Αφρική

Τι να Ψωνίσεις από το Μαρόκο

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να κάνει κάποιος ένα ταξίδι στο Μαρόκο. Ανάμεσα όμως στα σημαντικά αξιοθέατα που έχεις να δεις στην εξωτική αυτή χώρα, σίγουρα γνωρίζεις πως υπάρχουν επίσης καταπληκτικές αγορές και παζάρια, τα γνωστά souks. Τι να ψωνίσει λοιπόν κάποιος από το Μαρόκο;

Αν σχεδιάζεις ένα ταξίδι ως εκεί θα έχεις ήδη προβληματιστεί για το τι μπορείς να αγοράσεις από αυτήν την μαγική χώρα. Αν μάλιστα οι αγορές είναι το φόρτε σου τότε στο Μαρόκο θα βρεθείς στο στοιχείο σου. Οι “πειρασμοί” είναι ατέλειωτοι και εμφανίζονται σε κάθε σου βήμα.

Μπορεί ακόμα να σε ενδιαφέρει: Ταξίδι στο Μαρόκο, Τι Πρέπει να Γνωρίζεις

Θα βρεις τόσα πολλά και καταπληκτικά πράγματα να αγοράσεις που πιθανότατα να εύχεσαι να είχες πάρει μαζί σου και μια πρόσθετη τσάντα. Το Μαρόκο είναι ένας παράδεισος για ψώνια. Θα το συνειδητοποιήσεις καθώς θα περιφέρεσαι και πολύχρωμα υφάσματα, εντυπωσιακά πήλινα, χρωματιστά δερμάτινα και αρωματικά μπαχαρικά θα κάνουν επίθεση στις αισθήσεις σου και θα σε ξελογιάζουν.

Αποποίηση Ευθύνης: Αυτό το άρθρο μπορεί να περιέχει affiliate links. Αυτό σημαίνει πως αν αγοράσεις κάτι από τους εξωτερικούς συνδέσμους εγώ θα λάβω μια μικρή προμήθεια. Δεν υπάρχει κανένα επιπλέον κόστος για σένα όμως αυτό συμβάλλει στα έξοδα συντήρησης αυτής της ιστοσελίδας. Ευχαριστώ πολύ.

Μπορεί ακόμα να σε ενδιαφέρει: 15 Συναρπαστικά Μέρη που Πρέπει να Δεις στο Μαρόκο


Οργάνωσε Εύκολα το Ταξίδι σου

  • Βρες οικονομικές πτήσεις: Πάντοτε συγκρίνω τις τιμές των πτήσεων για να βρω την πιο συμφέρουσα, γι’ αυτόν τον λόγο χρησιμοποιώ την Skyscanner
  • Κλείσε εισιτήριο για το πλοίο: Για να μάθω τις ώρες των δρομολογίων και τις τιμές στα εισιτήρια των πλοίων χρησιμοποιώ πάντα την Ferryhopper
  • Έλεγξε εύκολα και γρήγορα αν χρειάζεσαι βίζα για το ταξίδι σου: Κλικ εδώ για έλεγχο και παραγγελία online
  • Κλείσε τη διαμονή σου: Υπάρχουν πολλές διαφορετικές πλατφόρμες διαμονής, αλλά καμία από αυτές δεν έχει τα πλεονεκτήματα της Booking
  • Ιδιωτική μεταφορά: Για να με περιμένει ο οδηγός στο αεροδρόμιο ή το λιμάνι και να με μεταφέρει με άνεση και ασφάλεια στον προορισμό μου, κάνω online κράτηση με την Welcome Pickups
  • Κλείσε online τις ξεναγήσεις σου: Οι περιηγήσεις από έμπειρους ξεναγούς απογειώνουν την εμπειρία του ταξιδιού, γι’ αυτό χρησιμοποιώ πάντα την GetYourGuide
  • Ενοικίαση αυτοκινήτου: Ο καλύτερος τρόπος για να νοικιάσεις ένα αυτοκίνητο σε προσιτή τιμή είναι να χρησιμοποιήσεις μια μηχανή αναζήτησης που να συγκρίνει τις τιμές από όλες τις εταιρείες ενοικίασης στην αγορά. Προσωπικά χρησιμοποιώ την Skyscanner
  • Πες αντίο στην ακριβή περιαγωγή, τις φυσικές κάρτες SIM και το αναξιόπιστο Wi-Fi: Ενεργοποίησε εδώ μια Airalo eSIΜ σε προσιτή τιμή
  • Ταξίδεψε ξέγνοιαστα: Κλείσε μια ταξιδιωτική ασφάλεια

Τι να Γνωρίζεις για τα Ψώνια στο Μαρόκο

• Τα souks είναι εμπορική περιοχή μέσα από τα παλιά τείχη της πόλης. Εκεί θα βρεις άπειρα μαγαζάκια με απίστευτη ποικιλία ειδών.

• Το νόμισμα στο Μαρόκο είναι το Μαροκινό Ντιρχάμ (Dhs). H αναλογία αυτήν την στιγμή που γράφω είναι περίπου 1 ευρώ προς 10 Ντιρχάμ. Ένας απλός τρόπος για να υπολογίζεις γρήγορα το κόστος είναι να αφαιρείς ένα μηδενικό από την τιμή που σου λένε. Αν κάτι δηλαδή κοστίζει 200 Ντιρχάμ τότε η τιμή του είναι περίπου 20 ευρώ.

• Να έχεις πάντα μετρητά στο Μαρόκο. Είναι ελάχιστα τα σημεία όπου δέχονται πιστωτικές κάρτες.

• Στα παζάρια θα βρεις μεγάλη ποικιλία αλλά θα επαναλαμβάνονται συχνά τα ίδια ακριβώς πράγματα. Οπότε πριν καταλήξεις κάνε πρώτα μια έρευνα τιμών. Βέβαια εδώ υπάρχει η δυσκολία πως πουθενά στο Μαρόκο δεν θα δεις να αναγράφονται οι τιμές, οπότε θα πρέπει κάθε φορά να ρωτάς τον έμπορο.

• Οι τιμές σε καταστήματα που βρίσκονται κοντά σε πολυσύχναστες κεντρικές πλατείες είναι γενικά πιο ακριβά. Τα καταστήματα τα οποία βρίσκονται σε μικρά σοκάκια είναι φθηνότερα.

• Οι τιμές στα souks “απαιτούν” παζάρι. Αν κάτι σε ενδιαφέρει αλλά η τιμή σου φαίνεται υψηλή πες όχι και ξεκίνα να φύγεις είναι σίγουρο πως θα σε φωνάξει λέγοντας “εσείς πόσα πληρώνετε;” Σε αυτό το σημείο λες τα μισά και ξεκινάς το παζάρι. Αν όμως δεν σε ενδιαφέρει μην ξεκινάς καν την διαδικασία του παζαρέματος.

Τι να Ψωνίσεις στο Μαρόκο

Έλαιο Argan

Δεν υπάρχει καταλληλότερο μέρος για να αγοράσεις το θαυματουργό έλαιο argan από τον τόπο της παραγωγής του. Το δέντρο argan μοιάζει πολύ με την ελιά και καλλιεργείται στις νότιες περιοχές του Μαρόκου ενώ το έλαιο εξάγεται με ειδική επεξεργασία από καβουρντισμένους σπόρους.

Υπάρχουν δυο τύποι argan, ο ένας είναι για καλλυντική χρήση και ο άλλος για το φαγητό. Πωλείται σε μπουκαλάκια, έχει χρυσοκίτρινο χρώμα και είναι μακράν το καλύτερο φυσικό όπλο κατά της ξηρότητας της επιδερμίδας. Παράλληλα επαναφέρει την ελαστικότητα του δέρματος και λειαίνει τις ρυτίδες.

Κοσμήματα

Αν έχεις αδυναμία στα κοσμήματα τότε το Μαρόκο θα γίνει ο παράδεισος σου. Τα Μαροκινά κοσμήματα είναι εμπνευσμένα από παραδοσιακά σχέδια των Βερβέρων. Έχουν περίπλοκες ασημένιες κατασκευές και είναι στολισμένα με πολύτιμους λίθους και ημιπολύτιμες πέτρες.

Οι Βέρβεροι ζούσαν στο Μαρόκο από το 2000 π.Χ. και από εκείνα ακόμα τα χρόνια ειδικεύονταν στην κατασκευή κοσμημάτων. Θα βρεις κολιέ, βραχιόλια, σκουλαρίκια, δαχτυλίδια και μενταγιόν φτιαγμένα από ντόπιους τεχνίτες αληθινά έργα τέχνης.

Κεραμικά

Τα κεραμικά είναι άλλο ένα είδος για το οποίο ειδικεύονται στο Μαρόκο. Αναζήτησε κεραμικά μπολ, πιάτα και βάζα σε περίπλοκα σχέδια και ζωηρά χρώματα. Συχνότερα θα συναντήσεις την χαρακτηριστική γάστρα tagine με το καπάκι σε σχήμα κώνου.

Είναι το σκεύος μέσα στο οποίο θα σου σερβίρουν τις ντόπιες σπεσιαλιτέ. Ο πηλός επιτρέπει στο ψήσιμο να γίνεται τέλειο και το κωνικό καπάκι εμποδίζει τα αρώματα των βοτάνων και των μπαχαρικών να εξατμιστούν επαναφέροντας τα στον πάτο της γάστρας.

Αν τελικά αγοράσεις ένα tagine φρόντισε να ανοίξεις και να κλείσεις πολλές φορές το καπάκι ελέγχοντας αν τα δυο κομμάτια του σκεύους ταιριάζουν απόλυτα μεταξύ τους. Βεβαιώσου πως δεν “κουνιέται” το καπάκι και δεν υπάρχουν κενά σε όλο το μήκος του χείλους που εφάπτεται με την γάστρα.

Μπαχαρικά

Όποτε περνούσα από τα παζάρια του Μαρόκου πάντα τραβούσαν την προσοχή μου τα εκατοντάδες μπαχαρικά με τα έντονα χρώματα και τα ακόμα πιο έντονα αρώματα. Τα πιο περίεργα αλλά και τα πιο συνηθισμένα όλα σε αφθονία.

Από κύμινο, κουρκουμά και τζίντζερ μέχρι μοσχοκάρυδο, κανέλα και γλυκάνισο.Το πιο πολύτιμο μπαχαρικό που μπορείς να αγοράσεις από το Μαρόκο είναι το σαφράν το οποίο είναι εξαιρετικά αρωματικό. Θα το συναντήσεις σε πολλά Μαροκινά πιάτα.

Οι έμποροι μπορούν ακόμα να δημιουργήσουν διάφορα μείγματα μπαχαρικών προσαρμοσμένα στις δικές σου επιθυμίες. Αν πάλι σου αρέσουν τα καυτερά τότε μην παραλείψεις να αγοράσεις “χαρίσα”, απλά να θυμάσαι πως πρέπει να το χρησιμοποιείς με φειδώ γιατί είναι πολύ καυτερή.

Δερμάτινα Είδη

Ένα από τα κύρια υλικά που χρησιμοποιείται στο Μαρόκο είναι το δέρμα. Συνήθως πρόκειται για δέρμα από καμήλες ή κατσίκες και είναι χειροποίητο. Τα κύρια χαρακτηριστικά του δέρματος είναι η καλή ποιότητα και η ανθεκτικότητα.

Θα βρεις κάθε είδους δερμάτινα, από παντόφλες και πορτοφόλια μέχρι ζώνες, μπουφάν και πουφ. Αναζήτησε αντικείμενα κατασκευασμένα από μαλακό δέρμα τα οποία θα βρεις σε ποικιλία χρωμάτων.

Το καταλληλότερο μέρος για να αγοράσεις δερμάτινα είναι το παζάρι της Φεζ όπου είναι και τα βυρσοδεψεία. Θα δεις τεράστιους λάκκους γεμάτους με φυσική βαφή και τεχνίτες που τα επεξεργάζονται. Σε προειδοποιώ όμως ότι η μυρωδιά είναι απαίσια παρόλο που σου προσφέρουν ένα ματσάκι μέντας για να το κρατάς κοντά στην μύτη σου.

Απολιθώματα

Αν είσαι λάτρης της γεωλογίας τότε θα ενθουσιαστείς γιατί στο Μαρόκο θα βρεις όλων των ειδών τα απολιθώματα για να αγοράσεις. Είναι γνωστό πως η έρημος Σαχάρα στο βάθος των αιώνων ήταν ωκεανός.

Ακόμα και σήμερα λοιπόν βρίσκονται απολιθώματα θαλάσσιας ζωής στα ιζήματα της ερήμου. Αν λοιπόν βρεθείς στην πόλη Erfoud, η οποία είναι κοντά στην έρημο Erg Chebbi, τότε θα είσαι στην πηγή των απολιθωμάτων.

Αυτά τα απολιθώματα τα επεξεργάζονται και δημιουργούν από διακοσμητικές πλάκες και επιφάνειες τραπεζιών μέχρι μενταγιόν, σκουλαρίκια και βραχιόλια. Εκτός όμως από την πόλη Erfoud θα βρεις απολιθώματα, ίσως όχι όμως σε τόσο μεγάλη ποικιλία, και στα souks.

Συμβουλή: Απέφυγε να πάρεις απολιθώματα από πλανόδιους πωλητές που στέκονται στις άκρες των αυτοκινητόδρομων. Εννιά στις δέκα φορές είναι “μαιμού” και θα τα δεις να ξεβάφουν μόλις πέσει επάνω τους νερό.

Ψάθινα Είδη

Στο Μαρόκο θα βρεις επίσης ψάθινα είδη σε μεγάλη ποικιλία και σχήματα. Παραδοσιακά οι Μαροκινές ψάθινες τσάντες είναι κατασκευασμένες από λυγαριά και έχουν μακρύ λουράκι έτσι ώστε να μπορείς να τις φορέσεις χιαστί.

Άλλες μοιάζουν με πορτοφόλια ή με μικρά καλάθια και έχουν κοντή λαβή. Υπάρχουν σε όλους τους τύπους και σε πάρα πολλά σχέδια για να διαλέξεις. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε στην παραλία είτε για τα ψώνια.

Εκτός όμως από τσάντες θα βρεις επίσης ψάθινα καπέλα και πολύχρωμα καλάθια με καπάκι. Μην ξεχνάς πως οι τιμές ξεκινούν πάντα από ψηλά αλλά αρχίζουν και πέφτουν καθώς θα απομακρύνεσαι.

Μεταλλικά Φανάρια

Αυτά τα μεταλλικά φανάρια θα τα δεις να κρέμονται παντού, στα σπίτια, στα ξενοδοχεία, στα εστιατόρια και είναι σίγουρο πως θα θέλεις κάτι παρόμοιο για το σπίτι σου. Υπάρχουν σε πολλά μεγέθη και σχήματα και όταν τις νύχτες τα ανάβουν το θέαμα είναι μαγικό.

Η ποιότητα ποικίλλει. Υπάρχουν φανάρια.φτιαγμένα από υλικό αρκετά λεπτό που λυγίζει εύκολα και καλύτερης ποιότητας με πιο ανθεκτικό υλικό και πιο περίτεχνα σχέδια. Αν αποφασίσεις να αγοράσεις ένα προτίμησε να είναι από ανθεκτικό υλικό ώστε να μην σου λυγίσει κατά την μεταφορά.

Είναι όμως αρκετά ακριβά καθώς για μια μικρή κρεμαστή λάμπα μπορεί να σου ζητήσουν 400 Dhs (40 ευρώ). Από εκεί και πέρα είναι στην δική σου επιλογή. Αν σου αρέσει τρελά και την θέλεις τότε διαπραγματεύσου την τιμή για να πετύχεις το καλύτερο δυνατόν για την τσέπη σου.

Χειροποίητα Χαλιά

Τα χειροποίητα χαλιά κάθε σχήματος, μεγέθους και ποιότητας θα τα βρεις παντού στο Μαρόκο. Έχουν πανέμορφα σχέδια και χρώματα και είναι υφασμένα με τον παραδοσιακό αργαλειό συνήθως από γυναικείους συνεταιρισμούς. Ακόμα και αν διαλέξεις ένα χαλί μεγαλύτερο σε μέγεθος μπορούν να αναλάβουν να στο στείλουν.

Περιλαμβάνουν την πιο περίπλοκη ύφανση των Βερβέρων και συχνά έχουν αρχαία γεωμετρικά μοτίβα. Εκτός από τα χαλιά θα βρεις και διακοσμητικά μαξιλάρια διπλής όψης καθώς επίσης και κάθε είδους υφαντά τραπεζομάντηλα και πετσέτες.

Το σίγουρο είναι πως δεν θα βρεις ποτέ το ίδιο σχέδιο δεύτερη φορά καθώς το κάθε ένα από αυτά είναι μοναδικό. Σχεδιάζονται από την ίδια την υφάντρα η οποία και το υφαίνει μέχρι τον τελευταίο του κόμπο. Μάλιστα συνηθίζουν όταν τελειώνει ένα χαλί να διοργανώνουν μια μικρή γιορτή καθώς το κάθε ένα παίρνει πολλούς μήνες να γίνει.

Μαντίλες

Θα βρεις μαντίλες σε όλα τα souks του Μαρόκου αλλά και στα καταστήματα που πουλάνε υφάσματα. Ο ιδιοκτήτης είναι πάντα πρόθυμος να σε μάθει πως να την τυλίγεις γύρω από το κεφάλι σου και να την στερεώνεις.

Οι μαντίλες μπορούν να δεθούν με πολλούς τρόπους. Οι άντρες στο νότιο Μαρόκο τις δένουν ΄σαν τουρμπάνι για να προστατεύονται από τον ήλιο και την σκόνη της ερήμου.

Θα πρέπει όμως να ξέρεις πως για να πετύχεις το απόλυτο στο δέσιμο της μαντίλας το μυστικό είναι το μήκος του υφάσματος. Για να έχεις ένα πολύ καλό αποτέλεσμα θα πρέπει το ύφασμα να είναι αρκετά μακρύ και για να σταθεί σωστά να είναι υφαντό από βαμβάκι.

Καφτάνια

Τα αέρινα καφτάνια με τα έντονα χρώματα είναι θελκτικά για τις περισσότερες γυναίκες. Φοριούνται άνετα στην θάλασσα, μέσα στο σπίτι, αλλά και στην βραδινή έξοδο. Θα τα βρεις παντού στο Μαρόκο.

Στο Μαρόκο θα δεις όχι μόνο τις γυναίκες αλλά και τους άντρες να τα φορούν. Συνήθως είναι διακοσμημένα με περίτεχνα κεντήματα ακόμα και στα μανίκια. Έχουν ζωηρά χρώματα και αποτελούν το καλύτερο δώρο για να φέρεις από το ταξίδι σου.

Παλαιότερα, στην δεκαετία του 1960, ήταν λίγοι εκείνοι που τα αγόραζαν για να τα φέρουν από τα ταξίδια τους. Απ’ όταν όμως οι Γάλλοι μόδιστροι όπως ο Christian Dior τα περιέλαβαν στις δημιουργίες τους, τα καφτάνια έγιναν το απόλυτο must ένδυμα για την κάθε γυναίκα.


Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο ίσως μπορείς να το μοιραστείς με τους φίλους σου. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε πολλά για μένα! Bεβαιώσου πως με ακολουθείς στο Facebook και το Instagram για να μαθαίνεις ταξιδιωτικά tips και να βλέπεις ακόμη περισσότερες φωτογραφίες! Αν δεν θέλεις να χάνεις κάθε νέα δημοσίευση κάνε εγγραφή στο Newsletter.

Booking.com
Tzina Varotsi

Travel Writer - Blogger - Editor - Photographer - Traveler - Happy Mom - Proud Grandma - Dreamer

Πρόσφατα άρθρα

Ταγγέρη: 10 Αξιοθέατα της Μαγευτικής Πόλης

Η Ταγγέρη είναι η πόλη των αντιθέσεων με μια συναρπαστική ιστορία διαμορφωμένη στην διάρκεια των… Διαβάστε περισσότερα

πριν από %

Καπαλί Τσαρσί, Μεγάλο Παζάρι στην Κωνσταντινούπολη

Αν  έχεις επισκεφθεί την Κωνσταντινούπολη τότε γνωρίζεις ήδη πως δεν γίνεται να μην πας στο… Διαβάστε περισσότερα

πριν από %

Μπέργκαμο: 10 Λόγοι για να το Επισκεφτείς

Σκαρφαλωμένο στους πρόποδες των Άλπεων, το Μπέργκαμο είναι μια γοητευτική πόλη που μαγνητίζει τους ταξιδιώτες… Διαβάστε περισσότερα

πριν από %

Πάρκο Keukenhof, ένας Επίγειος Παράδεισος

Εκείνο που κυριολεκτικά με μάγεψε στο Άμστερνταμ ήταν το πάρκο με τις τουλίπες ή αλλιώς… Διαβάστε περισσότερα

πριν από %

Κουάλα Λουμπούρ: 20 Must-Do Εμπειρίες για να την Ανακαλύψεις

Η Κουάλα Λουμπούρ, πρωτεύουσα της Μαλαισίας, σαγηνεύει τους ταξιδιώτες με την κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα, τον συνδυασμό… Διαβάστε περισσότερα

πριν από %

Ιωάννινα, τα Πιο Σημαντικά Αξιοθέατα

Ιωάννινα, πρώτα στις τέχνες, στα γρόσια και στα γράμματα! Δεν συνοδεύει άδικα αυτό το ρητό… Διαβάστε περισσότερα

πριν από %