Top

Ταξίδι στα Μετέωρα, τα Ωραιότερα Μοναστήρια

0
(0)

Τα Μετέωρα αποτελούν ένα από τα σπουδαιότερα μνημεία του κόσμου προστατευόμενα από την UNESCO αλλά συγχρόνως είναι και ένα εντυπωσιακό γεωλογικό φαινόμενο.

Τεράστιοι και επιβλητικοί σκουρόχρωμοι βράχοι από ψαμμίτη, πάνω στους οποίους έχουν χτιστεί πανέμορφα μοναστήρια τα οποία δίνουν την εντύπωση πως ισορροπούν στο κενό.

Εκεί, πριν από αιώνες, βρήκαν καταφύγιο ερημίτες και ίδρυσαν αυτήν την μοναστηριακή κοινότητα που δίκαια θεωρείται η δεύτερη πιο σημαντική μοναστηριακή πολιτεία μετά από το Άγιο Όρος.

Αποποίηση Ευθύνης: Αυτό το άρθρο μπορεί να περιέχει affiliate links. Αυτό σημαίνει πως αν αγοράσεις κάτι από τους εξωτερικούς συνδέσμους εγώ θα λάβω μια μικρή προμήθεια. Δεν υπάρχει κανένα επιπλέον κόστος για σένα όμως αυτό συμβάλλει στα έξοδα συντήρησης αυτής της ιστοσελίδας. Ευχαριστώ πολύ.



Πως να χρησιμοποιήσεις τον χάρτη: Κάνε κλικ επάνω του ή εδώ για να ανοίξει ο χάρτης. Κάνε κλικ σε κάθε εικονίδιο για περισσότερες πληροφορίες. Για να τον προσθέσεις στους Χάρτες Google του δικού σου λογαριασμού κάνε κλικ στο αστέρι δίπλα από τον τίτλο του χάρτη. Στην συνέχεια άνοιξε το κινητό ή τον υπολογιστή σου πήγαινε στους Χάρτες Google κάνε κλικ στο κουμπί μενού και θα τον βρεις στην ενότητα “Τα μέρη σας” / “Χάρτες”.


Οργάνωσε Εύκολα το Ταξίδι σου

  • Βρες οικονομικές πτήσεις: Πάντοτε συγκρίνω τις τιμές των πτήσεων για να βρω την πιο συμφέρουσα, γι’ αυτόν τον λόγο χρησιμοποιώ την Skyscanner
  • Κλείσε εισιτήριο για το πλοίο: Για να μάθω τις ώρες των δρομολογίων και τις τιμές στα εισιτήρια των πλοίων χρησιμοποιώ πάντα την Ferryhopper
  • Έλεγξε εύκολα και γρήγορα αν χρειάζεσαι βίζα για το ταξίδι σου: Κλικ εδώ για έλεγχο και παραγγελία online
  • Κλείσε τη διαμονή σου: Υπάρχουν πολλές διαφορετικές πλατφόρμες διαμονής, αλλά καμία από αυτές δεν έχει τα πλεονεκτήματα της Booking
  • Ιδιωτική μεταφορά: Για να με περιμένει ο οδηγός στο αεροδρόμιο ή το λιμάνι και να με μεταφέρει με άνεση και ασφάλεια στον προορισμό μου, κάνω online κράτηση με την Welcome Pickups
  • Κλείσε online τις ξεναγήσεις σου: Οι περιηγήσεις από έμπειρους ξεναγούς απογειώνουν την εμπειρία του ταξιδιού, γι’ αυτό χρησιμοποιώ πάντα την GetYourGuide
  • Ενοικίαση αυτοκινήτου: Ο καλύτερος τρόπος για να νοικιάσεις ένα αυτοκίνητο σε προσιτή τιμή είναι να χρησιμοποιήσεις μια μηχανή αναζήτησης που να συγκρίνει τις τιμές από όλες τις εταιρείες ενοικίασης στην αγορά. Προσωπικά χρησιμοποιώ την Skyscanner
  • Πες αντίο στην ακριβή περιαγωγή, τις φυσικές κάρτες SIM και το αναξιόπιστο Wi-Fi: Ενεργοποίησε εδώ μια Airalo eSIΜ σε προσιτή τιμή
  • Ταξίδεψε ξέγνοιαστα: Κλείσε μια ταξιδιωτική ασφάλεια

Η Ιστορία των Μετεώρων

Το απροσπέλαστο τοπίο αποτέλεσε πρόσφορο χώρο για τους χριστιανούς ασκητές οι οποίοι άρχισαν να εγκαθίστανται εδώ πριν ακόμα τον 11ο αιώνα. Στα μέσα του 14ου αιώνα ο μοναχός Νείλος συγκέντρωσε τους ασκητές οι οποίοι ζούσαν μέσα σε σπηλιές βράχων οργανώνοντας έτσι τον μοναχισμό στην περιοχή.

Το όνομα Μετέωρα προήλθε από τον ιδρυτή της Μονής του Μεγάλου Μετεώρου Άγιο Αθανάσιο τον Μετεωρίτη ο οποίος ονόμασε Μετέωρο τον πλατύ λίθο στον οποίο ανέβηκε πρώτη φορά το 1344.

Η κατάληψη της Θεσσαλίας από τους Οθωμανούς και η βαθμιαία πτώση και τελική κατάρρευση της Βυζαντινής αυτοκρατορίας έφεραν την κάμψη στην ανάπτυξη της μοναστικής ζωής των Μετεώρων.

Όμως στα τέλη του 15ου και κυρίως τον 16ο αιώνα τα Μετέωρα γνωρίζουν την μεγαλύτερη τους ακμή με νέες μονές να χτίζονται και να κοσμούνται με απαράμιλλης ομορφιάς αγιογραφίες και εικόνες.

Στις αρχές του 19ου αιώνα τα στρατεύματα του Αλή Πασά έκαναν μεγάλες καταστροφές και λεηλασίες σε πολλές από τις μονές. Το 1989 η UNESCO ενέγραψε τα Μετέωρα στον κατάλογο των Μνημείων Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Σήμερα από τις 30 περίπου μονές που υπήρχαν λειτουργούν και είναι επισκέψιμες μόνο έξι οι οποίες είναι πλήρως αναστυλωμένες και συντηρημένες.

Πως θα Πας στα Μετέωρα

Μετέωρα

Στα Μετέωρα με Αυτοκίνητο

Στα Μετέωρα με Τρένο

Η Καλαμπάκα συνδέεται σιδηροδρομικώς με την Αθήνα, την Θεσσαλονίκη, την Λάρισα, τον Βόλο, την Καρδίτσα και τα Τρίκαλα. Υπάρχουν επίσης δρομολόγια και με άλλες πόλεις, για όλα τα δρομολόγια μπορείς να βρεις αναλυτικές πληροφορίες εδώ.

Στα Μετέωρα με Λεωφορείο

Το ΚΤΕΛ του Νομού Τρικάλων κάνει καθημερινά δρομολόγια συνδέοντας την Καλαμπάκα με την Αθήνα, την Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, τον Βόλο, την Λάρισα, τα Ιωάννινα, την Άρτα, την Πρέβεζα, τα Γρεβενά, την Κέρκυρα, τα Τρίκαλα και την Καρδίτσα. Αναλυτικές πληροφορίες για τα δρομολόγια μπορείς να βρεις εδώ.

Μπορεί ακόμα να σε ενδιαφέρει: Μονή Τιμίου Προδρόμου – Δημητσάνα

Οι εν Λειτουργία Ιερές Μονές των Μετεώρων

1. Ιερά Μονή Αγίου Στεφάνου

H Iερά Μονή Αγίου Στεφάνου είναι γυναικείο μοναστήρι και βρίσκεται ακριβώς πάνω από την Καλαμπάκα. Η είσοδος σε αυτό γίνεται από μια μικρή γέφυρα και είναι το μόνο μοναστήρι στο οποίο ο επισκέπτης δεν ανεβαίνει σκαλιά. Μαρτυρίες αναφέρουν πως η ίδρυση του πρέπει να έγινε στα τέλη του 12ου αιώνα. Μέχρι πριν 100 χρόνια η Μονή αριθμούσε πάνω από 30 μοναχούς αλλά το 1960 ερήμωσε.

Το 1961 το μοναστήρι έγινε γυναικείο και οι πρώτες μοναχές που εγκαταστάθηκαν κατάφεραν να το οργανώσουν και να το ανοικοδομήσουν. Στην μονή υπάρχει μια σημαντική συλλογή σπάνιων παλαιών βιβλίων τα οποία οι μοναχές έχουν καταγράψει και συντηρήσει.

Στο μικρό μουσείο φυλάσσονται μεταβυζαντινές εικόνες μεγάλης καλλιτεχνικής αξίας, χρυσοκέντητα άμφια και υφαντά, λειτουργικά σκεύη και περίτεχνα έργα αργυροχοϊας.

Ώρες Εισόδου

2. Ιερά Μονή Αγίας Τριάδας

Η Μονή Αγίας Τριάδος έχει ιδιαίτερο σχήμα και είναι το πιο δυσπρόσιτο από τα μοναστήρια των Μετεώρων. Χτίστηκε το 1438 από κάποιο μοναχό ο οποίος ονομαζόταν Δομέτιος και χρειάστηκαν 70 χρόνια για να ανέβουν τα υλικά και να ολοκληρωθεί.

Στα παλιά χρόνια η προσέγγιση του μοναστηριού γινόταν με ανεμόσκαλες και δίχτυα, σήμερα γίνεται από 140 σκαλιά σκαμμένα μέσα στα βράχια τα οποία οδηγούν στην κορυφή όπου βρίσκεται η μονή. Από ψηλά η θέα της κοιλάδας της Καλαμπάκας και του Πηνειού είναι μαγική.

Κατά την διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πόλεμου το μοναστήρι λεηλατήθηκε από Γερμανούς και Ιταλούς και η βιβλιοθήκη πυρπολήθηκε. Υπάρχουν όμως μέσα σε αυτό τοιχογραφίες του 17ου και 18ου αιώνα που αξίζει να δείς καθώς και ένα εξαιρετικό Ευαγγέλιο με ασημένιο εξώφυλλο το οποίο είχε τυπωθεί στη Βενετία το 1539 και επέζησε από την αρπαγή. Η Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος είναι αντρική.

Ώρες Εισόδου

Mπορεί ακόμα να σε ενδιαφέρει: Ιωάννινα, τα πιο Σημαντικά Αξιοθέατα

3. Ιερά Μονή Ρουσάνου

Η γυναικεία Μονή Ρουσάνου ιδρύθηκε το 1529 από δυο αδέλφια ιερομόναχους τον Ιωάσαφ και τον Μάξιμο οι οποίοι κατάγονταν από τα Γιάννενα. Βρίσκεται στην κορυφή ενός ψηλού βράχου και καταλαμβάνει όλη την επιφάνεια του.

Μέχρι το 1897 η ανάβαση στο μοναστήρι γινόταν με ανεμόσκαλες. Αργότερα δημιουργήθηκαν δυο ξύλινες γέφυρες γι’ αυτόν τον σκοπό. Σήμερα η ανάβαση γίνεται από τσιμεντένια σκαλοπάτια και δυο μικρές γέφυρες. Η ονομασία της πιθανόν να προέρχεται από τον πρώτο κτήτορα της (14ος – 15ος αιώνας).

Ο ναός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος φτιάχτηκε γύρω στο 1530 και οι αγιογραφίες του αποτελούν το πιο σημαντικό στοιχείο της μεταβυζαντινής εποχής. Η μονή αποτελείται από ένα τριώροφο συγκρότημα στο ισόγειο του οποίου υπάρχουν τα κελιά και τα δωμάτια υποδοχής, ενώ στους άλλους δυο ορόφους είναι το Αρχονταρίκι και άλλοι βοηθητικοί χώροι.

Εκτός από την Μεταμόρφωση του Σωτήρος τιμάται και η Αγία Βαρβάρα στις 4 Δεκεμβρίου. Κατά την δεκαετία του 1980 η μονή ανακαινίστηκε πλήρως με επίβλεψη της 7ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

Ώρες Εισόδου

4. Ιερά Μονή Βαρλάαμ

Η Ιερά Μονή Βαρλαάμ πήρε το όνομα της από τον ασκητή Βαρλαάμ ο οποίος το 1350 αναρριχήθηκε στον βράχο και έχτισε τρεις ναούς, ένα κελί και μια δεξαμενή για νερό. Μετά την κοίμηση του ο βράχος έμεινε έρημος για περίπου 200 χρόνια ώσπου το 1518 ήρθαν τα αδέλφια ιερομόναχοι Θεοφάνης και Νεκτάριος οι Αψαράδες οι οποίοι προέρχονταν από πλούσια οικογένεια των Ιωαννίνων.

Βρίσκοντας τον βράχο έρημο ξεκίνησαν να δημιουργούν από την αρχή τα διάφορα κτίσματα. Ανακαίνισαν εκ βάθρων το παρεκκλήσι των Τριών Ιεραρχών, κατασκεύασαν τον πύργο βριζονίου και έχτισαν το σημερινό καθολικό αφιερωμένο στους Άγιους Πάντες.Η μεταφορά των υλικών διήρκεσε 22 χρόνια και το χτίσιμο μόλις 20 μέρες.

Αρχικά η πρόσβαση στην μονή γινόταν από μεγάλες σκαλωσιές με σκαλοπάτια τα οποία είχαν μεγάλη απόσταση μεταξύ τους αναγκάζοντας τους μοναχούς να πηδούν από το ένα στο άλλο διακινδυνεύοντας και χάνοντας κάποιες φορές και την ίδια τους την ζωή.

Αργότερα οι σκαλωσιές αντικαταστάθηκαν από ανεμόσκαλες και το δίχτυ. Το 1923 οι μοναχοί σκάλισαν πάνω στον βράχο 195 σκαλοπάτια τα οποία οδηγούν μέχρι σήμερα τους επισκέπτες με ασφάλεια στην κορυφή του βράχου. Η Μονή εμπεριέχει εξαιρετικές αγιογραφίες κάποιες από τις οποίες είναι έργα του Θηβαίου αγιογράφου Φράγκου Κατελάνου.

Ώρες Εισόδου

Mπορεί ακόμα να σε ενδιαφέρει: Ήπειρος 10 Κορυφαία Αξιοθέατα

5. Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Αναπαυσά

Η Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου του Αναπαυσά βρίσκεται στην κορυφή ενός πολύ περιορισμένου σε έκταση βράχου γι’ αυτόν τον λόγο το μοναστήρι εκτείνεται σε τρία πατώματα. Επικρατέστερη χρονολογία για την ίδρυση του είναι ο 14ος αιώνας και λέγεται πως το όνομα του προήλθε από την ανάπαυση της ψυχής που νιώθει κάθε επισκέπτης που θα βρεθεί εδώ.

Το σημερινό καθολικό το οποίο είναι αφιερωμένο στον Άγιο Νικόλαο χτίστηκε το 1510 από τον Άγιο Διονύσιο που ήταν τότε μητροπολίτης Λάρισας και τον ιερομόναχο Νικάνορα ο οποίος ήταν έξαρχος Σταγών. Μετά το 1900 η μονή άρχισε να ερημώνει μέχρι το 1960 που αναστηλώθηκε και ανακαινίσθηκε από την αρχαιολογική υπηρεσία.

Στον πρώτο όροφο της μονής βρίσκεται το εκκλησάκι του Αγίου Αντωνίου στο οποίο υπάρχουν αγιογραφίες από τον 14ο αιώνα. Στον δεύτερο όροφο είναι το Καθολικό του Αγίου Νικολάου του οποίου το σχήμα είναι ακανόνιστο και παράγωνο εξαιτίας της στενότητας του βράχου.

Τέλος, τον τρίτο όροφο είναι η παλιά τράπεζα της μονής η οποία είναι διακοσμημένη με τοιχογραφίες και σήμερα χρησιμοποιείται σαν χώρος υποδοχής, το οστεοφυλάκιο και το ανακαινισμένο παρεκκλήσι του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου.

Ώρες Εισόδου

6. Ιερά Μονή Μεγάλου Μετεώρου ή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος

Η αντρική μονή του Μεγάλου Μετεώρου ή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος βρίσκεται στην κορυφή του πιο ψηλού αλλά και περισσότερο ευρύχωρου βράχου των Μετεώρων.

Ιδρύθηκε γύρω στο 1340 από τον Αγιορείτη μοναχό Αθανάσιο τον Μετεωρίτη ο οποίος αρχικά έχτισε ναό αφιερωμένο στην Παναγία (της Παναγίας της Μετεωρίτισσας Πέτρας) και αργότερα ένα δεύτερο ναό τον οποίο αφιέρωσε στην Μεταμόρφωση του Σωτήρος και ο οποίος αποτέλεσε και το καθολικό της Μονής. Το μοναστήρι γνώρισε ιδιαίτερη ακμή και άνθηση κατά τον 16ο αιώνα ενώ δεν έλειψαν οι καταστροφές, πυρκαγιές και οι λεηλασίες.

Ο κυρίως ναός αγιογραφήθηκε το 1552 και αποτελεί ένα από τα λαμπρότερα δείγματα μεταβυζαντινής ζωγραφικής της “Κρητικής Σχολής”. Η βιβλιοθήκη της μονής είναι από τις πλουσιότερες και πιο αξιόλογες της μοναστηριακής κοινότητας.

Στο πέρασμα των αιώνων και παρά της αντιξοότητες οι μοναχοί κατάφεραν να διασώσουν πολύτιμα έγγραφα και σπάνια έντυπα. Λειτουργικά βιβλία, κείμενα αρχαίων συγγραφέων (Όμηρος, Αριστοτέλης, Ησίοδος, Αλεξανδρινοί συγγραφείς κ.ά.), χειρόγραφοι κώδικες αλλά και βυζαντινά και μεταβυζαντινά έγγραφα φυλάσσονται μέσα σε αυτό σαν ανεκτίμητοι θησαυροί.

Ώρες Εισόδου

YouTube: Δες ένα σύντομο βιντεάκι από τα Μετέωρα


Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο ίσως μπορείς να το μοιραστείς με τους φίλους σου. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε πολλά για μένα! Bεβαιώσου πως με ακολουθείς στο FaceBook και το Instagram για να μαθαίνεις ταξιδιωτικά tips και να βλέπεις ακόμη περισσότερες φωτογραφίες! Αν δεν θέλεις να χάνεις κάθε νέα δημοσίευση κάνε εγγραφή στο Newsletter

Πόσο Χρήσιμο ήταν Αυτό το Άρθρο για Σένα;

Βαθμολόγησε από το 1 έως το 5!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Αριθμός Ψήφων 0

Χωρίς ψήφους μέχρι στιγμής. Γίνε εσύ ο πρώτος που θα το ψηφίσει!

Αφού βρήκες αυτό το άρθρο χρήσιμο..

Ίσως μπορείς να με ακολουθήσεις στα social media!

Λυπάμαι πραγματικά που το άρθρο δεν ήταν χρήσιμο για σένα!

Βοήθησε με να το Βελτιώσουμε!

post a comment

error: Content is protected !!