλες και το κόστος αρκετά φτηνό. Ένα πλήρες γεύμα σε εστιατόριο το οποίο περιλαμβάνει 10 περίπου διαφορετικά ορεκτικά, το κυρίως πιάτο και στο τέλος επιδόρπιο, κοστίζει περίπου 15 ευρώ.

Το εθνικό πιάτο του Μαρόκου είναι το ταζίν το οποίο μαγειρεύεται μέσα σε πήλινο σκεύος που το καπάκι του έχει κωνικό σχήμα. Είναι είδος στιφάδου που φτιάχνεται με αρνί, κοτόπουλο ή μοσχάρι και εμπλουτίζεται με διάφορα μπαχαρικά όπως το κύμινο, το σαφράν, η κανέλα, το τζίντζερ και άλλα.

Μην παραλείψεις επίσης να δοκιμάσεις το τσάι μέντας. Το σερβίρουν παντού, συχνά σαν ποτό καλωσορίσματος, είναι φοβερά αρωματικό και σίγουρα θα το απολαύσεις.

13. Υγιεινή στο Μαρόκο

Απέφυγε να πιείς νερό βρύσης στο Μαρόκο και προτίμησε το εμφιαλωμένο ακόμα και για το πλύσιμο των δοντιών. Προτίμησε επίσης να συνοδεύσεις το γεύμα σου με μια σαλάτα από βραστά λαχανικά αντί για τα φρέσκα λαχανικά καθώς επίσης και τα φρούτα που πλένονται σε τρεχούμενο νερό και δεν ξεφλουδίζονται.

Τέλος όταν παραγγέλνεις φρέσκους χυμούς, κάποιο ποτό ή κοκτέιλ ζήτησε να είναι χωρίς παγάκια τα οποία γίνονται με τρεχούμενο νερό και πιθανόν να σου προκαλέσουν κοιλιακές διαταραχές. Τηρώντας όλα αυτά κατάφερα να επιστρέψω από το τελευταίο μου ταξίδι χωρίς να υποφέρω από δυσάρεστα κοιλιακά προβλήματα.

14. Φωτογράφιση στο Μαρόκο

Στους Μαροκινούς γενικά δεν αρέσει να φωτογραφίζονται. Συχνά θα δεις να σου σηκώνουν απαγορευτικά το χέρι και κάποιοι θα σε αποτρέψουν ακόμα και αγριεύοντας.

Οπότε αν θελήσεις να συμπεριλάβεις κάποιον στην φωτογραφία σου ζήτησε ευγενικά την άδεια του και ευχαρίστησε τον αμέσως μετά. Αν πάλι αρνηθεί απλά σεβάσου το. Είναι όμως αρκετοί και εκείνοι που θα ποζάρουν πρόθυμα προσδοκώντας κάποιο φιλοδώρημα.

Θυμήσου πως στους δρόμους και τις πλατείες εκείνοι που στήνουν διάφορες παραστάσεις, όπως οι γητευτές φιδιών ή οι ταχυδακτυλουργοί, το κάνουν για να βγάλουν τα προς το ζην. Οπότε έχε υπόψιν πως εφόσον παρακολουθήσεις το σόου και τους φωτογραφίσεις θα περιμένουν από εσένα να δώσεις κάποιο χρηματικό αντίτιμο.

15. Γάτες Παντού στο Μαρόκο

Αν αγαπάς τις γάτες τότε θα ενθουσιαστείς γιατί στο Μαρόκο θα τις βλέπεις παντού. Παρόλα αυτά θα σου συνιστούσα να αποφύγεις να τις χαιδέψεις ή να τις αγγίξεις.

Αυτές οι αδέσποτες γάτες μπορεί να έχουν οποιαδήποτε αρρώστια και μια γρατζουνιά ή ένα δάγκωμα ίσως γίνει αιτία για να έχεις άσχημα τρεχάματα και δυσάρεστες ιστορίες.

Στο παρελθόν ένας Βρετανός τουρίστας πέθανε στο Μαρόκο μετά από δάγκωμα γάτας η οποία είχε λύσσα. Οπότε δείξε ιδιαίτερη προσοχή και προς Θεού μην τις αγγίζεις. Να τις αγαπάς από απόσταση.

16. Τουριστικές Απάτες

Όπως στις περισσότερες χώρες έτσι και στο Μαρόκο στήνονται διάφορες απάτες που έχουν για στόχο τους τουρίστες. Η πιο συνηθισμένη τακτική είναι η (δήθεν) προσφορά οδηγιών και βοήθειας.

Συγκεκριμένα ίσως να σε πλησιάσουν για να σου προσφέρουν βοήθεια ή καθοδήγηση προς κάποιο τουριστικό σημείο. Θα είναι τόσο ευγενικοί ώστε θα νιώσεις την υποχρέωση να δεχτείς.

Όμως αυτό που στην πραγματικότητα κάνουν είναι να σε οδηγήσουν σε κάποιο συγκεκριμμένο κατάστημα για να ψωνίσεις από εκεί ή, πιο συνηθισμένα, σου ζητούν χρήματα για την βοήθεια και τις οδηγίες που σου παρείχαν.

Αρνήσου ευγενικά από την αρχή και μην ενδώσεις. Θυμήσου την μαγική φράση: “λα σουκράν” (όχι ευχαριστώ).

17. Φάρμακα που Πρέπει να Έχεις

Ίσως να σου φανεί χρήσιμο το άρθρο μου “Φαρμακείο Ταξιδίου – Τι πρέπει να έχεις μαζί σου“. Πάντως για αρχή, θα συνιστούσα να έχεις χαρτομάντηλα μαζί σου καθώς, στις δημόσιες τουαλέτες κυρίως, δεν θα βρίσκεις πάντα χαρτί υγείας.

Χρήσιμα θα σου φανούν επίσης:

• Imodium για τυχόν διάρροιες και κοιλιακά προβλήματα.

• Απολυμαντικό για τα χέρια.

• Παυσίπονα και Αναλγητικά.

• Αντιβίωση.

• Οφθαλμικές σταγόνες (ίσως τις χρειαστείς για τις αμμοθύελες στην έρημο).


Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο ίσως μπορείς να το μοιραστείς με τους φίλους σου. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε πολλά για μένα! Bεβαιώσου πως με ακολουθείς στο Facebook και το Instagram για να μαθαίνεις ταξιδιωτικά tips και να βλέπεις ακόμη περισσότερες φωτογραφίες! Αν δεν θέλεις να χάνεις κάθε νέα δημοσίευση κάνε εγγραφή στο Newsletter.

Booking.com

Πόσο Χρήσιμο ήταν Αυτό το Άρθρο για Σένα;

Βαθμολόγησε από το 1 έως το 5!

Μέση βαθμολογία 5 / 5. Αριθμός Ψήφων 1

Χωρίς ψήφους μέχρι στιγμής. Γίνε εσύ ο πρώτος που θα το ψηφίσει!

Αφού βρήκες αυτό το άρθρο χρήσιμο..

Ίσως μπορείς να με ακολουθήσεις στα social media!

Λυπάμαι πραγματικά που το άρθρο δεν ήταν χρήσιμο για σένα!

Βοήθησε με να το Βελτιώσουμε!

post a comment

error: Content is protected !!