Νησιά

Ιθάκη: Οι Καλύτερες Παραλίες για Κολύμπι

Οι παραλίες στην Ιθάκη είναι σίγουρο πως θα σε μαγέψουν. Οι περισσότερες βρίσκονται σε μικρούς απάνεμους κολπίσκους και έχουν σμαραγδένια κρυστάλλινα νερά που παραπέμπουν σε παραλίες που έχουμε δει μόνο σε μέρη εξωτικά.

Είναι μικρές σε μήκος, στρωμένες με λευκά λεία βότσαλα και μοιάζουν με μικρές πανέμορφες λίμνες. Βρίσκονται συνήθως μέσα σε καταπράσινο τοπίο γι’ αυτό και τα νερά τους παίρνουν το γαλαζοπράσινο και σμαραγδί χρώμα από τα δέντρα και το πράσινο που τις περιβάλλει.

Κάποιες είναι προσβάσιμες μόνο με σκάφος, σε άλλες φτάνεις άνετα με το αυτοκίνητο και σε κάποιες χρειάζεται να περπατήσεις αφού αφήσεις το αυτοκίνητο σου. Όπως όμως και αν πρέπει να τις προσεγγίσεις, είναι σίγουρο πως θα είναι από τις ωραιότερες παραλίες που έχεις δει στην ζωή σου.

Αποποίηση Ευθύνης: Αυτό το άρθρο μπορεί να περιέχει affiliate links. Αυτό σημαίνει πως αν αγοράσεις κάτι από τους εξωτερικούς συνδέσμους εγώ θα λάβω μια μικρή προμήθεια. Δεν υπάρχει κανένα επιπλέον κόστος για σένα όμως αυτό συμβάλλει στα έξοδα συντήρησης αυτής της ιστοσελίδας. Ευχαριστώ πολύ.

Πως να χρησιμοποιήσεις τον χάρτη: Κάνε κλικ επάνω του ή εδώ για να ανοίξει ο χάρτης. Κάνε κλικ σε κάθε εικονίδιο για περισσότερες πληροφορίες. Για να τον προσθέσεις στους Χάρτες Google του δικού σου λογαριασμού κάνε κλικ στο αστέρι δίπλα από τον τίτλο του χάρτη. Στην συνέχεια άνοιξε το κινητό ή τον υπολογιστή σου πήγαινε στους Χάρτες Google κάνε κλικ στο κουμπί μενού και θα τον βρεις στην ενότητα “Τα μέρη σας” / “Χάρτες”.


Οργάνωσε Εύκολα το Ταξίδι σου

  • Βρες οικονομικές πτήσεις: Πάντοτε συγκρίνω τις τιμές των πτήσεων για να βρω την πιο συμφέρουσα, γι’ αυτόν τον λόγο χρησιμοποιώ την Skyscanner
  • Κλείσε εισιτήριο για το πλοίο: Για να μάθω τις ώρες των δρομολογίων και τις τιμές στα εισιτήρια των πλοίων χρησιμοποιώ πάντα την Ferryhopper
  • Έλεγξε εύκολα και γρήγορα αν χρειάζεσαι βίζα για το ταξίδι σου: Κλικ εδώ για έλεγχο και παραγγελία online
  • Κλείσε τη διαμονή σου: Υπάρχουν πολλές διαφορετικές πλατφόρμες διαμονής, αλλά καμία από αυτές δεν έχει τα πλεονεκτήματα της Booking
  • Ιδιωτική μεταφορά: Για να με περιμένει ο οδηγός στο αεροδρόμιο ή το λιμάνι και να με μεταφέρει με άνεση και ασφάλεια στον προορισμό μου, κάνω online κράτηση με την Welcome Pickups
  • Κλείσε online τις ξεναγήσεις σου: Οι περιηγήσεις από έμπειρους ξεναγούς απογειώνουν την εμπειρία του ταξιδιού, γι’ αυτό χρησιμοποιώ πάντα την GetYourGuide
  • Ενοικίαση αυτοκινήτου: Ο καλύτερος τρόπος για να νοικιάσεις ένα αυτοκίνητο σε προσιτή τιμή είναι να χρησιμοποιήσεις μια μηχανή αναζήτησης που να συγκρίνει τις τιμές από όλες τις εταιρείες ενοικίασης στην αγορά. Προσωπικά χρησιμοποιώ την Skyscanner
  • Πες αντίο στην ακριβή περιαγωγή, τις φυσικές κάρτες SIM και το αναξιόπιστο Wi-Fi: Ενεργοποίησε εδώ μια Airalo eSIΜ σε προσιτή τιμή
  • Ταξίδεψε ξέγνοιαστα: Κλείσε μια ταξιδιωτική ασφάλεια

Που να Κολυμπήσεις στην Ιθάκη

1. Παραλία Καμίνια

Η πανέμορφη παραλία Καμίνια βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα της Ιθάκης. Ένας ασφαλτοστρωμένος δρόμος οδηγεί ως εκεί από το Βαθύ, ο οποίος από ένα σημείο και μετά και για 1,5 περίπου χιλιόμετρο, συνεχίζει σε χωματόδρομο.

Η πρόσβαση είναι σχετικά εύκολη με συμβατό αυτοκίνητο εφ’ όσον φυσικά οδηγείς σιγά και με προσοχή γιατί σε κάποια σημεία υπάρχουν πέτρες που δυσκολεύουν την οδήγηση.

Η παραλία είναι μικρή με καθαρά γαλανά νερά και βρίσκεται μέσα σε ένα καταπράσινο πανέμορφο τοπίο που μοιάζει με όαση. Δεν είναι οργανωμένη οπότε θα πρέπει να έχεις προβλέψει για όλα όσα θεωρείς απαραίτητα να έχεις μαζί σου.

Εξαιρετικό κατάλυμα για να μείνεις: Οίνου Γη Ιθάκη
(κάνε κλικ εδώ για περισσότερες πληροφορίες)

2. Παραλία Σαρακήνικο

Η παραλία Σαρακήνικο βρίσκεται στον ομώνυμο κόλπο και ουσιαστικά πρόκειται για δυο μικρές συνεχόμενες ακτές. Φθάνοντας συναντάς την πρώτη η οποία χρησιμοποιείται από τους ψαράδες σαν λιμανάκι όπου δένουν τις βάρκες τους.

Διασχίζοντας την θα περάσεις στην δεύτερη η οποία είναι στρωμένη με λευκό βότσαλο και τα δέντρα ρίχνουν την σκιά τους ως την άκρη της θάλασσας δίνοντας στα νερά ένα πρασινογάλανο χρώμα.

Παλαιότερα η συγκεκριμένη παραλία ήταν η αγαπημένη των γυμνιστών. Σήμερα συγκεντρώνει κόσμο όλων των κατηγοριών και είναι αρκετοί εκείνοι που στήνουν εδώ τις σκηνές τους για να περάσουν λίγες μέρες μέσα στην ομορφιά της φύσης, παρ’ όλο που το κάμπινγκ επίσημα απαγορεύεται.

3. Παραλία Φιλιατρό

Η παραλία Φιλιατρό είναι από τις πιο δημοφιλείς της Ιθάκης γι’ αυτό και συγκεντρώνει πολύ κόσμο. Βρίσκεται μέσα σε έναν πανέμορφο κόλπο και έχει πεντακάθαρα κρυστάλλινα νερά. Είναι βοτσαλωτή και μόνο μια μικρή έκταση στην άκρη της είναι με άμμο.

Είναι οργανωμένη με ξαπλώστρες και ομπρέλες αλλά υπάρχει χώρος για να απλώσεις και την δική σου πετσέτα εφ’ όσον το επιθυμείς. Στο πίσω μέρος της μέσα στην πυκνή σκιά των δέντρων υπάρχει ένα beach bar και μια ταβέρνα για φαγητό ενώ θα βρεις και χώρο για να σταθμεύσεις το αυτοκίνητο σου.

Παρ’ όλα αυτά θα πρέπει να υπολογίσεις ότι τον Αύγουστο που ο κόσμος είναι πολύς ίσως χρειαστεί να πας αρκετά νωρίς για να βρεις θέση.

Mπορεί ακόμα να σε ενδιαφέρει: Αλόννησος, οι Καλύτερες Παραλίες

4. Παραλία Γιδάκι

Αυτή η απομονωμένη παραλία είναι για μένα η ωραιότερη ολόκληρης της Ιθάκης. Τα τυρκουάζ νερά της παραπέμπουν σε εξωτικά μέρη και το τοπίο με τα απόκρημνα βράχια είναι πραγματικά εντυπωσιακό.

Ο πιο συνηθισμένος τρόπος πρόσβασης είναι με βάρκα ή κάποιο από τα καϊκια που κάνουν αυτήν την διαδρομή και τα οποία αναχωρούν από το Βαθύ. Μπορείς όμως να φτάσεις ως εδώ οδηγώντας το αυτοκίνητο σου μέχρι τον κόλπο του Σκίνου.

Από εκεί υπάρχει ένα μονοπάτι το οποίο μέσα από μια καταπράσινη διαδρομή περίπου μισής ώρας μέσα σε κυπαρίσσια και πεύκα θα οδηγηθείς στο Γιδάκι.

Οι πληροφορίες που είχα ήταν πως ένα μέρος της παραλίας είναι οργανωμένο με κάποιες ομπρέλες και ξαπλώστρες και πως υπάρχει επίσης ένα beach bar το οποίο προσφέρει αναψυκτικά, καφέδες και σνακς.

Παρ’ όλα αυτά όταν πήγα (ήταν Σεπτέμβρης) δεν υπήρχε τίποτα από αυτά. Φαντάζομαι πως έφταιγε το γεγονός πως είχε περάσει η καλοκαιρινή σεζόν.

5. Παραλία Σκίνου

Ο κόλπος του Σκίνου είναι κατάφυτος και έχεις εύκολη πρόσβαση σε αυτόν από το Βαθύ παρά το γεγονός πως ένα τελευταίο κομμάτι του είναι χωματόδρομος.

Η πυκνή βλάστηση και τα πεύκα που φτάνουν μέχρι την θάλασσα δημιουργούν ένα εντυπωσιακό τοπίο. Τα καθαρά γαλαζοπράσινα νερά είναι πάντα ήρεμα και σε προκαλούν για ατέλειωτο κολύμπι.

Μπορεί ακόμα να σε ενδιαφέρει: Διακοπές στην Κεφαλονιά, Αξιοθέατα & Παραλίες

6. Παραλία Μνήματα ή Μηνύματα

Η παραλία Μηνύματα ή Μνήματα όπως την αναφέρουν κάνοντας σύντμηση στο αρχικό όνομα, βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το Βαθύ γι’ αυτό και συγκεντρώνει αρκετό κόσμο από ντόπιους αλλά και παραθεριστές.

Είναι βοτσαλωτή με δέντρα και βλάστηση που φτάνουν έως την άκρη της θάλασσας και δημιουργούν πλούσια σκιά. Το όνομα της “Μηνύματα” το πήρε γιατί τα παλιά χρόνια χρησιμοποιούσαν αυτήν την τοποθεσία για να στέλνουν και να λαβαίνουν μηνύματα.

Τα νερά εδώ είναι πάντα ήρεμα και το γαλαζοπράσινο χρώμα τους το οφείλουν στην αντανάκλαση της βλάστησης που υπάρχει ολόγυρα. Δεν είναι οργανωμένη γι’ αυτό θα πρέπει να έχεις μαζί σου τα απαραίτητα για να απολαύσεις το μπάνιο και την διαμονή σου.

Τα νερά είναι ρηχά γι’ αυτό και την προτιμούν αρκετές οικογένειες με μικρά παιδιά.

7. Παραλία Λούτσα

Η παραλία της Λούτσας είναι ένα μικρό κολπάκι το οποίο βρίσκεται στην άκρη του λιμανιού της Ιθάκης. Λόγω της κοντινής απόστασης από το Βαθύ αλλά και των ήρεμων ρηχών νερών της, την προτιμούν πολλές οικογένειες που έχουν μικρά παιδιά ή μεγαλύτεροι άνθρωποι.

Μπορείς να φτάσεις ως εδώ ακόμα και περπατώντας μια πολύ όμορφη καταπράσινη διαδρομή. Η παραλία είναι αμμουδερή, διαθέτει λίγες ξαπλώστρες και ομπρέλες καθώς επίσης και μια καντίνα που προσφέρει τα απαραίτητα.

Μπορεί ακόμα να σε ενδιαφέρει: Λευκάδα οι Καλύτερες Παραλίες για Ατέλειωτες Βουτιές

8. Παραλία Δεξιά Ή Δεξά

Η παραλία βρίσκεται στην είσοδο του λιμανιού της Ιθάκης “στα δεξιά”, εξ ου και η ονομασία της Δεξά ή Δεξιά. Είναι εύκολα προσβάσιμη ακόμα και περπατώντας από το Βαθύ ως εδώ, ενώ με το αυτοκίνητο θα φτάσεις σε πέντε μόλις λεπτά.

Έχει ήρεμα καθαρά και ρηχά νερά που την καθιστούν ιδανική σε οικογένειες που έχουν μικρά παιδιά. Είναι πετρώδης παραλία γι’ αυτό θα βοηθούσε να έχεις μαζί σου ένα ζευγάρι παπούτσια θαλάσσης.

Στην μέση σχεδόν της παραλίας υπάρχει ένα μικρός μώλος ιδανικός για ατέλειωτες βουτιές από τα παιδιά που κολυμπούν εδώ.

9. Παραλία Μπροστά Αετός

Η παραλία του Μπροστά Αετού βρίσκεται στον κόλπο του Μώλου, σε κοντινή απόσταση από το Βαθύ, σχεδόν 5,5 χιλιόμετρα.

Είναι αρκετά μεγάλη σε έκταση παραλία, βοτσαλωτή και με καθαρά κρυστάλλινα νερά τα οποία δεν βαθαίνουν απότομα γι’ αυτό και την προτιμούν οικογένειες με μικρά παιδιά.

Εκτός από τους ντόπιους την προτιμούν και αρκετοί από το Βαθύ καθώς είναι πιο ήσυχη και με λιγότερο κόσμο από την παραλία της Λούτσας.

10. Παραλία Άσπρος Γιαλός ή Άη Γιάννης

Οδηγώντας από το Βαθύ προς την Λεύκη μια παράκαμψη στον δρόμο θα σε οδηγήσει σε ένα άνοιγμα όπου θα αφήσεις το αυτοκίνητο και θα συνεχίσεις παίρνοντας ένα μονοπάτι το οποίο καταλήγει κάτω στην παραλία του Άσπρου Γιαλού ή Άι Γιάννη.

Μην ανησυχείς, δεν πρόκειται να κουραστείς γιατί η διαδρομή δεν είναι μεγαλύτερη από πέντε λεπτά και το καλοσυντηρημένο πέτρινο μονοπάτι δεν θα σε δυσκολέψει καθόλου εκτός από λίγα σκαλοπάτια τα οποία ίσως σου φανούν λίγο ζόρι στην επιστροφή.

Η παραλία είναι πανέμορφη, βοτσαλωτή, με γαλανά πεντακάθαρα νερά και έχει για θέα απέναντι την Σάμη και την Κεφαλονιά. Υπάρχουν κάποιες ομπρέλες σε ένα μικρό τμήμα της αλλά και χώρος για να απλώσεις τα δικά σου πράγματα.

Προτίμησε να πας τις πρωϊνές ώρες που ο κόσμος είναι λιγότερος.

Mπορεί ακόμα να σε ενδιαφέρει: Κέρκυρα 12 Καλύτερες Παραλίες της

11. Παραλία Πόλη

Η παραλία Πόλη βρίσκεται κάτω από το κεφαλοχώρι του Σταυρού και ονομάστηκε έτσι από μια αρχαία πόλη που βρισκόταν εδώ και βυθίστηκε το 967 μ.Χ. μετά από έναν μεγάλο σεισμό.

Βρίσκεται μέσα σε ένα γραφικό λιμανάκι και υπάρχει η δυνατότητα να νοικιάσεις βαρκάκι ή κανό για να επισκεφθείς γειτονικές παραλίες και κόλπους.

Έχει καθαρά νερά, είναι στρωμένη με βότσαλα, έχει άνετο πάρκινγκ και είναι οργανωμένη σε ένα τμήμα της με ομπρέλες και ξαπλώστρες. Υπάρχει επίσης καντίνα η οποία προσφέρει καφέ, αναψυκτικά και διάφορα σνακς.

12. Παραλία Φρίκες

Στον οικισμό Φρίκες στα βόρεια της Ιθάκης βρίσκεται και η ομώνυμη παραλία η οποία απέχει περίπου 20 χιλιόμετρα από το Βαθύ. Έχει πεντακάθαρα κρυστάλλινα νερά που αντανακλούν το πράσινο από την γύρω περιοχή.

Είναι βοτσαλωτή και τους καλοκαιρινούς μήνες συγκεντρώνει πολλούς λουόμενους καθώς επίσης και αρκετά σκάφη τα οποία “δένουν” στο μικρό λιμανάκι.

Από τις Φρίκες ξεκινά ferry boat το οποίο συνδέει την Ιθάκη με την Λευκάδα και την βόρεια Κεφαλονιά. Στο χωριό υπάρχουν ταβέρνες και άλλα μαγαζιά για φαγητό, φρέσκο ψάρι, καφέ ή ποτό.

Από εδώ ξεκινά και το μονοπάτι που οδηγεί στον Μάρμακα και τον πολύ σημαντικό υγροβιότοπο της Ιθάκης στις Αλυκές.

13. Παραλία Κουρβούλια

Φεύγοντας από τις Φρίκες και οδηγώντας προς το Κιόνι θα συναντήσεις τρεις διαδοχικούς κολπίσκους οι οποίοι αποτελούν τις παραλίες Κουρβούλια 1, Κουρβούλια 2 και Κουρβούλια 3.

Σε όποια από τις τρεις και αν σταματήσεις θα βρεις κρυστάλλινα γαλαζοπράσινα νερά, λευκά βότσαλα και ένα υπέροχο καταπράσινο σκηνικό να τις περιβάλει.

Θα συναντήσεις τα Κουρβούλια 1 αμέσως μετά την πρώτη στροφή φεύγοντας από τις Φρίκες και θα οδηγηθείς στην ακτή κατεβαίνοντας κάποια χτισμένα σκαλοπάτια.

Σκαλοπάτια θα σε βοηθήσουν να κατέβεις και στην δεύτερη παραλία ενώ η τρίτη είναι η μεγαλύτερη σε έκταση από όλες. Και οι τρεις συγκεντρώνουν αρκετό κόσμο καθώς έχουν εύκολη πρόσβαση.


Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο ίσως μπορείς να το μοιραστείς με τους φίλους σου. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε πολλά για μένα! Bεβαιώσου πως με ακολουθείς στο FaceBook και το Instagram για να μαθαίνεις ταξιδιωτικά tips και να βλέπεις ακόμη περισσότερες φωτογραφίες! Αν δεν θέλεις να χάνεις κάθε νέα δημοσίευση κάνε εγγραφή στο Newsletter

Tzina Varotsi

Travel Writer - Blogger - Editor - Photographer - Traveler - Happy Mom - Proud Grandma - Dreamer

Πρόσφατα άρθρα

Ταγγέρη: 10 Αξιοθέατα της Μαγευτικής Πόλης

Η Ταγγέρη είναι η πόλη των αντιθέσεων με μια συναρπαστική ιστορία διαμορφωμένη στην διάρκεια των… Διαβάστε περισσότερα

πριν από %

Καπαλί Τσαρσί, Μεγάλο Παζάρι στην Κωνσταντινούπολη

Αν  έχεις επισκεφθεί την Κωνσταντινούπολη τότε γνωρίζεις ήδη πως δεν γίνεται να μην πας στο… Διαβάστε περισσότερα

πριν από %

Μπέργκαμο: 10 Λόγοι για να το Επισκεφτείς

Σκαρφαλωμένο στους πρόποδες των Άλπεων, το Μπέργκαμο είναι μια γοητευτική πόλη που μαγνητίζει τους ταξιδιώτες… Διαβάστε περισσότερα

πριν από %

Πάρκο Keukenhof, ένας Επίγειος Παράδεισος

Εκείνο που κυριολεκτικά με μάγεψε στο Άμστερνταμ ήταν το πάρκο με τις τουλίπες ή αλλιώς… Διαβάστε περισσότερα

πριν από %

Κουάλα Λουμπούρ: 20 Must-Do Εμπειρίες για να την Ανακαλύψεις

Η Κουάλα Λουμπούρ, πρωτεύουσα της Μαλαισίας, σαγηνεύει τους ταξιδιώτες με την κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα, τον συνδυασμό… Διαβάστε περισσότερα

πριν από %

Ιωάννινα, τα Πιο Σημαντικά Αξιοθέατα

Ιωάννινα, πρώτα στις τέχνες, στα γρόσια και στα γράμματα! Δεν συνοδεύει άδικα αυτό το ρητό… Διαβάστε περισσότερα

πριν από %