Ελλάδα

Το Παραμυθένιο Κιόνι στην Ιθάκη

Το Κιόνι της Ιθάκης δεν θεωρείται άδικα το πιο όμορφο χωριό στο νησί του Οδυσσέα. Θα το καταλάβεις νωρίς, πριν ακόμα φτάσεις. Από την στιγμή που το αυτοκίνητο θα κατεβαίνει τον φιδογυριστό δρόμο και θα το βλέπεις από το παράθυρο να ζωντανεύει πανέμορφο σαν καρτ ποστάλ.

Το γραφικό ψαροχώρι βρίσκεται στην βορειοανατολική πλευρά της Ιθάκης, 23 χιλιόμετρα απόσταση από την πρωτεύουσα του νησιού το Βαθύ και μόνο 5 χιλιόμετρα από τις Φρίκες.

Όλη η διαδρομή ως εκεί θα σε μαγέψει με αλλεπάλληλες εικόνες καταπράσινου τοπίου και μπλε της θάλασσας. Είναι χτισμένο αμφιθεατρικά πάνω σε μια καταπράσινη πλαγιά κατάφυτη από ελιές, πεύκα και κυπαρίσσια.

Κάθε χρόνο στις 20 Ιουλίου, ανήμερα του Προφήτη Ηλία, το Κιόνι γιορτάζει με ένα μεγάλο πανηγύρι. Το ξωκκλήσι του Προφήτη Ηλία βρίσκεται έξω από το χωριό στο ακρωτήρι και πολλοί από τους κατοίκους φτάνουν ως εκεί με μικρές ψαρόβαρκες. Το πανηγύρι στήνεται το βράδυ στην παραλία με το γλέντι και τον χορό να κρατάνε μέχρι το πρωί.

Αποποίηση Ευθύνης: Αυτό το άρθρο μπορεί να περιέχει affiliate links. Αυτό σημαίνει πως αν αγοράσεις κάτι από τους εξωτερικούς συνδέσμους εγώ θα λάβω μια μικρή προμήθεια. Δεν υπάρχει κανένα επιπλέον κόστος για σένα όμως αυτό συμβάλλει στα έξοδα συντήρησης αυτής της ιστοσελίδας. Ευχαριστώ πολύ.


Οργάνωσε Εύκολα το Ταξίδι σου

  • Βρες οικονομικές πτήσεις: Πάντοτε συγκρίνω τις τιμές των πτήσεων για να βρω την πιο συμφέρουσα, γι’ αυτόν τον λόγο χρησιμοποιώ την Skyscanner
  • Κλείσε εισιτήριο για το πλοίο: Για να μάθω τις ώρες των δρομολογίων και τις τιμές στα εισιτήρια των πλοίων χρησιμοποιώ πάντα την Ferryhopper
  • Έλεγξε εύκολα και γρήγορα αν χρειάζεσαι βίζα για το ταξίδι σου: Κλικ εδώ για έλεγχο και παραγγελία online
  • Κλείσε τη διαμονή σου: Υπάρχουν πολλές διαφορετικές πλατφόρμες διαμονής, αλλά καμία από αυτές δεν έχει τα πλεονεκτήματα της Booking
  • Ιδιωτική μεταφορά: Για να με περιμένει ο οδηγός στο αεροδρόμιο ή το λιμάνι και να με μεταφέρει με άνεση και ασφάλεια στον προορισμό μου, κάνω online κράτηση με την Welcome Pickups
  • Κλείσε online τις ξεναγήσεις σου: Οι περιηγήσεις από έμπειρους ξεναγούς απογειώνουν την εμπειρία του ταξιδιού, γι’ αυτό χρησιμοποιώ πάντα την GetYourGuide
  • Ενοικίαση αυτοκινήτου: Ο καλύτερος τρόπος για να νοικιάσεις ένα αυτοκίνητο σε προσιτή τιμή είναι να χρησιμοποιήσεις μια μηχανή αναζήτησης που να συγκρίνει τις τιμές από όλες τις εταιρείες ενοικίασης στην αγορά. Προσωπικά χρησιμοποιώ την Skyscanner
  • Πες αντίο στην ακριβή περιαγωγή, τις φυσικές κάρτες SIM και το αναξιόπιστο Wi-Fi: Ενεργοποίησε εδώ μια Airalo eSIΜ σε προσιτή τιμή
  • Ταξίδεψε ξέγνοιαστα: Κλείσε μια ταξιδιωτική ασφάλεια

Κιόνι & Ιστορία

Το Κιόνι ιδρύθηκε τον 16ο αιώνα όταν κάτοικοι της Ανωγής και άλλων κοντινών χωριών το επέλεξαν σαν τόπο εγκατάστασης για να έχουν δίοδο προς την θάλασσα, να βρίσκονται πιο κοντά της και να ζήσουν από αυτήν. Μπορεί ακόμα να δει κανείς κάποια από τα πρώτα εκείνα σπίτια καλά διατηρημένα στο πέρασμα του χρόνου.

Το 1953 στο μεγάλο σεισμό της Κεφαλονιάς πολλά από τα σπίτια στο Κιόνι ισοπεδώθηκαν παρ’ όλα αυτά, από όσα διασώθηκαν, μπορεί κάποιος να αντιληφθεί την επτανησιακή επιρροή και την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική που τα χαρακτηρίζει.

Αξιοθέατα στο Κιόνι

Αρχικά θα πρέπει να περπατήσεις στα στενά του δρομάκια για να δεις τα παλιά πέτρινα αρχοντικά αλλά και τα απλά μικρά σπιτάκια με τα όμορφα χρώματα και τις λουλουδιασμένες αυλές. Και θα είναι ίσως ο πιο όμορφος περίπατος που έκανες ποτέ.

Άφησε να σε οδηγήσουν τα πλακόστρωτα σκαλοπάτια και τα στενά του δρομάκια. Εκείνα ξέρουν. Άλλοτε θα ανηφορίζουν και άλλοτε θα κατηφορίζουν οδηγώντας σε απ’ ευθείας κάτω στην θάλασσα. Στην διαδρομή θα περάσεις έξω από ασπρισμένες αυλές σπιτιών γεμάτες με λουλουδιασμένες γλάστρες.

Στην θέση “Ρούγα” υπάρχουν τα απομεινάρια από τα κυκλώπεια τείχη ενώ στο ακρωτήρι Ψιγάδι, στην είσοδο του λιμανιού, θα δεις τους τρεις ανεμόμυλους που είναι το σήμα κατατεθέν της περιοχής.

Mπορεί ακόμα να σε ενδιαφέρει: Διακοπές στην Ιθάκη, τα Πιο Σημαντικά Αξιοθέατα

Σπίτι Καραϊσκάκη

Κατηφορίζοντας από την Ράχη προς το Κιόνι θα δεις στην δεξιά πλευρά του δρόμου τα απομεινάρια από το πέτρινο σπίτι στο οποίο έμεινε για λίγο καιρό ο ήρωας της επανάστασης του 1821 Γεώργιος Καραϊσκάκης. Ο Καραϊσκάκης υπέφερε από τα παιδικά του χρόνια από φυματίωση και πολύ συχνά συμβουλευόταν διάφορους γιατρούς, Έλληνες και ξένους.

Έτσι ήρθε και στο Κιόνι όπου έμενε ο κουμπάρος και “αδελφός” του σιορ Φωκάς Παϊσης. Οι γιατροί που τον είδαν τον συμβούλεψαν να μην γυρίσει στον αγώνα αλλά φυσικά εκείνος δεν τους άκουσε. Από το σπίτι στο οποίο έμεινε στο Κιόνι σήμερα σώζονται μόνο οι εξωτερικοί πέτρινοι τοίχοι του και τα ανοίγματα στα παράθυρα και τις πόρτες.

Άγιος Ιωάννης Πρόδρομος

Λίγο πριν φθάσεις στο μικρό γραφικό λιμάνι του Κιονιού θα ξεχωρίσεις αριστερά σου τον ενοριακό ναό του Αγίου Ιωάννη Πρόδρομου. Το ξυλόγλυπτο τέμπλο του φτιάχτηκε από Κεφαλονίτες μαστόρους και είναι εξαιρετικό δείγμα επτανησιακής τέχνης.

Στο εσωτερικό του ναού υπάρχουν έξι μεγάλοι πίνακες του ζωγράφου Σπύρου Γαζή της περιόδου 1899-1909. Ο ναός γιορτάζει στις 24 Ιουνίου αλλά πανηγυρίζει στις 2 Φεβρουαρίου εορτή της Υπαπαντής του Κυρίου λόγω της μεγάλης εικόνας της Δεξιοκρατούσας, η οποία φιλοτεχνήθηκε από τον αγιογράφο Ιωάννη Ταμβάκη το 1859.

Το Γραφικό Λιμανάκι

Από τα πιο όμορφα σημεία στο Κιόνι είναι το γραφικό του λιμάνι. Το καλοκαίρι θα δεις εκεί αγκυροβολημένα δεκάδες κότερα και ιστιοπλοϊκά από όλον τον κόσμο. Περπατώντας περιμετρικά βρίσκει κανείς πολλά ταβερνάκια, καφέ και όλων των ειδών τα μαγαζιά.

Τα στενά δρομάκια που ξεκινούν από το λιμάνι συχνά καταλήγουν σε πανέμορφους όρμους με σμαραγδένια νερά. Τριγύρω του θα βρεις ακόμα πολλά μαγαζάκια που πουλάνε κοσμήματα και άλλα τουριστικά είδη.

Στην μέση περίπου της προκυμαίας και πριν φτάσεις στο τέλος της υπάρχει το “Τέχνημα”. Πρόκειται για μπουτίκ κοσμημάτων η οποία στεγάζεται σε ένα παλιό πέτρινο οίκημα 400 ετών. Παλιά το κτίριο χρησιμοποιούνταν σαν πατητήρι και στο εσωτερικό του διατηρούνται ακόμα το πετρόκτιστο λινό και η υπόσκαφη στέρνα.

Μπορεί ακόμα να σε ενδιαφέρει: Ιθάκη οι Καλύτερες Παραλίες για Κολύμπι

Παραλίες στο Κιόνι

Οι παραλίες στο Κιόνι είναι μικροί πανέμορφοι όρμοι με τυρκουάζ διαφανή νερά, στους οποίους φτάνει κανείς από πέτρινα σκαλοπάτια που οδηγούν απ’ ευθείας μέχρι την θάλασσα. Κοντινές στο Κιόνι παραλίες είναι οι Πλακούτσες που βρίσκονται στον δρόμο που συνδέει το Κιόνι με τις Φρίκες.

Στον ίδιο δρόμο θα βρεις επίσης την παραλία Κουρβούλια η οποία ουσιαστικά αποτελείται από τρεις διαδοχικούς ορμίσκους με κρυστάλινα σμαραγδένια νερά και τέλος η παραλία στις Φρίκες, μπροστά ακριβώς από τον ομώνυμο οικισμό.

Φαγητό στο Κιόνι

Γύρω από το λιμανάκι στο Κιόνι θα βρεις αρκετές καλές ταβέρνες και εστιατόρια για φαγητό. Το Lizzy’s στεγάζεται σε ένα παλιό πέτρινο σπίτι με μεγάλες βεράντες, φανταστική θέα και προσφέρει εξαιρετικό φαγητό.

Το Calypso είναι λίγα μέτρα πριν από το Lizzy’s και έχει τα τραπέζια του απλωμένα δίπλα στην θάλασσα. Προσφέρει επίσης πολύ καλό φαγητό και σέρβις. Θυμήσου με οτιδήποτε άλλο και αν παραγγείλεις, να δοκιμάσεις κρεμμυδόπιτα.

Που να Μείνεις στο Κιόνι – Διαμονή


Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο ίσως μπορείς να το μοιραστείς με τους φίλους σου. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε πολλά για μένα! Bεβαιώσου πως με ακολουθείς στο FaceBook και το Instagram για να μαθαίνεις ταξιδιωτικά tips και να βλέπεις ακόμη περισσότερες φωτογραφίες! Αν δεν θέλεις να χάνεις κάθε νέα δημοσίευση κάνε εγγραφή στο Newsletter

Tzina Varotsi

Travel Writer - Blogger - Editor - Photographer - Traveler - Happy Mom - Proud Grandma - Dreamer

Πρόσφατα άρθρα

Ταγγέρη: 10 Αξιοθέατα της Μαγευτικής Πόλης

Η Ταγγέρη είναι η πόλη των αντιθέσεων με μια συναρπαστική ιστορία διαμορφωμένη στην διάρκεια των… Διαβάστε περισσότερα

πριν από %

Καπαλί Τσαρσί, Μεγάλο Παζάρι στην Κωνσταντινούπολη

Αν  έχεις επισκεφθεί την Κωνσταντινούπολη τότε γνωρίζεις ήδη πως δεν γίνεται να μην πας στο… Διαβάστε περισσότερα

πριν από %

Μπέργκαμο: 10 Λόγοι για να το Επισκεφτείς

Σκαρφαλωμένο στους πρόποδες των Άλπεων, το Μπέργκαμο είναι μια γοητευτική πόλη που μαγνητίζει τους ταξιδιώτες… Διαβάστε περισσότερα

πριν από %

Πάρκο Keukenhof, ένας Επίγειος Παράδεισος

Εκείνο που κυριολεκτικά με μάγεψε στο Άμστερνταμ ήταν το πάρκο με τις τουλίπες ή αλλιώς… Διαβάστε περισσότερα

πριν από %

Κουάλα Λουμπούρ: 20 Must-Do Εμπειρίες για να την Ανακαλύψεις

Η Κουάλα Λουμπούρ, πρωτεύουσα της Μαλαισίας, σαγηνεύει τους ταξιδιώτες με την κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα, τον συνδυασμό… Διαβάστε περισσότερα

πριν από %

Ιωάννινα, τα Πιο Σημαντικά Αξιοθέατα

Ιωάννινα, πρώτα στις τέχνες, στα γρόσια και στα γράμματα! Δεν συνοδεύει άδικα αυτό το ρητό… Διαβάστε περισσότερα

πριν από %