Ασία

Ιερουσαλήμ η Ιερή Πόλη, Τι Να Δεις

Η Ιερουσαλήμ είναι η πρωτεύουσα του Ισραήλ και η παλιά της πόλη αποτελεί το πιο σημαντικό πνευματικό και πολιτιστικό κέντρο. Η πλούσια ιστορική και θρησκευτική κληρονομιά της την έχουν καθιερώσει σαν τον πιο επισκέψιμο θρησκευτικό τόπο συγκεντρώνοντας κάθε χρόνο εκατομμύρια πιστών από όλο τον κόσμο.

Η Ιερή Πόλη, όπως πολλοί την αποκαλούν, δεν είναι μεγάλη σε έκταση, είναι όμως γεμάτη από πολύ σημαντικά προσκυνήματα, γι’ αυτό και μπορεί άνετα να κρατήσει το ενδιαφέρον σου για μέρες. Είναι χωρισμένη σε τέσσερις γειτονιές: την Αρμένικη, την Εβραϊκή, την Χριστιανική και την Μουσουλμανική.

Ο Ναός της Αναστάσεως

Αν σκοπεύεις να ταξιδέψεις στο Ισραήλ τότε ξεκίνησε διαβάζοντας το άρθρο μου “Ταξίδι στο Ισραήλ, τι πρέπει να γνωρίζεις”. Θα σου δώσει χρήσιμες πληροφορίες για όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις προτού ταξιδέψεις και τι να περιμένεις φτάνοντας στον προορισμό σου.

Αποποίηση Ευθύνης: Αυτό το άρθρο μπορεί να περιέχει affiliate links. Αυτό σημαίνει πως αν αγοράσεις κάτι από τους εξωτερικούς συνδέσμους εγώ θα λάβω μια μικρή προμήθεια. Δεν υπάρχει κανένα επιπλέον κόστος για σένα όμως αυτό συμβάλλει στα έξοδα συντήρησης αυτής της ιστοσελίδας. Ευχαριστώ πολύ.


Πως να χρησιμοποιήσεις τον χάρτη: Κάνε κλικ επάνω του ή εδώ για να ανοίξει ο χάρτης. Κάνε κλικ σε κάθε εικονίδιο για περισσότερες πληροφορίες. Για να τον προσθέσεις στους Χάρτες Google του δικού σου λογαριασμού κάνε κλικ στο αστέρι δίπλα από τον τίτλο του χάρτη. Στην συνέχεια άνοιξε το κινητό ή τον υπολογιστή σου πήγαινε στους Χάρτες Google κάνε κλικ στο κουμπί μενού και θα τον βρεις στην ενότητα “Τα μέρη σας” / “Χάρτες”


Οργάνωσε Εύκολα το Ταξίδι σου


Τι να Δεις στην Ιερουσαλήμ – Αξιοθέατα

1. Ο Ναός της Αναστάσεως

Πανάγιος Τάφος

Στο κέντρο της χριστιανικής συνοικίας, στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ, δεσπόζει ο Ναός της Αναστάσεως. Αποτελεί σημαντικό σύμβολο της ορθοδοξίας και, από το 335 μ.Χ. που εγκαινιάστηκε, έχει καταστραφεί και ανακατασκευαστεί αρκετές φορές στην διάρκεια των αιώνων.

Μπορεί εξωτερικά ο ναός να μην φαίνεται μεγάλος ή εντυπωσιακός όμως η πραγματική του δόξα βρίσκεται στο εσωτερικό του. Μέσα σε αυτόν υπάρχουν δυο πολύ σημαντικά προσκυνήματα για την χριστιανική πίστη. Ο λόφος του Γολγοθά, όπου σταυρώθηκε ο Κύριος και ο Πανίερος Τάφος όπου ετάφη και αναστήθηκε.

H Πλάκα της Αποκαθήλωσης

Στον ναό μπαίνεις από την Αγία πόρτα και το πρώτο προσκύνημα που θα συναντήσεις είναι η μαρμάρινη πλάκα της Αποκαθήλωσης. Εκεί ακούμπησαν το νεκρό σώμα του Χριστού όταν τον κατέβασαν από τον σταυρό.

Στο κέντρο του ναού και κάτω από τον εντυπωσιακό θόλο δεσπόζει το Ιερό Κουβούκλιο που περικλείει τον Πανάγιο Τάφο. Πλήθη κόσμου περιμένουν υπομονετικά να μπουν μέσα σε αυτό για να προσκυνήσουν. Και όταν τελικά βρίσκεσαι στο εσωτερικό του, ρίγη συγκίνησης διατρέχουν το κορμί σου.

2. Η Οδός του Μαρτυρίου

Η Οδός του Μαρτυρίου

Η οδός του Μαρτυρίου ή ο “Δρόμος της Θλίψης” είναι η διαδρομή που έκανε ο Χριστός μεταφέροντας τον Σταυρό. Ξεκινά από το Πραιτώριο και καταλήγει στο σημείο της σταύρωσης επάνω στον Γολγοθά. Η Ιερή Διαδρομή περιλαμβάνει 14 στάσεις και της πομπής ηγείται πάντα ο Έλληνας Ορθόδοξος Πατριάρχης.

Η διαδρομή στα λατινικά ονομάζεται Via Dolorosa και έχει μήκος περίπου μισού χιλιομέτρου. Εξακολουθεί να εκτελείται τελετουργικά κάθε χρόνο την Μεγάλη Παρασκευή με χιλιάδες ορθόδοξους χριστιανούς από όλα τα μέρη του κόσμου να συμμετέχουν σε αυτήν.

3. Το Πραιτώριο

Είσοδος Πραιτωρίου

Η φυλακή του Χριστού, το Πραιτώριο, είναι από τα πιο συγκλονιστικά σημεία που θα δεις στη Ιερουσαλήμ. Ήταν ο τόπος όπου ο Κύριος φυλακίστηκε, μαστιγώθηκε και χλευάστηκε πριν ξεκινήσει την διαδρομή του Μαρτυρίου. Σε άλλο σημείο του Πραιτωρίου υπάρχει η φυλακή των δυο ληστών που σύμφωνα με την παράδοση σταυρώθηκαν μαζί με τον Χριστό.

Από την στιγμή που κατεβαίνεις τα πέτρινα σκαλοπάτια μέχρι την ώρα που θα σκύψεις για να μπεις στο στενό χώρο της σπηλιάς όπου ήταν η φυλακή του Κυρίου, τα συναισθήματα είναι έντονα ακόμα και για κάποιον που δεν πιστεύει.

Η Φυλακή του Κυρίου

Κάθε χρόνο την Μεγάλη Παρασκευή τελείται εδώ η Ακολουθία των Μεγάλων Ωρών. Στην συνέχεια πλήθος κόσμου ξεκινά την ίδια πορεία με αυτήν που έκανε ο Χριστός μέχρι τον Γολγοθά. Στην αρχή της πομπής ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κουβαλά στον ώμο του έναν ξύλινο Σταυρό αναπαριστώντας την διαδρομή του Κυρίου και το Θείο Πάθος.

4. Το Σπίτι του Ιωακείμ & της Άννας

Το Σπίτι του Ιωακείμ & της Άννας

Στην θέση που, σύμφωνα με την παράδοση, υπήρχε το σπίτι των γονέων της και γεννήθηκε η Παναγία σήμερα βρίσκεται η Ιερά Μονή των Αγίων και Δικαίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης. Είναι ανάμεσα στο Πραιτώριο και την Πύλη των Λεόντων.

Στο υπόγειο του ναού υπάρχει ένα σπήλαιο όπου σύμφωνα με την παράδοση προσευχόταν η Αγία Άννα, ενώ άλλο σπήλαιο κάτω από το πρώτο, ορίζεται από τους ιστορικούς ως το σημείο όπου γεννήθηκε η Θεοτόκος. Σε αυτόν τον χώρο είχαν ταφεί αρχικά ο Ιωακείμ και η Άννα όμως αργότερα τα οστά τους μεταφέρθηκαν στην Γεσθημανή.

5. Ο Τάφος της Παναγίας

Τα σκαλοπάτια που οδηγούν στον Τάφο της Παναγίας

Ο ναός μέσα στον οποίο υπάρχει ο Τάφος της Παναγίας, όπως τα περισσότερα προσκυνήματα στην Ιερουσαλήμ, χτίστηκε από την Αγία Ελένη το 326 μ.Χ. Είναι λαξευμένος μέσα σε βράχο και για να φτάσεις κατεβαίνεις 49 σκαλοπάτια. Στο πίσω μέρος από το σημείο του τάφου, υπάρχει η εικόνα της Παναγίας της Ιεροσολυμίτισσας.

Η σπηλιά και στο βάθος ο Τάφος της Παναγίας

Η Παναγία, σύμφωνα με την παράδοση, κοιμήθηκε δέκα χρόνια μετά την Σταύρωση του Χριστού. Προηγουμένως την είχε επισκεφθεί άγγελος Κυρίου ο οποίος της ανήγγειλε πως σε τρεις μέρες θα πάει να συναντήσει τον Υιό της. Την τρίτη μέρα μετά την κοίμηση Της ο Τάφος της βρέθηκε άδειος ενώ η ίδια είχε αναληφθεί στους ουρανούς όπως ακριβώς και ο Κύριος.

6. Η Εκκλησία των Εθνών

Εκκλησία των Εθνών

Η εκκλησία των Εθνών έχει αναγερθεί στο σημείο όπου ο Χριστός πέρασε την τελευταία νύχτα πριν από την σύλληψη Του. Εκεί βίωσε την αγωνία και την απόγνωση σύμφωνα με την ανθρώπινη Του υπόσταση. Μέσα στον ναό υπάρχει ο “βράχος της αγωνίας”, όπως ονομάστηκε το σημείο όπου ακούμπησε ο Κύριος για να προσευχηθεί.

Το εσωτερικό της Εκκλησίας των Εθνών

Τον 4ο αιώνα είχε χτιστεί στον ίδιο τόπο βυζαντινός ναός ο οποίος καταστράφηκε από σεισμό τον 8ο αιώνα και ανοικοδομήθηκε στην συνέχεια από τους Σταυροφόρους. Για άγνωστους λόγους ο ναός εγκαταλείφθηκε και ερημώθηκε κατά τον 14ο αιώνα.

Έτσι στο ίδιο σημείο ξεκίνησε στις αρχές του 20ου αιώνα η ανέγερση της σημερινής “Βασιλικής της Αγωνίας” με αρχιτέκτονα τον Ιταλό Antonio Barluzzi. Το κόστος της ανέγερσης του ναού καλύφθηκε με προσφορές από πολλά κράτη γι’ αυτό και ονομάστηκε “Εκκλησία Όλων των Εθνών”.

7. Ο Κήπος της Γεσθημανή

Ο Κήπος της Γεσθημανή

Ο Κήπος της Γεσθημανή βρίσκεται στις πρόποδες του Όρους των Ελαιών. Γεσθημανή σημαίνει στα αραμαϊκά ελαιοτριβείο και το πιθανότερο είναι να προήλθε λόγω των πολλών ελαιώνων και των ελαιοτριβείων που υπήρχαν στην περιοχή.

Το μέρος συνδέεται με τα γεγονότα της Μεγάλης Πέμπτης ΄όταν ο Κύριος ήρθε εδώ για να προσευχηθεί και στην συνέχεια να δεχτεί το φιλί του Ιούδα και να συλληφθεί. Από εδώ ξεκίνησε και η πορεία του προς τον Γολγοθά, την Σταύρωση και την Ανάσταση Του.

8. Οι Σήραγγες του Δυτικού Τείχους

Στην διάρκεια της μακράς και ταραχώδους ιστορίας της Ιερουσαλήμ η πόλη έχει καταστραφεί και ξαναχτιστεί πολλές φορές. Σαν αποτέλεσμα ένα μεγάλο μέρος της είναι χτισμένο πάνω από τα ερείπια, γι’ αυτό και υπάρχουν πολλές σήραγγες που διατρέχουν υπόγεια την Παλιά Πόλη.

Μια ξενάγηση σε αυτές τις σήραγγες προσφέρει την ευκαιρία να εξερευνήσει κάποιος ένα τμήμα του συναρπαστικού υπόγειου κόσμου της Ιερουσαλήμ. Βέβαια οι σήραγγες είναι στενές και λίγο κλειστοφοβικές, παρόλα αυτά αξίζει να δει κάποιος τον ιστορικό πλούτο που κρύβουν.

9. Το Δυτικό Τείχος

Το Τείχος των Δακρύων

Το Δυτικό Τείχος ή το Τείχος των Δακρύων, όπως συνηθίζεται να λέγεται, θεωρείται ο σημαντικότερος θρησκευτικός χώρος στον κόσμο για τους Εβραίους. Όταν το 70 μ.Χ. ο Δεύτερος Ναός καταστράφηκε οι Εβραίοι εξορίστηκαν από το Ιεροσόλυμα.

Όταν αργότερα μπόρεσαν να επιστρέψουν, είχαν χάσει την θέση του Ναού και άρχισαν να προσεύχονται σε αυτό το εξωτερικό τείχος. Έτσι το Δυτικό Τείχος έγινε τόπος προσκυνήματος και λειτουργεί μέχρι σήμερα σαν υπαίθρια συναγωγή.

Εβραίες προσεύχονται στο Τείχος των Δακρύων

Για να μπεις στον χώρο θα περάσεις από σχολαστικό έλεγχο τύπου “αεροδρομίου”. Φρόντισε να μην έχεις στην τσάντα σου σταυρούς ή άλλα θρησκευτικά σύμβολα γιατί αν τα βρουν κατά τον έλεγχο υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να σου τα πάρουν.

10. Τέμενος Αλ-Άκσα

Τέμενος Αλ-Άκσα

Αυτό το τζαμί χτίστηκε στα τέλη του 7ου αιώνα και είναι το τρίτο ιερότερο στον κόσμο για τους μουσουλμάνους μετά την Μέκκα και την Μεδίνα στην Σαουδική Αραβία. Στην βάση του οι μουσουλμάνοι πιστεύουν πως βρίσκεται η πέτρινη πλάκα από όπου ο Μωάμεθ ανέβηκε στον ουρανό.

Στο εσωτερικό του υπάρχουν φωτεινά μπλε ψηφιδωτά που καλύπτουν τους τοίχους ενώ ο εμβληματικός επιχρυσωμένος θόλος στην κορυφή του είναι ορατός από πολλά σημεία της Ιερουσαλήμ. Δυστυχώς δεν επιτρέπεται η είσοδος σε μη μουσουλμάνους, παρόλα αυτά το εξωτερικό του είναι εξίσου εντυπωσιακό.

11. Η Εβραϊκή Γειτονιά

Σοκάκι στην Εβραϊκή γειτονιά

Μια περιπλάνηση στην εβραϊκή συνοικία είναι από τα ενδιαφέροντα πράγματα που μπορείς να κάνεις κατά την επίσκεψη σου στην Ιερουσαλήμ. Αν και ένα τμήμα της καταστράφηκε κατά την διάρκεια του αραβοϊσραηλινού πολέμου το 1948 έχει ξαναχτιστεί και περιλαμβάνει πολλά ιστορικά και θρησκευτικά μνημεία.

Σε αυτή βρίσκεται το Δυτικό Τείχος και η Συναγωγή Hurva. Όμως το πιο όμορφο τμήμα της κατά την γνώμη μου είναι ο ατμοσφαιρικός εμπορικός δρόμος Cardo που χτίστηκε στους ρωμαϊκούς χρόνους. Και στις δυο πλευρές του υπάρχουν μαγαζάκια που προσφέρονται για χάζι και ψώνια.

12. Ο Πύργος του Δαυίδ

Ο Πύργος του Δαυΐδ

Ο Πύργος του Δαυΐδ είναι γνωστός και σαν Ακρόπολη και βρίσκεται κοντά στην Πύλη της Γιάφας. Ο αρχαιολογικός χώρος είναι γεμάτος με ευρήματα, με κήπους μπαχαρικών και ελαιόδενδρα και από τα τείχη απολαμβάνεις πανοραμική θέα της πόλης.

Στο Μουσείο του Πύργου του Δαυΐδ υπάρχει μόνιμη έκθεση που παρέχει μια συναρπαστική ιστορική αφήγηση για την Ιερουσαλήμ και τα 4000 χρόνια της ιστορίας της. Έτσι ο επισκέπτης μπορεί να κατανοήσει σε βάθος το ιστορικό παρελθόν της πόλης πριν ή μετά την επίσκεψη του σε αυτήν.

13. Πύλη της Γιάφας

Η Πύλη της Γιάφας

Η Πύλη της Γιάφας είναι μια από τις επτά κύριες εισόδους στην Παλιά Πόλη και χρονολογείται από το 1538. Την έφτιαξε ο Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Είναι η πιο βολική πύλη που οδηγεί στα αριστερά στην χριστιανική συνοικία, ευθεία μπροστά στην μουσουλμανική και στα δεξιά στην αρμένικη και συνεχίζοντας στην εβραϊκή.

Μπαίνοντας από την Πύλη της Γιάφας θα δεις στα αριστερά σου δυο μουσουλμανικούς τάφους. Ο θρύλος λέει ότι είναι οι τάφοι των δυο μηχανικών που έχτισαν το τείχος και μετά την κατασκευή του ο Σουλτάνος τους αποκεφάλισε. Άλλοι ισχυρίζονται ότι τους τιμώρησε γιατί δεν συμπεριέλαβαν το όρος Σιών στην κατασκευή και άλλοι επειδή φοβόταν να μην χτίσουν ξανά στο μέλλον κάτι τόσο όμορφο.

14. Ελληνικό Ορθόδοξο Πατριαρχείο

Πατριαρχείο Ιεροσολύμων

To Ελληνικό Ορθόδοξο Πατριαρχείο είναι το παλαιότερο από τα Πατριαρχεία των Ιεροσολύμων. Ο Πατριάρχης είναι ο επικεφαλής της Αδελφότητας του Παναγίου Τάφου και ο θρησκευτικός ηγέτης όλων των Ορθοδόξων Χριστιανών στους Αγίους Τόπους οι περισσότεροι από τους οποίους είναι Παλαιστίνιοι.

Το Πατριαρχείο είχε ανέκαθεν ιδιαίτερη σημασία για την παγκόσμια χριστιανική κοινότητα κυρίως επειδή είναι ο τόπος όπου δίδαξε, σταυρώθηκε και αναλήφθηκε ο Κύριος. Είχα την χαρά να βρεθώ σε Εσπερινό στο Πατριαρχείο και ομολογώ πως ήταν συγκινητικό να ακούς την Θεία Λειτουργία σε ξένη χώρα.

15. Ο Μυστικός Δείπνος

Η αίθουσα του Μυστικού Δείπνου

To δωμάτιο του Μυστικού Δείπνου όπου ο Ιησούς μοιράστηκε το τελευταίο γεύμα με τους μαθητές του βρίσκεται έξω από τα τείχη της παλιάς πόλης της Ιερουσαλήμ. Το κτίριο χτίστηκε από την εβραϊκή-χριστιανική κοινότητα της Ιερουσαλήμ τον πρώτο αιώνα.

Στον ίδιο χώρο έγινε την Πεντηκοστή και η μετάδοση του Αγίου Πνεύματος στους μαθητές του Κυρίου για να διαδώσουν τον Λόγο του Θεού σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με την παράδοση ο τάφος του βασιλιά Δαυΐδ βρίσκεται κάτω ακριβώς από την αίθουσα του Μυστικού Δείπνου.

16. Η Πόλη του Δαυίδ

Αρχαία Ιερουσαλήμ

Η Πόλη του Δαβίδ είναι ένας αρχαιολογικός χώρος όπου οι ανασκαφές έχουν αποκαλύψει την αρχαία Ιερουσαλήμ. Βρίσκεται λίγο έξω από την παλιά πόλη και περιλαμβάνει σημαντικά κατάλοιπα από την εποχή ακόμα της βασιλείας του Δαυΐδ.

Η αρχή του οικισμού χρονολογείται από την Χαλκολιθική και την Πρώϊμη Εποχή του Χαλκού. Κάτω από το κέντρο επισκεπτών υπάρχουν τα πιθανά ερείπια του παλατιού του βασιλιά Δαυΐδ. Επίσης κάποιος μπορεί να περπατήσει κατά μήκος των δυο αρχαίων σήραγγων νερού οι οποίες οδηγούν στην Κολυμπήθρα του Σιλωάμ.

17. Το Όρος των Ελαιών

Το Όρος των Ελαιών

To Όρος των Ελαιών με τις χριστιανικές εκκλησίες και το εβραϊκό νεκροταφείο έχει τεράστια συμβολική σημασία. Επισκέπτες όλων των θρησκειών έρχονται ως εδώ για να απολαύσουν την εκπληκτική θέα της Ιερουσαλήμ από την κορυφή του.

Σύμφωνα με την εβραϊκή παράδοση ο Μεσσίας θα κατέβει από το Όρος των Ελαιών την ημέρα της Κρίσεως και θα μπει στην Ιερουσαλήμ από την σφραγισμένη σήμερα Χρυσή Πύλη. Πιστεύουν μάλιστα πως όσοι είναι θαμμένοι στις πλαγιές του βουνού θα είναι οι πρώτοι που θα αναστηθούν.

Γι’ αυτό στην περιοχή υπάρχει το μεγαλύτερο εβραϊκό νεκροταφείο το οποίο περιλαμβάνει περίπου 150.000 τάφους.

18. Η Χρυσή Πύλη

Η Χρυσή Πύλη

H παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ περιβάλλεται από τεράστια τείχη τα οποία χτίστηκαν τον 16ο αιώνα κατά την βασιλεία του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς. Σε αυτά τα τείχη υπάρχουν οκτώ πύλες και μεταξύ αυτών μια η οποία είναι σφραγισμένη, η Χρυσή Πύλη.

Η Χρυσή Πύλη “βλέπει” προς το Όρος των Ελαιών και είναι η πιο σημαντική για την εβραϊκή, την χριστιανική και την ισλαμική πίστη. Σύμφωνα με την χριστιανική παράδοση από αυτήν την πύλη ο Ιησούς μπήκε στην Ιερουσαλήμ την Κυριακή των Βαΐων.


Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο ίσως μπορείς να το μοιραστείς με τους φίλους σου. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε πολλά για μένα! Bεβαιώσου πως με ακολουθείς στο Facebook και το Instagram για να μαθαίνεις ταξιδιωτικά tips και να βλέπεις ακόμη περισσότερες φωτογραφίες! Αν δεν θέλεις να χάνεις κάθε νέα δημοσίευση κάνε εγγραφή στο Newsletter



Tzina Varotsi

Travel Writer - Blogger - Editor - Photographer - Traveler - Happy Mom - Proud Grandma - Dreamer

Πρόσφατα άρθρα

Ταγγέρη: 10 Αξιοθέατα της Μαγευτικής Πόλης

Η Ταγγέρη είναι η πόλη των αντιθέσεων με μια συναρπαστική ιστορία διαμορφωμένη στην διάρκεια των… Διαβάστε περισσότερα

πριν από %

Καπαλί Τσαρσί, Μεγάλο Παζάρι στην Κωνσταντινούπολη

Αν  έχεις επισκεφθεί την Κωνσταντινούπολη τότε γνωρίζεις ήδη πως δεν γίνεται να μην πας στο… Διαβάστε περισσότερα

πριν από %

Μπέργκαμο: 10 Λόγοι για να το Επισκεφτείς

Σκαρφαλωμένο στους πρόποδες των Άλπεων, το Μπέργκαμο είναι μια γοητευτική πόλη που μαγνητίζει τους ταξιδιώτες… Διαβάστε περισσότερα

πριν από %

Πάρκο Keukenhof, ένας Επίγειος Παράδεισος

Εκείνο που κυριολεκτικά με μάγεψε στο Άμστερνταμ ήταν το πάρκο με τις τουλίπες ή αλλιώς… Διαβάστε περισσότερα

πριν από %

Κουάλα Λουμπούρ: 20 Must-Do Εμπειρίες για να την Ανακαλύψεις

Η Κουάλα Λουμπούρ, πρωτεύουσα της Μαλαισίας, σαγηνεύει τους ταξιδιώτες με την κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα, τον συνδυασμό… Διαβάστε περισσότερα

πριν από %

Ιωάννινα, τα Πιο Σημαντικά Αξιοθέατα

Ιωάννινα, πρώτα στις τέχνες, στα γρόσια και στα γράμματα! Δεν συνοδεύει άδικα αυτό το ρητό… Διαβάστε περισσότερα

πριν από %