Top

Άουσβιτς: Οδοιπορικό στην Φρίκη

5
(2)

Αυτό το άρθρο το ξεκίνησα και το σταμάτησα άπειρες φορές. Είχα βρει τον τίτλο, (αυτό τουλάχιστον βγήκε αυθόρμητα και άμεσα) αλλά κάθε φορά που πήγαινα να ξεκινήσω, κοιτούσα την λευκή σελίδα και οι λέξεις δεν έβγαιναν. Έτσι το άφηνα και καταπιανόμουν με έναν άλλο προορισμό, με ένα άλλο άρθρο.

Δύσκολο να περιγράψεις το Άουσβιτς. Τι να πεις για την φρίκη; Πως να περιγράψεις τον τρόμο, τον φόβο, την αποστροφή, τον πανικό και την αηδία για τον “άνθρωπο” που μπόρεσε να κάνει τέτοιου είδους εγκλήματα στον συνάνθρωπο. Τα λόγια χάνουν το νόημα και τα δάχτυλα παγώνουν στην προσπάθεια να καταγράψουν τις λέξεις.


Άουσβιτς

Το Άουσβιτς υπήρξε το μεγαλύτερο από τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ένας τόπος όπου η φρίκη και το αίμα χιλιάδων αθώων πότισε τα χώματα του και φυσικά δεν είναι σε καμμία περίπτωση αξιοθέατο.

Σίγουρα όμως είναι μια εμπειρία που θα την θυμάσαι πάντα. Είναι μια επίσκεψη που πρέπει κάποιος να πραγματοποιεί με σύνεση ψυχής όντας προετοιμασμένος για την συναισθηματική φόρτιση που θέλει δεν θέλει θα νιώσει.

Αποποίηση Ευθύνης: Αυτό το άρθρο μπορεί να περιέχει affiliate links. Αυτό σημαίνει πως αν αγοράσεις κάτι από τους εξωτερικούς συνδέσμους εγώ θα λάβω μια μικρή προμήθεια. Δεν υπάρχει κανένα επιπλέον κόστος για σένα όμως αυτό συμβάλλει στα έξοδα συντήρησης αυτής της ιστοσελίδας. Ευχαριστώ πολύ.


Οργάνωσε Εύκολα το Ταξίδι σου

  • Βρες οικονομικές πτήσεις: Πάντοτε συγκρίνω τις τιμές των πτήσεων για να βρω την πιο συμφέρουσα, γι’ αυτόν τον λόγο χρησιμοποιώ την Skyscanner
  • Κλείσε εισιτήριο για το πλοίο: Για να μάθω τις ώρες των δρομολογίων και τις τιμές στα εισιτήρια των πλοίων χρησιμοποιώ πάντα την Ferryhopper
  • Έλεγξε εύκολα και γρήγορα αν χρειάζεσαι βίζα για το ταξίδι σου: Κλικ εδώ για έλεγχο και παραγγελία online
  • Κλείσε τη διαμονή σου: Υπάρχουν πολλές διαφορετικές πλατφόρμες διαμονής, αλλά καμία από αυτές δεν έχει τα πλεονεκτήματα της Booking
  • Ιδιωτική μεταφορά: Για να με περιμένει ο οδηγός στο αεροδρόμιο ή το λιμάνι και να με μεταφέρει με άνεση και ασφάλεια στον προορισμό μου, κάνω online κράτηση με την Welcome Pickups
  • Κλείσε online τις ξεναγήσεις σου: Οι περιηγήσεις από έμπειρους ξεναγούς απογειώνουν την εμπειρία του ταξιδιού, γι’ αυτό χρησιμοποιώ πάντα την GetYourGuide
  • Ενοικίαση αυτοκινήτου: Ο καλύτερος τρόπος για να νοικιάσεις ένα αυτοκίνητο σε προσιτή τιμή είναι να χρησιμοποιήσεις μια μηχανή αναζήτησης που να συγκρίνει τις τιμές από όλες τις εταιρείες ενοικίασης στην αγορά. Προσωπικά χρησιμοποιώ την Skyscanner
  • Πες αντίο στην ακριβή περιαγωγή, τις φυσικές κάρτες SIM και το αναξιόπιστο Wi-Fi: Ενεργοποίησε εδώ μια Airalo eSIΜ σε προσιτή τιμή
  • Ταξίδεψε ξέγνοιαστα: Κλείσε μια ταξιδιωτική ασφάλεια

Λίγα για το Άουσβιτς

Ο ακριβής αριθμός των ανθρώπων που έχασαν την ζωή τους στο Άουσβιτς είναι αμφιλεγόμενος. Υπολογίζεται πως περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι στάλθηκαν εδώ και πέθαναν. Η μεγάλη πλειοψηφία ήταν Εβραίοι αλλά υπήρχαν επίσης Πολωνοί, Ρομά ακόμα και Σοβιετικοί αιχμάλωτοι πολέμου.

Στην πραγματικότητα υπάρχουν δυο στρατόπεδα. Το Άουσβιτς Ι και το Άουσβιτς ΙΙ (Μπιρκενάου). Η απόσταση μεταξύ τους είναι περίπου 3 χιλιόμετρα και εφόσον πας με οργανωμένη ξενάγηση περιλαμβάνονται και τα δυο σημεία σε αυτήν.

Το Άουσβιτς χτίστηκε το 1940 και αρχικά χρησιμοποιήθηκε σαν χώρος κράτησης Πολωνών πολιτικών κρατουμένων. Γρήγορα όμως άλλαξε χρήση καθώς τα “μεγάλα μυαλά” των ναζί βρήκαν πως το στρατόπεδο ήταν εξαιρετική λύση για να τελειώνουν γρήγορα και μαζικά με όσους θεωρούσαν εχθρούς του καθεστώτος.

Ο μεγάλος όγκος των κρατουμένων οδήγησε γρήγορα στην ανάγκη δημιουργίας του δεύτερου στρατοπέδου 3 χιλιόμετρα μακρύτερα στο χωριό Μπρζεζίνκα (στα γερμανικά Birkenau). Ανάγκασαν μάλιστα τους κατοίκους του χωριού να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους τα οποία στην συνέχεια γκρέμισαν και χρησιμοποίησαν τα οικοδομικά υλικά για να χτίσουν το νέο στρατόπεδο.

Πως να Πας στο Άουσβιτς

Με Ιδιωτική Ξενάγηση

Θα πρέπει να γνωρίζεις πως η περιήγηση και στα δυο στρατόπεδα διαρκεί τουλάχιστον 3 με 4 ώρες. Το ταξίδι από την Κρακοβία με κάποιο δημόσιο μέσο διαρκεί περίπου 3 ώρες (μαζί με την επιστροφή) και ειλικρινά σου λέω πως αξίζει να πληρώσεις μια οργανωμένη ξενάγηση διαφορετικά θα τριγυρίζεις δίχως να καταλαβαίνεις ουσιαστικά τι βλέπεις.

Οπότε είναι καλύτερα αντί να ψάχνεις τρόπο για να έρθεις ως εδώ από την Κρακοβία, να κλείσεις μια ιδιωτική ξενάγηση. Θα έρθουν να σε πάρουν το πρωί από το ξενοδοχείο σου με κάποιο βανάκι, θα σε μεταφέρουν με άνεση, θα έχεις συνεχώς έναν ξεναγό που θα σου εξηγεί τα πάντα και θα σε γυρίσουν ξανά στο ξενοδοχείο σου δίχως εσύ να νοιαστείς για τίποτα.

Κλείσε εδώ την επίσκεψη σου στο Άουσβιτς

Με Λεωφορείο

Αν παρόλα αυτά θέλεις να πας ως εκεί μόνος ή μόνη τότε ο φθηνότερος τρόπος είναι να πάρεις το λεωφορείο από τον σταθμό λεωφορείων Krakow MDA. Θα αγοράσεις το εισιτήριο σου απευθείας από τον σταθμό ή τον οδηγό. Η διαδρομή διαρκεί 1,5 με 2 ώρες.

Τα περισσότερα λεωφορεία πάνε απευθείας στο Άουσβιτς Ι, όμως επειδή κάποια πηγαίνουν στο αμαξοστάσιο Oświęcim το οποίο απέχει αρκετά από το στρατόπεδο, είναι καλύτερα να ρωτήσεις προτού επιβιβαστείς.

Με Τρένο

Από τον κεντρικό σταθμό Krakow Glowny θα πάρεις το τρένο για το Oświęcim το οποίο βρίσκεται ανάμεσα στα δυο στρατόπεδα. Θα χρειαστεί όμως να περπατήσεις περίπου 25 λεπτά για να πας στο Άουσβιτς Ι.

Στην συνέχεια, για να πας στο Άουσβιτς-Μπιρκενάου, μπορείς να χρησιμοποιήσεις την δωρεάν υπηρεσία μεταφοράς με λεωφορείο που υπάρχει και πραγματοποιεί δρομολόγια σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Εισιτήρια για το Άουσβιτς

Εφόσον πρόκειται να επισκεφθείς το Άουσβιτς χωρίς κάποια οργανωμένη ξενάγηση θα πρέπει να προμηθευτείς ένα εισιτήριο το οποίο θα εξασφαλίσει την συμμετοχή σου σε μια ξενάγηση 3,5 περίπου ωρών. Παρέχονται ακουστικά με τα οποία θα ακούς τον ξεναγό ακόμα και αν αυτός βρίσκεται σε κάποια απόσταση.

Διαφορετικά, εάν θέλεις να περιηγηθείς στο στρατόπεδο ακολουθώντας τον δικό σου ρυθμό και στους δικούς σου χρόνους, τότε σε συμβουλεύω να αγοράσεις τον οδηγό που διατίθεται από το μουσείο.

Είναι προτιμότερο να κάνεις online κράτηση εισιτηρίων τουλάχιστον δυο βδομάδες πριν από το ταξίδι σου, γιατί ακόμα και στην “χαμηλή” περίοδο θα βρεις μεγάλες ουρές έξω από το στρατόπεδο.

Tip: Προτείνω να πας τουλάχιστον μισή ώρα νωρίτερα από την ώρα που γράφει επάνω το εισιτήριο σου, γιατί αν κάτι πάει στραβά και περάσει η αναγραφόμενη ώρα του εισιτηρίου δεν θα σου επιτρέψουν την είσοδο.

Ο χώρος εκτελέσεων

Ώρες Εισόδου

Το Μουσείο είναι ανοιχτό όλο τον χρόνο, επτά μέρες την εβδομάδα εκτός από την 1η Ιανουαρίου, την Κυριακή του Πάσχα και την 25η Δεκεμβρίου.

Περιήγηση στα Στρατόπεδα του Άουσβιτς

Άουσβιτς Ι – Μουσείο

Το πρώτο που βλέπει κάποιος που επισκέπτεται το Άουσβιτς Ι, την στιγμή που περνά την κεντρική είσοδο, είναι η μεγάλη μεταλλική επιγραφή στο επάνω μέρος. H φράση που σχηματίζεται πάνω σε αυτήν γράφει “Arbeit Macht Frei” δηλαδή “η δουλειά απελευθερώνει” και φαντάζει, το λιγότερο, ειρωνική.

Το στρατόπεδο αποτελείται από πολλά ξεχωριστά blocks κάποια από τα οποία είναι κλειστά. Σε εκείνα που είναι ανοιχτά θα παρατηρήσεις ότι πολλά από τα αντικείμενα που εκτίθενται βρίσκονται πίσω από γυαλί. Ο λόγος είναι πως έτσι υπάρχει ελεγχόμενη θερμοκρασία που βοηθά στην διατήρηση τους.

Τα Blocks

Στους διαδρόμους των κτιρίων θα δεις φωτογραφίες των κρατουμένων ενώ στα τεράστια ψυχρά δωμάτια εκτίθενται σωροί από παπούτσια, βαλίτσες, προσωπικά είδη, δεκάδες πρόσθετα τεχνητά μέλη τα οποία τους αφαιρούσαν. Το πιο τραγικό όμως όλων είναι τα χιλιάδες άδεια τενεκεδένια κουτιά του φοβερού αερίου zyklon B, το οποίο χρησιμοποιούσαν οι ναζί για τις μαζικές εξοντώσεις στους θαλάμους αερίων.

Στο Block 10, το οποίο είναι κλειστό, διαδραματίστηκαν τα φρικιαστικά πειράματα των Ναζί πάνω σε άνδρες, γυναίκες αλλά και παιδιά που χρησιμοποιούσαν σαν πειραματόζωα. Πολλοί δολοφονήθηκαν για να γίνουν αυτοψίες στα πτώματα τους και άλλοι πέθαναν από την θεραπεία που τους έδιναν δοκιμάζοντας τις παρενέργειες διαφόρων φαρμάκων.

Τεχνητά μέλη των κρατουμένων

Στους χώρους του Block 10 διαδραματίστηκαν αποτρόπαια πειράματα με μόνο σκοπό να ικανοποιήσουν την περιέργεια των γερμανών γιατρών Schumann και Clauberg για τις διάφορες δερματοπάθειες, τις στειρώσεις, τις φυλετικές ανωμαλίες και την γενετική ταυτότητα. Όσοι επέζησαν είχαν για το υπόλοιπο του βίου τους σοβαρά προβλήματα υγείας.

Θα περιηγηθείς σε χώρους που θα σε μεταφέρουν νοερά στην καθημερινότητα που βίωναν οι κρατούμενοι. Αίθουσες με τσουβάλια και άχυρα αντί για στρώματα αραδιασμένα στο πάτωμα το ένα δίπλα στο άλλο και μαζικές τουαλέτες αποτυπώνουν τις συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων που πέρασαν από εδώ.

Το Κρεματόριο

H περιήγηση στο Άουσβιτς Ι καταλήγει στο περίφημο κρεματόριο. Εκεί όπου οδηγούνταν χιλιάδες άνθρωποι για να ξεμπερδεύουν με αυτούς μια κι έξω και μάλιστα μαζικά. Το κρεματόριο λειτουργούσε σε 24ωρη βάση από το 1940 μέχρι το 1943.

Υπήρχαν τρεις φούρνοι για την καύση των πτωμάτων που κατέληγαν εκεί μετά από τον ασφυκτικό θάνατο στον θάλαμο των αερίων. Δίπλα από το κρεματόριο ήταν το σπίτι του Διοικητή του στρατοπέδου και στην μικρή περιποιημένη αυλή έπαιζαν τα παιδιά του!

Άουσβιτς ΙΙ – Μπιρκενάου

Το Άουσβιτς ΙΙ – Μπιρκενάου ήταν κατά πολύ μεγαλύτερο από το πρώτο στρατόπεδο Άουσβιτς Ι. Οι ράγες του τρένου, που μέσα σε κάθε βαγόνι μετέφερε στοιβαγμένες εκατοντάδες ανθρώπινες ζωές, κατέληγαν μέσα στο στρατόπεδο και εκεί γινόταν αμέσως η διαλογή των κρατουμένων.

Τους ταλαιπωρημένους από το πολυήμερο ταξίδι, το κρύο, την πείνα και τις κακουχίες, τους χώριζαν σε εκείνους που έστελναν απευθείας στους θαλάμους των αερίων, ενώ τους πιο γερούς τους προόριζαν για σκληρή εργασία.

Περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους από τις σκληρές συνθήκες διαβίωσης, το κρύο, τον υποσιτισμό και τις διάφορες ασθένειες.

Στο τέλος του πολέμου τα κρεματόρια και οι θάλαμοι των αερίων καταστράφηκαν από τους Ναζί σε μια προσπάθεια να εξαφανίσουν οτιδήποτε αποδείκνυε το φρικιαστικό τους έργο.

Γι’ αυτό και στην περιήγηση το μόνο που βλέπει κανείς είναι οι καμινάδες. Παρόλα αυτά τα λίγα κτίρια-θάλαμοι που έχουν απομείνει δίνουν ξεκάθαρα την εικόνα της διαβίωσης των κρατουμένων.

Μεγάλα σκοτεινά και παγωμένα κτίρια που στο εσωτερικό τους άνθρωποι στοιβάζονταν πάνω σε ξύλινες τάβλες για κρεβάτια. Διασχίζοντας το κατώφλι ενός από αυτά με τύλιξε απόλυτο σκοτάδι και χρειάστηκε να χρησιμοποιήσω τον φακό του κινητού μου για να δω τον χώρο.

Ημερήσιες Εκδρομές στο Άουσβιτς

Επίσκεψη στο Άουσβιτς με Ξεναγό

Είναι η καλύτερη λύση αν θέλεις να πας και να γυρίσεις με άνεση δίχως να νοιαστείς για τίποτα. Θα σε παραλάβουν από το ξενοδοχείο σου και αργά το απόγευμα θα σε μεταφέρουν ξανά πίσω. Περιλαμβάνονται επίσης τα εισιτήρια εισόδου και η ξενάγηση. Για περισσότερες λεπτομέρειες ρίξε μια ματιά εδώ.

Επίσκεψη στο Άουσβιτς & τα Αλατωρυχεία Βιέλιτσκα

Αυτή η εκδρομή είναι για όσους θέλουν να επισκεφθούν παράλληλα με το Άουσβιτς και τα φημισμένα Αλατωρυχεία Βιελιτσκα. Θα πρέπει όμως να λάβεις υπόψιν πως θα είναι μια πολύ κουραστική μέρα η οποία θα ξεκινήσει νωρίς το πρωί (γύρω στις 7) και θα τελειώσει αργά το απόγευμα (πάλι γύρω στις 7) και θα περιλαμβάνει ΠΟΛΥ περπάτημα. Για περισσότερες λεπτομέρειες ρίξε μια ματιά εδώ.

Τι να Ξέρεις για την Επίσκεψη στο Άουσβιτς

•Κατά την είσοδο στο Μουσείο γίνεται έλεγχος τόσο στις τσάντες όσο και στα σακίδια των επισκεπτών.

Δεν επιτρέπονται τα μεγάλα σε όγκο σακίδια και τσάντες. Οι επιτρεπόμενες διαστάσεις είναι 30cm χ 20cm χ 10cm. Γι’ αυτό αν έχεις μαζί σου κάποιο μεγάλο σακίδιο είναι καλύτερα να το αφήσεις στο αυτοκίνητο.

•Θα πρέπει να έχεις μαζί το διαβατήριο ή την ταυτότητα σου γιατί θα σου ζητηθεί.

•Μετά τον έλεγχο θα παραλάβεις τα ακουστικά για την ξενάγηση από ειδικό χώρο τα οποία και θα παραδώσεις στο τέλος της περιήγησης στην έξοδο του κτιρίου.

•Και στα δυο στρατόπεδα υπάρχουν τουαλέτες, καντίνα από όπου μπορείς να αγοράσεις διάφορα σνακ αλλά και πολύ καλά βιβλιοπωλεία.

•Η φωτογράφιση επιτρέπεται εκτός από δυο συγκεκριμένους χώρους τους οποίους θα σου επισημάνει και ο ξεναγός, (ο ένας είναι το δωμάτιο με τα μαλλιά).

•Αν η επίσκεψη σου γίνει κατά τους χειμερινούς μήνες φρόντισε να ε΄χεις ντυθεί ζεστά. Ειδικά στο Άουσβιτς-Μπιρκενάου που ο χώρος είναι ανοιχτός, κάνει πολύ κρύο. Φρόντισε επίσης να φοράς άνετα παπούτσια.

•Το Άουσβιτς δεν συνιστάται για παιδιά μικρότερα των 14 ετών καθώς δεν μπορούν να επεξεργαστούν τις πληροφορίες, ενώ όσα βλέπουν μπορεί να είναι ιδιαίτερα οδυνηρά γι’ αυτά.

Απέφυγε να επισκεφθείς το Άουσβιτς τα Σαββατοκύριακα καθώς τότε, όπως είναι φυσικό, συγκεντρώνεται πολύς κόσμος.

•Η επίσκεψη στο Άουσβιτς είναι για να αποτίσουμε φόρο τιμής οπότε μην παρασυρθείς βγάζοντας σέλφις, είναι (το λιγότερο).. ασέβεια!


Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο ίσως μπορείς να το μοιραστείς με τους φίλους σου. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε πολλά για μένα! Bεβαιώσου πως με ακολουθείς στο Facebook και το Instagram για να μαθαίνεις ταξιδιωτικά tips και να βλέπεις ακόμη περισσότερες φωτογραφίες! Αν δεν θέλεις να χάνεις κάθε νέα δημοσίευση κάνε εγγραφή στο Newsletter.

Booking.com

Πόσο Χρήσιμο ήταν Αυτό το Άρθρο για Σένα;

Βαθμολόγησε από το 1 έως το 5!

Μέση βαθμολογία 5 / 5. Αριθμός Ψήφων 2

Χωρίς ψήφους μέχρι στιγμής. Γίνε εσύ ο πρώτος που θα το ψηφίσει!

Αφού βρήκες αυτό το άρθρο χρήσιμο..

Ίσως μπορείς να με ακολουθήσεις στα social media!

Λυπάμαι πραγματικά που το άρθρο δεν ήταν χρήσιμο για σένα!

Βοήθησε με να το Βελτιώσουμε!

post a comment

error: Content is protected !!