Top

Η Χώρα της Χίου: Αξιοθέατα, Διαμονή

Χώρα Χίου, αξιοθέατα
0
(0)

Την πρωτεύουσα της Χίου την ονομάζουν Χώρα, όπως στα περισσότερα άλλωστε νησιά, αλλά κάποιες φορές οι ντόπιοι την αναφέρουν και σαν “Κάστρο“.

“Βλέπει” στις ακτές της Μικράς Ασίας και είναι μια σύγχρονη πόλη η οποία προσφέρει όλες τις ανέσεις ενώ παράλληλα διατηρεί την γραφικότητα της.

Με πολλά σημεία ενδιαφέροντος, ιστορικές τοποθεσίες, μνημεία αλλά και το όμορφο λιμάνι της αποτελεί ένα σύγχρονο παραθαλάσσιο θέρετρο και, σε σχέση με άλλα νησιά, προσφέρει ήσυχες και ήρεμες διακοπές.

Ορόσημα στην ιστορία της υπήρξαν η καταστροφή και η σφαγή από τους Τούρκους το 1822 και ο σεισμός που κατέστρεψε μεγάλο της μέρος το 1881.

Υπολογίζεται πως εξαιτίας του καταστροφικού σεισμού υπήρξαν 3.500 νεκροί, περισσότεροι από 20.000 έμειναν άστεγοι, ενώ καταστράφηκαν ολοσχερώς 25 από τα 64 χωριά της Χίου.

Αποποίηση Ευθύνης: Αυτό το άρθρο μπορεί να περιέχει affiliate links. Αυτό σημαίνει πως αν αγοράσεις κάτι από τους εξωτερικούς συνδέσμους εγώ θα λάβω μια μικρή προμήθεια. Δεν υπάρχει κανένα επιπλέον κόστος για σένα όμως αυτό συμβάλλει στα έξοδα συντήρησης αυτής της ιστοσελίδας. Ευχαριστώ πολύ.

Χώρα, κρήνη

Οργάνωσε Εύκολα το Ταξίδι σου

  • Βρες οικονομικές πτήσεις: Πάντοτε συγκρίνω τις τιμές των πτήσεων για να βρω την πιο συμφέρουσα, γι’ αυτόν τον λόγο χρησιμοποιώ την Skyscanner
  • Κλείσε εισιτήριο για το πλοίο: Για να μάθω τις ώρες των δρομολογίων και τις τιμές στα εισιτήρια των πλοίων χρησιμοποιώ πάντα την Ferryhopper
  • Έλεγξε εύκολα και γρήγορα αν χρειάζεσαι βίζα για το ταξίδι σου: Κλικ εδώ για έλεγχο και παραγγελία online
  • Κλείσε τη διαμονή σου: Υπάρχουν πολλές διαφορετικές πλατφόρμες διαμονής, αλλά καμία από αυτές δεν έχει τα πλεονεκτήματα της Booking
  • Ιδιωτική μεταφορά: Για να με περιμένει ο οδηγός στο αεροδρόμιο ή το λιμάνι και να με μεταφέρει με άνεση και ασφάλεια στον προορισμό μου, κάνω online κράτηση με την Welcome Pickups
  • Κλείσε online τις ξεναγήσεις σου: Οι περιηγήσεις από έμπειρους ξεναγούς απογειώνουν την εμπειρία του ταξιδιού, γι’ αυτό χρησιμοποιώ πάντα την GetYourGuide
  • Ενοικίαση αυτοκινήτου: Ο καλύτερος τρόπος για να νοικιάσεις ένα αυτοκίνητο σε προσιτή τιμή είναι να χρησιμοποιήσεις μια μηχανή αναζήτησης που να συγκρίνει τις τιμές από όλες τις εταιρείες ενοικίασης στην αγορά. Προσωπικά χρησιμοποιώ την Skyscanner
  • Πες αντίο στην ακριβή περιαγωγή, τις φυσικές κάρτες SIM και το αναξιόπιστο Wi-Fi: Ενεργοποίησε εδώ μια Airalo eSIΜ σε προσιτή τιμή
  • Ταξίδεψε ξέγνοιαστα: Κλείσε μια ταξιδιωτική ασφάλεια

Πως να χρησιμοποιήσεις τον χάρτη: Κάνε κλικ επάνω του ή εδώ για να ανοίξει ο χάρτης. Κάνε κλικ σε κάθε εικονίδιο για περισσότερες πληροφορίες. Για να τον προσθέσεις στους Χάρτες Google του δικού σου λογαριασμού κάνε κλικ στο αστέρι δίπλα από τον τίτλο του χάρτη. Στην συνέχεια άνοιξε το κινητό ή τον υπολογιστή σου πήγαινε στους Χάρτες Google κάνε κλικ στο κουμπί μενού και θα τον βρεις στην ενότητα “Τα μέρη σας” / “Χάρτες”.

Τα Αξιοθέατα της Χώρας

1. Προκυμαία

Πρόκειται για τον παραλιακό πεζόδρομο στο κεντρικό λιμάνι και ένα από τα πιο “ζωντανά” σημεία της Χώρας. Είναι από τα πλέον πολύβουα σημεία της πόλης με πολλ΄ές καφετέριες, μπαρ, εστιατόρια και καταστήματα σε όλο το μήκος του.

Ένας περίπατος στην Προκυμαία θα σου προσφέρει την αίσθηση της χαλάρωσης και τα μάτια σου θα γεμίσουν εικόνες και χρώματα. Από την μια πλευρά θα έχεις την θέα της θάλασσας και από την άλλη την θέα της πόλης που απλώνεται αμφιθεατρικά γύρω από το λιμάνι.

2. Κάστρο Χίου

To Κάστρο δεσπόζει στην πόλη της Χίου και δεν γίνεται να παραλείψεις να το επισκεφθείς καθώς πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα της. Είναι από τα λίγα κάστρα στην Ελλάδα τα οποία συνεχίζουν μέχρι σήμερα να κατοικούνται.

Οι ανασκαφές έχουν δείξει πως το Κάστρο υπήρχε από τους Ελληνιστικούς χρόνους παρόλα αυτά η πιο ένδοξη περίοδος που έζησε ήταν κατά την εποχή της Γενουατοκρατίας. Τα τείχη του Κάστρου τα περιέβαλε τάφρος που συνέβαλε στην καλύτερη άμυνα και οχύρωση του.

Η κύρια είσοδος του Κάστρου είναι η Πόρτα Μαγγιόρε και μέσα στα σοκάκια του θα συναντήσεις μνημεία από διαφορετικές εποχές που όλα μαζί σκιαγραφούν την ιστορία του. Τα πιο σημαντικά είναι το Παλάτι Ιουστινιάνι, το τέμενος Μπαϊρακλή Τζαμί το οποίο βρίσκεται υπό το καθεστώς αναστήλωσης, ο ναός του Αγίου Γεωργίου (άλλοτε Εσκί Τζαμί) και τα οθωμανικά λουτρά (χαμάμ).

3. Κρήνη Μελέκ Πασά

Την Κρήνη του Μελέκ Πασά θα την βρεις δίπλα από την κεντρική πλατεία της Χίου. Το έτος κατασκευής της προσδιορίζεται στα 1768 και έγινε με χορηγία του Μελέκ Μεχμέτ Πασά ο οποίος είχε χιώτικη καταγωγή.

Η κρήνη είναι μαρμάρινη και έχει ξύλινη στέγη ενώ στις πλευρές της διακρίνει κανείς εγκωμιαστικά επιγράμματα για τον δωρητή Μελέκ Πασά.

Σε ένα από αυτά αναφέρεται η χιώτικη καταγωγή του δωρητή, σε άλλο πως είναι θαυμαστής της ελληνικής ιστορίας και πως πιστεύει πως μόλις πιεί νερό από την συγκεκριμμένη κρήνη ο Μέγας Αλέξανδρος θα αναστηθεί και σε τρίτο εκφράζει την συμπάθεια του στον χιώτικο λαό.

4. Δημοτικός Κήπος

Στο κέντρο της πόλης δεσπόζει ο πανέμορφος καταπράσινος Δημοτικός Κήπος. Κάνοντας έναν περίπατο στα δροσερά του μονοπάτια θα θαυμάσεις διάφορα αγάλματα και προτομές μεγάλων προσωπικοτήτων του νησιού. Ο Δημοτικός κήπος διαμορφώθηκε μετά το 1912.

Μέσα στον κήπο υπάρχει μια καφετέρια και παιχνιδότοπος για τα μικρά παιδιά. Κατά την καλοκαιρινή περίοδο παραγωγοί της Χίου εκθέτουν μέσα στον Δημοτικό Κήπο τα προϊόντα τους και οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν και να αγοράσουν χιώτικες λιχουδιές.

5. Άγιος Βασίλειος των Πετροκοκκίνων

Σε μια άκρη του Δημοτικού Κήπου Χίου υπάρχουν τα ερείπια του Ιερού Ναού του Αγίου Βασιλείου των Πετροκοκκίνων. Ο ναός ήταν σε ρυθμό τρίκλιτης βασιλικής και ανήκε στην σπουδαιότερη οικογένεια του νησιού οι οποίοι κατάγονταν από το Βυζάντιο και είχαν εγκατασταθεί στην Χίο κατά τον 13ο ή τον 14ο αιώνα.

Στα τέλη του 16ου αιώνα λειτούργησε σαν μητροπολιτικός ναός και αργότερα σαν σχολείο των Ελληνικών Γραμμάτων. Μέσα στον χώρο υπάρχει ένας βράχος-μνημείο στην μνήμη όσων χάθηκαν κατά τον καταστροφικό σεισμό του 1881 εξαιτίας του οποίου καταστράφηκε ολοσχερώς και ο συγκεκριμμένος ναός.

Τα ερείπια του ναού ήρθαν στην επιφάνεια το 1920 κατά τις ανασκαφές που έκανε ο αρχαιολόγος Κωνσταντίνος Κουρουνιώτης. Μέσα στον χώρο αποκαλύφθηκε και τάφος της οικογένειας Πετροκοκκίνου ο οποίος χρονολογείται από τον 15ο-16ο αιώνα.

6. Πλατεία Βουνακίου

Η πλατεία Βουνακίου είναι η κεντρική πλατεία της πόλης της Χίου και οφείλει το όνομα της σε ένα μικρό ύψωμα που υπήρχε εκεί. Σύμφωνα με έρευνες κατά την αρχαιότητα το λιμάνι της πόλης έφτανε μέχρι την πλατεία Βουνακίου.

Κατά την Γενουατική περίοδο ονομαζόταν πλατεία Φόρου ενώ στα χρόνια της Οθωμανικής κατοχής Κιλίτς Μεϊντάν (πλατεία ξίφους) γιατί εδώ γυμνάζονταν οι Τούρκοι στρατιώτες. Γύρω από την πλατεία βρίσκονται το Δημαρχείο, το Βυζαντινό Μουσείο (Μετζιτιέ Τζαμί) και ο Δημοτικός Κήπος.

7. Βυζαντινό Μουσείο

Στο Οθωμανικό τέμενος του 19ου αιώνα, το Μετζιτιέ Τζαμί, φιλοξενούνται οι συλλογές και τα εκθέματα του Βυζαντινού Μουσείου της Χίου.

Το Μουσείο είναι αντιπροσωπευτικό της βυζαντινής και μεταβυζαντινής τέχνης στο νησί. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι 12 τοιχογραφίες προφητών της Υστεροβυζαντινής περιόδου από την Παναγία Κρήνα.

Στον εξωτερικό χώρο του μουσείου υπάρχει ένα από τα κανόνια της Τούρκικης ναυαρχίδας που ανατίναξε ο Κωνσταντίνος Κανάρης το 1822 καθώς επίσης και επιτύμβιες στήλες.

Ώρες Εισόδου

8. Δημοτική Πινακοθήκη Χίου

Η Δημοτική Πινακοθήκη βρίσκεται στο κέντρο της πόλης της Χίου. Το κτίριο χρονολογείται από το 1939 και μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1970 λειτουργούσαν σε αυτό τα δημοτικά λουτρά ενώ μετατράπηκε σε Πινακοθήκη το 1984.

Στους χώρους της φιλοξενεί συλλογές από έργα των Μυταράκη και Διοματάρη και άλλων σύγχρονων Χιωτών ζωγράφων. Παράλληλα δραστηριοποιείται σε πολλά καλλιτεχνικά δρώμενα αποτελώντας έτσι το μέσον για την προβολή της τέχνης και της χιώτικης δημιουργίας.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Ώρες Εισόδου

9. Απλωταριά

Ο δρόμος της Απλωταριάς που διασχίζει το κέντρο της πόλης της Χίου αναφέρεται από τον 16ο αιώνα. Κατά μήκος του υπάρχουν διαφόρων ειδών καταστήματα γι’ αυτό και αποτελεί τον εμπορικό πυρήνα της πόλης.

Ανάμεσα στα κάθε είδους καταστήματα μπορείς να δεις παλιά αρχοντικά και κτίρια του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα.

Στην δεκαετία του 1950 η Απλωταριά ήταν ο δρόμος που οι νέοι και τα νεαρά κορίτσια του νησιού έκαναν ατέλειωτα σουλάτσα ανταλλάσοντας κλεφτε΄ς ματιές όλο νόημα.

10. Πρώτο Γυμνάσιο Χίου

To πρώτο γυμνάσιο Χίου ιδρύθηκε το 1792 και είναι από τα αρχαιότερα εκπαιδευτήρια στην περιοχή της Μεσογείου. Σπουδαίες προσωπικότητες όπως ο Νεόφυτος Βάμβας και ο Γεώργιος Ζολώτας έχουν περάσει σαν εκπαιδευτικοί από τις σχολικές του αίθουσες.

Στο σχολείο υπάρχει και ένα μουσείο ιστορίας πολύ σημαντικό καθώς περιλαμβάνει σπάνια χειρόγραφα και νομίσματα, καθώς επίσης και μια σύγχρονη βιβλιοθήκη.

11. Βιβλιοθήκη Κοραή

Η βιβλιοθήκη Κοραή είναι από τις μεγαλύτερες και παλαιότερες στην Ελλάδα. Δημιουργήθηκε το 1792 και τα πρώτα βιβλία ήταν δωρεά του Αδαμάντιου Κοραή.

Το 1822 κατά την μεγάλη σφαγή της Χίου από τους Τούρκους η βιβλιοθήκη καταστράφηκε ολοσχερώς αλλά ο Κοραής έστειλε ξανά βιβλία βοηθώντας έτσι να δημιουργηθεί εκ νέου.

Στον επάνω όροφο της βιβλιοθήκης υπάρχει Πινακοθήκη και Λαογραφικό Μουσείο με εργαλεία, στολές και κεντήματα από την καθημερινότητα των Χιωτών.

Ώρες Εισόδου

12. Ναυτικό Μουσείο

Το Ναυτικό Μουσείο Χίου περιλαμβάνει όλη την ναυτική ιστορία του νησιού με αντικείμενα της ναυτικής παράδοσης του τόπου, καθώς και αρκετά πορτραίτα ιστιοφόρων και ατμοκίνητων πλοίων έργα του Χιώτη Αριστείδη Γλύκα.

Σπάνιες φωτογραφίες από την ναυτική ζωή, ημερολόγια, ναυτικά όργανα καθώς και ομοιώματα πλοίων από διάφορες περιόδους συμπληρώνουν τα εκθέματα. Στεγάζεται σε ένα υπέροχο νεοκλασσικό κτίριο με καλαίσθητη βοτσαλωτή αυλή.

Ώρες Εισόδου

13. Αρχαιολογικό Μουσείο

To Αρχαιολογικό Μουσείο της Χίου έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς φιλοξενεί ευρήματα από την Μυκηναϊκή περίοδο μέχρι και την ύστερη Ρωμαιοκρατία. Μια περιήγηση στις αίθουσες του είναι ιδιαίτερα συναρπαστική, κυρίως αν σταθείς για λίγο μπροστά στα εκθέματα και διαβάσεις τις επεξηγηματικές ταμπέλες του κάθε ενός από αυτά.

Οι συλλογές του μουσείου καταλαμβάνουν τρεις ορόφους και τον αύλειο χώρο στον οποίο έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δεις την αναστήλωση ενός τάφου “μακεδονικού τύπου”.

Η είσοδος στο μουσείο είναι ελεύθερη για μαθητές, φοιτητές και ΑΜΕΑ.

Ώρες Εισόδου

Αξιοθέατα Κοντά στην Πόλη της Χίου

1. Ανεμόμυλοι Χίου

Οι Ανεμόμυλοι της Χίου βρίσκονται λίγο έξω από την πόλη στην περιοχή Ταμπάκικα. Εκεί στα τέλη του 19ου αιώνα υπήρχαν τα εργατήρια που επεξεργάζονταν δέρματα και οι μύλοι χρησιμοποιούνταν γι’ αυτόν τον λόγο από τους βυρσοδέψες.

Σήμερα έχουν απομείνει τέσσερις από αυτούς οι οποίοι έχουν ανακαινιστεί και αποτελούν το πιο φωτογραφημένο σημείο της πόλης.

2. Οσμανιέ Τζαμί

Το Οσμανιέ Τζαμί χτίστηκε προς τιμήν του Σουλτάνου Οσμάν το 1898 και είναι ένα από τα τρία τζαμιά που έχουν απομείνει μέχρι και σήμερα στο νησί της Χίου.

Βρίσκεται στην συνοικία Φραγκομαχαλάς λίγο έξω από το κέντρο της Χώρας. Η κύρια αίθουσα προσευχής έχει κάτοψη 8χ8 μέτρα ενώ ο μιναρές έχει οκταγωνικό σχήμα και βρίσκεται στο βορειοανατολικό σημείο του κτίσματος.

Το 1983 το Τζαμί καταχωρήθηκε επίσημα σαν πολιτιστικό μνημείο από το Υπουργίο Πολιτισμού και σήμερα φιλοξενεί εκθέσεις και διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

3. Καμμένος Πύργος

Πρόκειται για μεσαιωνική πυργοκατοικία η οποία βρίσκεται λίγο πιο πάνω από το κέντρο της πόλης της Χίου.

Δυστυχώς, ουσιαστικά αυτό που βλέπει ο περαστικός είναι ένα σύνολο από ερείπια σε πλήρη εγκατάλειψη και δίχως καμμία απολύτως αξιοποίηση. Ο πύργος ήταν κτίσμα της γενουατικής περιόδου.

4. Μουσείο Citrus

Το ιδιαίτερο αυτό μουσείο στεγάζεται σε ένα αρχοντικό του 1742 και βρίσκεται στην περιοχή του Κάμπου. Δημιουργήθηκε με σκοπό να προβάλλει και να αναδείξει την ιστορία της συλλογής των εσπεριδοειδών της περιοχής.

Μέσα στον χώρο, στο καταπράσινο περιβάλον μιας σκιερής αυλής, λειτουργεί καφετέρια ενώ μέσα στο μουσείο υπάρχει κατάστημα σπό όπου μπορείς να αγοράσεις χιώτικα προϊόντα.

Που να Μείνεις στην Χώρα της Χίου

Αυτό που θα απολαύσεις σε απόλυτο βαθμό στην Χίο είναι η φιλοξενία των ντόπιων και ανάλογα με το οικονομικό σου μπάτζετ θα βρεις πολλά αξιόλογα καταλύματα που καλύψουν τις ανάγκες σου.


Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο ίσως μπορείς να το μοιραστείς με τους φίλους σου. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε πολλά για μένα! Bεβαιώσου πως με ακολουθείς στο Facebook και το Instagram για να μαθαίνεις ταξιδιωτικά tips και να βλέπεις ακόμη περισσότερες φωτογραφίες! Αν δεν θέλεις να χάνεις κάθε νέα δημοσίευση κάνε εγγραφή στο Newsletter

Booking.com

Πόσο Χρήσιμο ήταν Αυτό το Άρθρο για Σένα;

Βαθμολόγησε από το 1 έως το 5!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Αριθμός Ψήφων 0

Χωρίς ψήφους μέχρι στιγμής. Γίνε εσύ ο πρώτος που θα το ψηφίσει!

Αφού βρήκες αυτό το άρθρο χρήσιμο..

Ίσως μπορείς να με ακολουθήσεις στα social media!

Λυπάμαι πραγματικά που το άρθρο δεν ήταν χρήσιμο για σένα!

Βοήθησε με να το Βελτιώσουμε!

post a comment

error: Content is protected !!