Ελλάδα

Νίσυρος: Διακοπές στο Διαμαντάκι του Αιγαίου

Η Νίσυρος μοιάζει σαν ένα “διαμαντάκι” που κείτεται μεσοπέλαγα, αν και στην πραγματικότητα είναι ολόκληρη ένα ηφαίστειο. Πράγματι, για όσους δεν το γνωρίζουν το ηφαίστειο της Νισύρου είναι ενεργό και το νεότερο στην Ελλάδα.

Το νησάκι όμως είναι σίγουρο πως θα το λατρέψεις με το που πατήσεις το πόδι σου. Γραφικό με ασβεστωμένα σπίτια, βοτσαλωτά προαύλια και στενά πετρόχτιστα δρομάκια, το αγαπάς για την ανεπιτήδευτη ομορφιά και την απλότητα του.

Ένας μικρός παράδεισος που σε προσκαλεί να τον εξευρευνήσεις, να χαλαρώσεις, να ηρεμήσεις και όταν έρθει η ώρα να φύγεις από εκεί να το κάνεις γεμάτος από όμορφες εικόνες και ακόμα καλύτερες αναμνήσεις.

Αποποίηση Ευθύνης: Αυτό το άρθρο μπορεί να περιέχει affiliate links. Αυτό σημαίνει πως αν αγοράσεις κάτι από τους εξωτερικούς συνδέσμους εγώ θα λάβω μια μικρή προμήθεια. Δεν υπάρχει κανένα επιπλέον κόστος για σένα όμως αυτό συμβάλλει στα έξοδα συντήρησης αυτής της ιστοσελίδας. Ευχαριστώ πολύ.

Πως να χρησιμοποιήσεις τον χάρτη: Κάνε κλικ επάνω του ή εδώ για να ανοίξει ο χάρτης. Κάνε κλικ σε κάθε εικονίδιο για περισσότερες πληροφορίες. Για να τον προσθέσεις στους Χάρτες Google του δικού σου λογαριασμού κάνε κλικ στο αστέρι δίπλα από τον τίτλο του χάρτη. Στην συνέχεια άνοιξε το κινητό ή τον υπολογιστή σου πήγαινε στους Χάρτες Google κάνε κλικ στο κουμπί μενού και θα τον βρεις στην ενότητα “Τα μέρη σας” / “Χάρτες”.


Οργάνωσε Εύκολα το Ταξίδι σου

  • Βρες οικονομικές πτήσεις: Πάντοτε συγκρίνω τις τιμές των πτήσεων για να βρω την πιο συμφέρουσα, γι’ αυτόν τον λόγο χρησιμοποιώ την Skyscanner
  • Κλείσε εισιτήριο για το πλοίο: Για να μάθω τις ώρες των δρομολογίων και τις τιμές στα εισιτήρια των πλοίων χρησιμοποιώ πάντα την Ferryhopper
  • Έλεγξε εύκολα και γρήγορα αν χρειάζεσαι βίζα για το ταξίδι σου: Κλικ εδώ για έλεγχο και παραγγελία online
  • Κλείσε τη διαμονή σου: Υπάρχουν πολλές διαφορετικές πλατφόρμες διαμονής, αλλά καμία από αυτές δεν έχει τα πλεονεκτήματα της Booking
  • Ιδιωτική μεταφορά: Για να με περιμένει ο οδηγός στο αεροδρόμιο ή το λιμάνι και να με μεταφέρει με άνεση και ασφάλεια στον προορισμό μου, κάνω online κράτηση με την Welcome Pickups
  • Κλείσε online τις ξεναγήσεις σου: Οι περιηγήσεις από έμπειρους ξεναγούς απογειώνουν την εμπειρία του ταξιδιού, γι’ αυτό χρησιμοποιώ πάντα την GetYourGuide
  • Ενοικίαση αυτοκινήτου: Ο καλύτερος τρόπος για να νοικιάσεις ένα αυτοκίνητο σε προσιτή τιμή είναι να χρησιμοποιήσεις μια μηχανή αναζήτησης που να συγκρίνει τις τιμές από όλες τις εταιρείες ενοικίασης στην αγορά. Προσωπικά χρησιμοποιώ την Skyscanner
  • Πες αντίο στην ακριβή περιαγωγή, τις φυσικές κάρτες SIM και το αναξιόπιστο Wi-Fi: Ενεργοποίησε εδώ μια Airalo eSIΜ σε προσιτή τιμή
  • Ταξίδεψε ξέγνοιαστα: Κλείσε μια ταξιδιωτική ασφάλεια

Πως Θα Πας στην Νίσυρο

Με Πλοίο

Στην Νίσυρο μπορείς να φτάσεις με το πλοίο από το λιμάνι του Πειραιά με απευθείας δρομολόγια που πραγματοποιούνται τακτικά. Το ταξίδι διαρκεί περίπου 13-14 ώρες οπότε, ίσως θα ήταν χρήσιμο, να έχεις κλείσει καμπίνα.

Άλλος τρόπος είναι να φτάσεις με ενδιάμεσο σταθμό αυτόν της Κω ή της Ρόδου και από εκεί με κάποιο πλοίο που πραγματοποιεί το δρομολόγιο μεταξύ του συγκεκριμένου νησιού και της Νισύρου.

Με Αεροπλάνο

Ακολουθώντας την τακτική του ενδιάμεσου σταθμού μπορείς να φτάσεις στην Νίσυρο με το αεροπλάνο πετώντας από την Αθήνα για την Κω ή την Ρόδο και από εκεί με την κατάλληλη ανταπόκριση για την Νίσυρο.

Τι να Δεις στην Νίσυρο – Αξιοθέατα

1. Μανδράκι

Το Μανδράκι είναι η Χώρα της Νισύρου και το λιμάνι της, με λίγα λόγια εδώ χτυπά η καρδιά του νησιού. Θα απολαύσεις κάθε στιγμή του περιπάτου σου στα στενά δρομάκια με τα ασβεστωμένα σπίτια και τις ολάνθιστες αυλές.

Είναι χτισμένο αμφιθεατρικά πάνω σε λόφο γι’ αυτό και σε πολλά σημεία η θέα είναι εκπληκτική. Το πιο διάσημο σοκάκι στο Μανδράκι είναι η Μικρή Βενετία. Είναι στενό, πλακόστρωτο και έχει χρωματιστά μπαλκόνια που μεταφέρουν νοερά στην Βενετία εξ ου και η ονομασία του.

Κάνε μια στάση να πιεις μια μπύρα ή ακόμα και για φαγητό στην πανέμορφη Πλατεία Ηλικιωμένης, καθώς επίσης και στην Πλατεία Δημαρχείου που είναι από τα πιο ωραία σημεία στο Μανδράκι.

2. Λαογραφικό Μουσείο

Το Λαογραφικό Μουσείο της Νισύρου στεγάζεται σε ένα διώροφο αρχοντικό του 18ου αιώνα. Οι χώροι του έχουν αποκατασταθεί από τον Δήμο και έχουν διαμορφωθεί με όλα τα έπιπλα και τα χρηστικά αντικείμενα που περιλάμβανε ένα παραδοσιακό νισύριο σπίτι.

Παράλληλα με τα χρηστικά αντικείμενα φιλοξενεί και φωτογραφικό υλικό από το παρελθόν του τόπου. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν ακόμα τα παλιά κεντήματα, τα υφαντά και άλλα χειροτεχνήματα.

3. Μοναστήρι Παναγία Σπηλιανής

Το μοναστήρι της Παναγιάς Σπηλιανής βρίσκεται μέσα στο Ενετικό Κάστρο που έχτισαν οι Ιωαννίτες Ιππότες γύρω στο 1315 μ.Χ. Το μοναστήρι οικοδομήθηκε περίπου το 1600 και μοιάζει να αιωρείται πάνω στον τεράστιο βράχο που δεσπόζει πάνω από το Μανδράκι.

Τι κυρίως τμήμα του ναού βρίσκεται μέσα στην σπηλιά όπου βρέθηκε η εικόνα της Παναγίας με θαυματουργικό τρόπο. Η εικόνα είναι αμφιπρόσωπη έχοντας στην μια της πλευρά την Παναγία με το Θείο Βρέφος και στην άλλη τον Άγιο Νικόλαο.

Η Παναγία Σπηλιανή πανηγυρίζει κάθε χρόνο τον Δεκαπενταύγουστο και λόγω της θαυματουργικής της δράσης συγκεντρώνει πλήθος προσκυνητών όχι μόνο από το νησί αλλά και από άλλα μέρη.

4. Αρχαιολογικό Μουσείο

Το κτίριο του Αρχαιολογικού Μουσείου της Νισύρου χτίστηκε με δαπάνες των αδελφών Γιαννίδη και παραχωρήθηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού για να χρησιμοποιηθεί σαν χω΄ρος μουσείου.

Είναι μικρό σε έκταση αλλά περιλαμβάνει πολύ σημαντικά ευρήματα από την αρχαϊκή, κλασική και ελληνιστική περίοδο. Νεολιθικά εργαλεία, αγγεία, ανάγλυφες στήλες, ρωμαϊκές και ελληνιστικές επιγραφές είναι κάποια από τα εκθέματα.

Ώρες Εισόδου

5. Παλαιόκαστρο Νίσυρου

Το Παλαιόκαστρο βρίσκεται πάνω από το Μανδράκι στην κορυφή του λόφου και ήταν η αρχαία ακρόπολη του νησιού. Χτίστηκε γύρω στον 4ο αιώνα π.Χ. και τα χοντρά του τοιχώματα έχουν οικοδομηθεί από ηφαιστειακά πετρώματα.

Το καλύτερα διατηρημένο κομμάτι του Παλαιόκαστρου είναι η κορυφή του φρουρίου. Από εδώ θα απολαύσεις μοναδική θέα προς το Μανδράκι και το μοναστήρι της Σπηλιανής. Αν μάλιστα συνδυάσεις την επίσκεψη σου με την δύση του ήλιου τότε θα δεις το πιο υπέροχο ηλιοβασίλεμα.

6. Το Ηφαίστειο

Το ηφαίστειο της Νισύρου είναι το πιο σημαντικό της αξιοθέατο, εξάλλου όπως είπαμε .. η Νίσυρος είναι ολόκληρη ηφαίστειο. Έχει τρεις κρατήρες με κεντρικό τον “Στέφανο” και άλλους δυο τους “Πολυβώτη” και “Αλέξανδρο” που δεν πρέπει να παραλείψεις να δεις. Ο κρατήρας του ηφαιστείου είναι από τους πιο καλοσχηματισμένους στην Ελλάδα.

Προτού αποφασίσεις να πας θα πρέπει να λάβεις υπόψιν πως η ζέστη του καλοκαιριού σε συνδυασμό με τις αναθυμιάσεις του ηφαιστείου είναι ένας ενοχλητικός, μπορεί και επικίνδυνος συνδυασμός. Προτίμησε λοιπόν να το επισκεφθείς νωρίς το πρωί ή τις απογευματινές ώρες. Θα πρέπει επίσης να φοράς κλειστά παπούτσια καθώς το έδαφος σε κάποια σημεία είναι ιδιαίτερα καυτό.

7. Νικιά

Τα Νικιά είναι ορεινός παραδοσιακός οικισμός της Νισύρου χτισμένος στο χείλος της καλντέρας και την ωραιότερη βοτσαλωτή πλατεία που έχεις δει, την “Πόρτα”. Η πλατεία είναι μικρή σε μέγεθος ενώ το βοτσαλωτό είναι έργο του Πασχάλη Πασχαλάκη που το δημιούργησε το 1923.

Γύρω από την πλατεία βρίσκεται ο Ναός των Εισοδίων της Θεοτόκου με το εντυπωσιακό καμπαναριό, καθώς και το κτίριο του παλιού σχολείου που χρονολογείται από το 1856. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα δρομάκια του χωριού που δημιουργούν έναν μικρό λαβύρινθο από κατάλευκα ασβεστωμένα σπίτια.

8. Ηφαιστειολογικό Μουσείο

Το Ηφαιστειολογικό Μουσείο της Νισύρου βρίσκεται στα Νικιά και έχει όπως καταλαβαίνεις ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Εδώ θα μάθεις από πρώτο χέρι για την δημιουργία του ηφαιστείου πριν από 45.000 περίπου χρόνια καθώς επίσης για τα πετρώματα λάβας και τέφρας.

Μέσα από μικροσκόπια μπορείς να παρατηρήσεις τα διάφορα πετρώματα ενώ από προσομοιώσεις σε οθόνες ξετυλίγεται η ιστορία και η εξέλιξη του φαινομένου, όχι μόνο της Νισύρου αλλά ολόκληρου του ηφαιστειακού τόξου του Αιγαίου.

Ώρες Εισόδου

9. Εμπορειός

Όπως τα Νικιά έτσι και ο Εμπορειός είναι ορεινός οικισμός χτισμένος σε υψόμετρο και απέχει περίπου οκτώ χιλιόμετρα από το Μανδράκι. Το χωριό εγκαταλείφθηκε το 1933 μετά από έναν καταστροφικό σεισμό. Σήμερα έχει ανακηρυχθεί σαν σημαντικό αρχιτεκτονικό μνημείο οπότε ένας περίπατος εκεί έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Πολλά από τα σπίτια είναι χτισμένα στα ερείπια του κάστρου Παντονίκης το οποίο έχτισαν οι Ιωαννίτες Ιππότες για να προστατεύσουν το νησί από τους πειρατές. Μέσα στο κάστρο ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το βυζαντινό εκκλησάκι του Ταξιάρχη Μιχαήλ με τις όμορφες τοιχογραφίες και το τέμπλο το οποίο χρονολογείται από τον 13ο αιώνα.

Tip: Μην παραλείψεις να δεις στην είσοδο του οικισμού την "Φυσική Σάουνα του Εμπορειού". Είναι μια μικροσκοπική σπηλιά που λειτουργεί σαν σάουνα εξαιτίας της ηφαιστειακής δραστηριότητας.

Οι Παραλίες της Νίσυρου

Οι παραλίες στην Νίσυρο απέχουν πολύ από τις κοσμοπολίτικες παραλίες άλλων νησιών όμως ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο θα τις αγαπήσεις. Είναι ήσυχες με κρυστάλλινα γαλανά νερά και ηφαστειακή αύρα που τις κάνει ιδιαίτερες και ξεχωριστές. Εσύ φρόντισε, αν πρόκειται να περάσεις αρκετές ώρες στην παραλία, να έχεις μαζί σου ομπρέλα για τον ήλιο και φυσικά αντιηλιακό και νερό.

Οι Χοχλάκοι έχουν μαύρα βότσαλα και βρίσκονται στο Μανδράκι. Οι Λυές αποτελούνται από συνεχόμενους μικρούς κολπίσκους, ενώ για να φτάσεις στην Παχιά Άμμο και να απολαύσεις την μοναδική αυτή παραλία θα χρειαστεί να περπατήσεις. Τέλος μπορείς να κολυμπήσεις και στο Γιαλισκάρι με την σκουρόχρωμη άμμο.

Τι να Φας στην Νίσυρο

Στην γαστρονομία της Νισύρου πρωταγωνιστικό ρόλο παίζει η κάπαρη και παραδοσιακά πιάτα όπως οι ρεβυθοκεφτέδες, οι μπουκουνιές (χοιρινό μαγειρεμένο με λίπος), ο καπαμάς (κατσικάκι γεμιστό με ρύι) και η σκορδαλιά φτιαγμένη με αμύγδαλα.

Μην παραλείψεις να δοκιμάσεις την “τυριά” (ντόπιο τυρί ψημένο σε κόκκινο κρασί) και να πιείς κουκουζίνα κάτι σαν ρακή που γίνεται από απόσταγμα σταφυλιών ή σύκων. Το νησί έχει παράδοση και στα γλυκά του κουταλιού όπως το ντοματάκι, το κυδώνι κ.α. αλλά και στα ξεροτήγανα, τα φοινίκια, τους κουραμπιέδες και τις παστελαριές.

Που να Μείνεις στην Νίσυρο


Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο ίσως μπορείς να το μοιραστείς με τους φίλους σου. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε πολλά για μένα! Bεβαιώσου πως με ακολουθείς στο Facebook και το Instagram για να μαθαίνεις ταξιδιωτικά tips και να βλέπεις ακόμη περισσότερες φωτογραφίες! Αν δεν θέλεις να χάνεις κάθε νέα δημοσίευση κάνε εγγραφή στο Newsletter.

Tzina Varotsi

Travel Writer - Blogger - Editor - Photographer - Traveler - Happy Mom - Proud Grandma - Dreamer

Πρόσφατα άρθρα

Κουάλα Λουμπούρ: 20 Must-Do Εμπειρίες για να την Ανακαλύψεις

Η Κουάλα Λουμπούρ, πρωτεύουσα της Μαλαισίας, σαγηνεύει τους ταξιδιώτες με την κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα, τον συνδυασμό… Διαβάστε περισσότερα

πριν από %

Ιωάννινα, τα Πιο Σημαντικά Αξιοθέατα

Ιωάννινα, πρώτα στις τέχνες, στα γρόσια και στα γράμματα! Δεν συνοδεύει άδικα αυτό το ρητό… Διαβάστε περισσότερα

πριν από %

Άφυτος Χαλκιδικής, το Χωριό των Καλλιτεχνών

Η Άφυτος Χαλκιδικής, ή Άθυτος, είναι πολύ περισσότερα από ένα απλό χωριό. Είναι ένας ολόκληρος… Διαβάστε περισσότερα

πριν από %

Ψώνια στο Λονδίνο: Οδηγός για τις Γειτονιές και τα Εμπορικά Κέντρα

Το Λονδίνο αποτελεί έναν κόσμο αγορών που καλύπτει κάθε προτίμηση και γούστο. Από τις παραδοσιακές… Διαβάστε περισσότερα

πριν από %

Ταξίδι στην Όμορφη Μπρατισλάβα, Αξιοθέατα

Η Μπρατισλάβα ήταν ένας προορισμός έκπληξη! Η αλήθεια είναι πως δεν την περίμενα τόσο όμορφη… Διαβάστε περισσότερα

πριν από %

Κάντιθ: 10 Λόγοι για να το Επισκεφθείς

Το Κάντιθ είναι μια πανέμορφη πόλη που εκτείνεται πάνω σε χερσόνησο στον Ατλαντικό ωκεανό στην… Διαβάστε περισσότερα

πριν από %