Ιορδανία

10 Κορυφαία Αξιοθέατα που Πρέπει να Δεις στην Ιορδανία

To Xασεμιτικό Βασίλειο της Ιορδανίας απλώνεται στην ανατολική πλευρά του Ιορδάνη ποταμού. Είναι ένας τόπος με σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικά μνημεία, εκπληκτικά φυσικά φαινόμενα αλλά και ένας κορυφαίος ιερός προορισμός για τους χριστιανούς.

Για να δεις τα πιο σημαντικά αξιοθέατα της χώρας θα πρέπει να μείνεις τουλάχιστον μια εβδομάδα. Όσες όμως μέρες και αν διαθέσεις είναι σίγουρο πως οι αναμνήσεις που θα φέρεις μαζί στην επιστροφή σου θα είναι μοναδικές!

Ας δούμε μαζί τα κυριότερα αξιοθέατα που δεν πρέπει να χάσεις στο ταξίδι σου στην Ιορδανία ξεκινώντας από τον βορρά και φτάνοντας μέχρι τον νότο.

Αποποίηση Ευθύνης: Αυτό το άρθρο μπορεί να περιέχει affiliate links. Αυτό σημαίνει πως αν αγοράσεις κάτι από τους εξωτερικούς συνδέσμους εγώ θα λάβω μια μικρή προμήθεια. Δεν υπάρχει κανένα επιπλέον κόστος για σένα όμως αυτό συμβάλλει στα έξοδα συντήρησης αυτής της ιστοσελίδας. Ευχαριστώ πολύ.

Πως να χρησιμοποιήσεις τον χάρτη: Κάνε κλικ επάνω του ή εδώ για να ανοίξει ο χάρτης. Κάνε κλικ σε κάθε εικονίδιο για περισσότερες πληροφορίες. Για να τον προσθέσεις στους Χάρτες Google του δικού σου λογαριασμού κάνε κλικ στο αστέρι δίπλα από τον τίτλο του χάρτη. Στην συνέχεια άνοιξε το κινητό ή τον υπολογιστή σου πήγαινε στους Χάρτες Google κάνε κλικ στο κουμπί μενού και θα τον βρεις στην ενότητα “Τα μέρη σας” / “Χάρτες”.


Οργάνωσε Εύκολα το Ταξίδι σου

  • Βρες οικονομικές πτήσεις: Πάντοτε συγκρίνω τις τιμές των πτήσεων για να βρω την πιο συμφέρουσα, γι’ αυτόν τον λόγο χρησιμοποιώ την Skyscanner
  • Κλείσε εισιτήριο για το πλοίο: Για να μάθω τις ώρες των δρομολογίων και τις τιμές στα εισιτήρια των πλοίων χρησιμοποιώ πάντα την Ferryhopper
  • Έλεγξε εύκολα και γρήγορα αν χρειάζεσαι βίζα για το ταξίδι σου: Κλικ εδώ για έλεγχο και παραγγελία online
  • Κλείσε τη διαμονή σου: Υπάρχουν πολλές διαφορετικές πλατφόρμες διαμονής, αλλά καμία από αυτές δεν έχει τα πλεονεκτήματα της Booking
  • Ιδιωτική μεταφορά: Για να με περιμένει ο οδηγός στο αεροδρόμιο ή το λιμάνι και να με μεταφέρει με άνεση και ασφάλεια στον προορισμό μου, κάνω online κράτηση με την Welcome Pickups
  • Κλείσε online τις ξεναγήσεις σου: Οι περιηγήσεις από έμπειρους ξεναγούς απογειώνουν την εμπειρία του ταξιδιού, γι’ αυτό χρησιμοποιώ πάντα την GetYourGuide
  • Ενοικίαση αυτοκινήτου: Ο καλύτερος τρόπος για να νοικιάσεις ένα αυτοκίνητο σε προσιτή τιμή είναι να χρησιμοποιήσεις μια μηχανή αναζήτησης που να συγκρίνει τις τιμές από όλες τις εταιρείες ενοικίασης στην αγορά. Προσωπικά χρησιμοποιώ την Skyscanner
  • Πες αντίο στην ακριβή περιαγωγή, τις φυσικές κάρτες SIM και το αναξιόπιστο Wi-Fi: Ενεργοποίησε εδώ μια Airalo eSIΜ σε προσιτή τιμή
  • Ταξίδεψε ξέγνοιαστα: Κλείσε μια ταξιδιωτική ασφάλεια

Σημαντικά Αξιοθέατα στην Ιορδανία – Τι να Δεις

1. Κάστρο Ajloun

Το Κάστρο Ajloun χρονολογείται από τον 12ο αιώνα και βρίσκεται στην κορυφή ενός λόφου στο βορειοδυτικό τμήμα της Iορδανίας.

Το κάστρο έπαιξε ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην άμυνα κατά των Σταυροφόρων καθώς έχει θέα την κοιλάδα του Ιορδάνη και είναι από τα πιο καλά διατηρημένα δείγματα της μεσαιωνικής ισλαμικής αρχιτεκτονικής.

Διέθετε επτά πύργους και μια ξηρή τάφρο βάθους 15 μέτρων. Δυο μεγάλοι σεισμοί ο ένας το 1837 και ο άλλος το 1927 προκάλεσαν σοβαρές ζημιές οι οποίες αποκαταστάθηκαν.

Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον μια περιήγηση στους χώρους του μέχρι το πιο ψηλό σημείο από όπου θα απολαύσεις μοναδική θέα προς όλη την γύρω περιοχή και θα τραβήξεις μοναδικές φωτογραφίες.

Ώρες Εισόδου

Πάρε μέρος σε μια ξενάγηση στον Αρχαιολογικό χώρο της Γέρασα και στο Κάστρο Ajloun. Για περισσότερες πληροφορίες ρίξε μια ματιά εδώ

2. Γέρασα

O αρχαιολογικός χώρος της Γέρασα είναι από τα must αξιοθέατα που πρέπει, κυρίως εμείς οι Έλληνες, να επισκεφθούμε στην Ιορδανία. Η ιστορία θέλει η πόλη να χτίστηκε από τους ηλικιωμένους στρατηγούς του Μεγάλου Αλεξάνδρου οι οποίοι στην δύση της ζωής τους αποφάσισαν να μείνουν σε αυτόν τον τόπο για να γεράσουν και να πεθάνουν εκεί, γεγονός από το οποίο προήλθε το όνομα της.

Η διαδρομή από το Αμμάν έως εδώ είναι περίπου μια ώρα με το αυτοκίνητο και θα εντυπωσιαστείς όταν μάθεις πως η πόλη ανακαλύφθηκε μόλις το 1806 θαμμένη ολόκληρη κάτω από την άμμο!

Φρόντισε να έχεις εξασφαλίσει έναν ξεναγό που θα σου δώσει όλες τις σημαντικές πληροφορίες για τα δυο αρχαία θέατρα, τους ναούς του Δία και της Αρτέμιδας, την Αψίδα του Ανδριανού, την Οβάλ Πλατεία, το Νυμφαίο, την κεντρική οδό με τους υπέροχους κίονες και το Ρωμαϊκό οδόστρωμα.

Ώρες Εισόδου

Aπό το Αμμάν μεταφορά και ξενάγηση στην Μάνταμπα, το Όρος Νέμπο και το σημείο της Βάφτισης του Χριστού

3. Ελληνιστική Ακρόπολη – Citadel

Η Ακρόπολη βρίσκεται ψηλά στον λόφο Αλ Κάλα από όπου θα απολαύσεις μοναδική θέα προς ολόκληρο σχεδόν το Αμμάν. Όλος ο χώρος έχει σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα με κυριότερο τον Ναό του Ηρακλή ο οποίος πιστεύεται πως είναι από τα παλαιότερα κτίσματα της Ακρόπολης.

Ξεχωρίζει το γιγάντιο πέτρινο χέρι το οποίο πιστεύεται πως είναι μέρος του αγάλματος του Ηρακλή ύψους 10 μέτρων το οποίο υπήρχε στον χώρο.

Εντυπωσιακό και το Παλάτι των Ουμαγιάδων με τον υπέροχο τρούλο σκαρφαλωμένο στην κορυφή του λόφου. Υπολογίζεται πως χτίστηκε τον 8ο αιώνα και ήταν η κατοικία των εκάστοτε κυβερνητών της εποχής, ενώ καταστράφηκε από σεισμό το 749 μ.Χ.

Στον χώρο της Ακρόπολης υπάρχει και το Αρχαιολογικό Μουσείο το οποίο, παρόλο που είναι μικρό σε έκταση, φιλοξενεί ευρήματα από την παλαιολιθική εποχή μέχρι και την βυζαντινή.

Ώρες Εισόδου

4. Αρχαίο Ρωμαϊκό Θέατρο

Το Αρχαίο Ρωμαϊκό Θέατρο στο Αμμάν είναι από τα πιο δημοφιλή ιστορικά σημεία για τους επισκέπτες και θα το διακρίνεις από την στιγμή που θα βρίσκεσαι ψηλά στην Ακρόπολη. Χτίστηκε τον 2ο αιώνα και ο τεράστιος χώρος του φιλοξενούσε περισσότερα από 6.000 άτομα.

Θα παρατηρήσεις πως υπάρχουν τρία διαφορετικά επίπεδα στις κερκίδες τα οποία αντιστοιχούσαν και σε διαφορετική κοινωνική τάξη της τότε εποχής.

Μην παραλείψεις να επισκεφθείς τα δυο λαογραφικά μουσεία τα οποία βρίσκονται στις δυο άκρες του χώρου του θεάτρου και έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς περιγράφουν την ζωή των βεδουίνων.

Ώρες Εισόδου

Ξενάγηση σε όλα τα σημαντικά αξιοθέατα του Αμμάν με επιπλέον επιλογές. Για περισσότερες πληροφορίες ρίξε μια ματιά εδώ

5. Βηθανία

Η περιοχή της Βηθανίας, από την μεριά της Ιορδανίας πάντα, έχει πολλά σημαντικά να δείξει στους Έλληνες ορθόδοξους με κυριότερο το σημείο της Βάπτισης του Χριστού στον Ιορδάνη ποταμό.

Σύμφωνα με τις Γραφές ο Ιωάννης ο Πρόδρομος κήρυττε και βάπτιζε στην “Βηθανία πέρα από τον Ιορδάνη”. Η τοποθεσία εντοπίζεται στην ανατολική πλευρά του Ιορδάνη ποταμού, στο σημείο όπου οι ανασκαφές έχουν φέρει στο φως την σταυροειδή κολυμπήθρα. Το σημείο τεκμηριώθηκε πρώτη φορά την δεκαετία του 1890.

Οι ανασκαφές αποκάλυψαν κτίρια και άλλες κολυμπήθρες που χρησιμοποιούνταν κατά την βυζαντινή περίοδο για τις τελετές της βαπτίσεως. Βρέθηκαν επίσης κελιά μοναχών και τα ερείπια ενός μοναστηριού της βυζαντινής περιόδου.

Λίγο πιο πέρα από το σημείο της Βάπτισης υπάρχει ο Ναός του Ιωάννη του Βαπτιστή ο οποίος χτίστηκε με χορηγία του Ιδρύματος Νιάρχου. Η ευρύτερη τοποθεσία (όχι το ακριβές σημείο της βάπτισης του Χριστού) μοιράζεται με το Ισραήλ, γι’ αυτό και στα τρία μέτρα απέναντι βλέπεις τους Ισραηλίτες.

6. Όρος Νέμπο

Το όρος Νέμπο είναι το σημείο όπου στάθηκε ο Μωϋσής και ατένισε για τελευταία φορά στο βάθος την Γη της Επαγγελίας. Αν ο καιρός βοηθήσει όταν θα βρεθείς εκεί και η ατμόσφαιρα είναι καθαρή, τότε θα μπορέσεις να διακρίνεις στο βάθος την Ιερουσαλήμ, την Ιεριχώ και την Νεκρά Θάλασσα.

Στην είσοδο του χώρου υπάρχει ένας μονόλιθος ύψους 5,5 μέτρων ο οποίος έχει γραμμένη την φράση “Ο Θεός είναι Αγάπη” στα Αραβικά, τα Λατινικά και τα Ελληνικά.

Η εκκλησία που υπάρχει στον χώρο χτίστηκε τον 4ο αιώνα και μέσα μπορείς να δεις υπέροχα ψηφιδωτά με σκηνές από τον τρύγο, το κυνήγι και από διάφορα άγρια ζώα.

Στον προαύλιο χώρο και σε σημείο από όπου η θέα είναι πανοραμική δεσπόζει το ραβδί του Μωϋσή (ο μπρούτζινος σταυρός με το ερπετό). Προχωρώντας προς την έξοδο μην παραλείψεις μια επίσκεψη στο μικρό Μουσείο που υπάρχει εκεί.

7. Νεκρά Θάλασσα

Η Νεκρά Θάλασσα είναι μια τεράστια λίμνη με αλμυρό νερό και ένα από τα πιο εντυπωσιακά φαινόμενα σε ολόκληρο τον κόσμο που αξίζει να ζήσει κανείς εφόσον βρεθεί στην Ιορδανία.

΄΄Έχει μήκος 77 χιλιόμετρα και πλάτος 18, ενώ οι όχθες της αποτελούνται από κρυσταλλικό αλάτι. Λόγω της μεγάλης της έκτασης αναφέρεται σαν θάλασσα ενώ στην πραγματικότητα είναι λίμνη.

Αν σκεφτεί κανείς πως η περιεκτικότητα ενός ωκεανού σε αλάτι είναι μόλις 3,5% σίγουρα εντυπωσιάζει το 35% της Νεκράς Θάλασσας. Όπως είναι φυσικό κανένα είδος ζωής δεν μπορεί να επιβιώσει στα νερά της.

Εντυπωσιάζει επίσης το γεγονός πως μπορείς να κάνεις ηλιοθεραπεία δίχως να καείς όσο και αν εκτεθείς εξαιτίας της γεωγραφικής της θέσης που προσφέρει προστασία από τις ακτίνες UV.

Σύμφωνα με έρευνες τα τελευταία 60 χρόνια η στάθμη των υδάτων υποχωρεί και υπάρχει πιθανότητα σε 50 χρόνια από σήμερα η Νεκρά Θάλασσα να έχει εξαφανιστεί.

Διάβασε έναν πλήρη οδηγό που έχω κάνει για την Νεκρά Θάλασσα έτσι ώστε να μάθεις όλα τα σημαντικά που την αφορούν πριν ακόμα πας.

Τουριστική ξενάγηση στο Αμμάν και εκδρομή στην Νεκρά Θάλασσα. Για περισσότερες πληροφορίες ρίξε μια ματιά εδώ

8. Μικρή & Μεγάλη Πέτρα

Μικρή Πέτρα

H Μικρή Πέτρα απέχει λίγα μόνο χιλιόμετρα βόρεια από την Πέτρα και είναι σημαντικό να επισκεφθείς πρώτα αυτόν τον χώρο. Ο μόνος λόγος για να το κάνεις αυτό είναι πως η Πέτρα είναι απείρως πιο εντυπωσιακή οπότε θα επισκιάσει την Μικρή Πέτρα αν αλλάξεις την σειρά της επίσκεψης.

Παρόλα αυτά η Μικρή Πέτρα έχει πολλά να δείξει στον επισκέπτη της και μοιάζει με μια μικρογραφία που συμπληρώνει την μεγάλη. Είναι μικρή σε έκταση αλλά με εντυπωσιακές προσόψεις και ανοίγματα μέσα στα οποία μπορείς να δεις αρχαίες τοιχογραφίες και πολύχρωμα σχέδια με απεικονίσεις πουλιών και ζώων.

Από το Αμμάν ιδιωτική μεταφορά και ξενάγηση στην Πέτρα. Για περισσότερες πληροφορίες δες εδώ

Μεγάλη Πέτρα

H Πέτρα, γνωστή και σαν Τριανταφυλλένια πόλη, αποτελεί ένα από τα επτά σύγχρονα θαύματα ολόκληρου του πλανήτη και μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Μια πόλη λαξευμένη πάνω σε βράχια η οποία ανακαλύφθηκε τυχαία καθώς ήταν για αιώνες καλυμμένη κάτω από την άμμο της ερήμου. Την δημιούργησαν οι Ναβαταίοι οι οποίοι σκέφτηκαν να εκμεταλλευτούν το συνεχές πέρασμα των καραβανιών από αυτό το σημείο για οικονομικούς προς όφελος τους σκοπούς.

Το πιο εντυπωσιακό από τα κτίσματα που υπάρχουν στην Πέτρα είναι το Θησαυροφυλάκιο λαξευμένο σε πελώριο βράχο από κόκκινο ψαμμίτη με εκπληκτικές αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες. Το ίδιο εντυπωσιακό είναι και το Μοναστήρι (Ελ Ντεΐρ) αν αντέξεις να περπατήσεις επιπλέον δυο χιλιόμετρα και να ανέβεις 800 σκαλιά κάτω από τον καυτό ήλιο.

9. Έρημος Wadi Rum

Όταν βρεθείς σε αυτό τo μαγικό τοπίο της ερήμου Wadi Rum θα είναι σαν να έχεις μεταφερθεί σε κάποιο αραβικό παραμύθι που δεν θα χορταίνεις να ζεις. Απέχει από το Αμμάν περίπου 3,5 ώρες, ενώ από την Άκαμπα και την Πέτρα μια και μιάμιση ώρα αντίστοιχα.

Όλη η περιοχή είναι προστατευόμενη και έχει χαρακτηριστεί σαν μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Μετά την Πέτρα νομίζω πως είναι η αμέσως μεγαλύτερη εμπειρία που θα ζήσεις στην Ιορδανία.

Απέραντοι αμμόλοφοι και παράξενοι βραχώδεις σχηματισμοί συνθέτουν ένα απόκοσμο σκηνικό το οποίο έχει χρησιμοποιήσει πολλές φορές το Χόλυγουντ για τις ταινίες του.

Στην Wadi Rum δεν θα βρεις τα συνηθισμένα ξενοδοχεία, όμως τα συγκροτήματα από Βεδουίνικες σκηνές δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν σε ανέσεις. Παράλληλα οι δραστηριότητες που μπορεί κάποιος να κάνει είναι πολλές. Από μια απλή βόλτα με καμήλα μέχρι σαφάρι με 4χ4, ιππασία και εναέρια πτήση με μπαλόνι.

Από την Άκαμπα 2 ώρες tour με τζιπ στην έρημο. Για περισσότερες πληροφορίες ρίξε μια ματιά εδώ

10. Μάνταμπα

Άλλη μια όμορφη πόλη της Ιορδανίας είναι η Μάνταμπα με πολλά ενδιαφέροντα αξιοθέατα για να δει κανείς. Την αναφέρουν και σαν πόλη των ψηφιδωτών καθώς φημίζεται για τα μωσαϊκά και τα ψηφιδωτές κατασκευές κα΄θε είδους.

Στην Μάνταμπα υπάρχει και ο παλαιότερος χάρτης με χαρτογραφική απεικόνιση των Άγιων Τόπων ο οποίος χρονολογείται από τα μέσα του 6ου αιώνα μ.Χ. Φιλοξενείται στον Ελληνοορθόδοξο ναό του Αγίου Γεωργίου ο οποίος περιλαμβάνει υπέροχες τοιχογραφίες και πρέπει να επίσης να επισκεφθείς.

Περπατώντας στους δρόμους της Μάνταμπα θα συναντήσεις πολλά μαγαζιά με όμορφα αντικείμενα και ντόπια γλυκά που μπορείς να φέρεις δώρο στους φίλους σου πίσω στην Ελλάδα ή και για σένα.

Από το Αμμάν ημερήσια εκδρομή στην Νεκρά Θάλασσα και Ξενάγηση στην Μάνταμπα. Για περισσότερες πληροφορίες ρίξε μια ματιά εδώ


Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο ίσως μπορείς να το μοιραστείς με τους φίλους σου. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε πολλά για μένα! Bεβαιώσου πως με ακολουθείς στο Facebook και το Instagram για να μαθαίνεις ταξιδιωτικά tips και να βλέπεις ακόμη περισσότερες φωτογραφίες! Αν δεν θέλεις να χάνεις κάθε νέα δημοσίευση κάνε εγγραφή στο Newsletter.

Tzina Varotsi

Travel Writer - Blogger - Editor - Photographer - Traveler - Happy Mom - Proud Grandma - Dreamer

Πρόσφατα άρθρα

Κουάλα Λουμπούρ: 20 Must-Do Εμπειρίες για να την Ανακαλύψεις

Η Κουάλα Λουμπούρ, πρωτεύουσα της Μαλαισίας, σαγηνεύει τους ταξιδιώτες με την κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα, τον συνδυασμό… Διαβάστε περισσότερα

πριν από %

Ιωάννινα, τα Πιο Σημαντικά Αξιοθέατα

Ιωάννινα, πρώτα στις τέχνες, στα γρόσια και στα γράμματα! Δεν συνοδεύει άδικα αυτό το ρητό… Διαβάστε περισσότερα

πριν από %

Άφυτος Χαλκιδικής, το Χωριό των Καλλιτεχνών

Η Άφυτος Χαλκιδικής, ή Άθυτος, είναι πολύ περισσότερα από ένα απλό χωριό. Είναι ένας ολόκληρος… Διαβάστε περισσότερα

πριν από %

Ψώνια στο Λονδίνο: Οδηγός για τις Γειτονιές και τα Εμπορικά Κέντρα

Το Λονδίνο αποτελεί έναν κόσμο αγορών που καλύπτει κάθε προτίμηση και γούστο. Από τις παραδοσιακές… Διαβάστε περισσότερα

πριν από %

Ταξίδι στην Όμορφη Μπρατισλάβα, Αξιοθέατα

Η Μπρατισλάβα ήταν ένας προορισμός έκπληξη! Η αλήθεια είναι πως δεν την περίμενα τόσο όμορφη… Διαβάστε περισσότερα

πριν από %

Κάντιθ: 10 Λόγοι για να το Επισκεφθείς

Το Κάντιθ είναι μια πανέμορφη πόλη που εκτείνεται πάνω σε χερσόνησο στον Ατλαντικό ωκεανό στην… Διαβάστε περισσότερα

πριν από %