Top

ΡΩΣΙΑ: ΒΙΖΑ, ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ ΠΛΗΡΗΣ ΟΔΗΓΟΣ

()

Ένας οδηγός βήμα βήμα για όλα όσα χρειάζεσαι για να ταξιδέψεις στην Ρωσία (διαβατήριο – βίζα). Γιατί όταν αποφασίσεις ένα τέτοιο ταξίδι κατά κάποιον τρόπο “ξεβολεύεσαι”.
Κι αυτό γιατί καλώς ή κακώς είμαστε μαθημένοι να ταξιδεύουμε μόνο με την ταυτότητα. Όταν λοιπόν ακούς πως εκτός από το διαβατήριο πρέπει να βγάλεις KAI βίζα για την οποία βίζα χρειάζεται (άκουσον άκουσον!) να έχεις πρόσκληση τότε, προσωπικά, έναν μικρό πανικό τον ένιωσα.

Η έρευνα που έκανα στο ίντερνετ δεν με βοήθησε όσο περίμενα. Μου έδωσε όμως βασικές πληροφορίες κι έτσι ξεκίνησα κάνοντας ένα βήμα κάθε φορά. Στο τέλος αποδείχτηκε πως η όλη διαδικασία δεν είναι τόσο complicated όσο φαντάζει αρχικά.

Αποφάσισα λοιπόν να γράψω αυτόν τον οδηγό με όλες τις πληροφορίες για την διαδικασία που χρειάζεται να κάνει κάποιος που πρόκειται να ταξιδέψει στην Ρωσία. Mε αυτόν τον τρόπο ελπίζω να βοηθήσω να μη χαθείς στο αχανές του διαδικτύου και να βρεις εδώ συγκεντρωμένα όλα όσα χρειάζεσαι. Αν λοιπόν ακολουθήσεις τα βήματα που θα βρεις παρακάτω τότε είναι σίγουρο πως θα ακολουθήσεις την πιο γρήγορη και σωστή διαδικασία για αποτέλεσμα χωρίς άγχος και κυρίως χωρίς ανώφελα “πήγαινε-έλα”.

Μπορεί επίσης να σε ενδιαφέρει:  Μόσχα, Αξιοθέατα & Χρήσιμα Tips για το Ταξίδι σου

ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟΥ

1. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Πρώτο βήμα για την έκδοση διαβατηρίου είναι οι φωτογραφίες. Και μια που θα πας βγάλε απ’ ευθείας και τις φωτογραφίες για την βίζα οι οποίες είναι σε άλλες διαστάσεις απ’ αυτές του διαβατηρίου.

Μην ανησυχείς αν δεν θυμάσαι τις διαστάσεις. Οι φωτογράφοι ξέρουν ακριβώς τί χρειάζεται, εξ’ άλλου αυτή είναι η δουλειά τους.

2. ΠΑΡΑΒΟΛΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟΥ

Για την έκδοση του διαβατηρίου πρέπει να πληρώσεις ένα παράβολο.

Εγώ πολύ απλά μπήκα στο web-banking της τράπεζάς μου, πήγα στις πληρωμές, επέλεξα e-παράβολο, το πλήρωσα και έλαβα στο email μου έναν αριθμό τον οποίο και έδωσα μαζί με την ταυτότητα μου στο γραφείο διαβατηρίων.

3. ΕΚΔΟΣΗ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟΥ

Πρώτη σου κίνηση θα είναι να βρεις που βρίσκεται το γραφείο για την έκδοση διαβατηρίων της περιοχής σου και τις ώρες λειτουργίας του.

Μαζί σου πρέπει να έχεις την ταυτότητα σου, μια φωτοτυπία της και φυσικά τις φωτογραφίες. Επίσης το παλιό διαβατήριο αν πρόκειται για αντικατάσταση.

Η διαδικασία είναι απλή και γρήγορη. Ο αστυνομικός θα συμπληρώσει την αίτηση με τα στοιχεία σου την οποία θα υπογράψεις, θα σου πάρουν δακτυλικά αποτυπώματα και σε 5-10 λεπτά θα φύγεις. Το διαβατήριο θα είναι έτοιμο σε 4-5 μέρες.

Πρόσεξε το διαβατήριο σου να έχει ισχύ τουλάχιστον για τους επόμενους 6 μήνες αλλιώς δεν πρόκειται να εγκριθεί η βίζα σου.

Ανακεφαλαιώνοντας για την έκδοση διαβατηρίου θα χρειαστείς:

 1. Πρόσφατη έγχρωμη Φωτογραφία  40 χ 60 mm
 2. Παράβολο
 3. Φωτοτυπία ταυτότητας
 4. Παλιό διαβατήριο αν πρόκειται για αντικατάσταση

Μπορεί επίσης να σε ενδιαφέρει:  Κόκκινη Πλατεία στην Μόσχα, τα Αξιοθέατα γύρω από Αυτήν

ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΒΙΖΑΣ ΓΙΑ ΡΩΣΙΑ

1. ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Η VOUCHER

Το πρώτο που θα χρειαστείς για την έκδοση βίζας είναι μια πρόσκληση ή αλλιώς voucher. Το voucher στο στέλνει το ξενοδοχείο στο οποίο έχεις κάνει κράτηση.

Σημ. τα περισσότερα σε ενημερώνουν πως στην περίπτωση που ακυρώσεις την κράτηση σου τότε θα χρεωθείς με κάποιο ποσό.

Αν για οποιονδήποτε λόγο δεν μπορείς να εξασφαλίσεις το πολυπόθητο voucher από ξενοδοχείο, τότε μια έρευνα στο ίντερνετ τύπου : “voucher visa russia” θα σου εμφανίσει διάφορα γραφεία στα οποία κάνεις αίτηση online και με μικρό κόστος ( γύρω στα 10 ευρώ) σου στέλνουν την πρόσκληση.

Σημ. Όταν ζητήσεις από το ξενοδοχείο ή κάποιο γραφείο στο ίντερνετ, voucher, πες τους η υπογραφή που θα έχει επάνω να είναι με το χέρι και όχι ψηφιακή. Αντιμετώπισα το ίδιο πρόβλημα την ώρα που βρισκόμουν στο Κέντρο Βίζας καταθέτοντας τα δικαιολογητικά και αναγκάστηκα να στείλω από το κινητό email στο ξενοδοχείο με την ένδειξη “επείγον” ζητώντας τους νέα voucher υπογεγραμμένα by hand. Αυτό μου κόστισε καθυστέρηση περίπου μιας ώρας.

2. ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΙΤΗΣΗ

Το επόμενο βήμα είναι η συμπλήρωση ηλεκτρονικά μιας αίτησης για την έκδοση βίζας την οποία κάνεις εδώ. Αφού την συμπληρώσεις, την εκτυπώνεις και την υπογράφεις.

Μπορεί επίσης να σε ενδιαφέρει: Μετρό Μόσχας, ένα Ζωντανό Μουσείο. Χρήσιμα Τιps για την Μετακίνηση σου

3. ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Mεταξύ άλλων στην ηλεκτρονική αίτηση πρέπει να συμπληρώσεις και ένα πεδίο για την ασφαλιστική κάλυψη που πρέπει να έχεις το χρονικό διάστημα της επίσκεψης σου στην Ρωσία. Αυτήν την εκδίδουν στο ίδιο γραφείο (Κέντρο Υποβολής Αιτήσεων Βίζας) όπου θα πας να καταθέσεις τα χαρτιά για την βίζα και κοστίζει 8,50 ευρώ.

Οπότε έχεις 2 επιλογές:
1. Η μια είναι να συμπληρώσεις από το σπίτι την ηλεκτρονική αίτηση και να προσθέσουν στο Κέντρο Βίζας (αφού βγάλεις και την ασφάλεια) το ανάλογο πεδίο. Το κόστος της υπηρεσίας “διόρθωσης” είναι 10 ευρώ και παράλληλα σου διορθώνουν και όποια άλλα λάθη έχεις κάνει.
2. Η δεύτερη επιλογή είναι να πας στο Κέντρο Βίζας, να βγάλεις την ασφάλεια και μετά έχοντας όλα τα στοιχεία, κάθεσαι σε μια άκρη, συμπληρώνεις την αίτηση online από το κινητό σου και τους την καταθέτεις.

Το Κέντρο Υποβολής Αιτήσεων Βίζας για την Ρωσία (VFS Global) βρίσκεται:

Αθήνα
Eθνικής Αντιστάσεως 42, (2ος όροφος)
Χαλάνδρι Τηλ. 2106856775

Θεσσαλονίκη
Τσιμισκή 44 Τηλ. 2310 270579


Το Κέντρο είναι ανοιχτό Δευτέρα έως Παρασκευή 09.00 – 17.00 και μπορείς αν προτιμάς να τους στείλεις τα δικαιολογητικά ταχυδρομικά και να σου τα επιστρέψουν με κούριερ πληρώνοντας το ανάλογο κόστος φυσικά.
Προσωπικά θα σου προτείνω, αν είσαι κοντά και μπορείς, να πας μόνος σου. Το προσωπικό είναι ευγενικό, πολύ εξυπηρετικό και δεν έχει καθόλου ταλαιπωρία.

H βίζα εκδίδεται σε 7-10 εργάσιμες μέρες, κοστίζει 60 ευρώ και οι ώρες παραλαβής είναι από τις 15:00 – 17:00 
Μπορεί να την παραλάβει οποιοσδήποτε αρκεί να έχει μαζί του το απόκομμα που θα σου δώσουν στο τέλος της κατάθεσης των δικαιολογητικών.
Επίσης μπορείς να καταθέσεις δικαιολογητικά άλλου προσώπου με μια απλή εξουσιοδότηση από το ΚΕΠ. Οι ώρες κατάθεσης είναι 09:00 – 15:00

Ανακεφαλαιώνοντας για την έκδοση βίζας θα χρειαστείς:

 1. Πρόσφατη φωτογραφία 35 χ 45 mm έγχρωμη, σε λευκό φόντο
 2. Ταυτότητα (θα ζητήσουν να την δουν)
 3. Διαβατήριο
 4. Ηλεκτρονική αίτηση
 5. Voucher
 6. Ασφάλεια ταξιδιού

Aκολούθησε το LoveForTravel στο FaceBook και το Ιnstagram

 

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating / 5. Vote count:

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Travel-blogger, Writer, Editor, Photographer, Traveler, Happy Mom, Proud Grandma, Dreamer

Comments:

 • 20/03/2019

  Kαλησπέρα Τζίνα.Ταξίδευα στην Ρωσία πριν ενάμιση χρόνο.Για καλή μου τύχη ολη αυτή την διαδικασία δηλ για την βίζα την ανέλαβα το ταξ.πρακτορείο και συμπεριλαμβανόταν μέσα στα εξόδα του ταξιδείου.Ετσι δεν κουράστηκα καθόλου και δεν το μετάνιωσα κιόλας

  reply...
 • 07/04/2019

  Κυρία Τζίνα είναι πραγματικά πολύ κατατοπιστικό το άρθρο σας και το κάνει να φαίνεται πολύ απλό. Περιμένω με ανυπομονησία εικόνες και tips από Ρωσία καθώς θα ταξιδέψω και εγώ εκεί μέσα στο 2019.

  reply...
 • ANNA

  18/08/2019

  Πολύ ωραίο το άρθρο σου Τζινάκι. Σε ευχαριστούμε πολύ!ισχύει ότι για να βγάλεις βίζα χρειάζεται το διαβατήριο σου να είναι τουλάχιστον 1,5 έτος που έχει βγει;

  reply...
 • pavlos

  17/09/2019

  kalispera kiria tzina,egw pou eimai agglia pos mporo na to kano?

  reply...
 • 06/10/2019

  Καταπληκτικός οδηγός Τζίνα, κατατοπιστικός και πλήρης!
  Αννα

  reply...
 • dayana

  21/10/2019

  tzina kalispera eho mia erotisi,an omos ego fhelo na pao ston adelfo mou pou meni eki to vaucher apo pou to perno na to simpliroso,den fa pao na meno se ksenodohio.

  reply...
 • αγγελικη

  30/10/2019

  ταξιδευω για ρωσσια σε λιγους μηνες και νομιζω ειδα το αρθρο σας στο παραπεντε κυριολεκτικα! ακουγετε πραγματικα βουνο!! αν καταλαβα καλα πρωτα βγαζουμε βιζα κ μετα το διαβατηριο? και αν ειμαστε εκτος αθηνων την κανουμε ηλεκτρονικα και μετά μεσω κουριερ?

  ευχαριστω <3

  reply...
   • αγγελικη

    30/10/2019

    Σας ευχαριστώ πάρα πολύ! Αυτή τη βδομάδα θα πάω για το διαβατήριο μου, έχω συλλέξει τα απαραίτητα! Για την ώρα διαβάζω το ιστολόγιό σας και ονειρεύομαι. Κάπως έτσι θέλω και εγώ να γυρίσω τον Κόσμο. Μία χώρα τη φορά! Καλή συνέχεια και θα μου επιτρέψετε να σας ξαναενοχλήσω αν κάτι πάει στραβά αν και πιστεύω οτι δεν θα τα κάνω μαντάρα. Τα φιλιά μου!

    reply...
 • ANTONIS

  31/12/2019

  Πολύ ωραίος ο οδηγός σου. Φαίνεται αρκετά εύκολο μιας και είμαι στην επαρχία. Να σε ρωτήσω, πρώτα να κλείσω ξενοδοχείο και μετά να κάνω αίτηση για την βίζα; επίσης την ταξιδιωτική ασφάλεια την βγάζω με την αίτηση; Η πρέπει να έχω κάνει ασφάλεια σε ιδιωτική εταιρία μαζί με α αεροπορικά εισιτήρια; Σε ευχαριστώ πολύ και καλή χρονιά

  reply...
 • Dimitra Lialiatsi

  13/02/2020

  Καλησπέρα Τζινα !!! Θέλω να ρωτήσω ποσο καιρό κάνουν να βγουν το διαβατήριο και ποσο η visa;; Και κάτι τελευταίο το συνολικό κόστος διαβατηρίου και visa ποσο είναι ;;

  reply...

post a comment