Ελλάδα

Παναγία Χοζοβιώτισσα: το Εκπληκτικό Μοναστήρι της Αμοργού

Η Αμοργός είναι ένα πανέμορφο νησί με άγρια φυσική ομορφιά, εκπληκτική θέα στην απεραντοσύνη της θάλασσας, ασυνήθιστα όμορφες παραλίες και την κλασική κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική που μας μαγεύει.

Από τα πιο γνωστά αξιοθέατα του νησιού είναι η εκπληκτική Ιερά Μονή της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας. ΄Το μοναστήρι υψώνεται στο χείλος ενός γκρεμού πάνω από την θάλασσα. Μοιάζει να είναι κι αυτό κομμάτι του τεράστιου βράχου ενώ ξεχωρίζει από την πέτρινη πλαγιά μόνο από το κατάλευκο χρώμα του.

Πρόκειται για το δεύτερο παλαιότερο μοναστήρι στην Ελλάδα (ιδρύθηκε το 1088) και αποτελεί ένα αριστούργημα αρχιτεκτονικής ενώ γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο η φήμη του έχει εξαπλωθεί συγκεντρώνοντας επισκέπτες από όλα τα μέρη του κόσμου.

Αποποίηση Ευθύνης: Αυτό το άρθρο μπορεί να περιέχει affiliate links. Αυτό σημαίνει πως αν αγοράσεις κάτι από τους εξωτερικούς συνδέσμους εγώ θα λάβω μια μικρή προμήθεια. Δεν υπάρχει κανένα επιπλέον κόστος για σένα όμως αυτό συμβάλλει στα έξοδα συντήρησης αυτής της ιστοσελίδας. Ευχαριστώ πολύ.


Οργάνωσε Εύκολα το Ταξίδι σου

  • Βρες οικονομικές πτήσεις: Πάντοτε συγκρίνω τις τιμές των πτήσεων για να βρω την πιο συμφέρουσα, γι’ αυτόν τον λόγο χρησιμοποιώ την Skyscanner
  • Κλείσε εισιτήριο για το πλοίο: Για να μάθω τις ώρες των δρομολογίων και τις τιμές στα εισιτήρια των πλοίων χρησιμοποιώ πάντα την Ferryhopper
  • Έλεγξε εύκολα και γρήγορα αν χρειάζεσαι βίζα για το ταξίδι σου: Κλικ εδώ για έλεγχο και παραγγελία online
  • Κλείσε τη διαμονή σου: Υπάρχουν πολλές διαφορετικές πλατφόρμες διαμονής, αλλά καμία από αυτές δεν έχει τα πλεονεκτήματα της Booking
  • Ιδιωτική μεταφορά: Για να με περιμένει ο οδηγός στο αεροδρόμιο ή το λιμάνι και να με μεταφέρει με άνεση και ασφάλεια στον προορισμό μου, κάνω online κράτηση με την Welcome Pickups
  • Κλείσε online τις ξεναγήσεις σου: Οι περιηγήσεις από έμπειρους ξεναγούς απογειώνουν την εμπειρία του ταξιδιού, γι’ αυτό χρησιμοποιώ πάντα την GetYourGuide
  • Ενοικίαση αυτοκινήτου: Ο καλύτερος τρόπος για να νοικιάσεις ένα αυτοκίνητο σε προσιτή τιμή είναι να χρησιμοποιήσεις μια μηχανή αναζήτησης που να συγκρίνει τις τιμές από όλες τις εταιρείες ενοικίασης στην αγορά. Προσωπικά χρησιμοποιώ την Skyscanner
  • Πες αντίο στην ακριβή περιαγωγή, τις φυσικές κάρτες SIM και το αναξιόπιστο Wi-Fi: Ενεργοποίησε εδώ μια Airalo eSIΜ σε προσιτή τιμή
  • Ταξίδεψε ξέγνοιαστα: Κλείσε μια ταξιδιωτική ασφάλεια

Πως θα Πας στην Χοζοβιώτισσα

Η Παναγία η Χοζοβιώτισσα απέχει περίπου δυο χιλιόμετρα από την Χώρα της Αμοργού. Αν λοιπόν έχεις επιλέξει να μείνεις στην Χώρα και δεν έχεις αυτοκίνητο αλλά αγαπάς το περπάτημα, μπορείς να πας ως εκεί ακόμα και με τα πόδια.

Θα πρέπει όμως να θυμάσαι πως φτάνοντας πρέπει να ανέβεις 350 λιθόστρωτα σκαλοπάτια, (χαμηλά και φαρδιά δίχως ιδιαίτερη δυσκολία θα έλεγα) όμως και μετά την είσοδο σου στο μοναστήρι θα χρειαστεί να ανέβεις κι άλλα. Οπότε, όταν θα φτάσεις στην είσοδο, κάθισε να πάρεις μια ανάσα και να απολαύσεις την απεραντοσύνη της θάλασσας προτού συνεχίσεις.

Κάτω από το μοναστήρι υπάρχει ένας περιορισμένος χώρος πάρκινγκ για τα αυτοκίνητα ο οποίος όμως την καλοκαιρινή περίοδο δεν είναι αρκετός. Μπορείς όμως να αφήσεις το αυτοκίνητο στην άκρη του δρόμου όπως κάνουν οι περισσότεροι από τους επισκέπτες.

Το Ωράριο της Μονής

Όπως σε όλα τα μοναστήρια έτσι και στην Χοζοβιώτισσα τις μεσημεριανές ώρες και συγκεκριμένα από τις 14:00 έως τις 17:00, η μονή κλείνει. Οι ώρες επισκέψεων είναι: από τις 08:00 έως τις 13:00 και από τις 17:00 έως τις 19:00.

Θυμήσου πως για να μπεις στο μοναστήρι θα πρέπει να είσαι ντυμένος/η με ευπρέπεια. Δεν θα σου επιτραπεί η είσοδος με σορτς, μίνι, ή ακάλυπτους ώμους. Θα πρέπει οι άντρες να φορούν μακρύ παντελόνι και οι γυναίκες μακρύ φόρεμα ή φούστα.

Αν παρόλα αυτά δεν έχεις “προνοήσει”, υπάρχουν έξω από την Μονή μακριές φούστες και μαντήλες για να καλύψεις τα γυμνά σημεία του σώματος σου.

Η Ιστορία της Μονής

Λέγεται πως την εποχή της Εικονομαχίας η εικόνα, η οποία βρισκόταν στο Χοζεβά της Παλαιστίνης, προκειμένου να προστατευτεί από την καταστροφή ρίχτηκε στην θάλασσα και το κύμα την ξέβρασε στην περιοχή της Αγίας Άννας.

Οι κάτοικοι αποφάσισαν να χτίσουν μια εκκλησία εκεί προς τιμήν της Παναγίας. Όμως όλες οι προσπάθειες απέβησαν άκαρπες καθώς ΄ό,τι έχτιζαν την ημέρα την νύχτα γκρεμιζόταν. Έτσι ο πρωτομάστορας προσευχήθηκε και παρακάλεσε την Παναγία να του υποδείξει το μέρος που ήθελε να χτιστεί η εκκλησία.

Την επόμενη μέρα βρήκαν τα εργαλεία του κρεμασμένα ψηλά σε απόκρημνο βράχο (εκεί όπου σήμερα βρίσκεται η Μονή) οπότε και αποφάσισαν να χτίσουν εκεί το μοναστήρι. Τα εργαλεία του πρωτομάστορα φυλάσσονται μέχρι σήμερα στο εσωτερικό της Ιεράς Μονής, όπως και η ιερή εικόνα που εκτίθεται για προσκύνημα.

Η Μονή χτίστηκε το 1088 και ανακαινίστηκε από τον αυτοκράτορα του Βυζαντίου Αλέξιο Κομνηνό. Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας οι μοναχοί βοήθησαν πολλές φορές εξαγοράζοντας την θρησκευτική ελευθερία Ελλήνων από τους Τούρκους πασάδες.

Τι να Δεις & Τι να Κάνεις στην Χοζοβιώτισσα

Περιήγηση στους Χώρους της Μονής

Η περιήγηση στο μοναστήρι μοιάζει με περίπατο σε τόπο ευωδιαστό. Θα οδηγηθείς στο εσωτερικό του μοναστηριού μέσα από μια χαμηλή μαρμάρινη πόρτα σε χώρο ασβεστωμένο και λιτό.

Η Μονή έχει οκτώ επίπεδα που συνδέονται μεταξύ τους με στενά πέτρινα σκαλοπάτια. Υπάρχουν τα κελιά, η τραπεζαρία, τα μαγειρεία, οι φούρνοι και οι αποθήκες. Είναι χτισμένη με τέτοιον τρόπο ώστε να είναι απόλυτα λειτουργική αλλά και αυτόνομη.

Κατά την περιπλάνηση σου θα έχεις την ευκαιρία να δεις τα κελιά των μοναχών, το πατητήρι, τον χώρο με τα τεράστια πιθάρια για λάδι και κρασί, τα πηγάδια νερού και πολλά ακόμα, όλα “σφηνωμένα” μέσα στον φυσικό βράχο.

Το μοναστήρι είναι ενεργό αν και έχει μόνο τρεις μοναχούς οι οποίοι όμως καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να διατηρήσουν την ευπρέπεια του χώρου και την απρόσκοπτη λειτουργία του.

Προσκύνημα στην Ιερή Εικόνα

Ανεβαίνοντας τα στενά σκαλοπάτια στο εσωτερικό της μονής θα βρεθείς στο ψηλότερο σημείο της και στον χώρο όπου εκτίθεται για προσκύνημα η ιερή εικόνα της Παναγίας.

Σε εκείνον τον χώρο έχεις την αίσθηση πως βρίσκεσαι στο εσωτερικό του τεράστιου βράχου, ενώ μια πολύ ευγενική κυρία η οποία επιβλέπει διακριτικά, θα σου δώσει πρόθυμα όσες πληροφορίες θέλεις γύρω από την ιστορία της εικόνας και του μοναστηριού.

Δες την Θέα από Ψηλά

Έξω ακριβώς από τον χώρο όπου εκτίθεται η εικόνα υπάρχει ένα μικρό μπαλκόνι ανοιχτό για τους επισκέπτες. Από εκεί ψηλά θα απολαύσεις πανοραμική θέα προς την θάλασσα και τον ανοιχτό ορίζοντα.

Από εδώ θα τραβήξεις επίσης εξαιρετικές φωτογραφίες με την σαρωτική ατέλειωτη θέα στο Αιγαίο.

Απόλαυσε την Φιλοξενία

Ολοκληρώνοντας την επίσκεψη σου και προτού φύγεις, θα σε φιλέψουν με ψημένη Αμοργιανή ρακή, κρύο νερό και λουκουμάκι. Άφησε τον εαυτό σου να χαλαρώσει και απόλαυσε μια κουβεντούλα με τους ανθρώπους της Μονής.

Τους χαρακτηρίζει το έντονο αίσθημα της φιλοξενίας αλλά και της ευγένειας. Δώσε χρόνο στον εαυτό σου να γευτεί την κουβέντα μαζί τους και να νιώσεις έτσι την γαλήνη και την ηρεμία του χώρου πριν την αποχώρηση σου.

Κοντινές Παραλίες στην Χοζοβιώτισσα

Σε κοντινή απόσταση υπάρχει η παραλία της Αγίας Άννας όπου ο θρύλος λέει πως βρέθηκε η εικόνα της Χοζοβιώτισσας. Πρόκειται για μια από τις πιο διάσημες παραλίες της Αμοργού, πολύ μικρή σε έκταση με βότσαλα και φωτεινά γαλανά νερά.

Κάτω ακριβώς από το μοναστήρι υπάρχει μια πιο απομονωμένη παραλία όπου μπορείς να απολαύσεις το μπάνιο σου χωρίς πολυκοσμία. Θα την προσεγγίσεις με βάρκα ή με τα πόδια. Στο σημείο μπορείς να φτάσεις και κολυμπώντας από την παραλία της Αγίας Άννας αρκεί να είσαι σίγουρος για τις αντοχές σου στην κολύμβηση καθώς η απόσταση είναι αρκετά μεγάλη.


Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο ίσως μπορείς να το μοιραστείς με τους φίλους σου. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε πολλά για μένα! Bεβαιώσου πως με ακολουθείς στο Facebook και το Instagram για να μαθαίνεις ταξιδιωτικά tips και να βλέπεις ακόμη περισσότερες φωτογραφίες! Αν δεν θέλεις να χάνεις κάθε νέα δημοσίευση κάνε εγγραφή στο Newsletter.

Booking.com
Tzina Varotsi

Travel Writer - Blogger - Editor - Photographer - Traveler - Happy Mom - Proud Grandma - Dreamer

Πρόσφατα άρθρα

Καπαλί Τσαρσί, Μεγάλο Παζάρι στην Κωνσταντινούπολη

Αν  έχεις επισκεφθεί την Κωνσταντινούπολη τότε γνωρίζεις ήδη πως δεν γίνεται να μην πας στο… Διαβάστε περισσότερα

πριν από %

Μπέργκαμο: 10 Λόγοι για να το Επισκεφτείς

Σκαρφαλωμένο στους πρόποδες των Άλπεων, το Μπέργκαμο είναι μια γοητευτική πόλη που μαγνητίζει τους ταξιδιώτες… Διαβάστε περισσότερα

πριν από %

Πάρκο Keukenhof, ένας Επίγειος Παράδεισος

Εκείνο που κυριολεκτικά με μάγεψε στο Άμστερνταμ ήταν το πάρκο με τις τουλίπες ή αλλιώς… Διαβάστε περισσότερα

πριν από %

Κουάλα Λουμπούρ: 20 Must-Do Εμπειρίες για να την Ανακαλύψεις

Η Κουάλα Λουμπούρ, πρωτεύουσα της Μαλαισίας, σαγηνεύει τους ταξιδιώτες με την κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα, τον συνδυασμό… Διαβάστε περισσότερα

πριν από %

Ιωάννινα, τα Πιο Σημαντικά Αξιοθέατα

Ιωάννινα, πρώτα στις τέχνες, στα γρόσια και στα γράμματα! Δεν συνοδεύει άδικα αυτό το ρητό… Διαβάστε περισσότερα

πριν από %

Άφυτος Χαλκιδικής, το Χωριό των Καλλιτεχνών

Η Άφυτος Χαλκιδικής, ή Άθυτος, είναι πολύ περισσότερα από ένα απλό χωριό. Είναι ένας ολόκληρος… Διαβάστε περισσότερα

πριν από %