Top

Πρέβεζα: τα Αξιοθέατα μιας Πόλης Έκπληξη

5
(3)

H Πρέβεζα δεν βρίσκεται συχνά στις πρώτες επιλογές για τις διακοπές ή ένα ταξίδι που προγραμματίζουμε. Να σου πως όμως κάτι; Είναι σίγουρο πως όταν την γνωρίσεις θα καταλ΄άβεις πόσο λάθος έκανες και θα μετανιώσεις που δεν είχες πάει νωρίτερα.

Έχοντας από την μια πλευρά τον Αμβρακικό και από την άλλη το Ιόνιο Πέλαγος, με επιρροές από διαφορετικούς πολιτισμούς, πανέμορφο ιστορικό κέντρο και εκπληκτικές παραλίες έχει όλα τα φόντα για να γίνουν οι διακοπές σου εκεί αξέχαστες.

Αποποίηση Ευθύνης: Αυτό το άρθρο μπορεί να περιέχει affiliate links. Αυτό σημαίνει πως αν αγοράσεις κάτι από τους εξωτερικούς συνδέσμους εγώ θα λάβω μια μικρή προμήθεια. Δεν υπάρχει κανένα επιπλέον κόστος για σένα όμως αυτό συμβάλλει στα έξοδα συντήρησης αυτής της ιστοσελίδας. Ευχαριστώ πολύ.


Οργάνωσε Εύκολα το Ταξίδι σου

  • Βρες οικονομικές πτήσεις: Πάντοτε συγκρίνω τις τιμές των πτήσεων για να βρω την πιο συμφέρουσα, γι’ αυτόν τον λόγο χρησιμοποιώ την Skyscanner
  • Κλείσε εισιτήριο για το πλοίο: Για να μάθω τις ώρες των δρομολογίων και τις τιμές στα εισιτήρια των πλοίων χρησιμοποιώ πάντα την Ferryhopper
  • Έλεγξε εύκολα και γρήγορα αν χρειάζεσαι βίζα για το ταξίδι σου: Κλικ εδώ για έλεγχο και παραγγελία online
  • Κλείσε τη διαμονή σου: Υπάρχουν πολλές διαφορετικές πλατφόρμες διαμονής, αλλά καμία από αυτές δεν έχει τα πλεονεκτήματα της Booking
  • Ιδιωτική μεταφορά: Για να με περιμένει ο οδηγός στο αεροδρόμιο ή το λιμάνι και να με μεταφέρει με άνεση και ασφάλεια στον προορισμό μου, κάνω online κράτηση με την Welcome Pickups
  • Κλείσε online τις ξεναγήσεις σου: Οι περιηγήσεις από έμπειρους ξεναγούς απογειώνουν την εμπειρία του ταξιδιού, γι’ αυτό χρησιμοποιώ πάντα την GetYourGuide
  • Ενοικίαση αυτοκινήτου: Ο καλύτερος τρόπος για να νοικιάσεις ένα αυτοκίνητο σε προσιτή τιμή είναι να χρησιμοποιήσεις μια μηχανή αναζήτησης που να συγκρίνει τις τιμές από όλες τις εταιρείες ενοικίασης στην αγορά. Προσωπικά χρησιμοποιώ την Skyscanner
  • Πες αντίο στην ακριβή περιαγωγή, τις φυσικές κάρτες SIM και το αναξιόπιστο Wi-Fi: Ενεργοποίησε εδώ μια Airalo eSIΜ σε προσιτή τιμή
  • Ταξίδεψε ξέγνοιαστα: Κλείσε μια ταξιδιωτική ασφάλεια

Τι να Δεις στην Πρέβεζα – Αξιοθέατα

Σίγουρα θα περάσεις πολλές ώρες ανηφορίζοντας από την παραλία στα σοκάκια του ιστορικού κέντρου της Πρέβεζας με τα χρωματιστά νεοκλασσικά, τις λουλουδιασμένες αυλές και τις γραφικές γωνιές.

Πρέβεζα σημαίνει “πέρασμα” και σύμφωνα με την πλειοψηφία των ερευνητών από εκεί προέρχεται το όνομα της. Ιδρύθηκε τον 11ο αιώνα και στην πάροδο των χρόνων πέρασε από την κατοχή Ρωμαίων, Ενετών, Οθωμανών, Γάλλων ενώ απειλήθηκε από Νορμανδούς, Φράγκους, Τούρκους και Αλβανούς.

Σαιτάν Παζάρ

Το Σεϊτάν Παζάρ είναι το πιο ενδιαφέρον και γραφικό κομμάτι του ιστορικού κε΄ντρου της Πρέβεζας. Υπάρχει μάλιστα μια ενδιαφέρουσα ιστορία για την ονομασία του.

Στα χρόνια της τουρκοκρατίας υπήρχε ένας σκληρός και κακότροπος Τούρκος διοικητής. Οι Έλληνες λοιπόν άλειψαν με σαπούνι ένα σημείο που το έδαφος είχε την μεγαλύτερη κλίση. Την επομένη περνώντας ο Τούρκος με το άλογο του γλύστρισε και έπεσε με δύναμη στο έδαφος. Την στιγμή που έπεφτε o Τούρκος φώναξε “σεϊτάν παζάρ” (σατανικό παζάρι) και έτσι πήρε το όνομα της η περιοχή.

Στην οδό Δαρδανελίων υπάρχει το σπίτι που έζησε ο ποιητής Κώστας Καρυωτάκης τις τελευταίες 32 μέρες της ζωής του πριν την αυτοκτονία του. Στο Σεϊτάν Παζάρ θα βρεις πολλά ουζερί, καφέ και καταστήματα κάθε είδους για να ψωνίσεις αναμνηστικά ή να απολαύσεις το ποτό σου.

Κάστρο Αγίου Ανδρέα

Το κάστρο του Αγίου Ανδρέα είναι το μεγαλύτερο από τα κάστρα που υπάρχουν στην πόλη της Πρέβεζας. Η κατασκευή του ξεκίνησε τον 17ο αιώνα από τους Οθωμανούς στα πλαίσια οχύρωσης της πόλης. Βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την θάλασσα ενώ στο παρελθόν περιβαλλόταν από τάφρο πλάτους 10 μέτρων.

Μετά την απελευθέρωση της πόλης το κάστρο χρησιμοποιήθηκε από στρατιωτικές μονάδες ενώ από το 1980 έχει χαρακτηριστεί σαν διατηρητέο μνημείο. Δυστυχώς μετά το 2005 έχει εγκαταλειφθεί και ερημώσει.

Πύργος του Ρολογιού

Ο Πύργος του Ρολογιού βρίσκεται στον Μητροπολιτικό ναό του Αγίου Χαραλάμπους και είναι Ενετικό κτίσμα του 1752. Θα τον δεις καθώς θα κάνεις περίπατο στο ιστορικό κέντρο της Πρέβεζας και αξίζει ιδιαίτερη προσοχή το παλιό ηλιακό ρολόι που βρίσκεται στην πρόσοψη του.

Αποτελεί το παλαιότερο μνημείο της πόλης αλλά και σημείο συνάντησης για τους ντόπιους.

Κάστρο Παντοκράτορα

Το κάστρο του Παντοκράτορα χτίστηκε από τον Αλή Πασά μετά την κατάληψη της πόλης το 1807. Η αρχική του ονομασία ήταν Ούτζ Καλέ ενώ ΄η σημερινή οφείλεται στην εκκλησία του Παντοκράτορα που βρισκόταν σε εκείνο το σημείο πολύ πριν την ανέγερση του κάστρου.

Μέσα στο κάστρο υπάρχει μικρό εκκλησάκι αφιερωμένο στους Αγίους Αναργύρους ενώ ο χώρος χρησιμοποιήθηκε ακόμα και σαν φυλακή κρατουμένων.

Το σημείο στο οποίο βρίσκεται εξασφαλίζει μοναδική θέα προς το Ιόνιο και φυσικά αν βρεθείς εκεί τις απογευματινές ώρες θα απολαύσεις ένα από τα πιο μαγικά ηλιοβασιλέματα.

Φρούριο Λασκάρας

Αυτό το κάστρο, το οποίο χτίστηκε στα μισά του 19ου αιώνα, βρίσκεται στην κορυφή του λόφου Τουρκοβούνι ενώ από το 2002 έχει χαρακτηριστεί σαν προστατευόμενο μνημείο από την Εφορεία Νεώτερων Μνημείων.

Μπορείς να πας μέχρι ενός σημείου με το αυτοκίνητο και από εκεί ακολουθώντας ένα μονοπάτι θα οδηγηθείς στο κάστρο. Το φρούριο της Λασκάρας αποτελείται από ένα κεντρικό κτίριο με πολεμίστρες και από άλλα δυο μικρότερα κυκλικά κτίρια τα οποία είναι ενωμένα με το κεντρικό σε σχήμα οκτώ.

Νικόπολη

Η αρχαία Νικόπολη βρίσκεται 7 χιλιόμετρα βόρεια της πόλης της Πρέβεζας και χτίστηκε με εντολή του αυτοκράτορα Αύγουστου Οκταβιανού γύρω στο 31π.Χ. Υπήρξε πρωτεύουσα της Ηπείρου ενώ αναπτύχθηκε και σε έναν πολύ σημαντικό τόπο.

Η Νικόπολη είχε εμπορικά κτίρια, λουτρά, θέατρο, ρωμαϊκό στάδιο, ωδείο ακόμα και δικό της νομισματοκοπείο και γνώρισε όπως ήταν φυσικό μεγάλη ΄άνθηση τα αρχαία χρόνια.

Ώρες Εισόδου

Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης

Το αρχαιολογικό μουσείο της Νικόπολης περιλαμβάνει αποκλειστικά ευρήματα από την αρχαία πόλη. Βρίσκεται στο 5ο χιλιόμετρο Πρέβεζας Ιωαννίνων και ξεκίνησε να λειτουργεί το 2009.

Στην πρώτη αίθουσα του μουσείου μέσα από τα εκθέματα ο επισκέπτης μαθαίνει την ιστορία της Νικόπολης ενώ στην δεύτερη αίθουσα τα αντικείμενα αφηγούνται την καθημερινή ζωή των κατοίκων της στην αρχαιότητα.

Ώρες Εισόδου

Τι να Δεις Λίγο Έξω από την Πρέβεζα

Ζάλογγο

Το βουνό Ζάλογγο βρίσκεται βόρεια της Πρέβεζας και νομίζω πως δεν υπάρχει Έλληνας που να μην το γνωρίζει μέσα από την ιστορία. Από τα πρώτα μαθητικά μας χρόνια μάθαμε για τον ηρωϊκό χορό του Ζαλόγγου των Σουλιωτισσών γυναικών προκειμένου να μην πέσουν στα χέρια των Τούρκων.

Η διαδρομή ως εκεί είναι πολύ όμορφη. Φτάνοντας στην Μονή του Αγίου Δημητρίου θα πρέπει να αφήσεις το αυτοκίνητο και να ακολουθήσεις ένα μονοπάτι με 410 περίπου σκαλοπάτια.

Η ανάβαση δεν έχει ιδιαίτερη δυσκολία αλλά ακόμα και αν εσένα σου είναι κουραστική η ανηφόρα, αξίζει τον κόπο. Από την κορυφή, εκτός από το εντυπωσιακό μνημείο που υπάρχει εκεί, η πανοραμική θέα όλης της γύρω περιοχής θα σου κόψει την ανάσα.

Αρχαία Κασσώπη

Η Αρχαία Κασσώπη βρίσκεται σε οροπέδιο στις πλαγιές του Ζαλόγγου από τον 4ο αιώνα π.Χ. Οι ανασκαφές στην περιοχή ξεκίνησαν το χρονικό διάστημα 1952-1955 από τον καθηγητή Σ.Δάκαρη σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο.

Η θέα από το σημείο είναι εντυπωσιακή ενώ μια ξενάγηση στον αρχαίο οικισμό, το μικρό θέατρο, το ωδείο, το πρυτανείο και τον βωμό της Αφροδίτης έχει φοβερό ενδιαφέρον γι’ αυτό και συνιστώ να μη παραλείψεις μια επίσκεψη.

Ώρες Εισόδου

Νεκρομαντείο Αχέροντα

Στις όχθες της Αχερουσίας λίμνης και 42 χιλιόμετρα μακρύτερα από την πόλη της Πρέβεζας βρίσκεται το φημισμένο νεκρομαντείο της αρχαιότητας, εκείνο του Αχέροντα.

Ένα μνημείο παγκόσμιας ακτινοβολίας το οποίο αποτυπώνει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπιζαν οι αρχαίοι τον θάνατο και την κάθοδο των νεκρών στον ΄Άδη μέσα από τον ποταμό Αχέροντα.

Εδώ έφταναν χιλιάδες πιστοί από όλον τον γνωστό τότε κόσμο, θέλοντας να έρθουν σε επαφή με το πνεύμα των δικών τους ανθρώπων οι οποίοι είχαν πεθάνει, πιστεύοντας πως οι νεκροί μπορούσαν να προβλέψουν το μέλλον.

Η είσοδος είναι εύκολη με το αυτοκίνητο μέχρι ακριβώς έξω από τον αρχαιολογικό χώρο, ο οποίος παραμένει ανοικτός καθημερινά 08:00 – 20:00. Τηλε΄φωνα επικοινωνίας: 2682089890 – 2684041206

Κοκκινοπηλός Πρέβεζας

Πολύ κοντά στην λίμνη Ζηρού βρίσκεται αυτό το μοναδικό γεωλογικό φαινόμενο που εντυπωσιάζει, ο Κοκκινοπηλός Πρέβεζας. Πρόκειται για μια ομάδα λόφων με έντονο κόκκινο χρώμα οι οποίοι βρίσκονται ανάμεσα στα χωριά Ριζοβούνι και Άγιος Γεώργιος.

Το τοπίο εκτός από εντυπωσιακό μοιάζει επίσης και απόκοσμο γι’ αυτό και προσελκύει τις επισκέψεις και το ενδιαφέρον του κόσμου. Παρ’ όλα αυτά θα χρειαστεί να φτάσεις μέχρι ένα σημείο με το αυτοκίνητο και από εκεί να περπατήσεις περίπου 500 μέτρα για να φτάσεις στον προορισμό σου, όμως αξίζει τον κόπο.

Ρωμαϊκό Υδραγωγείο Νικόπολης

Από τα πρώτα οικοδομήματα τα οποία δημιουργήθηκαν κατά την ΄ίδρυση της Νικόπολης ήταν το Ρωμαϊκό υδραγωγείο το οποίο χρονολογείται από τον 1ο αιώνα π.Χ.

Όταν στην περίοδο της ακμής της Νικόπολης ο πληθυσμός έφτασε τους 100.000 κατοίκους η ανάγκη για πόσιμο νερό που μέχρι τότε καλύπτονταν από μικρές πηγές και πηγάδια, αυξήθηκε. Έτσι ο Οκταβιανός Αύγουστος έδωσε εντολή να χτιστεί το υδραγωγείο.

Σπουδαίοι μηχανικοί της εποχής συνεργάστηκαν ώστε να βρουν λύση για την υψομετρική διαφορά μεταξύ του ποταμού και της πόλης αλλά και για να εξασφαλίσουν την απρόσκοπτη ροή του νερού ανάμεσα στους λόφους.

Που να Μείνεις στην Πρέβεζα

Διάβασε Ακόμα:
Πρέβεζα: Οι Εντυπωσιακές Παραλίες της
Πάργα: η Όμορφη της Ηπείρου, Αξιοθέατα, Παραλίες
Ταξίδι στα Μετέωρα: τα Ωραιότερα Μοναστήρια


Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο ίσως μπορείς να το μοιραστείς με τους φίλους σου. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε πολλά για μένα! Bεβαιώσου πως με ακολουθείς στο Facebook και το Instagram για να μαθαίνεις ταξιδιωτικά tips και να βλέπεις ακόμη περισσότερες φωτογραφίες! Αν δεν θέλεις να χάνεις κάθε νέα δημοσίευση κάνε εγγραφή στο Newsletter

Πόσο Χρήσιμο ήταν Αυτό το Άρθρο για Σένα;

Βαθμολόγησε από το 1 έως το 5!

Μέση βαθμολογία 5 / 5. Αριθμός Ψήφων 3

Χωρίς ψήφους μέχρι στιγμής. Γίνε εσύ ο πρώτος που θα το ψηφίσει!

Αφού βρήκες αυτό το άρθρο χρήσιμο..

Ίσως μπορείς να με ακολουθήσεις στα social media!

Λυπάμαι πραγματικά που το άρθρο δεν ήταν χρήσιμο για σένα!

Βοήθησε με να το Βελτιώσουμε!

post a comment

error: Content is protected !!