Ασία

Ταξίδι Στο Ισραήλ, Τι Πρέπει Να Γνωρίζεις

Όταν ετοιμαζόμουν για το ταξίδι μου στο Ισραήλ δεν ήξερα τι να περιμένω. Είχα αρκετές ερωτήσεις που τριγύριζαν στο μυαλό μου και προσπαθούσα διαβάζοντας διάφορα travel blogs να βρω τις απαντήσεις που χρειαζόμουν.

Τώρα λοιπόν που επέστρεψα απ’ αυτό το συγκλονιστικό ταξίδι σκέφτηκα να συγκεντρώσω όλα όσα χρειάζεται να ξέρει κάποιος γι’ αυτόν τον προορισμό. Πληροφορίες μαζί με κάποιες βασικές ταξιδιωτικές συμβουλές που θα σε βοηθήσουν και θα δώσουν απαντήσεις στις απορίες σου.

Αποποίηση Ευθύνης: Αυτό το άρθρο μπορεί να περιέχει affiliate links. Αυτό σημαίνει πως αν αγοράσεις κάτι από τους εξωτερικούς συνδέσμους εγώ θα λάβω μια μικρή προμήθεια. Δεν υπάρχει κανένα επιπλέον κόστος για σένα όμως αυτό συμβάλλει στα έξοδα συντήρησης αυτής της ιστοσελίδας. Ευχαριστώ πολύ.


Οργάνωσε Εύκολα το Ταξίδι σου

  • Βρες οικονομικές πτήσεις: Πάντοτε συγκρίνω τις τιμές των πτήσεων για να βρω την πιο συμφέρουσα, γι’ αυτόν τον λόγο χρησιμοποιώ την Skyscanner
  • Κλείσε εισιτήριο για το πλοίο: Για να μάθω τις ώρες των δρομολογίων και τις τιμές στα εισιτήρια των πλοίων χρησιμοποιώ πάντα την Ferryhopper
  • Έλεγξε εύκολα και γρήγορα αν χρειάζεσαι βίζα για το ταξίδι σου: Κλικ εδώ για έλεγχο και παραγγελία online
  • Κλείσε τη διαμονή σου: Υπάρχουν πολλές διαφορετικές πλατφόρμες διαμονής, αλλά καμία από αυτές δεν έχει τα πλεονεκτήματα της Booking
  • Ιδιωτική μεταφορά: Για να με περιμένει ο οδηγός στο αεροδρόμιο ή το λιμάνι και να με μεταφέρει με άνεση και ασφάλεια στον προορισμό μου, κάνω online κράτηση με την Welcome Pickups
  • Κλείσε online τις ξεναγήσεις σου: Οι περιηγήσεις από έμπειρους ξεναγούς απογειώνουν την εμπειρία του ταξιδιού, γι’ αυτό χρησιμοποιώ πάντα την GetYourGuide
  • Ενοικίαση αυτοκινήτου: Ο καλύτερος τρόπος για να νοικιάσεις ένα αυτοκίνητο σε προσιτή τιμή είναι να χρησιμοποιήσεις μια μηχανή αναζήτησης που να συγκρίνει τις τιμές από όλες τις εταιρείες ενοικίασης στην αγορά. Προσωπικά χρησιμοποιώ την Skyscanner
  • Πες αντίο στην ακριβή περιαγωγή, τις φυσικές κάρτες SIM και το αναξιόπιστο Wi-Fi: Ενεργοποίησε εδώ μια Airalo eSIΜ σε προσιτή τιμή
  • Ταξίδεψε ξέγνοιαστα: Κλείσε μια ταξιδιωτική ασφάλεια

Εβραίοι στην Ιερουσαλήμ

Οι Καλύτερες Ξεναγήσεις στο Ισραήλ

Πληροφορίες για το Κράτος του Ισραήλ

Μεταξύ του 1896 και 1948 εκατοντάδες χιλιάδες Εβραίοι οι οποίοι ήσαν σκορπισμένοι σε όλη την Ευρώπη, μεταξύ αυτών και πολλοί που επέζησαν από το Ολοκαύτωμα, άρχισαν να εγκαθίστανται στην Παλαιστίνη που εκείνη την εποχή ήταν υπό βρετανικό έλεγχο.

Αυτό, όπως είναι φυσικό, προκάλεσε τις αντιδράσεις των Αράβων και ξεκίνησε έναν κύκλο βίας και αίματος. Οι Βρετανοί δεν μπόρεσαν να ελέγξουν την κατάσταση και ενώ η βία κλιμακωνόταν, το 1947 τα Ηνωμένα Έθνη ψήφισαν να χωριστεί η γη σε δυο κράτη.

Το σύνολο των Εβραίων, περίπου 650.000, μετακινήθηκαν στην μπλε περιοχή και οι Άραβες οι οποίοι ήσαν διπλάσιοι σε αριθμό από τους Εβραίους, πήγαν στην πορτοκαλί περιοχή. Παρόλα αυτά οι δεύτεροι δεν είδαν με καλό μάτι όλη αυτήν την κατάσταση την οποία θεώρησαν σαν εισροή των Εβραίων και την πολέμησαν σκληρά.

H Πύλη της Γιάφας

Μαζί με τους Παλαιστίνιους τα αραβικά κράτη της Ιορδανίας, του Ιράκ, της Αιγύπτου και της Συρίας κήρυξαν και εκείνα τον πόλεμο στο Ισραήλ. Το αποτέλεσμα ήταν να νικήσουν οι Ισραηλινές δυνάμεις και περίπου 700.000 Παλαιστίνιοι να γίνουν πρόσφυγες στην χώρα τους. Έτσι το Ισραήλ απέκτησε πια το δικό του κράτος γεγονός που δεν άρεσε καθόλου στους Παλαιστίνιους.

Το 1967 το Ισραήλ επιτέθηκε στους Άραβες και κατάφερε μέσα σε έξι μέρες, με τον γνωστό Πόλεμο των Έξι Ημερών, να συντρίψει τις αραβικές δυνάμεις και να καταλάβει την Δυτική Όχθη και την ανατολική Ιερουσαλήμ που μέχρι τότε ανήκαν στην Ιορδανία.

Πινακίδα απαγόρευσης εισόδου

Από τότε το Ισραήλ ελέγχει την Δυτική Όχθη, μια περιοχή γεμάτη από Παλαιστινίους που ζουν ουσιαστικά υπό ισραηλινή κατοχή. Έτσι, υπάρχουν ισραηλινές και παλαιστινιακές περιοχές, ενώ στους δρόμους θα δεις φυλάκια και στρατιώτες να διενεργούν έλεγχο.

Θα δεις επίσης μεγάλες ταμπέλες που αναφέρουν ρητά πως στην συγκεκριμένη περιοχή απαγορεύεται η είσοδος πολίτες του Ισραήλ. Σε κάποιες μάλιστα αναφέρεται πως σε περίπτωση εισόδου υπάρχει κίνδυνος για την ζωή τους, (πόσο πιο ξεκάθαρο να το κάνουν;)

Η πολιτική κατάσταση και οι σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης είναι πολύπλοκες και δυνητικά ευαίσθητες. Η προσπάθεια επίλυσης της διαμάχης συνεχίζεται μέσω διεθνών προσπαθειών και διαπραγματεύσεων, αλλά παραμένει εξαιρετικά δύσκολη και περίπλοκη.

Τι να Ξέρεις πριν Ταξιδέψεις στο Ισραήλ

Είναι Ασφαλές ένα Ταξίδι στο Ισραήλ;

Η παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ

Παρόλο που γενικά είμαι άνθρωπος που του αρέσει να κινείται αυτόνομα και ανεξάρτητα, αποφάσισα το ταξίδι στο Ισραήλ να το κάνω μέσω ενός ταξιδιωτικού πρακτορείου. Κι αυτό γιατί είχα επηρεαστεί από όσα ακούγονται για την βία και τις τρομοκρατικές ενέργειες στην χώρα.

Τώρα λοιπόν μπορώ να σου πω πως, παρά τα όσα βλέπουμε στην ειδήσεις, το Ισραήλ είναι μια πολύ ασφαλής χώρα για να την επισκεφθεί κάποιος. Μάλιστα πρόσφατα διακρίθηκε σαν η πέμπτη ασφαλέστερη χώρα στον κόσμο ξεπερνώντας τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και πολλές από τις χώρες της Ευρώπης.

Τα σημεία όπως η Γάζα και η περιοχή γύρω από την Λωρίδα της Γάζας όπου γίνονται συγκρούσεις, δεν είναι περιοχές που επισκέπτονται οι τουρίστες. Στην πραγματικότητα οι κύριες τουριστικές περιοχές είναι μακριά από την Γάζα.

Δρόμος στην αγορά της παλιάς πόλης

Ο ξεναγός μας, ο οποίος είναι Έλληνας που κατοικεί στο Ισραήλ, μας έλεγε πως δεν υπάρχει κανένας φόβος για την ασφάλεια μας αρκεί να μην οδηγάμε. Κι αυτό γιατί οι Ισραηλινοί οδηγούν τόσο επικίνδυνα όσο δεν μπορείς να φανταστείς. Και αυτό το αποδεικνύει η πλειοψηφία των αυτοκινήτων που έχουν εμφανή επάνω τους τα σημάδια από τις “συγκρούσεις”.

Αν αναρωτιέσαι λοιπόν αν πρέπει να ταξιδέψεις στο Ισραήλ αυτό είναι μια προσωπική απόφαση που μόνο εσύ μπορείς να πάρεις. Εγώ απλά θα σου πω ότι υπάρχουν χιλιάδες τουρίστες που απολαμβάνουν μια αξέχαστη και ασφαλή εμπειρία σε αυτήν την χώρα.

Διαβατήριο

Ben Gurion, Τελ Αβίβ

Για να ταξιδέψεις στο Ισραήλ χρειάζεται να έχεις διαβατήριο με τουλάχιστον εξάμηνη ισχύ. Εντούτοις, κάποιες χώρες μεταξύ αυτών και το Ισραήλ, επιτρέπουν την είσοδο και σε διαβατήρια με τρίμηνη ημερομηνία λήξης. Όμως αν εσύ κινηθείς σαν μεμονωμένος ταξιδιώτης θα σου έλεγα καλού κακού να μην το διακινδυνέψεις και να σιγουρευτείς πως το διαβατήριο σου θα είναι σε ισχύ για τους επόμενους έξι μήνες.

Στην δική μου περίπτωση μπήκα στην χώρα αρχές του Σεπτέμβρη και το διαβατήριο μου έληγε στα τέλη του επόμενου Γενάρη, (λιγότερο από έξι μήνες προτού λήξει), παρόλα αυτά το τουριστικό γραφείο με διαβεβαίωσε πως δεν θα είχα κανένα πρόβλημα και πράγματι δεν είχα.

Βίζα για το Ισραήλ

Άδεια παραμονής για το Ισραήλ

Οι περισσότεροι πολίτες των δυτικών χωρών χρειάζονται μόνο διαβατήριο για να επισκεφθούν το Ισραήλ. Κατά την είσοδο σου δεν θα χρειαστείς βίζα, ούτε θα σφραγίσουν το διαβατήριο σου. Κι αυτό το κάνουν για να μην υπάρχει πρόβλημα να ταξιδέψεις στο μέλλον σε κράτη που δεν αναγνωρίζουν το Ισραήλ.

Κατά την άφιξη σου όμως θα σου δώσουν μια χάρτινη βίζα, λίγο μικρότερη σε μέγεθος από πιστωτική κάρτα, με την ημερομηνία της εισόδου και την προθεσμία παραμονής μαζί με μια ψηφιακή φωτογραφία σου.

Φρόντισε να την φυλάξεις μαζί με το διαβατήριο σου και να τα έχεις πάντα μαζί σου. Αυτή η κάρτα είναι η άδεια παραμονής στην χώρα και θα σου χρειαστεί σε τυχόν έλεγχο. Αν την χάσεις δεν θα γίνει κάτι τραγικό αλλά μπορεί να πληρώσεις πρόστιμο. Η χρήση της σταματά την ημέρα που φεύγεις. Δεν θα χρειαστεί καν να την δείξεις στο αεροδρόμιο κατά την αναχώρηση σου από το Ισραήλ.

Η Καλύτερη Εποχή να Επισκεφθείς το Ισραήλ

Η καλύτερη εποχή για να επισκεφθείς το Ισραήλ είναι από τον Μάρτιο μέχρι τον Μάϊο και από τον Οκτώβριο ΄μέχρι τον Δεκέμβριο. Κατά την διάρκεια αυτών των μηνών ο καιρός είναι εξαιρετικά ευχάριστος παρόλο που μπορεί να υπάρχουν ελαφρές βροχοπτώσεις.

Συγκεκριμένα η θερμοκρασία την άνοιξη κατά την διάρκεια της ημέρας είναι ανεκτά ζεστή, ενώ νωρίς το πρωί και το βράδυ έχει περισσότερη δροσιά. Οπότε καλό είναι να έχεις μαζί μια ελαφριά ζακέτα ή ένα μπουφάν.

Οι Έλεγχοι στο Αεροδρόμιο

Αεροδρόμιο Ben Gurion, Τελ Αβίβ

Οι έλεγχοι στο Διεθνές Αεροδρόμιο Ben Gurion του Τελ Αβίβ θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν από πολλούς “ενοχλητικοί”. Κατά την είσοδο θα σε ρωτήσουν που θα μείνεις, για ποιο λόγο επισκέπτεσαι την χώρα και – ανάλογα με το ποιες άλλες χώρες δουν ότι έχεις επισκεφθεί (από τις σφραγίδες στο διαβατήριο σου), θα σε ρωτήσουν τον λόγο που επισκέφθηκες αυτές τις χώρες.

Στην έξοδο τώρα τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Οι ερωτήσεις είναι πολλές και συχνά επαναλαμβάνονται σε σημείο ενοχλητικό. Η συμβουλή μου είναι να παραμείνεις ψύχραιμος, να μην δείξεις καθόλου ενόχληση και να απαντάς ήσυχα και με φυσικότητα.

Αστυνομικός στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ

Οι ερωτήσεις θα είναι του στυλ: “πρώτη φορά επισκέπτεσαι το Ισραήλ;”, “γιατί αποφάσισες να επισκεφθείς το Ισραήλ;”, “ποια μέρη επισκέφθηκες στο Ισραήλ;”, “που έμενες;”, “γνωρίζεις κάποιον εδώ;”, “τι δουλειά κάνεις;”, “πως λέγεται ο πατέρας σου;”, “ποιο είναι το μικρό όνομα του παππού σου;”, που γεννήθηκαν οι γονείς σου;”, “είσαι ιδιαίτερα θρήσκος;” “σε πλησίασε κανείς εδώ;”, “σου έδωσε κάτι να μεταφέρεις;” κ.λ.π, κ.λ.π.

Συμπέρασμα: Φρόντισε να είσαι στο αεροδρόμιο τουλάχιστον τρεις ώρες νωρίτερα από την ώρα της πτήσης σου και μην δείξεις εκνευρισμό, θυμό ή αδημονία.

Ίντερνετ & Επικοινωνίες

Γκράφιτι στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ

Η συμβουλή μου είναι από την ώρα που θα μπεις στο αεροπλάνο για το Ισραήλ να κλείσεις τα δεδομένα σου και να τα ανοίξεις πάλι όταν επιστρέψεις στην Ελλάδα. Οι χρεώσεις για τις τηλεφωνικές κλήσεις και το ίντερνετ είναι απίστευτα μεγάλες.

Οπότε φρόντισε να επικοινωνείς με τους δικούς σου από το ξενοδοχείο όπου θα έχεις δωρεάν WiFi μέσω Messenger, Viber, ή WhatsApp και φυσικά μόνο τότε να ανεβάζεις τα stories και τα post στα social media. Θα βρεις επίσης διαθέσιμο WiFi σε αρκετά από τα εστιατόρια και τις καφετέριες.

Διαφορετικά, αν επιμένεις να έχεις ίντερνετ κάθε στιγμή, η λύση είναι η Airalo. Είναι ο πιο εύκολος και οικονομικός τρόπος που θα σε απαλλάξει από την ακριβή περιαγωγή αλλά και το “άνοιξε-κλείσε” της συσκευής σου.

Θα πρέπει απλά να κατεβάσεις την εφαρμογή στο κινητό σου, να επιλέξεις το πακέτο που θέλεις και να ενεργοποιήσεις τα δεδομένα της Airalo eSim. Θυμήσου να απενεργοποιήσεις την επιλογή “να επιτρέπεται η εναλλαγή δεδομένων κινητού δικτύου”.



Συνάλλαγμα για το Ισραήλ

Μαγαζιά στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ

Οφείλω να σε ενημερώσω πως το Ισραήλ δεν είναι ένας φτηνός προορισμός. Μάλιστα το 2021 χαρακτηρίστηκε σαν η πιο ακριβή χώρα στον κόσμο. Το νόμισμα της χώρας είναι το σέκελ (ILS) και η ισοτιμία με το ευρώ αυτήν την στιγμή που γράφω είναι 1 ευρώ = 4 σέκελ.

Μπορείς να αλλάξεις τα ευρώ σε σέκελ στα διάφορα ανταλλακτήρια όπου θα βρεις καλύτερη ισοτιμία από τα ΑΤΜ. Προσωπικά δεν άλλαξα τα χρήματα μου. Είχα κάνει ένα ποσόν σε κέρματα του 1, 2 και 0,50 του ευρώ, άλλο ένα ποσόν σε χαρτονομίσματα των 5, 10 και 20 ευρώ και είχα μαζί και την πιστωτική μου.

Τα ψιλά τα είχα γιατί αν δώσεις μεγάλο χαρτονόμισμα σε ευρώ θα σου δώσουν τα ρέστα σε σέκελ. Έτσι, δίχως να αλλάξω νόμισμα χρησιμοποίησα παντού τα ευρώ, τρεις φορές ψώνισα με την κάρτα μου και αυτό ήταν! Γενικά τόσο τα ευρώ όσο και οι πιστωτικές κάρτες χρησιμοποιούνται σχεδόν παντού.

Ζώνη Ώρας στο Ισραήλ

Με το Ισραήλ έχουμε την ίδια ώρα οπότε δεν χρειάζεται να υπολογίζεις τι ώρα είναι στην Ελλάδα για να τηλεφωνήσεις ή να επικοινωνήσεις με τους δικούς σου. Η θερινή ώρα ξεκινά την Παρασκευή πριν από τις 02 Απριλίου. Η επιστροφή στη χειμερινή ώρα μπορεί να πραγματοποιηθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου ή στις αρχές Οκτωβρίου σύμφωνα με το εβραϊκό ημερολόγιο.

Πρίζες στο Ισραήλ

Το ίδιο ισχύει και για τις πρίζες. Χρησιμοποιούν την ίδια τάση ρεύματος με εμάς, δηλαδή τα 220 volt, οπότε δεν χρειάζεται κάποιος μετατροπέας ρεύματος για το ταξίδι σου.

Ζευγάρι Εβραίων

Υγεία & Φάρμακα

Όπως και σε κάθε άλλο ταξίδι καλό είναι να έχεις μαζί σου, εκτός από τα φάρμακα που πιθανόν να παίρνεις σε καθημερινή βάση και κάποια ακόμα. Παυσίπονα, χάπια για (τυχόν) διάρροια, αντιβίωση και φυσικά αντιηλιακό είναι απαραίτητα.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείς να διαβάσεις το άρθρο μου: “Φαρμακείο ταξιδίου, τι πρέπει να έχεις μαζί σου”. Από όσα όμως γράφω εκεί, καλύτερα να μην πάρεις μαζί σου το ψαλιδάκι που αναφέρω. Στο Ισραήλ απαγορεύεται να μεταφέρεις στις αποσκευές σου οτιδήποτε αιχμηρό.

Προσωπικά είχα την δυσάρεστη εμπειρία να σπάσουν το λουκέτο της βαλίτσας μου και να την ψάξουν. Το ανακάλυψα στο ξενοδοχείο όταν πήγα να την ανοίξω και είδα πως το λουκέτο έλειπε, ενώ το εσωτερικό ήταν ανακατεμένο. Είχαν ανοίξει ακόμα και την συσκευασία με τα αναβράζοντα δισκία βιταμινών και τα είχαν σκορπίσει. Πιθανόν να έψαχναν για ναρκωτικά!

Dress Code Για το Ισραήλ

Τα τείχη της Ιερουσαλήμ

Το Ισραήλ έχει την μοναδικότητα να εμπεριέχει πολλούς διαφορετικούς πολιτισμούς σε μια πολύ μικρή λωρίδα γης. Υπάρχουν οι σύγχρονες πόλεις όπως το Τελ Αβίβ όπου επικρατεί μια φιλελεύθερη τάση και μπορεί ο καθένας να ντυθεί όπως του αρέσει.

Στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ όμως ή στην Δυτική Όχθη όπου υπάρχουν και τα περισσότερα ιερά προσκυνήματα τα πράγματα είναι πιο συντηρητικά. Θα σου συνιστούσα να μην πάρεις μαζί σου σορτσάκια ή φούστες πάρα πολύ κοντές.

Οι γυναίκες καλό είναι να φοράνε μίντι ή μακριά φορέματα, φούστες ακόμα και παντελόνια, αρκεί να είναι μακριά και όχι σορτς. Χρειάζεται επίσης μια πασμίνα ή ένα μεγάλο μαντήλι για να ρίξεις στους ακάλυπτους ώμους σου όταν μπαίνεις σε ιερούς χώρους.

Οι άντρες επίσης θα πρέπει να φορούν μακρύ παντελόνι και μακρυμάνικο πουκάμισο. Για να μπουν στους ιερούς χώρους των Εβραίων θα πρέπει να έχουν καλυμμένο το κεφάλι με καπέλο, διαφορετικά θα σου δώσουν “κιπά” μιας χρήσης που μετά το πετάς.

Τον ίδιο σεβασμό στο ντύσιμο θα πρέπει να έχουμε φυσικά και σε όλα τα ορθόδοξα ιερά προσκυνήματα και τα μοναστήρια που πιθανόν επισκεφτούμε.

Στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ

Τι θα Χρειαστεί να Έχεις Μαζί σου:

Θα δεις Παντού Στρατιώτες

Ισραηλινοί στρατιώτες

Στο Ισραήλ θα δεις παντού ένοπλους στρατιώτες με τεράστια όπλα. Μπορεί στην αρχή το φαινόμενο να σου φανεί σοκαριστικό, όμως σύντομα θα το συνηθίσεις. Ωστόσο, δεν είναι όλοι οι στρατιώτες που θα συναντήσεις σε ενεργό υπηρεσία. Κάποιοι είναι νεαρά παιδιά που υπηρετούν την στρατιωτική τους θητεία.

Η στρατιωτική θητεία στο Ισραήλ είναι υποχρεωτική για αγόρια και κορίτσια τα οποία κατατάσσονται αμέσως μόλις τελειώσουν το σχολείο. Τα αγόρια υπηρετούν 3 χρόνια και τα κορίτσια 2. Αφού ολοκληρώσουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις μπορούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους.

Οπότε είναι απόλυτα φυσιολογικό να βλέπεις δεκαοκτάχρονα οπλισμένα σαν αστακοί να περιπολούν στους δρόμους ή να κάνουν έλεγχο σε κάποιο φυλάκιο.

Tο Σάββατο (Σάμπατ) στο Ισραήλ

Το Σάββατο για τους Εβραίους είναι αργία όπως είναι η Κυριακή για μας. Είναι ημέρα αφιερωμένη στον Θεό και την προσευχή. Και μπορεί μέσα στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ τα μαγαζιά να είναι ανοιχτά καθώς είναι τουριστική περιοχή, όμως έξω από αυτήν δεν θα βρεις τίποτα ανοιχτό. Ακόμα και τα μέσα μαζικής μεταφοράς παύουν να λειτουργούν.

Από το απόγευμα της Παρασκευής μέχρι το βράδυ του Σαββάτου τα πάντα κλείνουν. Και όταν λέμε τα πάντα, εννοούμε “τα πάντα”. Οπότε, αν έχεις έρθει για τουρισμό και η κάθε μέρα μετράει, είναι καλύτερα να προγραμματίσεις να μην φτάσεις στο Ισραήλ Σάββατο.

Επιτρέπονται τα Drones;

Η έρημος του Ισραήλ

Τεχνικά τα drones επιτρέπονται στο Ισραήλ, ωστόσο υπάρχουν αρκετοί περιορισμοί και θα χρειαστείς άδεια για να το χρησιμοποιήσεις. Θα πρέπει επίσης να το δηλώσεις. Ουσιαστικά θα χρειαστεί να πάρεις 2 άδειες, μια από την Ισραηλινή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (CAAI) και μια δεύτερη από το υπουργείο επικοινωνιών.

Παράλληλα θα πρέπει να κάνεις μια δήλωση που θα βεβαιώνει πως σκοπεύεις να χρησιμοποιήσεις το drone μόνο για ψυχαγωγικούς σκοπούς. Μαζί με την άδεια χρήσης θα σου δοθεί και ένας χάρτης με όλα τα απαγορευμένα σημεία. Σε αυτόν τον ιστότοπο μπορείς να πάρεις περισσότερες πληροφορίες και να δηλώσεις το drone σου.

Πίνεται το Νερό στο Ισραήλ;

Το νερό της βρύσης είναι γενικά ασφαλές στο Ισραήλ εκτός από την περιοχή της Νεκράς Θάλασσας. Όμως έχει διαφορετική σύνθεση από εκείνη που έχουμε συνηθίσει και ίσως σου φανεί “γλυφό”. Το εμφιαλωμένο νερό όμως είναι άμεσα διαθέσιμο και θα το βρεις παντού. Η τιμή του είναι 1 ευρώ το μικρό μπουκαλάκι των 500 ml.

Προσωπικά χρησιμοποιώ ένα επαναχρησιμοποιούμενο παγούρι, το οποίο διαθέτει φίλτρο και μετατρέπει οποιοδήποτε νερό (εκτός από εκείνο της θάλασσας) σε πόσιμο. Έτσι το γέμιζα κάθε βράδυ, το έβαζα στο ψυγείο του ξενοδοχείου και το πρωί έπαιρνα μαζί μου παγωμένο και καθαρό νεράκι.



Τελ Αβίβ & Ιερουσαλήμ

Παραλία στο Τελ Αβίβ

Θα πρέπει να γνωρίζεις πως η Ιερουσαλήμ και το Τελ Αβίβ είναι δυο εκ διαμέτρου αντίθετες πόλεις. Η Ιερουσαλήμ είναι μια πόλη που αποπνέει το βάρος των θρησκευτικών προσκυνημάτων που υπάρχουν σε αυτήν. Το Τελ Αβίβ από την άλλη είναι μοντέρνο, φιλελεύθερο και με έξαλλη νυχτερινή ζωή.

Η κάθε πόλη έχει τα δικά της υπέρ και κατά. Ουσιαστικά εξυπηρετούν διαφορετικούς σκοπούς και η επιλογή εξαρτάται από τον λόγο που ο κάθε ένας χωριστά επισκέπτεται το Ισραήλ.

Ελπίζω να σε βοήθησα με αυτόν τον οδηγό για το τι χρειάζεται να ξέρεις γύρω από ένα επικείμενο ταξίδι στο Ισραήλ. Παρόλα αυτά, αν έχεις κάποια ακόμα απορία ή ερώτηση μπορείς να την γράψεις στα σχόλια και θα σου απαντήσω άμεσα.


Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο ίσως μπορείς να το μοιραστείς με τους φίλους σου. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε πολλά για μένα! Bεβαιώσου πως με ακολουθείς στο Facebook και το Instagram για να μαθαίνεις ταξιδιωτικά tips και να βλέπεις ακόμη περισσότερες φωτογραφίες! Αν δεν θέλεις να χάνεις κάθε νέα δημοσίευση κάνε εγγραφή στο Newsletter.



Tzina Varotsi

Travel Writer - Blogger - Editor - Photographer - Traveler - Happy Mom - Proud Grandma - Dreamer

Πρόσφατα άρθρα

Ταγγέρη: 10 Αξιοθέατα της Μαγευτικής Πόλης

Η Ταγγέρη είναι η πόλη των αντιθέσεων με μια συναρπαστική ιστορία διαμορφωμένη στην διάρκεια των… Διαβάστε περισσότερα

πριν από %

Καπαλί Τσαρσί, Μεγάλο Παζάρι στην Κωνσταντινούπολη

Αν  έχεις επισκεφθεί την Κωνσταντινούπολη τότε γνωρίζεις ήδη πως δεν γίνεται να μην πας στο… Διαβάστε περισσότερα

πριν από %

Μπέργκαμο: 10 Λόγοι για να το Επισκεφτείς

Σκαρφαλωμένο στους πρόποδες των Άλπεων, το Μπέργκαμο είναι μια γοητευτική πόλη που μαγνητίζει τους ταξιδιώτες… Διαβάστε περισσότερα

πριν από %

Πάρκο Keukenhof, ένας Επίγειος Παράδεισος

Εκείνο που κυριολεκτικά με μάγεψε στο Άμστερνταμ ήταν το πάρκο με τις τουλίπες ή αλλιώς… Διαβάστε περισσότερα

πριν από %

Κουάλα Λουμπούρ: 20 Must-Do Εμπειρίες για να την Ανακαλύψεις

Η Κουάλα Λουμπούρ, πρωτεύουσα της Μαλαισίας, σαγηνεύει τους ταξιδιώτες με την κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα, τον συνδυασμό… Διαβάστε περισσότερα

πριν από %

Ιωάννινα, τα Πιο Σημαντικά Αξιοθέατα

Ιωάννινα, πρώτα στις τέχνες, στα γρόσια και στα γράμματα! Δεν συνοδεύει άδικα αυτό το ρητό… Διαβάστε περισσότερα

πριν από %