Ευρώπη

Μοναστήρι της Ρίλα – η Μονή Κόσμημα της Βουλγαρίας

Το Μοναστήρι της Ρίλα είναι από τις μεγαλύτερες ορθόδοξες μονές σε όλον τον κόσμο και το πιο διάσημο της Βουλγαρίας. Έχει χαρακτηριστεί από το 1976 σαν Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την Unesco με τεράστια ιστορική και θρησκευτική αξία.

Βρίσκεται στην ομώνυμη οροσειρά σε υψόμετρο 1147 μέτρων και απέχει από την Σόφια περίπου 2 ώρες με το αυτοκίνητο. Η Μονή της Ρίλας αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα Βουλγάρικης Αναγέννησης (18ος – 19ος αιώνας) και όλο το συγκρότημα καταλαμβάνει έκταση 8.800™.

Αποποίηση Ευθύνης: Αυτό το άρθρο μπορεί να περιέχει affiliate links. Αυτό σημαίνει πως αν αγοράσεις κάτι από τους εξωτερικούς συνδέσμους εγώ θα λάβω μια μικρή προμήθεια. Δεν υπάρχει κανένα επιπλέον κόστος για σένα όμως αυτό συμβάλλει στα έξοδα συντήρησης αυτής της ιστοσελίδας. Ευχαριστώ πολύ.


Οργάνωσε Εύκολα το Ταξίδι σου

  • Βρες οικονομικές πτήσεις: Πάντοτε συγκρίνω τις τιμές των πτήσεων για να βρω την πιο συμφέρουσα, γι’ αυτόν τον λόγο χρησιμοποιώ την Skyscanner
  • Κλείσε εισιτήριο για το πλοίο: Για να μάθω τις ώρες των δρομολογίων και τις τιμές στα εισιτήρια των πλοίων χρησιμοποιώ πάντα την Ferryhopper
  • Έλεγξε εύκολα και γρήγορα αν χρειάζεσαι βίζα για το ταξίδι σου: Κλικ εδώ για έλεγχο και παραγγελία online
  • Κλείσε τη διαμονή σου: Υπάρχουν πολλές διαφορετικές πλατφόρμες διαμονής, αλλά καμία από αυτές δεν έχει τα πλεονεκτήματα της Booking
  • Ιδιωτική μεταφορά: Για να με περιμένει ο οδηγός στο αεροδρόμιο ή το λιμάνι και να με μεταφέρει με άνεση και ασφάλεια στον προορισμό μου, κάνω online κράτηση με την Welcome Pickups
  • Κλείσε online τις ξεναγήσεις σου: Οι περιηγήσεις από έμπειρους ξεναγούς απογειώνουν την εμπειρία του ταξιδιού, γι’ αυτό χρησιμοποιώ πάντα την GetYourGuide
  • Ενοικίαση αυτοκινήτου: Ο καλύτερος τρόπος για να νοικιάσεις ένα αυτοκίνητο σε προσιτή τιμή είναι να χρησιμοποιήσεις μια μηχανή αναζήτησης που να συγκρίνει τις τιμές από όλες τις εταιρείες ενοικίασης στην αγορά. Προσωπικά χρησιμοποιώ την Skyscanner
  • Πες αντίο στην ακριβή περιαγωγή, τις φυσικές κάρτες SIM και το αναξιόπιστο Wi-Fi: Ενεργοποίησε εδώ μια Airalo eSIΜ σε προσιτή τιμή
  • Ταξίδεψε ξέγνοιαστα: Κλείσε μια ταξιδιωτική ασφάλεια

H Ιστορία της Μονής Ρίλα

Το μοναστήρι της Ρίλα ιδρύθηκε το πρώτο μισό του 10ου αιώνα όμως το σημερινό εκπληκτικό κτίριο που βλέπει ο επισκέπτης, χρονολογείται από τα μέσα του 19ου αιώνα.

Αιτία ήταν μια πυρκαγιά που ξέσπασε το 1833 η οποία κατέστρεψε μεγάλο μέρος από το παλιό μοναστήρι. Άριστοι αρχιτέκτονες από όλη την χώρα συγκεντρώθηκαν τότε και δούλεψαν για την αποκατάσταση και την ανακατασκευή του.

Η ιστορία του συνδέεται με τον Άγιο Ιωάννη της Ρίλα, ερημίτη και ασκητή, ο οποίος γεννήθηκε το 876 μ.Χ. στο Skrino, ένα μικρό χωριό στο βουνό Osogovo. Σε ηλικία 25 ετών έγινε ιερέας σε ένα μοναστήρι στο βουνό Ροέν και μετά την κουρά του σαν μοναχός απομονώθηκε σε μια σπηλιά στην περιοχή της Ρίλα όπου έζησε με νηστεία και προσευχή. Μετά τον θάνατο του θάφτηκε σε αυτό το μέρος.

Πως να Πας στο Μοναστήρι της Ρίλα

Με Αυτοκίνητο

Το Μοναστήρι της Ρίλα απέχει περίπου 2 ώρες από την Σόφια και μπορείς να δεις την διαδρομή εδώ. Αν νοικιάσεις αυτοκίνητο για να πας τότε δεν θα χρειαστεί να πληρώσεις για ξενάγηση ή να αγχωθείς για τα δρομολόγια των λεωφορείων.

Στην Βουλγαρία θα βρεις να νοικιάσεις αυτοκίνητο σε προσιτές τιμές και γενικά η οδήγηση σε αυτήν την χώρα δεν εμπεριέχει κινδύνους.

Με Λεωφορείο

Η μετάβαση από την Σόφια στο Μοναστήρι της Ρίλα με το λεωφορείο δεν βολεύει πολύ καθώς υπάρχει μόνο ένα δρομολόγιο την μέρα από και προς την μονή. Έτσι θα πρέπει να προσέξεις μη τυχόν και το χάσεις ιδιαίτερα κατά την επιστροφή σου.

Παρ’ όλα αυτά, αν επιλέξεις αυτόν τον τρόπο για να πας, θα πρέπει να πάρεις το τραμ Ν5 από το κέντρο της πόλης για να πας στον σταθμό των λεωφορείων Zapad – Ovcha Kupel (δες εδώ τον χάρτη).

Το λεωφορείο ξεκινά το πρωί στις 10:20 και αναχωρεί από την Ρίλα για να επιστρέψει στην Σόφια στις 15:00. Έτσι θα έχεις τρεις ώρες στην διάθεση σου που είναι αρκετές για να περιηγηθείς στον χώρο.

Με Ιδιωτικό Λεωφορείο

Η επιλογή της μεταφοράς σου στο Μοναστήρι με ένα ιδιωτικό λεωφορείο θα σε απολλάξει από το άγχος και θα απλουστεύσει τα πράγματα. Μπορείς να κλείσεις το εισιτήριο σου μέσω της Get Your Guide και μάλιστα online.

Το ιδιωτικό λεωφορείο ξεκινά από τον καθεδρικό ναό Alexander Nevsky στις 10:00 το πρωί. Αμέσως μετά την κράτηση σου θα λάβεις στο  email σου έναν χάρτη με πληροφορίες έτσι ώστε να βοηθηθείς στην “αυτοξενάγηση” σου.

Η αναχώρηση από το Μοναστήρι της Ρίλα για την Σόφια γίνεται στις 15:00 οπότε έχεις πάλι 3 ώρες στην διάθεση σου που είναι αρκετές για να δεις όλα τα ενδιαφέροντα αλλά και να γευματίσεις.

Για να δεις τις τιμές και να κλείσεις το εισιτήριο σου για την μεταφορά σου στην Μονή Ρίλα, ρίξε μια ματιά εδώ

Μπορείς αν θέλεις να συνδυάσεις την επίσκεψη στο Μοναστήρι της Ρίλα με μια επίσκεψη στην εκκλησία Μπογιάνα. Η Μπογιάνα αποτελεί και αυτή Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, διαθέτει εκπληκτικές τοιχογραφίες από την Βουλγαρική Εθνική Αναγέννηση και είναι διάσημος τουριστικός προορισμός.

Για να δεις τις τιμές (Μοναστήρι – Ρίλα & Εκκλησία Boyana) και να κλείσεις το εισιτήριο σου, ρίξε μια ματιά εδώ

Τι να Δεις στο Μοναστήρι της Ρίλα

Το Μοναστήρι εξωτερικά μοιάζει με φρούριο. Το περιβάλλουν τεράστιοι πέτρινοι τοίχοι οι οποίοι σχηματίζουν ένα ασύμμετρο πεντάγωνο ενώ περιτριγυρίζεται από βουνά και δάση. Οι στοές στην αυλή με την ριγωτή ζωγραφική και τους θόλους εντυπωσιάζουν σαν θέαμα.

Η Μονή είναι ανοιχτά κάθε μέρα από 07:00 – 19:30

To Moυσείο και ο Πύργος του Χρέλιο από 08:30 – 17:00

H είσοδος στο μοναστήρι είναι ελεύθερη όμως απαιτείται εισιτήριο για την είσοδο σου στο μουσείο και τον πύργο του Χρέλιο.

Το εισιτήριο για το μουσείο ιστορίας κοστίζει 8 ΒGN (4 ευρώ) και για τον Πύργο του Χρέλιο 5 BGN (2,50 ευρώ).

Τip: Θυμήσου πως ο χώρος είναι ιερός και θα πρέπει να φροντίσεις να έχεις καλυμμένα τα χέρια και τα πόδια σου. Δεν επιτρέπεται η είσοδος στην Μονή σε γυναίκες που φορούν κοντές φούστες ή σορτς καθώς επίσης μπλουζάκια με τιραντάκια.

Καθολικό

Η κεντρική εκκλησία της Μονής της Ρίλα είναι αφιερωμένη στην Γέννηση τη Θεοτόκου και θα σε εντυπωσιάσει με τις εξαιρετικές της τοιχογραφίες οι οποίες ολοκληρώθηκαν το 1846 με την συμμετοχή πολλών Βούλγαρων αγιογράφων.

Η εκκλησία έχει πέντε τρούλους, τρεις Άγιες Τράπεζες και δυο παρεκκλήσια. Το επίχρυσο ξυλόγλυπτο εικονοστάσι στο εσωτερικό έγινε από τέσσερις τεχνίτες οι οποίοι εργάστηκαν ακατάπαυστα για πέντε χρόνια.

Οι εικόνες του Καθολικού χρονολογούνται από τον 14ο μέχρι τον 19ο αιώνα. Δυστυχώς όμως η φωτογράφιση στο εσωτερικό δεν επιτρέπεται οπότε δεν έχω φωτογραφίες να σου δείξω.

Πύργος του Χρέλιο

O Πύργος του Χρέλιο είναι μια συμπαγής τετράγωνη κατασκευή που έχτισε το 1334-1335 ο φεουδάρχης Xρέλιο για αμυντικούς λόγους και προστασία της Μονής από τους Οθωμανούς κατακτητές. O Πύργος είναι πέτρινος και έχει ύψος 23,60 μέτρα.

Μπορείς να ανέβεις με λίγη προσοχή τα πέτρινα σκαλοπάτια και να φτάσεις μέχρι την κορυφή του από όπου η θέα είναι μαγική. Στον τελευταίο όροφο υπάρχει το μικρό παρεκκλήσι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος με τοιχογραφίες που χρονολογούνται από τον 14ο αιώνα.

Η Βιβλιοθήκη της Μονής Ρίλα

Δεν ξέρω αν είναι ανοιχτή στο κοινό γιατί η ξενάγηση μας δεν την περιλάμβανε για κάποιον λόγο που δεν γνωρίζω. Έμαθα όμως εκ των υστέρων πως η βιβλιοθήκη της Μονής της Ρίλα είναι από τις πλουσιότερες στα Βαλκάνια και περιλαμβάνει πολύτιμα χειρόγραφα και τεράστιας σημασίας ιστορικό υλικό.

Το Μουσείο της Μονής

To μουσείο του μοναστηριού αξίζει μια επίσκεψη καθώς στα εκθέματα του περιλαμβάνονται σημαντικά αντικείμενα που “αφηγούνται” της ιστορία της μονής στην διάρκεια των αιώνων.

Το πιο διάσημο ίσως έκθεμα του μουσείου είναι ο περίφημος σταυρός του Ραφαήλ. Πρόκειται για έναν ξύλινο σταυρό ο οποίος έχει επάνω του σκαλισμένες (“κεντημένες” θα ήταν πιο σωστό να πω) 36 θρησκευτικές παραστάσεις και 600 φιγούρες!

Ο μοναχός Ραφαήλ εργάστηκε πάνω σε αυτόν τον σταυρό για 12 χρόνια χωρίς να καταφέρει να τον ολοκληρώσει (θα παρατηρήσεις στο κάτω μέρος του πως είναι μισοτελειωμένος) καθώς η πολύ λεπτή εργασία που απαιτείτο είχε σαν συνέπεια να τυφλωθεί.

Κουζίνα & Κελιά των Μοναχών

Η κουζίνα του Μοναστηριού έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον με τα τεράστια καζάνια και τους πετρόχτιστους φούρνους στους οποίους έψηναν τα φαγητά. Φυσικά, αν σκεφθείς πως κάποτε μαγείρευαν εδώ φαγητό για 1200 άτομα, τότε μπορείς να κατανοήσεις τα μεγέθη στα μαγειρικά σκεύη που βλέπεις.

Ενδιαφέρον επίσης έχει να δεις και τα κελιά των μοναχών. Άλλα πολύ μικρά, λιτά με λιγότερα από τα στοιχειώδη και άλλα μεγαλύτερα αλλά πάντα μόνο με τα απαραίτητα για την περισυλλογή και την προσευχή των μοναχών.

Τι να Γευτείς στο Μοναστήρι της Ρίλα

Τηγανίτες & Βουβαλίσιο Γιαούρτι

Στο ενδιάμεσο της περιήγησης σου στο μοναστήρι κάνε ένα διάλειμμα για να δοκιμάσεις τις Βουλγάρικες τηγανίτες (mekitsi) που φτιάχνουν σε έναν από τους παλιούς φούρνους του μοναστηριού και τις συνοδεύουν με μπόλικη ζάχαρη άχνη και βουβαλίσιο γιαούρτι.

Θα χορτάσεις και η γεύση, ιδιαίτερα του γιαουρτιού, είναι εξαιρετική. Επισημαίνω το γιαούρτι επειδή η τηγανίτα είναι τηγανίτα, πόσο μπορεί να διαφέρει από τις δικές μας, έτσι δεν είναι;

Εκδρομές

Εκδρομή στο Μοναστήρι της Ρίλα & την εκκλησία Μπογιάνα
Εκδρομή στο Μοναστήρι της Ρίλα από το Μπάνσκο
Ημερήσια Εκδρομή στο Μοναστήρι της Ρίλα και το Μέλνικ


•Ευχαριστώ πολύ το Υπουργείο Τουρισμού της Βουλγαρίας για την πρόσκληση, την φιλοξενία και την ευκαιρία που μου έδωσε να ανακαλύψω άγνωστα μέρη από την όμορφη χώρα τους.


Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο ίσως μπορείς να το μοιραστείς με τους φίλους σου. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε πολλά για μένα! Bεβαιώσου πως με ακολουθείς στο Facebook και το Instagram για να μαθαίνεις ταξιδιωτικά tips και να βλέπεις ακόμη περισσότερες φωτογραφίες! Αν δεν θέλεις να χάνεις κάθε νέα δημοσίευση κάνε εγγραφή στο Newsletter.

Tzina Varotsi

Travel Writer - Blogger - Editor - Photographer - Traveler - Happy Mom - Proud Grandma - Dreamer

Πρόσφατα άρθρα

Ταγγέρη: 10 Αξιοθέατα της Μαγευτικής Πόλης

Η Ταγγέρη είναι η πόλη των αντιθέσεων με μια συναρπαστική ιστορία διαμορφωμένη στην διάρκεια των… Διαβάστε περισσότερα

πριν από %

Καπαλί Τσαρσί, Μεγάλο Παζάρι στην Κωνσταντινούπολη

Αν  έχεις επισκεφθεί την Κωνσταντινούπολη τότε γνωρίζεις ήδη πως δεν γίνεται να μην πας στο… Διαβάστε περισσότερα

πριν από %

Μπέργκαμο: 10 Λόγοι για να το Επισκεφτείς

Σκαρφαλωμένο στους πρόποδες των Άλπεων, το Μπέργκαμο είναι μια γοητευτική πόλη που μαγνητίζει τους ταξιδιώτες… Διαβάστε περισσότερα

πριν από %

Πάρκο Keukenhof, ένας Επίγειος Παράδεισος

Εκείνο που κυριολεκτικά με μάγεψε στο Άμστερνταμ ήταν το πάρκο με τις τουλίπες ή αλλιώς… Διαβάστε περισσότερα

πριν από %

Κουάλα Λουμπούρ: 20 Must-Do Εμπειρίες για να την Ανακαλύψεις

Η Κουάλα Λουμπούρ, πρωτεύουσα της Μαλαισίας, σαγηνεύει τους ταξιδιώτες με την κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα, τον συνδυασμό… Διαβάστε περισσότερα

πριν από %

Ιωάννινα, τα Πιο Σημαντικά Αξιοθέατα

Ιωάννινα, πρώτα στις τέχνες, στα γρόσια και στα γράμματα! Δεν συνοδεύει άδικα αυτό το ρητό… Διαβάστε περισσότερα

πριν από %