Top

Απείρανθος, το Πανέμορφο Χωριό της Νάξου

5
(1)

Η Απείρανθος, το μαρμάρινο χωριό ή αλλιώς “τ’ Απεράθου” όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι είναι το ωραιότερο και πιο γραφικό χωριό της Νάξου. Χτισμένη σε υψόμετρο στην καρδιά του νησιού, ανάμεσα σε δυο κοιλάδες με περιβόλια και αμπέλια κρατάει ανέπαφη την ενετική της αρχιτεκτονική στο πέρασμα των χρόνων.

Λένε πως η Απείρανθος είναι το μοναδικό ορεινό χωριό της Κρήτης που όμως βρίσκεται σε “λάθος νησί”. Κι αυτό γιατί μετά την επανάσταση του Δασκαλογιάννη το 1770 που πνίγηκε στο αίμα από τους Τούρκους ξεκίνησε η μετακίνηση των Κρητικών στην Απείρανθο.

Αποποίηση Ευθύνης: Αυτό το άρθρο μπορεί να περιέχει affiliate links. Αυτό σημαίνει πως αν αγοράσεις κάτι από τους εξωτερικούς συνδέσμους εγώ θα λάβω μια μικρή προμήθεια. Δεν υπάρχει κανένα επιπλέον κόστος για σένα όμως αυτό συμβάλλει στα έξοδα συντήρησης αυτής της ιστοσελίδας. Ευχαριστώ πολύ.

Απείρανθος, πλατεία

Έτσι το χωριό κατοικήθηκε από τους Κρητικούς, οι περισσότεροι εκ των οποίων ήσαν από τα Σφακιά και τα Ανώγεια της Κρήτης και έφεραν μαζί την διάλεκτο, τα ήθη και τα έθιμα τους.

Αυτός είναι και ο λόγος που στην Απείρανθο οι κάτοικοι μιλούν μια δική τους γλωσσική διάλεκτο διαφορετική από τους υπόλοιπους Ναξιώτες. Συνηθίζουν μάλιστα να “πλέκουν” τοπικές μαντινάδες τα λεγόμενα “κοτσάκια”.

Ολόκληρη η Απείρανθος μοιάζει με κάστρο που το χαρακτηρίζουν τα δαιδαλώδη καλντερίμια, ατέλειωτα σκαλοπάτια και σπίτια χτισμένα κοντά το ένα στο άλλο.


Οργάνωσε Εύκολα το Ταξίδι σου

  • Βρες οικονομικές πτήσεις: Πάντοτε συγκρίνω τις τιμές των πτήσεων για να βρω την πιο συμφέρουσα, γι’ αυτόν τον λόγο χρησιμοποιώ την Skyscanner
  • Κλείσε εισιτήριο για το πλοίο: Για να μάθω τις ώρες των δρομολογίων και τις τιμές στα εισιτήρια των πλοίων χρησιμοποιώ πάντα την Ferryhopper
  • Έλεγξε εύκολα και γρήγορα αν χρειάζεσαι βίζα για το ταξίδι σου: Κλικ εδώ για έλεγχο και παραγγελία online
  • Κλείσε τη διαμονή σου: Υπάρχουν πολλές διαφορετικές πλατφόρμες διαμονής, αλλά καμία από αυτές δεν έχει τα πλεονεκτήματα της Booking
  • Ιδιωτική μεταφορά: Για να με περιμένει ο οδηγός στο αεροδρόμιο ή το λιμάνι και να με μεταφέρει με άνεση και ασφάλεια στον προορισμό μου, κάνω online κράτηση με την Welcome Pickups
  • Κλείσε online τις ξεναγήσεις σου: Οι περιηγήσεις από έμπειρους ξεναγούς απογειώνουν την εμπειρία του ταξιδιού, γι’ αυτό χρησιμοποιώ πάντα την GetYourGuide
  • Ενοικίαση αυτοκινήτου: Ο καλύτερος τρόπος για να νοικιάσεις ένα αυτοκίνητο σε προσιτή τιμή είναι να χρησιμοποιήσεις μια μηχανή αναζήτησης που να συγκρίνει τις τιμές από όλες τις εταιρείες ενοικίασης στην αγορά. Προσωπικά χρησιμοποιώ την Skyscanner
  • Πες αντίο στην ακριβή περιαγωγή, τις φυσικές κάρτες SIM και το αναξιόπιστο Wi-Fi: Ενεργοποίησε εδώ μια Airalo eSIΜ σε προσιτή τιμή
  • Ταξίδεψε ξέγνοιαστα: Κλείσε μια ταξιδιωτική ασφάλεια

Πως θα Πας στην Απείρανθο

Η Απείρανθος βρίσκεται στο κέντρο της Νάξου και απέχει σχεδόν 26 χιλιόμετρα από την Χώρα. Μπορείς να πας ως εκεί και με το λεωφορείο του ΚΤΕΛ, τηλ. 22850 22291.

Διαφορετικά με το αυτοκίνητο μπορείς να ακολουθήσεις την διαδρομή Χώρα, Γαλανάδο, Κανακάρι, Χαλκί, Φιλότι, Απείρανθος ή Χώρα, Κάτω Ποταμιά, Άνω Ποταμιά, Χαλκί, Φιλότι, Απείρανθος.

Εννοείται πως μέσα στο χωριό δεν κυκλοφορούν αυτοκίνητα (πως θα μπορούσαν άλλωστε με τόσα σκαλοπάτια), όμως έξω από τον οικισμό υπάρχουν τέσσερα σημεία πάρκινγκ αρκετά μεγάλα ώστε να μην αντιμετωπίσεις πρόβλημα.

Mπορεί ακόμα να σε ενδιαφέρει: 20+1 Από τις Καλύτερες Παραλίες της Νάξου

Τι να Δεις στην Απείρανθο – Αξιοθέατα

Για να δεις τον χάρτη κάνε κλικ επάνω του ή εδώ

Συνηθίζουν να αποκαλούν την Απείρανθο “Λευκό Χωριό” ή “Μαρμάρινο Χωριό” γιατί τα σοκάκια της είναι στρωμένα με άσπρο μάρμαρο που λαμποκοπά στο φως του ήλιου και της μέρας.

Πρόκειται για το δεύτερο μεγαλύτερο χωριό της Νάξου μετά το Φιλότι και είναι ανεπτυγμένο ανάμεσα σε δυο πύργους τους 17ου αιώνα που κάποτε ανήκαν σε Φράγκους μεγαλογαιοκτήμονες.

Κάνοντας κάποιος περίπατο μέσα στα στενά του δρομάκια μπορεί να διακρίνει εύκολα την ενετική αρχιτεκτονική που το χαρακτηρίζει. Μικρές πλατείες, σκεπαστά καλντερίμια και καμάρες είναι το σκηνικό που ξετυλίγεται στον επισκέπτη.

Ας μην ξεχνάμε πως η Απείρανθος ήταν η γενέτειρα του πρωθυπουργού Πέτρου Πρωτοπαπαδάκη και του αντιστασιακού αγωνιστή Μανώλη Γλέζου, ο οποίος διετέλεσε και κοινοτάρχης του χωριού.

1. Παναγία Απειρανθίτισσα

Η Παναγία η Απειρανθίτισσα (Κοίμηση της Θεοτόκου) βρίσκεται στην είσοδο του χωριού και είναι χτισμένη στις αρχές του 1800. Ο θρύλος λέει πως η εικόνα της Παναγίας βρέθηκε από κάποιον βοσκό στην θάλασσα και εκείνη υπέδειξε το σημείο που ήθελε να χτιστεί η εκκλησία.

Το ψηλό καμπαναριό και ο εντυπωσιακός μπλε τρούλος διακρίνονται από μακριά. Στο εσωτερικό του ναού εντυπωσιάζει το μαρμάρινο τέμπλο με τις παλιές εικόνες και τις ανάγλυφες παραστάσεις, το οποίο είναι κοσμημένο με όμορφα τοπικά υφαντά φτιαγμένα από τις γυναίκες του χωριού.

2. Συνεταιρισμός Παραδοσιακής Τέχνης

Ο Παραδοσιακός Συνεταιρισμός Υφαντικής Τέχνης των γυναικών της Απειράνθου βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την εκκλησία της Παναγίας. Ιδρύθηκε το 1987 από 23 γυναίκες, μόνιμες κατοίκους του χωριού και με πρωτοβουλία του Μανώλη Γλέζου.

Χειροποίητα παραδοσιακά υφαντά φτιαγμένα στον αργαλειό, είδη δώρου, γλυκά του κουταλιού και βιβλία γραμμένα από Απεραθίτες συγγραφείς είναι λίγα από αυτά που θα βρεις να αγοράσεις σε καλές τιμές και με την ποιότητα του χειροποίητου.

Μπορεί ακόμα να σε ενδιαφέρει: Χώρα Νάξου, Αξιοθέατα, Φαγητό, Διαμονή

3. Αγία Κυριακή

Αυτή η ιστορική εκκλησία χρονολογείται από την περίοδο της Εικονομαχίας κατά τον 8ο – 9ο αιώνα και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα Βυζαντινά μνημεία όλων των Βαλκανίων.

Η αποκατάσταση των τοιχογραφιών του ναού ξεκίνησε το 1993 με την συνεργασία Ελληνικών και Ελβετικών οργανώσεων και απέσπασε γι’ αυτό επτά μεγάλα βραβεία της Europa Nostra.

Oι τοιχογραφίες και ο εσωτερικός διάκοσμος χρονολογούνται από την εποχή του αυτοκράτορα Θεόφιλου (829-842). Περιλαμβάνονται σταυροί, γεωμετρικά σχήματα και πτηνά, όλα με ζωικό και φυτικό διάκοσμο.

Έτσι ακριβώς όπως πρόσταζε εκείνη την εποχή η πλάνη της Εικονομαχίας που απαγόρευε στους ναούς τις εικόνες και επέτρεπε μόνο τον Σταυρό. Η εκκλησία είναι χτισμένη από ακατέργαστες πέτρες σε διάφορα μεγέθη, ενώ τα ανοίγματα είναι πολύ λίγα και μικρά.

4. Τα 5 Μουσεία της Απεράθου

Η Απείρανθος είναι το χωριό με τα περισσότερα μουσεία, συνολικά πέντε στον αριθμό.

Πρόκειται για το Λαογραφικό μουσείο το οποίο βρίσκεται στην πλατεία του χωριού και ουσιαστικά αποτελεί την αναπαράσταση ενός σπιτιού πριν 100 χρόνια. Είναι ανοιχτό για το κοινό από τον Μάϊο μέχρι τον Οκτώβριο. Τηλ. επικοινωνίας 22850 61629.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο βρίσκεται στο κέντρο του χωριού και περιλαμβάνει ευρήματα που ήρθαν στο φως από ανασκαφές. Δεν είναι πάντα ανοιχτό γι’ αυτό είναι προτιμότερο να επικοινωνήσεις στο τηλέφωνο 22850 61725.

Το Μουσείο Εικαστικών Τεχνών Απειράνθου λειτουργεί σε αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου του χωριού. Εκτίθενται έργα Απεραθιτών καλλιτεχνών αλλά και άλλων από ολόκληρη την Ελλάδα. Είναι ανοιχτό από τον Μάϊο μέχρι τον Οκτώβριο από τις 11:00 – 17:30.

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας βρίσκεται στην είσοδο του χωριού και ανάμεσα στα άλλα ενδιαφέροντα εκθέματα περιλαμβάνεται ένα φυσικό ενυδρείο και μια εντυπωσιακή συλλογή από όστρακα του νησιού. Είναι ανοιχτό από τον Μάϊο μέχρι τον Οκτώβριο από τις 11:00 – 17:30. Τηλ. 22850 61622.

Τέλος το Γεωλογικό Μουσείο βρίσκεται και αυτό στην είσοδο του χωριού και είναι από τα πιο σημαντικά αυτού του είδους σε όλη την χώρα. Περιλαμβάνει γύρω στα 2.500 σπάνια πετρώματα όχι μόνο από το νησί αλλά και την υπόλοιπη χώρα και τον κόσμο. Τηλ. 22850 61725.

5. Πύργος Ζευγώλη

Ο Πύργος Ζευγώλη είναι ένα από τα σημαντικά Ενετικά στοιχεία που μαρτυρούν την ιστορία του χωριού. Χτίστηκε τον 17ο αιώνα από την οικογένεια Castri και ο επισκέπτης μπορεί να διακρίνει το οικόσημο με το λιοντάρι στο υπέρθυρο της κύριας εισόδου.

Βρίσκεται πάνω σε βράχο στην είσοδο της Απειράνθου. Χαρακτηριστικό του Πύργου είναι το πως η Κυκλαδική αρχιτεκτονική έχει επηρεάσει το Ενετικό του στοιχείο με αιγαιοπελαγίτικες καμάρες, πολλά ανοίγματα και καμάρες. Ο Πύργος ήταν εγκατελειμένος και ερειπωμένος για πολλά χρόνια μέχρι που ανακαινίστηκε στην δεκαετία του 1970.

Ο σημερινός ιδιοκτήτης είναι ο κ. Δημήτρης Ζευγώλης η οικογένεια του οποίου απέκτησε τον Πύργο αμέσως μετά την επανάσταση του 1821. Ο ίδιος διηγείται πως ο προπάππος του είχε φιλοξενήσει στον Πύργο τους βασιλείς Όθωνα και Αμαλία.

Λέγεται μάλιστα πως ο Όθωνας σε επίσκεψη που έκανε στο μιτάτο (σπίτι) κάποιου βοσκού πήρε δίχως να ρωτήσει ένα κεράτινο κουτάλι που του άρεσε πολύ. Έτσι ο βοσκός ενοχλημένος από την πράξη του βασιλιά έκλεψε με την σειρά του την σέλα του αλόγου του.

Που να Φας στην Απείρανθο

Ταβέρνα Πλάτανος

Είτε επιλέξεις να καθήσεις κάτω από τον μεγάλο πλάτανο, είτε στο μπαλκόνι με θέα το βουνό θα μείνεις ικανοποιηθείς από το σέρβις και το φαγητό που προσφέρει. Μην παραλείψεις να δοκιμάσεις την ποικιλία από ντόπια τυριά, καθώς επίσης και μπιφτέκι γεμιστό με γραβιέρα Νάξου. Τηλ. 22850 61192.

Σαμαράδικο

Βρίσκεται στο κέντρο της Απειράνθου και είναι το ιδανικό σημείο για να πιείς τον καφέ σου, να απολαύσεις μοναδική πορτοκαλόπιτα, εξαιρετικούς λουκουμάδες, απίστευτο μπακλαβά ή κάποιο σνακ με πολύ όμορφη θέα. Τηλ. 22850 61535.


Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο ίσως μπορείς να το μοιραστείς με τους φίλους σου. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε πολλά για μένα! Bεβαιώσου πως με ακολουθείς στο FaceBook και το Instagram για να μαθαίνεις ταξιδιωτικά tips και να βλέπεις ακόμη περισσότερες φωτογραφίες! Αν δεν θέλεις να χάνεις κάθε νέα δημοσίευση κάνε εγγραφή στο Newsletter

Πόσο Χρήσιμο ήταν Αυτό το Άρθρο για Σένα;

Βαθμολόγησε από το 1 έως το 5!

Μέση βαθμολογία 5 / 5. Αριθμός Ψήφων 1

Χωρίς ψήφους μέχρι στιγμής. Γίνε εσύ ο πρώτος που θα το ψηφίσει!

Αφού βρήκες αυτό το άρθρο χρήσιμο..

Ίσως μπορείς να με ακολουθήσεις στα social media!

Λυπάμαι πραγματικά που το άρθρο δεν ήταν χρήσιμο για σένα!

Βοήθησε με να το Βελτιώσουμε!

post a comment

error: Content is protected !!