Top
()

Μαργαρίτες, και μόνο το όνομα σε προδιαθέτει πως τούτο το χωριό της Κρήτης μόνο ομορφιές μπορεί να κρύβει. Μόλις 25 χιλιόμετρα από το Ρέθυμνο είναι χτισμένο στους πρόποδες του Ψηλορείτη, ανάμεσα σε δύο φαράγγια και φημίζεται για την αγγειοπλαστική και τα πολλά εργαστήρια κεραμοποιίας.

Αν λοιπόν βρεθείς σε αυτή την περιοχή του Ρεθύμνου και θέλεις να δεις ένα πανέμορφο χωριό που ξεχωρίζει για την πλούσια παράδοση στις κεραμικές τέχνες τότε πρέπει να έρθεις μια βόλτα στις Μαργαρίτες.

Αν σε ενδιαφέρει μια ολοήμερη εκδρομή στις Μαργαρίτες μαζί με ξενάγηση, εδώ θα βρεις όλες τις πληροφορίες που χρειάζεσαι

ΜΑΡΓΑΡΙΤΕΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ – Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥΣ

Από την εποχή της Βενετοκρατίας οι Μαργαρίτες ήταν ένα πολύ σημαντικό χωριό με πανέμορφα αρχοντικά. Υπάρχουν διάφορες εκδοχές για την ονομασία του χωριού. Μια εκδοχή είναι το όνομα “Μαργαρίτες” να το πήρε από την λέξη “μαγαρικά” που στα Βυζαντινά χρόνια σήμαινε “πήλινα”. Μια άλλη εκδοχή είναι να ονομάστηκε έτσι από τις πολλές μαργαρίτες που φυτρώνουν στην περιοχή. Και μια τελευταία αναφέρει πως μια βασίλισσα της αρχαίας Ελεύθερνας με το όνομα Μαργαρίτα γοητεύτηκε από την ομορφιά του τοπίου και πρόσφερε όλα τα κοσμήματά της για να γίνει εκεί χωριό που θα πάρει το όνομα της. Αλλά αυτή η εκδοχή είναι περισσότερο μύθος καθώς πολλές ονομασίες διαφόρων τόπων ερμηνεύτηκαν με παρόμοιο απλοϊκό τρόπο.

Σε παλιά Βενετσιάνικα και Τουρκικά έγγραφα το χωριό αναφέρεται σαν Mαγαρίτες και οι κάτοικοί του σαν Mαγαριτσανοί. Οι Μαργαρίτες κάηκαν ολοσχερώς το 1332 από τους Ενετούς γιατί οι κάτοικοι αρνήθηκαν την βαριά φορολογία που τους επέβαλαν. Πολύ αργότερα συμμετείχαν στην επανάσταση των αδελφών Καλλέργη και στην περίοδο την Κρητικής Αναγέννησης το χωριό αναπτύχθηκε και χτίστηκαν σε αυτό πολύ όμορφα αρχοντικά και εκκλησίες. Κατά το 1829-1830 εδώ ήταν η έδρα του Επαναστατικού Συμβουλίου. Εδώ επίσης γεννήθηκε ο μετέπειτα ηγούμενος της μονής Αρκαδίου Γαβριήλ Μαρινάκης, ο οποίος πρωταγωνίστησε στην ανατίναξη της μονής.

ΜΑΡΓΑΡΙΤΕΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ & ΑΓΓΕΙΟΠΛΑΣΤΙΚΗ

Η αγγειοπλαστική αναπτύχθηκε στην Κρήτη από το 3000 π.Χ. κατά τους πρώτους Μινωικούς χρόνους και είναι μία από τις παλαιότερες τέχνες. Στο χωριό Μαργαρίτες όλη η περιοχή είναι πλούσια σε αργιλόχωμα και νερά και αυτό εξηγεί την μακραίωνη ενασχόληση των κατοίκων με την τέχνη του πηλού. Περπατώντας στους δρόμους του χωριού θα ενθουσιαστείς από τα χρώματα που κυριαρχούν παντού. Είναι μάλιστα συνηθισμένο φαινόμενο πήλινα διακοσμητικά να είναι κρεμασμένα έξω από τα σπίτια και μεγάλα πιθάρια να στολίζουν τους ανθισμένους κήπους.

Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1970 στα εργαστήρια (τσικαλαριά) που βρίσκονταν στην θέση Λιβάδι οι τεχνίτες έφτιαχναν αποκλειστικά χρηστικά πήλινα αντικείμενα. Σήμερα στις Μαργαρίτες υπάρχουν περίπου 18 εργαστήρια-εκθέσεις και 23 αγγειοπλάστες οι οποίοι συνεχίζουν να δημιουργούν κυρίως διακοσμητικά αλλά και κάποια χρηστικά αντικείμενα από πηλό. Όλοι συνεχίζουν επάξια την τέχνη του πηλού που παρέλαβαν από τους τεχνίτες πατεράδες τους.

ΚΕΡΑΜΕΙΟΝ

Στις Μαργαρίτες λειτουργεί το εργαστήριο κεραμικής “Κεραμείον” της Μαρινίκης και του Γιώργου Δαλαμβέλα. Με τεχνικές που φτάνουν μέχρι τα νεολιθικά χρόνια το ζευγάρι δημιουργεί χειροποίητα χρηστικά κεραμικά συνδέοντας με αυτόν τον τρόπο την παράδοση με τον σύγχρονο τρόπο ζωής.

Συχνά στο συγκεκριμένο εργαστήρι παρουσιάζονται εκπαιδευτικά προγράμματα για την τοπική κεραμική τέχνη σε σχολεία και ομάδες ενηλίκων. Οι επισκέπτες έχουν την δυνατότητα να γνωρίσουν από κοντά όλα τα στάδια παραγωγής του πηλού, την κατασκευή των αντικειμένων στον τροχό, την λείανση με βότσαλο, την διακόσμηση και τέλος το ψήσιμο στο καμίνι με τα ξύλα.

Την μέρα που επισκεφθήκαμε τις Μαργαρίτες ο Γιώργος με προθυμία μας μίλησε για την τέχνη και τα δημιουργήματα του και με περηφάνια μας έδειξε τον παλιό ποδοκίνητο τροχό της οικογένειας που περνά από γενιά σε γενιά.

ΤΙ ΝΑ ΔΕΙΣ ΣΤΙΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΕΣ

Οι Μαργαρίτες είναι ένα πανέμορφο χωριό με ωραία σπίτια, γραφικά δρομάκια και ολάνθιστους κήπους. Άφησε λοιπόν το αυτοκίνητο και βγες έξω να το περπατήσεις και να το γνωρίσεις.

Στην κεντρική πλατεία του χωριού υπάρχει το Μουσείο κεραμικής, το οποίο περιλαμβάνει μια μεγάλη συλλογή από ντόπια κεραμικά αντικείμενα που αναδεικνύουν την παραδοσιακή κεραμική. Επιπλέον, στο δρόμο που οδηγεί προς τα νότια του χωριού, υπάρχουν ακόμα τα δεκάδες ¨τσικαλαριά¨ που λειτουργούσαν παλαιότερα. Εδώ βρίσκονται και τα Πυθαρουλιανά, ένας οικισμός των παλιών αγγειοπλαστών.

Εκτός όμως από περίπατο στα δρομάκια του χωριού αξίζει μια επίσκεψη στην Ιερά Μονή Σωτήρος Χριστού η οποία χρονολογείται από τον 16ο αιώνα. Όπως και στην εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου για να θαυμάσεις το παλιό πέτρινο τέμπλο. Εδώ είναι θαμμένοι και οι νεκροί της Μονής Αρκαδίου. Μπορείς επίσης να επισκεφτείς την Αρχαία Ελεύθερνα που βρίσκεται μόλις τέσσερα χιλιόμετρα από τις Μαργαρίτες.

Τέλος στις ταβέρνες του χωριού μπορείς να δοκιμάσεις τοπικές λιχουδιές και να πιεις παραδοσιακή ρακή. Και φυσικά μην παραλείψεις να αγοράσεις κάποιο από τα πανέμορφα πήλινα διακοσμητικά ή χρηστικά αντικείμενα για το σπίτι

MΠΟΡΕΙ ΑΚΟΜΑ ΝΑ ΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ:

*Aκολούθησε το LoveForTravel στο FaceBook, το Ιnstagram και το Pinterest

PIN IT!

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating / 5. Vote count:

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Travel-blogger, Writer, Editor, Photographer, Traveler, Happy Mom, Proud Grandma, Dreamer

post a comment