Αφρική

Ταξίδι στο Μαγικό Μαρακές – Αξιοθέατα, Διαμονή

Στο Μαρακές δεν ταξιδεύεις απλά. Αρχικά το μυρίζεις, στην συνέχεια το γεύεσαι και τέλος, θες δεν θες, το ερωτεύεσαι. Ολοκληρωτικά και απόλυτα. Η κόκκινη πόλη του Μαρόκου βιώνεται με όλες τις αισθήσεις σε συναγερμό. Δεν μπορεί να γίνει αλλιώς.

Και παρόλο που μπορεί να γίνει ταραχώδης με όλο εκείνο το τρελό πήγαινε-έλα ανθρώπων και αυτοκινήτων και ενοχλητική καθώς οι ντόπιοι πολλές φορές θα σου ζητάνε φορτικά να αγοράσεις τις πραμάτειες τους. Εσύ δεν μπορείς παρά να αγκαλιάσεις το χάος της και να το δεις σαν αναπόσπαστο κομμάτι της μαγείας της.

Η κόκκινη πόλη έχει πολλά να δείξει στον επισκέπτη, όμως τα highlights μπορούν να καλυφθούν μέσα σε 2-3 μέρες. Από την άλλη, εξαιτίας της θέσης της στο κέντρο της χώρας, αποτελεί μια πολύ βολική αφετηρία για ξεναγήσεις στην έρημο Σαχάρα, τα βουνά του Άτλαντα ή την παραθαλάσσια Εσαουΐρα.

Αποποίηση Ευθύνης: Αυτό το άρθρο μπορεί να περιέχει affiliate links. Αυτό σημαίνει πως αν αγοράσεις κάτι από τους εξωτερικούς συνδέσμους εγώ θα λάβω μια μικρή προμήθεια. Δεν υπάρχει κανένα επιπλέον κόστος για σένα όμως αυτό συμβάλλει στα έξοδα συντήρησης αυτής της ιστοσελίδας. Ευχαριστώ πολύ.

Πως να χρησιμοποιήσεις τον χάρτη: Κάνε κλικ επάνω του ή εδώ για να ανοίξει ο χάρτης. Κάνε κλικ σε κάθε εικονίδιο για περισσότερες πληροφορίες. Για να τον προσθέσεις στους Χάρτες Google του δικού σου λογαριασμού κάνε κλικ στο αστέρι δίπλα από τον τίτλο του χάρτη. Στην συνέχεια άνοιξε το κινητό ή τον υπολογιστή σου πήγαινε στους Χάρτες Google κάνε κλικ στο κουμπί μενού και θα τον βρεις στην ενότητα “Τα μέρη σας” / “Χάρτες”.




Γρήγορος Οδηγός για το Μαρακές


Πως θα Πας από το Αεροδρόμιο στο Μαρακές

Το αεροδρόμιο Menara του Μαρακές είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στο Μαρόκο. Βρίσκεται περίπου 8 χιλιόμετρα από το Μαρακές και είναι προσβάσιμο με διάφορα μέσα μεταφοράς. Έχει δυο τερματικούς σταθμούς. Τον τερματικό σταθμό 1 από τον οποίο πραγματοποιούνται οι διεθνείς πτήσεις και τον τερματικό σταθμό 2 από όπου γίνονται οι πτήσεις εσωτερικού.

Με Λεωφορείο

Από το αεροδρόμιο Menara του Μαρακές μπορείς να φτάσεις στο κέντρο της πόλης με την γραμμή 19 του λεωφορείου. Η στάση βρίσκεται έξω από το αεροδρόμιο και τα δρομολόγια γίνονται κάθε μισή ώρα από τις 06:30 το πρωί μέχρι τις 23:30 το βράδυ.

Με Ταξί

Η πιάτσα των ταξί είναι έξω ακριβώς από το αεροδρόμιο. Τα ταξί του Μαρακές έχουν μπεζ χρώμα και χωρίζονται σε δυο είδη. Τα κανονικά αυτοκίνητα τα οποία επιτρέπεται να μεταφέρουν μέχρι 3 άτομα και τα μεγαλύτερα σε μέγεθος βαν τα οποία μεταφέρουν μέχρι 6 άτομα.

Παρόλο που έχουν ταξίμετρο συνηθίζεται (και καλό είναι) να συμφωνείς την τιμή με τον οδηγό πριν από την διαδρομή.

Με Welcome Pickups

Η Welcome Pickups είναι ο ιδιωτικός τρόπος μεταφοράς που θα σου εξασφαλίσει άνετη και χωρίς κόπο μεταφορά από το αεροδρόμιο. Μπορείς να κλείσεις online την υπηρεσία και ένας αξιόπιστος οδηγός θα σε περιμένει στην αίθουσα των αφίξεων κρατώντας μια πινακίδα με το όνομα σου.

Θα σε βοηθήσει με τις αποσκευές σου και θα σε μεταφέρει με απόλυτη ασφάλεια και άνεση στον προορισμό σου. Το κόστος είναι όσο και ενός συμβατικού ταξί γι’ αυτό και θεωρώ την Welcome Pickups την καλύτερη λύση.



Τι να Δεις στο Μαρακές – Αξιοθέατα

1. Medina & Souks

Η Μεντίνα περικλείεται από ψηλά τείχη μήκους 16 χιλιομέτρων και χρονολογείται από τον 11ο αιώνα. Μέχρι μόλις 100 χρόνια πριν ολόκληρη η πόλη ζούσε μέσα από αυτά τα τείχη.

Φρόντισε να έχεις άπλετο χρόνο στην διάθεση σου, κατέβασε στο κινητό σου έναν χάρτη για offline χρήση και απόλαυσε τον περίπατο στα souks. Αμέτρητα καταστήματα πωλούν τα πάντα, από δερμάτινες τσάντες μέχρι διακοσμητικά από σίδερο, χαλιά, μπαχαρικά και κοσμήματα.

Θα βρεθείς μέσα σε στενά και θορυβώδη σοκάκια και είναι σίγουρο πως κάποια στιγμή θα χαθείς. Απέφυγε να ζητήσεις βοήθεια από τους ντόπιους, το πιθανότερο είναι πως θα σου ζητήσουν ένα υπερτιμημένο αντίτιμο προκειμένου να σου δώσουν οποιαδήποτε πληροφορία.

Αν φοβάσαι να βρεθείς στον χαώδη κόσμο της Μεντίνας τότε μπορείς να κλείσεις μια ιδιωτική ξενάγηση που θα σου επιτρέψει να χαρείς την περιπλάνηση σου δίχως άγχη.



2. Ben Youssef Madrasa

Το Madrasa είναι ισλαμικό σχολείο που ειδικεύεται στις θρησκευτικές σπουδές. Το Ben Youssef Madrasa είναι το μεγαλύτερο ισλαμικό κολέγιο στο Μαρόκο το οποίο ιδρύθηκε τον 14ο αιώνα και ανακατασκευάστηκε το 1565.

Αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα στο Μαρακές καθώς εντυπωσιάζει με το λεπτό γυψομάρμαρο και τα ψηφιδωτά του και αποτελεί ένα λαμπρό δείγμα της ισλαμικής αρχιτεκτονικής.

Στον επάνω όροφο βρίσκονται τα δωμάτια των φοιτητών τοποθετημένα γύρω από μικρές εσωτερικές αυλές και το μεγάλο αίθριο. Λέγεται ότι έζησαν εδώ έως και 900 φοιτητές οι οποίοι σπούδαζαν νομικά και θεολογία.

Το κράτος τους υποστήριζε παρέχοντας φαγητό και διαμονή ωστόσο το μαγείρεμα γινόταν από τους ίδιους τους μαθητές.

Ώρες Εισόδου

3. Πλατεία Jemaa El-Fna

Η πλατεία Jemaa el-Fna είναι μια τεράστια πλατεία στην μεδίνα του Μαρακές από τις πιο ιστορικές δημόσιες πλατείες στον κόσμο. Σε αυτήν θα βρεις κάθε είδους πωλητές, γητευτές φιδιών, ακροβάτες και χορευτές.

Τα βράδια όταν ο ήλιος δύει η πλατεία μετατρέπεται σε μια τεράστια υπαίθρια τραπεζαρία. Αμέτρητοι πρόχειροι πάγκοι, που ο καθένας σερβίρει την δική του σπεσιαλιτέ, στήνονται και η τσίκνα από τα ψησίματα γεμίζει τον αέρα.

Τα υλικά φτάνουν φρέσκα κάθε βράδυ και η ποικιλία είναι τεράστια, από ψητά κρέατα και τηγανιτό ψάρι μέχρι σαλιγκάρια, μυαλά πρόβατου και καρδιές καμήλας.

Για να έχεις την καλύτερη θέα της πλατείας φρόντισε να ανέβεις σε κάποια από τις ταράτσες των μαγαζιών που υπάρχουν ολόγυρα. Είναι σίγουρο πως θα πληρώσεις ένα υπερτιμημένο αναψυκτικό για την είσοδο σου όμως αξίζει για το θέαμα που θα απολαύσεις.

Tip1: Αν φωτογραφίσεις κάποιον από τους διάφορους καλλιτέχνες που δίνουν την δική τους παράσταση στην πλατεία να περιμένεις πως θα σου ζητήσουν κάποια πληρωμή σε αντάλλαγμα.

Tip2: Aν σκοπεύεις να ζήσεις την εμπειρία να καθίσεις για φαγητό στην πλατεία, διάλεξε μια θέση εκεί όπου θα δεις να γευματίζουν οι ντόπιοι. Προτίμησε τις σούπες, τα τηγανητά και τα ψητά κρέατα. Απέφυγε τα ωμά και τα θαλασσινά.



4. Tζαμί Koutoubia

Όσοι δεν είναι μουσουλμάνοι δεν μπορούν να μπουν στο εσωτερικό του τεμένους Κουτούμπια (και κανενός άλλου τζαμιού με μόνη εξαίρεση το τζαμί στην Καζαμπλάνκα), όμως την Παρασκευή που είναι ημέρα προσευχής μπορείς να ρίξεις μια ματιά από τις ανοιχτές πόρτες.

Το τζαμί Κουτούμπια θεωρείται το παλαιότερο σε ολόκληρο το Μαρόκο. Ξεκίνησε να χτίζεται το 1147 όμως λίγο πριν την ολοκλήρωση του αποδείχτηκε πως ο τοίχος που υποδεικνύει την Μέκκα δεν ήταν ευθυγραμμισμένος.

Έτσι το κτίριο κατεδαφίστηκε και ξεκίνησε νέα κατασκευή το 1157. Στην βόρεια πλευρά του τζαμιού διακρίνονται τα θεμέλια του πρώτου κτιρίου. Είναι χτισμένο εξ ολοκλήρου από χώμα και περιβάλλεται από κήπους με φοίνικες.

Το κυρίως κτίριο μπορεί να φιλοξενήσει περίπου 25.000 πιστούς ενώ ο μιναρές, ο οποίος είναι κατασκευασμένος από ογκόλιθους ψαμμίτη, έχει ύψος 77 μέτρα.

5. Παλάτι Bahia

Δωμάτια διακοσμημένα με εντυπωσιακά ψηφιδωτά, καταπράσινα αίθρια και σκιασμένες αυλές συνθέτουν το εντυπωσιακό Παλάτι Μπαχία. Χτίστηκε τον 19ο αιώνα από τον βεζύρη Si Moussa και περιλάμβανε 160 πλούσια διακοσμημένα δωμάτια. Προοριζόταν να γίνει το πιο εντυπωσιακό παλάτι όλων των εποχών.

Το όνομα του σημαίνει “όμορφο” και θεωρείται πως ήταν το όνομα της αγαπημένης συζύγου του βεζύρη.

Τριγυρίζοντας από την μια αίθουσα στην άλλη θα ανακαλύπτεις παντού την έκταση της μαροκινής τέχνης. Τα πήλινα σκεύη προέρχονται από την πόλη Τετουάν και τα ζωγραφισμένα και σκαλισμένα ξύλα κέδρου από τα βουνά του Άτλαντα.

To παλάτι έχει την μορφή ενός τεράστιου ριάντ και παρόλο που τα δωμάτια είναι άδεια από αντικείμενα και έπιπλα συνεχίζει να είναι το ίδιο εντυπωσιακό για τον επισκέπτη και ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα.



Ώρες Εισόδου

6. Πύλη Bab Agnaou

Το Kasbah είναι μια μεγάλη συνοικία του Μαρακές που περιβάλλεται από τείχη των οποίων το χτίσιμο διέταξε τον 12ο αιώνα ο Αλί Μπεν Γιουσούφ. Αποτελείται από διάφορες γειτονιές και μνημεία. Τα πιο διάσημα μέρη του Kasbah είναι το παλάτι El Badi και οι τάφοι Saadian.

Αν αποφασίσεις να πας ως εκεί και να ζήσεις την καθημερινή φασαρία της γειτονιάς τότε διάλεξε να μπεις από την πύλη Bab Agnaou. Χτίστηκε τον 12ο αιώνα και είναι η ωραιότερη από τις 19 πύλες που υπάρχουν κατά μήκος των τειχών.

Έχει περίτεχνη διακόσμηση με κορανικές επιγραφές και γεωμετρικά σχέδια στα δοκάρια της καμάρας και τις ζωφόρους που την περιβάλλουν.

7. Τάφοι Saadian

Οι τάφοι Saadian, όπως και ολόκληρη η Μεδίνα άλλωστε, αποτελούν Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και χρονολογούνται από τα τέλη του 16ου αιώνα. Το ιστορικό αυτό συγκρότημα απαρτίζεται από δυο υπέροχα μαυσωλεία τα οποία είναι από τα δημοφιλή αξιοθέατα στο Μαρακές.

Το συγκρότημα στεγάζει τους τάφους επτά σουλτάνων και 62 μελών της δυναστείας Σααντίν. Στο κύριο μαυσωλείο βρίσκονται οι τάφοι του σουλτάνου Ahmad al-Mansur και της οικογένειας του. Αποτελείται από τρία δωμάτια με πιο γνωστό τον θάλαμο των δώδεκα κιόνων όπου είναι θαμμένα τα παιδιά του σουλτάνου.



Ώρες Εισόδου

8. Παλάτι El Badi

Λέγεται πως το Παλάτι El Badi είχε περισσότερα από 300 δωμάτια διακοσμημένα με χρυσό, τιρκουάζ και κρύσταλλα. Χτισμένο τον 16ο αιώνα από τον σουλτάνο Ahmad al-Mansur αυτό το παλάτι αντιπροσώπευε το μεγαλείο της δυναστείας των Saadian.

Αποτελεί ένα εντυπωσιακό παράδειγμα μαροκινής αρχιτεκτονικής και κουλτούρας. Η τεράστια ερειπωμένη αυλή του η οποία περιβάλλεται από τέσσερις πτέρυγες θα σου δώσει μια ιδέα για το μεγαλείο του κτιρίου.

Οι τοίχοι είναι διακοσμημένοι με ψηφιδωτά και περίτεχνα σκαλίσματα ενώ οι κίονες είναι μαρμάρινοι. Το παλάτι είναι ένα δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο και το επισκέπτονται χιλιάδες άνθρωποι κάθε χρόνο.

Ώρες Εισόδου

9. Κήποι Majorelle

Οι κήποι Majorelle δημιουργήθηκαν από τον Γάλλο καλλιτέχνη Jacques Majorelle. Το 1923 ο ζωγράφος αγόρασε αυτήν την γη, έχτισε μέσα διάφορα κτίσματα μεταξύ των οποίων ένα σπίτι και το στούντιο του και καλλιεργούσε εξωτικά είδη φυτών που ήταν το πάθος του.

Έζησε εδώ για 40 περίπου χρόνια ώσπου η επιδεινούμενη υγεία του τον ανάγκασε να επιστρέψει στην Γαλλία όπου και πέθανε το 1962. Η περιουσία του έμεινε εγκαταλελειμμένη για πολλά χρόνια μέχρι το 1980 που την αγόρασε ο Γάλλος σχεδιαστής μόδας Yve Saint Laurent μαζί με τον συνεργάτη του Pierre Bergé.

Οι δυο τους αποκατέστησαν το ακίνητο, επέκτειναν τον κήπο και άνοιξαν τον χώρο για το κοινό. Τρία χρόνια μετά τον θάνατο του Yve Saint Laurent ο Pierre Bergé άνοιξε μέσα στον χώρο ένα μουσείο αφιερωμένο στην βερβέρικη τέχνη.

Tip: Τα εισιτήρια κλείνονται μόνο online. Φρόντισε να βρίσκεσαι εκεί πολύ νωρίς το πρωί γιατί μετά η ουρά όσων περιμένουν είναι απίστευτα μεγάλη.



Ώρες Εισόδου

10. La Mamounia

Όσο θα βρίσκεσαι στο Μαρακές φρόντισε να πας για έναν καφέ ή ένα ποτό στο La Mamounia. Αυτό το ξενοδοχείο 5 αστέρων στεγάζεται σε ένα από τα πιο όμορφα κτίρια του Μαρακές και οι κήποι του είναι καταπληκτικοί.

Οι ώρες που μπορεί κάποιος, ο οποίος δεν είναι πελάτης του ξενοδοχείου, να επισκεφθεί το μπαρ είναι από τις 11:00 το πρωί μέχρι τις 16:00 το απόγευμα.

Χαλάρωσε και απόλαυσε λίγο από τον χρόνο σου έξω στον κήπο απολαμβάνοντας μαζί με το ποτό σου το περιβάλλον και το μοναδικό τοπίο ολόγυρα.


Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο ίσως μπορείς να το μοιραστείς με τους φίλους σου. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε πολλά για μένα! Bεβαιώσου πως με ακολουθείς στο Facebook και το Instagram για να μαθαίνεις ταξιδιωτικά tips και να βλέπεις ακόμη περισσότερες φωτογραφίες! Αν δεν θέλεις να χάνεις κάθε νέα δημοσίευση κάνε εγγραφή στο Newsletter.

Booking.com
Tzina Varotsi

Travel Writer - Blogger - Editor - Photographer - Traveler - Happy Mom - Proud Grandma - Dreamer

Πρόσφατα άρθρα

Ταξίδι στο Παλέρμο, Αξιοθέατα, Διαμονή, Φαγητό

Το Παλέρμο είναι μια πόλη που συνδυάζει μοναδικά αρχιτεκτονικά μνημεία, μαγική θέα στην θάλασσα, καλό… Διαβάστε περισσότερα

πριν από %

Ταγγέρη: 10 Αξιοθέατα της Μαγευτικής Πόλης

Η Ταγγέρη είναι η πόλη των αντιθέσεων με μια συναρπαστική ιστορία διαμορφωμένη στην διάρκεια των… Διαβάστε περισσότερα

πριν από %

Καπαλί Τσαρσί, Μεγάλο Παζάρι στην Κωνσταντινούπολη

Αν  έχεις επισκεφθεί την Κωνσταντινούπολη τότε γνωρίζεις ήδη πως δεν γίνεται να μην πας στο… Διαβάστε περισσότερα

πριν από %

Μπέργκαμο: 10 Λόγοι για να το Επισκεφτείς

Σκαρφαλωμένο στους πρόποδες των Άλπεων, το Μπέργκαμο είναι μια γοητευτική πόλη που μαγνητίζει τους ταξιδιώτες… Διαβάστε περισσότερα

πριν από %

Πάρκο Keukenhof, ένας Επίγειος Παράδεισος

Εκείνο που κυριολεκτικά με μάγεψε στο Άμστερνταμ ήταν το πάρκο με τις τουλίπες ή αλλιώς… Διαβάστε περισσότερα

πριν από %

Κουάλα Λουμπούρ: 20 Must-Do Εμπειρίες για να την Ανακαλύψεις

Η Κουάλα Λουμπούρ, πρωτεύουσα της Μαλαισίας, σαγηνεύει τους ταξιδιώτες με την κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα, τον συνδυασμό… Διαβάστε περισσότερα

πριν από %