Ασία

Τελ Αβίβ, Το Μαϊάμι Της Μέσης Ανατολής – Τι Να Δεις

Το Τελ Αβίβ είναι η πιο ζωντανή πόλη του Ισραήλ. Μια πόλη με ατέλειωτες παραλίες, με αγορές και φεστιβάλ, με μουσεία, με τέχνη και με έντονη νυχτερινή ζωή. Με λίγα λόγια είναι μια πόλη γεμάτη ενθουσιασμό που δεν κοιμάται ποτέ.

Ιδρύθηκε το 1909 από Εβραίους μετανάστες που ήρθαν στο Ισραήλ μετά την διασπορά και αναπτύχθηκε στα περίχωρα της αρχαίας πόλης της Jaffa.

Αποτελεί το αντίθετο άκρο της “συντηρητικής” Ιερουσαλήμ. Τους κατοίκους του Τελ Αβίβ τους απασχολεί περισσότερο η μόδα, οι ώρες που θα περάσουν στις παραλίες και η νυχτερινή ζωή παρά η μελέτη του τορά.

Όμως, όποια και αν είναι τα δικά σου ενδιαφέροντα, είτε σου αρέσουν οι έντονοι ρυθμοί είτε προτιμάς την κατάνυξη και την γαλήνη της Ιερουσαλήμ, έχει πάντα ενδιαφέρον να δεις μια καινούργια πόλη. Ας δούμε λοιπόν μαζί τι πρέπει να δεις στο Τελ Αβίβ αν βρεθείς εκεί.

Αποποίηση Ευθύνης: Αυτό το άρθρο μπορεί να περιέχει affiliate links. Αυτό σημαίνει πως αν αγοράσεις κάτι από τους εξωτερικούς συνδέσμους εγώ θα λάβω μια μικρή προμήθεια. Δεν υπάρχει κανένα επιπλέον κόστος για σένα όμως αυτό συμβάλλει στα έξοδα συντήρησης αυτής της ιστοσελίδας. Ευχαριστώ πολύ.


Γρήγορος Οδηγός για το Τελ Αβίβ


Πως να χρησιμοποιήσεις τον χάρτη: Κάνε κλικ επάνω του ή εδώ για να ανοίξει ο χάρτης. Κάνε κλικ σε κάθε εικονίδιο για περισσότερες πληροφορίες. Για να τον προσθέσεις στους Χάρτες Google του δικού σου λογαριασμού κάνε κλικ στο αστέρι δίπλα από τον τίτλο του χάρτη. Στην συνέχεια άνοιξε το κινητό ή τον υπολογιστή σου πήγαινε στους Χάρτες Google κάνε κλικ στο κουμπί μενού και θα τον βρεις στην ενότητα “Τα μέρη σας” / “Χάρτες”

Η Καλύτερη Εποχή να Επισκεφθείς το Τελ Αβίβ

Όποια εποχή και αν επιλέξεις να έρθεις, με περίπου 300 ηλιόλουστες μέρες που έχει τον χρόνο το Τελ Αβίβ, δύσκολα θα αντιμετωπίσεις άσχημο καιρό. Οπότε μπορείς να προγραμματίσεις το ταξίδι σύμφωνα με τις επιθυμίες σου και το πιθανότερο είναι πως ο καιρός θα είναι μια χαρά.

Τον χειμώνα η θερμοκρασία κυμαίνεται μεταξύ 15℃ και 20℃, ενώ το καλοκαίρι από 30℃ και πάνω. Μπορείς να προγραμματίσεις το ταξίδι σου τον χειμώνα, που ο καιρός στα περισσότερα υπόλοιπα κράτη είναι γκρίζος και καταθλιπτικός, ενώ στο Τελ Αβίβ το πιθανότερο είναι να βρεις λιακάδα.

Πως θα Πας από το Αεροδρόμιο στην πόλη

Υπάρχουν δυο βασικοί τρόποι μεταφοράς από το διεθνές αεροδρόμιο Ben Gurion προς το κέντρο του Τελ Αβίβ. Ο ένας είναι με τρένο που είναι ο πλέον δημοφιλής τρόπος και ο άλλος τρόπος τα ταξί. Η μεταφορά είτε με το τρένο είτε με ταξί θα διαρκέσει περίπου 20 λεπτά, με την διαφορά πως το ταξί θα κάνει τον ίδιο χρόνο μόνο με ιδανικές και κανονικές συνθήκες κυκλοφορίας.

Τα λεωφορεία δεν θα τα συνιστούσα γιατί έχουν μεγάλο χρόνο αναμονής και ασυνέπεια στα δρομολόγια τους. Όμως, ευτυχώς, υπάρχει η Welcome Pickups που την χρησιμοποιώ πάντα ΄όταν πηγαίνω στο εξωτερικό. Το κόστος είναι όσο και ενός συμβατικού ταξί ενώ ο οδηγός θα σε περιμένει στην αίθουσα των αφίξεων.

Η διαδικασία είναι απλή. Μπαίνεις στο site της Welcome Pickups, συμπληρώνεις την ημερομηνία και την ώρα (στο περίπου) της άφιξης σου, πληρώνεις και τέλος. Έτσι εκτός από την ηρεμία πως κάποιος θα σε περιμένει και δεν χρειάζεται να ψάχνεις, θα έχεις παράλληλα πληρώσει online και δεν θα έχεις το άγχος να κάνεις συνάλλαγμα με το που θα φτάσεις.




Τι να Δεις στο Τελ Αβίβ – Αξιοθέατα

1. Παλιά Πόλη (Jaffa)

Η παλιά πόλη του Τελ Αβίβ, η Jaffa, είναι από τις παλαιότερες πόλεις-λιμάνια της Μεσογείου γεμάτη από πολιτισμό και ιστορία. Μην χάσεις την ευκαιρία να περπατήσεις στα δαιδαλώδη σοκάκια της και να απολαύσεις τα γραφικά της σπίτια. Την τελευταία δεκαετία στην Jaffa μετακομίζουν πολλοί καλλιτέχνες και σχεδιαστές που έχουν δώσει έναν ιδιαίτερο αέρα στην ατμόσφαιρα της πόλης.

Λαξευμένη πάνω σε λόφο περιβάλλεται από τείχη με ατέλειωτες στροφές, μυστικά μονοπάτια και πέτρινα σκαλοπάτια. Περιπλανήσου χωρίς πρόγραμμα, γνώρισε κάθε γωνιά της, ζήσε την ατμόσφαιρα, τις μυρωδιές, την κίνηση, τις αγορές κι ετοιμάσου να ερωτευτείς μια από τις πιο υπέροχες, αυθεντικές και όμορφες πόλεις της Μέσης Ανατολής.



2. St. Peter’s Church

Η εκκλησία του Αγίου Πέτρου βρίσκεται πάνω από το λιμάνι της πόλης σκαρφαλωμένη σε λόφο. Χτίστηκε το 1654 στο σημείο όπου έμεινε ο απόστολος Πέτρος όταν πήγε στην Jaffa. Σε αντ΄ίθεση με την πλειοψηφία των εκκλησιών που βλέπουν προς την Ανατολή η συγκεκριμένη βλέπει προς την Δύση, προς το σημείο δηλαδή από όπου ο Πέτρος είχε το πρώτο του όραμα.

Το κτίριο αναγέρθηκε από την Ισπανική Αυτοκρατορία γι’ αυτό τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά θυμίζει καθεδρικούς ναούς στην Ευρώπη με ψηλή θολωτή οροφή, βιτρό και εικόνες Ισπανών αγίων. Εντύπωση προκαλεί ο άμβωνας ο οποίος είναι σκαλισμένος σε σχήμα δέντρου.

3. Ο Πύργος του Ρολογιού

O Πύργος του Ρολογιού είναι ένας από τους επτά πύργους ρολογιού που χτίστηκαν στο Ισραήλ κατά την οθωμανική περίοδο για τον εορτασμό της 25ης επετείου της βασιλείας του Σουλτάνου Αμπντούλ Χαμίτ του Β’. Βρίσκεται στην οδό Yefet στην βόρεια είσοδο της Jaffa και είναι κατασκευασμένος από ασβεστόλιθο.

Σύμφωνα με την ιστορία το πύργο τον έχτισε ο Yossef Moial, ένας πλούσιος επιχειρηματίας ο οποίος είχε συντελέσει και στην κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής Ιερουσαλήμ-Γιάφα. Τοποθετήθηκαν τέσσερα ρολόγια με δυο από αυτά να δείχνουν την ώρα στην Ευρώπη και τα άλλα δύο την ώρα στο Ισραήλ.

4. Γειτονιά Neve Tzedek

Η γειτονιά Neve Tzedek ήταν η πρώτη εβραϊκή γειτονιά που χτίστηκε έξω από την παλιά πόλη της Jaffa πολύ πριν δημιουργηθεί το Τελ Αβίβ. Δημιουργήθηκε όταν κάποιες εβραϊκές οικογένειες μετακινήθηκαν έξω από την πυκνοκατοικημένη Jaffa για να τους ακολουθήσουν στην συνέχεια κι άλλοι.

Σήμερα είναι η ομορφότερη ίσως γειτονιά του Τελ Αβίβ με μικρές γκαλερί, καταστήματα, χαριτωμένα μικρά καφέ και εστιατόρια. Προσελκύει πλήθος τουριστών που έρχονται για να περπατήσουν στα στενά της δρομάκια και να θαυμάσουν την αρχιτεκτονική της περιοχής.

5. Αγορά Nachalat Binyamin

Γκράφιτι στην γειτονιά Nachalat Binyamin

Μια από τις μεγαλύτερες αγορές χειροτεχνίας και τέχνης στο Ισραήλ είναι η αγορά Nachalat Binyamin. Βρίσκεται στην καρδιά του Τελ Αβίβ και αν σου αρέσουν τα πρωτότυπα χειροποίητα αντικείμενα θα πρέπει να την επισκεφθείς. Οι καλλιτέχνες που παίρνουν μέρος εγκρίνονται από ειδική επιτροπή με την προϋπόθεση τα έργα τους να είναι αυθεντικά και χειροποίητα.

Είναι μια αγορά δρόμου που ξεκίνησε να λειτουργεί πρώτη φορά το 1987. Δυο φορές την εβδομάδα (Τρίτη και Παρασκευή) καλλιτέχνες από όλα τα σημεία του Ισραήλ εκθέτουν προς πώληση τα δημιουργήματα τους. Πολλοί από αυτούς χρησιμοποιούν την αγορά σαν βιτρίνα δουλεύοντας την υπόλοιπη εβδομάδα από το σπίτι.

6. Λεωφόρος Rothschild

Η λεωφόρος Rothschild είναι από τους κεντρικούς και σημαντικούς δρόμους στο Τελ Αβίβ. Είναι ένας μεγάλος δρόμος ο οποίος έχει καθορισμένο πεζόδρομο στην μέση, γεγονός που κάνει το περπάτημα ευχάριστο και ασφαλές. Πολλά από τα κτίρια που θα δεις έχουν μεγάλη ιστορία με κυρίαρχο το Independence Hall στο οποίο υπογράφηκε η Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας του Ισραήλ το 1948.

Περπατώντας θα έχεις την ευκαιρία να θαυμάσεις και άλλα όμορφα κτίρια και να παρατηρήσεις την αρχιτεκτονική τους. Υπάρχουν επίσης αρκετά καφέ και εστιατόρια. Μπορείς να κάνεις ένα διάλειμμα για να ξεκουραστείς και να χαλαρώσεις πίνοντας έναν καφέ ή να απολαύσεις το γεύμα σου σε κάποιο από αυτά.

7. Shuk Hacarmel

Η υπαίθρια αγορά Carmel, γνωστή σαν Shuk Hacarmel, δημιουργήθηκε την δεκαετία του 1920 και παραμένει η πιο δημοφιλής αγορά του Τελ Αβίβ διατηρώντας το χρώμα και τις ρίζες της. Θα βρεις δεκάδες πάγκους με φρέσκα προϊόντα αλλά και ρούχα, αναμνηστικά, κοσμήματα και πολλά ακόμα αντικείμενα.

Λειτουργεί από την Κυριακή μέχρι την Πέμπτη από νωρίς το πρωί μέχρι τις 18:00 περίπου το απόγευμα, ενώ την Παρασκευή, εξαιτίας του Σαββάτου που ακολουθεί και είναι αργία για τους Εβραίους, κλείνει νωρίτερα. Αν μάλιστα πας προς το τέλος της ημέρας θα βρεις πολύ καλύτερες τιμές καθώς οι έμποροι που δεν θέλουν να τους μείνουν τα προϊόντα τους ρίχνουν τις τιμές.



8. Πάρκο Gan Meir

Το πάρκο Gan Meir βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και είναι μια όαση πράσινου. Χρονολογείται από τις αρχές της δεκαετίας του 1940 και πήρε το όνομα του από τον πρώτο δήμαρχο του Τελ Αβίβ, Meir Dizengoff.

Εκτός από το πράσινο που διαθέτει υπάρχει επίσης μια λίμνη, μια κινητή βιβλιοθήκη, τραπέζια για πινγκ πονγκ, υπαίθριο γυμναστήριο, γήπεδο μπάσκετ και πολλά ακόμα. Αν θέλεις να χαλαρώσεις στο καταπράσινο περιβάλλον του πάρκου υπάρχει ένα cafe όπου μπορείς να απολαύσεις τον καφέ σου παρακολουθώντας τον κόσμο που πηγαινοέρχεται.

9. Πλατεία Habima

H πλατεία Habima βρίσκεται στην διασταύρωση των οδών Dizengoff και της λεωφόρου Rothschild. Το όνομα της στα εβραϊκά σημαίνει “η σκηνή” και το οφείλει στην ζωντάνια που επικρατεί όλες τις ώρες της μέρας, αλλά και στις παραστάσεις από το παρακείμενο Εθνικό Θέατρο.

Για τους ντόπιους αποτελεί ένα δημοφιλές σημείο συνάντησης, ενώ στην γύρω περιοχή υπάρχουν υπέροχα μέρη για φαγητό και ποτό. Η πλατεία παλαιότερα υπήρξε χώρος στάθμευσης, όμως σήμερα είναι ένας μεγάλος διαμορφωμένος με πράσινο χώρος, με μια μικρή λίμνη, ενώ συχνά χρησιμοποιείται σαν τόπος για διάφορες εκδηλώσεις.

10. Sarona Market

Η αγορά Sarona είναι η μεγαλύτερη κλειστή αγορά του Ισραήλ και μια γιορτή της τοπικής γαστρονομίας. Ανταγωνίζεται επάξια παρόμοιες αγορές που υπάρχουν σε όλον τον κόσμο όπως η La Boqueria στην Βαρκελώνη, η Borough Market στο Λονδίνο και η αγορά Chelsea στην Νέα Υόρκη.

Φιλοξενεί περίπου 100 τοπικές επιχειρήσεις ντόπιων παραγωγών τυριών, κρεάτων και άλλων αγαθών, πάγκους με εξαιρετικό street food και περίπου 40 εστιατόρια τα οποία έχουν τους πιο διάσημους σεφ της χώρας στην κουζίνα τους. Στεγάζεται σε μια έκταση 8000 περίπου τετραγωνικών μέτρων και αποτελεί ένα σημαντικό τουριστικό αξιοθέατο.

Ώρες Εισόδου

11. Μουσείο Τέχνης

Το μουσείο Τέχνης του Τελ Αβίβ ιδρύθηκε το 1932, είναι αφιερωμένο στην προβολή της σύγχρονης και μοντέρνας τέχνης και φιλοξενεί μερικά από τα πιο όμορφα και συναρπαστικά έργα τέχνης στον κόσμο. Συχνά φιλοξενεί διάφορες εκθέσεις ενώ παράλληλα προσφέρει διάφορες δραστηριότητες όπως συναυλίες, διαλέξεις, ξεναγήσεις, εργαστήρια και πολλά άλλα.

Περιλαμβάνει διάφορα τμήματα όπως το τμήμα Μοντέρνας και Σύγχρονης Τέχνης, ΄το τμήμα Χαρακτικών και Σχεδίων, το τμήμα Φωτογραφίας, το τμήμα Αρχιτεκτονικής και Σχεδιασμού και το τμήμα Παλαιών Δασκάλων με έργα τέχνης από τον 16ο μέχρι και τον 19ο αιώνα.

Ώρες Εισόδου

12. Η Λευκή Πόλη

H Λευκή Πόλη του Τελ Αβίβ είναι μια περιοχή της οποίας τα περισσότερα κτίρια είναι λευκά. Δημιουργήθηκε στις δεκαετίες του 1920 και 1930 όταν ένας μεγάλος αριθμός Εβραίων αρχιτεκτόνων μετακόμισαν από την Ευρώπη στο Τελ Αβίβ.

Θέλοντας να αναπαραστήσουν την αρχιτεκτονική της Ευρώπης και να την ενσωματώσουν στο ζεστό κλίμα του Ισραήλ σχεδίασαν κτίρια που χαρακτηρίζονται από απλότητα, ασυμμετρία αλλά και λειτουργικότητα.

Σήμερα τα περισσότερα από αυτά τα κτίρια έχουν αποκατασταθεί και η περιοχή έχει εξελιχθεί σε μια από τις πιο όμορφες της πόλης με δρόμους γεμάτους από μπουτίκ, εστιατόρια και καφετέριες. Από το 2003 η Λευκή Πόλη αποτελεί ένα από τα πρώτα σύγχρονα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

13. Πάρκο Yarkon

Το πάρκο Yarkon βρίσκεται στα περίχωρα και είναι για το Τελ Αβίβ ό,τι το Σέντραλ Παρκ για τους Νεοϋρκέζους. Καλύπτει μια περιοχή από 3.800 στρέμματα που την διασχίζει ο ποταμός Yarkon. Έχει συνολικά έξι κήπους, 10 αλευρόμυλους, μονοπάτια πεζοπορίας και ποδηλασίας, γήπεδα μπάσκετ και ποδοσφαίρου, χώρους για μπάρμπεκιου και γυμναστήρια.

Το επισκέπτονται κάθε χρόνο περίπου δεκαέξι εκατομμύρια άνθρωποι και τα Σαββατοκύριακα (Παρασκευή και Σάββατο για τους Εβραίους) γεμίζει από κόσμο που αθλείται, παίζει, κάνει πικνίκ και γενικά περνά ποιοτικό χρόνο μέσα σε αυτήν την όαση του πράσινου. Υπάρχουν επίσης υπαίθριοι συναυλιακοί χώροι που έχουν φιλοξενήσει πολλούς διεθνείς καλλιτέχνες όπως οι Rolling Stones, η Madonna, ο David Bowie και άλλοι.

Οι Παραλίες του Τελ Αβίβ

Η ακτογραμμή του Τελ Αβίβ καταλαμβάνει σχεδόν 20 χιλιόμετρα και περιλαμβάνει πολλές δημόσιες παραλίες. Είτε λοιπόν θέλεις να κολυμπήσεις, να χαρείς τον ήλιο, να παίξεις βόλεϋ ή να έρθεις για κολύμπι με τον αγαπημένο σου σκύλο (ναι, θα βρεις ακόμα και dog friendly παραλίες), υπάρχει μια κατάλληλη παραλία για όλους και όλα.

Έχουν χρυσή λεπτή άμμο και κρυστάλλινα γαλάζια νερά. Διαθέτουν ομπρέλες, ξαπλώστρες και είναι ιδανικές για surfing, ενώ προσφέρουν επίσης την δυνατότητα και για πολλά ακόμα θαλάσσια σπορ. Όλες είναι εκπληκτικές και κάθε μια χωριστά έχει την δική της ατμόσφαιρα και προσελκύει διαφορετικό πλήθος ανθρώπων.


Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο ίσως μπορείς να το μοιραστείς με τους φίλους σου. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε πολλά για μένα! Bεβαιώσου πως με ακολουθείς στο Facebook και το Instagram για να μαθαίνεις ταξιδιωτικά tips και να βλέπεις ακόμη περισσότερες φωτογραφίες! Αν δεν θέλεις να χάνεις κάθε νέα δημοσίευση κάνε εγγραφή στο Newsletter.



Tzina Varotsi

Travel Writer - Blogger - Editor - Photographer - Traveler - Happy Mom - Proud Grandma - Dreamer

Πρόσφατα άρθρα

Ταγγέρη: 10 Αξιοθέατα της Μαγευτικής Πόλης

Η Ταγγέρη είναι η πόλη των αντιθέσεων με μια συναρπαστική ιστορία διαμορφωμένη στην διάρκεια των… Διαβάστε περισσότερα

πριν από %

Καπαλί Τσαρσί, Μεγάλο Παζάρι στην Κωνσταντινούπολη

Αν  έχεις επισκεφθεί την Κωνσταντινούπολη τότε γνωρίζεις ήδη πως δεν γίνεται να μην πας στο… Διαβάστε περισσότερα

πριν από %

Μπέργκαμο: 10 Λόγοι για να το Επισκεφτείς

Σκαρφαλωμένο στους πρόποδες των Άλπεων, το Μπέργκαμο είναι μια γοητευτική πόλη που μαγνητίζει τους ταξιδιώτες… Διαβάστε περισσότερα

πριν από %

Πάρκο Keukenhof, ένας Επίγειος Παράδεισος

Εκείνο που κυριολεκτικά με μάγεψε στο Άμστερνταμ ήταν το πάρκο με τις τουλίπες ή αλλιώς… Διαβάστε περισσότερα

πριν από %

Κουάλα Λουμπούρ: 20 Must-Do Εμπειρίες για να την Ανακαλύψεις

Η Κουάλα Λουμπούρ, πρωτεύουσα της Μαλαισίας, σαγηνεύει τους ταξιδιώτες με την κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα, τον συνδυασμό… Διαβάστε περισσότερα

πριν από %

Ιωάννινα, τα Πιο Σημαντικά Αξιοθέατα

Ιωάννινα, πρώτα στις τέχνες, στα γρόσια και στα γράμματα! Δεν συνοδεύει άδικα αυτό το ρητό… Διαβάστε περισσότερα

πριν από %