Ευρώπη

Ταξίδι Στην Φιλιππούπολη Βουλγαρίας – Οδηγός

Υπάρχει κάτι που κάνει την Φιλιππούπολη πραγματικά ξεχωριστή και μοναδική. Το γεγονός πως αναγνωρίζεται ως η παλαιότερη συνεχώς κατοικημένη πόλη στην Ευρώπη και η 6η παλαιότερη πόλη στον κόσμο. Αυτό σημαίνει πως οι πολιτισμοί, τα βασίλεια και οι αυτοκρατορίες που πέρασαν ανά τους αιώνες έχουν αφήσει το πολιτιστικό τους αποτύπωμα σε αυτή την πόλη.

Η Φιλιππούπολη, ή αλλιώς Πλόβντιβ για τους ντόπιους, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Βουλγαρίας και αγαπημένος τουριστικός προορισμός όχι μόνο για τους ξένους αλλά και για τους ίδιους τους Βούλγαρους. Το ελληνικό της όνομα το πήρε από τον Φίλιππο Β’ τον πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, όταν την κατέλαβε το 342 π.Χ.


Όπως καταλαβαίνεις υπάρχουν πολλά να κάνεις και να δεις σε αυτήν την πόλη που σίγουρα θα αγαπήσεις.

Αποποίηση Ευθύνης: Αυτό το άρθρο μπορεί να περιέχει affiliate links. Αυτό σημαίνει πως αν αγοράσεις κάτι από τους εξωτερικούς συνδέσμους εγώ θα λάβω μια μικρή προμήθεια. Δεν υπάρχει κανένα επιπλέον κόστος για σένα όμως αυτό συμβάλλει στα έξοδα συντήρησης αυτής της ιστοσελίδας. Ευχαριστώ πολύ.

Πως να χρησιμοποιήσεις τον χάρτη: Κάνε κλικ επάνω του ή εδώ για να ανοίξει ο χάρτης. Κάνε κλικ σε κάθε εικονίδιο για περισσότερες πληροφορίες. Για να τον προσθέσεις στους Χάρτες Google του δικού σου λογαριασμού κάνε κλικ στο αστέρι δίπλα από τον τίτλο του χάρτη. Στην συνέχεια άνοιξε το κινητό ή τον υπολογιστή σου πήγαινε στους Χάρτες Google κάνε κλικ στο κουμπί μενού και θα τον βρεις στην ενότητα “Τα μέρη σας” / “Χάρτες”.


Γρήγορος Οδηγός για την Φιλιππούπολη


Πως θα Πας στην Φιλιππούπολη

Με Αυτοκίνητο

Από την Σόφια η Φιλιππούπολη απέχει περίπου 150 χιλιόμετρα μέσω της εθνικής οδού Α1 και θα βρίσκεσαι στον προορισμό σου σε περίπου 1,5 ώρα.

Με Λεωφορείο

Υπάρχουν δυο εταιρείες λεωφορείων που εξυπηρετούν την διαδρομή Σόφια-Φιλιππούπολη η Vitosha Express και η Karats. Και η δυο προσφέρουν ίδιας ποιότητας υπηρεσίες. Τα λεωφορεία αναχωρούν από τον κεντρικό σταθμό λεωφορείων της Σόφιας και καταλήγουν στον σταθμό λεωφορείων Yug της Φιλιππούπολης.



Με Τρένο

Ο χρόνος που διαρκεί το ταξίδι με τρένο από την Σόφια στην Φιλιππούπολη είναι περίπου 2,5 ώρες. Υπάρχουν αρκετές απευθείας συνδέσεις σε καθημερινή βάση.

Με Οργανωμένη Εκδρομή

Τέλος αν προτιμάς τον άνετο τρόπο ταξιδιού χωρίς προβλήματα σου προτείνω τις ημερήσιες εκδρομές της GetYourGuide.

Τι να Δεις στην Φιλιππούπολη – Αξιοθέατα

1. Παλιά Πόλη

Τα πλακόστρωτα δρομάκια της Παλιάς Πόλης με τα εκπληκτικά σπίτια του 19ου κυρίως αιώνα, είναι ο ιδανικός περίπατος για να αισθανθείς την μαγεία της Φιλιππούπολης. Τα περισσότερα από τα σπίτια είναι μισά πέτρινα μισά ξύλινα και ζωγραφισμένα με ζωηρά χρώματα.

Κάποια από αυτά λειτουργούν σήμερα σαν μουσεία παρουσιάζοντας την καθημερινότητα και τον τρόπο ζωής εκείνης της εποχής. Άλλα μετατρέπονται κατά καιρούς σε γκαλερί τέχνης ή αίθουσες συναυλιών και κάποια λειτουργούν σαν παραδοσιακά εστιατόρια.



2. Εθνογραφικό Μουσείο Φιλιππούπολης

Το Εθνογραφικό Μουσείο της Φιλιππούπολης είναι το πιο εμβληματικό αρχιτεκτονικό αριστούργημα από τα παλιά αρχοντικά το οποίο έχει μετατραπεί σε μουσείο. Χτίστηκε στα μέσα του 19ου αιώνα και ανήκε στον έμπορο Argir Kuyumdzhioglu.

Στο μουσείο παρουσιάζεται η ζωή στην Φιλιππούπολη κατά την διάρκεια του 19ου αιώνα με ενδυμασίες, υφάσματα, αυθεντικά μουσικά όργανα, χειροτεχνήματα και αγροτικά εργαλεία. Υπάρχουν σε αυτό περισσότερα από 40.000 αντικείμενα που σχετίζονται με τον Βουλγάρικο πολιτισμό στην διάρκεια των αιώνων.

Ώρες Εισόδου

3. Πύλη Hisar Kapia

Η Πύλη Hisar Kapia είναι η μεσαιωνική πύλη των παλιών τειχών της πόλης και ένα από τα πιο διάσημα αξιοθέατα της Φιλιππούπολης. Χτίστηκε τον 11ο μ.Χ. αιώνα πάνω στα ερείπια παλαιότερης πύλης από τους ρωμαϊκούς χρόνους, πιθανόν του 2ου μ.Χ. αιώνα.

Το Hisar Kapia ενισχύθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα ώστε να αντέξει στην φθορά των χρόνων. Η τεχνική της κατασκευής της είναι ορατή στην αψίδα με τοιχοποιΐα από πέτρες και κομμάτια τούβλου γεμισμένα με λευκό κονίαμα.



4. Εκκλησία Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης

Αυτή η εκκλησία χρονολογείται από τον 4ο αιώνα και αποτελεί ένα από τα παλαιότερα μνημεία χριστιανικής κληρονομιάς της Φιλιππούπολης. Σύμφωνα με την παράδοση ο ναός αναγέρθηκε το 304 μ.Χ. στο σημείο όπου έγινε ο αποκεφαλισμός των μαρτύρων Severin και Memnos για την χριστιανική τους πίστη.

Το ξυλόγλυπτο τέμπλο είναι κατασκευασμένο εξ ολοκλήρου σε μπαρόκ στυλ και η επίχρυση και πολύχρωμη διακόσμηση του είναι μοναδική. Η εκκλησία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης είναι ένας από τους ναούς της Φιλιππούπολης των οποίων οι αρχικές τοιχογραφίες διατηρούνται μέχρι σήμερα.

5. Σπίτι Balabanov

Αυτό το εξαιρετικής αρχιτεκτονικής σπίτι αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα συμμετρικού σπιτιού το μοτίβο του οποίου είναι παρόμοιο με εκείνο των δημοσίων κτιρίων. Χτίστηκε στις αρχές του 19ου αιώνα από τον πλούσιο έμπορο και τοκογλύφο Hadzhi Panayot Lampsha.

Στην διάρκεια των χρόνων το σπίτι πέρασε στα χέρια τριών διαφορετικών ιδιοκτητών με τελευταίο τον έμπορο Luka Balabanov του οποίου και φέρει το όνομα. Δυστυχώς το υπέροχο αυτό σπίτι κατεδαφίστηκε την δεκαετία του 1930. Ανακατασκευάστηκε την δεκαετία του 1970 με βά΄ση παλιά σχέδια και φωτογραφικό υλικό και υπό την καθοδήγηση διάσημων αρχιτεκτόνων.

Ώρες Εισόδου



6. Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Το Αρχαιολογικό Μουσείο βρίσκεται στο κέντρο της Φιλιππούπολης στην πλατεία Saedinenie 1. Φιλοξενεί περισσότερα από 100.000 εκθέματα από την παλαιολιθική εποχή μέχρι και τον 15ο αιώνα. Δημιουργήθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα αμέσως μετά την απελευθέρωση της χώρας το 1878.

Το μουσείο φιλοξενεί επίσης πίνακες γνωστών Βούλγαρων ζωγράφων ενώ ένας χώρος είναι αφιερωμένος στην ιστορία του ίδιου του μουσείου. Υπάρχει ένα ωραίο κατάστημα δώρων από όπου μπορείς να αγοράσεις ενδιαφέροντα αντικείμενα.

Ώρες Εισόδου

7. Τζαμί Dzhumaya

Το τζαμί Dzhumaya βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και είναι ο κύριος μουσουλμανικός ναός της Φιλιππούπολης. Χτίστηκε μεταξύ 1363 – 1364 στην θέση του καθεδρικού ναού Sveta Petka Tarnovska μετά την κατάληψη της πόλης από τους Οθωμανούς.

Θεωρείται από τα παλαιότερα οθωμανικά θρησκευτικά κτίρια στα Βαλκάνια. Σε αντίθεση με μεταγενέστερα τζαμιά τα οποία έχουν μονό τρούλο το τζαμί Dzhumaya έχει πολλούς τρούλους. Στο εσωτερικό είναι διακοσμημένο με τοιχογραφίες από λουλούδια, κλαδιά και γιρλάντες που χρονολογούνται από τα τέλη του 18ου αιώνα.

Ώρες Εισόδου

8. Ρωμαικό Στάδιο

Βρίσκεται κάτω από τμήματα της παλιάς πόλης και ανακαλύφθηκε μόλις τον 20ο αιώνα, όπως και το ρωμαϊκό θέατρο. Χρονολογείται από τον 2ο αιώνα και είχε χωρητικότητα 30.000 θεατών. Πριν κατέβεις κάτω δες το αρχικά από ψηλά την πλατεία από όπου θα έχεις καλύτερη οπτική του χώρου.

Στην συνέχεια πάρε το ασανσέρ ή απλά κατέβα στο ημικύκλιο του σταδίου. Μπορείς να περιηγηθείς στην αρχαία κατασκευή και παράλληλα να παρακολουθήσεις μια ενδιαφέρουσα ταινία με κόστος 6 λέβα (περίπου 3 ευρώ). Σε κάποια σημεία υπάρχουν στο πάτωμα γυάλινα διαχωριστικά που επιτρέπουν να δεις τα ερείπια που υπάρχουν από κάτω.

Ώρες Εισόδου

9. Αρχαίο Θέατρο

Είναι από τα καλύτερα διατηρημένα αρχαία θέατρα στην Ευρώπη και αποτελεί ορόσημο για την Φιλιππούπολη. Ανακαλύφθηκε στην δεκαετία του 1970 μετά από κατολίσθηση που συνέβη στον λόφο. Το θέατρο εξακολουθεί να χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα, σχεδόν 2000 χρόνια μετά από την κατασκευή του.

Μάλιστα θα σου πρότεινα, αν βρεθείς στην πόλη κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, να μην χάσεις την ευκαιρία να παρακολουθήσεις κάποια από τις θεατρικές, μουσικές ή παραστάσεις όπερας, που διοργανώνονται μέσα σε αυτό το ονειρικό σκηνικό.

10. Πύργος του Ρολογιού

Στον λόφο Sahat tepe υψώνεται ο περίφημος Πύργος του Ρολογιού ο οποίος είναι προσβάσιμος από την πλατεία του Ρωμαϊκού Σταδίου σε μόλις 5-6 λεπτά με τα πόδια. Η παλαιότερη αναφορά του Πύργου χρονολογείται από το 1623. Πήρε την σημερινή του μορφή το 1812 και έχει ύψος 17,5 μέτρα. Όταν ο μηχανισμός του ρολογιού χτυπά τις ώρες ο ήχος ακούγεται σε ακτίνα τριών χιλιομέτρων.

Αρχικά υπήρχε ένα μικρό ξύλινο σπιτάκι στην κορυφή του από όπου, κάθε φορά που οι καμπάνες ανήγγειλαν την ώρα, έβγαινε μια φιγούρα με φέσι στο κεφάλι και υποκλινόταν. Μετά την απελευθέρωση της Βουλγαρίας όμως οι ντόπιοι έκαψαν το τούρκικο σύμβολο.

Το μεγάλο ρολόι που μπορεί να δει κάποιος σήμερα τοποθετήθηκε το 1883 και η κατασκευή του είχε παραγγελθεί στην Βιέννη.

11. Αρχαία Φιλιππούπολη

Στην οδό General Gurko θα δεις τα ερείπια της αρχαίας αγοράς το μεγαλύτερο μέρος των οποίων χρονολογούνται από τον 1ο αιώνα μ.Χ.. Στο βόρειο τμήμα της Αγοράς βρίσκεται το αρχαίο Ωδείο το οποίο έχει 300-350 θέσεις και χρησίμευε σαν έδρα του Δημοτικού Συμβουλίου της Φιλιππούπολης.

Η Αγορά ήταν το κέντρο της εμπορικής, διοικητικής και θρησκευτικής ζωής στην αρχαιότητα. Σχεδιάστηκε στην διάρκεια της βασιλείας του Αυτοκράτορα Βεσπασιανού τον 1ο αιώνα και ολοκληρώθηκε τον 2ο. Ανακαλύφθηκε το 1971 κατά την διάρκεια της κατασκευής του κεντρικού ταχυδρομείου.

12. Φρούριο Asen

Το μεσαιωνικό κάστρο Asen βρίσκεται σε μικρή απόσταση με το αυτοκίνητο ή το λεωφορείο από την Φιλιππούπολη, σε μια βραχώδη κορυφή 130 μέτρα πάνω από το επίπεδο της πόλης. Το φρούριο αποτελείται από μια εξωτερική οχύρωση και ένα εσωτερικό τμήμα (ακρόπολη).

Χρονολογείται από το δεύτερο μισό του 9ου αιώνα και αρχικά ήταν ένα μικρό στρατηγικό οχυρό που συνέδεε την Φιλιππούπολη με το Αιγαίο Πέλαγος. Από την ολοκληρωτική ισοπέδωση που υπέστη το φρούριο στο παρελθόν γλύτωσε μόνο η εκκλησία, η οποία αποτελεί ένα από τα πιο αξιοσημείωτα δείγματα της μεσαιωνικής χριστιανικής αρχιτεκτονικής.

Ώρες Εισόδου

13. Μοναστήρι Μπάτσκοβο (Bachkovo)

Αυτό το υπέροχο μοναστήρι ιδρύθηκε το 1083 και είναι το δεύτερο μεγαλύτερο και παλαιότερο Ορθόδοξο μοναστήρι στην Βουλγαρία. Βρίσκεται σε μια εκπληκτική καταπράσινη τοποθεσία στην κοιλάδα του ποταμού Chepelarska σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από την Φιλιππούπολη.

Η εύκολη πρόσβαση το καθιστά το δεύτερο πιο επισκέψιμο μοναστήρι στην χώρα. Το μοναστηριακό κτήμα καλύπτει μια έκταση 8.000 τετραγωνικών μέτρων όπου υπάρχουν δυο αυλές, τέσσερις εκκλησίες και 18 παρεκκλήσια.

Τι Άλλο να Κάνεις στην Φιλιππούπολη

1. Νυχτερινή Διασκέδαση στην Γειτονιά Kapana

Η γειτονιά Kapana βρίσκεται στην βορειοδυτική πλευρά της παλιάς πόλης και το όνομα της σημαίνει “παγίδα”. Οφείλεται στο γεγονός πως οι δρόμοι της αποτελούν έναν μικρό λαβύρινθο όπου είτε θα χαθείς είτε θα “παγιδευτείς”. Τα κτίρια είναι νεότερα από εκείνα της παλιάς πόλης κυρίως των δεκαετιών του 1930 και 1940.

Στην διάρκεια της ημέρας θα βρεις πολλά καταστήματα με αναμνηστικά και σουβενίρ καθώς επίσης εστιατόρια και καφέ. Η κίνηση όμως στην γειτονιά Kapana ζωντανεύει το βράδυ καθώς εδώ θα βρεις πολλά μπαρ και νυχτερινά κέντρα για να διασκεδάσεις.

2. Κάνε τα Ψώνια σου στον Κεντρικό Δρόμο

Αυτός ο πεζόδρομος μήκους 1,8 χιλιομέτρων είναι ο μακρύτερος στην Ευρώπη και αποτελεί δημοφιλές και αγαπημένο μέρος για βόλτα τόσο των τουριστών όσο και των ντόπιων.

Κατά μήκος του υπάρχουν πολλά μαγαζιά για να ψωνίσεις καθώς επίσης εστιατόρια και καφετέριες. Όμως το εκπληκτικό με αυτόν τον δρόμο αλλά και την γύρω περιοχή, είναι πως και τα δυο είναι χτισμένα πάνω από το μακρύ Ρωμαϊκό Στάδιο.

3. Ανέβα στην Κορυφή των Λόφων

Πλησιάζοντας οδικώς την Φιλιππούπολη μπορείς να διακρίνεις τους πιο ψηλούς της λόφους από μια απόσταση 60 χιλιομέτρων, μπορεί και περισσότερο. Ο λόφος Bunardzhika όπως και ο Dzhendem Tepe είναι οι δυο ψηλότεροι. Αν θέλεις να απολαύσεις την εκπληκτική πανοραμική θέα της πόλης τότε θα πρέπει να κάνεις πεζοπορία μέχρι την κορυφή του λόφου.

Υπάρχουν δυο τρόποι για να ανέβεις. Ο εύκολος ξεκινά από το Μνημείο του Vasil Levski στο κεντρικό στενό δίπλα στην λεωφόρο Ruski. Η πιο δύσκολη αλλά σαφέστερα πιο ενδιαφέρουσα διαδρομή, ξεκινά από τα σκαλοπάτια στην οδό Nikola Petkov ανάμεσα στο γήπεδο του τένις και την εκκλησία Πέτρου και Παύλου.

4. Παρακολούθησε τα Μουσικά Συντριβάνια

To συντριβάνι που βρίσκεται στην λίμνη του πάρκου “Τσάρου Συμεών” είναι ένα αγαπημένο σημείο συνάντησης για τους ντόπιους. Τα βράδια του καλοκαιριού μετά το ηλιοβασίλεμα εδώ ξεκινά ένα μουσικό σόου που περιλαμβάνει 5 μουσικές συνθέσεις οι οποίες εναλλάσσονται κάθε εβδομάδα.

Το πρόγραμμα ξεκινά στις 21:30 και πραγματοποιείται κάθε Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο βράδυ από τον Ιούλιο μέχρι και τα τέλη του Σεπτέμβρη. Η διάρκεια του είναι μέχρι 25 λεπτά. Στην άκρη της λίμνης υπάρχει ένα καφέ-εστιατόριο, το Morado, όπου μπορείς να απολαύσεις ένα κοκτέιλ παρακολουθώντας το θέαμα.

5. Δοκίμασε τα Βουλγάρικα Κρασιά

Η Φιλιππούπολη βρίσκεται ανάμεσα στα βουνά της Ροδόπης και των Βαλκανίων όπου οι συνθήκες για την ανάπτυξη των αμπελώνων είναι οι ιδανικές. Εδώ θα βρεις τις καλύτερες ποιότητες κρασιών όχι μόνο της Βουλγαρίας αλλά και ολόκληρου του κόσμου. Το πιο διάσημο είναι το κόκκινο Mavrud το οποίο σερβίρεται σε όλα σχεδόν τα εστιατόρια της πόλης.

Αν σε ενδιαφέρει λοιπόν η γευσιγνωσία κρασιού, θα βρεις μέρη όπου μπορείς να απολαύσεις το καλύτερο βουλγάρικο κρασί. Ένα από αυτά είναι το Chasha Wine Glass που βρίσκεται στην γειτονιά Kapana και το Vino Culture πολύ κοντά στην πλατεία Dzhumaya.

Που να Φας στην Φιλιππούπολη

Εκτός από τα αξιοθέατα και την ομορφιά της πόλης η Φιλιππούπολη αποτελεί και έναν γαστρονομικό παράδεισο. Θα βρεις εξαιρετικά εστιατόρια για να απολαύσεις ντόπιες γεύσεις αλλά και φαγητά από την διεθνή κουζίνα. Κάποια από αυτά που αξίζει να δοκιμάσεις είναι:

  • Atlas Restaurant: Καλλιτεχνικά διακοσμημένο εστιατόριο υψηλής γαστρονομίας.
  • Pavaj: Βρίσκεται στην καρδιά της γειτονιάς Kapana, προσφέρει εξαιρετικό φαγητό και σέρβις.
  • Salt & Pepper: Ωραία ατμόσφαιρα, εξαιρετικό φαγητό, πολύ καλή εξυπηρέτηση.
  • Το Καραβάκι: Η καλύτερη ελληνική κουζίνα για θαλασσινά στην Φιλιππούπολη.


Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο ίσως μπορείς να το μοιραστείς με τους φίλους σου. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε πολλά για μένα! Bεβαιώσου πως με ακολουθείς στο Facebook και το Instagram για να μαθαίνεις ταξιδιωτικά tips και να βλέπεις ακόμη περισσότερες φωτογραφίες! Αν δεν θέλεις να χάνεις κάθε νέα δημοσίευση κάνε εγγραφή στο Newsletter.



Tzina Varotsi

Travel Writer - Blogger - Editor - Photographer - Traveler - Happy Mom - Proud Grandma - Dreamer

Πρόσφατα άρθρα

Κουάλα Λουμπούρ: 20 Must-Do Εμπειρίες για να την Ανακαλύψεις

Η Κουάλα Λουμπούρ, πρωτεύουσα της Μαλαισίας, σαγηνεύει τους ταξιδιώτες με την κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα, τον συνδυασμό… Διαβάστε περισσότερα

πριν από %

Ιωάννινα, τα Πιο Σημαντικά Αξιοθέατα

Ιωάννινα, πρώτα στις τέχνες, στα γρόσια και στα γράμματα! Δεν συνοδεύει άδικα αυτό το ρητό… Διαβάστε περισσότερα

πριν από %

Άφυτος Χαλκιδικής, το Χωριό των Καλλιτεχνών

Η Άφυτος Χαλκιδικής, ή Άθυτος, είναι πολύ περισσότερα από ένα απλό χωριό. Είναι ένας ολόκληρος… Διαβάστε περισσότερα

πριν από %

Ψώνια στο Λονδίνο: Οδηγός για τις Γειτονιές και τα Εμπορικά Κέντρα

Το Λονδίνο αποτελεί έναν κόσμο αγορών που καλύπτει κάθε προτίμηση και γούστο. Από τις παραδοσιακές… Διαβάστε περισσότερα

πριν από %

Ταξίδι στην Όμορφη Μπρατισλάβα, Αξιοθέατα

Η Μπρατισλάβα ήταν ένας προορισμός έκπληξη! Η αλήθεια είναι πως δεν την περίμενα τόσο όμορφη… Διαβάστε περισσότερα

πριν από %

Κάντιθ: 10 Λόγοι για να το Επισκεφθείς

Το Κάντιθ είναι μια πανέμορφη πόλη που εκτείνεται πάνω σε χερσόνησο στον Ατλαντικό ωκεανό στην… Διαβάστε περισσότερα

πριν από %