Ελλάδα

Το Μουσείο του Αλή Πασά στο Νησάκι Ιωαννίνων

Το μουσείο του Αλή Πασά στο Νησάκι των Ιωαννίνων είναι ένας “ζωντανός” χώρος που κερδίζει την προσοχή και το ενδιαφέρον του επισκέπτη γιατί αναβιώνει μοναδικά τα ιστορικά γεγονότα της εποχής της Τουρκοκρατίας.

Η θερινή κατοικία του Αλή Πασά στέκει εκεί στις όχθες του νησιού των Ιωαννίνων σε ένα τοπίο τόσο γραφικό που σε παρασύρει, θες δεν θες, πίσω στον χρόνο. Οι χώροι είναι χωρισμένοι σε θεματικές ενότητες και περιλαμβάνουν αυθεντικά έργα Ηπειρώτικης τέχνης.

Μπορεί ακόμα να σε ενδιαφέρει: Ήπειρος 10 Κορυφαία Αξιοθέατα

Αποποίηση Ευθύνης: Αυτό το άρθρο μπορεί να περιέχει affiliate links. Αυτό σημαίνει πως αν αγοράσεις κάτι από τους εξωτερικούς συνδέσμους εγώ θα λάβω μια μικρή προμήθεια. Δεν υπάρχει κανένα επιπλέον κόστος για σένα όμως αυτό συμβάλλει στα έξοδα συντήρησης αυτής της ιστοσελίδας. Ευχαριστώ πολύ.


Οργάνωσε Εύκολα το Ταξίδι σου

  • Βρες οικονομικές πτήσεις: Πάντοτε συγκρίνω τις τιμές των πτήσεων για να βρω την πιο συμφέρουσα, γι’ αυτόν τον λόγο χρησιμοποιώ την Skyscanner
  • Κλείσε εισιτήριο για το πλοίο: Για να μάθω τις ώρες των δρομολογίων και τις τιμές στα εισιτήρια των πλοίων χρησιμοποιώ πάντα την Ferryhopper
  • Έλεγξε εύκολα και γρήγορα αν χρειάζεσαι βίζα για το ταξίδι σου: Κλικ εδώ για έλεγχο και παραγγελία online
  • Κλείσε τη διαμονή σου: Υπάρχουν πολλές διαφορετικές πλατφόρμες διαμονής, αλλά καμία από αυτές δεν έχει τα πλεονεκτήματα της Booking
  • Ιδιωτική μεταφορά: Για να με περιμένει ο οδηγός στο αεροδρόμιο ή το λιμάνι και να με μεταφέρει με άνεση και ασφάλεια στον προορισμό μου, κάνω online κράτηση με την Welcome Pickups
  • Κλείσε online τις ξεναγήσεις σου: Οι περιηγήσεις από έμπειρους ξεναγούς απογειώνουν την εμπειρία του ταξιδιού, γι’ αυτό χρησιμοποιώ πάντα την GetYourGuide
  • Ενοικίαση αυτοκινήτου: Ο καλύτερος τρόπος για να νοικιάσεις ένα αυτοκίνητο σε προσιτή τιμή είναι να χρησιμοποιήσεις μια μηχανή αναζήτησης που να συγκρίνει τις τιμές από όλες τις εταιρείες ενοικίασης στην αγορά. Προσωπικά χρησιμοποιώ την Skyscanner
  • Πες αντίο στην ακριβή περιαγωγή, τις φυσικές κάρτες SIM και το αναξιόπιστο Wi-Fi: Ενεργοποίησε εδώ μια Airalo eSIΜ σε προσιτή τιμή
  • Ταξίδεψε ξέγνοιαστα: Κλείσε μια ταξιδιωτική ασφάλεια

Πως θα Πας στο Μουσείο Αλή Πασά

Το Μουσείο του Αλή Πασά βρίσκεται στο Νησάκι της λίμνης Παμβώτιδας και στεγάζεται στο κτίσμα στο οποίο υπήρχε η Μονή του Αγίου Παντελεήμονα.

Αποτελεί πόλο έλξης για τους επισκέπτες του Νησιού και συνδέεται με την πόλη των Ιωαννίνων με καραβάκια που ξεκινούν από το σημείο της λίμνης που βρίσκεται στην άκρη του κάστρου, δίπλα από την πλατεία Μαβίλη.

Με καθημερινά και συχνά δρομολόγια τα καραβάκια συνδέουν την πόλη με το Νησάκι διανύοντας την απόσταση σε περίπου 10 λεπτά, ενώ το εισιτήριο κοστίζει 2 ευρώ.

Η Ιστορία του Μουσείου

Το Μουσείο αρχικά στεγαζόταν στο κάστρο των Ιωαννίνων και μεταφέρθηκε στο Νησάκι το 2012, εκεί όπου ήδη στεγαζόταν το μουσείο της Προεπαναστατικής περιόδου από το 1958.

Το κτίσμα ήταν της Μονής του Αγίου Παντελεήμονα ενώ υπήρξε εκεί και το ησυχαστήριο του Αγίου. Η Μονή αναφέρεται ήδη από τον 15ο αιώνα. Το 1810 ο ναός καταστράφηκε από πτώση βράχων. Επισκευάστηκε για να καταστραφεί ξανά μετά από δέκα χρόνια και μάλιστα από την ίδια αιτία.

Κάποια από τα κελιά της μονής επέλεξε ο Αλή Πασάς για να τα μετατρέψει σε θερινή του κατοικία και εκεί ήταν που δόθηκε και το τέλος της ζωής του με μια σφαίρα.

Έξω από το μουσείο υπάρχει ένας τεράστιος πλάτανος που μετρά 700 χρόνια ζωής.

Ώρες Εισόδου

Καθημερινά08:00 – 20:00

Γενική Είσοδος: 3€ / άτομο

Οργανωμένα γκρουπ άνω των 20 ατόμων: 2€ / άτομο

Σχολικές Εκδρομές: 1€ / άτομο

Mπορεί ακόμα να σε ενδιαφέρει: Ταξίδι στα Τζουμέρκα, Επίσκεψη στον Παράδεισο

Οι Χώροι του Μουσείου

Στους χώρους του Μουσείου του Αλή Πασά αναβιώνεται το παλιό Γιαννιώτικο σπίτι με τα αυθεντικά έπιπλα, με τα υφαντά, με έργα τέχνης και τα χρηστικά αντικείμενα εκείνης της εποχής.

Μεταξύ άλλων ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να δει από κοντά το περίφημο καριοφίλι του Αλή Πασά, πίνακες ζωγραφικής, λιθογραφίες, το ασημένιο ξιφίδιο του εθνικού ευεργέτη Απόστολου Αρσάκη, την αυθεντική φορεσιά της Κυρά Φροσύνης και πολλά ακόμα.

Τα αυθεντικά αντικείμενα αναβιώνουν τέλεια την ατμόσφαιρα όπως και τα ιστορικά γεγονότα και σε παρασύρουν χρονικά σε ένα ταξίδι στο παρελθόν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Ο Οντάς του Αλή Πασά

Είναι το κεντρικό δωμάτιο του σπιτιού και το σημείο όπου μετέφεραν τον τραυματισμένο Αλή Πασά για να του προσφέρουν βοήθεια. Στην συνέχεια κάποιος Τούρκος τον σημάδεψε από το υπόγειο, η σφαίρα διαπέρασε το ξύλινο πάτωμα και τον σκότωσε. Το σημάδι από την σφαίρα υπάρχει μέχρι και σήμερα στο πάτωμα.

Σε αυτόν τον χώρο δεσπόζει μέσα σε γυάλινη βιτρίνα το ασημένιο καριοφύλι του Αλή Πασά όπως και διάφορα χρηστικά αντικείμενα εξαιρετικής Γιαννιώτικης τέχνης.

Η Αίθουσα του Μαχμούτ Β’

Ο Μαχμούτ ο Β’ ήταν ο Σουλτάνος ο οποίος έδωσε την διαταγή για την δολοφονία του Αλή Πασά με την δικαιολογία πως βοηθούσε τους Έλληνες. Σε αυτό το δωμάτιο υπάρχουν ασημένιες Τούρκικες πιστόλες, γιαταγάνια, υφαντά στους τοίχους και εξαιρετική πιάτα Ιζνίκ του 17ου αιώνα. Θα δεις ακόμα πίνακες και λιθογραφίες από την ίδια εποχή.

Ηπειρώτικες Παραδοσιακές Φορεσιές

Αυθεντικές Ηπειρώτικες παραδοσιακές φορεσιές εκείνης της εποχής εκτίθενται σε άλλο δωμάτιο του μουσείου. Οι φορεσιές είναι από το Συρράκο, το Μέτσοβο, το Ζαγόρι την Κόνιτσα, το Πωγώνι, και τα Γιάννενα. Μαζί θα δεις και περίτεχνα χρυσοκέντητα πασούμια και ασημένια κοσμήματα.

Mπορεί ακόμα να σε ενδιαφέρει: Ταξίδι στα Πανέμορφα Ζαγοροχώρια

Αίθουσα Επαναστατικής Περιόδου

Σε αυτήν την αίθουσα επικρατούν τα κειμήλια από τον αγώνα του 1821. Πιστόλες, σπάθες, ασημένια μαχαίρια, παλάσκες για τις σφαίρες, αλλά και λιθογραφίες και εγχειρίδια του 19ου αιώνα.

Αίθουσα Ασημένιων Κοσμημάτων

Αυτήν την αίθουσα θα την συναντήσεις κατεβαίνοντας τα εσωτερικά σκαλοπάτια που οδηγούν στο κάτω πάτωμα. Όλη η Γιαννιώτικη τέχνη της αργυροχρυσοχοϊας αποτυπωμένη πάνω σε κοσμήματα και διάφορα διακοσμητικά που στόλιζαν τις παραδοσιακές φορεσιές των γυναικών.

Υπέροχες πόρπες, κολιέ και βραχιόλια για τις γυναίκες αλλά και κιουστέκια ρολογιού και ασημένια εγχειρίδια (μαχαίρια) για τους άντρες. Εδώ υπάρχει και η αυθεντική φορεσιά της κυρά Βασιλικής μαζί με τα πασούμια της.

Χειμερινός Οντάς

Αυτό το δωμάτιο είναι η αναπαράσταση ενός τυπικού Γιαννιώτικου καθιστικού (οντάς) της Οθωμανικής περιόδου. Στο κέντρο του δεσπόζει το τζάκι, το πάτωμα το σκεπάζουν φλοκάτες και τους τοίχουν στολίζουν υφαντά της εποχής. Υπάρχουν δυο ομοιώματα του Αλή Πασά και της Κυρά-Βασιλικής ντυμένα με φορεσιές εκείνης της εποχής. Εκείνος κρατά στα χέρια τον ναργιλέ του, ενώ εκείνη ένα μαντολίνο.

Κυρά Φροσύνη

Στο κατώι του σπιτιού έχει αναπαραχθεί η τιμωρία της κυρά Φροσύνης και των υπόλοιπων 17 γυναικών οι οποίες βρήκαν τραγικό θάνατο όταν, με εντολή του Αλή Πασά, τις έριξαν στην λίμνη με μια πέτρα στον λαιμό και πνίγηκαν.

Η ιστορία αναφέρει πως η κυρά Φροσύνη, γυναίκα πλούσιου έμπορου της εποχής και μητέρα δυο παιδιών, έκανε σχέση με τον γιο του Αλή Πασά ο οποίος ήταν κι εκείνος παντρεμένος. Η γυναίκα του λοιπόν μη μπορώντας να ανεχτεί την προδοσία ζήτησε από τον πεθερό της τον Αλή Πασά την παραδειγματική τιμωρία της ερωμένης του άντρα της.

Τότε εκείνος διέταξε να συλληφθεί η κυρά Φροσύνη μαζί με άλλες 17 γυναίκες οι οποίες ήσαν “χαλαρών ηθών” και να ριχτούν στην λίμνη προς παραδειγματισμό.

Υπάρχει όμως και μια άλλη εκδοχή σε αυτήν την ιστορία. Είναι εκείνη που αναφέρει πως ο Αλή Πασάς ήταν και ο ίδιος ερωτευμένος με την κυρά Φροσύνη. Έτσι την έστειλε στον θάνατο από ζήλια γιατί εκείνη ήθελε τον γιό του και όχι εκείνον.


Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο ίσως μπορείς να το μοιραστείς με τους φίλους σου. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε πολλά για μένα! Bεβαιώσου πως με ακολουθείς στο FaceBook και το Instagram για να μαθαίνεις ταξιδιωτικά tips και να βλέπεις ακόμη περισσότερες φωτογραφίες! Αν δεν θέλεις να χάνεις κάθε νέα δημοσίευση κάνε εγγραφή στο Newsletter

Tzina Varotsi

Travel Writer - Blogger - Editor - Photographer - Traveler - Happy Mom - Proud Grandma - Dreamer

Πρόσφατα άρθρα

Ταγγέρη: 10 Αξιοθέατα της Μαγευτικής Πόλης

Η Ταγγέρη είναι η πόλη των αντιθέσεων με μια συναρπαστική ιστορία διαμορφωμένη στην διάρκεια των… Διαβάστε περισσότερα

πριν από %

Καπαλί Τσαρσί, Μεγάλο Παζάρι στην Κωνσταντινούπολη

Αν  έχεις επισκεφθεί την Κωνσταντινούπολη τότε γνωρίζεις ήδη πως δεν γίνεται να μην πας στο… Διαβάστε περισσότερα

πριν από %

Μπέργκαμο: 10 Λόγοι για να το Επισκεφτείς

Σκαρφαλωμένο στους πρόποδες των Άλπεων, το Μπέργκαμο είναι μια γοητευτική πόλη που μαγνητίζει τους ταξιδιώτες… Διαβάστε περισσότερα

πριν από %

Πάρκο Keukenhof, ένας Επίγειος Παράδεισος

Εκείνο που κυριολεκτικά με μάγεψε στο Άμστερνταμ ήταν το πάρκο με τις τουλίπες ή αλλιώς… Διαβάστε περισσότερα

πριν από %

Κουάλα Λουμπούρ: 20 Must-Do Εμπειρίες για να την Ανακαλύψεις

Η Κουάλα Λουμπούρ, πρωτεύουσα της Μαλαισίας, σαγηνεύει τους ταξιδιώτες με την κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα, τον συνδυασμό… Διαβάστε περισσότερα

πριν από %

Ιωάννινα, τα Πιο Σημαντικά Αξιοθέατα

Ιωάννινα, πρώτα στις τέχνες, στα γρόσια και στα γράμματα! Δεν συνοδεύει άδικα αυτό το ρητό… Διαβάστε περισσότερα

πριν από %