Top

Συρράκο, το Πανέμορφο Κεφαλοχώρι των Τζουμέρκων

0
(0)

Η Ήπειρος είναι μαγεία, τα Τζουμέρκα ο παράδεισος και το Συρράκο η πύλη που θα σε οδηγήσει σε αυτόν! Θυμάμαι πως όταν σταμάτησα το αυτοκίνητο πάνω στον δρόμο και αντίκρισα το Συρράκο στην απέναντι πλαγιά, απλά είχα χάσει τα λόγια μου.

Ένα πέτρινο διαμάντι, μια αετοφωλιά στην μέση ενός μαγικού φυσικού τοπίου. Το Συρράκο έχει χαρακτηριστεί από το 1978 από το Υπουργείο Χωροταξίας και Περιβάλλοντος σαν Διατηρητέος Παραδοσιακός Οικισμός.

Γι’ αυτό αν βρεθείς κάποια στιγμή στα Τζουμέρκα επιβάλλεται να το επισκεφτείς. Εκτός όμως από το πανέμορφο φυσικό του περιβάλλον, τις πηγές, τα πέτρινα μονοπάτια και τα υπέροχα αρχοντικά, έχει και άλλα σημαντικά αξιοθέατα για να δει ο επισκέπτης. Ας τα πάρουμε όμως με την σειρά. 

Αποποίηση Ευθύνης: Αυτό το άρθρο μπορεί να περιέχει affiliate links. Αυτό σημαίνει πως αν αγοράσεις κάτι από τους εξωτερικούς συνδέσμους εγώ θα λάβω μια μικρή προμήθεια. Δεν υπάρχει κανένα επιπλέον κόστος για σένα όμως αυτό συμβάλλει στα έξοδα συντήρησης αυτής της ιστοσελίδας. Ευχαριστώ πολύ.


Οργάνωσε Εύκολα το Ταξίδι σου

  • Βρες οικονομικές πτήσεις: Πάντοτε συγκρίνω τις τιμές των πτήσεων για να βρω την πιο συμφέρουσα, γι’ αυτόν τον λόγο χρησιμοποιώ την Skyscanner
  • Κλείσε εισιτήριο για το πλοίο: Για να μάθω τις ώρες των δρομολογίων και τις τιμές στα εισιτήρια των πλοίων χρησιμοποιώ πάντα την Ferryhopper
  • Έλεγξε εύκολα και γρήγορα αν χρειάζεσαι βίζα για το ταξίδι σου: Κλικ εδώ για έλεγχο και παραγγελία online
  • Κλείσε τη διαμονή σου: Υπάρχουν πολλές διαφορετικές πλατφόρμες διαμονής, αλλά καμία από αυτές δεν έχει τα πλεονεκτήματα της Booking
  • Ιδιωτική μεταφορά: Για να με περιμένει ο οδηγός στο αεροδρόμιο ή το λιμάνι και να με μεταφέρει με άνεση και ασφάλεια στον προορισμό μου, κάνω online κράτηση με την Welcome Pickups
  • Κλείσε online τις ξεναγήσεις σου: Οι περιηγήσεις από έμπειρους ξεναγούς απογειώνουν την εμπειρία του ταξιδιού, γι’ αυτό χρησιμοποιώ πάντα την GetYourGuide
  • Ενοικίαση αυτοκινήτου: Ο καλύτερος τρόπος για να νοικιάσεις ένα αυτοκίνητο σε προσιτή τιμή είναι να χρησιμοποιήσεις μια μηχανή αναζήτησης που να συγκρίνει τις τιμές από όλες τις εταιρείες ενοικίασης στην αγορά. Προσωπικά χρησιμοποιώ την Skyscanner
  • Πες αντίο στην ακριβή περιαγωγή, τις φυσικές κάρτες SIM και το αναξιόπιστο Wi-Fi: Ενεργοποίησε εδώ μια Airalo eSIΜ σε προσιτή τιμή
  • Ταξίδεψε ξέγνοιαστα: Κλείσε μια ταξιδιωτική ασφάλεια

Πως θα Πας στο Συρράκο

Από τα Γιάννενα για να πας στο Συρράκο η απόσταση είναι περίπου 50 χιλιόμετρα και ο χρόνος που θα χρειαστείς θα είναι περίπου μιάμιση ώρα.

Ο δρόμος έχει αρκετές στροφές γι΄αυτό και η οδήγηση γίνεται, ως επί το πλείστον με μικρές ταχύτητες, όμως έτσι θα έχεις την ευκαιρία να απολαύσεις το τοπίο που είναι πραγματικά μοναδικό.

Η διαδρομή περνά μέσα από πανέμορφα χωριά των Τζουμέρκων όπως το Μονολίθι και τα Πράμαντα, από πηγές και τρεχούμενα νερά και ίσως χρειαστεί να σταματήσεις αρκετές φορές για να φωτογραφίσεις όσα υπέροχα βρεθούν στον δρόμο σου.

Από Αθήνα θα στρίψεις δεξιά πριν μπεις στην Άρτα και θα ακολουθήσεις την διαδρομή Άρτα – Ροδαυγή – γέφυρα Πλάκας – Πράμαντα – Προσήλιο-Συρράκο.

Μπορεί ακόμα να σε ενδιαφέρει: Ήπειρος, 10 Κορυφαία Αξιοθέατα

Συρράκο & Ιστορία

Πολλές απόψεις έχουν ειπωθεί για την προέλευση της ονομασίας του χωριού. Επικρατέστερη είναι εκείνη του Ηπειρώτη ιστοριοδίφη Ιωάννη Λαμπρίδη ο οποίος γράφει πως η λέξη προέρχεται από την βλάχικη λέξη sarac που σημαίνει φτώχεια, γύμνια.

Πιθανολογείται πως ο πρώτος οικισμός χτίστηκε σε αυτό το σημείο τον 15ο αιώνα. Το 1480 το Συρράκο υποτάχτηκε στους Τούρκους, όμως λόγω της θέσης του οι κάτοικοι κατάφεραν να εξασφαλίσουν προνομιακή μεταχείριση όσον αφορούσε την φορολογία.

Το γεγονός αυτό οδήγησε πολλούς κατοίκους γειτονικών χωριών και τόπων να μεταφερθούν στο Συρράκο με αποτέλεσμα τον 18ο αιώνα ο πληθυσμός του να φτάσει τις 4000. 

Οι Συρρακιώτες αποδείχτηκαν ικανότατοι έμποροι και κατέκλυσαν τις αγορές της Ευρώπης. Λέγεται πως ακόμα και ο Ναπολέων εφοδίασε τον στρατό του με τις περίφημες Συρρακιώτικες κάπες οι οποίες ήταν επιδέξια φτιαγμένες ώστε να προφυλάσσουν από το κρύο και την βροχή. 

Στην επανάσταση του 1821 το Συρράκο μαζί με τους γειτονικούς Καλαρρύτες ξεσηκώθηκαν κατά των Τούρκων όμως η επανάσταση απέτυχε και τα δυο χωριά κάηκαν και καταστράφηκαν ολοσχερώς.

Οι κάτοικοι διασκορπίστηκαν σε άλλα μέρη για να επιστρέψουν όμως αργότερα, να αναστυλώσουν τις περιουσίες τους και να δώσουν ξανά ζωή στο χωριό τους. Έτσι στα τέλη του 19ου αιώνα το Συρράκο αριθμούσε ξανά γύρω στους 3500 κατοίκους.

Με την ανάπτυξη της βιομηχανίας όταν ο μουσαμάς και τα αδιάβροχα αντικατέστησαν τις Συρρακιώτικες κάπες οι έμποροι εγκατέλειψαν σταδιακά το Συρράκο. Ακολούθησε η κρίση και στον τομέα της κτηνοτροφίας.

Το αποτέλεσμα ήταν το χωριό να ερημώσει σταδιακά και μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο να είναι πια ένα χωριό φάντασμα. Τις τελευταίες δεκαετίες χάρη στην αγάπη των Συρρακιωτών το Συρράκο έχει ανοικοδομηθεί.

Και μπορεί να μην έχει κατοικηθεί μόνιμα, όμως οι ξενώνες που έχουν δημιουργηθεί και η τουριστική υποδομή έχουν δώσει ανάπτυξη στον τόπο και τον έχουν κάνει έναν εξαιρετικό προορισμό στα Τζουμέρκα.

Mπορεί ακόμα να σε ενδιαφέρει: Kαλαρρύτες, Ένα Πανέμορφο Στολίδι στα Τζουμέρκα

Για να δεις τον χάρτη κάνε κλικ επάνω του ή εδώ

Τι να Δεις στο Συρράκο

Στο Συρράκο δεν μπαίνει αυτοκίνητο, οπότε φτάνοντας έξω από το χωριό θα πρέπει να αφήσεις το αμάξι, να περάσεις την πέτρινη πύλη που υπάρχει και να ακολουθήσεις το μονοπάτι που θα σε πάει στον οικισμό.

Πληροφορήθηκα πως υπάρχει και ένας δεύτερος περιφερειακός δρόμος ο οποίος σε φέρνει λίγο πιο κοντά στους ξενώνες. Παρ’ όλα αυτά ακόμα και τώρα αν πάω ξανά νομίζω πως πάλι στο ίδιο σημείο θα σταματήσω.

Ο περίπατος που κάνεις ξεκινώντας από την πύλη και κατηφορίζοντας το πέτρινο μονοπάτι αξίζει χίλιες φορές. Η διαδρομή σε περνά από δυο πέτρινα γεφύρια, πλαισιώνεται από πλατάνια και ο ήχος του νερού που τρέχει στις πηγές την κάνει μαγική.

Λιθόστρωτα καλντερίμια, παραδοσιακές βρύσες, πέτρινα σπίτια με σκεπές από σχιστόλιθο και πλατάνια που απλώνουν την σκιά τους κάνουν τον περίπατο στο Συρράκο μια απόλαυση και μια ευλογία που θα την θυμάσαι πάντα. 

1. Καινούργιο Γεφύρι (Πούντεα Νουάουα)

Συρράκο, πέτρινη πύλη

Το Καινούργιο γεφύρι ή Πούντεα Νουάουα όπως λέγεται στα Βλάχικα, είναι το πρώτο γεφύρι με το πέτρινο καλντερίμι που θα διασχίσεις για να φτάσεις στο χωριό.

Κατασκευάστηκε το 1860 από Κονιτσιώτες μαστόρους, είναι μονότοξο και γεφυρώνει το ρέμα του Τσάση το οποίο χύνεται στον Χρούσια, παραπόταμο του Καλαρρύτικου. 

2. Μικρό Γεφύρι (Πούντεα Νικ)

Ανεβαίνοντας το φιδογυριστό καλντερίμι και μόλις φτάσεις στην πετρόχτιστη βρύση Φαντανίτσια,  η οποία βρίσκεται κάτω από την σκιά των πλατάνων,  θα βρεθείς στο δεύτερο γεφύρι (Πούντεα Νικ στα Βλάχικα).

Όπως όλα τα γεφύρια της Ηπείρου, αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας, έχει κατασκευαστεί κι αυτό με μοναδική μαεστρία και τεχνική για να λύσει προβλήματα πρόσβασης και να γεφυρώνει μια μικρή ρεματιά που υπάρχει σε εκείνο το σημείο. 

3. Πλατεία Αγαλμάτων

Στο κέντρο σχεδόν του χωριού υπάρχει η Πλατεία των Αγαλμάτων. Σε αυτό το σημείο οι κάτοικοι έχουν τοποθετήσει προτομές και αγάλματα προς τιμήν των προγόνων τους.

Έτσι εδώ θα δεις τις προτομές του ποιητή Ζαλοκώστα και του πρώτου Κοινοβουλευτικού πρωθυπουργού Ιωάννη Κωλέττη όπως και ηρώα προς τιμήν των πεσόντων για την απελευθέρωση του Συρράκου στις 23 Νοεμβρίου 1912.

Μπορεί ακόμα να σε ενδιαφέρει: Ταξίδι στα Πανέμορφα Ζαγοροχώρια

4. Λαογραφικό Μουσείο Κώστα Κρυστάλλη

Στην είσοδο σχεδόν του χωριού βρίσκεται το σπίτι που γεννήθηκε το 1868 και μεγάλωσε ο Κώστας Κρυστάλλης, ο ποιητής του βουνού και της στάνης. Ο Κρυστάλλης έζησε μέχρι τα δώδεκα χρόνια του στο Συρράκο και στην συνέχεια φοίτησε στην Ζωσιμαία Σχολή.

Το πρώτο του ποίημα “Αι σκιαί του Άδου” δημοσιεύτηκε το 1887 και ήταν ένας ύμνος στους ήρωες του 1821. Η Ήπειρος όμως, ήταν τότε ακόμα σκλαβωμένη και οι Τούρκοι καταζητούσαν το νεαρό ποιητή.

Για να αποφύγει τη σύλληψη αναγκάστηκε να φύγει στην Αθήνα, όπου δούλεψε σκληρά σε τυπογραφείο. Η υγεία του όμως κλονίστηκε από την ανέχεια, τα υπόγεια στα οποία ζούσε και την δουλειά που έκανε. Το αποτέλεσμα ήταν να προσβληθεί από φυματίωση και να πεθάνει σε ηλικία μόλις 26 ετών.

Από το 2002 το σπίτι του ποιητή λειτουργεί στο ισόγειο σαν λαογραφικό μουσείο και στον επάνω όροφο σαν βιβλιοθήκη με πολλούς και αξιόλογους τόμους. Ο υπεύθυνος του μουσείου θα σου μιλήσει αναλυτικά για την ιστορία του ποιητή και θα σε ξεναγήσει στους χώρους και τα δωμάτια του.

5. Το Παραδοσιακό Σπίτι Ε.Φωτιάδου

Το σπίτι του Κώστα Αυδίκου είναι το παραδοσιακό σπίτι του Συρράκου το οποίο η εγγονή του Ερμηνεία Φωτιάδου δώρισε με όλα τα κειμήλια και τα υπάρχοντα που υπήρχαν σε αυτό για να λειτουργήσει σαν μουσείο.

Έτσι εδώ ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει όλα τα αντικείμενα, χρηστικά και διακοσμητικά, εκείνης της εποχής αλλά και έντυπα όπως π.χ. Γαλλικές εφημερίδες που ανέφεραν το Συρράκο.

Το Παραδοσιακό Σπίτι της Ε.Φωτιάδου αποτελεί το καλύτερο μέσον για να δουν και να μάθουν οι νεότερες γενιές τον πολιτισμό, την ιστορία και τον τρόπο ζωής των Ηπειρωτών προγόνων μας.

Μπορεί ακόμα να σε ενδιαφέρει: Ταξίδι στα Τζουμέρκα, Επίσκεψη στον Παράδεισο

6. Το Κτίσμα της Γκούρας

Το κτίσμα της Γκούρας αποτελεί το πιο άριστο αρχιτεκτονικά οικοδόμημα ολόκληρου του Συρράκου. Υπήρξε μάλιστα στο παρελθόν το κοινωνικό, διοικητικό και εμπορικό κέντρο της περιοχής. Λέγεται ότι χτίστηκε το 1424 και έχει σχήμα τετραγώνου.

Στις τρεις πλευρές έχει φαρδιές και ψηλές ολόιδιες αψίδες. Στην βορινή του πλευρά είναι εντοιχισμένοι τρεις πέτρινοι κρουνοί. Πάνω από τις αψίδες αρχίζει επικλινές χτίσιμο που καταλήγει σε έναν τεράστιο τέλειο κύκλο.

Από την περιφέρεια αυτού του κύκλου αρχίζει το χτίσιμο του θόλου με ένα είδος ελαφρόπετρας που λέγεται Γκιγκουάρα. Ο τεράστιος θόλος εντυπωσιάζει για την μικρή του καμπυλότητα.

7. Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου

Χτίστηκε στο κέντρο του οικισμού από τους πρώτους κατοίκους όταν βρέθηκε η εικόνα του Αγίου στην πηγή Γκούρα. Το 1821 που το χωριό λεηλατήθηκε από τους Τούρκους κάηκε ολοσχερώς και η εκκλησία.

Την αναστύλωσαν οι κάτοικοι κουβαλώντας οι ίδιοι τα μάρμαρα και τις πέτρες από το βουνό και πληρώνοντας τους μαστόρους. Η αναστύλωση ολοκληρώθηκε το 1888 και εντυπωσιάζει ο οκταγωνικός τρούλος στην οροφή όσο και ο Δεσποτικός θρόνος.

8. Ιερός Ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου

Χτίστηκε περίπου την ίδια εποχή (19ος αιώνας) με την εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Είναι τρίκλιτη βασιλική με τρούλο και οι εικόνες της είναι έργα του ιερέα Δημήτριου Μπογδάνου (1837) και του πρωτοψάλτη της Μητροπόλεως Ιωαννίνων Πέτρου (1842). 

Τα Ξωκκλήσια του Συρράκου

Στο Συρράκο και στη γύρω από αυτό περιοχή υπάρχουν πανέμορφα πέτρινα ξωκκλήσια.

Όπως το ξωκκλήσι του Αγίου Γεωργίου το οποίο είναι χτισμένο σε ύψωμα εκεί που άλλοτε κατέληγε ο γνωστός μουλαρόδρομος. Στην αυλή του υπήρχαν στέρνα και φούρνος για να εξυπηρετούνται οι ταξιδιώτες που σταματούσαν εκεί. 

Το ξωκκλήσι των Αγίων Αποστόλων είναι ολόκληρο χωμένο μέσα στο έδαφος και εξέχει μόνο η οροφή του έτσι ώστε να προστατεύεται από τους ισχυρούς ανέμους. Βρίσκεται σε μια πανέμορφη τοποθεσία μεταξύ Πρίζας και Φριγουράσας. Χτίστηκε σαν καταφύγιο των βοσκών και τόπο προσευχής τους.

 Ο Ιερός Ναός της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα είναι το εκκλησάκι του νεκροταφείου του χωριού και χρονολογείται από το 1888. Είναι μικρός ναός μονίκλιτος χωρίς τρούλο και δίπλα του ακριβώς έχει χτιστεί και το οστεοφυλάκιο.

Που θα Μείνεις στο Συρράκο

Στο Συρράκο υπάρχουν λίγοι ξενώνες για την διαμονή σου. Πρόκειται για παραδοσιακά πέτρινα αρχοντικά τα οποία οι ντόπιοι έχουν διαμορφώσει με πολύ μεράκι και αγάπη για τον τόπο τους σε καταλύματα. Και είναι πρωτόγνωρη εμπειρία η διαμονή σε αυτόν τον πανέμορφο τόπο. 

Κάνε κλικ εδώ για να δεις τα καταλύματα, να μάθεις περισσότερες πληροφορίες γι’ αυτά και φυσικά να κλείσεις την διαμονή σου


Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο ίσως μπορείς να το μοιραστείς με τους φίλους σου. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε πολλά για μένα! Bεβαιώσου πως με ακολουθείς στο Facebook και το Instagram για να μαθαίνεις ταξιδιωτικά tips και να βλέπεις ακόμη περισσότερες φωτογραφίες! Αν δεν θέλεις να χάνεις κάθε νέα δημοσίευση κάνε εγγραφή στο Newsletter.

Πόσο Χρήσιμο ήταν Αυτό το Άρθρο για Σένα;

Βαθμολόγησε από το 1 έως το 5!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Αριθμός Ψήφων 0

Χωρίς ψήφους μέχρι στιγμής. Γίνε εσύ ο πρώτος που θα το ψηφίσει!

Αφού βρήκες αυτό το άρθρο χρήσιμο..

Ίσως μπορείς να με ακολουθήσεις στα social media!

Λυπάμαι πραγματικά που το άρθρο δεν ήταν χρήσιμο για σένα!

Βοήθησε με να το Βελτιώσουμε!

post a comment

error: Content is protected !!