Top

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΔΩΔΩΝΗ, ΤΑ ΔΩΔΩΝΟΧΩΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ

()

Χτισμένη στους πρόποδες του Τόμαρου, ή αλλιώς Ολύτσικα, η Δωδώνη και τα υπόλοιπα Δωδωνοχώρια βρίσκονται μέσα σε ένα πανέμορφο τοπίο απέραντων εκτάσεων πράσινου που δεν χορταίνουν τα μάτια σου να βλέπουν και η ψυχή σου να απολαμβάνει.

Μια εκδρομή σε τούτα τα μέρη προσφέρει μαγικές εικόνες παράλληλα με πολύ σημαντικά αξιοθέατα όπως είναι το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης, το μαντείο, ιστορικές εκκλησιές και λαογραφικά μουσεία που εντυπωσιάζουν με τις συλλογές τους.

ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΔΩΔΩΝΗΣ

Χτισμένο μέσα σε καταπράσινη κοιλάδα στην σκιά του Τόμαρου, το αρχαίο θέατρο Δωδώνης είναι από τα μεγαλύτερα και καλύτερα διατηρημένα αρχαία θέατρα που έχουμε στην Ελλάδα. Βρίσκεται 22 χιλιόμετρα μακριά από τα Γιάννενα, έχει χωρητικότητα 18.000 θεατών και κατασκευάστηκε τον 3ο π.Χ. αιώνα από τον βασιλιά της Ηπείρου Πύρρο.

Εδώ τελούνταν στην αρχαιότητα κάθε 4 χρόνια τα Νάια, μια γιορτή προς τιμήν του Ναϊου Διός. Τα Νάια περιλάμβαναν θεατρικές και μουσικές παραστάσεις, αθλητικούς αγώνες καθώς και αρματοδρομίες.

Στην Ρωμαϊκή εποχή και τα χρόνια του Αυγούστου το θέατρο μετατράπηκε σε αρένα για θηριομαχίες. Στο κάτω μέρος κατασκευάστηκε ένα τείχος για την προστασία των θεατών και τα παρασκήνια έγιναν δωμάτια φύλαξης των ζώων. Στο κέντρο του τοίχου της αρένας κατασκευάστηκε μια ορθογώνια κόγχη όπου έβρισκαν καταφύγιο οι αγωνιζόμενοι.

Μπορεί ακόμα να σε ενδιαφέρει: Ήπειρος 10 Κορυφαία Αξιοθέατα

ΑΡΧΑΙΟ ΜΑΝΤΕΙΟ ΔΩΔΩΝΗΣ

Ο Ηρόδοτος και ο Όμηρος το αναφέρουν σαν το αρχαιότερο μαντείο της Ελλάδας το οποίο μάλιστα υπήρξε πολύ πριν γίνει το μαντείο των Δελφών. Το μαντείο της Δωδώνης ήταν χώρος ιερός και πνευματικό κέντρο για τους Έλληνες στην αρχαιότητα. Οι Πελασγοί συνήθιζαν να προσεύχονται εδώ σε ανώνυμους θεούς στους οποίους αργότερα έδωσαν ονόματα ο Ησίοδος και ο Όμηρος. Εδώ λατρευόταν ο Δίας και η σύζυγος του Διώνη μητέρα του θεού Έρωτα.

Σύμφωνα με τον μύθο δυο μαύρα περιστέρια έφυγαν από τις Θήβες της Αιγύπτου το ένα πήγε στην Λιβύη, όπου και ιδρύθηκε το ιερό του Άμμωνα Δία και το δεύτερο στην Δωδώνη. Εκεί κάθισε πάνω στα κλαδιά της ιερής βελανιδιάς και μιλώντας με φωνή ανθρώπινη είπε πως σε εκείνο το σημείο έπρεπε να γίνει το μαντείο του Δία.

Οι ιερείς και οι ιέρειες του μαντείου δεν έπλεναν ποτέ τα πόδια τους, κοιμόνταν κάτω από τον ίσκιο της ιερής βελανιδιάς και ερμήνευαν το θρόισμα των φύλλων της δίνοντας χρησμούς στους ανθρώπους οι οποίοι συνέρρεαν για να μάθουν το μέλλον τους και να πάρουν απαντήσεις στα αγωνιώδη ερωτήματα τους.

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΔΩΔΩΝΗΣ

Δευτέρα – Κυριακή 08:30 – 15:30

ΤΑ ΔΩΔΩΝΟΧΩΡΙΑ

Για να δεις τον χάρτη κάνε κλικ επάνω του ή εδώ

Ο Δήμος Δωδώνης είναι ο μεγαλύτερος δήμος του Ζαγορίου και περιλαμβάνει 54 χωριά χτισμένα μέσα σε μαγευτικό δασικό τοπίο. Έχοντας πλήθος σημαντικών μνημείων, ιστορικών Βυζαντινών και μεταβυζαντινών εκκλησιών προσελκύει τον επισκέπτη προσφέροντας του μοναδικά τοπία, σημαντικά αξιοθέατα, ζεστή φιλοξενία, καλό φαγητό και σύγχρονα καταλύματα για την διαμονή του.

Μπορεί ακόμα να σε ενδιαφέρει: Καλαρρύτες Ένα Πανέμορφο Στολίδι στα Τζουμέρκα

ΔΩΔΩΝΗ

Οι περισσότεροι γνωρίζουμε μόνο το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης και εκεί επικεντρωνόμαστε όταν επισκεπτόμαστε την περιοχή. Όμως αξίζει μια βόλτα μέχρι το καταπράσινο ορεινό χωριό που απλώνεται στην σκιά του Τόμαρου. Η Δωδώνη απέχει σχεδόν μισή ώρα από τα Γιάννενα και έχει περίπου 100 μόνιμους κάτοικους.

Υπάρχουν αρχαιολογικές μαρτυρίες πως υπήρξε ενεργή κοινότητα από την εποχή του Χαλκού και πως εδώ αρχικά λατρευόταν η θεά της γονιμότητας Γαία ενώ στην συνέχεια ο Δίας. Αν λοιπόν φτάσεις μέχρι τον αρχαιολογικό χώρο κάνε μετά μια βόλτα μέχρι το χωριό. Στον περίπατο σου θα συναντήσεις όμορφες εκκλησιές όπως ο Ιερός Ναός των Αγίων Θεοδώρων, η Αγία Παρασκευή και η εκκλησιά του Αγίου Δημητρίου.

ΔΕΡΒΙΖΙΑΝΑ

Από τα μεγαλύτερα και πιο δημοφιλή Δωδωνοχώρια είναι και τα Δερβίζιανα. Είναι ένα πολύ όμορφο χωριό με ιδιαίτερη φυσική ομορφιά και φιλόξενους κατοίκους. Έχει αρκετά σημαντικά αξιοθέατα όπως τον τεράστιο πλάτανο που δεσπόζει στην πλατεία του χωριού, την πέτρινη βρύση, το μοναστήρι της Παναγίας Τόσκεσι με το εντυπωσιακό σκαλιστό ξυλόγλυπτο τέμπλο, καθώς επίσης και την προτομή του Ζέρβα στον δρόμο του χωριού.

ΚΩΣΤΑΝΙΑΝΗ

Η Κωστάνιανη είναι χτισμένη αμφιθεατρικά στην δυτική πλευρά του όρους Τσούκα και σε υψόμετρο 660 μέτρων. Όπως όλα το Δωδωνοχώρια χαρακτηρίζεται και αυτό από το καταπράσινο τοπίο μέσα στο οποίο βρίσκεται και φυσικά το υγιεινό του κλίμα. Το πιο σημαντικό αξιοθέατο της Κωστάνιανης είναι ο ναός των Ταξιαρχών χτισμένος τον 13ο αιώνα ο οποίος είναι διακοσμημένος με εξαιρετικές τοιχογραφίες. Ο Ι.Ναός των Ταξιαρχών είναι ο αρχαιότερος Βυζαντινός ναός του νομού Ιωαννίνων και έχει χαρακτηριστεί σαν διατηρητέο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς.

Μπορεί ακόμα να σε ενδιαφέρει: Συρράκο, το Πανέμορφο Κεφαλοχώρι των Τζουμέρκων

ΜΕΛΙΓΓΟΙ

Οι Μελιγγοί είναι το χωριό στο οποίο κατοίκησαν οι Σελλοί, οι πρώτοι Έλληνες και ιερείς του μαντείου της Δωδώνης και είναι χτισμένο στους πρόποδες του Ολύτσικα σε υψόμετρο 700 μέτρων. Μέσα σε ένα κατάφυτο τοπίο από καρυδιές και κάθε είδους οπωροφόρα δέντρα θα απολαύσεις την φύση αλλά και ενδιαφέροντα αξιοθέατα.

Δίπλα από την πλατεία βρίσκεται η εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου και το κυπαρίσσι, που σύμφωνα με την παράδοση, κάτω από την σκιά του μίλησε ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός στους κατοίκους του χωριού. Στην θέση Ποταμιά ο παλιός νερόμυλος έχει χαρακτηριστεί σαν ιστορικό διατηρητέο μνημείο ενώ στο παλιό δημοτικό σχολείο στεγάζεται η Γιαννοπλάτειος Σχολή Μελιγγών. Τέλος, στον κάτω όροφο του παλιού σχολείου λειτουργεί λαογραφικό μουσείο με παραδοσιακά αντικείμενα, εργαλεία, έπιπλα και φορεσιές.

ΠΕΡΔΙΚΑ

Στην Πέρδικα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δεις το Υπαίθριο Μουσείο Ποιμενικής Ζωής. Μέσα σε πέτρινα κτίσματα αναπαριστάται η ζωή των παλιών τσοπαναρέων, των αμπελουργών, των νταμαρτζίδων (λατόμων) ενώ παράλληλα θα δεις την στρούγκα, τον πέτρινο φούρνο, το παραδοσιακό πηγάδι και ένα σωρό άλλα ενδιαφέροντα τα οποία δείχνουν τον τρόπο ζωής των ανθρώπων μια άλλης εποχής. Στις δυο μεγάλες αίθουσες του παλιού πέτρινου σχολείου έχει στηθεί το Λαογραφικό Μουσείο.

Περιλαμβάνει εργαλεία, φορεσιές και αντικείμενα από επαγγέλματα που υπήρχαν στο παρελθόν και τώρα πια έχουν εξαφανιστεί. Το σημαντικό είναι πως ο επισκέπτης μπορεί να αγγίξει το κάθε ένα από τα εκθέματα έτσι ώστε να αντιληφθεί την χρήση του και τον τρόπο που λειτουργούσε. Το Λαογραφικό μουσείο είναι μια συλλογική προσπάθεια των κατοίκων του χωριού που αξίζει συγχαρητήρια.

ΣΚΛΙΒΑΝΗ

Η Σκλίβανη απέχει 34 χιλιόμετρα από τα Ιωάννινα και είναι ένα χωριό το οποίο εκτός από την φυσική του ομορφιά έχει επίσης να δείξει την εκκλησία της Παναγίας με το πολύ όμορφο ξυλόγλυπτο τέμπλο αλλά και δυο μουσεία. Το Μουσείο νεώτερης ιστορίας και το Μουσείο της εκκλησιαστικής τέχνης των οποίων τα εκθέματα έχουν μεγάλο ενδιαφέρον και αξίζουν μια επίσκεψη αν βρεθείς σε τούτα τα μέρη.

Τα καλοκαίρια που οι απανταχού Σκλιβανίτες επιστρέφουν στο χωριό για τις διακοπές τους οργανώνονται και πάρα πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις που δίνουν στο χωριό ζωντάνια και παλμό.

Mπορεί ακόμα να σε ενδιαφέρει: Ταξίδι στα Πανέμορφα Ζαγοροχώρια

ΣΙΣΤΡΟΥΝΙ

Δίπλα στις πηγές του Αχέροντα και μέσα σε ένα πανέμορφο φυσικό τοπίο από πλατάνια, ελιές, καρυδιές και τρεχούμενα νερά βρίσκεται το χωριό Σιστρούνι. Αν περπατήσεις στην άκρη του χωριού και περάσεις το πέτρινο γεφυράκι το οποίο βρίσκεται στο πλάι από τις πηγές του Αχέροντα, θα βρεθείς στο ιστορικό μοναστήρι Γενέσιον της Θεοτόκου.

Το μοναστήρι ιδρύθηκε το 1156 και εντυπωσιάζει με την αρχιτεκτονική του. Στο εσωτερικό έχει πολύ ενδιαφέρουσες αγιογραφίες και χτιστό τέμπλο. Όλο το σκηνικό μέσα στο οποίο βρίσκεται η μονή είναι ιδιαίτερα όμορφο και πραγματικά δεν χορταίνεις να φωτογραφίζεις ξέροντας πως τίποτα δεν μπορεί να αποτυπώσει αυτήν την ομορφιά παρά μόνον τα δικά σου μάτια.

ΧΑΝΙ ΕΜΙΝ ΑΓΑ

Μόλις 6 χιλιόμετρα από την Πέρδικα βρίσκεται το Χάνι του Εμίν Αγά. Στις αρχές του 20ου αιώνα το χάνι ανήκε στον Οθωμανό Εμίν Αγά και λειτουργούσε σαν πανδοχείο. Σε αυτό το κτίριο ο βασιλιάς Κωνσταντίνος εγκατέστησε το Γενικό Στρατηγείο των στρατιωτικών επιχειρήσεων για την απελευθέρωση των Ιωαννίνων. Σήμερα από το σύνολο των κτισμάτων τα οποία υπήρχαν γύρω από την εσωτερική αυλή διασώζεται μόνο ένα στο οποίο στεγάζεται το Μουσείο Πολέμου 1912-13.

Στο κτίριο υπάρχει στρατιωτικό προσωπικό το οποίο έχει την ευθύνη για την λειτουργία του μουσείου και ξεναγεί τους επισκέπτες στους χώρους. Η ξενάγηση έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς ο επισκέπτης έχει την δυνατότητα να δει την στολή εκστρατείας και τα προσωπικά αντικείμενα του βασιλιά Κωνσταντίνου, την αίθουσα των στρατιωτικών συσκέψεων, Οθωμανικά και Ελληνικά μετάλλια, τουφέκια και ξιφολόγχες, ενώ τέλος μπορεί να παρακολουθήσει οπτικοακουστικό υλικό από την αναπαράσταση της μάχης.

ΩΡΑΡΙΟ ΕΙΣΟΔΟΥ

ΚαλοκαίριΔευτέρα – Κυριακή 09:30 – 14:00 & 17:00 – 20:00
ΧειμώναςΔευτέρα – Κυριακή09:30 – 14:00
Εθνικές Εορτές & ΑργίεςΔευτέρα – Κυριακή09:30 – 18:00

ΠΟΥ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙΣ ΣΤΗΝ ΔΩΔΩΝΗ

ΠΡΥΤΑΝΕΙΟ HOTEL

Το “Πρυτανείο Hotel” βρίσκεται στην καρδιά της κοιλάδας της Δωδώνης σε καταπράσινο περιβάλλον δίπλα από τον αρχαιολογικό χώρο και το αρχαίο θέατρο. Τα δωμάτια είναι άνετα, με μίνιμαλ διακόσμηση, υπέρδιπλο κρεββάτι και υδρομασάζ. Στο δωμάτιο που έμεινα υπήρχε και τζάκι για όσους βρεθούν εκεί τους χειμερινούς μήνες. Το ξενοδοχείο λειτουργεί όλον τον χρόνο και για περισσότερες πληροφορίες μπορείς να επικοινωνήσεις με τα τηλέφωνα: (+30) 26510 82006, 6987000559.

ΠΟΥ ΝΑ ΦΑΣ ΣΤΑ ΔΩΔΩΝΟΧΩΡΙΑ

Όπως συμβαίνει με όλη την περιοχή της Ηπείρου έτσι και στα Δωδονοχώρια είναι σίγουρο πως θα απολαύσεις μοναδικούς μεζέδες, ντόπια τυριά και κρέατα και μυρωδάτες πίτες. Πιο συγκεκριμμένα θα σου συστήσω κάποια εστιατόρια και ταβέρνες που δοκίμασα το φαγητό τους και έμεινα απόλυτα ικανοποιημένη.

Μπορεί ακόμα να σε ενδιαφέρει: Ταξίδι στα Τζουμέρκα, Επίσκεψη στον Παράδεισο

ΦΑΓΗΤΟ ΣΤΗΝ ΔΩΔΩΝΗ

18 ΓΡΑΔΑ

Στην πλατεία του χωριού Μαντείο Δωδώνης βρίσκεται η ταβέρνα “18 Γράδα“. Έχει εξαιρετικά ψητά σε ποσότητες για γίγαντες. Αρκεί να σου πω ότι η μπριζόλα ήταν για 3 άτομα! Το μπιφτέκι, (επίσης τεράστιο), ήταν πεντανόστιμο όπως και όλα τα συνοδευτικά από σαλάτες, πίτες και ντόπια τυριά. Εκείνο όμως που θα χαρείς περισσότερο είναι πως θα απολαύσεις όλες αυτές τις νοστιμιές κάτω από την σκιά των τεράστιων πλάτανων. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 694 641 6657

ΜΕ ΡΑΚΙ

Στο μεζεδοπωλείο “Με Ρακί” στην Δωδώνη θα απολαύσεις καλομαγειρεμένα φαγητά μέσα σε μια πολύ όμορφη αυλή γεμάτη με λουλούδια. Μην παραλείψεις να δοκιμάσεις τα σουτζουκάκια με το αρωματικό ρύζι καθώς επίσης και το λεμονάτο. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2651 082112

ΦΑΓΗΤΟ ΣΤΗΝ ΣΚΛΙΒΑΝΗ

ΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟΝ

Στην πλατεία του χωριού υπάρχει το εστιατόριο “Το Κεντρικόν” , εκεί απολαύσαμε καλομαγειρεμένα φαγητά και ψητά της ώρας κάτω από την σκιά των δέντρων. Το προσωπικό είναι ιδιαίτερα ευγενικό και εξυπηρετικό και πρέπει να σου επισημάνω, εκτός όλων των άλλων, να μην παραλείψεις να δοκιμάσεις κότσι στον φούρνο με πατάτες, θα με θυμηθείς. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 697 938 0202

ΦΑΓΗΤΟ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΙΑΣΤΑ

ΔΙΠΛΑ ΣΤΟ ΠΟΤΑΜΙ

Στο χωριό Βουλιάστα, και δίπλα από την όχθη του ποταμού Λούρου, βρίσκεται το εστιατόριο “Δίπλα στο Ποτάμι“. Μέσα σε ένα μαγικό τοπίο και με τα νερά του ποταμού να ηχούν στα αυτιά σου θα δοκιμάσεις φρέσκα ψάρια με την πέστροφα να έχει τα πρωτεία. Οι επιλογές που μας πρότειναν ήταν τρεις πέστροφα τηγανιτή, ψητή και καπνιστή, με την καπνιστή να είναι, κατά γενική ομολογία, η πιο νόστιμη. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 694 671 1897.

*Θέλω να ευχαριστήσω την Plan0 και την Μilestones-project για την ευκαιρία που μου έδωσαν να γνωρίσω από κοντά τα υπέροχα Δωδωνοχώρια και τους θησαυρούς που κρύβουν.

*Aκολούθησε το LoveForTravel στο FaceBook, και το Ιnstagram 

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating / 5. Vote count:

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Travel-blogger, Writer, Editor, Photographer, Traveler, Happy Mom, Proud Grandma, Dreamer

post a comment