Προτάσεις

Πως να Διαλέξεις την Κατάλληλη Βαλίτσα για τα Ταξίδια σου

Για όλους όσους αγαπάμε τα ταξίδια η βαλίτσα είναι το αγαπημένο μας “αξεσουάρ”. Μας συνοδεύει σε μακρινούς ή κοντινούς προορισμούς και μεταφέρει όλα τα απαραίτητα που χρειάζεται να έχουμε μαζί μας.

Ποιος τύπος όμως βαλίτσας είναι ο πλέον χρήσιμος και θα μας εξυπηρετήσει στο έπακρο; Τι να προσέξεις, τι να αποφύγεις και τι να προτιμήσεις; Για όλα αυτά θα μιλήσουμε και θα τα αναλύσουμε σε τούτο το άρθρο.

Αποποίηση Ευθύνης: Αυτό το άρθρο μπορεί να περιέχει affiliate links. Αυτό σημαίνει πως αν αγοράσεις κάτι από τους εξωτερικούς συνδέσμους εγώ θα λάβω μια μικρή προμήθεια. Δεν υπάρχει κανένα επιπλέον κόστος για σένα όμως αυτό συμβάλλει στα έξοδα συντήρησης αυτής της ιστοσελίδας. Ευχαριστώ πολύ.

10 Μυστικά για να Οργανώσεις Έξυπνα την Βαλίτσα σου


Οργάνωσε Εύκολα το Ταξίδι σου

  • Βρες οικονομικές πτήσεις: Πάντοτε συγκρίνω τις τιμές των πτήσεων για να βρω την πιο συμφέρουσα, γι’ αυτόν τον λόγο χρησιμοποιώ την Skyscanner
  • Κλείσε εισιτήριο για το πλοίο: Για να μάθω τις ώρες των δρομολογίων και τις τιμές στα εισιτήρια των πλοίων χρησιμοποιώ πάντα την Ferryhopper
  • Έλεγξε εύκολα και γρήγορα αν χρειάζεσαι βίζα για το ταξίδι σου: Κλικ εδώ για έλεγχο και παραγγελία online
  • Κλείσε τη διαμονή σου: Υπάρχουν πολλές διαφορετικές πλατφόρμες διαμονής, αλλά καμία από αυτές δεν έχει τα πλεονεκτήματα της Booking
  • Ιδιωτική μεταφορά: Για να με περιμένει ο οδηγός στο αεροδρόμιο ή το λιμάνι και να με μεταφέρει με άνεση και ασφάλεια στον προορισμό μου, κάνω online κράτηση με την Welcome Pickups
  • Κλείσε online τις ξεναγήσεις σου: Οι περιηγήσεις από έμπειρους ξεναγούς απογειώνουν την εμπειρία του ταξιδιού, γι’ αυτό χρησιμοποιώ πάντα την GetYourGuide
  • Ενοικίαση αυτοκινήτου: Ο καλύτερος τρόπος για να νοικιάσεις ένα αυτοκίνητο σε προσιτή τιμή είναι να χρησιμοποιήσεις μια μηχανή αναζήτησης που να συγκρίνει τις τιμές από όλες τις εταιρείες ενοικίασης στην αγορά. Προσωπικά χρησιμοποιώ την Skyscanner
  • Πες αντίο στην ακριβή περιαγωγή, τις φυσικές κάρτες SIM και το αναξιόπιστο Wi-Fi: Ενεργοποίησε εδώ μια Airalo eSIΜ σε προσιτή τιμή
  • Ταξίδεψε ξέγνοιαστα: Κλείσε μια ταξιδιωτική ασφάλεια

Συμβουλές για την Κατάλληλη Βαλίτσα

Θα πρέπει να θυμάσαι πως η κατάλληλη βαλίτσα μπορεί να κάνει τις μετακινήσεις σου πιο εύκολες και με λιγότερο άγχος. Είναι λοιπόν σημαντικό να προσέξεις κάποια πράγματα που θα σε βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Προφανώς η επιλογή της βαλίτσας εξαρτα΄ται από την διάρκεια του ταξιδιού και το είδος του. Θέλω να πω ότι η επιλογή σου θα διαφέρει αν πρόκειται να ταξιδέψεις για επαγγελματικούς λόγους, για αναψυχή, για 2-3 μέρες ή για 2 εβδομάδες.

Τι Τύπο Βαλίτσας να Επιλέξεις

Σήμερα ένας ταξιδιώτης έχει πολλές επιλογές όσον αφορά τον τύπο αποσκευής που τον εξυπηρετεί περισσότερο. Υπάρχουν βαλίτσες διαφόρων σχημάτων και μεγεθών, σακίδια πλάτης, ακόμα και σακίδια πλάτης με ροδάκια.

Εδώ μπορείς να διαβάσεις όλα όσα αφορούν τα σακίδια πλάτης και τι πρέπει να προσέξεις σε αυτά.

Βαλίτσα Σκληρή ή Μαλακή;

Στο εμπόριο θα βρεις βαλίτσες σε διάφορα μεγέθη όπως και με διαφορετικό υλικό κατασκευής. Υπάρχουν σκληρές αλλά και μαλακές βαλίτσες. Οι πρώτες προστατεύουν περισσότερο το περιεχόμενο και είναι πιο ανθεκτικές στις κακουχίες.

Οι δεύτερες έχουν το προνόμιο να χωρούν περισσότερα πράγματα καθώς “διογκώνονται” (μέχρι και 25%) όταν βάζεις μέσα περισσότερα αντικείμενα, κάτι που γίνεται συνήθως κατά την επιστροφή μας.

Πρόσεξε όμως γιατί κάτι τέτοιο έχει σαν αποτέλεσμα να αποκτούν περισσότερο όγκο και βάρος με αποτέλεσμα να ξεπερνούν τα επιτρεπόμενα, οπότε θα πρέπει να είσαι και έτοιμος να βάλεις το χέρι στην τσέπη και να πληρώσεις την διαφορά.

Επιπλέον οι σκληρές βαλίτσες είναι βαρύτερες από τις μαλακές γεγονός που καθιστά τις δεύτερες πιο βολικές στην μεταφορά τους. Θα πρέπει όμως να προσέξεις ώστε να είναι κατασκευασμένες από ανθεκτικό και αδιάβροχο υλικό που θα τις προστατεύει από φθορές και κακουχίες.

Με 2 ή με 4 Ροδάκια;

Οι βαλίτσες με τα 2 ροδάκια ελίσσονται καλύτερα σε ανώμαλες επιφάνειες όμως, κατά την μετακίνηση, θα πρέπει να τις σύρετε συνεχώς σε επικλινή θέση κάτι που είναι ιδιαίτερα επίπονο για τον καρπό και τον ώμο σας.

Σε αντίθεση, τις βαλίτσες με τα 4 ροδάκια μπορείς να τις σύρεις δίπλα σου σε οριζόντια θέση σπρώχνοντας τες απλά ελαφρά. Παράλληλα μπορείς αν θέλεις να τοποθετήσεις πάνω τους μια δεύτερη τσάντα και να απαλλαγείς από το επιπλέον βάρος της στον ώμο σου.

Κλειδαριά – Λουκέτο

Για μεγαλύτερη ασφάλεια επίλεξε μια βαλίτσα που περιλαμβάνει κλειδαριά εγκεκριμένη από την TSA (Travel Security Administration) διαφορετικά μπορείς να αγοράσεις ένα λουκέτο για να την κλειδώνεις φρόντισε όμως να είναι και αυτό ΤSA. Και αν αναρωτιέσαι γιατί αυτό, θα σου εξηγήσω αμέσως τον λόγο.

Όταν παραδίδουμε τις αποσκευές μας οι τελωνειακοί υπάλληλοι έχουν το δικαίωμα, εφόσον υπάρχει σοβαρός λόγος, να τις ανοίξουν. Έτσι όταν η βαλίτσα μας έχει μια απλή κλειδαριά ή ένα απλό λουκέτο τότε απλά.. τα σπάνε.

Αν όμως το λουκέτο ή η κλειδαριά είναι TSA τότε μπορούν να τα ανοίξουν με μια ειδική συσκευή που διαθέτουν δίχως να γίνει ζημιά. Επιπλέον η κλειδαριές και τα λουκέτα TSA διαθέτουν ένδειξη για το αν έχει γίνει παραβίαση.

Τι Μέγεθος Βαλίτσας να Επιλέξεις

Υπάρχουν διαφορετικά μεγέθη σε βαλίτσες που ίσως σε μπερδέψουν. Θα πρέπει όμως να έχεις κατά νου τους περιορισμούς οι οποίοι ισχύουν πια από τις αεροπορικές εταιρείες.

Η Aegean καθώς και η Olympic Air επιτρέπουν να πάρεις στην καμπίνα 1 χειραποσκευή με μέγιστο βάρος τα 8 κιλά και διαστάσεις 56εκ. x 45εκ. x 25εκ.

Αντίθετα η Ryanair επιτρέπει μόνο 1 μικρή τσάντα ή σακίδιο 40εκ. x 20εκ. x 25εκ, που πρέπει να χωράει κάτω από το μπροστινό κάθισμα. Για βαλ΄ίτσα μεγαλύτερου όγκου και βάρους θα πρέπει να πληρώσεις ένα επιπλέον ποσόν.

Είναι σημαντικό επίσης να θυμάσαι πως το μέγεθος της βαλίτσας σου θα πρέπει να είναι εύκολα διαχειρίσιμο από εσένα καθώς θα υπάρξουν στιγμές που ίσως δεν θα είναι κοντά κανείς για να σε βοηθήσει να την σηκώσεις.

Τέλος, εκτός από τις απαιτήσεις των εταιρειών, σκέψου και ζύγισε τις δικές σου ανάγκες, την υγεία, την κατάσταση της πλάτης σου και τις ιδιαίτερες απαιτήσεις σου. Αν σε ενοχλεί η πλάτη σου σίγουρα δεν θέλεις το πρόβλημα αυτό να χειροτερέψει οπότε θα πρέπει να διαλέξεις μια ελαφριά βαλίτσα με 4 ροδάκια.

Τι Χρώμα Βαλίτσας να Επιλέξεις

Όσο και αν φαίνεται περίεργο το χρώμα της βαλίτσας που θα επιλέξεις είναι σημαντικό κατά έναν τρόπο και θα σου εξηγήσω αμέσως τον λόγο.

Τα κλασικά χρώματα, όπως μαύρο ή μπλε, δείχνουν αφενός λιγότερο την φθορά όμως απ’ την άλλη είναι πολλοί εκείνοι που τα προτιμούν. Έτσι, όταν περιμένεις να παραλάβεις την βαλίτσα σου στον ιμάντα δύσκολα διακρίνεις ποια είναι η δική σου μέσα σε άλλες ίδιου χρώματος.

Και φυσικά δεν θέλεις να βρεθείς έχοντας στα χέρια σου μια βαλίτσα με άγνωστο περιεχόμενο ενώ η δική σου θα βρίσκεται στα χέρια κάποιου άλλου και θα ταξιδεύει προς άγνωστο προορισμό.

Διάλεξε λοιπόν ένα έντονο χρώμα, κάποιο που να την κάνει να ξεχωρίζει από μακριά ή μια βαλίτσα με σχέδια. Στο εμπόριο υπάρχουν και καλύμματα βαλίτσας με πολύ ωραία σχέδια που, εκτός από το να την προστατεύουν, της δίνουν ένα ιδιαίτερο και ξεχωριστό παρουσιαστικό. Διαφορετικά φρόντισε να δέσεις επάνω της ένα μικρό φουλάρι ή μια χρωματιστή κορδέλα για να μπορείς να την διακρίνεις εύκολα.

Τι Άλλο να Προσέξεις

• Σύγκρινε διαφορετικούς εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους αποσκευών για να βρεις τι ταιριάζει περισσότερο στο στυλ σου. Αν είσαι τύπος “της οργάνωσης” προτίμησε μια βαλίτσα με περισσότερους χώρους και θήκες ώστε να τακτοποιείς ευκολότερα τα πράγματα σου. Διαφορετικά, στο εμπόριο θα βρεις θήκες οργάνωσης ταξιδίου που θα σε βοηθήσουν σε αυτήν την κατεύθυνση.

•Έλεγξε την λαβή από όπου θα σέρνεις την βαλίτσα (τηλεσκοπικός μηχανισμός) ώστε να είναι στιβαρή και ανθεκτική καθώς εκεί θα ασκείται η μεγαλύτερη πίεση.

•Μην σηκώνεις ποτέ την βαλίτσα από το μακρύ χερούλι (αυτό που λέγαμε πιο πάνω) από το οποίο την σέρνεις. Ο τηλεσκοπικός μηχανισμός δεν είναι φτιαγμένος για να σηκώνει το βάρος της βαλίτσας αλλά μόνο για να την σέρνεις. Όταν λοιπόν θέλεις να την σηκώσεις μάζεψε το στην θέση του και πιάσε την από το χερούλι που έχει στο πάνω μέρος.

•Το φερμουάρ πρέπει να είναι ανθεκτικό και καλής ποιότητας ώστε να αντέξει περισσότερο τα πολλαπλά “άνοιξε-κλείσε”.

Και ένα tip: όταν ανοίγεις το φερμουάρ φρόντισε αυτό να γίνεται από την μια άκρη της βαλίτσας έως την άλλη και όχι σε ένα μόνο μικρό μέρος του, γιατί με αυτόν τον τρόπο χαλάει πιο γρήγορα.

•Να έχεις πάντα ένα καρτελάκι με τα στοιχεία σου πάνω στην βαλίτσα, καθώς ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να συμβεί.

•Οι βαλίτσες που έχουν, εκτός από το επάνω μέρος, χερούλι και στο πλάι βολεύουν περισσότερο. Ειδικά όταν θέλεις να τις σηκώσεις για να τις τοποθετήσεις ψηλά όπως π.χ. πάνω από το κάθισμα στην καμπίνα του αεροπλάνου.


Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο ίσως μπορείς να το μοιραστείς με τους φίλους σου. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε πολλά για μένα! Bεβαιώσου πως με ακολουθείς στο Facebook και το Instagram για να μαθαίνεις ταξιδιωτικά tips και να βλέπεις ακόμη περισσότερες φωτογραφίες! Αν δεν θέλεις να χάνεις κάθε νέα δημοσίευση κάνε εγγραφή στο Newsletter.

Tzina Varotsi

Travel Writer - Blogger - Editor - Photographer - Traveler - Happy Mom - Proud Grandma - Dreamer

Πρόσφατα άρθρα

Ταξίδι στο Παλέρμο, Αξιοθέατα, Διαμονή, Φαγητό

Το Παλέρμο είναι μια πόλη που συνδυάζει μοναδικά αρχιτεκτονικά μνημεία, μαγική θέα στην θάλασσα, καλό… Διαβάστε περισσότερα

πριν από %

Ταγγέρη: 10 Αξιοθέατα της Μαγευτικής Πόλης

Η Ταγγέρη είναι η πόλη των αντιθέσεων με μια συναρπαστική ιστορία διαμορφωμένη στην διάρκεια των… Διαβάστε περισσότερα

πριν από %

Καπαλί Τσαρσί, Μεγάλο Παζάρι στην Κωνσταντινούπολη

Αν  έχεις επισκεφθεί την Κωνσταντινούπολη τότε γνωρίζεις ήδη πως δεν γίνεται να μην πας στο… Διαβάστε περισσότερα

πριν από %

Μπέργκαμο: 10 Λόγοι για να το Επισκεφτείς

Σκαρφαλωμένο στους πρόποδες των Άλπεων, το Μπέργκαμο είναι μια γοητευτική πόλη που μαγνητίζει τους ταξιδιώτες… Διαβάστε περισσότερα

πριν από %

Πάρκο Keukenhof, ένας Επίγειος Παράδεισος

Εκείνο που κυριολεκτικά με μάγεψε στο Άμστερνταμ ήταν το πάρκο με τις τουλίπες ή αλλιώς… Διαβάστε περισσότερα

πριν από %

Κουάλα Λουμπούρ: 20 Must-Do Εμπειρίες για να την Ανακαλύψεις

Η Κουάλα Λουμπούρ, πρωτεύουσα της Μαλαισίας, σαγηνεύει τους ταξιδιώτες με την κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα, τον συνδυασμό… Διαβάστε περισσότερα

πριν από %