Ελλάδα

Αμοργός: το Νησί του Απέραντου Γαλάζιου

Η Αμοργός με την αυθεντική κυκλαδίτικη ομορφιά, τις απάνεμες παραλίες, τα γραφικά χωριά, την εντυπωσιακή Χοζοβιώτισσα κι ένα ναυάγιο που πρωταγωνιστεί σε πολλές ταινίες, είναι από τους προορισμούς που θα λατρέψεις και σίγουρα θα μπει στην λίστα των αγαπημένων σου.

Οι αρχαιολογικές έρευνες έχουν δείξει πως η Αμοργός κατοικείται από την 4η χιλιετία π.Χ. Την χαρακτηρίζει ένα παράξενα μακρόστενο σχήμα και οι αποστάσεις μεταξύ των οικισμών είναι αρκετά μεγάλες. Το μήκος της φτάνει τα 33 χιλιόμετρα ενώ το μέσο πλάτος της περίπου 2 χιλιόμετρα.

΄Σε αντίθεση με άλλα νησιά η Αμοργός έχει μείνει μακριά από τον μαζικό τουρισμό και σε πείσμα των καιρών έχει κρατήσει τον χαρακτήρα και την αυθεντικότητα της.

Το 1988 το νησί έγινε παγκόσμια γνωστό μέσα από την ταινία “The Big Blue” (το απέραντο γαλάζιο) του Luc Besson. H ταινία σημείωσε μεγάλη επιτυχία στην Γαλλία και αυτός είναι ο λόγος που ακόμα και σήμερα πολλοί Γάλλοι επισκέπτονται την Αμοργό.

Πως να χρησιμοποιήσεις τον χάρτη: Κάνε κλικ επάνω του ή εδώ για να ανοίξει ο χάρτης. Κάνε κλικ σε κάθε εικονίδιο για περισσότερες πληροφορίες. Για να τον προσθέσεις στους Χάρτες Google του δικού σου λογαριασμού κάνε κλικ στο αστέρι δίπλα από τον τίτλο του χάρτη. Στην συνέχεια άνοιξε το κινητό ή τον υπολογιστή σου πήγαινε στους Χάρτες Google κάνε κλικ στο κουμπί μενού και θα τον βρεις στην ενότητα “Τα μέρη σας” / “Χάρτες”.

Αποποίηση Ευθύνης: Αυτό το άρθρο μπορεί να περιέχει affiliate links. Αυτό σημαίνει πως αν αγοράσεις κάτι από τους εξωτερικούς συνδέσμους εγώ θα λάβω μια μικρή προμήθεια. Δεν υπάρχει κανένα επιπλέον κόστος για σένα όμως αυτό συμβάλλει στα έξοδα συντήρησης αυτής της ιστοσελίδας. Ευχαριστώ πολύ.


Οργάνωσε Εύκολα το Ταξίδι σου

  • Βρες οικονομικές πτήσεις: Πάντοτε συγκρίνω τις τιμές των πτήσεων για να βρω την πιο συμφέρουσα, γι’ αυτόν τον λόγο χρησιμοποιώ την Skyscanner
  • Κλείσε εισιτήριο για το πλοίο: Για να μάθω τις ώρες των δρομολογίων και τις τιμές στα εισιτήρια των πλοίων χρησιμοποιώ πάντα την Ferryhopper
  • Έλεγξε εύκολα και γρήγορα αν χρειάζεσαι βίζα για το ταξίδι σου: Κλικ εδώ για έλεγχο και παραγγελία online
  • Κλείσε τη διαμονή σου: Υπάρχουν πολλές διαφορετικές πλατφόρμες διαμονής, αλλά καμία από αυτές δεν έχει τα πλεονεκτήματα της Booking
  • Ιδιωτική μεταφορά: Για να με περιμένει ο οδηγός στο αεροδρόμιο ή το λιμάνι και να με μεταφέρει με άνεση και ασφάλεια στον προορισμό μου, κάνω online κράτηση με την Welcome Pickups
  • Κλείσε online τις ξεναγήσεις σου: Οι περιηγήσεις από έμπειρους ξεναγούς απογειώνουν την εμπειρία του ταξιδιού, γι’ αυτό χρησιμοποιώ πάντα την GetYourGuide
  • Ενοικίαση αυτοκινήτου: Ο καλύτερος τρόπος για να νοικιάσεις ένα αυτοκίνητο σε προσιτή τιμή είναι να χρησιμοποιήσεις μια μηχανή αναζήτησης που να συγκρίνει τις τιμές από όλες τις εταιρείες ενοικίασης στην αγορά. Προσωπικά χρησιμοποιώ την Skyscanner
  • Πες αντίο στην ακριβή περιαγωγή, τις φυσικές κάρτες SIM και το αναξιόπιστο Wi-Fi: Ενεργοποίησε εδώ μια Airalo eSIΜ σε προσιτή τιμή
  • Ταξίδεψε ξέγνοιαστα: Κλείσε μια ταξιδιωτική ασφάλεια

Πως θα Πας στην Αμοργό

Με Πλοίο

H Αμοργός δεν έχει αεροδρόμιο οπότε ο μόνος τρόπος για να φτάσεις στο νησί είναι με πλοίο. Το νησί διαθέτει δυο λιμάνια, ένα στα Κατάπολα και το δεύτερο στην Αιγιάλη.

Τα δρομολόγια από το λιμάνι του Πειραιά είναι τακτικά και φθάνουν τα 5 με 6 κάθε εβδομάδα. Το ταξίδι μπορεί να διαρκέσει από 5 μέχρι 9 ώρες ανάλογα με τον τύπο του πλοίου.

Το νησί συνδέεται επίσης ακτοπλοϊκά με την Νάξο, την Σαντορίνη, την Φολέγανδρο ενώ μπορείς να σχεδιάσεις ΄ένα island hopping από την Αμοργό στα Κουφονήσια, την Δονούσα, την Σχοινούσα και την Ηρακλειά. Χρησιμοποίησε το widget αναζήτησης της Ferryhopper για να φτιάξεις το δικό σου πλάνο.

Με Αεροπλάνο

Όπως ανέφερα ήδη το νησί δεν έχει αεροδρόμιο.Μπορείς όμως να ταξιδέψεις αεροπορικώς μέχρι την Νάξο και από εκεί να πάρεις το πλοίο που θα σε μεταφέρει στα Κατάπολα ή την Αιγιάλη.

Τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια που συνδέουν τα δυο νησιά είναι πολλά και, ειδικά την καλοκαιρινή περίοδο, μπορεί να φτάσουν και τα δέκα καθημερινά. Η διάρκεια της διαδρομής είναι 1,5 με 4 ώρες ανάλογα με τον τύπο του πλοίου.

Μετακίνηση στην Αμοργό

Η Αμοργός είναι ένα νησί όπου οι αποστάσεις μεταξύ των οικισμών είναι αρκετά μεγάλες οπότε για να την γνωρίσεις και να δεις τα αξιοθέατα θα χρειαστείς οπωσδήποτε αυτοκίνητο. Αν δεν έχεις πάρει το δικό σου αμάξι μπορείς να νοικιάσεις ένα στο νησί.

Με Λεωφορείο

Μπορείς όμως να χρησιμοποιήσεις και το λεωφορείο το οποίο εξυπηρετεί το νησί και συνδέει μεταξύ τους τα κύρια λιμάνια και τα χωριά. Εδώ μπορείς να δεις τις ώρες και τα δρομολόγια.

Με Ταξί

Τα ταξί στην Αμοργό είναι περιορισμένα και θα πρέπει να επικοινωνήσεις απευθείας με τους ιδιοκτήτες για να “κλείσεις” την ώρα της μεταφοράς σου.

Τηλέφωνα επικοινωνίας: +30 6937 883 838 – +30 6973 988 702 – +30 6932103077 – +30 6932 000 455 – +30 6972 556443

Τα Ωραιότερα Χωριά της Αμοργού

Χώρα Αμοργού

Η Χώρα της Αμοργού είναι από τις ωραιότερες στα κυκλαδονήσια. Την χαρακτηρίζει ένας λαβύρινθος από γραφικά στενά δρομάκια με ασβεστωμένα σπίτια, ολάνθιστες βουκαμβίλιες και μικρές αυλές στολισμένες με λουλούδια.

Βρίσκεται στο κέντρο περίπου του νησιού και είναι ο μεγαλύτερος από τους οικισμούς του. Χτίστηκε από τους Ενετούς τον 13ο αιώνα με σκοπό να προφυλαχθούν οι κάτοικοι από τις επιδρομές των Σαρακηνών.

Αξίζει να δεις από κοντά το δημοτικό σχολείο που είναι το πρώτο που ιδρύθηκε στην Ελλάδα. Επίσης, μην παραλείψεις να καθίσεις στην πλατεία Λόζα, που βρίσκεται στο κέντρο του οικισμού, για να πιείς έναν καφέ ή ένα δροσερό ποτό. Είναι πραγματικά μαγεία τόσο την μέρα όσο και την νύχτα.

Κατάπολα

Tα Κατάπολα είναι το ένα από τα δυο λιμάνια της Αμοργού και ένας πολύ όμορφος οικισμός επίσης. Όμορφα καφέ και εστιατόρια δίπλα από την θάλασσα προσφέρονται για να απολαύσεις το φαγητό ή τον καφέ σου και να απολαύσεις την ηρεμία του τοπίου.

Λίγο πιο πέρα από το λιμάνι βρίσκεται και το Δημοτικό Κάμπινγκ για την διαμονή όσων αγαπούν αυτόν τον εναλλακτικό τρόπο διακοπών. Από το λιμάνι ένας χωματόδρομος οδηγεί έξω από τον οικισμό. Εκεί στους πρόποδες του λόφου υπάρχει το μικρό ξωκλήσι της Παναγίας.

Αιγιάλη

Η Αιγιάλη είναι το δεύτερο λιμάνι της Αμοργού και απέχει από την Χώρα περίπου 17 χιλιόμετρα. Βρίσκεται μέσα σε έναν φυσικό κόλπο και αποτελεί σημαντικό τουριστικό θέρετρο του νησιού.

Η παραλία της είναι μεγάλη, αμμουδερή, με ήσυχα, γαλήνια και κρυστάλλινα νερά. Είναι απόλυτα κατάλληλη για οικογένειες με παιδιά καθώς τα νερά είναι ρηχά και βαθαίνουν σταδιακά.

Λόγω της μεγάλης της έκτασης δεν θα την δεις ποτέ γεμάτη με κόσμο ενώ στο πίσω μέρος υπάρχουν αλμυρίκια που προσφέρουν την σκιά τους.

Ο οικισμός έχει έντονη τουριστική κίνηση καθώς εδώ υπάρχουν πολλά καταλύματα, ταβέρνες, μπαρ, εστιατόρια και καταστήματα κάθε είδους. Απλώνεται αμφιθεατρικά στην πλαγιά ενώ μια σειρά από πλατύσκαλα οδηγούν μέχρι την θάλασσα.

Θολάρια

Στα Θολάρια βρέθηκα τυχαία και απρόσμενα την τελευταία μέρα της παραμονής μου στο νησί και πραγματικά με μάγεψαν. Είναι ένας παραδοσιακός οικισμός που απλώνεται στον λόφο Βίγλα πάνω από τον όρμο της Αιγιάλης.

Αφήσαμε το αυτοκίνητο στο έμπα του χωριού, όπου υπάρχει άνετος χώρος για παρκάρισμα και μπήκαμε στον οικισμό ακολουθώντας τα ασβεστωμένα σκαλοπάτια. Γραφικά σοκάκια, φιλόξενοι άνθρωποι που σε καλωσορίζουν και μια απίστευτη γαλήνη ήταν όσα είδα και ένιωσα.

Από τα πρώτα που αντικρίζει κανείς στα Θολάρια είναι ο επιβλητικός ναός των Αγίων Αναργύρων και δίπλα του ακριβώς το φημισμένο καφεμεζεδοπωλείο “Καλή Καρδιά”. Στον ναό των Αγίων Αναργύρων φυλάσσονται σημαντικά κειμήλια, άμφια, ιερά σκεύη και παλαιά βιβλία, ενώ η έκθεση που τα περιλαμβάνει είναι ανοιχτή για τους επισκέπτες.

Τι να Δεις στην Αμοργό – Αξιοθέατα

Το Κάστρο

Το κάστρο της Χώρας είναι χτισμένο πάνω σε έναν τεράστιο βράχο ύψους 64 μέτρων και, σε αντίθεση με άλλα κάστρα, δεν χρειάζεται να ανέβεις αμέτρητα σκαλοπάτια για να το προσεγγίσεις.

Η μικρή του πόρτα του είναι κλειδωμένη γι’ αυτό πριν φτάσεις εκεί κάνε πρώτα μια στάση στην πλατεία Λόζα που βρίσκεται ακριβώς από κάτω. Από εκεί, και πιο συγκεκριμένα από τους ιδιοκτήτες του Loza Cafe, θα ζητήσεις το κλειδί του κάστρου.

Ανέβα με προσοχή τα σκαλοπάτια που οδηγούν στην μικροσκοπική πόρτα του κάστρου γιατί είναι στενά και απότομα.Ιδιαίτερα αν φυσάει δυνατός άνεμος θα πρέπει να προσέξεις περισσότερο καθώς υπάρχει κίνδυνος να σε παρασύρει και να πέσεις.

Μέσα στον χώρο του κάστρου θα δεις τις παλιές πολεμίστρες και πλησιάζοντας τα τείχη θα απολαύσεις πανοραμική θέα μέχρι πέρα την θάλασσα. Ιδανικά φρόντισε να βρεθείς εκεί την ώρα που ο ήλιος δύει!

Αρχαιολογική Συλλογή Αμοργού

Η Αρχαιολογική Συλλογή Αμοργού στεγάζεται στον Πύργο του Γαβρά ένα βενετσιάνικο αρχοντικό του 16ου αιώνα. Ξεκίνησε να λειτουργεί το 1963 και φιλοξενεί ευρήματα και από τις τρεις αρχαίες πόλεις της Αμοργού την Αιγιάλη, την Αρκεσίνη και την Μινώα.

Τα εκθέματα είναι αγάλματα, κεραμικά, γλυπτά και διάφορα αντικείμενα τα οποία χρονολογούνται από το 3.000 π.Χ. μέχρι και τον 3ο μ.Χ. αιώνα. Κατά καιρούς εδώ φιλοξενούνται και διάφορες περιοδικές εκθέσεις.

Ώρες Εισόδου

Παραδοσιακοί Ανεμόμυλοι

Ο λόφος με τους παραδοσιακούς ανεμόμυλους βρίσκεται πάνω από την Χώρα και από εκεί ψηλά θα έχεις την πιο εκπληκτική θέα της Αμοργού μέχρι πέρα το πέλαγος. Αν μάλιστα βρεθείς εκεί ψηλά την ώρα που ο ήλιος δύει τότε θα απολαύσεις και ένα μοναδικό ηλιοβασίλεμα.

Αυτοί οι ανεμόμυλοι είναι όσοι απέμειναν από τους πολλούς που υπήρχαν άλλοτε διάσπαρτοι στο νησί και κάλυπταν την ανάγκη των ντόπιων σε αλεύρι καθώς λειτουργούσαν με κάθε τύπο ανέμου.

Μονή Παναγίας Χοζοβιώτισσας

To Μοναστήρι της Χοζοβιώτισσας θα σου κόψει την ανάσα προτού ακόμα πλησιάσεις κοντά. Είναι χτισμένο στους πρόποδες ενός τεράστιου απόκρημνου βράχου, 300 μέτρα πάνω από την θάλασσα και δεν θα ξεχώριζε καθόλου από αυτόν αν δεν το χαρακτήριζε το κατάλευκο χρώμα του.

Χτίστηκε τον 9ο αιώνα και αφορμή υπήρξε μια εικόνα της Παναγίας η οποία προήλθε από το Χόζοβο της Παλαιστίνης. Η παράδοση λέει πως την εποχή της εικονομαχίας η εικόνα μεταφέρθηκε από μοναχούς δια θαλάσσης μέχρι την παραλία της Αγίας Άννας προκειμένου να την προφυλάξουν από την καταστροφή.

Όταν ξεκίνησαν να φτιάχνουν έναν ναό προς τιμήν της στην περιοχή της Αγίας Άννας, η Παναγία με τρόπο θαυμαστό υπέδειξε το σημείο στο οποίο είναι σήμερα χτισμένο το μοναστήρι.

Ανακαινίστηκε από τον βυζαντινό αυτοκράτορα Αλέξιο Κομνηνό Α’ το 1088 μ.Χ. Στο εσωτερικό του μοναστηριού υπάρχουν στενά πέτρινα σκαλοπάτια που συνδέουν τα οκτώ επίπεδα που υπάρχουν σε αυτό και οδηγούν στα κελιά, την τραπεζαρία, την κουζίνα, τους φούρνοι και τις αποθήκες.

Η Παναγία η Χοζοβιώτισσα γιορτάζει κάθε χρόνο στις 21 Νοεμβρίου, ημέρα των Εισοδίων της Παναγίας.

Info: Για την είσοδο σου στο μοναστήρι θα πρέπει το ντύσιμο σου να είναι ευπρεπές και αυτό που αρμόζει στον χώρο. Οπότε θυμήσου πως οι άντρες πρέπει να φορούν μακρύ παντελόνι (όχι σορτς) και οι γυναίκες να έχουν καλυμμένους τους ώμους, να μη φορούν παντελόνι, μίνι φούστες ή σορτς.

Το Ναυάγιο

Το Ναυάγιο Ολυμπία βρίσκεται σε έναν μικρό κόλπο κοντά στην παραλία της Καλοταρίτισσας. Ήταν τον Φεβρουάριο του 1980 όταν, λόγω ισχυρών ανέμων που έφταναν τα 10 μποφόρ, ο καπετάνιος οδήγησε το πλοίο σε αυτόν τον απάνεμο κόλπο μέχρι να περάσει η κακοκαιρία. Όμως η άγκυρα που έριξε δεν έπιασε και το πλοίο έπεσε στα βράχια και ναυάγησε.

Το πλήρωμα πρόλαβε ευτυχώς να βγει από το πλοίο και να σωθεί. Από τότε παραμένει μισοβυθισμένο στον όρμο Λίβερου και αποτελεί ένα από τα πιο εντυπωσιακά αξιοθέατα της Αμοργού. Σε αυτό το σημείο έγιναν και αρκετά από τα γυρίσματα της ταινίας “Απέραντο Γαλάζιο”.

Για να το προσεγγίσεις θα αφήσεις πάνω στον δρόμο το αυτοκίνητο και θα ακολουθήσεις ένα απόλυτα βατό μονοπάτι μέχρι κάτω τον κόλπο. Το σημείο προσφέρεται και για κολύμπι, ενώ αν σου αρέσουν οι καταδύσεις εδώ θα βρεις το ιδανικό υποθαλάσσιο περιβάλλον.

Γαστρονομία στην Αμοργό

Κάθε τόπος έχει τις δικές του μοναδικές παραδοσιακές συνταγές και η Αμοργός δεν εξαιρείται. Γι’ αυτό μην παραλείψεις να δοκιμάσεις το φημισμένο πατατάτο της που το φτιάχνουν με αιγοπρόβειο κρέας σιγομαγειρεμένο στην κατσαρόλα με πελτέ, ντομάτα, κανέλα, γαρύφαλλα και πατάτες.

Στο νησί φτιάχνουν επίσης εξαιρετικά ξεροτήγανα αλλά και χορτοπιτάκια με πολύ τραγανό φύλο και μυρωδάτη γέμιση. Η Αμοργός φημίζεται επίσης για το θυμαρίσιο μέλι της , το κρασί και τα μοναδικά της παστέλια. Μάλιστα κάθε χρόνο στις 6 Αυγούστου οργανώνεται στο νησί η γιορτή του παστελιού.

Τέλος, δεν γίνεται να φύγεις από την Αμοργό χωρίς να δοκιμάσεις “ψημένη ρακή”. Είναι το ποτό που θα σε κεράσουν στο μοναστήρι της Χοζοβιώτισσας αλλά και σε κάθε σπίτι που θα μπεις, γιατί κάθε φαμίλια φτιάχνει την δική της παραγωγή.

Διαφέρει από την γνωστή ρακή και μοιάζει περισσότερο με λικέρ γιατί προσθέτουν μέλι, αρωματικά βότανα, μπαχαρικά και την αφήνουν να “ψηθεί” αργά στην πάροδο του χρόνου. Ψημένη ρακή πωλείται σε όλα τα μαγαζιά της Αμοργού και είναι ένα πολύ ωραίο αναμνηστικό δώρο για να φέρεις επιστρέφοντας από το νησί.

Παραλίες στην Αμοργό

Στην Αμοργό θα βρεις παραλίες αμμουδερές όπως η παραλία στην Αιγιάλη και τα Κατάπολα αλλά και βραχώδεις και απομονωμένες όπως η παραλία της Αγίας Άννας και του Μούρου.

Από τις ωραιότερες του νησιού θεωρούνται η παραλία της Καλοταρίτισσας και εκείνη της Λεβρωσσού΄ που βρίσκεται μέσα σε πανέμορφο κόλπο. Περισσότερες πληροφορίες γύρω από τις καλύτερες παραλίες μπορείς να διαβάσεις στο σχετικό άρθρο.




Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο ίσως μπορείς να το μοιραστείς με τους φίλους σου. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε πολλά για μένα! Bεβαιώσου πως με ακολουθείς στο Facebook και το Instagram για να μαθαίνεις ταξιδιωτικά tips και να βλέπεις ακόμη περισσότερες φωτογραφίες! Αν δεν θέλεις να χάνεις κάθε νέα δημοσίευση κάνε εγγραφή στο Newsletter.

Booking.com
Tzina Varotsi

Travel Writer - Blogger - Editor - Photographer - Traveler - Happy Mom - Proud Grandma - Dreamer

Πρόσφατα άρθρα

Ταγγέρη: 10 Αξιοθέατα της Μαγευτικής Πόλης

Η Ταγγέρη είναι η πόλη των αντιθέσεων με μια συναρπαστική ιστορία διαμορφωμένη στην διάρκεια των… Διαβάστε περισσότερα

πριν από %

Καπαλί Τσαρσί, Μεγάλο Παζάρι στην Κωνσταντινούπολη

Αν  έχεις επισκεφθεί την Κωνσταντινούπολη τότε γνωρίζεις ήδη πως δεν γίνεται να μην πας στο… Διαβάστε περισσότερα

πριν από %

Μπέργκαμο: 10 Λόγοι για να το Επισκεφτείς

Σκαρφαλωμένο στους πρόποδες των Άλπεων, το Μπέργκαμο είναι μια γοητευτική πόλη που μαγνητίζει τους ταξιδιώτες… Διαβάστε περισσότερα

πριν από %

Πάρκο Keukenhof, ένας Επίγειος Παράδεισος

Εκείνο που κυριολεκτικά με μάγεψε στο Άμστερνταμ ήταν το πάρκο με τις τουλίπες ή αλλιώς… Διαβάστε περισσότερα

πριν από %

Κουάλα Λουμπούρ: 20 Must-Do Εμπειρίες για να την Ανακαλύψεις

Η Κουάλα Λουμπούρ, πρωτεύουσα της Μαλαισίας, σαγηνεύει τους ταξιδιώτες με την κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα, τον συνδυασμό… Διαβάστε περισσότερα

πριν από %

Ιωάννινα, τα Πιο Σημαντικά Αξιοθέατα

Ιωάννινα, πρώτα στις τέχνες, στα γρόσια και στα γράμματα! Δεν συνοδεύει άδικα αυτό το ρητό… Διαβάστε περισσότερα

πριν από %