Νησιά

Διακοπές στην Κάσο, Αξιοθέατα, Παραλίες Διαμονή, Φαγητό

Στην νοτιότερη άκρη των Δωδεκανήσων, ανάμεσα στην Κάρπαθο και την Κρήτη, η Κάσος στέκει μακριά από τα τουριστικά πλήθη παραμένοντας πάντα αυθεντική και φιλόξενη.

Οι διακοπές στην Κάσο κρύβουν λίγο από την γλύκα των διακοπών που κάναμε σαν παιδιά στο χωριό. Είναι ανέμελες, χαλαρωτικές και πλαισιώνονται από την ζεστή φιλοξενία των κατοίκων της.

Η Κάσος είναι ένας ανεξερεύνητος προορισμός που κρύβει ευχάριστες εκπλήξεις, πανέμορφες ιστορικές εκκλησιές και πλούσια γαστρονομική παράδοση.

Αν η πρόθεση σου λοιπόν είναι να περάσεις χαλαρά στις διακοπές σου, να επισκεφθείς όμορφα μέρη και να γευτείς πατροπαράδοτες γεύσεις τότε η Κάσος είναι ο προορισμός που πρέπει να επιλέξεις.

Αποποίηση Ευθύνης: Αυτό το άρθρο μπορεί να περιέχει affiliate links. Αυτό σημαίνει πως αν αγοράσεις κάτι από τους εξωτερικούς συνδέσμους εγώ θα λάβω μια μικρή προμήθεια. Δεν υπάρχει κανένα επιπλέον κόστος για σένα όμως αυτό συμβάλλει στα έξοδα συντήρησης αυτής της ιστοσελίδας. Ευχαριστώ πολύ.


Οργάνωσε Εύκολα το Ταξίδι σου

  • Βρες οικονομικές πτήσεις: Πάντοτε συγκρίνω τις τιμές των πτήσεων για να βρω την πιο συμφέρουσα, γι’ αυτόν τον λόγο χρησιμοποιώ την Skyscanner
  • Κλείσε εισιτήριο για το πλοίο: Για να μάθω τις ώρες των δρομολογίων και τις τιμές στα εισιτήρια των πλοίων χρησιμοποιώ πάντα την Ferryhopper
  • Έλεγξε εύκολα και γρήγορα αν χρειάζεσαι βίζα για το ταξίδι σου: Κλικ εδώ για έλεγχο και παραγγελία online
  • Κλείσε τη διαμονή σου: Υπάρχουν πολλές διαφορετικές πλατφόρμες διαμονής, αλλά καμία από αυτές δεν έχει τα πλεονεκτήματα της Booking
  • Ιδιωτική μεταφορά: Για να με περιμένει ο οδηγός στο αεροδρόμιο ή το λιμάνι και να με μεταφέρει με άνεση και ασφάλεια στον προορισμό μου, κάνω online κράτηση με την Welcome Pickups
  • Κλείσε online τις ξεναγήσεις σου: Οι περιηγήσεις από έμπειρους ξεναγούς απογειώνουν την εμπειρία του ταξιδιού, γι’ αυτό χρησιμοποιώ πάντα την GetYourGuide
  • Ενοικίαση αυτοκινήτου: Ο καλύτερος τρόπος για να νοικιάσεις ένα αυτοκίνητο σε προσιτή τιμή είναι να χρησιμοποιήσεις μια μηχανή αναζήτησης που να συγκρίνει τις τιμές από όλες τις εταιρείες ενοικίασης στην αγορά. Προσωπικά χρησιμοποιώ την Skyscanner
  • Πες αντίο στην ακριβή περιαγωγή, τις φυσικές κάρτες SIM και το αναξιόπιστο Wi-Fi: Ενεργοποίησε εδώ μια Airalo eSIΜ σε προσιτή τιμή
  • Ταξίδεψε ξέγνοιαστα: Κλείσε μια ταξιδιωτική ασφάλεια

Η Ιστορία της Κάσου

Σύμφωνα με την μυθολογία η Κάσος πήρε το όνομα της από τον Κάσο τον πατέρα του Κλεόχου. Το όνομα της αναφέρεται από τον Όμηρο ανάμεσα στις πόλεις που έστειλαν τα πλοία τους στην εκστρατεία κατά της Τροίας. Υπάρχει επίσης στον κατάλογο των πόλεων οι οποίες σχημάτισαν την Αθηναϊκή Συμμαχία.

Η Κάσος συμμετείχε ενεργά στην επανάσταση του 1821 δίνοντας στον αγώνα όλα τα πλοία τα οποία διέθετε. Εξ αιτίας της βοήθειας που προσέφερε στους Κρήτες δέχτηκε το 1824 επίθεση από τον Αιγυπτιακό πολεμικό στόλο.

Σε μια άνιση μάχη των 1200 περίπου Κασιωτών πολεμιστών εναντίον 7000 Αιγυπτίων σκοτώθηκαν 220 ενώ αιχμαλωτίστηκαν 300 γυναικόπαιδα. Οι Αιγύπτιοι λεηλάτησαν, κατέστρεψαν και έκαψαν το νησί. Έτσι επιβλήθηκε ξανά η Τούρκικη κατοχή και πολλοί από τους κατοίκους αναγκάστηκαν να φύγουν σε άλλα μέρη.

Μπορεί ακόμα να σε ενδιαφέρει: Κάσος, Οι Καλύτερες Παραλίες της

Τον 18ο και 19ο αιώνα στην Κάσο άκμασε η ναυτιλία όπως και οι Κασιώτες ναυτικοί και καπετανέοι. Τα ιστιοφόρα τους διέσχιζαν απ’ άκρη σε άκρη την Ανατολική Μεσόγειο από την Αίγυπτο μέχρι την Μαύρη Θάλασσα.

Το 1843 ο Κασιώτικος στόλος αριθμούσε περισσότερα από 75 πλοία ενώ το 1859 πολλοί Κασιώτες μετανάστευσαν στην Αίγυπτο για να εργαστούν στην διάνοιξη της Διώρυγας του Σουέζ.

Το 1912 η Κάσος καταλήφθηκε από τους Ιταλούς και παρέμεινε σε Ιταλική κατοχή μέχρι το 1944. Προσαρτήθηκε στην Ελλάδα μαζί με τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα στις 7 Μαρτίου του 1948.

Πως θα Πας στην Κάσο

Με Πλοίο

Τον χειμώνα πραγματοποιούνται ένα με δυο δρομολόγια την εβδομάδα από τον Πειραιά για την Κάσο ενώ το καλοκαίρι τα δρομολόγια είναι συχνότερα. Η Κάσος είναι το τελευταίο από τα νησιά στα οποία κάνει στάση το πλοίο γι’ αυτό και το ταξίδι διαρκεί περίπου 21 ώρες.

Αν επιλέξεις λοιπόν το πλοίο σαν μέσον για να πας στο νησί, θα ήταν πιο βολικό να κλείσεις καμπίνα ώστε να μην ταλαιπωρηθείς από το πολύωρο ταξίδι.

Εκτός από το λιμάνι του Πειραιά η Κάσος συνδέεται ακτοπλοϊκά και με την Σητεία, το Ηράκλειο, την Σαντορίνη, την Ανάφη, την Κάρπαθο, την Ρόδο, την Χάλκη, την Θήρα και την Μήλο.

Με Αεροπλάνο

Η Κάσος διαθέτει αεροδρόμιο το οποίο απέχει περίπου ένα χιλιόμετρο από το Φρυ. Συνδέεται καθημερινά με αεροπορικές πτήσεις από την Αθήνα μέσω Ρόδου, Καρπάθου και Ηράκλειου Κρήτης.

Αυτές οι πτήσεις, επειδή δεν είναι απ’ ευθείας αλλά έχουν ενδιάμεσες στάσεις, είναι συνήθως ακριβές. Εναλλακτικά μπορείς να πας αεροπορικώς μέχρι την Ρόδο και από εκεί να πάρεις το πλοίο το οποίο θα σε μεταφέρει στην Κάσο σε περίπου 3,5 με 4 ώρες.

Τηλέφωνο αεροδρομίου Κάσου: 22450 41587

Μετακινήσεις στην Κάσο

Παρ’ όλο που η Κάσος δεν είναι μεγάλο νησί για να την γυρίσεις και να δεις τα χωριά της χρειάζεσαι αυτοκίνητο. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως πρέπει απαραίτητα να πάρεις το δικό σου αυτοκίνητο μαζί.

Με Λεωφορείο του Δήμοου

Ο πιο απλός τρόπος είναι να διαλέξεις για τις μετακινήσεις σου το μικρό λεωφορείο του Δήμου που συνδέει το λιμάνι με τους οικισμούς του νησιού. Τα δρομολόγια θα τα βρεις αναρτημένα σε πίνακα δίπλα από το μοναδικό περίπτερο που υπάρχει βγαίνοντας από το λιμάνι.

Με την Kasos Tours

Αν επιλέξεις για την μετακίνηση σου την Kasos Tours τότε εκτός από απλή μεταφορά οπουδήποτε θελήσεις με το βαν της εταιρείας, μπορείς ακόμα να κλείσεις μια εκδρομή σε κάποια από τις παραλίες του νησιού η οποία θα περιλαμβάνει την ξαπλώστρα σου, φαγητό και νερό. Περισσότερες πληροφορίες θα βρεις στην ιστοσελίδα της Kasos Tours.

Ενοικίαση Αυτοκινήτου

Τέλος, εκτός από τα μικρά λεωφορεία που θα σε πάνε στους οικισμούς και τις παραλίες του νησιού, υπάρχει η δυνατότητα ενοικίασης αυτοκινήτου ή μοτοποδηλάτου για τις εξερευνήσεις σου.

Μπορεί ακόμα να σε ενδιαφέρει: Χώρα Νάξου, Αξιοθέατα, Φαγητό, Διαμονή

Αξιοθέατα στην Κάσο

Φρυ

Το Φρυ είναι η πρωτεύουσα της Κάσου και το λιμάνι της. Πήρε το όνομα του από το φρύδι γιατί αν το δεις από ψηλά έχει το σχήμα φρυδιού. Επειδή όμως στην τοπική διάλεκτο το δέλτα δεν προφέρεται το φρύδι (φρύιι) έγινε Φρυ.

Έχει ενδιαφέρον να περπατήσεις στα στενά του δρομάκια για να δεις τα παλιά καπετανόσπιτα τα οποία βρίσκονται διάσπαρτα, αλλά και τα ασβεστωμένα μικρά σπίτια με τις λουλουδιασμένες αυλές. Στο Φρυ είναι συγκεντρωμένα τα περισσότερα από τα καταλύματα που διαθέτει το νησί καθώς επίσης και πολύ όμορφα ταβερνάκια.

Κάνοντας περίπατο αναπόφευκτα τα βήματα σου θα σε οδηγήσουν στο μικρό λιμανάκι της Μπούκας. Είναι το μέρος στο οποίο δένουν μικρές ψαρόβαρκες και καϊκια και ίσως το πιο γραφικό σημείο στο Φρυ.

Πλατεία Μπούκας

Αυτή η μεγάλη πλατεία δεσπόζει πάνω από το λιμάνι και την Μπούκα. Εντυπωσιάζει με τους φοίνικες που την στολίζουν, τα μεγάλα βοτσαλωτά πλαίσια με τα σύμβολα του νησιού στο δάπεδο, τις άγκυρες, τα παλιά κανονάκια που “στοχεύουν” το λιμάνι και ιδιαίτερα με το τεράστιο καράβι που κοσμεί έναν μεγάλο τοίχο στην μια της άκρη.

Η πλατεία της Μπούκας στο Φρυ μοιάζει με μεγάλη ταράτσα από όπου μπορείς να απολαύσεις την θέα προς το λιμάνι και το πέλαγο. Στην άκρη της μάλιστα υπάρχει ένα ωραίο κιόσκι, ιδανικό σημείο για να καθίσει κανείς και να ρεμβάσει.

Αρχαιολογικό Μουσείο

Το αρχαιολογικό μουσείο στο Φρυ στεγάζεται σε ένα παλιό παραδοσιακό σπίτι του 19ου αιώνα με μοναδικά διακοσμητικά γύψινα στους τοίχους, ξύλινα πατώματα και τοιχογραφημένα τμήματα στους τοίχους.

Στον επάνω όροφο φιλοξενεί εκθέματα από την προϊστορική περίοδο, νομίσματα, ενεπίγραφες πλάκες, ευρήματα από το σπήλαιο στην Ελληνοκαμάρα, από την ιστορική ακρόπολη στο Πόλι, την Χέλατρο και άλλα σημεία του νησιού.

Στο υπόγειο του κτιρίου παρουσιάζεται το παραδοσιακό Κασιώτικο σπίτι με χρηστικά σκεύη που χρησιμοποιούνταν στο παρελθόν, τον κράβατο (κρεβάτι) και όπλα με τα οποία πολέμησαν οι Κασιώτες για να υπερασπιστούν το νησί και τις οικογένειες τους.

Δημοτική Βιβλιοθήκη

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη της Κάσου βρίσκεται στον δρόμο που οδηγεί από το Φρυ στο Εμπορειό και είναι δωρεά της οικογένειας Νικολάου Μαυρή ο οποίος υπήρξε πρώτος Γενικός Διοικητής Δωδεκανήσου και ιδρυτής της. Πρόκειται για ένα νεοκλασσικό κτίριο που εντυπωσιάζει με την λιτή αρχιτεκτονική του.

Περιλαμβάνει το αρχείο με την ιστορία της Κάσου και των Δωδεκανήσων καθώς επίσης και βιβλία λογοτεχνικά, ιστορικά, εγκυκλοπαίδειες κ.ά. Παράλληλα η αίθουσα της χρησιμοποιείται για διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Ελληνοκαμάρα

Το σπήλαιο Ελληνοκαμάρα βρίσκεται στο χωριό Αγία Μαρίνα και θα το βρεις ακολουθώντας ένα μονοπάτι που ξεκινά από την εκκλησία του Αγίου Φανουρίου. Το μονοπάτι αρχικά είναι χωμάτινο ενώ στην συνέχεια και μέχρι να φθάσεις στην Ελληνοκαμάρα, είναι πλακοστρωμένο και ανηφορικό.

Η Ελληνοκαμάρα είναι λατρευτικό σπήλαιο του 5ου π.Χ. αιώνα η είσοδος του οποίου είναι οχυρωμένη με τείχος το οποίο είναι χτισμένο με τεράστιους μονοκόμματους λίθους πάχους 1,5 μέτρου.

Πιθανολογείται πως το σπήλαιο υπήρξε κατά την αρχαιότητα τόπος λατρείας ενώ στα πιο πρόσφατα χρόνια χρησίμευε σαν καταφύγιο λόγω της στρατηγικής του θέσης. Στο εσωτερικό του υπάρχει ένας τοίχος ο οποίος έγινε μεταγενέστερα και το χωρίζει στα δυο.

Ανηφορίζοντας το πλακόστρωτο μονοπάτι που θα σε οδηγήσει στην Ελληνοκαμάρα θα έχεις την ευκαιρία να απολαύσεις την μοναδική θέα από ψηλά μέχρι πέρα μακριά την θάλασσα.

Παραδοσιακό Αλετουργείο

Στο χωριό Αρβανιτοχώρι βρίσκεται το παραδοσιακό αλετουργείο του Άη Δημητριού ή Άημητρίου (είπαμε στην ντόπια διάλεκτο το δέλτα δεν προφέρεται). Εκεί θα δεις συγκεντρωμένα όλα τα παραδοσιακά χρηστικά αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν τα παλιά χρόνια στο νησί.

Το αλετουργείο είναι μια συλλογική προσπάθεια των κατοίκων η οποία υλοποιήθηκε με προσωπικές προσφορές αντικειμένων από αυτούς. Στο έμπα του αλετουργείου βρίσκεται ο λιόμυλος καθώς και διάφορα σύνεργα που χρησιμοποιούσαν οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι στην καθημερινότητα τους.

Ανάμεσα τους και το ταγάρι των γεωργοκτηνοτρόφων, ο δερμάτινος στολισμένος με χάντρες “τουβράς”. Πιο πέρα θα δεις την γωνιά του μαραγκού με όλα τα σύνεργα τα οποία χρησιμοποιούσε, καθώς επίσης και εργαλεία για το αλώνι, έναν αργαλειό, καλάθια, κουτάλες φτιαγμένες από κέρατα ζώων, κιούπια, τσουκάλια και πολλά άλλα.

Παραδοσιακό Κασιώτικο Σπίτι

Στην Κάσο υπάρχουν πολλά σπίτια τα οποία διατηρούν την ντόπια παράδοση στο εσωτερικό και την διακόσμηση τους. Επισκεφθήκαμε ένα τέτοιο σπίτι στην Αγία Μαρίνα και πραγματικά εντυπωσιαστήκαμε από τα παλιά έπιπλα, τα υφαντά, τις πορσελάνες, τις λάμπες και τους περίτεχνους καθρέφτες.

Το Kasos Tours μπορεί να οργανώσει μια επίσκεψη σε κάποιο από τα Κασιώτικα σπίτια ώστε να έχεις την εμπειρία εφ’ όσον το επιθυμείς. Για να το πετύχεις απλά επικοινώνησε μαζί τους εδώ.

Mπορεί ακόμα να σε ενδιαφέρει: Ερμούπολη Σύρου, Αξιοθέατα, Φαγητό, Διαμονή

Οι Οικισμοί της Κάσου

Η Κάσος έχει όμορφα χωριά που το καθένα έχει να επιδείξει κάτι διαφορετικό στον επισκέπτη του. Οι οικισμοί της Κάσου είναι το Φρυ που είναι και η πρωτεύουσα του νησιού, ο Εμπορειός ο οποίος ήταν το παλιό λιμάνι, η Αγία Μαρίνα που υπήρξε παλιά η πρωτεύουσα και σήμερα αποτελεί τον μεγαλύτερο από τους οικισμούς της, το Αρβανιτοχώρι, το Πόλι και η Παναγία.

Οι Εκκλησίες της Κάσου

Στην Κάσο υπάρχουν πολλές όμορφες εκκλησίες και μοναστήρια. Στα χωριά παρατηρεί κανείς τους μεγαλύτερους και πιο μεγαλοπρεπείς ναούς ενώ διάσπαρτα στο νησί θα δεις πολλά ξωκκλήσια.

Οι περισσότερες από τις εκκλησίες είναι χτισμένες επάνω στα ερείπια παλαιοχριστιανικών ναών και για την κατασκευή τους χρησιμοποιήθηκαν υλικά που υπήρχαν σε αυτούς.

Άγιος Σπυρίδωνας

Η μεγάλη εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα βρίσκεται στο Φρυ, πάνω ακριβώς από το λιμανάκι της Μπούκας. Είναι μια πολύ όμορφη εκκλησία με περίτεχνο καμπαναριό και εντυπωσιακό ξυλόγλυπτο τέμπλο.

Το εσωτερικό της κοσμούν επίσης υπέροχες αγιογραφίες. Ο Άγιος Σπυρίδωνας είναι ο πολιούχος της Κάσου και γιορτάζεται κάθε χρόνο με κάθε επισημότητα στις 12 του Δεκέμβρη.

Έξι Εκκλησίες

Στο πιο ψηλό σημείο του οικισμού Παναγιά βρίσκονται οι έξι εκκλησιές. Σύμφωνα με την παράδοση εκεί υπήρχαν έξι νεράϊδες τις οποίες οι κάτοικοι κατάφεραν να διώξουν χτίζοντας ισάριθμες εκκλησιές.

Κάθε φορά που ολοκληρωνόταν το χτίσιμο μιας από τις εκκλησιές έφευγε και μια νεράϊδα. Αυτή η παράδοση οδηγεί στο συμπέρασμα πως στο ίδιο σημείο υπήρχε παλαιότερα ναός στον οποίο λατρεύονταν οι νύμφες.

Οι έξι εκκλησίες, όπως τις βλέπει κανείς από βορρά προς τον νότο, είναι ο ναός του Αγίου Χαραλάμπους, του Μεγάλου Αντωνίου, της Αποτομής του Τιμίου Προδρόμου, της Αγίας Βαρβάρας, του Αγίου Ιωάννου και του Αγίου Νικολάου.

Μονή Αγίου Γεωργίου

Το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου στις Χαδιές έχει μια μεγάλη ιστορία η οποία ξεκινά το 1690. Η παράδοση αναφέρει πως πέντε φίλοι που είχαν πάει στο Αυλάκι, έναν μικρό κολπίσκο του νησιού, είδαν κάτι να γυαλίζει μέσα στην θάλασσα.

Όταν βούτηξαν στο νερό βρήκαν να επιπλέει η εικόνα του Αγίου Γεωργίου η οποία ήταν προφανώς απομεινάρι από κάποιο ναυάγιο. Την πήραν μαζί τους και αποφάσισαν να χτίσουν όλοι μαζί ένα μικρό εκκλησάκι προς τιμήν του Αγίου.

Μέχρι όμως να βρουν το μέρος που θα το έκτιζαν αποφάσισαν να έχουν εκ περιτροπής την εικόνα ο καθένας στο σπίτι του. Ο καιρός όμως περνούσε κι εκείνοι δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν για το που θα έφτιαχναν την εκκλησία.

Έτσι αποφάσισαν να βάλουν την εικόνα πάνω σε ένα γαϊδουράκι, να το αφήσουν ελεύθερο και να χτίσουν την εκκλησία όπου εκείνο σταματούσε.

Έτσι χτίστηκε το πρώτο μικρό εκκλησάκι του Άη Γιώργη στις Χαδιές. Το τωρινό μοναστήρι χτίστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα από τον Νικολέττο Χατζηνικήτα Γερογιάννη όταν αυτός επέστρεψε στην Κάσο από την Αίγυπτο.

Με την πάροδο του χρόνου προστέθηκαν από δωρεές συμπατριωτών κελιά για να φιλοξενούν τους επισκέπτες και διάφορες αίθουσες για το πανηγύρι.

Παναγία Ελλέρου

Το μικρό εκκλησάκι της Παναγίας του Ελλέρου χτίστηκε στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα. Περιβάλλεται από πολλά σπιτάκια βοσκών, τα μιτάτα όπως τα λένε στην Κάσο και αγαπήθηκε από όλους τους κατοίκους του νησιού ιδιαίτερα όμως από τους βοσκούς οι οποίοι την θεωρούν προστάτιδα τους.

Η Παναγία η “Λεριανή” γιορτάζει κάθε χρόνο στις 8 Σεπτεμβρίου στο Γενέθλιο της Υπεραγίας Θεοτόκου. Τότε γίνεται μεγάλο πανηγύρι και γλέντι προς τιμήν της στο οποίο προσέρχονται όλοι οι Κασιώτες αλλά και πολλοί από τους επισκέπτες που βρίσκονται στο νησί.

Αγία Τριάδα

To Πόλι βρίσκεται στην ενδοχώρα και υπήρξε η αρχαία πρωτεύουσα της Κάσου. Στον οικισμό, εκτός από τα ερείπια της αρχαίας ακρόπολης, θα δεις επίσης και την εκκλησία της Αγίας Τριάδας.

Θα σε εντυπωσιάσει με τους γαλάζιους και λευκούς τοίχους της, τους πορτοκαλί τρούλους και το πανύψηλο περίτεχνο καμπαναριό της.

Άγιος Μάμας

Η εκκλησία του Αγίου Μάμα βρίσκεται 4 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά από το Πόλι πάνω σε ύψωμα με απέραντη θέα στο Λιβυκό πέλαγος. Το μοναστήρι ιδρύθηκε τον 19ο αιώνα από τον ιερομόναχο Χριστόφορο.

Το καθολικό της εκκλησίας έχει το παραδοσιακό βοτσαλωτό δάπεδο και το τέμπλο της είναι ξυλόγλυπτο. Δίπλα από την εκκλησία υπάρχει ξενώνας για τους επισκέπτες του μοναστηριού.

Ο Άγιος Μάμας λατρεύεται από όλους τους Κασιώτες αλλά περισσότερο από τους φτωχούς βοσκούς οι οποίοι τον τιμούν σαν προστάτη τους και φύλακα των κοπαδιών τους. Γι’ αυτούς είναι ο Άγιος ο οποίος τα θεραπεύει από ασθένειες και τα προστατεύει από το κακό. Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Σεπτεμβρίου.

Αγία Κυριακή

Μετά από το μοναστήρι του Αγίου Μάμμα ο δρόμος συνεχίζει ανηφορίζοντας για να καταλήξει στο πιο ψηλό σημείο όπου βρίσκεται το μικρό εκκλησάκι της Αγίας Κυριακής. Από εκεί ψηλά ο επισκέπτης απολαμβάνει μοναδική θέα προς τα νησιά Αρμάθια και Μακρά.

Αν μάλιστα βρεθείς εκεί την ώρα που δύει ο ήλιος τότε θα απολαύσεις ένα από ωραιότερα ηλιοβασιλέματα της ζωής σου.

Mπορεί ακόμα να σε ενδιαφέρει: Διακοπές στην Ιθάκη, τα πιο Σημαντικά Αξιοθέατα

Οι Παραλίες της Κάσου

Η Κάσος έχει αρκετές όμορφες παραλίες με καθαρά γαλανά νερά. Οι περισσότερες είναι προσβάσιμες με τα πόδια ή με το αυτοκίνητο ενώ κάποιες άλλες μόνο με σκάφος. Κοντά στο Φρυ και δεξιά από το λιμάνι είναι η παραλία Κοφτερή και λίγο πιο πέρα η παραλία του Εμπορειού.

Μόλις 3,5 χιλιόμετρα απόσταση από το Φρυ υπάρχει η παραλία Αμούα και λίγο μακρύτερα η παραλία Αντιπέρατος η οποία αποτελείται από μικρά διαδοχικά κολπάκια. Στο νοτιότερο σημείο του νησιού θα βρεις την ήσυχη και απομακρυσμένη παραλία Χέλατρος.

Η πιο όμορφη όμως από όλες βρίσκεται απέναντι στο νησάκι Αρμάθια και έχει μοναδικά σμαραγδένια νερά. Είναι προσβάσιμη μόνο με κάποιο από τα καϊκια.

Τα Πανηγύρια της Κάσου

Η Κάσος φημίζεται για τα πανηγύρια της και για τα γλέντια που στήνονται με μπόλικο φαγητό, μπόλικο κρασί και κέφι που περισσεύει. Εκτός όμως από τις μεγάλες γιορτές που πάντα συνοδεύονται από ένα πανηγύρι, το γλέντι στο νησί μπορεί να ξεκινήσει ακόμα και τελείως απρογραμμάτιστα και αυθόρμητα.

Οι Κασιώτες είναι γλεντζέδες οπότε δεν είναι περίεργο ξαφνικά και δίχως ιδιαίτερη αφορμή να αρχίσουν οι λύρες, τα λαούτα, τα πειράγματα, τα κεράσματα και ο χορός. Και φυσικά όλοι θα σου πουν πως αν δεν έχεις πάει έστω και μια φορά σε Κασιώτικο πανηγύρι τότε δεν έχεις ζήσει τίποτα από το νησί.

Τα πανηγύρια της Κάσου είναι:

Εκτός από τα πανηγύρια κάθε χρόνο οργανώνονται τριήμερες εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο του Ολοκαυτώματος της Κάσου που έγινε στις 7 Ιουνίου του 1824. Επίσης κάθε Αύγουστο ο διεθνούς φήμης τενόρος Μάριος Φραγκούλης, ο οποίος κατάγεται από το νησί, δίνει μια συναυλία αφιερωμένη στους συμπατριώτες και το αγαπημένο του νησί.

Που να Μείνεις στην Κάσο

Theoxenia Kasos

Το Theoxenia Kasos βρίσκεται σε μια ήσυχη περιοχή στον οικισμό Παναγία, μόλις 15 λεπτά με τα πόδια από το λιμάνι. Όλα τα διαμερίσματα είναι μεγάλα, φωτεινά, πολύ όμορφα διακοσμημένα και παρέχουν όλες τις απαραίτητες ανέσεις για την διαμονή σου. Το προσωπικό είναι εγκάρδιο και φιλόξενο ενώ η καθαριότητα άψογη.

Σε ένα καλαθάκι βρήκαμε να μας περιμένουν χειροποίητες μαρμελάδες, ντόπιο μέλι και παξιμάδια, ενώ η κουζίνα είναι πλήρως εξοπλισμένη με όλα τα σκεύη που χρειάζονται αν θέλει κάποιος να μαγειρέψει. Για περισσότερες πληροφορίες και για να κλείσεις την διαμονή σου μπες στην σελίδα του Theoxenia Kasos ή μέσω του Βooking εδώ.

Τι να Φας στην Κάσο

Στην Κάσο δεν θα βρεις “τουριστικές” ταβέρνες. Αντίθετα, όπου και να πας θα γευτείς σπιτικό φαγητό και ντόπιους μεζέδες φτιαγμένους με φροντίδα και μεράκι. Η επαφή, από τα παλιά χρόνια, των κατοίκων της με άλλες χώρες είχε σαν αποτέλεσμα να εμπλουτιστεί η Κασιώτικη κουζίνα με συνταγές και να γίνουν ενδιαφέρουσες προσμίξεις που σε κάθε περίπτωση απογειώνουν την γεύση.

Ονομαστά είναι τα Κασιώτικα ντολμαδάκια, τα πιο μικρά σε μέγεθος που έχεις δει ποτέ, γεμισμένα με κιμά. Δεν πρέπει επίσης να παραλείψεις να δοκιμάσεις τις περίφημες μακαρούνες. Είναι τα ντόπια “πλαστά” χειροποίητα μακαρόνια που τα σερβίρουν με καβουρντισμένο κρεμμύδι και μπόλικη σιτάκα (ντόπιο τυρί).

Κasos Tours

Το Kasos Tours σου προσφέρει την εμπειρία ενός Κασιώτικου δείπνου σε πέτρινο αμπελώνα με φαγητό ψημένο σε παραδοσιακό ξυλόφουρνο, ντόπιο κρασί και με θέα το πιο όμορφο ηλιοβασίλεμα. Για περισσότερες πληροφορίες δες εδώ.

Pizza di Kasos

Αν, παρ’ όλα αυτά επιθυμήσεις να γευτείς μια πίτσα τότε θα πας στο Pizza Di Kasos στο Φρυ. Ο Γιώργος δημιουργεί “ποιήματα” γεύσεων χρησιμοποιώντας ντόπια τυριά και Kασιώτικα προϊόντα στις πίτσες που φτιάχνει αλλά και σε όλα τα πιάτα και τις σαλάτες του. Τηλέφωνα: 2245041354 – 6984093880

Μελτέμι

Το εστιατόριο “Μελτέμι” βρίσκεται σε ένα στενό στο Φρυ και εκεί θα απολαύσεις τους πιο νόστιμους μεζέδες μαζί με φιλική εξυπηρέτηση. Όλα τα πιάτα είναι φτιαγμένα με μεράκι και φροντίδα γι’ αυτό και το Μελτέμι έχει φανατικούς πελάτες. Μην παραλείψεις να δοκιμάσεις ομελέτα με σουτζούκι καθώς και γαρίδες αλά Μελτέμι. Τηλέφωνο: 697 610 2424

Blue Mare

Tέλος στο Blue Mare, απέναντι ακριβώς από την παραλία Κοφτερή, εκτός από καφέ και το πιο νόστιμο Κασιώτικο παραδοσιακό πρωινό θα γευτείς επίσης βάφλες, pancakes και υπέροχα γλυκά. Τηλέφωνο: 2245 041697

*Eυχαριστώ θερμά το Kasos Tours, τον Γιώργο Μαστρομανώλη, τον Γιώργο Καμπούρη, τον κ. Μανώλη Μαγιορκίνο, όλους τους κατοίκους της Κάσου για την φιλοξενία καθώς επίσης τον Στέφανο και την Μαρία του Stemajourneys για την συνεργασία τους.


Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο ίσως μπορείς να το μοιραστείς με τους φίλους σου. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε πολλά για μένα! Bεβαιώσου πως με ακολουθείς στο FaceBook και το Instagram για να μαθαίνεις ταξιδιωτικά tips και να βλέπεις ακόμη περισσότερες φωτογραφίες! Αν δεν θέλεις να χάνεις κάθε νέα δημοσίευση κάνε εγγραφή στο Newsletter

Tzina Varotsi

Travel Writer - Blogger - Editor - Photographer - Traveler - Happy Mom - Proud Grandma - Dreamer

Πρόσφατα άρθρα

Ταγγέρη: 10 Αξιοθέατα της Μαγευτικής Πόλης

Η Ταγγέρη είναι η πόλη των αντιθέσεων με μια συναρπαστική ιστορία διαμορφωμένη στην διάρκεια των… Διαβάστε περισσότερα

πριν από %

Καπαλί Τσαρσί, Μεγάλο Παζάρι στην Κωνσταντινούπολη

Αν  έχεις επισκεφθεί την Κωνσταντινούπολη τότε γνωρίζεις ήδη πως δεν γίνεται να μην πας στο… Διαβάστε περισσότερα

πριν από %

Μπέργκαμο: 10 Λόγοι για να το Επισκεφτείς

Σκαρφαλωμένο στους πρόποδες των Άλπεων, το Μπέργκαμο είναι μια γοητευτική πόλη που μαγνητίζει τους ταξιδιώτες… Διαβάστε περισσότερα

πριν από %

Πάρκο Keukenhof, ένας Επίγειος Παράδεισος

Εκείνο που κυριολεκτικά με μάγεψε στο Άμστερνταμ ήταν το πάρκο με τις τουλίπες ή αλλιώς… Διαβάστε περισσότερα

πριν από %

Κουάλα Λουμπούρ: 20 Must-Do Εμπειρίες για να την Ανακαλύψεις

Η Κουάλα Λουμπούρ, πρωτεύουσα της Μαλαισίας, σαγηνεύει τους ταξιδιώτες με την κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα, τον συνδυασμό… Διαβάστε περισσότερα

πριν από %

Ιωάννινα, τα Πιο Σημαντικά Αξιοθέατα

Ιωάννινα, πρώτα στις τέχνες, στα γρόσια και στα γράμματα! Δεν συνοδεύει άδικα αυτό το ρητό… Διαβάστε περισσότερα

πριν από %