Top

Το Κάστρο της Χίου – Αξιοθέατα

5
(1)

Κάνοντας βόλτα στην πόλη της Χίου και μόλις λίγα βήματα από το λιμάνι, θα παρατηρήσεις τα μεγάλα πέτρινα τείχη που στο παρελθόν ήταν το Κάστρο της. Αυτή η μεσαιωνική ακρόπολη χτίστηκε με σκοπό να υπερασπίζεται και να προφυλάσσει την πόλη από τις εχθρικές επιθέσεις.

Κάνοντας μια βόλτα στα στενά του δρομάκια θα νιώσεις να ξεδιπλώνεται η ιστορία αιώνων. Παλιά σπίτια με μικρές αυλές, διώροφα αρχοντικά με ξύλινα χαγιάτια και στενά σοκάκια συνθέτουν την πόλη που περικλείουν τα τείχη του Κάστρου η οποία ξαναχτίστηκε μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1881. Σήμερα στο κάστρο ζουν περίπου 650 κάτοικοι.

Αποποίηση Ευθύνης: Αυτό το άρθρο μπορεί να περιέχει affiliate links. Αυτό σημαίνει πως αν αγοράσεις κάτι από τους εξωτερικούς συνδέσμους εγώ θα λάβω μια μικρή προμήθεια. Δεν υπάρχει κανένα επιπλέον κόστος για σένα όμως αυτό συμβάλλει στα έξοδα συντήρησης αυτής της ιστοσελίδας. Ευχαριστώ πολύ.


Οργάνωσε Εύκολα το Ταξίδι σου

  • Βρες οικονομικές πτήσεις: Πάντοτε συγκρίνω τις τιμές των πτήσεων για να βρω την πιο συμφέρουσα, γι’ αυτόν τον λόγο χρησιμοποιώ την Skyscanner
  • Κλείσε εισιτήριο για το πλοίο: Για να μάθω τις ώρες των δρομολογίων και τις τιμές στα εισιτήρια των πλοίων χρησιμοποιώ πάντα την Ferryhopper
  • Έλεγξε εύκολα και γρήγορα αν χρειάζεσαι βίζα για το ταξίδι σου: Κλικ εδώ για έλεγχο και παραγγελία online
  • Κλείσε τη διαμονή σου: Υπάρχουν πολλές διαφορετικές πλατφόρμες διαμονής, αλλά καμία από αυτές δεν έχει τα πλεονεκτήματα της Booking
  • Ιδιωτική μεταφορά: Για να με περιμένει ο οδηγός στο αεροδρόμιο ή το λιμάνι και να με μεταφέρει με άνεση και ασφάλεια στον προορισμό μου, κάνω online κράτηση με την Welcome Pickups
  • Κλείσε online τις ξεναγήσεις σου: Οι περιηγήσεις από έμπειρους ξεναγούς απογειώνουν την εμπειρία του ταξιδιού, γι’ αυτό χρησιμοποιώ πάντα την GetYourGuide
  • Ενοικίαση αυτοκινήτου: Ο καλύτερος τρόπος για να νοικιάσεις ένα αυτοκίνητο σε προσιτή τιμή είναι να χρησιμοποιήσεις μια μηχανή αναζήτησης που να συγκρίνει τις τιμές από όλες τις εταιρείες ενοικίασης στην αγορά. Προσωπικά χρησιμοποιώ την Skyscanner
  • Πες αντίο στην ακριβή περιαγωγή, τις φυσικές κάρτες SIM και το αναξιόπιστο Wi-Fi: Ενεργοποίησε εδώ μια Airalo eSIΜ σε προσιτή τιμή
  • Ταξίδεψε ξέγνοιαστα: Κλείσε μια ταξιδιωτική ασφάλεια

Η Ιστορία του Κάστρου της Χίου

Η ανέγερση του Κάστρου ξεκίνησε στην διάρκεια της Βυζαντινής αυτοκρατορίας ενώ την εποχή της Γενουατοκρατίας (1346 – 1566) αποτελούσε το διοικητικό και στρατιωτικό κέντρο της Χίου. Στο εσωτερικό του σώζονται μέχρι σήμερα παραδοσιακά σπίτια, σημαντικά μνημεία, εκκλησίες, στοές και πολεμίστρες.

Στο πέρασμα των αιώνων το Κάστρο υπέστει μεγάλες καταστροφές όπως οι βομβαρδισμοί του 1828, ο μεγάλος σεισμός του 1881 και τέλος η κατασκευή προκυμαίας στις αρχές του 20ου αιώνα.

Οι είσοδοι του Κάστρου ήταν τρεις. Η κύρια είσοδος που ονομαζόταν Πόρτα Μαγγιόρε, η Δυτική Πύλη (Επάνω Πορτέλλο) και η Θαλασσινή Πύλη. Γύρω από το Κάστρο υπήρχε χερσαία τάφρος η οποία συνέβαλε στην καλύτερη άμυνα του από τους ανεπιθύμητους εισβολείς.

Από το 1924 με προεδρικό διάταγμα το Κάστρο χαρακτηρίστηκε σαν διατηρητέος αρχαιολογικός και ιστορικός χώρος. Παρόλα αυτά αντιμετώπισε επανειλημμένα την απειλή της κατεδάφισης από ένα μέρος των Χιωτών, ενώ στην γερμανική κατοχή τα οικοδομικά υλικά του και οι προμαχώνες χρησιμοποιήθηκαν για το άλεσμα σιτηρών.

Τι να Δεις Μέσα στο Κάστρο της Χίου

Κύρια Πύλη (Porta Maggiore)

Κάστρο Χίου πύλη

Μαρτυρίες ιστορικών και περιηγητών του 16ου και 17ου αιώνα μας πληροφορούν πως η κύρια πύλη του Κάστρου (Porta Maggiore) ήταν μεγαλοπρεπής και εντυπωσιακά διακοσμημένη με μαρμάρινες επιγραφές και λάφυρα από κατακτημένες περιοχές.

Η είσοδος γινόταν μέσω μιας ξύλινης κινητής γέφυρας την οποία συναντούσες αφού διέχιζες το τοξωτό πέτρινο γεφύρι και περνούσε πάνω από την τάφρο. Η Πύλη έκλεινε κατά την δύση του ήλιου για να ανοίξει ξανά με την ανατολή. Αρμόδιος ήταν ο θυροφύλακας ο οποίος κρατούσε το ένα από τα δυο κλειδιά ενώ το άλλο το κρατούσε ο διοικητής του κάστρου.

Παλάτι Ιουστινιάνι

Αμέσως μετά την είσοδο σου από την Κύρια Πύλη του Κάστρου τα βήματα σου θα σε φέρουν έξω από το Παλάτι Ιουστινιάνι. Πρόκειται για διώροφο κτίριο το οποίο χρονολογείται μεταξύ 15ου και 16ου αιώνα. Πιθανολογείται πως ήταν κτίριο της καγκελαρίας κατά την Γενουατοκρατία το οποίο χρησιμοποιείτο σαν διοικητήριο.

Σήμερα ανήκει στην εφορεία αρχαιοτήτων και φιλοξενεί κατά καιρούς διάφορες εκθέσεις ενώ μέσα στο κτίριο μπορεί ο επισκέπτης να θαυμάσει υστεροβυζαντινές εικόνες, βυζαντινά γλυπτά και σημαντικές τοιχογραφίες.

Ώρες Εισόδου

Σκοτεινή Φυλακή

Προτού ακόμα ανέβεις τα σκαλοπάτια που οδηγούν στο Παλάτι Ιουστινιάνι, στον ισόγειο χώρο της δυτικής πλευράς του παλατιού υπάρχει αυτή η τετράγωνη αίθουσα η οποία δεν έχει παράθυρα και είναι γνωστή σαν “Σκοτεινή Φυλακή”.

Την κατασκεύασαν οι Γενουάτες και έχει έκταση 10×8,50 μέτρα ενώ στο κέντρο της υπάρχει ογκώδης πεσσός. Οι ερευνητές υποστηρίζουν πως αρχικά θα πρέπει να υπήρχαν δυο όροφοι με μεγάλα ψηλά παράθυρα τα οποία, άγνωστο σε ποιά εποχή, κλείστηκαν.

Εδώ, στην μεγάλη σφαγή της Χίου από τους Τούρκους το 1822, φυλακίστηκαν πέντε πρόκριτοι και μαζί τους ο μητροπολίτης Πλάτωνας Φραγκιάδης για να οδηγηθούν αμέσως μετά στην αγχόνη. Υπάρχει μαρμάρινη πλάκα που αναφέρει το ιστορικό αυτό γεγονός έξω από την πόρτα εισόδου της φυλακής.

Οθωμανικοί Τάφοι

Στην πλατεία του Κάστρου υπάρχει ένας μικρός σε έκταση χώρος ο οποίος φιλοξενούσε το νεκροταφείο των επιφανών Οθωμανών από το 1822 μέχρι και το 1890. Ανάμεσα στις στήλες υπάρχει μια μοναδική σαρκοφάγος η οποία ήταν του πασά Καρά Αλή του οποίου ο Κανάρης το 1822 ανατίναξε την ναυαρχίδα του.

Μαρμάρινες περίτεχνες επιτύμβιες στήλες με χρυσά γράμματα οι οποίες καταλήγουν σε ένα κάλυμμα κεφαλής το οποίο δήλωνε τον βαθμό που είχε ο νεκρός όταν ήταν εν ζωή. Κάποιες από αυτές ήταν μπλε με χρυσά γράμματα και υποδηλώνουν την εποχή του ύστερο οθωμανικού μπαρόκ.

Η Πλατεία του Κάστρου

Μπροστά από τον περιφραγμένο χώρο που φιλοξενεί το νεκροταφείο των επιφανών Οθωμανών βρίσκεται η κεντρική πλατεία του Κάστρου. Είναι το σημείο όπου στο παρελθόν χτυπούσε η εμπορική καρδιά της Χίου. Εδώ συγκεντρώνονταν οι έμποροι για να πουλήσουν, να αγοράσουν και να κάνουν όλες τις εμπορικές συναλλαγές τους.

Ιστορικοί αναφέρουν πως στον 19ο αιώνα στην πλατεία υπήρχε κυκλική βρύση η οποία ήταν σκεπασμένη με κρούνο νερού και γούρνες. Τον 20ο αιώνα σε αυτό το σημείο συγκεντρώθηκαν οι πρόσφυγες της μικρασιατικής καταστροφής. Πολλά από τα κτίρια ερήμωσαν και εγκατελείφθηκαν ενώ σήμερα μπορείς να δεις εκείνο του ιστορικού ξενοδοχείου “Απόλλων” το οποίο στεγάζει πια γραφεία συλλόγων.

Χαμηδιέ Τζαμί

Το υπέροχο Χαμηδιέ Τζαμί βρίσκεται δίπλα από το Οθωμανικό Νεκροταφείο και βρίσκεται υπό ανακατασκευή. Γι’ αυτόν τον λόγο δεν μπόρεσα να απαθανατίσω το ιστορικό αυτό μνημείο το οποίο χρονολογείται από το 1892.

Όπως όλα τα ιστορικά κτίρια στην Χίο, ακολούθησε και αυτό την ιστορία του νησιού αλλάζοντας χέρια και χρήση για να καταλήξει ιδιοκτησία της Τράπεζας η οποία στην συνέχεια το δώρισε στην Αρχαιολογική Υπηρεσία.

Άγιος Γεώργιος

Ο Άγιος Γεώργιος βρίσκεται μέσα στο Κάστρο και χτίστηκε το 993 μ.Χ. Το γεγονός αυτό το πιστοποιεί μια πέτρινη επιγραφή η οποία είναι εντιχοισμένη πάνω στον τοίχο που βρίσκεται αριστερά από την κεντρική πόρτα.

Αρχικά υπήρξε βυζαντινό μοναστήρι το οποίο κατά την εποχή της Γενουατοκρατίας, γύρω στο 1396, μετατράπηκε σε ρωμαιοκαθολικό. Όταν το νησί το κατέκτησαν οι Οθωμανοί ο ναός μετατράπηκε σε μουσουλμανικό τζαμί (Εσκί Τζαμί).

Ο ναός καταστράφηκε ολοσχερώς στον μεγάλο σεισμό του 1881 και ο σημερινός χτίστηκε πάνω στα ερείπια του πρώτου. Στον προαύλιο χώρο υπάρχει μια μαρμάρινη λάρνακα όπου οι Τούρκοι πλε΄νονταν πριν από την προσευχή τους. Στο εσωτερικό του ναού φυλάσσονται ιστορικά κειμήλια, ιερές εικόνες, βιβλία και εκκλησιαστικά σκεύη.

Κρύα Βρύση

Η Κρύα Βρύση είναι ακόμα ένα από τα σημαντικά χτίσματα που σώζονται μέσα στο Κάστρο της Χίου. Χρονολογείται από την βυζαντινή εποχή και αποτελείται από μια ημιυπόγεια δεξαμενή και μια κυκλική στοά από όπου και αντλούνταν το νερό.

Πύργος Κουλάς

Πρόκειται για “πεταλόσχημο” πέτρινο πύργο ο οποίος βρίσκεται στο εσωτερικό του Κάστρου και άλλοι θεωρούν πως σχετίζεται με τις οχυρώσεις του και χρησίμευε σαν παρατηρητήριο και άλλοι πως ήταν αποθήκη.

Για τους ιστορικούς η ιδιαιτερότητα του πύργου, εκτός από το περίεργο σχήμα, έχει να κάνει με το αρχαίο οικοδομικό υλικό από το οποίο έχει χτιστεί και αποδεικνύει την πορεία του από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας.

Οθωμανικά Λουτρά (Χαμάμ)

Τα κτίρια που αποτελούσαν τα Οθωμανικά Λουτρά, τα γνωστά Χαμάμ, βρίσκονται στην άκρη του Κάστρου και είναι από τα πιο εντυπωσιακά αξιοθέατα που μπορεί να δει κανείς τόσο εξωτερικά όσο και στο εσωτερικό τους.

Αμέσως μετά την είσοδο του ο επισκέπτης βρίσκεται σε έναν χώρο υποδοχής όπου άλλοτε ήσαν τα αποδυτήρια. Στην συνέχεια συναντά την κεντρική αίθουσα η οποία έχει θόλο με τις ειδικές τρύπες από γυαλί από όπου έμπαινε το φως και μεγάλο μαρμάρινο πάγκο.

Προχωρώντας συναντάς δυο μικρότερους χώρους που τότε χρησίμευαν για δευτερεύουσες υπηρεσίες. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δει κανείς με ποιο τρόπο γινόταν η κυκλοφορία του ατμού και του θερμού αέρα κάτω από τα θεμέλια του λουτρού.

Ώρες Εισόδου


Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο ίσως μπορείς να το μοιραστείς με τους φίλους σου. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε πολλά για μένα! Bεβαιώσου πως με ακολουθείς στο Facebook και το Instagram για να μαθαίνεις ταξιδιωτικά tips και να βλέπεις ακόμη περισσότερες φωτογραφίες! Αν δεν θέλεις να χάνεις κάθε νέα δημοσίευση κάνε εγγραφή στο Newsletter.

Booking.com

Πόσο Χρήσιμο ήταν Αυτό το Άρθρο για Σένα;

Βαθμολόγησε από το 1 έως το 5!

Μέση βαθμολογία 5 / 5. Αριθμός Ψήφων 1

Χωρίς ψήφους μέχρι στιγμής. Γίνε εσύ ο πρώτος που θα το ψηφίσει!

Αφού βρήκες αυτό το άρθρο χρήσιμο..

Ίσως μπορείς να με ακολουθήσεις στα social media!

Λυπάμαι πραγματικά που το άρθρο δεν ήταν χρήσιμο για σένα!

Βοήθησε με να το Βελτιώσουμε!

post a comment

error: Content is protected !!