Top

Η Ιερά Μονή Ταξιάρχη Μιχαήλ του Πανορμίτη στην Σύμη

5
(2)

Η Μονή Ταξιάρχη Μιχαήλ του Πανορμίτη είναι ένα ιστορικό μοναστήρι μοναδικής αρχιτεκτονικής που επιβάλλεται να επισκεφθεί όποιος βρεθεί στην Σύμη ακόμα και αν δεν είναι θρησκευόμενος.

Οι κάτοικοι της Σύμης δέχτηκαν το Ευαγγέλιο στα πρώτα χριστιανικά χρόνια από το στόμα του Απόστολου Παύλου. Τιμούν ιδιαιτέρως τα Αγγελικά Τάγματα γι’ αυτό και σήμερα υπάρχουν στο νησί εννέα συνολικά μοναστήρια τα οποία αντιστοιχούν στα εννέα Αγγελικά Τάγματα.

Το μοναστήρι του Ταξιάρχη στον Πάνορμο έχει αυστηρές λιτές γραμμές με ένα ιδιαίτερα εντυπωσιακό και πανύψηλο καμπαναριό το οποίο ξεχωρίζει από μακριά. Ο Αρχάγγελος Μιχαήλ ο Πανορμίτης είναι ο πολιούχος της Σύμης και γιορτάζει κάθε χρόνο στις 8 Νοεμβρίου και την Πεντηκοστή.

Αποποίηση Ευθύνης: Αυτό το άρθρο μπορεί να περιέχει affiliate links. Αυτό σημαίνει πως αν αγοράσεις κάτι από τους εξωτερικούς συνδέσμους εγώ θα λάβω μια μικρή προμήθεια. Δεν υπάρχει κανένα επιπλέον κόστος για σένα όμως αυτό συμβάλλει στα έξοδα συντήρησης αυτής της ιστοσελίδας. Ευχαριστώ πολύ.

Μονή Ταξιάρχη Πανορμίτη

Οργάνωσε Εύκολα το Ταξίδι σου

  • Βρες οικονομικές πτήσεις: Πάντοτε συγκρίνω τις τιμές των πτήσεων για να βρω την πιο συμφέρουσα, γι’ αυτόν τον λόγο χρησιμοποιώ την Skyscanner
  • Κλείσε εισιτήριο για το πλοίο: Για να μάθω τις ώρες των δρομολογίων και τις τιμές στα εισιτήρια των πλοίων χρησιμοποιώ πάντα την Ferryhopper
  • Έλεγξε εύκολα και γρήγορα αν χρειάζεσαι βίζα για το ταξίδι σου: Κλικ εδώ για έλεγχο και παραγγελία online
  • Κλείσε τη διαμονή σου: Υπάρχουν πολλές διαφορετικές πλατφόρμες διαμονής, αλλά καμία από αυτές δεν έχει τα πλεονεκτήματα της Booking
  • Ιδιωτική μεταφορά: Για να με περιμένει ο οδηγός στο αεροδρόμιο ή το λιμάνι και να με μεταφέρει με άνεση και ασφάλεια στον προορισμό μου, κάνω online κράτηση με την Welcome Pickups
  • Κλείσε online τις ξεναγήσεις σου: Οι περιηγήσεις από έμπειρους ξεναγούς απογειώνουν την εμπειρία του ταξιδιού, γι’ αυτό χρησιμοποιώ πάντα την GetYourGuide
  • Ενοικίαση αυτοκινήτου: Ο καλύτερος τρόπος για να νοικιάσεις ένα αυτοκίνητο σε προσιτή τιμή είναι να χρησιμοποιήσεις μια μηχανή αναζήτησης που να συγκρίνει τις τιμές από όλες τις εταιρείες ενοικίασης στην αγορά. Προσωπικά χρησιμοποιώ την Skyscanner
  • Πες αντίο στην ακριβή περιαγωγή, τις φυσικές κάρτες SIM και το αναξιόπιστο Wi-Fi: Ενεργοποίησε εδώ μια Airalo eSIΜ σε προσιτή τιμή
  • Ταξίδεψε ξέγνοιαστα: Κλείσε μια ταξιδιωτική ασφάλεια

Μπορεί ακόμα να σε ενδιαφέρει: Ταξίδι στην Πανέμορφη Σύμη, Αξιοθέατα

Πως θα Πας στην Μονή Ταξιάρχη Μιχαήλ του Πανορμίτη

Το μοναστήρι βρίσκεται στην νότια πλευρά της Σύμης μέσα σε έναν πανέμορφο φυσικό κόλπο δίπλα ακριβώς από την θάλασσα. Η διαδρομή ως εκεί είναι ιδιαίτερα όμορφη καθώς περνάει μέσα από πυκνό πευκόφυτο δάσος.

Αν δεν έχεις αυτοκίνητο μπορείς να πας ως εκεί με ταξί ή με το λεωφορείο το οποίο ξεκινά από το λιμάνι της Σύμης. Μέσα από μια πανέμορφη διαδρομή με υπέροχη θέα θα φτάσεις στην Μονή του Πανορμίτη σε περίπου 40 λεπτά.

Tηλέφωνα Λεωφορείων: 22460-70211, 22460-71311, 22460-72585, 6936946830

Τι να Δεις στο Μοναστήρι του Πανορμίτη

Η Ιερά Μονή Ταξιάρχη Μιχαήλ του Πανορμίτη στην Σύμη αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προσκυνήματα, όχι μόνο στα Δωδεκάνησα, αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα. Εκτός όμως από την θρησκευτική πλευρά, το μοναστηριακό συγκρότημα έχει και ένα μοναδικό αρχιτεκτονικό και ιστορικό ενδιαφέρον.

Πολλά λέγονται για τα θαύματα που ο Πανορμίτης πραγματοποιεί. Για τα αμέτρητα μπουκάλια μέσα στα οποία πιστοί τοποθετούν ένα χαρτί με ονόματα για να διαβαστούν στις ακολουθίες υπέρ υγείας. Μπουκάλια που τα ρίχνουν στην θάλασσα κι εκείνα με τρόπο θαυματουργό ξεβράζονται στην Σύμη.

Οι μαρτυρίες είναι αμέτρητες και πολλαπλασιάζονται κάθε χρόνο που περνά. Ντόπιοι αλλά και άνθρωποι από όλα τα μέρη του κόσμου έχουν πολλά να πουν για τον εκπληκτικό τρόπο που άλλαξε η ζωή τους μετά από θαυματουργική επέμβαση του Αγίου.

Mπορεί ακόμα να σε ενδιαφέρει: Ρόδος, Αξιοθέατα στο Νησί των Ιπποτών

Το Καθολικό του Πανορμίτη

Ο χρόνος ανέγερσης του αρχικού ναού προσδιορίζεται στα πρώτα χριστιανικά χρόνια, για να καταστραφεί στην συνέχεια των χρόνων από τις επιδρομές των πειρατών.

Η απόφαση για την ανοικοδόμηση του ναού πάρθηκε το 1775 έχοντας σαν πρωτεργάτη τον Ηγούμενο Ιερομόναχο Νεόφυτο Κακκακιό. Ο ίδιος μαζί με τον αδελφό του Ιερομόναχο Κάλλιστο ανέλαβε το δύσκολο έργο της ανακαίνισης του συγκροτήματος.

Στο κέντρο της αυλής βρίσκεται το Καθολικό το οποίο ανήκει στον τύπο της Σταυροφορικής Βασιλικής. Στο εσωτερικό εντυπωσιάζουν οι έξι κίονες των παλαιοχριστιανικών χρόνων, δυο από τους οποίους έχουν και επιγραφές.

Ιδιαίτερα εντυπωσιακό είναι το μοναδικό ξυλόγλυπτο τέμπλο το οποίο χρονολογείται από το 1788, ενώ υπάρχει επιγραφή βάσει της οποίας η τοιχογράφηση του ναού πραγματοποιήθηκε το 1792 από τους Ιερομόναχους Νεόφυτο και Κυριακό.

Το 2001 οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού ανέλαβαν το δύσκολο έργο της συντήρησης των τοιχογραφιών οι οποίες είχαν υποστεί μεγάλη φθορά στο πέρασμα των αιώνων.

Η Θαυματουργή Εικόνα του Πανορμίτη

Η τεράστια εικόνα του Αρχάγγελου Μιχαήλ του Ταξιάρχη ύψους δυο μέτρων, δεσπόζει στον χώρο του Καθολικού και είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή ενώ χρονολογείται από τις αρχές του 18ου αιώνα.

Η αρχική της μορφή υπέστη μεγάλες φθορές οι οποίες πιθανόν να προήλθαν από νομίσματα τα οποία οι πιστοί κολλούσαν πάνω της πραγματοποιώντας με αυτόν τον τρόπο κάποιο τάμα τους.

Έτσι ακολούθησε η επιζωγράφιση της, η μορφή του Αγίου καλύφθηκε με φύλλα από ασήμι, ενώ έγινε και επαργύρωση του φωτοστέφανου της εικόνας από τον Ιωάννη Πελοποννήσιο.

Μπορεί ακόμα να σε ενδιαφέρει: Ρόδος, οι 12 Καλύτερες Παραλίες

Το Εντυπωσιακό Καμπαναριό

Το εντυπωσιακό καμπαναριό, που θα διακρίνεις από μακριά πριν ακόμα φτάσεις στην Μονή, ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1905 και ολοκληρώθηκε το 1911.

Είναι μπαρόκ και αναγεννησιακού ρυθμού και έχοντας ύψος περίπου 20 μέτρα θεωρείται από τα ψηλότερα μπαρόκ καμπαναριά σε ολόκληρο τον κόσμο.

Είναι στολισμένο με περίτεχνο κεραμικό διάκοσμο που περιλαμβάνει εντυπωσιακές λεπτομέρειες. Μελετητές αναφέρουν πως είναι αντιγραφή του καμπαναριού της Λαύρας Ζαγκόρσκ που βρίσκεται λίγο έξω από την Μόσχα.

Η Βιβλιοθήκη

Η Μονή έχει ακόμα τρία Παρεκκλήσια αφιερωμένα στον Ευαγγελισμό, στην Αποτομή του Τιμίου Προδρόμου και το τρίτο στον Αρχάγγελο Γαβριήλ και τους Ευαγγελιστές Ματθαίο και Μάρκο.

Πάνω από το Παρεκκλήσι του Ευαγγελισμού βρίσκεται ο χώρος της Βιβλιοθήκης όπου υπάρχει μεγάλη συλλογή από σπάνιες εκδόσεις εκκλησιαστικών βιβλίων και μελέτες των Πατέρων της Εκκλησίας.

Τα περισσότερα από αυτά χρονολογούνται από τον 17ο αιώνα και αποδεικνύουν την τεράστια πνευματική προσφορά της Μονής στο νησί της Σύμης. Η συλλογή βιβλίων, η οποία διασώζεται στην Βιβλιοθήκη, υπερβαίνει τους οκτώ χιλιάδες τόμους.

Μπορεί ακόμα να σε ενδιαφέρει: Λίνδος, ο πιο Γραφικός Οικισμός της Ρόδου

Το Εκκλησιαστικό Μουσείο

Στο βάθος του κτιριακού συγκροτήματος και πίσω ακριβώς από το Καθολικό υπάρχει το Εκκλησιαστικό Μουσείο.

Το Εκκλησιαστικό Μουσείο ιδρύθηκε το 1987 από τον Ηγούμενο Γαβριήλ με σκοπό την συγκέντρωση και διαφύλαξη όλων των εκκλησιαστικών κειμηλίων.

Στην πρώτη αίθουσα που θα συναντήσεις μετά την είσοδο, θα έχεις την ευκαιρία να δεις συγκεντρωμένα ξύλινα καραβάκια και αμέτρητα αντικείμενα – τάματα που οι πιστοί φέρνουν στον Πανορμίτη.

Μαζί με αυτά και εκατοντάδες μπουκάλια που οι πιστοί απ’ όλον τον κόσμο ρίχνουν στην θάλασσα, έχοντας κάποιο μήνυμα στο εσωτερικό τους, με προορισμό τον προστάτη τους Πανορμίτη στην Σύμη.

Στην περιήγηση σου θα δεις πίνακες της αναγέννησης με θέμα την ζωή του Χριστού και σερβίτσια τα οποία χρησιμοποιούσαν κατά την φιλοξενία υψηλών προσώπων.

Μπορεί ακόμα να σε ενδιαφέρει: Το Εντυπωσιακό Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου στην Ρόδο

Μπορείς ακόμα να θαυμάσεις το ξυλόγλυπτο κουβούκλιο του Επιτάφιου το οποίο χρονολογείται από τον 18ο αιώνα καθώς και ξίφη από την επανάσταση του 1821.

Τέλος θα έχεις την ευκαιρία να θαυμάσεις εκκλησιαστικά αντικείμενα, Άγια Ποτήρια, Αρχιερατικές Μίτρες και το εντυπωσιακό χρυσοκέντητο κάλυμα του Επιταφίου που φτιάχτηκε στην Ρωσία το 1852.

Το Λαογραφικό Μουσείο

Το Λαογραφικό Μουσείο της Μονής του Ταξιάρχη Πανορμίτη περιλαμβάνει το παλιό κελάρι, παραδοσιακά Συμιακά έπιπλα, αγροτικά εργαλεία, τον παλιό αργαλειό, ακόμα και την πρώτη κουζίνα της Μονής.

Στους χώρους του αναπαριστώνται τμήματα του παραδοσιακού Συμιακού σπιτιού όπως το σαλόνι, η κρεββατοκάμαρα, η κουζίνα κ.ά.

Σε έναν ιδιαίτερο χώρο φυλάσσονται τα προσωπικά αντικείμενα και ο ασύρματος του Ηγούμενου Χρύσανθου Μαρουλάκη.


Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο ίσως μπορείς να το μοιραστείς με τους φίλους σου. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε πολλά για μένα! Bεβαιώσου πως με ακολουθείς στο FaceBook και το Instagram για να μαθαίνεις ταξιδιωτικά tips και να βλέπεις ακόμη περισσότερες φωτογραφίες! Αν δεν θέλεις να χάνεις κάθε νέα δημοσίευση κάνε εγγραφή στο Newsletter

Πόσο Χρήσιμο ήταν Αυτό το Άρθρο για Σένα;

Βαθμολόγησε από το 1 έως το 5!

Μέση βαθμολογία 5 / 5. Αριθμός Ψήφων 2

Χωρίς ψήφους μέχρι στιγμής. Γίνε εσύ ο πρώτος που θα το ψηφίσει!

Αφού βρήκες αυτό το άρθρο χρήσιμο..

Ίσως μπορείς να με ακολουθήσεις στα social media!

Λυπάμαι πραγματικά που το άρθρο δεν ήταν χρήσιμο για σένα!

Βοήθησε με να το Βελτιώσουμε!

post a comment

error: Content is protected !!