Ευρώπη

Βαλέτα: η Ατμοσφαιρική Πρωτεύουσα της Μάλτας

Η Βαλέτα, η πρωτεύουσα της μικρής Μάλτας, είναι μια πόλη μαγική που δεν χορταίνεις να την περπατάς, να χαζεύεις τα εξαιρετικής ομορφιάς κτίρια και τους δρόμους της.

Πολλοί κατακτητές όπως οι Νορμανδοί, οι Φοίνικες, οι Μαυριδοί, οι Ιππότες του Αγίου Ιωάννη και πιο πρόσφατα οι Βρετανοί πέρασαν από εδώ στην διάρκεια των αιώνων.

Έτσι, όπως είναι φυσικό, η πόλη έχει υποστεί την επιρροή διαφόρων πολιτισμών με κυριότερο όμως αυτόν του Τάγματος των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη.

Η Βαλέτα στα Μαλτέζικα ονομάζεται Il-Belt που σημαίνει “η Πόλη” και έχει ανακηρυχθεί από την UNESCO διατηρητέα από το 1980, ενώ φυσικά έχει συμπεριληφθεί στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Ταξίδεψε ξέγνοιαστα: Κάνε κλικ εδώ και κλείσε μια ταξιδιωτική ασφάλεια


Αποποίηση Ευθύνης: Αυτό το άρθρο μπορεί να περιέχει affiliate links. Αυτό σημαίνει πως αν αγοράσεις κάτι από τους εξωτερικούς συνδέσμους εγώ θα λάβω μια μικρή προμήθεια. Δεν υπάρχει κανένα επιπλέον κόστος για σένα όμως αυτό συμβάλλει στα έξοδα συντήρησης αυτής της ιστοσελίδας. Ευχαριστώ πολύ.

Η Ιστορία της Βαλέτας

Η Βαλέτα οφείλει την ύπαρξη της στου Ιππότες του Τάγματος του Αγίου Ιωάννη και το όνομα της στον Μεγάλο Μάγιστρο Ζαν Παριζό ντε Λα Βαλέτ.

Οι Ιππότες δημιούργησαν την Βαλέτα καθώς χρειάζονταν μια πόλη καταφύγιο για την φροντίδα των τραυματιών αλλά και των προσκυνητών στην διάρκεια των Σταυροφοριών.

Και καθώς τα χρήματα δεν είχαν σημασία γι’ αυτούς, δημιούργησαν μια πόλη με εκπληκτική αρχιτεκτονική, σε μπαρόκ και Αναγεννησιακό ρυθμό ενώ η πολυτέλεια ήταν άξια των αριστοκρατών που την κατοικούσαν.

Πως θα Πας από το Αεροδρόμιο στην Βαλέτα

Το διεθνές αεροδρόμιο της Μάλτας απέχει δέκα χιλιόμετρα από την Βαλέτα. Εν τούτοις η κίνηση στους δρόμους είναι πάντα μεγάλη γι’ αυτό και θα παρατηρήσεις μεγάλες καθυστερήσεις, ιδιαίτερα κατά τις ώρες αιχμής.

Στην Μάλτα το κυκλοφοριακό είναι από τα μεγαλύτερα προβλήματα καθώς τα αυτοκίνητα είναι πολλά ενώ οι δρόμοι σε γενικές γραμμές στενοί.

Με Λεωφορείο

Μέσα στο αεροδρόμιο μπορείς να προμηθευτείς το εισιτήριο σου για τα λεωφορεία που θα σε οδηγήσουν στην Βαλέτα ενώ η στάση βρίσκεται έξω ακριβώς από το κτίριο στα δεξιά σου.

Τα δρομολόγια πραγματοποιούνται από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το βράδυ και όπως σε όλα τα λεωφορεία έτσι και εδώ το εισιτήριο είναι φτηνό.

Με Ταξί

Έξω από το κτίριο του αεροδρομίου θα βρεις πιάτσα ταξί αν θέλεις να φτάσεις με άνεση στο ξενοδοχείο σου.

Παρ’ όλα αυτά η μεγάλη κίνηση στους δρόμους δεν εξασφαλίζει πως ακόμα και με ταξί θα φτάσεις σύντομα στον προορισμό σου.

Με Welcome Pickups

Η καλύτερη επιλογή είναι η υπηρεσία Welcome Pickups. Κάνεις την κράτηση σου online και ο οδηγός σε περιμένει στο αεροδρόμιο για να σε καλωσορίσει, να σε βοηθήσει με τις αποσκευές και να σε μεταφέρει με ασφάλεια στον προορισμό σου.

Η χρέωση είναι όση περίπου και ενός συμβατικού ταξί με όλες τις επιπλέον εξυπηρετήσεις όπως το email που θα λάβεις με την επιβεβαίωση της κράτησης, τα στοιχεία του οδηγού καθώς και μια φωτογραφία του για να τον αναγνωρίσεις εύκολα στην πύλη των αφίξεων.

Κλείσε online την μεταφορά σου με Welcome Pickups εύκολα και γρήγορα από εδώ

Τι να Δεις στην Βαλέτα – Αξιοθέατα

Για να δεις τον χάρτη κάνε κλικ επάνω του ή εδώ

Το κέντρο της Βαλέτας βρίσκεται ανάμεσα σε 12 παράλληλους δρόμους, οι περισσότεροι από τους οποίους προσφέρουν μοναδική θέα στο λιμάνι.

Σε κάθε σου βήμα τα κτίρια θα σου διηγούνται την ιστορία τους και θα σε εντυπωσιάζουν και στο τέλος του κάθε δρόμου η θέα της θάλασσας θα σου κόβει την ανάσα.

Κι ενώ υπάρχουν πολλά ενδιαφέροντα αξιοθέατα για να δεις, πιστεύω πως αρχικά θα πρέπει απλά να περπατήσεις στους δρόμους της. Αν μάλιστα κλείσεις και μια ξενάγηση που θα σου προσφέρει πολλές ενδιαφέρουσες γνώσεις για την ιστορία της τότε η βόλτα αυτή θα σου μείνει αξέχαστη.

Εθνικό Πολεμικό Μουσείο – Φρούριο Αγίου Έλμου

To Eθνικό Πολεμικό Μουσείο της Μάλτας στεγάζεται μέσα στα τείχη του φρούριου που διασχίζεις για να μπεις στην Βαλέτα. Η τοποθεσία που βρίσκεται επιλέχθηκε για στρατηγικούς λόγους οχύρωσης και για την αντιμετώπιση των εχθρικών επιδρομών.

Σήμερα από εκείνο το σημείο ο επισκέπτης απολαμβάνει ανεμπόδιστη θέα προς την θάλασσα. Στο μουσείο εκτός όλων των άλλων θα δεις και μια υπέροχη συλλογή αντικειμένων που αφηγούνται την ιστορία της Μάλτας από την εποχή του Χαλκού μέχρι και τα πρόσφατα χρόνια.

Ώρες Εισόδου

Το μουσείο παραμένει κλειστό στις 24, 25 και 31 Δεκεμβρίου, την Πρωτοχρονιά και την Μεγάλη Παρασκευή.

Κήποι Άνω Μπαράκα

Οι Κήποι Άνω Μπαράκα βρίσκονται στο ωραιότερο σημείο της Βαλέτας. Δημιουργήθηκαν τον 17ο αιώνα και αρχικά ήταν ιδιωτικοί κήποι των Ιπποτών που χρησίμευαν σαν χώρος για την ανάπαυλα και την ξεκούραση τους.

Από εδώ ψηλά θα απολαύσεις μοναδική θέα προς το Μεγάλο Λιμάνι αλλά και τις Τρεις Πόλεις που βρίσκονται ακριβώς απέναντι.

Αν μάλιστα βρεθείς σε αυτό το σημείο στις 12:00 το μεσημέρι ή στις 16:00 το απόγευμα τότε θα έχεις την τύχη να παρακολουθήσεις και τους κανονιοβολισμούς που πραγματοποιούνται καθημερινά αυτές τις ώρες.

Οι κανονιοβολισμοί γίνονταν κατά το παρελθόν για να ανακοινώσουν την είσοδο κάποιου σημαντικού πλοίου στο λιμάνι ή επιφανών αξιωματούχων.

Οι Κήποι είναι ανοιχτοί καθημερινά από τις 7:00 το πρωί έως τις 22:00 το βράδυ και η είσοδος είναι ελεύθερη. Εάν είσαι κάτω στο Μεγάλο Λιμάνι μπορείς να πάρεις τον ανελκυστήρα που υπάρχει και σε ανεβάζει στους κήπους δίχως να κοπιάσεις. Το κόστος είναι 1 ευρώ.

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο φιλοξενεί μια σημαντική συλλογή αντικειμένων της Προϊστορικής περιόδου της Μάλτας ξεκινώντας από την πρώτη παρουσία του ανθρώπου στο νησί το 5200 π.Χ.

Στεγάζεται σε ένα μπαρόκ οικοδόμημα του 16ου αιώνα και εκτός από τα προϊστορικά αντικείμενα περιλαμβάνει ακόμα ενδιαφέροντα όπλα και γλυπτά.

Ώρες Εισόδου

Καθεδρικός Αγίου Ιωάννου

Μπορεί εξωτερικά ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Ιωάννου να μην σου κάνει ιδιαίτερη εντύπωση, θα σε αποζημιώσει όμως αμέσως μόλις μπεις στο εσωτερικό του. Η εκκλησία άρχισε να κτίζεται το 1571 και ολοκληρώθηκε έξι χρόνια μετά.

Η πολυτέλεια που επικρατεί θα σε κάνει να αντιληφθείς έστω και στο ελάχιστο τον πλούτο των Ιπποτών. Οι θολωτές οροφές και οι τοίχοι είναι στολισμένοι με εξαιρετικές τοιχογραφίες του Ιταλού καλλιτέχνη Μattia Preti.

Υπάρχουν οκτώ παρεκκλήσια το κάθε ένα από αυτά διακοσμημένο διαφορετικά τα οποία είναι αφιερωμένα σε προστάτες Αγίους. Τα μαρμάρινα δάπεδα έχουν μυριάδες χρώματα και μοτίβα.

Στον Καθεδρικό ναό θα έχεις την τύχη να δεις από κοντά το αριστούργημα του Καραβάτζιο “ο Αποκεφαλισμός του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή”.

Ο Ναός είναι ανοιχτός καθημερινά εκτός από τις Κυριακές και τις αργίες.

Μια καλή ιδέα είναι να κλείσεις μια τρίωρη ξενάγηση στην Βαλέτα η οποία καταλήγει στον Καθεδρικό Ναό. Έτσι θα έχεις την ευκαιρία να ακούσεις όλα τα σημαντικά και ενδιαφέροντα γι’ αυτό το αριστούργημα. Για περισσότερες πληροφορίες κάνε κλικ εδώ.

Ώρες Εισόδου

Παλάτι Μεγάλου Μαγίστρου

Το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου βρίσκεται στην μέση της πλατείας του Αγίου Γεωργίου και σήμερα στεγάζει το γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας της Μάλτας.

Όπως τα περισσότερα κτίρια που έχτισαν οι Ιππότες έτσι και το Παλάτι είναι αρκετά απλό εξωτερικά, όμως η ομορφιά και ο πλούτος βρίσκεται στο εσωτερικό του.

Μπαρόκ έργα τέχνης και περίτεχνοι πίνακες ζωγραφικής κοσμούν το εσωτερικό. Γίνονται καθημερινά ξεναγήσεις σε κάποιες από τις αίθουσες του όπως και στο οπλοστάσιο.

Ώρες Εισόδου

*Έχε υπ’ όψιν πως αν υπάρχει κάποια Προεδρική δραστηριότητα τότε είναι πιθανόν το Παλάτι να είναι κλειστό για το κοινό.

Πλατεία Αγίου Γεωργίου

Η μεγάλη πλατεία του Αγίου Γεωργίου βρίσκεται στην καρδιά της Βαλέτας μπροστά ακριβώς από το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου.

Αυτή η τετράγωνη πλατεία περιβάλλεται από ενδιαφέροντα αρχιτεκτονικά κτίρια ενώ κοντά βρίσκονται αρκετά καταστήματα και καφέ που θα σου προσφέρουν μια ευχάριστη ανάπαυλα στην περιήγηση του.

Casa Rocca Piccola

Το παλάτι Casa Rocca Piccola ανήκει στην ίδια οικογένεια ευγενών από τον 16ο αιώνα μέχρι και σήμερα. Είναι ανοιχτό για το κοινό και πραγματοποιούνται ιδιωτικές ξεναγήσεις οι οποίες έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Ιδιαίτερα εντυπωσιακές είναι οι τραπεζαρίες με τα ασημικά και τα κρύσταλλα αλλά και όλοι οι χώροι του παλατιού στους οποίους μπορείς να θαυμάσεις αυθεντικά έπιπλα του 16ου αιώνα.

Ώρες Εισόδου

Που να Φας την Βαλέτα

Is-Suq Tal-Belt

Αυτή η Βικτωριανή αγορά τροφίμων του 19ου αιώνα περιλαμβάνει μια μεγάλη ποικιλία διεθνών γεύσεων και είναι ένα μέρος που αξίζει να το επισκεφθείς. Εκτείνεται σε τρία επίπεδα και σίγουρα θα βρεις κάτι εξαιρετικό για να απολαύσεις.

Caffe Cordina

Το φημισμένο Caffe Cordina βρίσκεται στον κεντρικό δρόμο της Βαλέτας και λίγο πιο κάτω από τον Καθεδρικό Ναό από το 1837. Αξίζει να κάνεις μια στάση για να απολαύσεις τον καφέ σου ή ένα από τα διάσημα “παστίτσι” του μέσα σε μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα που θα σε μεταφέρει σε άλλη εποχή.

Που να Μείνεις στην Βαλέτα

Valletta Central Suites

Τα καταλύματα Valletta Central Suites απέχουν μόλις 600 μέτρα από τους Κήπους Άνω Μπαράκα και μόλις 6 λεπτά από το Παλάτι Casa Rocca Piccola.

Oι χώροι τους κλιματίζονται ενώ τα διαμερίσματα είναι εξοπλισμένα με όλα τα απαραίτητα για μια άνετη διαμονή. Για περισσότερες πληροφορίες και για να δεις τις τελευταίες τιμές, ρίξε μια ματιά εδώ.

Casa Rocca Piccola B&B

Αν θέλεις να ζήσεις λίγο από την πολυτέλεια ενός παλατιού τότε η διαμονή σου στο Casa Rocca Piccola B&B θα σου μείνει αξέχαστη. Κάθε δωμάτιο διαθέτει ιδιωτικό μπάνιο ενώ σερβίρεται και ευρωπαϊκό πρωϊνό. Για περισσότερες πληροφορίες και για να δεις τις τελευταίες τιμές, ρίξε μια ματιά εδώ.

La Falconeria Hotel

Το La Falconeria Hotel απέχει 300 μέτρα από τους Κήπους Άνω Μπράκα και μόλις 100 μέτρα από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Μάλτας. Τα κομψά διακοσμημένα δωμάτια του ξενοδοχείου διαθέτουν κλιματισμό καθώς και μπουρνούζια, πετσέτες και δωρεάν προϊόντα περιποίησης. Για περισσότερες πληροφορίες και για να δεις τις τελευταίες τιμές, ρίξε μια ματιά εδώ.


Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο ίσως μπορείς να το μοιραστείς με τους φίλους σου. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε πολλά για μένα! Bεβαιώσου πως με ακολουθείς στο FaceBook και το Instagram για να μαθαίνεις ταξιδιωτικά tips και να βλέπεις ακόμη περισσότερες φωτογραφίες! Αν δεν θέλεις να χάνεις κάθε νέα δημοσίευση κάνε εγγραφή στο Newsletter

Tzina Varotsi

Travel Writer - Blogger - Editor - Photographer - Traveler - Happy Mom - Proud Grandma - Dreamer

Πρόσφατα άρθρα

Ταγγέρη: 10 Αξιοθέατα της Μαγευτικής Πόλης

Η Ταγγέρη είναι η πόλη των αντιθέσεων με μια συναρπαστική ιστορία διαμορφωμένη στην διάρκεια των… Διαβάστε περισσότερα

πριν από %

Καπαλί Τσαρσί, Μεγάλο Παζάρι στην Κωνσταντινούπολη

Αν  έχεις επισκεφθεί την Κωνσταντινούπολη τότε γνωρίζεις ήδη πως δεν γίνεται να μην πας στο… Διαβάστε περισσότερα

πριν από %

Μπέργκαμο: 10 Λόγοι για να το Επισκεφτείς

Σκαρφαλωμένο στους πρόποδες των Άλπεων, το Μπέργκαμο είναι μια γοητευτική πόλη που μαγνητίζει τους ταξιδιώτες… Διαβάστε περισσότερα

πριν από %

Πάρκο Keukenhof, ένας Επίγειος Παράδεισος

Εκείνο που κυριολεκτικά με μάγεψε στο Άμστερνταμ ήταν το πάρκο με τις τουλίπες ή αλλιώς… Διαβάστε περισσότερα

πριν από %

Κουάλα Λουμπούρ: 20 Must-Do Εμπειρίες για να την Ανακαλύψεις

Η Κουάλα Λουμπούρ, πρωτεύουσα της Μαλαισίας, σαγηνεύει τους ταξιδιώτες με την κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα, τον συνδυασμό… Διαβάστε περισσότερα

πριν από %

Ιωάννινα, τα Πιο Σημαντικά Αξιοθέατα

Ιωάννινα, πρώτα στις τέχνες, στα γρόσια και στα γράμματα! Δεν συνοδεύει άδικα αυτό το ρητό… Διαβάστε περισσότερα

πριν από %