Ελλάδα

Μονή Πρέβελη – Ανακάλυψε την Γαλήνια Ομορφιά της!

Η ιστορική Μονή Πρέβελη που βρίσκεται νότια του Ρεθύμνου και ιδρύθηκε τον 16ο αιώνα, είναι γνωστή για την αρχιτεκτονική της ομορφιά και την πανέμορφη τοποθεσία της. Χτισμένη ψηλά σε λόφο σε μια πανέμορφη φυσική τοποθεσία από όπου η θέα προς το Κρητικό Πέλαγος είναι εκπληκτική.

Αποτελεί σημαντικό θρησκευτικό και πολιτιστικό μνημείο της Κρήτης και είναι ανοιχτή για επισκέψεις. Είναι ένας τόπος που προσφέρει ειρήνη και ψυχική γαλήνη σε όσους την επισκέπτονται.

Η Μονή έχει διαδραματίσει ηγετικό και σημαντικό ρόλο στον αγώνα της Ελλάδας για ανεξαρτησία, τόσο στα χρόνια της Τουρκοκρατίας όσο και κατά την γερμανική κατοχή.

Αποποίηση Ευθύνης: Αυτό το άρθρο μπορεί να περιέχει affiliate links. Αυτό σημαίνει πως αν αγοράσεις κάτι από τους εξωτερικούς συνδέσμους εγώ θα λάβω μια μικρή προμήθεια. Δεν υπάρχει κανένα επιπλέον κόστος για σένα όμως αυτό συμβάλλει στα έξοδα συντήρησης αυτής της ιστοσελίδας. Ευχαριστώ πολύ.


Οργάνωσε Εύκολα το Ταξίδι σου

  • Βρες οικονομικές πτήσεις: Πάντοτε συγκρίνω τις τιμές των πτήσεων για να βρω την πιο συμφέρουσα, γι’ αυτόν τον λόγο χρησιμοποιώ την Skyscanner
  • Κλείσε εισιτήριο για το πλοίο: Για να μάθω τις ώρες των δρομολογίων και τις τιμές στα εισιτήρια των πλοίων χρησιμοποιώ πάντα την Ferryhopper
  • Έλεγξε εύκολα και γρήγορα αν χρειάζεσαι βίζα για το ταξίδι σου: Κλικ εδώ για έλεγχο και παραγγελία online
  • Κλείσε τη διαμονή σου: Υπάρχουν πολλές διαφορετικές πλατφόρμες διαμονής, αλλά καμία από αυτές δεν έχει τα πλεονεκτήματα της Booking
  • Ιδιωτική μεταφορά: Για να με περιμένει ο οδηγός στο αεροδρόμιο ή το λιμάνι και να με μεταφέρει με άνεση και ασφάλεια στον προορισμό μου, κάνω online κράτηση με την Welcome Pickups
  • Κλείσε online τις ξεναγήσεις σου: Οι περιηγήσεις από έμπειρους ξεναγούς απογειώνουν την εμπειρία του ταξιδιού, γι’ αυτό χρησιμοποιώ πάντα την GetYourGuide
  • Ενοικίαση αυτοκινήτου: Ο καλύτερος τρόπος για να νοικιάσεις ένα αυτοκίνητο σε προσιτή τιμή είναι να χρησιμοποιήσεις μια μηχανή αναζήτησης που να συγκρίνει τις τιμές από όλες τις εταιρείες ενοικίασης στην αγορά. Προσωπικά χρησιμοποιώ την Skyscanner
  • Πες αντίο στην ακριβή περιαγωγή, τις φυσικές κάρτες SIM και το αναξιόπιστο Wi-Fi: Ενεργοποίησε εδώ μια Airalo eSIΜ σε προσιτή τιμή
  • Ταξίδεψε ξέγνοιαστα: Κλείσε μια ταξιδιωτική ασφάλεια

Η Ιστορία της Μονής Πρέβελης

Σύμφωνα με την παράδοση, η ίδρυση της μονής συνδέεται με τον Άγιο Ιωάννη Πρέβελη, έναν ασκητή που είχε αφιερώσει τη ζωή του στην ευσέβεια και την προσευχή. Η μονή αργότερα κατοικήθηκε από μοναχούς που ακολουθούσαν το μοναχικό τρόπο ζωής και προσέφεραν τις πνευματικές τους υπηρεσίες στην τοπική κοινότητα.



Η Μονή Πρέβελη, όπως πολλά άλλα ιστορικά μνημεία, βίωσε δύσκολες περιόδους κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας και του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Σε πολλές περιπτώσεις, ο τοπικός πληθυσμός και οι συμμαχικές δυνάμεις βρήκαν καταφύγιο και υποστήριξη σε αυτή.

Σήμερα, η μονή παραμένει ένα σημαντικό κέντρο πνευματικής δραστηριότητας και ένας προορισμός που προσελκύει πιστούς και επισκέπτες. Η αρχιτεκτονική, οι τοιχογραφίες και η γενική αύρα της μονής αντικατοπτρίζουν την πλούσια ιστορία και την πνευματικότητα του χώρου.

Πως θα Πας στην Μονή Πρέβελη

Η Μονή Πρέβελη απέχει περίπου 36 χιλιόμετρα από το Ρέθυμνο. Για να φτάσεις εκεί θα ακολουθήσεις την εθνική οδό Ρεθύμνου – Αγίας Γαλήνης, θα διασχίσεις το Κουρταλιώτικο φαράγγι και τέλος θα στρίψεις στον δρόμο Κοξαρών – Μονή Πρέβελη.

Αν βρίσκεσαι στον Πλακιά μπορείς να πάρεις το λεωφορείο το οποίο πηγαίνει από το χωριό στο μοναστήρι σε περίπου 20 λεπτά. Λίγο πριν φτάσεις θα δεις το όμορφο πέτρινο γεφύρι που χτίστηκε την δεκαετία του 1850.

Ώρες Εισόδου

Καθημερινά09:00 – 18:30

Τι να Δεις στην Μονή Πρέβελη

Αρχικά θα πρέπει να γνωρίζεις πως η μονή αποτελείται από δυο συγκροτήματα που απέχουν μεταξύ τους περίπου 1,7 χιλιόμετρα. Είναι η Κάτω Μονή του Προδρόμου και η Πίσω Μονή του Θεολόγου.

Κάτω Μονή Προδρόμου

Καθώς πλησιάζεις από το Ρέθυμνο, το πρώτο συγκρότημα που θα συναντήσεις στον δρόμο προς την Μονή Πρέβελη είναι η Κάτω Μονή του Προδρόμου. Βρίσκεται σε ερειπωμένη κατάσταση με θέα τον Μεγάλο Ποταμό και την καμαρωτή γέφυρα της περιοχής. Η ίδρυση της χρονολογείται μεταξύ 10ου και 11ου αιώνα.



Τα παλιά χρόνια, η Κάτω Μονή Προδρόμου λειτουργούσε σχεδόν όλο το χρόνο. Οι εύφορες εκτάσεις γύρω από το μοναστήρι προσφέρονταν ιδανικά για καλλιέργεια και κτηνοτροφία, εξασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο την αυτάρκεια της μονής. Δυστυχώς, η ιστορία της σημαδεύτηκε από καταστροφές, κατακτητές και λεηλασίες με αποτέλεσμα κάποια στιγμή να εγκαταληφθεί.

Σήμερα, τα ερείπια της Κάτω Μονής Προδρόμου στέκουν σαν μαρτυρία του πλούσιου ιστορικού παρελθόντος της περιοχής. Η θέα προς τον ποταμό και η ατμόσφαιρα γαλήνης που επικρατεί, προσκαλούν τον επισκέπτη σε μια αναπόληση του παρελθόντος, φέρνοντας στο νου εικόνες από την ακμή και την καθημερινότητα της μονής.

Πίσω Μονή του Θεολόγου

Σε αντίθεση με την ερειπωμένη Κάτω Μονή, η Πίσω Μονή του Θεολόγου σφύζει από ζωή. Λειτουργεί σαν ανδρικό μοναστήρι και καλωσορίζει τους επισκέπτες σε ένα μοναδικό περιβάλλον πνευματικότητας και γαλήνης.

Χτισμένη τον 16ο αιώνα σε πετρώδες ύψωμα, η μονή αγναντεύει το απέραντο γαλάζιο της θάλασσας. Είναι χτισμένη σε σχήμα Π, με τον ναό του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου που εορτάζει στις 8 Μαΐου και της Ευαγγελίστριας να δεσπόζει στο κέντρο. Το ξυλόγλυπτο τέμπλο του ναού είναι ένα αριστούργημα τέχνης.



Φιλοτεχνήθηκε το 1842 από τον Κρητικό ξυλογλύπτη Νικόλαο Σπαντιδάκη. Αποτελείται από τρία μέρη την βάση, το δεσποτικό και τα προσκυνητάρια. Η πλούσια διακόσμηση με τα περίτεχνα σκαλίσματα αγγίζει την τελειότητα, ενώ οι εικόνες του τέμπλου κοσμούνται με ασημένια αφιερώματα.

Κάθε γωνιά του τέμπλου αφηγείται μια ιστορία, απεικονίζοντας θρησκευτικές σκηνές και πρόσωπα με λεπτομερή και ρεαλιστικό τρόπο. Η αρμονία των χρωμάτων, η δεξιοτεχνία της ξυλογλυπτικής και η ιερή ατμόσφαιρα που αποπνέει συνθέτουν ένα μνημείο αξεπέραστης καλλιτεχνικής και θρησκευτικής αξίας.



Η ιστορία της Πίσω Μονής σημαδεύτηκε από καταστροφές κατά την Τουρκοκρατία, το 1646 και το 1770. Οφείλει το όνομα της, πιθανότατα, στον Ακάκιο Πρέβελη, ο οποίος ανακαίνισε το μοναστήρι το 1670.

Σήμερα, η Πίσω Μονή Θεολόγου αποτελεί ένα ζωντανό μνημείο πνευματικότητας και πολιτισμού. Η φιλοξενία των μοναχών, η γαλήνη του τοπίου και η αξεπέραστη θέα συνθέτουν μια εμπειρία μοναδική για κάθε επισκέπτη.

Τι Άλλο Υπάρχει στην Πίσω Μονή του Θεολόγου

Εκτός από τον ιερό ναό, η μονή περιβάλλεται και από άλλα κτίρια. Είναι τα κελιά των μοναχών, του ηγούμενου, η τραπεζαρία όπου οι μοναχοί μοιράζονται το λιτό τους γεύμα και ένα εργαστήριο όπου φτιάχνουν τα κεριά και άλλα χειροποίητα λεπτεπίλεπτα έργα που αγγίζουν την ψυχή.

Εκείνο που δεν πρέπει να παραλείψεις να δεις είναι το μικρό μουσείο που υπάρχει στο μοναστήρι. Ο χώρος του στο παρελθόν ήταν στάβλος για τα άλογα. Τώρα έχει μετατραπεί σε αυτό το μικρό αλλά με σημαντικά θρησκευτικά κειμήλια στην συλλογή του, μουσείο. Κάποια από τα σημαντικά εκθέματα που περιλαμβάνει είναι:

  • Σταυρός ευλογίας: Κατασκευασμένος από επίχρυσο ασήμι, πολύχρωμο σμάλτο και ημιπολύτιμες πέτρες, χρονολογείται από το 1708.
  • Αργυρόδετο Ευαγγέλιο: Ένα αριστούργημα τέχνης του 1807, με περίτεχνη αργυρή επένδυση στο εξώφυλλο.
  • Ευαγγέλιο με κάλυμμα από επίχρυσο ασήμι: Χρονολογείται από το 1847 και αποτελεί δείγμα της καλλιτεχνικής δεξιοτεχνίας της εποχής.
  • Επίχρυσο δισκοπότηρο: Ένα ιερό σκεύος του 1847, με κάλυμμα από επίχρυσο ασήμι, χρησιμοποιούμενο στην Θεία Λειτουργία.
  • Συλλογή μεταλλικών σφραγίδων: Χρονολογούνται από τον 19ο αιώνα και φέρουν τα μοναστηριακά σύμβολα και επιγραφές.
  • Συλλογή μεταλλικών πορπών: Ιδιαίτερα διακοσμητικά κομμάτια από τον 19ο αιώνα, χρησιμοποιημένα σε ιερατικά άμφια.
  • Συλλογή χρυσοκέντητων αμφίων: Έργα τέχνης από τον 19ο αιώνα που μαρτυρούν την δεξιοτεχνία των μοναχών στο κέντημα.
  • Παλαιά βιβλία και χειρόγραφα: Σπάνια βιβλία και χειρόγραφα φυλάσσονται στην βιβλιοθήκη του μοναστηριού.

Τι να Αγοράσεις από το Μοναστήρι

Η θέα από την Μονή

Από το μοναστήρι της Πρέβελης μπορείς να αγοράσεις διάφορα είδη και να στηρίξεις με αυτόν τον τρόπο την μονή και το φιλανθρωπικό της έργο. Ενδεικτικά μπορείς να ΄πάρεις:

  • Θρησκευτικά είδη: Εικόνες, σταυρούς, κομποσκοίνια, φυλαχτά και βιβλία θρησκευτικού περιεχομένου.
  • Παραδοσιακά προϊόντα: Κρητικό μέλι, ρακί, ελαιόλαδο, βότανα και σαπούνια.
  • Χειροποίητα αναμνηστικά: Κεντήματα, ξυλόγλυπτα, κοσμήματα και κεραμικά.
  • Βιβλία και φυλλάδια: Ιστορικά βιβλία για το μοναστήρι, οδηγοί για την περιοχή και φυλλάδια με θρησκευτικά κείμενα.

Συμβουλές για την Επίσκεψη σου

Αξιοθέατα Κοντά στην Μονή της Πρέβελης

Παραλία Πρέβελη

Όταν ολοκληρώσεις την επίσκεψη σου στην μονή μπορείς να κολυμπήσεις στην παραλία Πρέβελη που βρίσκεται 1,5 χιλιόμετρο πιο κάτω. Είναι από τις πιο όμορφες και δημοφιλείς παραλίες της Κρήτης.

Η παραλία σχηματίζεται στις εκβολές του ποταμού Κουρταλιώτη, ο οποίος διασχίζει το φαράγγι. Ο ποταμός δημιουργεί μια μικρή λίμνη με κρυστάλλινα νερά, η οποία περιβάλλεται από ένα πανέμορφο φοινικόδασος.

Φοινικόδασος Πρέβελης

Το φοινικόδασος της Πρέβελης είναι το δεύτερο μεγαλύτερο φοινικόδασος της Κρήτης, μετά από εκείνο στο Βάι. Φιλοξενεί περίπου 500 φοίνικες του Θεόφραστου, ένα είδος φοίνικα που είναι ενδημικό στην Κρήτη.

Αν σου αρέσει η πεζοπορία δεν υπάρχει καλύτερο από το μαγικό τοπίο του φοινικόδασους. Μπορείς να περπατήσεις δίπλα από το ποτάμι κάτω από την σκιά των φοινίκων και στην συνέχεια να ανηφορίσεις το φαράγγι του Κουρταλιώτη, που είναι από τα ωραιότερα της Ελλάδας.


Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο ίσως μπορείς να το μοιραστείς με τους φίλους σου. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε πολλά για μένα! Bεβαιώσου πως με ακολουθείς στο Facebook και το Instagram για να μαθαίνεις ταξιδιωτικά tips και να βλέπεις ακόμη περισσότερες φωτογραφίες! Αν δεν θέλεις να χάνεις κάθε νέα δημοσίευση κάνε εγγραφή στο Newsletter



Tzina Varotsi

Travel Writer - Blogger - Editor - Photographer - Traveler - Happy Mom - Proud Grandma - Dreamer

Πρόσφατα άρθρα

Κουάλα Λουμπούρ: 20 Must-Do Εμπειρίες για να την Ανακαλύψεις

Η Κουάλα Λουμπούρ, πρωτεύουσα της Μαλαισίας, σαγηνεύει τους ταξιδιώτες με την κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα, τον συνδυασμό… Διαβάστε περισσότερα

πριν από %

Ιωάννινα, τα Πιο Σημαντικά Αξιοθέατα

Ιωάννινα, πρώτα στις τέχνες, στα γρόσια και στα γράμματα! Δεν συνοδεύει άδικα αυτό το ρητό… Διαβάστε περισσότερα

πριν από %

Άφυτος Χαλκιδικής, το Χωριό των Καλλιτεχνών

Η Άφυτος Χαλκιδικής, ή Άθυτος, είναι πολύ περισσότερα από ένα απλό χωριό. Είναι ένας ολόκληρος… Διαβάστε περισσότερα

πριν από %

Ψώνια στο Λονδίνο: Οδηγός για τις Γειτονιές και τα Εμπορικά Κέντρα

Το Λονδίνο αποτελεί έναν κόσμο αγορών που καλύπτει κάθε προτίμηση και γούστο. Από τις παραδοσιακές… Διαβάστε περισσότερα

πριν από %

Ταξίδι στην Όμορφη Μπρατισλάβα, Αξιοθέατα

Η Μπρατισλάβα ήταν ένας προορισμός έκπληξη! Η αλήθεια είναι πως δεν την περίμενα τόσο όμορφη… Διαβάστε περισσότερα

πριν από %

Κάντιθ: 10 Λόγοι για να το Επισκεφθείς

Το Κάντιθ είναι μια πανέμορφη πόλη που εκτείνεται πάνω σε χερσόνησο στον Ατλαντικό ωκεανό στην… Διαβάστε περισσότερα

πριν από %