Ευρώπη

Όσλο Νορβηγίας: Πλήρης Ταξιδιωτικός Οδηγός

Το Όσλο είναι μια πόλη με όμορφη αρχιτεκτονική, γραφικά τοπία και πλούσια ιστορία. Αν πρόκειται να πας με την οικογένεια σου τότε θα πρέπει να γνωρίζεις πως η Νορβηγία είναι μια από τις πιο ασφαλείς χώρες στον κόσμο. Γι αυτό και το Όσλο αποτελεί κορυφαίο προορισμό για γυναίκες που ταξιδεύουν μόνες αλλά και όσους ταξιδεύουν με παιδιά.

Είναι μια ζωντανή πόλη με αμέτρητα μουσεία, όμορφα καφέ και σύγχρονη αρχιτεκτονική που συνδυάζεται μοναδικά με γραφικές πολύχρωμες πολυκατοικίες δίπλα από το λιμάνι. Θα έχεις την ευκαιρία να εξερευνήσεις όμορφα δρομάκια, σύγχρονα κέντρα τέχνης, να περπατήσεις σε πάρκα και να δοκιμάσεις σκανδιναβική κουζίνα.


Αποποίηση Ευθύνης: Αυτό το άρθρο μπορεί να περιέχει affiliate links. Αυτό σημαίνει πως αν αγοράσεις κάτι από τους εξωτερικούς συνδέσμους εγώ θα λάβω μια μικρή προμήθεια. Δεν υπάρχει κανένα επιπλέον κόστος για σένα όμως αυτό συμβάλλει στα έξοδα συντήρησης αυτής της ιστοσελίδας. Ευχαριστώ πολύ.

Πως να χρησιμοποιήσεις τον χάρτη: Κάνε κλικ επάνω του ή εδώ για να ανοίξει ο χάρτης. Κάνε κλικ σε κάθε εικονίδιο για περισσότερες πληροφορίες. Για να τον προσθέσεις στους Χάρτες Google του δικού σου λογαριασμού κάνε κλικ στο αστέρι δίπλα από τον τίτλο του χάρτη. Στην συνέχεια άνοιξε το κινητό ή τον υπολογιστή σου πήγαινε στους Χάρτες Google κάνε κλικ στο κουμπί μενού και θα τον βρεις στην ενότητα “Τα μέρη σας” / “Χάρτες”.


Γρήγορος Οδηγός για το Όσλο


Πληροφορίες για το Όσλο

Το Όσλο βρίσκεται στην χερσόνησο Bygdøy της Νορβηγίας και είναι πολύ εύκολο να το εξερευνήσεις. Με πληθυσμό πάνω από 700.000 κάτοικους αποτελεί την μεγαλύτερη πόλη και φυσικά την πρωτεύουσα της Νορβηγίας, ενώ έχει γίνει γνωστό σαν μια από τις πιο πράσινες πόλεις της Ευρώπης.

Παρόλα αυτά το Όσλο δεν ήταν πάντα η πρωτεύουσα, αντίθετα έχει πλούσια ιστορία που χρονολογείται από τον Μεσαίωνα. Ιδρύθηκε το 1049 και ανέλαβε τον ρόλο της πρωτεύουσας το 1299 όταν ανέβηκε στον θρόνο ο βασιλιάς Χάακον Ε’ .

Νόμισμα & ΑΤΜ

Το νόμισμα στην Νορβηγία είναι η Κορόνα Νορβηγίας (ΝΟΚ) η οποία διαιρείται σε 100 øre. Υπάρχουν 4 διαφορετικά νομίσματα 1kr, 5kr, 10kr,20kr και 5 χαρτονομίσματα των 50kr, 100kr, 200kr και 10000kr. Η τρέχουσα συναλλαγματική ισοτιμία της Κορόνας Νορβηγίας είναι 1 ευρώ = 11,60 Κορόνες (ΝΟΚ).

Τα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης μετρητών (ΑΤΜ) είναι ο πιο εύκολος και φτηνός τρόπος για να πάρεις μετρητά σε Κορόνες (ΝΟΚ). Απέφυγε τα ΑΤΜ του αεροδρομίου και φρόντισε να μην πάρεις ένα μικροποσό μιας και οι περισσότερες τράπεζες το μέγιστο των προμηθειών τους το χρεώνουν στις περιπτώσεις αναλήψεων μετρητών από ATM ξένων τραπεζών.

Συνεπώς θα πρέπει να υπολογίσεις ένα ποσό που να μην είναι πολύ μικρό αλλά ούτε και πολύ μεγάλο. Θα πρέπει δηλαδή να βρεις την κατάλληλη ισορροπία, βάσει των ημερών που θα μείνεις και τι σχεδιάζεις να ψωνίσεις, ώστε να μην κουβαλάς επάνω σου πολλά μετρητά. Στην περίπτωση που επιλέξεις να χρησιμοποιείς την πιστωτική σου κάρτα φρόντισε να έχεις ενημερώσει την τράπεζα σου ώστε να μην βρεθείς προ εκπλήξεων.

Η Καλύτερη Εποχή να Επισκεφθείς το Όσλο

Παρόλο που το Όσλο είναι υπέροχο κάθε εποχή του χρόνου, εντούτοις είναι καλύτερα να ταξιδέψεις εκεί τους καλοκαιρινούς μήνες ώστε να απολαύσεις την ύπαιθρο.

Και παρόλο που η θερμοκρασία θα επιτρέπει να κυκλοφορείς με κοντομάνικο δεν θα πρέπει να παραλείψεις να βάλεις στην βαλίτσα ένα ελαφρύ πουλόβερ ή σακάκι γιατί εδώ ο αέρας είναι πιο δροσερός απ’ ότι τον έχουμε συνηθίσει.

Η θερμοκρασία από τον Μάϊο μέχρι τον Αύγουστο κυμαίνεται μεταξύ 20 και 25 βαθμών Κελσίου, οι ημέρες είναι μεγαλύτερες οπότε θα έχεις και περισσότερο χρόνο για τις εξερευνήσεις σου και τον καιρό για σύμμαχο. Αντίθετα τον χειμώνα έχει πολύ κρύο με θερμοκρασίες συχνά κάτω από το μηδέν και η ημέρα είναι μικρή σε διάρκεια.

Τι Είναι η Κάρτα του Όσλο

Η κάρτα Oslo Pass θα σου λύσει τα χέρια και με αυτήν θα εξοικονομήσεις χρόνο και χρήμα. Σου προσφέρει δωρεάν είσοδο σε πολλά μουσεία και αξιοθέατα ενώ παράλληλα θα μπορείς να χρησιμοποιήσεις την δημόσια συγκοινωνία δωρεάν.

Επίσης σου εξασφαλίζει εκπτώσεις σε διάφορα αξιοθέατα στα οποία δεν υποστηρίζει δωρεάν είσοδο, σε εισιτήρια, σε ενοικίαση ειδών σκι και ειδικές προσφορές σε εστιατόρια, καταστήματα, χώρους διασκέδασης και αναψυχής, καθώς επίσης και για την μεταφορά με το φέρυ που πάει στο Bygdøy.

Κάρτα Sim

Αν ψάχνεις οικονομικό και εύκολο τρόπο για να έχεις δεδομένα στο κινητό σου τότε ο πλέον απλός τρόπος είναι να ενεργοποιήσεις μια Airalo eSim που θα σε απαλλάξει από την ακριβή περιαγωγή και το “άνοιξε-κλείσε” του κινητού για να τοποθετήσεις μια φυσική κάρτα Sim. Απλά κατέβασε την εφαρμογή στο κινητό σου.

Η Airalo διαθέτει μικρά και μεγαλύτερα πακέτα δεδομένων προσαρμοσμένα στις ανάγκες του κάθε ταξιδιώτη, ενώ μπορείς να ανανεώσεις εύκολα και γρήγορα το υπόλοιπο σου. Θυμήσου πως πρέπει να απενεργοποιήσεις τα δεδομένα της κύρια κάρτας σου και να ενεργοποιήσεις τα δεδομένα για την κάρτα Airalo. Τέλος θα πρέπει να απενεργοποιήσεις την επιλογή “να επιτρέπεται η εναλλαγή δεδομένων κινητού δικτύου”.



Φτηνά Εστιατόρια & Καφέ στο Όσλο

Η Νορβηγία γενικά είναι μια σχετικά ακριβή χώρα το ίδιο και ισχύει και για το φαγητό. Παρόλα αυτά υπάρχουν πολλά εστιατόρια με πιο λογικές τιμές.

Αν λοιπόν ψάχνεις για ένα φτηνό γεύμα τότε θα πρέπει να κατευθυνθείς στους δρόμους Grønlandsleiret και Torggata. Σε πολλά σημεία της πόλης θα βρεις επίσης πολλές επιλογές σε πακέτο, όπως κεμπάπ και μπέργκερ.



  • Το καφέ Kaffistova είναι διάσημο για τις σπιτικές νορβηγικές σπεσιαλιτέ του που σερβίρει σε γενναιόδωρες μερίδες και λογικές τιμές. Μπορείς αν θέλεις να πάρεις την παραγγελία σου σε πακέτο. Κλικ εδώ για να δεις την διεύθυνση.
  • Το Oslo Street Food βρίσκεται στο κέντρο του Όσλο και προσφέρει μεγάλη ποικιλία με αυθεντικές γεύσεις από όλες τις γωνιές του κόσμου. Επιπλέον διαθέτει μεγάλη ποικιλία επιλογών για χορτοφάγους, vegan και χωρίς γλουτένη. Κλικ εδώ για να δεις την διεύθυνση.
  • Το Istanbul Restaurant σερβίρει τουρκική κουζίνα σε χαλαρό και φιλικό περιβάλλον. Τα πιάτα παρασκευάζονται με φρέσκα υλικά από Τούρκους μάγειρες. Εδώ μπορείς να φας χωρίς να τινάξεις τον προϋπολογισμό σου στον αέρα. Κλικ εδώ για να δεις την διεύθυνση.

Τι να Δεις στο Όσλο – Αξιοθέατα

1. Όπερα του Όσλο

Το πολιτιστικό κτίριο στο οποίο στεγάζεται η Όπερα του Όσλο αποτελεί ένα θαύμα της σύγχρονης αρχιτεκτονικής. Είναι κατασκευασμένο από λευκό μάρμαρο και γρανίτη και εντυπωσιάζει καθώς μοιάζει με παγόβουνο το οποίο ξεπροβάλλει μέσα από την θάλασσα.

Ολοκληρώθηκε το 2007 και άνοιξε για το κοινό το 2008. Αν είσαι λάτρης της όπερας τότε θα πρέπει να πληροφορηθείς από τον ιστότοπο της Όπερας το πρόγραμμα των παραστάσεων και να κλείσεις από εκεί το εισιτήριο σου.



2. Φρούριο Akershus

Το μεσαιωνικό κάστρο Akershus φαίνεται από το λιμάνι, στέκει επιβλητικό και σκοπό είχε την προστασία της πόλης από τις εχθρικές επιδρομές. Χρονολογείται από το 1299 και αρχικά προοριζόταν για παλάτι και κατοικία των βασιλιάδων του Όσλο.

Αν σου αρέσει να μαθαίνεις την ιστορία του κάθε τόπου τότε το Φρούριο Akershus θα πρέπει να ψηλά να μπει στην λίστα όσων σχεδιάζεις να δεις στο Όσλο. Έχει στιβαρή κατασκευή και λέγεται πως ποτέ δεν το κατέλαβαν εχθρικές δυνάμεις μέχρι το 1940 οπότε και παραδόθηκε αμαχητί στους Γερμανούς.

Στην διάρκεια των χρόνων χρησιμοποιήθηκε για διάφορους σκοπούς από φυλακή μέχρι και στρατιωτική βάση. Σήμερα φιλοξενεί το Πολεμικό Μουσείο ενώ σε ένα άλλο τμήμα του στεγάζεται το μαυσωλείο της βασιλικής οικογένειας της Νορβηγίας.

3. Δημαρχείο του Όσλο

Το Δημαρχείο του Όσλο είναι το πιο αναγνωρίσιμο κτίριο και αναμφίβολα από τα πιο σπουδαία ορόσημα της πόλης καθώς είναι και το μέρος όπου γίνεται κάθε χρόνο η απονομή του βραβείου Νόμπελ. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1931, με μια διακοπή κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου για να ολοκληρωθεί πια το 1950.

Σχεδιάστηκε από τον Arnstein Arneberg και τον Magnus Poulson από σκυρόδεμα με τούβλα και έχει δυο πύργους στον ένα από τους οποίους υπάρχει ένα τεράστιο ρολόι. Είναι ανοιχτό για το ευρύ κοινό και μπορείς να κάνεις μια βόλτα στο εσωτερικό του το οποίο είναι εξίσου εντυπωσιακό, καθώς περιλαμβάνει τοιχογραφίες διάσημων Νορβηγών καλλιτεχνών.

4. Εθνικό Μουσείο

Το Εθνικό Μουσείο Τέχνης, Αρχιτεκτονικής και Σχεδίου, όπως είναι το πλήρες όνομα του (NaM), ξεκίνησε να λειτουργεί τον Ιούνιο του 2022 και στεγάζεται σε ένα σύγχρονο κτίριο. Είναι το μεγαλύτερο μουσείο στην Σκανδιναβία και έχει δεχθεί σκληρή κριτική για την αρχιτεκτονική του.

Σε ένα χώρο 10.000 τετραγωνικών μέτρων φιλοξενεί 6.500 έργα τέχνης και έπιπλα των οποίων ο σχεδιασμός ανάγεται στον 15ο αιώνα. Το κτίριο φωτίζεται με τέτοιο τρόπο εξωτερικά ώστε διακρίνεται από χιλιόμετρα μακριά, ενώ το πιο εντυπωσιακό χαρακτηριστικό είναι η μεγάλη φωτισμένη αίθουσα στην κορυφή του.

Ώρες Εισόδου

5. Aker Brygge

Η Aker Brygge είναι μια περιοχή δίπλα στο λιμάνι ιδανική για χαλαρές βόλτες με θέα την θάλασσα και τα σκάφη που λικνίζονται στο νερό. Εδώ θα βρεις πολλά εστιατόρια κάθε είδους, από γκουρμέ μέχρι πιο παραδοσιακά.

Πολλά χρόνια πριν αυτή η περιοχή ήταν κυρίως βιομηχανική όμως από την δεκαετία του 1980 ξεκίνησε η ανάπτυξη της η οποία την μετέβαλλε σε μια “κλασάτη” περιοχή με εκλεκτές επιλογές για φαγητό. Είναι το ιδανικό σημείο για να απολαύσεις μερικές ανέμελες στιγμές έχοντας τα πόδια μέσα στο νερό και ένα αναψυκτικό στο χέρι.

6. Πάρκο Vigeland

Το πάρκο Vigeland σχεδιάστηκε μεταξύ 1924 και 1943 από τον εξαιρετικό Νορβηγό γλύπτη Gustav Vigeland. Η έκταση του είναι περίπου 80 στρέμματα και αποτελεί το μεγαλύτερο πάρκο γλυπτών στον κόσμο. Είναι ανοιχτό όλο το 24ωρο.

Στους χώρους του υπάρχουν περισσότερα από 200 έργα τέχνης, χάλκινα ή σιδερένια αγάλματα, κατασκευές από γρανίτη, γέφυρες και συντριβάνια. Αποτελεί ένα από τα κορυφαία τουριστικά αξιοθέατα σε ολόκληρη την Νορβηγία.

Είναι ένας εκπληκτικός προορισμός για να περάσεις κάποιες ώρες ιδιαίτερα την άνοιξη και το καλοκαίρι που ο καιρός είναι ζεστός και όλα είναι ανθισμένα. Αρκεί να σου πω ότι το πάρκο φιλοξενεί την μεγαλύτερη συλλογή τριαντάφυλλων στην χώρα. Διαθέτει επίσης μια υπαίθρια πισίνα, καφέ, εστιατόριο και μια τεράστια παιδική χαρά.

7. Μουσείο Σκι

Το Holmenkollen Ski Museum & Tower είναι το παλαιότερο μουσείο σκι σε ολόκληρο τον κόσμο. Ιδρύθηκε το 1923 προς τιμήν των 4.000 χρόνων του σκι για την ανθρωπότητα. Στους χώρους του φιλοξενούνται περίπου 2.500 ζευγάρια σκι τα οποία ανήκαν σε μέλη της βασιλικής οικογένειας, σε πρωταθλητές του αθλήματος αλλά και σε άλλες εξέχουσες προσωπικότητες.

Από την κορυφή του λόφου για τα άλματα του σκι θα απολαύσεις πανοραμική θέα ολόκληρης της πόλης του Όσλο και των γύρω περιοχών.

* Το Μουσείο Σκι και το καφέ θα παραμείνουν προσωρινά κλειστά μέχρι το τέλος του 2023 λόγω ανακαίνισης.

Ώρες Εισόδου

8. Κρουαζιέρα στα Φιόρδ

Τα φιόρδ είναι θαύματα της φύσης που δημιουργήθηκαν στο πέρασμα των αιώνων καθώς υποχώρησαν οι παγετώνες και δημιουργήθηκε μια συγκλονιστική αντίθεση από χιονισμένες βουνοκορφές και απότομους βράχους που βυθίζονται σε γαλαζοπράσινα νερά.



Μια κρουαζιέρα στους πολύπλοκους δαντελωτούς κόλπους των φιόρδ είναι κορυφαία εμπειρία για κάθε επισκέπτη του Όσλο. Μάλιστα η κρουαζιέρα στα φιόρδ είναι για πολλούς ο κυριότερος λόγος που επισκέπτονται την χώρα. Θα περιηγηθείς δίπλα από πολύχρωμα γραφικά σπίτια και ίσως έχεις την ευκαιρία να εντοπίσεις κάποιον θαλασσαετό με λευκή ουρά.


Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο ίσως μπορείς να το μοιραστείς με τους φίλους σου. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε πολλά για μένα! Bεβαιώσου πως με ακολουθείς στο Facebook και το Instagram για να μαθαίνεις ταξιδιωτικά tips και να βλέπεις ακόμη περισσότερες φωτογραφίες! Αν δεν θέλεις να χάνεις κάθε νέα δημοσίευση κάνε εγγραφή στο Newsletter.



Tzina Varotsi

Travel Writer - Blogger - Editor - Photographer - Traveler - Happy Mom - Proud Grandma - Dreamer

Πρόσφατα άρθρα

Κουάλα Λουμπούρ: 20 Must-Do Εμπειρίες για να την Ανακαλύψεις

Η Κουάλα Λουμπούρ, πρωτεύουσα της Μαλαισίας, σαγηνεύει τους ταξιδιώτες με την κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα, τον συνδυασμό… Διαβάστε περισσότερα

πριν από %

Ιωάννινα, τα Πιο Σημαντικά Αξιοθέατα

Ιωάννινα, πρώτα στις τέχνες, στα γρόσια και στα γράμματα! Δεν συνοδεύει άδικα αυτό το ρητό… Διαβάστε περισσότερα

πριν από %

Άφυτος Χαλκιδικής, το Χωριό των Καλλιτεχνών

Η Άφυτος Χαλκιδικής, ή Άθυτος, είναι πολύ περισσότερα από ένα απλό χωριό. Είναι ένας ολόκληρος… Διαβάστε περισσότερα

πριν από %

Ψώνια στο Λονδίνο: Οδηγός για τις Γειτονιές και τα Εμπορικά Κέντρα

Το Λονδίνο αποτελεί έναν κόσμο αγορών που καλύπτει κάθε προτίμηση και γούστο. Από τις παραδοσιακές… Διαβάστε περισσότερα

πριν από %

Ταξίδι στην Όμορφη Μπρατισλάβα, Αξιοθέατα

Η Μπρατισλάβα ήταν ένας προορισμός έκπληξη! Η αλήθεια είναι πως δεν την περίμενα τόσο όμορφη… Διαβάστε περισσότερα

πριν από %

Κάντιθ: 10 Λόγοι για να το Επισκεφθείς

Το Κάντιθ είναι μια πανέμορφη πόλη που εκτείνεται πάνω σε χερσόνησο στον Ατλαντικό ωκεανό στην… Διαβάστε περισσότερα

πριν από %