Κυκλάδες

Ερμούπολη Σύρος: Αξιοθέατα, Φαγητό, Διαμονή

Η Ερμούπολη είναι ακριβώς η πρωτεύουσα που αρμόζει στην Σύρο. Αρχοντική, κοσμοπολίτισα, ξεχωριστή και πάνω απ’ όλα πανέμορφη, με την κλασάτη ομορφιά της παλιάς αριστοκράτισσας που έχει επίγνωση της γοητείας της.

Με υπέροχα αρχοντικά , εντυπωσιακά νεοκλασικά κτίρια, εκπληκτικές ορθόδοξες και καθολικές εκκλησίες, το θέατρο Απόλλων, την όμορφη πλατεία Μιαούλη, την αγορά και το λιμάνι της, η Ερμούπολη καταφέρνει πάντα να τραβά όλα τα βλέμματα πάνω της.

Αποποίηση Ευθύνης: Αυτό το άρθρο μπορεί να περιέχει affiliate links. Αυτό σημαίνει πως αν αγοράσεις κάτι από τους εξωτερικούς συνδέσμους εγώ θα λάβω μια μικρή προμήθεια. Δεν υπάρχει κανένα επιπλέον κόστος για σένα όμως αυτό συμβάλλει στα έξοδα συντήρησης αυτής της ιστοσελίδας. Ευχαριστώ πολύ.


Οργάνωσε Εύκολα το Ταξίδι σου

  • Βρες οικονομικές πτήσεις: Πάντοτε συγκρίνω τις τιμές των πτήσεων για να βρω την πιο συμφέρουσα, γι’ αυτόν τον λόγο χρησιμοποιώ την Skyscanner
  • Κλείσε εισιτήριο για το πλοίο: Για να μάθω τις ώρες των δρομολογίων και τις τιμές στα εισιτήρια των πλοίων χρησιμοποιώ πάντα την Ferryhopper
  • Έλεγξε εύκολα και γρήγορα αν χρειάζεσαι βίζα για το ταξίδι σου: Κλικ εδώ για έλεγχο και παραγγελία online
  • Κλείσε τη διαμονή σου: Υπάρχουν πολλές διαφορετικές πλατφόρμες διαμονής, αλλά καμία από αυτές δεν έχει τα πλεονεκτήματα της Booking
  • Ιδιωτική μεταφορά: Για να με περιμένει ο οδηγός στο αεροδρόμιο ή το λιμάνι και να με μεταφέρει με άνεση και ασφάλεια στον προορισμό μου, κάνω online κράτηση με την Welcome Pickups
  • Κλείσε online τις ξεναγήσεις σου: Οι περιηγήσεις από έμπειρους ξεναγούς απογειώνουν την εμπειρία του ταξιδιού, γι’ αυτό χρησιμοποιώ πάντα την GetYourGuide
  • Ενοικίαση αυτοκινήτου: Ο καλύτερος τρόπος για να νοικιάσεις ένα αυτοκίνητο σε προσιτή τιμή είναι να χρησιμοποιήσεις μια μηχανή αναζήτησης που να συγκρίνει τις τιμές από όλες τις εταιρείες ενοικίασης στην αγορά. Προσωπικά χρησιμοποιώ την Skyscanner
  • Πες αντίο στην ακριβή περιαγωγή, τις φυσικές κάρτες SIM και το αναξιόπιστο Wi-Fi: Ενεργοποίησε εδώ μια Airalo eSIΜ σε προσιτή τιμή
  • Ταξίδεψε ξέγνοιαστα: Κλείσε μια ταξιδιωτική ασφάλεια

Η Ιστορία της Ερμούπολης

Η Ερμούπολη δημιουργήθηκε από τους πρόσφυγες που ήρθαν από την Κρήτη, τα Ψαρά, την Χίο και την Κάσο αφού ξέσπασε η επανάσταση του 1821, αναζητώντας έναν ασφαλή τόπο για να ξεκινήσουν από την αρχή την ζωή τους.

Τότε ο κυρίως οικισμός ήταν στην Άνω Σύρο και στο σημείο όπου σήμερα είναι η Ερμούπολη δεν υπήρχε τίποτε. Έτσι οι πρόσφυγες εγκαταστάθηκαν εδώ και άρχισαν να φτιάχνουν τα σπίτια τους, να δημιουργούν μια νέα πόλη και να ασχολούνται κυρίως με δουλειές του λιμανιού.

Το 1823 μετά από μια συνέλευση αποφάσισαν να ονομάσουν την πόλη τους Ερμούπολη, από τον Ερμή τον θεό του εμπορίου. Παράλληλα το λιμάνι αναπτυσσόταν, στα ναυπηγεία κατασκευάζονταν συνεχώς καινούργια πλοία και δημιουργήθηκαν οι πρώτες βιομηχανίες.

Μπορεί ακόμα να σε ενδιαφέρει: Σύρος, τα Αξιοθέατα της Αρχόντισας

Έτσι ξεκίνησε μια συνεχής ανάπτυξη της πόλης και του εμπορίου η οποία κορυφώθηκε στα μέσα του 19ου αιώνα οπότε και εγκαινιάστηκε το πρώτο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας. Παράλληλα ο πληθυσμός πολλαπλασιάστηκε σε τέτοιο βαθμό ώστε το 1856 αναφέρθηκε σαν η δεύτερη πόλη σε πληθυσμό μετά από την Αθήνα.

Στο πρώτο Γυμνάσιο της Ερμούπολης δίδασκε και ήταν γυμνασιάρχης ο Νεόφυτος Βάμβας ενώ, αρκετά χρόνια αργότερα, αποφοίτησε από αυτό ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Η Ερμούπολη άρχισε να παρακμάζει στα τέλη του 19ου αιώνα όταν ξεκίνησε η άνοδος του λιμανιού του Πειραιά.

Πως θα Πας στην Σύρο

Η Σύρος βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από την Αθήνα γεγονός που την κάνει εύκολα προσβάσιμη με το πλοίο ή το αεροπλάνο.

Με Πλοίο

Από το λιμάνι του Πειραιά πραγματοποιούνται καθημερινά δρομολόγια προς την Σύρο τόσο με συμβατικά όσο και με ταχύπλοα. Υπάρχει επίσης σύνδεση με λιμάνια των υπόλοιπων Κυκλάδων, των Δωδεκανήσων, του Βορείου Αιγαίου και της Καβάλας.

Με Αεροπλάνο

Υπάρχουν τακτικά αεροπορικά δρομολόγια προς την Σύρο από το αεροδρόμιο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Η διάρκεια της πτήσης από το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος είναι περίπου 40 λεπτά, ενώ από το αεροδρόμιο Μακεδονία της Θεσσαλονίκης 1 ώρα και 10 λεπτά καθώς η πτήση δεν είναι απ’ ευθείας αλλά με ενδιάμεση στάση στην Αθήνα.

Οι Μετακινήσεις στην Σύρο

Με το ΚΤΕΛ

Αν δεν έχεις πάρει το αυτοκίνητο σου μαζί μπορείς να μετακινηθείς εύκολα στην Σύρο με τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ. Η αφετηρία βρίσκεται στο λιμάνι της Ερμούπολης δίπλα από το κτίριο της Πυροσβεστικής υπηρεσίας. Τα δρομολόγια έχουν για προορισμό τα περισσότερα από τα χωριά της Σύρου και είναι αρκετά συχνά.

Φθάνοντας στο λιμάνι θα βρεις την στάση του λεωφορείου ακριβώς απ’ έξω. Τηλέφωνο ΚΤΕΛ Σύρου: 22810 82575.

Μini Bus

Μέσα στην Ερμούπολη υπάρχει ακόμα ένα δίκτυο από mini bus τα οποία εκτελούν δρομολόγια μέσα στην πόλη και είναι πολύ εξυπηρετικά για τις μετακινήσεις ντόπιων αλλά και επισκεπτών. Τηλέφωνο 22813 61010.

Ταξί

Εκτός από την λύση του λεωφορείου και των mini bus μπορείς να χρησιμοποιήσεις ακόμα για τις μετακινήσεις σου και ταξί. Η πιάτσα των ταξί βρίσκεται στην πλατεία Μιαούλη και είναι διαθέσιμα όλο το 24ωρο. Τηλέφωνο 22810 88222.

Πως να χρησιμοποιήσεις τον χάρτη: Κάνε κλικ επάνω του ή εδώ για να ανοίξει ο χάρτης. Κάνε κλικ σε κάθε εικονίδιο για περισσότερες πληροφορίες. Για να τον προσθέσεις στους Χάρτες Google του δικού σου λογαριασμού κάνε κλικ στο αστέρι δίπλα από τον τίτλο του χάρτη. Στην συνέχεια άνοιξε το κινητό ή τον υπολογιστή σου πήγαινε στους Χάρτες Google κάνε κλικ στο κουμπί μενού και θα τον βρεις στην ενότητα “Τα μέρη σας” / “Χάρτες”.

Τι να Δεις στην Ερμούπολη

1. Πλατεία Μιαούλη

Η πλατεία Μιαούλη είναι το σημείο όπου χτυπά η καρδιά της Ερμούπολης και o τόπος συνάντησης για τους κατοίκους αλλά και τους επισκέπτες. Βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το λιμάνι και την περιβάλλουν πανέμορφα νεοκλασικά κτίρια του 19ου αιώνα.

Η αρχική της ονομασία ήταν “πλατεία Όθωνος” προς τιμήν του πρώτου βασιλέα της Ελλάδας. Μετά την εκθρόνιση του Όθωνα ονομάστηκε “πλατεία Λεωτσάκου” προς τιμήν του Νικόλαου Λεωτσάκου ο οποίος ήταν ο επικεφαλής της στρατιωτικής φρουράς της Ερμούπολης που επιχείρησε να απελευθερώσει τους πολιτικούς κρατούμενους στην Κύθνο το 1862. Πήρε το σημερινό της όνομα το 1889 μετά τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος του Ανδρέα Μιαούλη.

2. Δημαρχείο Ερμούπολης

Το υπέροχο νεοκλασικό κτίριο που στεγάζει το Δημαρχείο της Ερμούπολης δεσπόζει στο κέντρο της πλατείας Μιαούλη και είναι έργο του Γερμανού αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλλερ. Κατασκευάστηκε μεταξύ 1875 – 1891 και οι εφημερίδες εκείνης της εποχής είχαν επικρίνει το τεράστιο κόστος του σε σχέση με τις οικονομικές δυνατότητες που είχε τότε ο Δήμος.

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα δημαρχεία της χώρας, στο εσωτερικό του οποίου δεσπόζει η επιβλητική σκάλα πλάτους 15,5 μέτρων. Έχει τρεις ορόφους ενώ στην πίσω του πλευρά φαίνεται να είναι διώροφο εξ αιτίας της υψομετρικής διαφοράς. Στο ίδιο κτίριο στεγάζονται επίσης τα δικαστήρια, το υποθηκοφυλακείο και το Αρχαιολογικό Μουσείο.

3. Αρχαιολογικό Μουσείο Ερμούπολης

Το Αρχαιολογικό Μουσείο ιδρύθηκε το 1834 και στεγάζεται σε ένα τμήμα του Δημαρχείου της Ερμούπολης έχοντας χωριστή είσοδο. Πρόκειται για ένα από τα παλαιότερα μουσεία όλης της χώρας και παρ’ όλο που είναι μικρό εν τούτοις περιλαμβάνει πολύ σημαντικά εκθέματα.

Ένα από αυτά είναι το “δέπας αμφικύπελλον” ένα σωληνοειδές κύπελλο της 3ης χιλιετίας, όπως και η πυξίδα, ένα αγγείο που έχει το σχήμα σφαίρας και είναι πεπιεσμένο στο κέντρο του με υπέροχη διακόσμηση και κυκλικό πώμα και αυτό από το δεύτερο μισό της 3ης χιλιετίας. Στην τελευταία αίθουσα του μουσείου λειτουργεί έκθεση αφιερωμένη στον αρχαιολόγο Χρήστο Τούντα ο οποίος έκανε ανασκαφές στην Σύρο τον 19ο αιώνα.

Ώρες Εισόδου

4. Γυμνάσιο Σύρου

Το Γυμνάσιο οφείλει την υλοποίηση του στους ίδιους τους Συριανούς οι οποίοι χρηματοδότησαν το έργο παράλληλα με την στήριξη του Νεόφυτου Βάμβα και του Γεωργίου Σερούιου. Λειτούργησε πρώτη φορά το 1833 στον ίδιο χώρο με το Δημοτικό σχολείο Χίλδνερ και στην συνέχεια σε δικό του κτίριο το οποίο κατασκευάστηκε το 1834 από τον Βαυαρό αρχιτέκτονα Ερλάχερ.

Μαθητές του υπήρξαν πολλές μετέπειτα διακεκριμένες προσωπικότητες όπως ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο Ανδρέας Συγγρός, ο Μάνος Ελευθερίου, ο Γιαννούλης Χαλεπάς, ο Κώστας Μπέης και ο Κωνσταντίνος Βολανάκης. Σήμερα είναι ένα από τα βασικά κτίρια του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

5. Δημοτική Βιβλιοθήκη Ερμούπολης

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη της Ερμούπολης στεγάζεται στο ισόγειο του Πνευματικού Κέντρου, ένα πολύ όμορφο νεοκλασικό κτίριο του 1863, το οποίο βρίσκεται κοντά στην πλατεία Μιαούλη. Περιλαμβάνει περίπου 45.000 τόμους βιβλίων ενώ ενημερώνεται συνέχεια με νέες εκδόσεις.

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη ξεκίνησε το 1926 έχοντας για αρχή 2000 τόμους από την βιβλιοθήκη του Γυμνασίου. Στον κήπο του κτιρίου υπάρχουν οι προτομές του Δημητρίου Βικέλα, του Εμμανουήλ Ροϊδη, του Γεωργίου Σουρή, του Τιμολέοντα Αμπελά και της Ρίτας Μπούμη-Παπά οι οποίοι έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην πνευματική ζωή της Σύρου.

Ώρες Εισόδου

6. Θέατρο Απόλλων

Το θέατρο Απόλλων είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τον πολιτισμό και την ιστορία της Σύρου καθώς επίσης και ένα από τα πιο σημαντικά της αξιοθέατα. Η πρόταση για την ανέγερση του θεάτρου, στο μέσον περίπου του 19ου αιώνα, αντιμετώπισε πολλούς πολέμιους οι οποίοι αντιδρούσαν υποστηρίζοντας πως το νεοσύστατο Ελληνικό κράτος είχε σοβαρά οικονομικά προβλήματα και ένα θέατρο αποτελούσε περιττή πολυτέλεια.

Παρ’ όλες όμως τις αντιδράσεις το έργο θεμελιώθηκε στα τέλη του 1862 με σχέδια του αρχιτέκτονα P.Sampo . Η αρχιτεκτονική του έχει επηρεαστεί από ιταλικά πρότυπα μεταξύ των οποίων και η Σκάλα του Μιλάνου. Στα χρόνια της κατοχής το θέατρο κακοποιήθηκε και μετατράπηκε σε κινηματογράφο.

Σήμερα έχει αποκατασταθεί και επισκευαστεί στα πρότυπα της αρχικής του μορφής και είναι επισκέψιμο καθημερινά 10:00 – 15:00. Παράλληλα φιλοξενεί διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις καθώς επίσης και το Φεστιβάλ του Αιγαίου.

7. Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου

Ο Ναός του Αγίου Νικολάου βρίσκεται στην συνοικία Βαπόρια και δεσπόζει πάνω από την παραλία “Αστέρια”. Θεμελιώθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 1848 σε σχέδια του Γ. Μεταξά και εγκαινιάστηκε στις 14 Σεπτεμβρίου του 1870. Μεγάλοι δωρητές του υπήρξαν πολλοί επιφανείς της εποχής όπως η Βασίλισσα Όλγα, ο τσάρος Νικόλαος, ο βαρώνος Σίνας και άλλοι, ενώ πολλοί Έλληνες εφοπλιστές και από το εξωτερικό ακόμα συνέβαλαν χρηματικά.

Πρόκειται για έναν τρίκλιτο μεγαλοπρεπή ναό με μαρμάρινα κωδωνοστάσια, επιβλητική μαρμάρινη σκάλα, κίονες ιωνικού ρυθμού, ανάγλυφες διακοσμήσεις και αρχαϊκά μοτίβα. Οι εικόνες είναι φιλοτεχνημένες από τους πιο γνωστούς αγιογράφους εκείνης της εποχής. Η εκκλησία είναι γνωστή και σαν “Άγιος Νικόλαος ο πλούσιος” για να ξεχωρίζει από τον Άγιο Νικόλαο των Φτωχών ο οποίος βρίσκεται στην Άνω Σύρο.

8. Συνοικία Βαπόρια

Η συνοικία Βαπόρια βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του λιμανιού και θεωρείται η ομορφότερη της Ερμούπολης. Χτισμένη στο πλάι της θάλασσας συγκεντρώνει τα ωραιότερα αρχοντικά που μοιάζουν σαν να αιωρούνται πάνω στα βράχια. Οι πρώτοι που έφτιαξαν εδώ τα σπίτια τους ήταν εύποροι πρόσφυγες, εφοπλιστές και βιομήχανοι που ήρθαν από την Χίο, τα Ψαρά και την Κρήτη.

Έφτιαξαν τα αρχοντικά τους πάνω σχεδόν στο κύμα και με τέτοιο τρόπο ώστε να μοιάζουν με καράβια, εξ ου και η ονομασία “Βαπόρια” της συνοικίας. Κατά μήκος της ακτής της δημιουργούνται μικροί κόλποι και παραλίες στις οποίες οι ιδιοκτήτες των αρχοντικών είχαν πρόσβαση από σκαλοπάτια που κατέβαιναν μέχρι την θάλασσα.

9. Ιερός Ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου

Ο Ιερός Ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου στην Ερμούπολη χτίστηκε το 1826-1829 και είναι τρίκλιτη βασιλική. Εσωτερικά εντυπωσιάζει ο ξύλινος σκελετός των θόλων που μοιάζει με αναποδογυρισμένο σκαρί πλοίου και εικόνες που θυμίζουν πίνακες της Αναγέννησης.

Ακόμα πιο εντυπωσιακή όμως είναι η εικόνα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου η οποία χρονολογείται από το 1565 και είναι έργο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου. Η εικόνα μεταφέρθηκε στην Σύρο από τους Ψαριανούς το 1824 μετά την καταστροφή και το ολοκαύτωμα του νησιού τους από τους Τούρκους. Για πολλά χρόνια έμενε στον ναό έχοντας στην επιφάνεια της μεγάλες φθορές και αλλοιώσεις και χωρίς κανείς να γνωρίζει την αξία της.

Μέχρι το 1983 που ο αρχαιολόγος και βυζαντινολόγος Γεώργιος Μαστορόπουλος ήρθε στην Σύρο για να ερευνήσει τις εικόνες και τα κειμήλια της εκκλησίας. Φθάνοντας στην συγκεκριμμένη εικόνα και κάνοντας έναν αρχικό πρόχειρο καθαρισμό είδε στην άκρη της κάτι γραμμένο. Με μεγάλη προσπάθεια, λόγω των φθορών, κατάφερε να διακρίνει την φράση “Δομήνικος Θεοτοκόπουλος ο δείξας”.

Μετά την αρχική έκπληξη και το σοκ της ανακάλυψης, η εικόνα μεταφέρθηκε στην Αθήνα όπου έμεινε στα εργαστήρια συντήρησης του Υπουργείου Πολιτισμού για καθαρισμό και συντήρηση. Μετά την ολοκλήρωση του έργου της αποκατάστασης, επέστρεψε στον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως και εκτίθεται στο κοινό καλά προστατευμένη μέσα σε μαρμάρινη προθήκη.

10. Τελωνείο – Αποθήκες

Το Τελωνείο και οι Αποθήκες Διαμετακόμισης βρίσκονται στο παλιό λιμάνι. Οι Αποθήκες χτίστηκαν με σχέδια των Γερμανών αρχιτεκτόνων Ερλάχερ και Βάιλερ το 1834. Έχουν μήκος 125 μέτρα αποτελούνται από δυο πτέρυγες, ενώ σε κάθε πτέρυγα υπάρχουν επτά αποθήκες. Σήμερα εδώ στεγάζονται δημόσιες υπηρεσίες. Μπροστά ακριβώς από τις Αποθήκες θα δεις το μνημείο του Αφανούς Ναύτη το οποίο σχεδιάστηκε από τον Γιάννη Παππά προς τιμήν των Ελλήνων ναυτικών.

Το κτίριο του Τελωνείου χτίστηκε το 1859 και σχεδιάστηκε από τον Αλέξανδρο Γεωργαντά. Πρόκειται για ένα διώροφο μαρμάρινο κτίριο που ξεχωρίζει για την αισθητική του. Κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο υπέστη πολλές καταστροφές από τους βομβαρδισμούς και γι’ αυτό έγινε ανακατασκευή η οποία όμως δεν παρέκκλινε από το αρχικό σχέδιο.

11. Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης

Στο Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης μπορείς να δεις μια μεγάλη συλλογή εργαλείων και παλιών μηχανημάτων . Τα ιστορικά αυτά εργαλεία προέρχονται από μηχανουργεία, εργοστάσια κλωστοϋφαντουργίας, ναυπηγικής, τυπογραφίας, λουκουμοποιϊας, συσκευασίας τροφίμων και πολλά ακόμα εργοστάσια τα οποία λειτουργούσαν στην Ερμούπολη.

Το μουσείο ιδρύθηκε το 2000 από το Κέντρο Τεχνικού Πολιτισμού και στεγάζεται σε 4 βιομηχανικά κτίρια του 19ου αιώνα, το βυρσοδεψείο Κορνηλάκη, το Σκαγιοποιείο Αναιρούση, το υφαντουργείο Βελισσαρόπουλου και το Χρωματουργείο Κατσιμάντη. Βρίσκεται απέναντι από το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου και ανάμεσα στα άλλα εκθέματα θα δεις και το πρώτο αυτοκίνητο που κατασκευάστηκε στην Ελλάδα.

Ώρες Εισόδου

12. Λοιμοκαθαρτήριο – Λαζαρέτα

Στην άκρη του λιμανιού υπάρχει ένα πέτρινο εγκαταλειμμένο κτιριακό συγκρότημα το οποίο υπήρξε κάποτε το λοιμοκαθαρτήριο της Σύρου ή Λαζαρέτα όπως ονομαζόταν. Χτίστηκε μεταξύ 1839-1841 και σε αυτό έμεναν για ένα χρονικό διάστημα οι ταξιδιώτες που έρχονταν στο νησί έτσι ώστε να προφυλάσσονται οι κάτοικοι από μολυσματικές ασθένειες που τυχόν μετέφεραν.

Στην Κρητική επανάσταση του 1866 το Λοιμοκαθαρτήριο χρησίμευσε σαν καταφύγιο των Κρητών, ενώ αργότερα χρησιμοποιήθηκε σαν φυλακή. Στις αρχές του 20ου αιώνα στέγασε το Άσυλο Φρενοβλαβών ενώ πολύ αργότερα έγινε φυλακή για τους πολιτικούς κρατούμενους.

Που να Μείνεις στην Ερμούπολη

Στην Ερμούπολη θα βρεις πολλές επιλογές καταλυμάτων οπότε είναι σίγουρο πως θα υπάρχουν αρκετά που θα καλύπτουν τις προσωπικές σου επιθυμίες και επιλογές. Οι προσωπικές μου επιλογές και συστάσεις είναι:

Που να Φας στην Ερμούπολη

Στην Ερμούπολη θα βρεις πολλά εστιατόρια με καλό φαγητό και ντόπιες σπεσιαλιτέ, δοκίμασε το φαγητό στο:

Το Αρχονταρίκι της Μαρίτσας

Στην καρδιά της Ερμούπολης στην οδό Εμμανουήλ Ροϊδη 8, (ένα στενό παράλληλα από την πλατεία Μιαούλη) θα βρεις το “Αρχοντικό της Μαρίτσας”. Θα απολαύσεις νόστιμα πιάτα και εξαιρετικό σέρβις σε ένα πολύ όμορφο περιβάλον. Μην παραλείψεις να δοκιμάσεις παραδοσιακό Συριανό τυρί με γλυκό του κουταλιού κάπαρη (!) και ντόπια μαραθόπιτα.

Τηλέφωνο: 2281 086771

Kings of Pasta

Κοντά στην πλατεία Μιαούλη στην οδό Τιμολέοντος Αμπελά 4 βρίσκεται το Kings of Pasta. Eίναι ένα μαγαζί με ανοιχτή κουζίνα-βιτρίνα με πολλές επιλογές σε γεύσεις και τύπους ζυμαρικών. Μπορείς ακόμα να πάρεις το φαγητό σου πακέτο για το σπίτι. Τηλέφωνο: 22810 87087

Που να Κολυμπήσεις στην Ερμούπολη

Παραλία Αστέρια

Μια ανάσα σχεδόν από την πλατεία Μιαούλη είναι η παραλία της Ερμούπολης, τα “Αστέρια”. Βρίσκεται στην συνοικία Βαπόρια και για να την προσεγγίσεις θα κατέβεις περίπου 30 σκαλοπάτια. Τα Αστέρια είναι ουσιαστικά μια τσιμεντένια προβλήτα με μεταλλικές σκαλίτσες από τις οποίες κατεβαίνεις στην θάλασσα. Έχει πεντακάθαρα νερά και την τριγυρίζουν πολλά από τα πανέμορφα αρχοντικά καπετανόσπιτα του 19ου αιώνα ενώ λίγο ψηλότερα διακρίνεται ο τρούλος από την εκκλησία του Αγίου Νικολάου.

Στα Αστέρια υπάρχουν κάποιες ομπρέλες οι οποίες προσφέρουν σκιά ενώ λίγο πιο πέρα υπάρχει και το καφέ “Αστέρια” όπου μπορείς να απολαύσεις ένα δροσιστικό ποτό.


Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο ίσως μπορείς να το μοιραστείς με τους φίλους σου. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε πολλά για μένα! Bεβαιώσου πως με ακολουθείς στο FaceBook και το Instagram για να μαθαίνεις ταξιδιωτικά tips και να βλέπεις ακόμη περισσότερες φωτογραφίες! Αν δεν θέλεις να χάνεις κάθε νέα δημοσίευση κάνε εγγραφή στο Newsletter

Tzina Varotsi

Travel Writer - Blogger - Editor - Photographer - Traveler - Happy Mom - Proud Grandma - Dreamer

Πρόσφατα άρθρα

Ταγγέρη: 10 Αξιοθέατα της Μαγευτικής Πόλης

Η Ταγγέρη είναι η πόλη των αντιθέσεων με μια συναρπαστική ιστορία διαμορφωμένη στην διάρκεια των… Διαβάστε περισσότερα

πριν από %

Καπαλί Τσαρσί, Μεγάλο Παζάρι στην Κωνσταντινούπολη

Αν  έχεις επισκεφθεί την Κωνσταντινούπολη τότε γνωρίζεις ήδη πως δεν γίνεται να μην πας στο… Διαβάστε περισσότερα

πριν από %

Μπέργκαμο: 10 Λόγοι για να το Επισκεφτείς

Σκαρφαλωμένο στους πρόποδες των Άλπεων, το Μπέργκαμο είναι μια γοητευτική πόλη που μαγνητίζει τους ταξιδιώτες… Διαβάστε περισσότερα

πριν από %

Πάρκο Keukenhof, ένας Επίγειος Παράδεισος

Εκείνο που κυριολεκτικά με μάγεψε στο Άμστερνταμ ήταν το πάρκο με τις τουλίπες ή αλλιώς… Διαβάστε περισσότερα

πριν από %

Κουάλα Λουμπούρ: 20 Must-Do Εμπειρίες για να την Ανακαλύψεις

Η Κουάλα Λουμπούρ, πρωτεύουσα της Μαλαισίας, σαγηνεύει τους ταξιδιώτες με την κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα, τον συνδυασμό… Διαβάστε περισσότερα

πριν από %

Ιωάννινα, τα Πιο Σημαντικά Αξιοθέατα

Ιωάννινα, πρώτα στις τέχνες, στα γρόσια και στα γράμματα! Δεν συνοδεύει άδικα αυτό το ρητό… Διαβάστε περισσότερα

πριν από %