Ελλάδα

Απολλωνία: η Αρχοντική Πρωτεύουσα της Σίφνου

H αρχοντική Απολλωνία είναι η πρωτεύουσα της Σίφνου από το 1836. Πήρε το όνομα της από τον θεό Απόλλωνα ο οποίος λατρευόταν με πάθος κατά την αρχαιότητα στο νησί. Είναι χτισμένη αμφιθεατρικά πάνω σε τρεις λόφους και συγκεντρώνει όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες, φαρμακεία, εμπορικά καταστήματα και πρατήρια καυσίμων.

Οι ντόπιοι την αναφέρουν και σαν “Σταυρί”. Η μια άποψη είναι η ονομασία να προέρχεται από το σταυροδρόμι που υπάρχει και οδηγεί βόρεια προς Αρτεμώνα, νότια προς Πλατύ Γιαλό, ανατολικά προς Κάτω Πετάλι και Κάστρο και δυτικά προς Καμάρες. Η δεύτερη εκδοχή είναι το όνομα “Σταυρί” να προέρχεται από την εκκλησία του Τιμίου Σταυρού που βρίσκεται στον κέντρο του οικισμού.

Εξαιτίας της θέσης της στο κέντρο περίπου της Σίφνου αποτελεί μια καλή επιλογή για την διαμονή σου καθώς όλοι οι δρόμοι που οδηγούν βόρεια ή νότια του νησιού περνούν από την Απολλωνία.

Θα πρέπει βέβαια να έχεις υπόψιν πως το χωριό είναι προσβάσιμο μόνο σε πεζούς όμως στην είσοδο του υπάρχει ένας μεγάλος δημοτικός χώρος για την στάθμευση των αυτοκινήτων.

Αποποίηση Ευθύνης: Αυτό το άρθρο μπορεί να περιέχει affiliate links. Αυτό σημαίνει πως αν αγοράσεις κάτι από τους εξωτερικούς συνδέσμους εγώ θα λάβω μια μικρή προμήθεια. Δεν υπάρχει κανένα επιπλέον κόστος για σένα όμως αυτό συμβάλλει στα έξοδα συντήρησης αυτής της ιστοσελίδας. Ευχαριστώ πολύ.


Οργάνωσε Εύκολα το Ταξίδι σου

  • Βρες οικονομικές πτήσεις: Πάντοτε συγκρίνω τις τιμές των πτήσεων για να βρω την πιο συμφέρουσα, γι’ αυτόν τον λόγο χρησιμοποιώ την Skyscanner
  • Κλείσε εισιτήριο για το πλοίο: Για να μάθω τις ώρες των δρομολογίων και τις τιμές στα εισιτήρια των πλοίων χρησιμοποιώ πάντα την Ferryhopper
  • Έλεγξε εύκολα και γρήγορα αν χρειάζεσαι βίζα για το ταξίδι σου: Κλικ εδώ για έλεγχο και παραγγελία online
  • Κλείσε τη διαμονή σου: Υπάρχουν πολλές διαφορετικές πλατφόρμες διαμονής, αλλά καμία από αυτές δεν έχει τα πλεονεκτήματα της Booking
  • Ιδιωτική μεταφορά: Για να με περιμένει ο οδηγός στο αεροδρόμιο ή το λιμάνι και να με μεταφέρει με άνεση και ασφάλεια στον προορισμό μου, κάνω online κράτηση με την Welcome Pickups
  • Κλείσε online τις ξεναγήσεις σου: Οι περιηγήσεις από έμπειρους ξεναγούς απογειώνουν την εμπειρία του ταξιδιού, γι’ αυτό χρησιμοποιώ πάντα την GetYourGuide
  • Ενοικίαση αυτοκινήτου: Ο καλύτερος τρόπος για να νοικιάσεις ένα αυτοκίνητο σε προσιτή τιμή είναι να χρησιμοποιήσεις μια μηχανή αναζήτησης που να συγκρίνει τις τιμές από όλες τις εταιρείες ενοικίασης στην αγορά. Προσωπικά χρησιμοποιώ την Skyscanner
  • Πες αντίο στην ακριβή περιαγωγή, τις φυσικές κάρτες SIM και το αναξιόπιστο Wi-Fi: Ενεργοποίησε εδώ μια Airalo eSIΜ σε προσιτή τιμή
  • Ταξίδεψε ξέγνοιαστα: Κλείσε μια ταξιδιωτική ασφάλεια

Επίσκεψη στην Απολλωνία

Η Απολλωνία με τα πανέμορφα κατάλευκα σπίτια και τα χρωματιστά παράθυρα έχει χαρακτηριστεί σαν παραδοσιακός προστατευόμενος οικισμός. Την ημέρα είναι ένα ήσυχο και γαλήνιο χωριό όμως την νύχτα που τα σοκάκια της γεμίζουν από κόσμο, φώτα και κίνηση γίνεται ο απόλυτος προορισμός για την νυχτερινή ζωή του νησιού.

Σε όλο το μήκος του κεντρικού δρόμου θα συναντήσεις μικρά καλόγουστα μαγαζάκια, μπουτίκ, μπαρ, εστιατόρια και καφέ. Είναι το τέλειο σκηνικό για να απολαύσεις τον πρωινό σου καφέ και φυσικά για την νυχτερινή σου έξοδο.

Πως θα Πας στην Απολλωνία

Αν η διαμονή σου είναι στις Καμάρες ή το Βαθύ μπορείς να πας στην Απολλωνία με το λεωφορείο. Τα δρομολόγια γίνονται κάθε 2 ώρες όμως την υψηλή καλοκαιρινή περίοδο το πρόγραμμα αλλάζει και γίνονται πιο τακτικά. Μπορείς φυσικά να χρησιμοποιήσεις και ταξί το οποίο θα σε μεταφέρει σε περίπου 10 λεπτά.

Αν πάλι επιλέξεις την Απολλωνία για την διαμονή σου τότε η στάση του λεωφορείου για τις Καμάρες είναι έξω από το ταχυδρομείο, ενώ οι στάσεις για τα υπόλοιπα χωριά και τις παραλίες του νησιού βρίσκονται στην κεντρική διασταύρωση. Έξω από το ταχυδρομείο ΄έχει επίσης και πιάτσα ταξί.

Αν επιλέξεις να νοικιάσεις αυτοκίνητο θα πρέπει να γνωρίζεις πως μέσα στον οικισμό απαγορεύονται τα οχήματα όμως στην είσοδο του υπάρχει μεγάλος δημοτικός δωρεάν χώρος για στάθμευση.

Τι να Δεις στην Απολλωνία

Τις Εκκλησίες

Ι.Ν. Τιμίου Σταυρού

Μια βόλτα στην γραφική Απολλωνία θα σου αποκαλύψει πολλές όμορφες εκκλησίες όπως η Παναγία η Ουρανοφόρα, ο Άγιος Σπυρίδωνας και ο Άγιος Ιωάννης. Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες γίνονται διάφορα πανηγύρια στα οποία ντόπιοι και επισκέπτες τραγουδούν και χορεύουν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Το πιο δημοφιλές πανηγύρι είναι εκείνο του Προφήτη Ηλία που το εκκλησάκι του δεσπόζει στην κορυφή του λόφου πάνω από την Απολλωνία. ΄Την παραμονή ΄όλοι οι κάτοικοι ανηφορίζουν ως εκεί με τα πόδια για να παρακολουθήσουν την λειτουργία και να ξεκινήσει αμέσως μετά το γλέντι με χορό και τραγούδια που κρατούν μέχρι τις πρώτες πρωϊνές ώρες.

Το Στενό

Το “Στενό” είναι η περιοχή που σφύζει από ζωή ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες και το μέρος όπου χτυπάει η καρδιά της νυχτερινής ζωής της Σίφνου.

Πρόκειται για ένα στενό γραφικό δρομάκι που οδηγεί από την Απολλωνία στην Καταβατή. Σε όλο το μήκος του συγκεντρώνει από ενδιαφέρουσες παλιές εκκλησίες μέχρι καταστήματα, μπαράκια και εστιατόρια όπου μπορείς να πιεις ένα ποτό ή να καθίσεις για φαγητό.

Θα βρεις επίσης κάθε λογής μαγαζιά τα οποία πωλούν παραδοσιακά αρτοσκευάσματα, παξιμάδια, ντόπιο μέλι και άλλα τοπικά προϊόντα.

Λαογραφικό Μουσείο

Στην κεντρική πλατεία της Απολλωνίας στεγάζεται το Λαογραφικό Μουσείο της Σίφνου το οποίο οφείλει την ίδρυση του στον Σύνδεσμο Σιφνίων της Αθήνας και αξίζει να το επισκεφθείς.

Στην συλλογή του περιλαμβάνονται σιφνέϊκα κεραμικά, παραδοσιακές φορεσιές, κεντήματα, ξυλόγλυπτα μπαούλα, αντικείμενα και εργαλεία από την καθημερινή ζωή παλαιότερων χρόνων.

Ραμπαγάς

Στην πλατεία Ραμπαγά υπάρχει η προτομή του δημοσιογράφου, εκδότη και σατυρικού ποιητή Κλεάνθη Τριαντάφυλλου ο οποίος γεννήθηκε στην Σίφνο το 1850. Αργότερα στην Αθήνα εξέδωσε το πολιτικό σατυρικό περιοδικό “Ραμπαγάς” και έγινε γνωστός με αυτό το ψευδώνυμο.

Εξαιτίας του καυστικού του ύφους φυλακίστηκε δυο φορές, έπεσε θύμα δολοφονικής απόπειρας και υποφέροντας τα τελευταία του χρόνια από σοβαρή ψυχική διαταραχή αυτοκτόνησε το 1889.

Στην άκρη του “Στενού” θα βρεις τον διάσημο πολυχώρο Ραμπαγά. Πρόκειται για ένα σύμπλεγμα κτιρίων που συγκεντρώνει εστιατόρια, κάθε είδους καταστήματα και γκαλερί. Οι τιμές εδώ είναι ελαφρά τσιμπημένες όμως έχει ενδιαφέρον να περάσεις μια βόλτα για να χαζέψεις απλά τις βιτρίνες.

Που να Μείνεις στην Απολλωνία

Η Σίφνος είναι μικρό νησί οπότε αν επιλέξεις την Απολλωνία για την διαμoνή σου η μετακίνηση προς τα υπόλοιπα χωριά και τις παραλίες θα είναι εύκολη και γρήγορη.


Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο ίσως μπορείς να το μοιραστείς με τους φίλους σου. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε πολλά για μένα! Bεβαιώσου πως με ακολουθείς στο Facebook και το Instagram για να μαθαίνεις ταξιδιωτικά tips και να βλέπεις ακόμη περισσότερες φωτογραφίες! Αν δεν θέλεις να χάνεις κάθε νέα δημοσίευση κάνε εγγραφή στο Newsletter.

Tzina Varotsi

Travel Writer - Blogger - Editor - Photographer - Traveler - Happy Mom - Proud Grandma - Dreamer

Πρόσφατα άρθρα

Ταγγέρη: 10 Αξιοθέατα της Μαγευτικής Πόλης

Η Ταγγέρη είναι η πόλη των αντιθέσεων με μια συναρπαστική ιστορία διαμορφωμένη στην διάρκεια των… Διαβάστε περισσότερα

πριν από %

Καπαλί Τσαρσί, Μεγάλο Παζάρι στην Κωνσταντινούπολη

Αν  έχεις επισκεφθεί την Κωνσταντινούπολη τότε γνωρίζεις ήδη πως δεν γίνεται να μην πας στο… Διαβάστε περισσότερα

πριν από %

Μπέργκαμο: 10 Λόγοι για να το Επισκεφτείς

Σκαρφαλωμένο στους πρόποδες των Άλπεων, το Μπέργκαμο είναι μια γοητευτική πόλη που μαγνητίζει τους ταξιδιώτες… Διαβάστε περισσότερα

πριν από %

Πάρκο Keukenhof, ένας Επίγειος Παράδεισος

Εκείνο που κυριολεκτικά με μάγεψε στο Άμστερνταμ ήταν το πάρκο με τις τουλίπες ή αλλιώς… Διαβάστε περισσότερα

πριν από %

Κουάλα Λουμπούρ: 20 Must-Do Εμπειρίες για να την Ανακαλύψεις

Η Κουάλα Λουμπούρ, πρωτεύουσα της Μαλαισίας, σαγηνεύει τους ταξιδιώτες με την κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα, τον συνδυασμό… Διαβάστε περισσότερα

πριν από %

Ιωάννινα, τα Πιο Σημαντικά Αξιοθέατα

Ιωάννινα, πρώτα στις τέχνες, στα γρόσια και στα γράμματα! Δεν συνοδεύει άδικα αυτό το ρητό… Διαβάστε περισσότερα

πριν από %