Top
()

Η παραλία της Πρέβελης είναι από τις διασημότερες και πιο φημισμένες ολόκληρης της Κρήτης. Στην δεκαετία του 1960 και 1970 ήταν αγαπημένος προορισμός των χίπις οι οποίοι έφτιαχναν καλύβες με κλαδιά και χόρτα από τους φοίνικες και κατασκήνωναν εκεί. Απέχει περίπου 35 χιλιόμετρα από το Ρέθυμνο και την διασχίζει το ποτάμι Κουρταλιώτης το οποίο σχηματίζει μια μικρή λίμνη πριν χυθεί στην θάλασσα. Η παραλία πήρε το όνομα της από την ομώνυμη Μονή που υπάρχει σε κοντινή απόσταση αλλά είναι επίσης γνωστή σαν Πρέβελης ποταμός ενώ η επίσημη ονομασία της είναι Φοίνικας.

Η περιοχή της Πρέβελης είναι μια προστατευόμενη περιοχή φυσικού κάλλους με το πρόγραμμα Natura 2000 για τα απειλούμενα και μοναδικά είδη χλωρίδας και πανίδας που υπάρχουν στην περιοχή . Το φοινικόδασος που υπάρχει στην Πρέβελη το οποίο απλώνεται σε έκταση 40 στρεμμάτων, εκτός από το γεγονός πως δίνει στην περιοχή εξωτική ομορφιά, είναι και το δεύτερο μεγαλύτερο φοινικόδασος σε ολόκληρη την Κρήτη. Αμέσως μετά το φοινικόδασος ξεκινά το φαράγγι του Κουρταλιώτη με καταπράσινα πανέμορφα σημεία, καταρράκτες και άγρια βλάστηση.

ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΣ ΣΤΗΝ ΠΡΕΒΕΛΗ

Υπάρχουν τρεις τρόποι να φτάσει κανείς στην παραλία της Πρέβελης:

ΠΡΩΤΟΣ ΤΡΟΠΟΣ

Eίναι να πας με το αυτοκίνητο μέχρι τον Πλακιά και από εκεί να πάρεις το καραβάκι που θα σε πάει στην Πρέβελη. Το καραβάκι ξεκινά το πρωί γύρω στις 10 από τον Πλακιά και επιστρέφει στις 4 το απόγευμα. Έτσι θα έχεις στην διάθεση σου ολόκληρη την ημέρα να απολαύσεις την παραλία και να εξερευνήσεις το φοινικόδασος. Σε αυτήν την περίπτωση θα έχεις χάσει βέβαια την ευκαιρία να δεις την Πρέβελη από ψηλά, ένα θέαμα που πραγματικά αξίζει, θα έχεις όμως απολαύσει μια πολύ όμορφη κρουαζιέρα.

ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΤΡΟΠΟΣ

Eίναι να οδηγήσεις προς την Μονή Πρέβελη όπου θα συναντήσεις ένα Ενετικό γεφύρι. Εκεί θα στρίψεις προς τα αριστερά και θα διασχίσεις το ποτάμι από τον δρόμο που υπάρχει. Στην συνέχεια ακολουθείς έναν χωματόδρομο στα δεξιά ο οποίος οδηγεί στην παραλία που βρίσκεται δίπλα στην Πρέβελη και ονομάζεται Δρυμισκιανό Αμμούδι. Από εκεί περπατώντας για πέντε περίπου λεπτά , περνάς πάνω από ένα μικρό λόφο που χωρίζει τις δύο παραλίες και φτάνεις στην Πρέβελη. Και σε αυτήν την περίπτωση θα έχεις χάσει το μοναδικό θέαμα της παραλίας από ψηλά.

ΤΡΙΤΟΣ ΤΡΟΠΟΣ

Eίναι ο πιο κουραστικός αλλά αξίζει την ταλαιπωρία μιας και το θέαμα που προσφέρει είναι μοναδικό. Σε αυτήν λοιπόν την περίπτωση θα πρέπει να αφήσεις το αυτοκίνητο στο πάρκινγκ που βρίσκεται ακριβώς κάτω από την Μονή και από εκείνο το σημείο να πάρεις το μονοπάτι με τα σκαλοπάτια που θα σε οδηγήσει κάτω στην παραλία. Η κατάβαση διαρκεί περίπου είκοσι λεπτά αλλά το θέαμα, όπως είπα και πριν, είναι μοναδικό. Η δυσκολία που θα αντιμετωπίσεις θα είναι στην επιστροφή που θα πρέπει να ανέβεις τα σκαλοπάτια. Σε αυτήν την περίπτωση εκτός από την κούραση της ανάβασης θα πρέπει να αντιμετωπίσεις την ζέστη και τον ήλιο, θα έχεις όμως την ευκαιρία να τραβήξεις μοναδικές φωτογραφίες. Γι’ αυτό τον λόγο μην παραλείψεις να έχεις εφοδιαστεί με καπέλο και νερό.

Μπορείς ακόμα να πας στην Πρέβελη και με μια ολοήμερη εκδρομή από το Ρέθυμνο, για περισσότερες πληροφορίες δες εδώ.

ΠΑΡΑΛΙΑ ΠΡΕΒΕΛΗΣ & ΦΟΙΝΙΚΟΔΑΣΟΣ

Την επισκέπτονται κάθε καλοκαίρι χιλιάδες κόσμου για την ομορφιά του τοπίου, τα κρυστάλλινα νερά και το πανέμορφο φοινικόδασος. Το εντυπωσιακό με το ποτάμι είναι πως έχει νερό ακόμα και το καλοκαίρι, έτσι ο επισκέπτης μπορεί να κολυμπήσει είτε στα τυρκουάζ νερά της παραλίας ή, αν προτιμά, στα γλυκά νερά του ποταμού ή της λίμνης που σχηματίζεται. Στην παραλία δεν υπάρχουν ομπρέλες παρά μόνο μια καντίνα για νερό, καφέ και πρόχειρο φαγητό.

Μην χάσεις την ευκαιρία να εξερευνήσεις το φοινικόδασος, να περπατήσεις στο πλάι του ποταμού και να ανηφορίσεις το υπέροχο φαράγγι. Οι φοίνικες θα σου προσφέρουν πλούσια σκιά και ο περίπατος είναι πολύ ευχάριστος καθώς το έδαφος είναι βατό και αμμώδες.

ΜΟΝΗ ΠΡΕΒΕΛΗΣ

Όπως είπα και πριν το Μοναστήρι βρίσκεται πάνω από την παραλία της Πρέβελης και είναι αφιερωμένο στον Άγιο Ιωάννη τον Θεολόγο. Το παλιό Μοναστήρι το οποίο ιδρύθηκε τον 10ο αιώνα και ονομάζεται Κάτω Μονή Πρέβελης είναι εγκαταλελειμμένο και είναι αυτό που συναντά πρώτα ο επισκέπτης. Το καινούργιο Μοναστήρι, η Πίσω Μονή Πρέβελης είναι το πιο σημαντικό από όλα τα μοναστήρια της περιοχής και ιδρύθηκε τον 16ο αιώνα. Έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στον αγώνα κατά των Τούρκων αλλά και στην Γερμανική Κατοχή όταν πρόσφερε καταφύγιο σε Έλληνες αλλά και ξένους στρατιώτες οι οποίοι ήρθαν για να πολεμήσουν στην Μάχη της Κρήτης.

ΤΙ ΝΑ ΔΕΙΣ ΣΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΠΡΕΒΕΛΗΣ

Το Μοναστήρι είναι αντρικό και έχει περίπου είκοσι κελιά, ξενώνα, βιβλιοθήκη και ένα πολύ σημαντικό μουσείο με εκκλησιαστικά κειμήλια αλλά και μεγάλο αριθμό από εικόνες. Το όνομα της Μονής πιθανόν να προήλθε από τον Ακάκιο Πρέβελη ο οποίος το 1670 υπήρξε ανακαινιστής του μοναστηριού. Στο κέντρο του Μοναστηριακού συγκροτήματος βρίσκεται ο δίκλιτος ναός μέσα στον οποίο υπάρχει ένα υπέροχο τέμπλο και ένας ασημένιος πολυέλαιος μεγάλης αξίας.

Ανάμεσα στα πολύτιμα κειμήλια της Μονής είναι ο Τίμιος Σταυρός από πολύτιμους λίθους ο οποίος περιέχει και κομμάτι από το Τίμιο Ξύλο, η εικόνα του Χριστού ο “Βασιλεύς των Βασιλευόντων” του 18ου αιώνα και η εικόνα του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου με το έμβλημα του Ευαγγελιστή, τον αετό αριστερά και το Άγιο Πνεύμα δεξιά του 13ου αιώνα. Στην αυλή υπάρχει μια κρήνη η οποία έχει πάνω της σκαλισμένη επιγραφή με ημερομηνία 1701.

*Aκολούθησε το LoveForTravel στο FaceBook, το Ιnstagram και το Pinterest

INFO: Αυτή η ανάρτηση περιέχει affiliate links. Αυτό σημαίνει ότι αν κάνετε κλικ σε ορισμένους συνδέσμους και στη συνέχεια αγοράσετε ένα προϊόν εγώ θα λάβω μια μικρή προμήθεια. Δεν κοστίζει τίποτα επιπλέον σε εσάς, αλλά βοηθά στα έξοδα λειτουργίας αυτού του ιστότοπου. Σας ευχαριστώ που με υποστηρίξατε με αυτόν τον τρόπο.

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating / 5. Vote count:

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Travel-blogger, Writer, Editor, Photographer, Traveler, Happy Mom, Proud Grandma, Dreamer

post a comment