Ευρώπη

Βαρσοβία: Κορυφαία Αξιοθέατα & Διαμονή

Η πρωτεύουσα της Πολωνίας είναι μια ζωντανή πόλη με εντυπωσιακή ιστορία. Μια πόλη που έχει κυριολεκτικά αναγεννηθεί μέσα από τα ερείπια καθώς το 1945 το μεγαλύτερο μέρος της καταστράφηκε ολοσχερώς. Παρόλα αυτά περπατώντας σήμερα στους δρόμους της Παλιάς Πόλης τίποτα δεν θυμίζει στον επισκέπτη εκείνη την καταστροφή.

H Βαρσοβία μέχρι και τον 10ο αιώνα ήταν ένα μικρό άγνωστο χωριό της Πολωνίας. Τον 16ο αιώνα έγινε η πρωτεύουσα της χώρας και από τότε η ανάπτυξη της υπήρξε ραγδαία.


Πρόκειται αναμφίβολα για μια ενδιαφέρουσα πόλη γεμάτη αντιθέσεις αλλά και γοητεία. Έχει τόσα πολλά πράγματα να δεις και να κάνεις που σίγουρα δεν πρόκειται να βαρεθείς.

Αποποίηση Ευθύνης: Αυτό το άρθρο μπορεί να περιέχει affiliate links. Αυτό σημαίνει πως αν αγοράσεις κάτι από τους εξωτερικούς συνδέσμους εγώ θα λάβω μια μικρή προμήθεια. Δεν υπάρχει κανένα επιπλέον κόστος για σένα όμως αυτό συμβάλλει στα έξοδα συντήρησης αυτής της ιστοσελίδας. Ευχαριστώ πολύ.


Γρήγορος Οδηγός για την Βαρσοβία


Από/προς το Αεροδρόμιο

Το διεθνές αεροδρόμιο Chopin (WAW) είναι το μεγαλύτερο της Πολωνίας και βρίσκεται πολύ κοντά στην πόλη. Η μετάβαση από το αεροδρόμιο στο κέντρο της πόλης είναι εύκολη και υπάρχουν αρκετές επιλογές γι’ αυτό.

Με Λεωφορείο

Ακολουθώντας τις πινακίδες θα βρεις έξω από την αίθουσα των αφίξεων του αεροδρομίου την στάση από όπου φεύγουν τα λεωφορεία τα οποία πραγματοποιούν τα δρομολόγια προς το κέντρο της πόλης.

Στην στάση υπάρχει μηχάνημα αυτόματης πώλησης εισιτηρίων τα οποία θα πρέπει να επικυρώσεις μέσα στο όχημα. Τα λεωφορεία για το κέντρο της πόλης είναι τα: 175, 188, 148, 331 και το Ν32 (νυχτερινό λεωφορείο).

Πως να χρησιμοποιήσεις τον χάρτη: Κάνε κλικ επάνω του ή εδώ για να ανοίξει ο χάρτης. Κάνε κλικ σε κάθε εικονίδιο για περισσότερες πληροφορίες. Για να τον προσθέσεις στους Χάρτες Google του δικού σου λογαριασμού κάνε κλικ στο αστέρι δίπλα από τον τίτλο του χάρτη. Στην συνέχεια άνοιξε το κινητό ή τον υπολογιστή σου πήγαινε στους Χάρτες Google κάνε κλικ στο κουμπί μενού και θα τον βρεις στην ενότητα “Τα μέρη σας” / “Χάρτες”.

Με Τρένο

Το τρένο είναι ο πιο γρήγορος τρόπος για να μεταφερθείς από το αεροδρόμιο στο κέντρο της Βαρσοβίας. Για να βρεθείς στον σιδηροδρομικό σταθμό του αεροδρομίου απλά ακολούθησε τις πινακίδες από την αίθουσα αφίξεων.

Υπάρχουν τρεις τακτικές γραμμές οι S2, S3 και RL όμως τα εισιτήρια ισχύουν για όλα τα τρένα. Θα βρεις μηχανήματα αυτόματης πώλησης εισιτηρίων στην διαδρομή προς την πλατφόρμα του τρένου και θα πρέπει να τα επικυρώσεις στο εσωτερικό του.

Με Ταξί

Έξω από το αεροδρόμιο θα βρεις αρκετά ταξί τα οποία περιμένουν για να μεταφέρουν τον κόσμο στον προορισμό του. Δεν είναι η φθηνότερη επιλογή είναι όμως ο πιο άνετος και βολικός τρόπος

Με Welcome Pickups


Η Welcome Pickups είναι ο ιδιωτικός τρόπος μεταφοράς που θα σου εξασφαλίσει άνετη και χωρίς κόπο μεταφορά από το αεροδρόμιο. Μπορείς να κλείσεις online την υπηρεσία και ο οδηγός θα σε περιμένει στην αίθουσα των αφίξεων κρατώντας μια πινακίδα με το όνομα σου.

Θα σε βοηθήσει με τις αποσκευές σου και θα σε μεταφέρει με απόλυτη ασφάλεια και άνεση στον προορισμό σου. Το κόστος είναι όσο και ενός συμβατικού ταξί γι’ αυτό και θεωρώ την Welcome Pickups την καλύτερη λύση.

Τι να Δεις στην Βαρσοβία – Αξιοθέατα

1. Παλιά Πόλη Βαρσοβίας

Μετά από την ολοκληρωτική καταστροφή που υπέστη η Βαρσοβία κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο η αναγέννηση της Παλιάς Πόλης αποτέλεσε ένα μοναδικό κατόρθωμα που της εξασφάλισε την συμμετοχή της στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Στα στενά της σοκάκια θα απολαύσεις υπέροχα αρχοντικά, μνημεία, εκκλησίες και μια γοητευτική ατμόσφαιρα που δεν γίνεται να μην σε παρασύρει. Υπάρχουν επίσης πολλά καφέ και εστιατόρια ιδανικά για να απολαύσεις έναν καφέ ή το γεύμα σου χαζεύοντας γύρω σου τον κόσμο που περνά.

Πάρε μέρος σε μια δίωρη ξενάγηση στην Παλιά Πόλη

2. Αγορά Παλιάς Πόλης

Αυτή η πλατεία ήταν μέχρι και τα τέλη του 18ου αιώνα το επίκεντρο της εμπορικής ζωής στην Βαρσοβία. Ολόγυρα της υπάρχουν εντυπωσιακά αναγεννησιακά και μπαρόκ κτίρια με υπέροχα χρώματα.

Μετά τον πόλεμο η πλατεία χτίστηκε ξανά ακριβώς όπως ήταν πριν τις καταστροφές και τα διάφορα κτίρια είναι αντίγραφα όλων όσων υπήρχαν από πριν.

Στο κέντρο της θα δεις το όμορφο άγαλμα της γοργόνας στο συντριβάνι. Ο μύθος λέει πως η όμορφη γοργόνα φυλακίστηκε από έναν πλούσιο έμπορο και ένας ψαράς που περνούσε και την άκουσε να κλαίει την ελευθέρωσε. Η γοργόνα σε αντάλλαγμα υποσχέθηκε να υπερασπίζεται πάντα την πόλη και τους κατοίκους της.

Πάρε μέρος σε μια τρίωρη ξενάγηση στην ιστορική Βαρσοβία. Θα διασχίσεις την βασιλική διαδρομή & θα δεις τους Βασιλικούς Κήπους, την Παλιά Πόλη και το Γκέτο

3. Καθεδρικός Ναός Αγίου Ιωάννη

O Καθεδρικός Ναός του Αγίου Ιωάννη είναι ένα εντυπωσιακό κτίριο του 14ου αιώνα. Πολλά ιστορικά γεγονότα όπως στέψεις βασιλιάδων, βασιλικοί γάμοι και κηδείες έγιναν μέσα σε αυτόν με ιδιαίτερα σημαντική την ορκωμοσία του πρώτου συντάγματος στην Ευρώπη στις 3 Μαΐου του 1791.

Στην υπόγεια κρύπτη θα δεις τους τάφους αρχιεπισκόπων της Βαρσοβίας, του τελευταίου βασιλιά της Πολωνίας, του πρώτου Πολωνού προέδρου και άλλων προσωπικοτήτων της χώρας.

4. Βασιλικό Κάστρο – Royal Castle

Το Βασιλικό Κάστρο υπήρξε η έδρα των Πολωνών μοναρχών για πολλούς αιώνες, ενώ κατά την διάρκεια αυτών των αιώνων καταστράφηκε δυο φορές. Η μια ήταν από τους Σουηδούς στα μέσα του 17ου αιώνα και η δεύτερη από τους Γερμανούς στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η υπέροχη αρχιτεκτονική του Κάστρου ξεχωρίζει ανάμεσα στα άλλα κτίρια της κεντρικής πλατείας.

Σε μια περιήγηση μπορείς να δεις τα διαμερίσματα του βασιλιά, να επισκεφθείς την Βουλή του Κοινοβουλίου, καθώς επίσης και μια πλούσια συλλογή από πίνακες. Είναι ακόμα σημαντικό να γνωρίζεις πως εδώ υπογράφηκε το πρώτο Σύνταγμα της Ευρώπης και το δεύτερο σε ολόκληρο τον κόσμο.

Παρόλο που το Κάστρο μετά από την ολική του καταστροφή έχει ανακατασκευαστεί, εντούτοις η μαγεία της αλλοτινής εκείνης εποχής είναι μέχρι σήμερα καθηλωτική.

Εξερεύνησε το Βασιλικό Κάστρο με έναν διπλωματούχο ξεναγό αποφεύγοντας την ουρά για τα εισιτήρια

Ώρες Εισόδου

5. Εκκλησία Αγίας Άννας

Η εκκλησία της Αγίας Άννας χτίστηκε το 1454 και είναι ένα από τα παλαιότερα κτίσματα της πόλης. Χρειάστηκε μάλιστα να χτιστεί εκ νέου για τουλάχιστον τέσσερις φορές μέχρι το 1788 που πήρε την νεοκλασική πρόσοψη που την χαρακτηρίζει.

Είναι από τις πιο όμορφες εκκλησίες με στυλ μπαρόκ και έχει πλούσια διακοσμημένο εσωτερικό που το κοσμούν υπέροχες τοιχογραφίες. Αξίζει οπωσδήποτε μια επίσκεψη τόσο για να την δεις από κοντά αλλά και για να ανέβεις στην κορυφή του πύργου από όπου θα απολαύσεις την εντυπωσιακή θέα.

Ώρες Εισόδου

6. Βασιλική Διαδρομή

Πρόκειται για έναν κεντρικό οδικό άξονα περίπου 15 χιλιομέτρων όπου βρίσκονται εκκλησίες, πάρκα, παλάτια, καταστήματα, εστιατόρια, επιβλητικά κτίρια της παλιάς Βαρσοβίας και πολυτελή αρχοντικά.

Στο μεγαλύτερο τμήμα αυτής της διαδρομής υπάρχει ποδηλατόδρομος και την διασχίζει επίσης το λεωφορείο 116. Θα ξεκινήσεις από την κεντρική πλατεία της Παλιάς Πόλης ακολουθώντας την Krakowskie Przedmiescie. Έτσι θα περάσεις μπροστά από πολλά καταστήματα, εκκλησίες, εστιατόρια και το Προεδρικό Μέγαρο.

7. Μνημείο Αγνώστου Στρατιώτη

Το μνημείο που είναι αφιερωμένο σε όλους τους αφανείς στρατιώτες που έχασαν την ζωή τους πολεμώντας για την Πολωνία βρίσκεται στην πλατεία Piłsudski. Χρονολογείται από το 1925 και μπορείς να δεις την αλλαγή της φρουράς που διενεργείται εκεί κάθε μια ώρα.

Ουσιαστικά οι τρεις καμάρες που αποτελούν το μνημείο ανήκαν στο Σαξονικό Παλάτι το οποίο κατεδαφίστηκε μετά την εξέγερση της Βαρσοβίας. Στον τάφο είναι θαμμένος ένας στρατιώτης που έπεσε στην μάχη μεταξύ της Πολωνίας και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Δυτικής Ουκρανίας το 1918-1919.

8. Ναός Τιμίου Σταυρού

Η εκκλησία του Τιμίου Σταυρού είναι ένα εντυπωσιακό μπαρόκ κτίριο που χτίστηκε στις αρχές του 18ου αιώνα. Το 1945 ανατινάχθηκε από τον γερμανικό στρατό και χτίστηκε ξανά. Όμως, δυστυχώς, στο νέο κτίριο δεν υπάρχουν πια οι τοιχογραφίες και τα αγάλματα που υπήρχαν πριν.

Πάντως αξίζει να την επισκεφθείς αν σου πω ότι, σύμφωνα με την διαθήκη που άφησε ο Frédéric Chopin, η καρδιά του μεταφέρθηκε μετά τον θάνατο του μέσα σε μια τεφροδόχο γεμάτη με κονιάκ από την αδελφή του σε αυτήν την εκκλησία και τοποθετήθηκε κρυφά μέσα σε μια κολόνα που βρίσκεται σε ένα από τα παρεκκλήσια.

9. Κέντρο Επιστημών Κοπέρνικος

Αν βρίσκεσαι στην Βαρσοβία με παιδιά τότε το Κέντρο Επιστημών Κοπέρνικος είναι από τα μέρη που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείς. Έχει πολύ ενδιαφέρον γιατί τα εκθέματα τα οποία περιλαμβάνονται στους δυο ορόφους του έχουν ταμπέλες με περιγραφή και οδηγίες για το πως να χρησιμοποιηθούν ενώ μπορείς να τα αγγίξεις.

Το Κέντρο χωρίζεται σε θεματικές ενότητες όπως ηλεκτρισμός, νερό, αέρας, φως κ.λ.π. Ο επισκέπτης μπορεί να κάνει πειράματα μαθαίνοντας βασικές διαδικασίες, γεγονός που εκτός από διασκέδαση προσφέρει και γνώση.

Ώρες Εισόδου

10. Εθνικό Μουσείο

Το Εθνικό Μουσείο είναι από τα μεγαλύτερα μουσεία της Πολωνίας με σημαντικά ιστορικά εκθέματα, πίνακες ζωγραφικής, γλυπτά και άλλα έργα τέχνης. Ιδρύθηκε το 1862 και αρχικά υπήρξε Μουσείο Καλών Τεχνών.

Σήμερα φιλοξενεί μια τεράστια συλλογή αρχαίας τέχνης (ελληνικής, ρωμαϊκής και αιγυπτιακής), φωτογραφίες, νομίσματα και χρηστικά αντικείμενα από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Στα εκθέματα περιλαμβάνονται επίσης κάποιοι πίνακες από την ιδιωτική συλλογή του Αδόλφου Χίτλερ οι οποίοι παραχωρήθηκαν στο Μουσείο από τις αμερικανικές αρχές. Υπολόγισε πως θα χρειαστείς τουλάχιστον 3 ώρες για να δεις τα πιο βασικά από τα εκθέματα.

Ώρες Εισόδου

11. Παλάτι Επιστημών & Πολιτισμού

Έχει 237 μέτρα ύψος γεγονός που το κατατάσσει σαν το ψηλότερο κτίριο στην Πολωνία. Στους 42 ορόφους του φιλοξενούνται τέσσερα θέατρα, ένας κινηματογράφος, αίθουσα συνεδρίων 3.000 θέσεων, δυο μουσεία, κυβερνητικά γραφεία, εστιατόρια και διάφορες ιδιωτικές εταιρείες.

Χτίστηκε το 1955 σαν δώρο της Σοβιετικής Ένωσης στην Πολωνία. Δεν θα έλεγε κανείς πως είναι ένα γοητευτικό κτίριο σίγουρα όμως είναι από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα στην Βαρσοβία.

Από την μεγάλη βεράντα που βρίσκεται στον 30ο όροφο του κτιρίου οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν ένα μοναδικό πανόραμα της Βαρσοβίας.

Ώρες Εισόδου

12. Μνημείο Εβραικού Γκέτο

Αυτό το μνημείο είναι ένας φόρος τιμής για την γενναιότητα των εβραϊκών μαχητών του γκέτο που στάθηκαν απέναντι στους Ναζί τον Απρίλη και τον Μάη του 1943 σε μια πρωτοφανή εξέγερση.

Η εξέγερση του γκέτο της Βαρσοβίας ήταν η μεγαλύτερη των Εβραίων στην κατεχόμενη από τους Γερμανούς Ευρώπη. Παρόλο που γνώριζαν εκ των προτέρων πως αυτή η επανάσταση ήταν καταδικασμένη και δεν επρόκειτο να νικήσουν, οι Εβραίοι επέλεξαν να πεθάνουν μαχόμενοι.

Υπάρχει μάλιστα μια πλάκα που έχει γραμμένο επάνω της: “Αυτοί που έπεσαν στον άνευ προηγουμένου ηρωικό αγώνα για την αξιοπρέπεια και την ελευθερία του εβραϊκού λαού, για την ελεύθερη Πολωνία και για την απελευθέρωση του ανθρώπου”. Το μήνυμα είναι γραμμένο στα Πολωνικά, τα εβραϊκά και τα γερμανοεβραϊκά (γίντις).

Πάρε μέρος σε μια ξενάγηση στο Εβραϊκό Γκέτο με παραλαβή από το ξενοδοχείο σου

13. Μουσείο Polin

Το εβραϊκό μουσείο Polin βρίσκεται στην τοποθεσία του πρώην γκέτο της Βαρσοβίας και σε αυτό καταγράφεται μια ιστορία χιλίων χρόνων της ζωής των Εβραίων στην Πολωνία. Μέσα από διαδραστικές εκθέσεις και αυθεντικά αντικείμενα επιχειρείται να εξηγηθεί πως η Πολωνία αποτέλεσε το σπίτι για την μεγαλύτερη εβραϊκή κοινότητα της Ευρώπης.

Ανάμεσα στα εκθέματα μπορείς να δεις ένα βιβλίο προσευχής του 1272, πίνακες ζωγραφικής, διάφορες αναπαραστάσεις και εντυπωσιακά διαδραστικά στοιχεία. Το μνημείο των ηρώων του εβραϊκού γκέτο βρίσκεται στο μπροστινό μέρος του κτιρίου και ήταν εκεί που ο Γερμανός καγκελάριος Willi Brandt γονάτισε σε ένδειξη τιμής.

Βγάλε από εδώ το εισιτήριο σου για το Μουσείο Polin

Ώρες Εισόδου

14. Μουσείο Εξέγερσης

Είναι δύσκολο να περιγράψει κανείς την εξέγερση της Βαρσοβίας η οποία διήρκεσε 63 μέρες μέσα στις οποίες σκοτώθηκαν περίπου 200.00 πολίτες, στρατιώτες και αντάρτες. Το μεγαλύτερο μέρος της πόλης καταστράφηκε και μπορείς να δεις μέσα στο μουσείο φωτογραφίες από το “πριν και το μετά” της πόλης.

Το κύριο στοιχείο του μουσείου είναι ένα μνημείο που όταν βάζει κανείς το αυτί του στους τοίχους του ακούει πυροβολισμούς, τραγούδια και κραυγές που τον γυρίζουν πίσω στον χρόνο και το 1944. Στην είσοδο μπορεί να χρησιμοποιήσει κανείς προπολεμικά τηλέφωνα και να ακούσει τις αναμνήσεις όσων συμμετείχαν στην εξέγερση.

Υπάρχουν ακόμα αντίγραφα των υπονόμων καθώς επίσης και ένα αντίγραφο του αεροπλάνου Liberator B-24J το οποίο έριξε προμήθειες στους μαχητές.

Ώρες Εισόδου

15. Πάρκο Lazienki

Το πάρκο Lazienki είναι το μεγαλύτερο πάρκο της Βαρσοβίας σχεδιασμένο τον 17ο αιώνα και ένα ιδανικό μέρος για μια χαλαρωτική βόλτα. Σχεδιάστηκε από τον Ολλανδο-πολωνό αρχιτέκτονα Tylman van Gameren σε στυλ μπαρόκ και περιλαμβάνει διάφορα αγάλματα, ένα ρωμαϊκό αμφιθέατρο, μνημεία ακόμα και ένα παλάτι δίπλα στην λίμνη.

Στο πάρκο τους καλοκαιρινούς μήνες διοργανώνονται διάφορες εκδηλώσεις ενώ μπροστά από το μνημείο του αγαπημένου Πολωνού συνθέτη Σοπέν γίνονται κατά καιρούς ρεσιτάλ πιάνου από παγκοσμίου φήμης πιανίστες.

Θεματικοί κήποι με παγώνια, λίμνες με κύκνους, εκθέσεις καλλιτεχνών και διάφορα events είναι λίγα μόνο από τα πολλά που συμβαίνουν στο πάρκο Lazienki.

Πάρε μέρος σε μια ξενάγηση στο πάρκο & το παλάτι Lazienki και κάνε βόλτα με γόνδολα στα κανάλια της λίμνης

Ώρες Εισόδου

16. Παλάτι Lazienki

Βρίσκεται στο τεχνητό νησί της λίμνης του πάρκου Lazienki και είναι γνωστό σαν το “Παλάτι στο νερό”. Αρχικά είχε κτιστεί σαν λουτρό για τον ιδιοκτήτη του παρακείμενου κάστρου Uyazdovsky εξού και το όνομα του που σημαίνει “λουτρό”. Τον 18ο αιώνα αγόρασε το κτήμα ο βασιλιάς Stanislaw II Augustus και και το μετέτρεψε σε θερινή κατοικία.

Στο εσωτερικό οι αίθουσες και τα διάφορα δωμάτια είναι διακοσμημένα με εκπληκτικούς πίνακες, τοιχογραφίες και έπιπλα εποχής. Η κύρια είσοδος βρίσκεται σε εσοχή την οποία στηρίζουν επιβλητικοί κορινθιακοί κίονες.

Στο ισόγειο υπάρχουν πολυτελή σαλόνια και η Κάτω Πινακοθήκη ενώ στον επάνω όροφο βρίσκεται η Upper Gallery και οι κρεββατοκάμαρες του βασιλιά.

Ώρες Εισόδου




Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο ίσως μπορείς να το μοιραστείς με τους φίλους σου. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε πολλά για μένα! Bεβαιώσου πως με ακολουθείς στο Facebook και το Instagram για να μαθαίνεις ταξιδιωτικά tips και να βλέπεις ακόμη περισσότερες φωτογραφίες! Αν δεν θέλεις να χάνεις κάθε νέα δημοσίευση κάνε εγγραφή στο Newsletter.

Tzina Varotsi

Travel Writer - Blogger - Editor - Photographer - Traveler - Happy Mom - Proud Grandma - Dreamer

Πρόσφατα άρθρα

Κουάλα Λουμπούρ: 20 Must-Do Εμπειρίες για να την Ανακαλύψεις

Η Κουάλα Λουμπούρ, πρωτεύουσα της Μαλαισίας, σαγηνεύει τους ταξιδιώτες με την κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα, τον συνδυασμό… Διαβάστε περισσότερα

πριν από %

Ιωάννινα, τα Πιο Σημαντικά Αξιοθέατα

Ιωάννινα, πρώτα στις τέχνες, στα γρόσια και στα γράμματα! Δεν συνοδεύει άδικα αυτό το ρητό… Διαβάστε περισσότερα

πριν από %

Άφυτος Χαλκιδικής, το Χωριό των Καλλιτεχνών

Η Άφυτος Χαλκιδικής, ή Άθυτος, είναι πολύ περισσότερα από ένα απλό χωριό. Είναι ένας ολόκληρος… Διαβάστε περισσότερα

πριν από %

Ψώνια στο Λονδίνο: Οδηγός για τις Γειτονιές και τα Εμπορικά Κέντρα

Το Λονδίνο αποτελεί έναν κόσμο αγορών που καλύπτει κάθε προτίμηση και γούστο. Από τις παραδοσιακές… Διαβάστε περισσότερα

πριν από %

Ταξίδι στην Όμορφη Μπρατισλάβα, Αξιοθέατα

Η Μπρατισλάβα ήταν ένας προορισμός έκπληξη! Η αλήθεια είναι πως δεν την περίμενα τόσο όμορφη… Διαβάστε περισσότερα

πριν από %

Κάντιθ: 10 Λόγοι για να το Επισκεφθείς

Το Κάντιθ είναι μια πανέμορφη πόλη που εκτείνεται πάνω σε χερσόνησο στον Ατλαντικό ωκεανό στην… Διαβάστε περισσότερα

πριν από %