Ευρώπη

5 Από τα Ωραιότερα Παραδοσιακά Χωριά της Βουλγαρίας

Παλιές πόλεις και γραφικά παραδοσιακά χωριά, που ούτε καν φανταζόμουν πως θα δω στην Βουλγαρία, είχα την ευκαιρία να γνωρίσω συμμετέχοντας σε Press Trip καλεσμένη του Βουλγάρικου Υπουργείου Τουρισμού.

Χωριά με παραδοσιακή ατμόσφαιρα, έντονα χρώματα και γραφικά πετρόχτιστα δρομάκια. Χωριά που δεν γίνεται να μην λατρέψεις ή να σε αφήσουν αδιάφορο. Αν μάλιστα ρωτήσεις να σου πουν και λίγα πράγματα για την ιστορία τους τότε σίγουρα θα ενθουσιαστείς.

Σε αυτό το Press Trip είχα την τύχη να βρεθώ σε πέντε από αυτά τα χωριά. Κάποια βρίσκονται πολύ κοντά στα Ελληνικά σύνορα και τα απολαμβάνουν εύκολα, ακόμα και σαν προορισμό του Σαββατοκύριακου, κυρίως οι βορειοελλαδίτες.

Για να δεις τον χάρτη κάνε κλικ επάνω του ή εδώ

Αποποίηση Ευθύνης: Αυτό το άρθρο μπορεί να περιέχει affiliate links. Αυτό σημαίνει πως αν αγοράσεις κάτι από τους εξωτερικούς συνδέσμους εγώ θα λάβω μια μικρή προμήθεια. Δεν υπάρχει κανένα επιπλέον κόστος για σένα όμως αυτό συμβάλλει στα έξοδα συντήρησης αυτής της ιστοσελίδας. Ευχαριστώ πολύ.

Τα Ωραιότερα Παραδοσιακά Βουλγάρικα Χωριά

1. Μέλνικ (Μελίνικο)

Το Μέλνικ είναι το μικρότερο χωριό στην Βουλγαρία με λίγους μόνο κατοίκους (περίπου 390) και βρίσκεται σε απόσταση μόλις 30 χιλιομέτρων από τα Ελληνικά σύνορα.

Το πάλαι ποτέ Ελληνικό χωριό Μελένικο ιδρύθηκε στα χρόνια του Βυζαντίου, είναι χτισμένο σύμφωνα με την Μακεδονίτικη αρχιτεκτονική και πέρασε στα χέρια των Βούλγαρων το 1913 με την συνθήκη του Βουκουρεστίου.

Οι Έλληνες που το κατοικούσαν έφυγαν αφήνοντας πίσω τα αρχοντικά τους για να κατοικήσουν οι περισσότεροι στο Σιδηρόκαστρο, τις Σέρρες και κάποιοι στην Θεσσαλονίκη και άλλες Ελληνικές πόλεις.

Το χωριό φημίζεται για τα κρασιά και τα ασβεστολιθικά του πετρώματα (τις πυραμίδες) κοντά στο βουνό Πίριν από πηλό και άμμο. Οι πυραμίδες σμιλεύτηκαν εκατομμύρια χρόνια τώρα από τον άνεμο και το νερό.

Το Μέλνικ έχει πανέμορφα αρχοντόσπιτα τα περισσότερα από τα οποία λειτουργούν πια σαν ταβέρνες και τουριστικά καταλύματα. Το διασχίζει ένα ποτάμι που κόβει το χωριό στην μέση ενώ οι δυο του πλευρές ενώνονται με μικρά γεφυράκια.

Προχωρώντας ψηλά στον λόφο και αφού περάσεις τα ερείπια της Αγίας Βαρβάρας που χρονολογούνται από τον 13ο αιώνα, θα συναντήσεις το αρχοντικό του Μανώλη Κορδόπουλου. Ο Κορδόπουλος ήταν Έλληνας έμπορος κρασιών ενώ το αρχοντικό ανήκει πια σε Βούλγαρους οι οποίο το έχουν μετατρέψει σε μουσείο.

Η ξενάγηση στους ορόφους και τα δωμάτια του αρχοντικού είναι εντυπωσιακή καθώς οι χώροι θα σου θυμίσουν έντονα τα Μετσοβίτικα σπίτια. Τέλος θα περιηγηθείς στους δαιδαλώδεις διαδρόμους των κελαριών με τα μεγάλα ξύλινα βαρέλια για να δοκιμάσεις στο τέλος ένα ποτήρι κρασί από την παραγωγή τους.

Που να Μείνεις στο Μέλνικ

2. Λέστεν (Leshten)

To Λέστεν βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας και είναι ένα τυπικό Βουλγάρικο χωριό ενώ απέχει σχεδόν 15 χιλιόμετρα από το Άνω Νευροκόπι (Gotse Delchev).

Τα σπίτια ακολουθούν την παραδοσιακή αρχιτεκτονική και είναι ο κύριος λόγος που προσελκύει τουρίστες καθώς παραμένουν αναλλοίωτα από την εποχή της Βουλγάρικης Αναγέννησης (18ος – 19ος αιώνας).

Αρκετά από αυτά τα σπίτια έχουν μετατραπεί σε ξενώνες και είναι διαθέσιμα για ενοικίαση και διαμονή των επισκεπτών. Τα περισσότερα έχουν πολύ μεγάλες βεράντες και εσωτερικές αυλές.

Στο Λέστεν μπορείς να κάνεις περίπατο στα πετρόχτιστα δρομάκια του, να φωτογραφίσεις τα παλιά σπίτια και φυσικά μην παραλείψεις να αγοράσεις άγριο τσάι του βουνού και βότανα από τους ντόπιους.

Αν πάλι θέλεις να μείνεις για φαγητό υπάρχει μια ταβέρνα που φτιάχνει νόστιμα παραδοσιακά πιάτα που σίγουρα θα σε ικανοποιήσουν.

Που να Μείνεις στο Leshten

3. Κοβατσέβιτσα (Kovachevitsa)

Το χωριό Κοβατσέβιτσα είναι ένας διατηρητέος οικισμός ο οποίος απέχει περίπου 24 χιλιόμετρα από το Άνω Νευροκόπι (Gotse Delchev), 8 χιλιόμετρα από το Λέστεν , 64 χιλιόμετρα από το Μπάνσκο, ενώ από την Σόφια απέχει 230 χιλιόμετρα.

Είναι ένα καθ’ ολοκληρία πέτρινο χωριό με σπίτια φτιαγμένα από πέτρα, δρόμους το ίδιο, ακόμα και οι στέγες των σπιτιών είναι καλυμμένες από πέτρινες πλάκες.

Η Κοβατσέβιτσα έχει αναγνωριστεί από το 1977 σαν μνημείο πολιτισμού από την Unesco και σαν αυθεντικό ιστορικό και αρχιτεκτονικό απόθεμα.

Μια περιπλάνηση στα μικρά μαγευτικά δρομάκια του χωριού θα σου δώσουν αρκετά θέματα για φωτογράφιση και θα σε γεμίσουν ηρεμία και γαλήνη.

Λένε μάλιστα πως αν ξυπνήσεις στην Κοβατσέβιτσα και ακούσεις τον ήχο της καμπάνας να χτυπά, η ψυχή σου θα μείνει για πάντα μαγεμένη με αυτόν τον τόπο.

Που να Μείνεις στο Kovachevitsa

4. Μπάνσκο (Bansko)

Το Μπάνσκο έχει γίνει ευρέως γνωστό στους Έλληνες τα τελευταία χρόνια κυρίως σαν χειμερινός προορισμός και φυσικά για όλους τους λάτρεις του σκι. Απέχει περίπου 220 χιλιόμετρα από την Θεσσαλονίκη μέσω Σερρών – Σαντάνσκι, ενώ μέσω Δράμας – Άνω Νευροκοπίου απέχει 260 χιλιόμετρα.

Προσωπικά γνώρισα το Μπάνσκο “εκτός εποχής” καθώς βρέθηκα εκεί στις αρχές του Αυγούστου όμως αυτό που είδα πραγματικά με ενθουσίασε. Ειλικρινά δεν μπορώ να φανταστώ πώς θα φαίνεται αυτό το πανέμορφο χωριό όταν θα είναι σκεπασμένο από χιόνι.

Όπως είναι φυσικό το Μπάνσκο είναι γεμάτο από ξενοδοχεία, ταβέρνες, εστιατόρια και μαγαζιά κάθε είδους. Ένας περίπατος στα δρομάκια της παλιάς πόλης είναι από τα πράγματα που πρέπει οπωσδήποτε να κάνεις. Επιβάλλεται επίσης και μια επίσκεψη στην εκκλησία της Αγίας Τριάδας η οποία παρουσιάζει ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό και ιστορικό ενδιαφέρον.

Που να Μείνεις στο Bansko

5. Κοπρίβτσιτσα (Koprivshtitsa)

Η Koprivshtitsa είναι μια μικρή πόλη με μεγάλη ιστορία η οποία βρίσκεται σε απόσταση περίπου 110 χιλιομέτρων από την Σόφια .

Είναι ο τόπος απ’ όπου ξεκίνησε το 1877 η εξέγερση των Βούλγαρων για την απελευθέρωση τους από την Οθωμανική σκλαβιά που διαρκούσε ήδη 500 χρόνια. Όπως καταλαβαίνεις πρόκειται για μια πόλη – ζωντανό μουσείο.

Περνώντας την μεγάλη πλατεία και προχωρώντας ψηλότερα στον φαρδύ πετρόχτιστο δρόμο θα αντικρίσεις πανέμορφα σπίτια από τον 18ο και 19ο αιώνα. Κάποια από αυτά λειτουργούν σαν μουσεία και είναι φυσικά επισκέψιμα.

Είναι σπίτια ηρώων και άλλων προσωπικοτήτων της επανάστασης και αξίζουν μια επίσκεψη καθώς μέσα σε αυτά ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει συλλογές από παλιά όπλα, κεντήματα, παραδοσιακές φορεσιές και βουλγάρικα κοσμήματα εκείνης της εποχής.

Από το 1952 η Koprivshtitsa έχει ανακηρυχθεί σαν η μοναδική πόλη-μουσείο της Βουλγαρίας και από το 1971 σαν ιστορικός και αρχιτεκτονικός διατηρητέος οικισμός.

Που να Μείνεις στην Koprivshititsa

Διάβασε Ακόμα:
Ταξίδι στην Σόφια – Αξιοθέατα, Φαγητό, Διαμονή
Μοναστήρι της Ρίλα – Η Μονή Κόσμημα της Βουλγαρίας
Ένα Σαββατοκύριακο στην Σόφια – Αξιοθέατα
Μπάνσκο: Αποκλειστικά Χειμερινός ή και Καλοκαιρινός Προορισμός;


Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο ίσως μπορείς να το μοιραστείς με τους φίλους σου. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε πολλά για μένα! Bεβαιώσου πως με ακολουθείς στο Facebook και το Instagram για να μαθαίνεις ταξιδιωτικά tips και να βλέπεις ακόμη περισσότερες φωτογραφίες! Αν δεν θέλεις να χάνεις κάθε νέα δημοσίευση κάνε εγγραφή στο Newsletter

Tzina Varotsi

Travel Writer - Blogger - Editor - Photographer - Traveler - Happy Mom - Proud Grandma - Dreamer

Πρόσφατα άρθρα

Ταγγέρη: 10 Αξιοθέατα της Μαγευτικής Πόλης

Η Ταγγέρη είναι η πόλη των αντιθέσεων με μια συναρπαστική ιστορία διαμορφωμένη στην διάρκεια των… Διαβάστε περισσότερα

πριν από %

Καπαλί Τσαρσί, Μεγάλο Παζάρι στην Κωνσταντινούπολη

Αν  έχεις επισκεφθεί την Κωνσταντινούπολη τότε γνωρίζεις ήδη πως δεν γίνεται να μην πας στο… Διαβάστε περισσότερα

πριν από %

Μπέργκαμο: 10 Λόγοι για να το Επισκεφτείς

Σκαρφαλωμένο στους πρόποδες των Άλπεων, το Μπέργκαμο είναι μια γοητευτική πόλη που μαγνητίζει τους ταξιδιώτες… Διαβάστε περισσότερα

πριν από %

Πάρκο Keukenhof, ένας Επίγειος Παράδεισος

Εκείνο που κυριολεκτικά με μάγεψε στο Άμστερνταμ ήταν το πάρκο με τις τουλίπες ή αλλιώς… Διαβάστε περισσότερα

πριν από %

Κουάλα Λουμπούρ: 20 Must-Do Εμπειρίες για να την Ανακαλύψεις

Η Κουάλα Λουμπούρ, πρωτεύουσα της Μαλαισίας, σαγηνεύει τους ταξιδιώτες με την κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα, τον συνδυασμό… Διαβάστε περισσότερα

πριν από %

Ιωάννινα, τα Πιο Σημαντικά Αξιοθέατα

Ιωάννινα, πρώτα στις τέχνες, στα γρόσια και στα γράμματα! Δεν συνοδεύει άδικα αυτό το ρητό… Διαβάστε περισσότερα

πριν από %