Top
Αργυρούπολη Ρεθύμνου Αξιοθέατα, Φαγητό, Διαμονή
()

Όταν φτάσαμε στην Αργυρούπολη Ρεθύμνου και κατεβήκαμε μπροστά από την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του 19ου αιώνα, ούτε που φανταζόμουν πόσες ομορφιές έκρυβε αυτός ο τόπος. Σε απόσταση 25 μόλις χιλιομέτρων από το Ρέθυμνο η Αργυρούπολη ή Αρχαία Λάππα, είναι χτισμένη πάνω σε μικρό υψόμετρο και έχει περίπου 300 μόνιμους κατοίκους.

Μπορεί επίσης να σε ενδιαφέρει: Ρέθυμνο, Παλιά Πόλη & Αξιοθέατα

Στην συνέχεια της επίσκεψης μας ανακαλύψαμε με έκπληξη πως αυτό το μικρό χωριό ήταν ένας πραγματικός παράδεισος ! Πηγές, τρεχούμενα νερά, μικροί καταρράκτες, αρχαία μνημεία, καταπράσινα μονοπάτια και η γνωστή Κρητική φιλοξενία που πάντα εντυπωσιάζει!

Η Αργυρούπολη στην αρχαιότητα ονομαζόταν Λάππα. Κατά τον Μεσαίωνα μετονομάστηκε σε Στίμπολις από την έκφραση “στην πόλη”. Το σημερινό της όνομα το πήρε κατά τον 19ο αιώνα. Το χωριό έχει συνδεθεί με την επανάσταση του 1878 καθώς εδώ ανακηρύχτηκε η ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα.

ΤΙ ΝΑ ΔΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ – ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Αγία Παρασκευή Αργυρούπολη
Αγία Παρασκευή

Εξερευνώντας την Αργυρούπολη στο εσωτερικό αλλά και στα γύρω από αυτήν μέρη, θα διακρίνεις παντού ανασκαμμένα τμήματα της Αρχαίας Λάππας, ρωμαϊκά κατάλοιπα, ενετικά κτίσματα και υπέροχες βυζαντινές εκκλησίες.

Στο χωριό υπάρχουν όχι μία, όχι δυο, όχι τρεις, αλλά 33 εκκλησίες οι περισσότερες από τις οποίες είναι βυζαντινές! Διασώζονται επίσης πολλά βενετσιάνικα αρχοντικά τα οποία και κατοικούνται.

Μπορεί επίσης να σε ενδιαφέρει: Μαργαρίτες Ρεθύμνου, το χωριό των κεραμοποιών

ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΠΑΡΟΤΣΙΑΝΗ

Στο κέντρο του οικισμού της Αργυρούπολης, στην Άνω Γειτονιά, βρίσκονται τα Μπαροτσιανά. Πρόκειται για συνοικία που διοικούσε η Ενετική οικογένεια των Βarozzi που κατείχε την περιοχή σαν φέουδο της.

Την Αργυρούπολη την διοικούσαν δυο οικογένειες Ενετών οι Barozzi και οι Da Molin

Εδώ υπάρχει και ο μικρός ναός της Παναγίας της Μπαροτσιανής από τον 13ο αιώνα. Εσωτερικά υπάρχουν τοιχογραφίες από την Γέννηση του Χριστού, την Ανάσταση και την Ανάληψη Του οι οποίες όμως διακρίνονται με δυσκολία. Ο ναός αρχικά ήταν μονόχωρος αλλά αργότερα προστέθηκε σε αυτόν και το παρεκκλήσι του Αγίου Αντωνίου.

ΟΙ ΠΗΓΕΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΔΥΝΑΜΗΣ

Είναι ένα καταπράσινο μέρος με πλατάνια, τρεχούμενα νερά, μικρά ρυάκια και καταρράκτες που πραγματικά μαγεύει τον επισκέπτη. Σφηνωμένο θαρρείς στον βράχο υπάρχει και το μικρό εκκλησάκι του Άη Γιάννη όλο διαμορφωμένο μέσα σε σπηλιά. Σε αυτό το σημείο βρέθηκε η εικόνα του Αγίου και λόγω των πηγών που αναβλύζουν ονομάστηκε και Αγία Δύναμη.

Μέσα σε αυτό το παραδεισένιο τοπίο θα βρεις και αρκετές ταβέρνες όπου μπορείς να γευτείς τις νοστιμιές της κρητικής κουζίνας και το φημισμένο “αντικριστό”. Για όσους δεν γνωρίζουν το “αντικριστό” ή “οφτό” είναι κομμάτια αρνιού περασμένα σε μυτερές σούβλες που ψήνονται αργά γύρω (αντίκρυ=αντικριστό) από την φωτιά. Αποτελεί κορυφαίο τοπικό μεζέ για τους λάτρεις του ψητού κρέατος.

Ο ΝΑΟΣ ΤΩΝ ΠΕΝΤΕ ΠΑΡΘΕΝΩΝ

Λίγο πιο έξω από το χωριό και μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο βρίσκεται το μικρό εκκλησάκι των Πέντε Παρθένων. Η Θέκλα, η Μαριάννα, η Αιθανά ή Αθηνά, η Μάρθα και η Μαρία ήσαν νεαρές μοναχές που έζησαν εδώ το 330 μ.Χ. την εποχή των διωγμών των χριστιανών. Όταν ο βασιλιάς τις συλλαμβάνει μαζί με τον ιερέα τους και τις προστάζει να προσκυνήσουν τα είδωλα εκείνες αρνούνται. Δέρνονται με μανία και βασανίζονται αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Ο ιερέας όμως για να σωθεί προσκυνά τα είδωλα, πίνει αίμα από θυσίες και υπακούει στα προστάγματα. Το τελευταίο πρόσταγμα που του έδωσαν ήταν να σκοτώσει με ξίφος τις πέντε παρθένες στο οποίο και υπάκουσε..

Μπαίνοντας στο μικρό εκκλησάκι στην αριστερή πλευρά υπάρχει η σπηλιά μέσα στην οποία διακρίνονται οι τάφοι των πέντε παρθένων. Μέσα στους τάφους υπάρχει πάντα νερό που θεωρείται θεραπευτικό αγίασμα. Η εκκλησία το Σάββατο μετά το Πάσχα. Περνώντας από το μικρό εκκλησάκι στο πίσω μέρος του μπορείς να δεις και άλλους αρχαίους τάφους οι οποίοι είναι φτιαγμένοι από μαλακό ασβεστόλιθο της περιοχής. Οι τάφοι φτάνουν μέχρι την ρεματιά εκεί όπου υπάρχει πέτρινη βρύση με αραβική επιγραφή και είναι στολισμένη με λαξευτά κυπαρίσσια. Σύμφωνα με την Αραβική παράδοση τα κυπαρίσσια συμβολίζουν τον παράδεισο.

Δίπλα από την βρύση υπάρχει ο θεόρατος αιωνόβιος πλάτανος ηλικίας 2000 ετών ο οποίος θεωρείται μνημείο φυσικής κληρονομιάς της Κρήτης.

ΤΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Στο Λαογραφικό Μουσείο της Αργυρούπολης υπάρχουν συγκεντρωμένα φορεσιές, είδη λαϊκής τέχνης, εργαλεία και σκεύη που χρησιμοποιούσαν τα παλιά χρόνια.

Το Μουσείο λόγω έλλειψης προσωπικού λειτουργεί κατόπιν ραντεβού.

ΠΟΥ ΝΑ ΦΑΣ ΣΤΗΝ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ

Εκτός από τις ταβέρνες που υπάρχουν στις Πηγές προσωπικά συστήνω την ταβέρνα “Η Αρχαία Λάππα” η οποία βρίσκεται στην είσοδο του χωριού. Εδώ θα απολαύσεις μοναδικό αντικριστό, χοχλιούς μπουμπουριστούς, πεντανόστιμο απάκι (άπαχο ψαρονέφρι) και θα ενθουσιαστείς με τα ζουμερά μπιφτέκια, την μυζηθρόπιτα και την στάκα (κρητικό τυρί κρέμα ψημένο). Εκτός όμως από αυτά, τα οποία δοκίμασα προσωπικά, θα βρεις μεγάλη ποικιλία σε μεζέδες, ψητά και φαγητά όλα φτιαγμένα με εξαιρετικό παρθένο κρητικό ελαιόλαδο και με βάση την Κρητική παράδοση.

ΔΙΑΜΟΝΗ ΣΤΗΝ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ

ARCUS SUITES

Στην Αργυρούπολη υπάρχουν αρκετά αξιόλογα καταλύματα. Εκείνο όμως που εγώ έβαλα στην καρδιά μου είναι το εξαιρετικό Arcus Suites. Το Arcus Suites, είναι μια ολόκληρη γειτονιά από αναπαλαιωμένα Ενετικά πέτρινα αρχοντικά του 14ου αιώνα και βρίσκεται στην καρδιά του χωριού της Αργυρούπολης. Οι σουίτες του διατηρούν τα Ενετικά χαρακτηριστικά της αρχιτεκτονικής τους. Θόλοι, καμάρες, αψίδες και πέτρινα τζάκια δημιουργούν μια γοητευτική ατμόσφαιρα ενώ οι ιδιοκτήτες είναι ιδιαίτερα φιλόξενοι κι εξυπηρετικοί. Λειτουργεί όλο τον χρόνο. Στον υπέροχο κήπο υπάρχει εξωτερική πισίνα, BBQ και ξυλόφουρνος ενώ η αμμώδης παραλία της Επισκοπής βρίσκεται σε απόσταση μόλις 8 χιλιομέτρων.

ΚΕΝΤΡΟ ΚΡΗΤΙΚΗΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ

Εκείνο που εισέπραξα στην σύντομη επίσκεψη μου στη Αργυρούπολη είναι πόσο την αγαπούν οι κάτοικοι της και πόσο πασχίζουν να διατηρήσουν την παράδοση και την γαστρονομία του τόπου τους. Η Ασπασία Σταυρουλάκη είναι μια από αυτούς! Eίναι η ψυχή του Κέντρου Κρητικής Γαστρονομίας. Διοργανώνει μαθήματα μαγειρικής της κρητικής κουζίνας, γευσιγνωσίας ελαιόλαδου, σεμινάρια κρητικής διατροφής και πολλά πολλά ακόμα. Μας υποδέχτηκε με ένα τεράστιο φωτεινό χαμόγελο και μας έβγαλε κρητικά παξιμαδάκια, ελιές, κρητικό ελαιόλαδο και τί άλλο; ρακί φυσικά!

Μαζί της και με την πολύτιμη βοήθεια της κυρίας Ζαμπίας μάθαμε όλα τα μυστικά για τα ντολμαδάκια και την τέχνη του τυλίγματος τους, σε ένα πραγματικά απολαυστικό μάθημα μαγειρικής. Πριν φύγουμε η Ασπασία μας επεφύλασσε ένα μάθημα γευσιγνωσίας του Κρητικού παρθένου ελαιόλαδου που ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία για όλους μας. Μάθαμε ένα σωρό μυστικά και πήραμε σημαντικές πληροφορίες για όλα όσα αφορούν την ποιότητα και την γεύση του.

Η Αργυρούπολη ή Αρχαία Λάππα είναι ένα πανέμορφο χωριό της Κρήτης που θα ήταν μεγάλη παράλειψη να μην το επισκεφθείς. Προσωπικά το προτείνω σαν προορισμό για την διαμονή σου στην Μεγαλόνησο. Είναι ένας πανέμορφος τόπος, ιδανικός για οικογένειες, ζευγάρια ή μοναχικούς τύπους. Η Αργυρούπολη είναι ιδανική για κάθε τύπο επισκέπτη!

Υγ. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον Γιάννη Δεληγιαννάκη για την εξαιρετική ξενάγηση στο πανέμορφο χωριό του και την μοναδική φιλοξενία!

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating / 5. Vote count:

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Travel-blogger, Writer, Editor, Photographer, Traveler, Happy Mom, Proud Grandma, Dreamer

post a comment