Ελλάδα

Ελαφόνησος: Όλα Όσα Πρέπει να Γνωρίζεις (Οδηγός)

Η Ελαφόνησος είναι ένα μικροσκοπικό νησάκι απέναντι από το νοτιότερο άκρο της Πελοποννήσου που ανήκει στον Νομό Λακωνίας. Πρόκειται για έναν πραγματικό παράδεισο με αξεπέραστη φυσική ομορφιά. Εκείνο που την έχει κάνει διάσημη σε όλον τον κόσμο είναι οι πανέμορφες παραλίες με τα κρυστάλλινα σμαραγδένια νερά που παραπέμπουν σε μέρη εξωτικά.

Παρόλο που το νησί είναι όλο κι όλο μόλις 18 τετραγωνικά χιλιόμετρα διαθέτει έξι πεζοπορικές διαδρομές και τρεις ποδηλατικές. Αν λοιπόν σου αρέσει η εξερεύνηση τότε μπορείς να το ανακαλύψεις σπιθαμή προς σπιθαμή.

Αν πάλι είσαι δραστήριο άτομο και σου αρέσουν τα θαλάσσια σπορ τότε θα χαρείς να μάθεις πως η Ελαφόνησος είναι ιδανική για surf, kite, snorkeling και φυσικά καταδύσεις.

To πιο σημαντικό όμως είναι πως πατώντας το πόδι σου στο νησί θα έχεις την ευκαιρία να αδειάσεις το μυαλό σου από οτιδήποτε το απασχολεί. Θα περάσεις ατέλειωτες ώρες στις αμμουδιές της και θα χαλαρώσεις γιατί το άγχος δεν ταιριάζει στην Ελαφόνησο.

Αποποίηση Ευθύνης: Αυτό το άρθρο μπορεί να περιέχει affiliate links. Αυτό σημαίνει πως αν αγοράσεις κάτι από τους εξωτερικούς συνδέσμους εγώ θα λάβω μια μικρή προμήθεια. Δεν υπάρχει κανένα επιπλέον κόστος για σένα όμως αυτό συμβάλλει στα έξοδα συντήρησης αυτής της ιστοσελίδας. Ευχαριστώ πολύ.


Οργάνωσε Εύκολα το Ταξίδι σου

  • Βρες οικονομικές πτήσεις: Πάντοτε συγκρίνω τις τιμές των πτήσεων για να βρω την πιο συμφέρουσα, γι’ αυτόν τον λόγο χρησιμοποιώ την Skyscanner
  • Κλείσε εισιτήριο για το πλοίο: Για να μάθω τις ώρες των δρομολογίων και τις τιμές στα εισιτήρια των πλοίων χρησιμοποιώ πάντα την Ferryhopper
  • Έλεγξε εύκολα και γρήγορα αν χρειάζεσαι βίζα για το ταξίδι σου: Κλικ εδώ για έλεγχο και παραγγελία online
  • Κλείσε τη διαμονή σου: Υπάρχουν πολλές διαφορετικές πλατφόρμες διαμονής, αλλά καμία από αυτές δεν έχει τα πλεονεκτήματα της Booking
  • Ιδιωτική μεταφορά: Για να με περιμένει ο οδηγός στο αεροδρόμιο ή το λιμάνι και να με μεταφέρει με άνεση και ασφάλεια στον προορισμό μου, κάνω online κράτηση με την Welcome Pickups
  • Κλείσε online τις ξεναγήσεις σου: Οι περιηγήσεις από έμπειρους ξεναγούς απογειώνουν την εμπειρία του ταξιδιού, γι’ αυτό χρησιμοποιώ πάντα την GetYourGuide
  • Ενοικίαση αυτοκινήτου: Ο καλύτερος τρόπος για να νοικιάσεις ένα αυτοκίνητο σε προσιτή τιμή είναι να χρησιμοποιήσεις μια μηχανή αναζήτησης που να συγκρίνει τις τιμές από όλες τις εταιρείες ενοικίασης στην αγορά. Προσωπικά χρησιμοποιώ την Skyscanner
  • Πες αντίο στην ακριβή περιαγωγή, τις φυσικές κάρτες SIM και το αναξιόπιστο Wi-Fi: Ενεργοποίησε εδώ μια Airalo eSIΜ σε προσιτή τιμή
  • Ταξίδεψε ξέγνοιαστα: Κλείσε μια ταξιδιωτική ασφάλεια

Διακοπές στην Ελαφόνησο

Λίγα για την Ελαφόνησο

Στην αρχαιότητα η Ελαφόνησος, σύμφωνα με τον Παυσανία, δεν ήταν νησί αλλά χερσόνησος η οποία ονομαζόταν “Όνου Γνάθος” γιατί έμοιαζε (πάντα κατά τον Παυσανία) με γαϊδουρινή μασέλα. Κατά την διάρκεια όμως ενός τρομερού σεισμού το 375 μ.Χ. ένα μεγάλο μέρος της βυθίστηκε και έτσι δημιουργήθηκε το νησί.

Πάνω στο νησάκι υπήρχαν πολλά μικρά ελάφια και από αυτό το γεγονός η Ελαφόνησος πήρε το όνομα της. Μάλιστα επειδή το ελάφι ήταν το ιερό ζώο της θεάς Άρτεμης κατά την αρχαιότητα υπήρχαν πολλά ιερά αφιερωμένα στην θεά του κυνηγιού η οποία λατρευόταν από τους κατοίκους του.

Είναι βέβαιο πως την νεολιθική περίοδο (6000-3500 π.Χ.) αναπτύχθηκε στην Ελαφόνησο ένας λαμπρός πολιτισμός και αυτό αποδεικνύεται στο Παυλοπέτρι που είναι η αρχαιότερη βυθισμένη πόλη στον κόσμο.

Στα μέσα του 9ου αιώνα οι Σαρακηνοί κατέλαβαν και έσφαξαν όλους τους κατοίκους του νησιού με αποτέλεσμα αυτό να μείνει έρημο και ακατοίκητο για περίπου μια χιλιετία. Η Ελαφόνησος κατοικήθηκε ξανά στα μέσα του 19ου αιώνα με πρώτους οικιστές την οικογένεια του Θεοδωρόμπεη-Γρηγοράκη από την Μάνη. Στην συνέχεια ακολούθησαν και άλλοι Μανιάτες, Κρητικοί, Κυθήριοι και Βατικιώτες.

Πως θα Πας στην Ελαφόνησο

Στην Ελαφόνησο μπορείς να πας με αυτοκίνητο αλλά και με το λεωφορείο. Με αυτοκίνητο θα πρέπει να οδηγήσεις μέχρι το λιμάνι της Πούντας στο νοτιοανατολικό άκρο της Πελοποννήσου. Από εκεί θα πάρεις το πλοίο που θα σε περάσει στην Ελαφόνησο μέσα σε λίγα λεπτά. Το κόστος για το αυτοκίνητο είναι 11 ευρώ και 1 ευρώ για κάθε άτομο.

Για να πας με το ΚΤΕΛ θα πρέπει να πάρεις το λεωφορείο που πηγαίνει στην Νεάπολη από τον σταθμό του Κηφισού. Από την Νεάπολη υπάρχει πάντα δρομολόγιο προς την Πούντα. Από την Πούντα, όπως στην πρώτη περίπτωση, θα περάσεις στο νησί πολύ γρήγορα με το πλοίο.

Το κόστος κυμαίνεται από 20 έως 34 ευρώ για το κυρίως ταξίδι και για την διαδρομή Νεάπολη-Πούντα 1,80 ευρώ. Το εισιτήριο του πλοίου, όπως και στην πρώτη περίπτωση, κοστίζει 1 ευρώ ανά άτομο.

Πότε Είναι η Καλύτερη Στιγμή να Επισκεφθείς την Ελαφόνησο

Παρόλο που η Ελαφόνησος ενδείκνυται αποκλειστικά για χαλαρές καλοκαιρινές διακοπές θα ήταν καλύτερα να αποφύγεις τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, καθώς τότε είναι η κορύφωση της υψηλής περιόδου τόσο για τους τουρίστες όσο και για τους ντόπιους.

Η καλύτερη εποχή για απολαύσεις το νησί στο έπακρο είναι τα τέλη του Ιούνη ή οι αρχές του Σεπτέμβρη. Στην πρώτη περίπτωση οι επισκέπτες είναι σαφέστατα λιγότεροι μιας και δεν έχουν ξεκινήσει οι μαζικές καλοκαιρινές άδειες και στην δεύτερη οι περισσότεροι επιστρέφουν στις δουλειές ή τις σχολές τους.

Τι να Δεις στην Ελαφόνησο – Αξιοθέατα

Την Χώρα της Ελαφονήσου

Η Χώρα της Ελαφονήσου είναι ένα πανέμορφο χωριό με άσπρα ασβεστωμένα σπίτια και πέτρινα σοκάκια. Τον χειμώνα μένουν εδώ περίπου 300-350 κάτοικοι όμως το καλοκαίρι και ειδικά τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, οι επισκέπτες ξεπερνούν τους 3000 καθημερινά.

Στην Χώρα βρίσκεται και το μικρό λιμάνι του νησιού. Στα διάφανα νερά του λικνίζονται μικρές χρωματιστές βάρκες και καίκια ΄ ενώ θα βρεις πολλά ενοικιαζόμενα, καταστήματα και ταβέρνες.

Εξερεύνησε την γραφική Χώρα, περπάτησε στα στενά της δρομάκια και ανακάλυψε κάθε γωνιά της. Στο μικρό λιμάνι θα απολαύσεις ειδυλλιακές στιγμές και μοναδικά υπέροχα ηλιοβασιλέματα.

Το Εκκλησάκι του Αγίου Σπυρίδωνα

Ο Άγιος Σπυρίδωνας είναι ο πολιούχος και προστάτης της Ελαφονήσου. Το μικρό εκκλησάκι άρχισε να χτίζεται από τους πρώτους κατοίκους το 1850 και ολοκληρώθηκε το 1858 οπότε και έγιναν τα εγκαίνια στις 9 Ιουλίου.

Η παράδοση λέει πως αρχικά η εκκλησία ήταν να χτιστεί σε διαφορετικό σημείο και μάλιστα θα ήταν αφιερωμένη στον Άγιο Νικόλαο προστάτη των ναυτικών και των ψαράδων. Όμως ένας γέροντας εμφανίστηκε στον άνθρωπο που είχε αναλάβει το χτίσιμο της εκκλησίας και του υπέδειξε να χτίσει απέναντι στο νησάκι.

Ο άνθρωπος του απάντησε πως αυτό δεν μπορούσε να γίνει καθώς τότε δεν υπήρχε η γέφυρα που υπάρχει σήμερα. Όμως ο γέροντας εμφανίστηκε άλλες δυο φορές ζητώντας ακριβώς το ίδιο και όταν ο άνθρωπος τον ρώτησε ποιος ήταν εκείνος απάντησε “είμαι ο Άγιος Σπυρίδωνας”.

Έτσι, σύμφωνα με την παράδοση, η εκκλησία χτίστηκε στο σημείο που βρίσκεται μέχρι σήμερα και ο Άγιος Σπυρίδωνας έγινε ο προστάτης άγιος της Ελαφονήσου. Μάλιστα μέχρι την δεκαετία του 1950 και προτού γίνει η γέφυρα, οι άνθρωποι για να φτάσουν στην εκκλησία πηδούσαν πάνω σε βράχια. Κάθε χρόνο στις 9 Ιουλίου όλο το νησί γιορτάζει την επέτειο των εγκαινίων του Ιερού Ναού.

Η εκκλησία περιλαμβάνει πολλές αξιόλογες εικόνες με πιο σημαντική εκείνη του Αγίου Σπυρίδωνα η οποία φιλοτεχνήθηκε στην Μικρά Ασία το 1921 και φέρει επιγραφή “αυτή σώθηκε από την καταστροφή σαν ενθύμιο της εγκατάλειψης της Σμύρνης”.

Τις Παραλίες της Ελαφονήσου

Ανεξάρτητα από το μικρό της μέγεθος η Ελαφόνησος περιλαμβάνει μερικές από ωραιότερες παραλίες της Ελλάδας με σμαραγδένια διάφανα νερά και ένα υπέροχο τοπίο ολόγυρα.

Παραλία Σίμου

Η διάσημη παραλία του Σίμου θεωρείται η ωραιότερη στην Ευρώπη και έχει ανακηρυχθεί από την UNESCO σαν προστατευόμενη περιοχή. Ουσιαστικά χωρίζεται σε δυο ακτές από μια στενή λωρίδα λευκής άμμου, τον Μεγάλο Σίμο ο οποίος βρίσκεται στον όρμο Σαρακήνικο και τον Μικρό Σίμο που βρίσκεται στον όρμο Φράγκο. Είναι οργανωμένη με ομπρέλες, ξαπλώστρες και beach bars όμως μπορείς να ανοίξεις την δική σου ομπρέλα και πετσέτα εφόσον το επιθυμείς.

Παραλία Λεύκη

Αν και μικρότερη και σαφώς λιγότερο φημισμένη από την παραλία του Σίμου, η Λεύκη είναι ίσως η καλύτερη παραλία της Ελαφονήσου καθώς είναι απάνεμη και αποτελεί το μοναδικό καταφύγιο των κολυμβητών όταν φυσά δυνατός αέρας.

Έχει νερά σε πανέμορφες σμαραγδένιες αποχρώσεις και λευκή άμμο εξαιτίας της οποίας πήρε και το όνομα της. Λόγω της απάνεμης θέσης της συχνά θα δεις σε αυτήν να αράζουν διάφορα σκάφη.

Παραλία Παναγίας

Η παραλία της Παναγίας είναι η δεύτερη μεγαλύτερη παραλία της Ελαφονήσου. Έχει κρυστάλλινα νερά που γίνονται από γαλάζια μέχρι τιρκουάζ ανάλογα την ώρα της ημέρας και ψιλή άμμο. Διαθέτει όλες τις απαραίτητες ανέσεις καθώς είναι οργανωμένη και έχει θέα τις ακτές της Πελοποννήσου.

Εκεί υπάρχουν και τέσσερα πανέμορφα νησάκια οι Ξεροπούλες, το Λεπτό Νησί, η Κασσέλα και το Πρασονήσι. Αν τύχει να βρεθείς εκεί την ώρα που ο ήλιος δύει θα απολαύσεις ένα μοναδικό ηλιοβασίλεμα καθώς ο ήλιος χάνεται ανάμεσα στα δυο από τα νησάκια.

Το Παυλοπέτρι Ελαφονήσου

Το Παυλοπέτρι στην Ελαφόνησο είναι η αρχαιότερη βυθισμένη πόλη που έχει ποτέ ανακαλυφθεί. Βρίσκεται απέναντι από την ομώνυμη παραλία και εντυπωσιάζει καθώς μπορείς να διακρίνεις δρόμους, κτίρια ακόμα και ένα νεκροταφείο.

Όλα αυτά βουτώντας στα κρυστάλλινα νερά, τα οποία δεν ξεπερνούν τα τρία μέτρα βάθος, και με την βοήθεια μιας απλής μάσκας με αναπνευστήρα. Η αρχαία πολιτεία χρονολογείται από την Εποχή του Χαλκού και η έκταση της φτάνει περίπου τα 50 στρέμματα. Ευρήματα από τον προϊστορικό οικισμό της Ελαφονήσου μπορείς να δεις στο Αρχαιολογικό μουσείο Νεαπόλεως.

Αξιοθέατα Κοντά στην Ελαφόνησο

Το Σπήλαιο της Καστανιάς

Το σπήλαιο της Καστανιάς θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά σε ολόκληρη την Ευρώπη. Οι απίστευτοι σχηματισμοί από σταλαγμίτες και σταλακτίτες που θυμίζουν γλυπτά και μοιάζουν με ελέφαντες, πουλιά και εξωτικά φυτά χρειάστηκαν περίπου 3 εκατομμύρια χρόνια για να γίνουν.

Το ανακάλυψε ένας βοσκός ο οποίος παρατήρησε πως οι μέλισσες μπαινόβγαιναν σε μια μικρή τρύπα στο έδαφος. Έτσι προσπαθώντας να βρει νερό άνοιξε μια σχισμή και βρέθηκε μπροστά σε ένα σπήλαιο μοναδικής ομορφιάς. Από το 1958 το σπήλαιο έγινε ευρύτερα γνωστό και αποφασίστηκε η αξιοποίηση του.

Απέχει λίγα λεπτά από την Νεάπολη της Λακωνίας και μπορείς να συνδυάσεις την επίσκεψη σου με μια ολοήμερη εκδρομή.

Το Απολιθωμένο Δάσος (Γεωπάρκο Αγίου Νικολάου)

Το Γεωπάρκο του Αγίου Νικολάου είναι ένα σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο, μοναδικό στο είδος του σε ολόκληρη την Ευρώπη και αξίζει μια επίσκεψη. Δημιουργήθηκε εκατομμύρια χρόνια πριν την ανθρώπινη παρουσία στην γη μέσω γεωλογικών ταραχών, σεισμών και ηφαιστιακής δραστηριότητας που οδήγησαν στην απολίθωση της χλωρίδας.

Μπορείς εύκολα να παρατηρήσεις γιγάντιους κορμούς δέντρων τα οποία έχουν απολιθωθεί αλλά και θαλάσσια κοχύλια, μαλάκια και διάφορα ζώα. Η αίσθηση πως ό,τι βλέπεις υπήρχε πολύ πριν την παρουσία του ανθρώπου είναι συγκλονιστική.

Το απολιθωμένο δάσος βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα μετά το χωριό Άγιος Νικόλαος και η πρόσβαση γίνεται από έναν ασφαλτοστρωμένο δρόμο με 300 μέτρα χωματόδρομο. Στην είσοδο του πάρκου υπάρχει χώρος στάθμευσης και η είσοδος είναι ελεύθερη.

Που να Φας στην Ελαφόνησο

Στην Ελαφόνησο θα βρεις αρκετές ταβέρνες και εστιατόρια όμως θέλω να σου συστήσω δυο από αυτά τα οποία θεωρώ εξαιρετικά.

Antimamalo

Το Antimamalo βρίσκεται μόλις λίγα βήματα από το εκκλησάκι του Αγίου Σπυρίδωνα ακριβώς δίπλα από το κύμα. Είναι μια διαφορετική πρόταση στην Ελαφόνησο η οποία διαθέτει ως επί το πλείστον ψαροταβέρνες και σουβλατζίδικα. Θα απολαύσεις μοναδικά πιάτα, πολλά από αυτά σε γκουρμέ πειραματισμούς με απόλυτα πετυχημένο όμως αποτέλεσμα. Πιάτα καλομαγειρεμένα, καθαρά, με φρέσκα υλικά και άψογο ψήσιμο.

Τηλ. 2734061130

Ταβέρνα Ουζερί Ουρανία

Είναι ένα αυθεντικό ταβερνάκι με ευγενικό προσωπικό και πεντανόστιμο σπιτικό φαγητό. Θα σε ενημερώσουν για τις επιλογές σε φρέσκο ψάρι και θα απολαύσεις νόστιμα πιάτα σε μεγάλες μερίδες. Μην παραλείψεις να δοκιμάσεις αστακομακαρονάδα και ψητό καλαμάρι.

Τηλ. 6984619220



Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο ίσως μπορείς να το μοιραστείς με τους φίλους σου. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε πολλά για μένα! Bεβαιώσου πως με ακολουθείς στο Facebook και το Instagram για να μαθαίνεις ταξιδιωτικά tips και να βλέπεις ακόμη περισσότερες φωτογραφίες! Αν δεν θέλεις να χάνεις κάθε νέα δημοσίευση κάνε εγγραφή στο Newsletter.

Booking.com
Tzina Varotsi

Travel Writer - Blogger - Editor - Photographer - Traveler - Happy Mom - Proud Grandma - Dreamer

Πρόσφατα άρθρα

Ταξίδι στο Παλέρμο, Αξιοθέατα, Διαμονή, Φαγητό

Το Παλέρμο είναι μια πόλη που συνδυάζει μοναδικά αρχιτεκτονικά μνημεία, μαγική θέα στην θάλασσα, καλό… Διαβάστε περισσότερα

πριν από %

Ταγγέρη: 10 Αξιοθέατα της Μαγευτικής Πόλης

Η Ταγγέρη είναι η πόλη των αντιθέσεων με μια συναρπαστική ιστορία διαμορφωμένη στην διάρκεια των… Διαβάστε περισσότερα

πριν από %

Καπαλί Τσαρσί, Μεγάλο Παζάρι στην Κωνσταντινούπολη

Αν  έχεις επισκεφθεί την Κωνσταντινούπολη τότε γνωρίζεις ήδη πως δεν γίνεται να μην πας στο… Διαβάστε περισσότερα

πριν από %

Μπέργκαμο: 10 Λόγοι για να το Επισκεφτείς

Σκαρφαλωμένο στους πρόποδες των Άλπεων, το Μπέργκαμο είναι μια γοητευτική πόλη που μαγνητίζει τους ταξιδιώτες… Διαβάστε περισσότερα

πριν από %

Πάρκο Keukenhof, ένας Επίγειος Παράδεισος

Εκείνο που κυριολεκτικά με μάγεψε στο Άμστερνταμ ήταν το πάρκο με τις τουλίπες ή αλλιώς… Διαβάστε περισσότερα

πριν από %

Κουάλα Λουμπούρ: 20 Must-Do Εμπειρίες για να την Ανακαλύψεις

Η Κουάλα Λουμπούρ, πρωτεύουσα της Μαλαισίας, σαγηνεύει τους ταξιδιώτες με την κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα, τον συνδυασμό… Διαβάστε περισσότερα

πριν από %