Top
Ρέθυμνο Ξενάγηση στα Αξιοθέατα
()

Ο πρώτος σταθμός στην πρόσφατη επίσκεψη μου στην Κρήτη ήταν το Ρέθυμνο και η ξενάγηση στα αξιοθέατα με το Crete Urban Adventures ο καλύτερος τρόπος για να βιώσουμε τον Κρητικό πολιτισμό, την ιστορία και την γαστρονομία του τόπου. Μαζί με την υπόλοιπη ομάδα των Travel Bloggers Greece συμμετείχαμε στο γκρουπ Bygone Crete Adventure και περάσαμε μια αξέχαστη μέρα γνωρίζοντας αυτόν τον καταπληκτικό τόπο, το παρελθόν, την ιστορία και τους ανθρώπους του.

Ολόκληρη η Κρήτη είναι ένας παράδεισος που αξίζει να εξερευνήσεις. Είχα κάνει πάρα πολλά χρόνια πριν (σχεδόν 30 χρόνια πριν) τον γύρο του νησιού. Όμως τότε ταξιδεύαμε με τροχόσπιτο και αυτό ήταν ένα σημαντικός λόγος που μας περιόρισε στις μετακινήσεις και μας κατεύθυνε περισσότερο προς τις παραλίες. Έτσι δεν είχα την ευκαιρία να δω πολύ σημαντικά μέρη τα οποία απόλαυσα ευτυχώς τώρα.

Μπορεί ακόμα να σε ενδιαφέρει: Αξιοθέατα στο Ηράκλειο Κρήτης Τι να Δεις σε Μια Μέρα

Αξιοθέατα στο Ρέθυμνο

Το Σπίτι του Πολιού

Η ξενάγηση στο Ρέθυμνο ξεκίνησε από το χωριό Αστέρι και το Σπίτι του Πολιού. Ο Γιώργος Πολιουδάκης, άνθρωπος με μεράκι για την παράδοση του τόπου του, ξεκίνησε από μικρός την συλλογή αντικειμένων, κατάφερε να διασώσει πολλά και να δημιουργήσει το πατρογονικό του σπίτι σε λαογραφικό μουσείο.

Στο κάθε δωμάτιο αναβιώνει με τρόπο μοναδικό η καθημερινότητα των ανθρώπων της Κρήτης μιας άλλης εποχής. Φορεσιές, χρηστικά αντικείμενα, ακόμα και γράμματα και φωτογραφίες.

Σ’ αυτό το ιδιότυπο λαογραφικό μουσείο ξεναγηθήκαμε και κατόπιν περάσαμε στην αυλή για να κεραστούμε ρακή και κρητικές λιχουδιές.

Mπορεί ακόμα να σε ενδιαφέρει: Μαργαρίτες Ρεθύμνο το Χωριό των Κεραμοποιών

Αρκάδι

Επόμενος προορισμός μας το Αρκάδι. Ήταν η πρώτη φορά που το επισκεπτόμουν και πραγματικά εντυπωσιάστηκα από την επιβλητική Μονή. Χτισμένη σε οροπέδιο τον 14ο αιώνα ιδρύθηκε από έναν μοναχό με το όνομα Αρκάδιος.

Η ξενάγηση ξεκίνησε από τον προαύλιο χώρο εκεί όπου βρίσκεται το οστεοφυλάκιο των ανθρώπων που έχασαν την ζωή τους σ’ εκείνο το ιστορικό ολοκαύτωμα που έγινε σύμβολο ηρωισμού και αυτοθυσίας.

Στο εσωτερικό δεσπόζει ο εντυπωσιακός δίκλιτος ναός που είναι αφιερωμένος στους Αγίους Κωνσταντίνο και Ελένη και στην Μεταμόρφωση του Σωτήρος. Ο ναός αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά μνημεία της Κρητικής Αναγέννησης.

Τον Νοέμβριο του 1866 οι Τούρκοι έφτασαν έξω από το μοναστήρι με 15.000 άντρες. Μέσα στην Μονή υπήρχαν 966 άνθρωποι από τους οποίους μόνο οι 250 μπορούσαν να πολεμήσουν. Την πρώτη μέρα οι Οθωμανοί δεν κατάφεραν να καταλάβουν την Μονή. Έτσι ζήτησαν ενισχύσεις και έφεραν πυροβόλα από το Ρέθυμνο με τα οποία γκρέμισαν μέρος του τείχους και εισέβαλαν στο μοναστήρι.

Όσα γυναικόπαιδα γλίτωσαν από την σφαγή έτρεξαν να κλειστούν στην πυριτιδαποθήκη. Όταν η σφαγή γενικεύτηκε και τα πτώματα των Ελλήνων κάλυψαν το προαύλιο ο Κωνσταντίνος Γιαμπουδάκης ή κατά άλλους ο Εμμανουήλ Σκουλάς ανατίναξε την πυριτιδαποθήκη.

Στο μουσείο της Μονής φυλάσσονται όπλα, κειμήλια, άμφια, εκκλησιαστικά σκεύη ακόμα και ένα κομμάτι από το τέμπλο του καθολικού.

Μπορεί ακόμα να σε ενδιαφέρει: Ταξίδι στα Μαγικά Χανιά, Αξιοθέατα

Θρόνος Αμαρίου

Περίπου 9 χιλιόμετρα από το Αρκάδι και 32 από το Ρέθυμνο είναι το χωριό Θρόνος. Απλώνεται σε μια καταπράσινη κοιλάδα κι έχει απέναντι του τον επιβλητικό Ψηλορείτη. Η θέα από εδώ είναι πραγματικά μαγική!

Σημαντικό αξιοθέατο η Παναγία η Θρονιώτισσα. Ο ναός κτίστηκε πάνω στα ερείπια Παλαιοχριστιανικής Βασιλικής του 4ου αιώνα που υπήρξε έδρα (=θρόνος, εξ ου και η ονομασία του χωριού) της Επισκοπής.

Στον Θρόνο μείναμε για φαγητό στην ταβέρνα Αραβάνες. Είναι στην άκρη του χωριού και έχει πανοραμική θέα σε όλη την κοιλάδα. Οι ιδιοκτήτριες της ταβέρνας Μαρία και Ελευθερία οργανώνουν και μαθήματα μαγειρικής. Εκείνη την μέρα φτιάξαμε γεμιστά τα οποία και απολαύσαμε στο τραπέζι μαζί με άλλα νόστιμα πιάτα και ντόπιες λιχουδιές.

Οινοποιείο Κουρκουλού

Στο χωριό Πατσός το οποίο απέχει περίπου 10 χιλιόμετρα από τον Θρόνο, βρίσκεται το σύγχρονο οινοποιείο της οικογένειας Κουρκουλού.

Εδώ είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα ξενάγηση στο κτίριο αλλά και τους αμπελώνες του οινοποιείου. Μάθαμε για τα στάδια της ζωής του κρασιού, τις γεύσεις, τις ποικιλίες και τα μυστικά του.

Μπορεί ακόμα να σε ενδιαφέρει: Ρέθυμνο Παλιά Πόλη & Αξιοθέατα

Φαράγγι Αγίου Αντωνίου – Πατσός

Στον Πατσό μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο από πλατάνια και τρεχούμενα νερά βρίσκεται το φαράγγι του Αγίου Αντωνίου.

Αφήσαμε τα αυτοκίνητα στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο πάρκινγκ και περπατώντας ένα απόλυτα βατό μονοπάτι φτάσαμε στο μικρό εκκλησάκι του Αγίου Αντωνίου που μοιάζει σφηνωμένο πάνω στον βράχο.

Στην αρχαιότητα αυτό το μικρό σπήλαιο ήταν τόπος λατρείας του Κραναίου Ερμή.

Εντύπωση προκαλούν τα εκατοντάδες χαρτάκια που είναι σφηνωμένα στις σχισμές του βράχου με τάματα των πιστών. Πάνω από το εκκλησάκι και μέσα από τα βράχια ρέει νερό το οποίο συγκεντρώνεται σαν αγίασμα.

Τριγύρω υψώνονται θεόρατα βράχια που σχηματίζουν  σκεπή σαν για να το προφυλάξουν. Υπάρχουν επίσης ξύλινα τραπέζια και παγκάκια για τους επισκέπτες που θέλουν να κάνουν εκεί ένα μικρό πικνίκ.

Για όσους αρέσει η πεζοπορία το μονοπάτι συνεχίζει και μετά από αυτό το σημείο. Η διέλευση του διαρκεί περίπου μια ώρα.

Θέλω να ευχαριστήσω το Crete Urban Adventures γιατί χάρη σε εκείνους βιώσαμε μια εξαιρετική ξενάγηση στο Ρέθυμνο και ταξιδέψαμε μοναδικά και με τρόπο ξεχωριστό στα αξιοθέατα, την ιστορία και την γαστρονομία του τόπου.

 *Aκολούθησε το LoveForTravel στο FaceBook, το Ιnstagram και το Pinterest

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating / 5. Vote count:

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Travel-blogger, Writer, Editor, Photographer, Traveler, Happy Mom, Proud Grandma, Dreamer

Comments:

  • 08/07/2019

    Υπεροχο το Ρέθυμνο Τζινα μου εχω παει σε ευτα τα μερη που ειναι πολύ ομορφα και εντυπωσιακα η Κρητη ειναι ενα μερος που η καθε της μερια σε εντυπωσιαζει υπαρχη και η πρασινη αλλα και η αγρια φυση της !!! καλο καλοκαιρι να περασεις.. φιλακιαααα!!

    reply...

post a comment